8 dingen om ook als volwassene NOOIT mee te stoppen

Ook zonder een rugzak vol levenservaringen hebben kinderen al heel wat wijsheid in pacht. Als lolly-liefhebbend en huttenbouwend wezen heb je heel wat gewoontes die ook op latere leeftijd nog heel waardevol zijn, maar die we soms heel wat jaren later een stuk lastiger vinden. In dit artikel geef ik jou (en mij) daarom graag een subtiele reminder. Dit zijn 8 dingen om vooral nooit mee te stoppen, ook niet als de basisschoolperiode al héél ver achter je ligt.

dingen om nooit mee te stoppen
 1. Jezelf vervelen (a.k.a. even helemaal niets doen!). Kinderen hebben er vaak totaal geen moeite mee om even nergens mee bezig te zijn. Ik weet nog dat ik als kind uren zoet was met het observeren van mijn wandelende takken die op een dag precies niks deden. Net zoals veel kinderen niets liever doen dan met een halve vinger in hun neus naar de tv staren. Nu is dit zeker geen pleidooi om op volwassen leeftijd weer aan het neus pulken te slaan, maar regelmatig zonder schuldgevoel even niets doen is een prima gewoonte.
 2. Je verbazen over de wereld om je heen. De manier waarop kinderen om zich heen kijken, is soms ronduit fascinerend. Waar menig volwassene zich met een snelle pas en een café latte in de hand een weg naar zijn bestemming baant, blijven kinderen bij de kleinste dingen stilstaan. Tot aan een lieveheersbeestje aan toe. Eigenlijk zouden we nooit moeten stoppen met verwonderd de omgeving in onszelf opnemen. De wereld is zó veel mooier als je oog hebt voor de prachtige details in zelfs je eigen woonwijk.
 3. Gek doen zonder je daarvoor te schamen. Midden in de kamer dansen op de muziek, de grootste lol hebben met vrienden of gewoon eens impulsief eropuit gaan? Jazeker! Waarom zou je ooit stoppen met zo nu en dan gek doen? Juist op die manier maak je momenten mee die voor altijd in je geheugen gegrift staan. En schaamtegevoelens of angst voor meningen? Nee, die twee potentiële aanwezigen staan niet op de gastenlijst!
 4. Dankbaar zijn. Niets in het leven is vanzelfsprekend. Een dak boven je hoofd bijvoorbeeld of een leuke baan waar jij met plezier naartoe gaat, maar ook mensen die er voor je zijn als je een traan laat of juist een geluksmoment beleeft. Stilstaan bij dingen waar jij dankbaar voor bent, is een geweldig middel om te waarderen wat je hebt. Stop daarom nooit met dankbaar zijn. In je hoofd of op een dankbaarheidslijstje, maar ook door eens hardop uit te spreken wat sommige mensen voor je betekenen.
 5. Je successen vieren. Als kind vier je heel wat kleine en grote succesjes: je veterstrikdiploma, een tand die uit je mond valt of een mooi cijfer op school. En dat terwijl we als volwassenen soms denken heel wat te moeten presteren om iets een “succes” te kunnen noemen. Maar waarom is het vinden van de weg als navigatiekluns niet net zo goed een klein succesje als promotie maken? Waarom zou je jezelf niet eens trakteren op een ik-kies-vanavond-wat-ik-ga-eten-maaltje als je iets spannends hebt gedaan? Een succesje op zich! Stilstaan bij wat je hebt bereikt, maakt je leven leuker.
 6. Blijven dromen, fantaseren en hopen. Als kind heb je een heel leven voor je waar je je grootste dromen over ruimtereizen en prinsessenjurken op kunt loslaten. Op latere leeftijd voelt het daarentegen misschien alsof je bepaalde kansen hebt gemist of ben je bang dat sommige dingen niet meer zullen lukken. Maar waarom? Waarom kun je niet blijven dromen en fantaseren? Waarom zou je geloven dat een vervelende situatie waar je nu in zit nooit meer tot iets moois kan leiden? Hoe rot je je ook voelt, verlies nooit de hoop en verlies nooit je (kinderlijke) dromen uit het oog. Misschien komt die ruimtereis er nooit van, maar met groots dromen is niets mis. Sterker nog, mooie dromen houden je juist op de been.
 7. Jezelf blijven uitdagen. Als mens zijn we er niet voor gemaakt om altijd te blijven zitten waar we zitten. En dat bedoel ik niet alleen letterlijk (bewegen is gezond!), maar vooral figuurlijk. Zorg ervoor dat jouw ontdekkingstocht nooit ten einde komt. Het is goed om jezelf te blijven uitdagen, spannende dingen te proberen en nieuwe dingen te leren. Inspiratie nodig? Ik deelde eerder 30 leuke 30-dagen-uitdagingen en schreef dit artikel over jezelf uitdagen.
 8. Lachen. Dit spreekt voor zich, toch?! Het leven is zó veel leuker als je nooit stopt met lachen. Glimlachen, gniffelen om een binnenpretje, glimlachen, schaterlachen om de allerflauwste grap of zelfs in een lachbui schieten waar geen einde meer aan komt. Ik weet dat het volwassen leven heel wat serieus gedoe met zich meebrengt. Maar beloof je me dat je nooit de lach op je gezicht verliest?!

