online 2

7x wat social media je niet bieden, maar het offline leven wél

 • 13 juni 2019
 • 24 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Social media hebben mij absoluut heel wat gebracht. Ik heb contact met mensen die ik anders niet dagelijks spreek, ik ontdek de prachtigste bestemmingen, heb continu een navigatiesysteem in mijn broekzak, kan inspiratie opdoen tot in de oneindigheid, en en… Maar juist in dit digitale tijdperk is het belangrijk om je te realiseren dat niet alles online te vinden is. De allermooiste dingen van het leven spelen zich toch echt buiten de digitale schermpjes af. Dit zijn 7 dingen waarvoor je je digitale hulpmiddelen het beste (tijdelijk) aan de kant kunt schuiven om je op het echte leven te storten.

wat je alleen in het echte leven vindt
 1. Een deel van het niet perfecte leven. Het is natuurlijk niet vreemd dat mensen hun hormonale huilbuien, nachtelijke piekermomenten en slecht-kapseldagen niet met de hele wereld delen. Wel is het goed om te beseffen dat wat jij online ziet geen weerspiegeling is van hoe de wereld in elkaar zit. Besef altijd dat je online maar een (vaak positief gekleurde) fractie ziet van de werkelijkheid. Soms heb je de stap naar de offline wereld nodig om te beseffen dat je niet de enige bent met baaldagen op z’n tijd.
 2. Geluk in de kleine dingen. Op social media worden natuurlijk vooral de grote hoogtepunten uitgelicht. Het leven op social media lijkt haast grotendeels uit grootse en meeslepende mijlpalen te bestaan. Een bruiloft, een kindje, een huis kopen, een nieuwe baan. Je zou haast vergeten dat er ook in jouw leven dat gewoon zijn gangetje gaat zonder enorme ups en wekelijks spannende nieuwtjes genoeg kleine dingen zijn om gelukkig van te worden. Ga er eens op uit, kijk naar de natuur om je heen en ervaar wat er allemaal is om blij van te worden.
 3. Een arm om je heen. Ook ik vind het soms al enorm opluchten om bijvoorbeeld te mailen of te appen. Toch biedt een arm om je heen die je echt kunt voelen en een traan over je wang die echt biggelt in plaats van dat je die met een emoticon moet typen, vaak net wat meer steun en opluchting. Het geweldig fijne gevoel dat een écht gesprek kan geven, daar kan geen kussende emoji in WhatsApp tegenop.
 4. Diepgaand contact. Natuurlijk kun je ook via de app of online vragen hoe het met iemand gaat. Toch heb ik gemerkt dat diepgaand contact veel beter gaat in het echt of door te bellen. In een gesprek van een uur kun je immers veel beter hoe geweldig leuk of juist hoe vreselijk rot iets is wat je hebt meegemaakt. Juist in echt contact kun je jezelf uitspreken, samen huilen en lachen, flink uitweiden over leuke onderwerpen of verdrietig worden over iets anders, om dan nog maar te zien wat iets met een ander doet.
 5. De prachtige plekken achter de foto’s. Hoe geweldig is het om naar de jaloersmakende vakantiefoto’s van anderen te kijken of om te zien hoe een ander geniet van een ultiem dagje weg in eigen land. Nou, lang niet zo geweldig als die prachtige plekken met eigen ogen bewonderen. Nee, dit is geen pleidooi om acuut een ticket naar Australië te boeken. Maar alleen al de deur uit gaan en het park bij jou in de buurt ontdekken, kan je veel meer voldoening geven dan blijven scrollen door foto’s van anderen. De echte ongefilterde wereld is vele malen mooier dan de foto’s van anderen. Zelfs zonder filters.
 6. Alles wat er echt toe doet. Ik heb het idee dat social media ons soms doen geloven dat de wereld draait om verre vakanties naar witte stranden, om gloednieuwe outfits en perfect fitte lichamen van mensen die leven op tarweshakes en quinoaprutjes. De online wereld kan je doen geloven dat jouw leven saai is als je niet dagelijks een dag op Schiphol doorbrengt en liever op de bank hangt dan je in de sportschool af te matten. Maar niets is minder waar. Het offline leven laat je veel meer beseffen wat er echt toe doet.
 7. Rust. Social media stoppen nooit. Ze bieden een eindeloze stroom van berichtjes, foto’s en andere notificaties die het bekijken waard schijnen te zijn. Als je online bent, zou je in feite kunnen blijven scrollen, bladeren en zoeken naar meer. Als je niet uitkijkt, worden je ogen zeker één keer per uur naar een oplichtende telefoon toe getrokken en wordt elke ontvangen like een hele happening. Alleen in het offline leven vind je echte rust. In een goed boek, in bed of op de bank met een kop thee. Hoe geweldig leuk social media en de digitale wereld ook zijn, besef dat offline nog altijd het meeste en mooiste te vinden is.

