De wekker gaat. Je hebt nog exact 56 minuten de tijd om onder de douche te springen, je op te doffen, e-mails te versturen, een boterham naar binnen te proppen en updates op social media te plaatsen. Go, go, go. Om vervolgens in de startblokken klaar te staan om een nieuwe doordeweekse dag door te komen met een volle inbox of een lijst met verplichtingen waar je u tegen zegt. Oftewel, STRESS. Zelf heb ik daar in de loop der jaren gelukkig iets beter mee leren dealen, maar stress blijft een uitdaging soms. Daarom geef ik in dit artikel 8 tips voor omgaan met stress die voor mij helpen. Misschien heb jij er ook iets aan om stress de deur te wijzen!

omgaan met stress tips

1. Zet het op papier

Als het gaat om omgaan met stress, dan zweer ik bij een goede planning. Voor mij helpt het heel erg om eerst al mijn taken op papier te schrijven, zodat ik ze tijdelijk uit mijn hoofd kan bannen. Dat helpt alleen al tegen de gedachten die anders steeds opdoemen over wat ik vooral niet moet vergeten in alle hectiek. Die reminders zet je immers gewoon even op papier, waardoor je je aandacht helemaal bij de taak kunt houden waar jij je op dat moment op richt.

2. Besteed minder tijd aan praten over stress

Iets waar ik me bij stress weleens schuldig aan maak, is dat ik maar blijf herhalen hoe druk ik het heb. Maar hoe vaker ik dit hardop herhaal, hoe hoger mijn stressniveau komt te liggen. En dat niet alleen, vaak is het voor je gesprekspartner ook niet fijn om een gestrest persoon tegenover zich te hebben zitten. Probeer eens, juist als je stress hebt, over andere dingen te praten dan over je ellenlange to do list. Een goed gesprek kan vooral op een stressmoment een fijne, positieve afleiding zijn.

3. Focus je op één ding tegelijk

Ik heb het al eerder gezegd: stop met multitasken. Zorg ervoor dat je je aandacht op één taak richt in plaats van tegelijkertijd meerdere dingen half te doen. Je hoofd hoeft dan niet voortdurend op de aan-/uitstand te staan. De eerste keren is het misschien een uitdaging om je focus te behouden, maar daag jezelf toch eens uit. Dwing jezelf bijvoorbeeld om een half uur lang maar één Word-bestand open te hebben staan in plaats van te switchen tussen e-mail, Google, een presentatie en drie Word-documenten. Zoek bijvoorbeeld na dat half uur alle onbekende termen uit het bestand op in plaats van steeds tussendoor. Zo verminder je het aantal actieve taken in je hoofd.

4. Denk in oplossingen

Als ik stress ervaar, komt dat vaak doordat ik denk in problemen. Dan heb ik voor mijn gevoel geen andere keuze dan elk punt op mijn to do list af te werken én nog vrolijk naar een afspraak te gaan ook. Maar is dat wel zo? Mijn vader leerde me om meer in oplossingen te denken. Nee, met ‘oplossing’ bedoel ik niet een nacht doorhalen. Misschien is het helemaal niet zo moeilijk om die afspraak te verzetten of kun je om een uur uitstel vragen van een deadline. En er is ook geen man overboord als je reactie op een e-mail tot morgen moet wachten. Er is vaak wel iets op te vinden.

 

omgaan met stress tips

5. Zorg voor een bijtankmoment

Volgens psycholoog Erik Scherder is ‘nietsen’ geen ideale manier van omgaan met stress. Ook ik heb weleens de neiging om in tijden van stress of heel veel of helemaal niets te doen. Scherder zegt dat het niet werkt om je hersenen volledig uit te schakelen. In plaats daarvan zou je beter kunnen schakelen tussen de stressveroorzaker en iets waar je energie van krijgt. Zie het als een bijtankmoment. Ga bijvoorbeeld een flink rondje hardlopen of fietsen of lees een mooi boek om nieuwe inzichten uit op te doen. Of begin een blog – aanrader, hoor!