Met welke gewoonte hoop jij NOOIT te stoppen?

Volg:
Deel:

39 Reacties

 1. 5 februari 2019 / 06:06

  Het hele lijstje is op mij van toepassing maar dankbaarheid is voor mij een hele belangrijke die ik nooit meer wil kwijtraken
  Marije blogde over…DIY || Wonderful You

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:17

   Wat mooi dat jij ook veel waarde hecht aan dankbaarheid en daar zo bewust mee bezig bent! Dat is zeker een gewoonte waar je je leven lang profijt van hebt :)

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:18

   Inderdaad best wel jammer dat sommige dingen als kind makkelijker lijken dan wanneer je volwassen bent. Vooral verwondering is iets wat je leven zó veel mooier kan maken.

 2. 5 februari 2019 / 07:33

  Dankbaar zijn, dat vind ik een hele mooie. Wij nemen tegenwoordig zoveel dingen voor lief en we vinden dingen allemaal maar vanzelfsprekend. Terwijl heel veel dingen, zoals een goede gezondheid, voor heel veel mensen helemaal niet vanzelfsprekend zijn. Ik ben ook nog elke dag dankbaar dat er een dokter op mijn pad gekomen is die mij na zes jaar uiteindelijk heeft kunnen verlossen van mijn zenuwpijn. Aan de ene kant kan ik me niet meer voorstellen dat er zo veel jaren geweest zijn dat ik elke dag pijn gehad heb, en aan de andere kant voelt het als gisteren dat ik op die operatietafel lag. Ja, dankbaarheid. Dat is echt een groot goed.
  bychristiana blogde over…Dít zijn goede skincare-ingrediënten om ‘s nachts te gebruiken!

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:22

   Echt heel heftig wat je hebt meegemaakt met de zenuwpijn! Maar wel heel mooi dat je vooral de dankbaarheid benoemt die je ervaart voor de dokter die je van die pijn heeft afgeholpen. Ik kan me voorstellen dat zo’n ervaring je wel juist helpt om dankbaar te zijn voor wat je hebt in het leven. Ik merk zelf ook dat ik juist door heftige periodes in het verleden nu veel meer kan genieten van de simpele dingen die eigenlijk zo mooi zijn <3

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:24

   Dat is zeker ook een goed punt! Eigenlijk inderdaad wel heel jammer dat we als volwassene vaak moeite hebben met de meningen van anderen, terwijl we als kind nog zo lekker ons eigen ding durven te doen.