Wat kun jij wel in het echte leven maar niet online vinden?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Ilona Wielinga 13 juni 2019 op 8:11 am - Beantwoord

  Mooi artikel en ik geef je volledig gelijk. Helemaal wat betreft de diepgaande gesprekken en een arm om je heen. Of een heerlijke lachbui waarbij de tranen over je wangen rollen en je op de grond ligt te hikken.

  • Romy 13 juni 2019 op 7:36 pm - Beantwoord

   Dat is ook een goed voorbeeld inderdaad waarbij het offline leven veel belangrijker is dan wat je online hebt. Er gaat niets boven echte lachbuien samen 🙂

 2. Darina 13 juni 2019 op 8:13 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Ik kan mij hier ook helemaal in vinden. Ik merk dat ik de laatste tijd toch minder tijd aan social media besteed. In het begin postte ik elke dag een foto op Instagram, nu doe ik dat ongeveer om de dag. Ook vind ik het soms te onrustig en zet ik het uit. En eerlijk? Ik mis het dan niet eens.

  • Romy 13 juni 2019 op 7:39 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je minder op social media zit, juist als je merkt dat social media je onrustig maakt. En net wat je zegt, vaak mis je niet eens wat als je een dag niet op Instagram zit.

 3. Audrey 13 juni 2019 op 8:49 am - Beantwoord

  Mooi! Voor mij is het vooral fysiek contact en non-verbale communicatie. Ik vind het daardoor bijvoorbeeld al fijner om voice-appjes uit te wisselen met mensen.

  • Romy 13 juni 2019 op 7:39 pm - Beantwoord

   Voice-appjes zijn inderdaad handig. Die zou ik ook wat vaker willen gebruiken. Al is het maar omdat sommige dingen via de app net niet helemaal overkomen zoals je ze had bedoeld.

 4. Josephine 13 juni 2019 op 9:01 am - Beantwoord

  Mooi geschreven, Romy! Ik ben het roerend met je eens. Sociale media zijn vaak leuk, maar ik mis er vooral betekenisvol contact. Ik ben dan ook niet zo van het appen voor echte gesprekken. Ik spreek veel liever af. Gesprekapps gebruik ik dus vooral om de afspraak te maken, niet om hem te vervangen.

  • Romy 13 juni 2019 op 7:41 pm - Beantwoord

   Wat een goede manier om tegen gespreksapps aan te kijken! Ik voer wel soms korte fijne gesprekjes via WhatsApp, maar merk dat ik de laatste tijd vaker geneigd ben om iemand te bellen als ik echt even mijn hart wil luchten. Dat voelt wat directer en fijner. Maar echte fysieke afspraken blijven toch wel het allerfijnst.

  • Nata 5 september 2021 op 10:05 pm - Beantwoord

   App is geen social media. Ik heb alleen App en Mail en mis social media totaal niet. Ik heb geen Twitter,Instagram,Facebook,Messenger,Tiktok.