6. Zorg dat je je niet hoeft te haasten

Mijn grootste valkuil bij stress is dat ik niet alleen druk bezig ben met van alles, maar me ook nog eens continu moet haasten. Dan wil ik bijvoorbeeld ’s ochtends zoveel gedaan krijgen dat ik op het nippertje de bus haal, waardoor ik nogal gestrest in de bus zit. Niet bepaald fijn en handig als begin van de dag. Een betere manier van omgaan met stress is juist om de klok in de gaten te houden en op tijd deadlines te halen en naar afspraken te gaan. Dan weet je zeker dat je je daar niet ook nog druk over hoeft te maken.

7. Creëer structurele rust

Zoals ik al vertelde, heeft het niet altijd zin om van heel veel doen naar niets doen te gaan. Om structureel beter om te gaan met stress, kun je het beste structurele rust in je agenda inplannen. Plan elke week een paar momenten waarop je niet van de ene verplichting in de andere rolt. Neem een uitgebreid bad, maak een wandeling of kijk een aflevering van je favoriete serie. Juist dit soort momenten zonder verplichtingen kunnen onwijs nuttig zijn. Las op deze momenten even echt me-time in. Oftewel voorkom de verleiding om toch snel een berichtje te beantwoorden.

8. Zorg voor positiviteit

Een positieve mindset kan je veel opleveren en kan in mijn ogen ook zeker helpen in stress-situaties. Probeer juist op stressvolle dagen bewust tijd te maken voor positiviteit. Bijvoorbeeld door een happy list op te stellen met je geluksmomenten van de dag of door jezelf een fijne blijmaker te gunnen. De 30 blijmakers in dit lijstje kosten je bijvoorbeeld maar 5 minuten. Maar ook een simpele glimlach in de spiegel kan al uitmaken. Een klein beetje positiviteit kan soms wonderen doen, waardoor omgaan met stress misschien een minder grote uitdaging wordt.

En als al het andere niet werkt: raap jezelf bij elkaar en zet je schouders eronder. Ook aan de allerergste stress komt een eind. You’ll make it! ♥

Wat is jouw beste methode voor omgaan met stress?

 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Aneta 13 september 2017 op 6:53 am - Beantwoord

  Wanneer ik stress ervaar zet ik mijn telefoon uit. Op die momenten merk ik pas hoe vaak ik op dat ding kijk. In het weekend probeer ik mijn telefoon zo min mogelijk te pakken. Op de bank ploffen met een kop thee en een koek, is voor mij ook een heerlijk moment om op adem te komen

  • Romy 14 september 2017 op 7:09 am - Beantwoord

   Wat goed dat je bewust je telefoon uitzetten op stressmomenten. Ik denk dat het gebrek aan notificaties al heel wat rust oplevert. En zo’n rustmomentje is inderdaad ook altijd goed tussendoor 🙂

 2. Shirley 13 september 2017 op 7:01 am - Beantwoord

  Ik heb zelf niet snel last van stress gelukkig. Als dat wel zo is, maak ik een nieuwe planning en to do list om alles overzichtelijk te krijgen. Daarentegen pieker ik dan weer wel veel over nutteloze dingen, leuke tegenhanger van stress.

  • Romy 14 september 2017 op 7:10 am - Beantwoord

   Wat fijn dat je stress zo goed kunt tegengaan! Piekeren is daarentegen ook wel weer lastig. Misschien helpt zo’n lijstje met een planning of een lijstje met voor- en nadelen van iets ook een beetje tegen het piekeren 🙂

 3. Neverdullmoments 13 september 2017 op 7:28 am - Beantwoord

  Een goeie tip om er niet de hele tijd over te praten! Af en toe maak ik me daar wel schriftelijk aan en dan licht dat inderdaad niet echt op, je gaat er eerder nog meer van zuchten haha. Nu tijdens de verhuizing en mijn nieuwe baan ervaar ik die stress wel even meer dan anders, ik ben dan ook heel blij met jouw slotzin, haha!

  • Neverdullmoments 13 september 2017 op 7:29 am - Beantwoord

   Hahaha, zoek de autocorrectie 😉

  • Romy 14 september 2017 op 7:11 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het nu even het toppunt van stress is met je verhuizing en een nieuwe baan! Breathe in, breathe out. Het komt goed uiteindelijk! <3

 4. Darina 13 september 2017 op 7:34 am - Beantwoord

  Het opschrijven is voor mij de beste manier om met stress om te gaan.