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:25

   Lastig is dat hè?! Ik weet ook nog dat ik als kind vaak gerust een hele dag niets kon doen, terwijl rust pakken nu vaak een ware uitdaging is ;)

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:25

   Wat mooi om dat te horen! Het is zo waardevol om de verwondering die je als kind hebt nooit te verliezen :)

 3. 5 februari 2019 / 09:58

  Mooi artikel en helemaal waar! Eigenlijk moeten we dat kind in onszelf gewoon blijven houden en nooit kwijtraken :) Een leven zonder onzekerheden en denken dat alles mogelijk is, hoe heerlijk zal dat zijn? Ik denk ook dat de wereld er dan veel beter uit zal zien :)

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:45

   Dankjewel voor je mooie reactie! Ik ben het helemaal met je eens. Ik denk dat we best wat vaker in de wereld mogen staan als kleine kinderen, zonder onzekerheid en genietend van de kleinste dingen om je heen. Wat zou dat de wereld mooi maken inderdaad :)

 4. 5 februari 2019 / 10:12

  Wat een prachtig lijstje Romy! Het meeste kan ik mij heel erg in vinden, zoals je verbazen over de wereld en dankbaar zijn. Ook jezelf blijven uitdagen vind ik heel belangrijk.. dat zorgt ervoor dat je geprikkeld blijft en nieuwe dingen leert.

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:46

   Dankjewel! En inderdaad, uitdaging zorgt ervoor dat je blijft groeien en je niet hoeft te vervelen. Het is wel zo fijn om nooit het gevoel te hebben dat je alles al eens hebt geprobeerd.

 5. 5 februari 2019 / 10:56

  Dit zijn heel erg veel mooie punten die je zeker niet uit het oog moet verliezen. Lachen, dankbaar zijn en genieten<3
  Ik doe het deste meer en probeer er ook echt bij stil te staan, vooral bij de mindere dagen.

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:50

   Mooi om te horen dat jij ook juist stil staat bij de fijne dingen om dankbaar voor te zijn. Zeker als het een dag wat minder gaat, heb je er zo veel aan om op die manier toch het positieve te blijven inzien <3

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:51

   Een prachtig streven voor dit jaar om vaker bij je successen stil te staan! Alleen al als ondernemer heb jij volgens mij heel wat mooie successen bereikt die wel het vieren waard zijn <3

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:53

   Mooi om te horen dat het soms lekker gek doen bij jou nooit weg is gegaan! Een eigenschap die je eigen leven en dat van anderen vele malen leuker maakt :) Gek hè hoe dat werkt met je vervelen? Voor mijn gevoel heb ik me ook al minstens 10 jaar niet meer verveeld. Iets met agenda’s die sinds de kleuterschool “iets” voller zijn geworden waarschijnlijk ;)

 6. 5 februari 2019 / 12:25

  Echt een super fijn artikel. Als kind kon ik mezelf echt uren verliezen in the Sims spelen of lekker niksen of uren lezen. Tegenwoordig denk ik steeds dat ik nog per sé allerlei andere dingen moet doen. Of ik ben snel afgeleid. Dagen niks doen is gewoon heerlijk! <3

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:54

   Absoluut! Eigenlijk jammer dat het als volwassene niet meer zo makkelijk is als vroeger om bijvoorbeeld een keer uren achter elkaar een boek te lezen. Het is juist zo fijn om een keer zo’n rustige dag te beleven :)

 7. 5 februari 2019 / 13:00

  Mooi lijstje! Ik hoop dat ik nooit zal stoppen met lachen. Dat lijkt me toch wel wat ongezellig. En ik hoop ook dat ik nooit stop met mijn – soms wat onhandige – impulsieve momentjes.
  Simone blogde over…Geluksmomentjes #1

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:55

   Een leven zonder lachen zou maar saai zijn. Net als een leven zonder kleine impulsieve momentjes op z’n tijd trouwens. Soms is het heerlijk om gewoon eens spontaan wat te doen. En soms zijn impulsieve uitjes of beslissingen zelfs de leukste of beste :)