 5. Anna 13 juni 2019 op 9:52 am - Beantwoord

  Mooi artikel Romy! Ik heb vooral met social media dat ik niet in het “nu” leeft, maar altijd in het verleden of in de toekomst. Klinkt een beetje gek maar echt in het nu leven kan je alleen maar in de offline wereld! Liefs

  • Romy 13 juni 2019 op 7:42 pm - Beantwoord

   Heel mooi gezegd en ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Online ben je meer bezig met herinneringen ophalen en dingen vastleggen, waardoor je het contact met wat er nu gebeurt een beetje mist. Ook heb ik het idee dat je op social media vaak meer bezig bent met anderen dan met jezelf, terwijl ook stilstaan bij jezelf en bij wat jij vindt en waar jij behoefte aan hebt heel belangrijk is. Wat andere influencers ook doen 😉

 6. Naomi 13 juni 2019 op 10:33 am - Beantwoord

  Vooral dat laatste, over die rust, vind ik heel belangrijk. Die vind ik inderdaad niet als mijn telefoon nog in de buurt ligt. WhatsApp is voor mij op baaldagen trouwens wel een enorme uitvinding. Ik vind bellen een drama en ga in ‘live’ contact vaak over op het maken van grapjes als ik me rot voel. Via de app kan ik dan wel eerlijk ‘zeggen’ hoe ik me voel. Gelukkig snapt één van mijn vriendinnen dan soms dat ik even inderdaad die arm om me heen nodig heb. Dan wipt ze even binnen, maar als ik niet eerst zou appen, zou ik dan niet kunnen zeggen wat het probleem is. Ideaal dus, voor mij, maar alléén de app moet ik toch niet aan denken.

  • Romy 13 juni 2019 op 9:32 pm - Beantwoord

   Wat goed dat WhatsApp je helpt om wel open te zijn over hoe het echt met je gaat. Soms kan WhatsApp inderdaad wel een ijsbreker zijn. Zelf app ik vaak even voordat ik een vriendin bel als ik iets wil delen. Dat helpt ook al om aan de ene kant de drempel voor mezelf te verlagen en aan de andere kant niet alleen over koetjes en kalfjes te blijven praten.

 7. Simone 13 juni 2019 op 11:30 am - Beantwoord

  Yes, helemaal waar! Mooi geschreven Romy. Ik denk dat het goed is dit altijd in je achterhoofd te houden bij social media gebruik!

 8. Giovanna Jansen 13 juni 2019 op 4:14 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! En je hebt helemaal gelijk. Het zijn deze dingen in het echte leven die tellen!

 9. Irene 13 juni 2019 op 5:07 pm - Beantwoord

  Heel raak dit! A denk ik dat een diepgaand gesprek nog wel kan via social media (maar dan in een privéberichtje). Verder vind ik het wel een fijne manier om contact te hebben en houden met mensen omdat ik niet per se nood heb aan veel face to face contact. Maar uiteindelijk kan social media zo’n echt contact toch niet vervangen. Een mooie balans tussen echt en virtueel is de uitkomst 🙂

  • Romy 13 juni 2019 op 9:40 pm - Beantwoord

   Zeker goed gezegd! Soms kan contact via social media ook heel fijn en persoonlijk zijn. Ik ben wel blij dat ik bijvoorbeeld kan appen met vriendinnen die niet in de buurt wonen en ik ben ook niet iemand die 4x per week met iedereen wil afspreken, maar regelmatig mensen offline zien voelt toch wel héél fijn 🙂 Het is inderdaad een mix van beide.

 10. Meaghan 14 juni 2019 op 9:50 am - Beantwoord

  Ik ben het met de meeste dingen wel echt eens! Sowieso ben ik niet heel actief op sociale media, eigenlijk alleen LinkedIn en mijn blog (en Whatsapp, maar dat telt voor mij niet). Maar het offline zijn vind ik wel heerlijk. Ik vind inderdaad rust en persoonlijk contact met mensen, dat vind ik erg belangrijk en dat kunnen sociale media niet overtreffen. Maar wat ik zelf ook prettig vind aan offline zijn, is dat je er 100% kan zijn. Dus volledig genieten van een moment, er volledig voor iemand zijn, bewust dingen meemaken, zonder dat je druk bent met filmen of fotograferen of dat je afgeleid bent door een appje dat je krijgt. Gewoon de bewustwording van de omgeving vind ik heel belangrijk en ik heb een beetje het gevoel dat steeds meer mensen dat aan het verliezen zijn, omdat ze met hun gezicht naar hun telefoon staren.

  • Romy 14 juni 2019 op 11:58 pm - Beantwoord

   Heel mooi gezegd en helemaal waar! Door je telefoon ben je er toch niet helemaal bij of ben je net met wat anders bezig, terwijl de mooiste dingen zich toch echt niet op je telefoonscherm afspelen. Alleen al dat is een goede reden om soms je telefoon even te laten voor wat hij is 🙂

 11. Anna 14 juni 2019 op 11:08 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel Romy en het klopt helemaal! Sociale media stoppen nooit, soms is dat best overweldigend. Ik vind het ook fijn om mijn telefoon af en toe links te laten liggen, want ik ben nogal snel afgeleid als ik ‘m bij me heb liggen.

 12. Nikita 14 juni 2019 op 7:26 pm - Beantwoord

  Sociale media, mijn maat en ik hadden het er nog over vandaag. We zijn al jaren bevriend, ik ken hem eigenlijk al bijna mijn hele leven. Vroeger als we iets gingen doen (ik zeg maar iets, dagje naar de stad, pretpark, strand…) dan stond alles op Facebook. Instagram en Snapchat had ik toen nog niet. Werkelijk alles stond bijna online. En ik vond dat leuk toen, ik had gevoel dat ik altijd de hele wereld MOEST laten weten wat voor toffe dingen ik aan het doen ben. Maar dat ik dipjes had, dat stond nooit online. En nu vind ik het prima weet je. Ik was vandaag samen met hem en zijn vriendin ook in een pretpark en behalve een paar foto’s op Snapchat en Instagram Stories, heb ik eigenlijk niks online gezet. Ook werden er vroeger talloze foto’s gemaakt om de wereld te laten weten hoe tof het was. Terwijl we elkaar vandaag betrapten op de zin ‘we hebben amper foto’s gemaakt’. Ik merk wel dat ik sociale media minder serieus neem dan vroeger. Het is tof om met mensen in contact te blijven, maar nu gebruik ik het vooral als een dankbaarheidsplatform. In de lastige dagen maak ik graag foto’s van de kleine dingen (zoals een goed boek, die zon die schijnt, aardbeien als ontbijt) en ik merk dat ik daardoor zelf ook meer op de kleine dingen let. Natuurlijk hoef ik het niet online te hebben gezet om te genieten. Maar ik vind het wel tof om zo nu en dan iets te delen. Sociale media speelde vroeger een hele grote rol in mijn leven, terwijl ik nu soms dagen amper iets online zet. Vroeger stond er dagelijks iets online. Ook dat hele gedoe met likes op profielfoto’s en dingen die je deelt. Als ik op een foto of status 100 likes krijg, dan ben ik blij. Maar als ik er geen krijg, maakt het me ook niet uit. Ik deel dingen niet om bewondering en om te te tonen ‘hoe cool ik ben’. Maar omdat ik het zelf fijn vind. Bovendien vind ik het altijd tof om een jaar later de terugblik te krijgen van Facebook wat ik een jaar geleden heb gepost. Altijd grappig.

  Sociale media deed mij eens geloven dat mijn leventje saai en verkeerd is. Maar nu leef ik mijn leven hoe ik dat wil. En als dat betekent dat ik een hele dag lig te lezen in de zon op een vrije dag? Dan is dat maar zo. Ik heb die bewondering en likes van anderen niet zozeer meer nodig om gelukkig te zijn. Ik ga erop vooruit als ik het zo allemaal lees. Mijn kabel is versleten waardoor hij alleen maar mijn telefoon oplaadt wanneer ik hem op de kast laat liggen. In het begin vond ik dat heel irritant. Maar nu zie ik daar wel het voordeel van in. Telefoon aan de kant, en mijn boek open. En niemand die me stoort.

  • Romy 16 juni 2019 op 9:09 am - Beantwoord

   Wat goed dat je daar nu zo anders in staat en meer kunt genieten van momenten zonder ze te delen op social media. Je hebt helemaal gelijk: er zijn heel wat dingen die veel belangrijker zijn dan hoeveel likes en reacties je op social media krijgt. Het is wél heel leuk om foto’s te maken van kleine, fijne dingen en om zo nu en dan iets te delen, zolang je maar écht van het moment zelf kunt genieten 🙂

 13. Odetta 19 juni 2019 op 7:22 am - Beantwoord

  Samen de slappe lach krijgen! Dat mensen aan mijn gezicht kunnen zien hoe ik denk, zonder dat ik iets erbij zeg. Samen iets gezelligs doen. Diepgaande, intieme gesprekken voeren. De vroege ochtend in de zomer wanneer de temperatuur aangenaam is. Iets lekkers eten. Iemand een luisterend oor bieden. Genieten van kleine dingen door te observeren in je omgeving rond om je heen.

  • Romy 22 juni 2019 op 9:23 am - Beantwoord

   Wat een prachtig lijstje met stuk voor stuk dingen die precies beschrijven waarom het zo waardevol is om tijd offline door te brengen.

Recente blogs

Inspiratie | 18 leuke items voor kleurrijke outfits in de winter

29 november 2019|Outfits|

Help, het wordt winter! Zodra de temperaturen dalen tot onder het vriespunt, lijkt het vaak een grotere uitdaging te worden om er kleurrijk uit te zien. In de kledingwinkels barst het vooral van de rekken vol zwarte en grijze rekken. Hooguit een glittertje hier en daar. Hoe kun je jezelf dan toch van je kleurrijke kant laten zien in de winter? Dat is vooral een kwestie van goed zoeken. Of misschien kan ik je wat inspiratie geven. Ik deel 18 kleurrijke winteritems waarmee jij je deze winter niet alleen in zwart en grijs voor de dag hoeft te komen.

4 mooie lessen die het programma Dream School mij leerde

25 oktober 2021|Persoonlijke groei|

Naast dat ik op tv graag kijk naar getalenteerde thuisbakkers, enthousiaste huizenkopers en af en toe naar rennende politieagenten, is er één programma dat ik het aller-allerliefst kijk: Dream School. Met name omdat ik het bijzonder vind om te zien hoe jongeren een tweede kans krijgen, die tweede kans soms ook aangrijpen en bijzondere lessen leren op hun pad daarnaartoe. Maar ook omdat ik van de waardevolle lessen van hun gastdocenten zelf heel vaak wat opsteek. Dit zijn 4 mooie inzichten uit het programma die ik zelf in mijn oren heb geknoopt.

Ik ben zo iemand geworden die…

12 mei 2022|Persoonlijk|

Had je mij 10 jaar geleden verteld dat ik nu naar een acupuncturist ga, blij word van supermarktdozen, filmpjes over havermoutontbijtjes kijk en op vrijdagavond al vrij vroeg in slaap sukkel - dan had ik je destijds vierkant uitgelachen. Toch ben ik echt die persoon geworden. Dit zijn een boel random dingen die ik een jaar of 10, 5 of soms zelfs 2 jaar geleden nooit van mezelf had verwacht.