 5. Veronique 13 september 2017 op 7:42 am - Beantwoord

  Ik ga mediteren als ik stress heb. Ademhalingsoefeningen doen. ?

 6. Simone 13 september 2017 op 7:51 am - Beantwoord

  Helemaal mee eens! Positiviteit en focus is voor mij een ding én sporten. Ik moet mijn hoofd leegmaken om weer helder na te kunnen denken!

 7. Josephine 13 september 2017 op 8:13 am - Beantwoord

  Bedankt voor de tips! Ik ben een echte stresskip, eigenlijk. Ik probeer altijd wel goed te plannen, maar soms komt er zoveel op je af. En wanneer mijn gezondheid ook nog roet in het eten gooit en de to-do-list daarom alleen maar langer wordt…tsja…. 😉 Ik zal dan proberen om aan dit lijstje te denken.

  • Romy 14 september 2017 op 7:13 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het extra lastig is als je al gestrest bent en je gezondheid dan ook roet in het eten gooit. Juist in dat soort situaties is een lange to do list waarschijnlijk heel frustrerend, maar ik kan me voorstellen dat het makkelijker gezegd dan gedaan is om er dingen van te schrappen 😉

 8. Marije 13 september 2017 op 9:04 am - Beantwoord

  I live on stress en dat is gelijk mijn grootste valkuil. Als ik stress heb, kan ik hyperfocussen en gaan. Juist als ik rust ervaar gaat het bij mij fout.

  Ik probeer nu wel de gejaagdheid uit mijn dag te halen en rustiger de dag te beginnen. Merk dat dat helpt. Plus af en toe afstand creeren door even achterover te leunen.

  • Romy 14 september 2017 op 7:14 am - Beantwoord

   Wat goed dat je er zo bewust mee bezig bent om je minder te haasten en meer rust te creëren. Ik herken trouwens wel een beetje wat je zegt. Zelf functioneer ik ook vaak juist goed onder druk, maar aan de andere kant merk ik dat té veel stress of druk me niet echt goed doet.

 9. Maaike 13 september 2017 op 9:17 am - Beantwoord

  Stoppen met praten over stress vind ik een hele goede! Ik probeer het probleem dat stress geeft vaak een beetje inzichtelijk te maken. Zodat je het licht kunt zien aan het einde van de tunnel. En als dingen niet oplosbaar zijn, dan helpt praten er over ook. Soms zijn dingen in je hoofd groter dan ze daadwerkelijk zijn.

  • Romy 14 september 2017 op 7:24 am - Beantwoord

   Inzicht krijgen in wat er speelt en praten over de situatie kan inderdaad soms al heel erg helpen, alleen al om het voor jezelf op een rijtje te zetten. Ik merk zelf ook dat mijn hoofd weleens ‘ontploft’ door alle rondvliegende gedachten over wat ik nog moet doen, maar het blijkt dan heel erg mee te vallen als ik die plannen uiteindelijk op papier zet.

 10. Loes 13 september 2017 op 9:22 am - Beantwoord

  Ik heb tijdens het schooljaar altijd best wel last van stress en ook al valt het nu nog mee, deze tips zijn toch vast handig! De dingen op papier zetten werkt voor mij het beste!

 11. Johanne 13 september 2017 op 9:39 am - Beantwoord

  Mjn grootste probleem met stress is dat ik er niet zo goed mee kan omgaan. Normaal gesproken houd ik van multitasken, maar als ik gestresst ben móet ik gaan singletasken, anders komt het niet goed. Dus wat voor mij het beste werkt is inderdaad een lijstje maken en rustig alle punten afstrepen. Dan zie je dat je vooruitgang boekt en dat de stress steeds minder wordt. En je hebt gelijk, als je blijft praten over hoeveel je moet doen, wordt je gevoel alleen maar erger…

  • Romy 14 september 2017 op 7:25 am - Beantwoord

   Singletasken is inderdaad vaak de beste optie bij stress, maar ik kan me voorstellen dat dat soms nog best lastig is als je multitasken gewend bent. Fijn dat zo’n lijstje je in ieder geval de nodige houvast geeft.

 12. Madelon 13 september 2017 op 10:24 am - Beantwoord

  Fijne tips! Voor mij werkt het ook het beste op een to do lijst te maken en zo overzicht te creëren. Soms neem ik die lijst samen met iemand door, zoals mijn vriend, zodat ik samen met een ander het kan relativeren.

 13. Anna 13 september 2017 op 10:26 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Tijdens mijn afstuderen was ik een grote wandelende stress bol haha. Dat is best gek, want ik ben van nature best een relaxed persoon. Alleen met die stress van de deadlines kan ik gewoon niet omgaan. Ik ben dus ook heel blij dat ik mijn diploma heb en niet meer hoef te studeren. Ik maak altijd een to do list, alleen kan ik nooit goed inschatten hoe lang ik ergens mee bezig ben. Gevolg: Ik krijg bijna nooit een to do list af en daar krijg ik dan weer stress van, argh! Tijdens mijn studie had ik dat ook wel, zei ik tegen iedereen dat ik bezig was voor school maar ik raakte altijd super snel afgeleid haha.

  • Romy 14 september 2017 op 7:30 am - Beantwoord

   Afstuderen is inderdaad best wel een stressbron, zeker met alle deadlines die erbij komen kijken. Zo fijn dat je dat nu achter je kunt laten! Dat met de te lange to do list herken ik heel erg. Wat bij mij helpt, is om op zo’n lijstje prioriteiten aan te brengen (bijvoorbeeld met markers in verschillende kleuren). Dan kun je aangeven wat per se vandaag af moet en wat je ook een andere keer kunt doen. Daardoor vind ik het vaak iets minder erg als ik niet alles gedaan krijg op een dag 🙂

 14. priscilla 13 september 2017 op 11:15 am - Beantwoord

  Wanneer ik stress ervaar, zorg ik voor een me-time momentje. Even in bad bijvoorbeeld en mijn hoofd tot rust laten komen. Als het dan weer òke gaat dan ga ik ervoor! Fijne tips geef je weer 🙂

 15. Rebecca 13 september 2017 op 11:27 am - Beantwoord

  Oeh die tip om niet te gaan nietsen is misschien wel wat voor mij. Ik heb ook vaak het idee dat dat het beste is om te doen, maar als ik er bij nadenk is dat inderdaad niet iets waar ik op dat moment aan toe ben. Misschien moet ik dan inderdaad eens een eindje gaan fietsen. Dat lijkt me wel wat. Dankjewel voor deze tips. Gelukkig heb ik niet heel vaak stress, maar toch..

 16. Sam - singlereadytomingle 13 september 2017 op 12:44 pm - Beantwoord

  Ik zet ook veel op paper en omcirkel dan de meest dringende dingen, zodat ik het overzicht wat behoud 🙂 Ik zweer echt bij lijstjes, lijstjes, lijstjes, haha!

  • Romy 14 september 2017 op 7:30 am - Beantwoord

   Groot gelijk heb je! Zo’n rustmomentje is juist in periodes van stress hartstikke fijn 🙂

  • Romy 14 september 2017 op 7:31 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je iets met die tip kunt! Ik kwam dat verhaal van Erik Scherder over stoppen met nietsen toevallig tegen en vond het ook wel een ‘openbaring’. Er zit best wel wat in dat de overgang van grote stress naar helemaal niets doen niet echt ideaal is.

 17. Amy 13 september 2017 op 1:54 pm - Beantwoord

  Zorg dat je je niet hoeft te haasten is echt een goede. Wat ik ’s avonds vaak doe is mijn ontbijtspulletjes (voor zover niet uit de koelkast) klaar zetten op het aanrecht, kleding klaar leggen etc. Daarmee start ik de dag al een stuk relaxter. En wat je al bij mij kon lezen: lijstjes maken ben ik niet meer zo van. Wel van de grote lijnen (afspraken) goed plannen, zodat ik overzicht houd.

  • Romy 14 september 2017 op 7:34 am - Beantwoord

   Een goede voorbereiding is inderdaad echt het halve werk. Zo fijn als je ’s ochtends niet meteen gehaast de dag hoeft te beginnen. Ik vind het ook wel een eye-opener om te horen dat het soms fijn is om eens geen to do list te maken. Ik kan me voorstellen dat dat ook weer zo zijn voordelen heeft.

 18. Charel 13 september 2017 op 2:24 pm - Beantwoord

  Fijne tips weer Romy, dankje! Ik wens je een fijne dag x

  • Romy 14 september 2017 op 7:34 am - Beantwoord

   Dankjewel! Ik hoop dat jij ook een mooie dag hebt gehad gisteren 🙂

 19. Nesrin 13 september 2017 op 3:14 pm - Beantwoord

  Fijn artikel en fijne tips Romy. Nummer zes is een belangrijke. Ik stress snel omdat ik niet de tijd neem voor bepaalde zaken. Met twee kinderen in huis heb ik elke dag met een ochtend- en avondspits te maken 😉 Ik zou ruimer mogen plannen, dit helpt mij enorm.

  • Romy 14 september 2017 op 7:35 am - Beantwoord

   Zeker met kinderen zijn de ochtend en avond volgens mij vaak best wel stressvol. Een ruimere planning of iets rustiger de tijd nemen voor dingen kan dan misschien de stress in je hoofd al een beetje verlichten 🙂

 20. Els 13 september 2017 op 5:57 pm - Beantwoord

  Structuur en alles opschrijven werkt voor mij echt het beste :-). Toch ben ik wel eens gestresst hoor :-).

 21. Larissa 13 september 2017 op 7:17 pm - Beantwoord

  Wat een handige tips! Ik kan af en toe best een stresskip zijn, maar het helpt altijd om mijn mobiel uit te zetten en in de avond tijd te spenderen aan mijn lijste af t ewerken. Zo kan ik in de ochtend de nieuwe dag iets rustiger beginnen 😀

 22. Nikita 13 september 2017 op 7:47 pm - Beantwoord

  Ik en stress is een combinatie niet samengaat. Gewoon niet. En dat is vrij irritant want ik ervaar best wel veel stress. Vooral eind vorig schooljaar had ik door mijn eindwerk verschrikkelijk veel stress. Niet voor het presenteren, eerder de angst dat ik niet klaar zou raken voor de deadline. Er zijn toen een paar dingen die mij geholpen hebben. Een mail van mijn vertrouwenspersoon op school heeft me in de eerste plaats gekalmeerd zodat ik het weer wat helderder zag, en toen ben ik goed gaan plannen en blijven geloven dat het wel goed zou komen. En dat is het inderdaad gegaan. En in die weken scheen de zon superfel, dus na een ochtend op school werken voor het eindwerk/examens heb ik me in het zonnetje gezet met een boek. Als beloning. En dat deed verschrikkelijk veel deugd!

  • Romy 14 september 2017 op 7:39 am - Beantwoord

   Wat lastig dat je eind vorig schooljaar door alle deadlines zoveel stress ervaarde. Maar wel heel fijn dat je toen een paar methoden hebt gevonden om het iets fijner voor jezelf te maken! Echt een slim idee om het er met iemand over te hebben die je misschien kan helpen om alles te relativeren. En zo’n rustmomentje in de zon kan ook echt goed doen 🙂 Supergoed dat het uiteindelijk allemaal is gelukt!

 23. Evelyne 13 september 2017 op 8:22 pm - Beantwoord

  Omgaan met stress.. is moeilijk bij mij. Ik kan het wel, maar het lukt niet altijd. Eens ik op het werk aankom begint de druk van presteren al. De hele morgen loop ik als een stresskip rond op de afdeling. Dan heb ik meestal wel iemand nodig die me even op de schouder klopt en zegt ‘Evelyne, keep calm en het komt goed’. De enige dagen dat ik geen stress op het werk ervaar is tijdens de werkende weekends. Hoe vreemd dit ook mag klinken, maar net dan is het veel relaxter.

  • Romy 14 september 2017 op 9:28 pm - Beantwoord

   Wat lastig dat je werk best wel een bron van stress kan zijn voor je! Ik kan me voorstellen dat in jouw werkveld de werkdruk ook erg hoog ligt en dat dat heel wat stress aanwakkert. Ik herken trouwens wat je zegt dat het soms wel fijn is om te werken op het moment dat veel anderen vrij zijn. Mijn favoriete werkdag is bijvoorbeeld altijd de vrijdag, omdat het dan zo lekker rustig is 🙂

 24. Saskia 13 september 2017 op 8:23 pm - Beantwoord

  Helemaal eens met je tips! Ik merk dat ik steeds meer stress kan handelen 🙂

 25. Patricia (Mommy Stories) 13 september 2017 op 8:34 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips, ik kan ook behoorlijk stressen in de ochtend en prop negen van de tien keer mijn boterham naar binnen. Ik maak wel een planner en leg tegenwoordig alles klaar een avond van te voren. Ik moet zeggen dat ik dit heel goed helpt.

  • Romy 14 september 2017 op 9:29 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je de laatste tijd wat meer voorbereid bent om stress te voorkomen. Alvast wat dingen klaarleggen en een lijstje maken kan inderdaad al heel erg helpen!

 26. Mariëlle 13 september 2017 op 7:36 pm - Beantwoord

  Wat een goed artikel!! Op het moment kan ik het ook wel gebruiken haha 😉

  • Romy 14 september 2017 op 7:37 am - Beantwoord

   Hopelijk kun je iets met mijn tips! Pas wel goed op jezelf, hè?! <3

 27. Oui Nathalie 13 september 2017 op 7:51 pm - Beantwoord

  Deze tips had ik gewoon echt nodig!
  Op dit moment ervaar ik echt heel erg stress met mijn opleiding en ik denk dat als ik er minder over praat dat het al heel veel moet schelen.
  Momenten van rust pakken is ook echt belangrijk en moet ik echt volhouden om ook aan te houden.
  Liefs, Nathalie

  • Romy 14 september 2017 op 7:40 am - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je iets met mijn tips kunt. Hopelijk lukt het je om met een rustmomentje op z’n tijd deze stressvolle tijd ook goed door te komen! <3 Liefs!

 28. Liese 13 september 2017 op 9:43 pm - Beantwoord

  Tip 2 vind ik het meest spot-on: het lijkt alsof, hoe meer je er over praat, hoe dieper je verzeild dreigt te raken in een negatieve spiraal (en dit en dit en dit is allemaal slecht). Soms is het beter om dan letterlijk je gedachten een halt toe te roepen 🙂 Of te zoeken naar een oplossing, in plaats van het probleem steeds verder uit te diepen!

  • Romy 14 september 2017 op 9:32 pm - Beantwoord

   Helemaal eens met wat je zegt! Uitspreken hoe druk je het hebt of hoe naar bepaalde dingen zijn, maakt het er vaak niet veel beter op. Soms kun je het dan beter even voor jezelf houden, alles op een papiertje uitschrijven en dan schouders eronder en weer doorgaan 🙂

 29. Irene 14 september 2017 op 8:57 pm - Beantwoord

  Ik heb niet elke dag constant stress. Eerder soms een aanval. Haha. Maar voor mij helpt het in dat geval net wel om er over te praten, vooral met David. Hij zorgt er dan voor dat ik me weer rustiger voel en alles wat meer in perspectief ga zien. En eigenlijk vind ik al je tips wel heel nuttig! Voor mij helpt het om overzicht te houden door alles op te schrijven en te structureren. Al komt dat structureren eigenlijk vaak pas als de stress er al is en ik merk dat ik écht prioriteiten moet stellen. Haha. Zo typisch. Vind dit echt een super fijn artikel!

  • Romy 14 september 2017 op 10:19 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt 🙂 En ik kan me voorstellen dat praten over stress wel kan helpen als iemand je kan helpen relativeren. En inderdaad, lang leve de to do lists in stressvolle periodes!

 30. Mariska 17 september 2017 op 6:53 pm - Beantwoord

  Heel goed artikel en ben het met veel dingen eens! 🙂