 8. Eric
  5 februari 2019 / 19:30

  Bij nummer 2 (Je verbazen over de wereld om je heen. De manier waarop kinderen om zich heen kijken, is soms ronduit fascinerend.) moet ik denken aan de tekst van een lied uit mijn jeugd. Eén couplet gaat als volgt:
  Heeft dan toch een kind gelijk
  als het blij naar de wereld kijkt
  als het nog naar de wolken lacht
  en van alles nog hoopt – en verwacht
  en dan leeft

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2019 / 20:56

   Wat een prachtig lied! Ik kende die tekst nog niet, maar die past inderdaad perfect bij het idee van verwonderd om je heen blijven kijken :)

 9. Lisa
  6 februari 2019 / 09:19

  Wat een mooi lijstje! Dankbaar zijn, me verbazen en lachen ben ik niet kwijt. Maar dromen…..die liggen heel ver verstopt. Ga toch eens kijken of ik ze weer kan vinden. Dank je wel!

  • Romy
   Auteur
   7 februari 2019 / 07:43

   Wat mooi dat je die drie punten nog steeds zo duidelijk hebt! Heel waardevol! Hopelijk lukt het jou ook om het dromen niet te verliezen. Het maakt je leven zo veel mooier als je nooit ophoudt met dromen :)

 10. 7 februari 2019 / 13:35

  Leuk lijstje, en hélemaal waar! :-) Ik probeer ook op tijd stil te staan bij alle mooie dingen die er zijn. Tegenslagen horen erbij maar met een positieve focus valt het héél vaak veel beter mee dan we op het eerste gezicht denken. Lang leve positivo’s! <3
  Inge blogde over…Meten is weten: dit leerde ik van mijn lactaattest

  • Romy
   Auteur
   8 februari 2019 / 08:00

   Mooi gezegd en helemaal waar! <3 Als je je focust op de positieve dingen, worden de tegenslagen vaak ook al vanzelf iets minder erg.

 11. 8 februari 2019 / 11:39

  Ik heb een verleden als pestslachtoffer achter de rug. Als kind moest ik iedere speeltijd lopen voor pesters, was ik onzeker, fragiel en ik haatte het. Maar ondanks alles ben ik altijd positief gebleven. Er was altijd iets buiten school waar ik naar uitkeek. Of we gingen in het weekend naar de Mc Donalds, of er kwam een leuk tv-programma op televisie die avond waar we met zijn allen naar keken. Of het was bijna Sinterklaas. Er was altijd wel iets wat mij toch vrolijk maakte. Later veranderde dat in het feit dat ik ‘s avonds kon gaan lezen en de wereld om me heen kon vergeten. Gek hoe sommige dingen nooit veranderen toch? Maar het is wel mooi, want ik ben die visie blijven behouden. Hij staat niet elke dag overeind, maar dat is prima. Ik zie meestal nog steeds de mooie dingen in het leven. Ook al zijn mijn dagen niet altijd makkelijk. En ik ben blij, want die visie maakt mijn leven nog duizend keer beter dan het al is. En als kind wilde ik altijd het beste voor anderen, was ik lief en meelevend. Ook dat ben ik nog steeds. Er zijn veel gewoontes van vroeger die ik (gelukkig) heb behouden.
  Nikita blogde over…Een woordje uitleg ~ Hier ben ik weer!

  • Romy
   Auteur
   9 februari 2019 / 18:19

   Beide gewoontes uit je kindertijd zijn prachtig! Wat mooi dat je die gewoontes nooit bent kwijtgeraakt. En heel knap hoe je altijd je positiviteit hebt vastgehouden! Natuurlijk zijn er soms mindere dagen, maar een over het algemeen positieve houding maakt je leven, zelfs op baaldagen, zó veel mooier <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge