Een positieve mindset? 8 tips om dat te bereiken!

 • 19 januari 2017
 • 37 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Stel je voor: de schuurdeur klemt, waardoor je je fiets niet kunt pakken, te laat bij de bushalte arriveert en vervolgens je overstap op de tram mist. Daarna begint het te regenen, terwijl jij je als een gek haast om nog die belangrijke afspraak op dat onmenselijke tijdstip te kunnen halen. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat zo’n reeks gebeurtenissen nu niet bepaald een positief begin van de dag vormt. Maar een positieve mindset, hoe bereik je die dan wel, zelfs op dagen die niet zo fantastisch lijken? In dit artikel geef ik 8 tips om je op weg te helpen.

tips voor positieve mindset

 1. Sta eens een kwartier eerder op. ’s Ochtends snel een boterham naar binnen proppen en je haren kammen in de auto? Een gehaast begin van de dag is vaak geen fijne manier om de dag te starten. Sta daarom eens een kwartier eerder op en neem rustig de tijd voor iets waar jij ’s ochtends een boost van krijgt. Dat kan een rondje wandelen zijn, maar ook een warme douche, een hoofdstuk uit een boek lezen of bijvoorbeeld een iets uitgebreider ontbijt.
 2. Vergeet het woord ‘maar’. Zelf heb ik er een talent voor om achter al mijn wensen, dromen en doelen het woordje ‘maar’ te plakken. “Ik wil heel graag die leuke baan hebben, maar dat gaat vast niet lukken.” of “Ik wil op vakantie, maar ik heb geen geld.” Helaas komt dat ene woordje van vier letters je positieve mindset niet bepaald ten goede. Probeer eens om in je uitspraken het woordje ‘maar’ achterwege te laten. Misschien helpt het je om meer in je dromen, doelen en wensen te gaan geloven.
 3. Zoek positieve mensen op. Positiviteit is net als de griep, maar dan op een prettige manier. Het is namelijk hartstikke besmettelijk. Als je jezelf met positieve mensen omringt, zul je zelf eerder die positieve houding van anderen overnemen.
 4. Volg positieve accounts op Twitter of Instagram. Is jouw leven even niet zo zonnig? Dan kan het brede scala aan positieve Twitter- of Instagram-accounts je misschien helpen om toch naar de positieve punten in het leven te kijken. Je vindt er positieve quotes, maar ook inspirerende plaatjes, liefdevolle foto’s of andere boodschappen om blij van te worden. Een voorbeeld van een Twitter-account waar ik graag mijn dagelijkse portie positiviteit vandaan haal, is Voor Positiviteit.
 5. Trek je mondhoeken eens omhoog. Ooit zag ik op het nieuws een item over lachtherapie. Ik moet zeggen dat die therapie op mij als nuchtere Nederlander op zich al op mijn lachspieren werkte. Toch kan ik me er nu iets bij voorstellen dat het echt werkt. Alleen al een geforceerde glimlach kan ervoor zorgen dat je oprecht iets blijer in het leven staat. Wil je het niet forceren? Bedenk dan eens waar jij vaak om kunt lachen. Misschien zijn het funniest home videos of een leuke comedyserie of wellicht vind je, net als ik,  de Twitter-pagina van Taalvoutjes erg leuk.
 6. Schrijf negatieve dingen van je af. De tip om positieve dingen op te schrijven, is inmiddels een bekende. Maar wist je dat het ook kan helpen om juist de negatieve dingen op te schrijven die je op een dag hebt meegemaakt? Zelf merk ik dat negatieve gedachten maar in mijn hoofd blijven rondgaan als ik ze niet ergens achterlaat. Een boekje om de gedachten in op te schrijven, is daarvoor een goede optie. Je hoeft ze niet per se later terug te lezen, maar het kan fijn zijn om die nare gedachten van je af te zetten. Zo creëer je meteen meer ruimte in je hoofd voor de dingen die wel positief zijn.
 7. Sta letterlijk stil bij mooie momenten. Positiviteit komt niet vanzelf. Een manier om positiviteit te creëren is door bewust stil te staan bij de mooie momenten die je hebt meegemaakt en om die eens op je te laten inwerken. Ga dus eens 5 minuten rustig zitten en focus je met je ogen dicht 5 minuten lang alleen maar op een fijne gebeurtenis of een ander bijzonder moment. Visualiseer wat er gebeurde en beleef de situatie zo in stilte nog een keer. Dwalen je gedachten af? Probeer je aandacht dan terug te sturen naar het positieve.
 8. Maak van een probleem een mogelijkheid. Een tijdje geleden kwam ik in aanraking met de theorie over omdenken van Berthold Günster. De theorie komt er kort gezegd op neer dat je van een probleem een mogelijkheid maakt. Mijn meest concrete voorbeeld daarvan is dat ik een tijdje terug na een sollicitatiegesprek een afwijzing kreeg. Dat vond ik natuurlijk hartstikke vervelend en ik baalde flink. Vervolgens kwam ik echter een paar veel leukere vacatures tegen. Ik besefte me dat mijn afwijzing niet zozeer een probleem was, maar ook een mogelijkheid gaf om nóg leukere banen te ontdekken. Probeer dus eens je problemen om te denken en er iets anders naar te kijken. Iets wat in eerste instantie een probleem lijkt, zou zomaar eens een mogelijkheid kunnen creëren voor iets positiefs. Positiever denken? Als ik het kan, kun jij het ook!

Wat is jouw ultieme tip om positiever te denken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Aneta 19 januari 2017 op 7:46 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik gebruik ook vaak het woordje ‘maar’ maar dan op een positieve manier (Kijk, hier heb je weer een ‘maar’ haha).
  Mijn antwoord luidt dan regelmatig: ‘Maar wat zou er in het ergste geval kunnen gebeuren als’….. of ‘maar kijk eens hoe ver je nu bent met…..’ Ik ben gek op positiviteit. En wil dit graag bij mijzelf en zeker bij anderen benadrukken. Daar wordt het leven veel leuker van.

 2. Ayla 19 januari 2017 op 9:19 am - Beantwoord

  Wat een leuke tips! Ik had eens een yogalerares die in een bepaalde houding ons allemaal liet neplachen, dat werkt echt zo goed! En zometeen ga ik inderdaad een paar mensen ontvolgen op Twitter, dankje voor die tip! Dat kan zoveel invloed hebben op je humeur.
  Een iets drastischere, maar heel goed werkende maatregel: stop met de pil. Sinds ik die niet meer slik sta ik een stuk positiever in het leven en kan ik tegenslagen gewoon van me zetten terwijl ik denk ‘ach, volgende keer beter.’

  • Romy 19 januari 2017 op 8:36 pm - Beantwoord

   Wat goed om te horen dat je zo te horen ook al mooie stappen hebt gezet voor een positieve mindset! Zo fijn dat dat met de pil echt helpt! Ik slik zelf de pil niet, maar houd dat zeker in mijn achterhoofd voordat ik overweeg om er ooit mee te beginnen.

 3. Tarinda 19 januari 2017 op 9:32 am - Beantwoord

  Hele fijn tips! Vooral tip 6, 7 en 8 werken voor mij persoonlijk heel goed. Ik merk dat ik daardoor veel dankbaarder en positiever in het leven sta.

  • Romy 19 januari 2017 op 8:36 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat fijn om te horen dat je voor jezelf al een aantal mooie manieren hebt gevonden om positiever in het leven te staan! 🙂

 4. Sylvia 19 januari 2017 op 9:43 am - Beantwoord

  Ik sta ook altijd wat eerder op om voor iedereen rustig ontbijt te maken. Ook ben sinds kort wat meer aan het genieten van kleine dingetjes. Mooie bloemen, lucht met verschillende kleuren, regenboog. Ik stop dan echt even om ervan te genieten.

  • Romy 19 januari 2017 op 8:37 pm - Beantwoord

   Dat is ook een goede tip inderdaad: stilstaan bij de kleine dingen die het leven zo mooi maken. Er is eigenlijk zoveel moois in de wereld om positief van te worden.

 5. Irene 19 januari 2017 op 9:52 am - Beantwoord

  Die tip over ‘maar’ weglaten had ik op school al een keer gehoord. Maar dan nog net iets anders: vervang het woord ‘maar’ door ‘en’. Omdat we bijvoorbeeld ook vaak als iemand anders een idee geeft waar ie heel enthousiast over is, we regelmatig reageren met ‘ja maar’ en dan een hele waslijst aan dingen waarom het geen haalbaar idee is. Toen we daar echt actief mee aan de slag gingen werd het superleuk omdat je ergens de mogelijkheden van leert inzien in plaats van de beperkingen.
  Ik vind al je tips supergoed! Vooral aan die laatste ga ik wat vaker denken.

  • Romy 19 januari 2017 op 10:08 pm - Beantwoord

   Dat is ook een goede tip inderdaad! Door ‘maar’ te vervangen door ‘en’ focus je je meer op de mogelijkheden in plaats van op de problemen. Wat mooi dat je er op die manier naar kunt kijken! En dankjewel voor je compliment 🙂

 6. Charelle 19 januari 2017 op 9:58 am - Beantwoord

  Heerlijke tips allemaal Romy! Echt stilstaan bij mooie momenten helpt inderdaad altijd goed, net als eerder opstaan! (:

 7. Mariëlle 19 januari 2017 op 10:02 am - Beantwoord

  Heel goed artikel 🙂 Zeker in de winter kan ik weleens negatief worden 😉 Nee grapje, ik denk dat ik aardig positief ben van mezelf! En dat vind ik ook heel belangrijk 🙂

  • Romy 19 januari 2017 op 10:10 pm - Beantwoord

   Haha, heerlijk juist om te lezen dat je zo positief in het leven staat 🙂

 8. Svenja 19 januari 2017 op 10:24 am - Beantwoord

  Wat een inspirerend artikel Romy. Vooral het ‘maar’ zeggen is heel herkenbaar, daar heb ik ook een handje van. Verder vind ik het ook heel erg belangrijk om regelmatig stil te staan bij de mooie momenten (die ik heb gehad) in het leven en om mij niet teveel te focussen op de toekomst. Just go with the flow!

  • Romy 19 januari 2017 op 10:23 pm - Beantwoord

   Precies! Dat zijn ook twee hele belangrijke dingen. Ik heb er ook regelmatig een handje van om bang te zijn voor de toekomst, maar het is juist zo fijn om in het nu te leven en blij te zijn met waar je op dit moment staat.

 9. Sandra 19 januari 2017 op 11:30 am - Beantwoord

  Het woordje ‘maar’ heb ik mezelf keeihard verboden om te zeggen. Ik heb een hekel aan dat woord! Je hebt er niks aan haha. Dat ‘geforceerd’ lachen helpt is iets wat ik pas nog in mijn opleiding heb geleerd. Volgens mij heette dat ‘facial feedback’, als ik het goed onthouden heb. Erg interessant is dat!
  Fijne tips hoor. Bij mij helpt positieve mensen opzoeken altijd wel heel goed. 🙂

 10. Josephine 19 januari 2017 op 11:33 am - Beantwoord

  Wat een goede tips, vooral 1, 2 en 7 lijken me goed werken. Niet de blik op het negatieve, maar het positieve, en rust inbouwen. Zelf vind ik even naar buiten gaan voor een wandelingetje ook een goed idee: buiten is vaak veel klein leuks te zien (al zijn het maar eendjes), en je waait even lekker uit.

 11. MamaIssues 19 januari 2017 op 11:57 am - Beantwoord

  Wat een mooie tips geef je!
  Vooral stil staan bij mooie dingen is denk ik erg belangrijk, dit doen mensen vaak te weinig (ik zelf soms ook)
  Schrijven helpt ook trouwens!

 12. Linda 19 januari 2017 op 2:09 pm - Beantwoord

  Ik zoek graag inspirerende hashtags op Instagram op. Soms zijn ze zo cliché, maar dat soort quotes zijn wel gewoon waar. Fijn om daar dan aan herinnerd te worden

  • Romy 19 januari 2017 op 10:24 pm - Beantwoord

   Haha, precies! Eigenlijk zouden we dat woordje gewoon moeten schrappen. Wat leuk om te horen dat het echt bewezen is dat geforceerd lachen helpt. Ik ga eens zoeken naar facial feedback. Je maakt me nieuwsgierig 🙂

  • Romy 19 januari 2017 op 10:25 pm - Beantwoord

   Oh ja, wandelingen zijn inderdaad ook zo fijn om je gedachten even te verzetten en je op het positieve te focussen. Ik kan van een blokje om ook echt opknappen 🙂

  • Romy 19 januari 2017 op 10:25 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En ja, schrijven is ook echt iets wat helpt! Vooral blogjes schrijven over leuke of vrolijke dingen kan mij echt helpen 🙂

  • Romy 19 januari 2017 op 10:26 pm - Beantwoord

   Ja precies! Soms geldt juist ‘lang leve de clichés’. Zo heerlijk om af en toe een positieve boodschap te lezen!

 13. Marsha 19 januari 2017 op 3:04 pm - Beantwoord

  Super handige tips heb je gegeven! Ik probeer nummer 3 & 4 ook heel vaak te doen!

  • Romy 19 januari 2017 op 10:27 pm - Beantwoord

   Dankje! Wat leuk om te horen dat je met die twee dingen ook al veel bezig bent 🙂

 14. Nesrin 19 januari 2017 op 5:46 pm - Beantwoord

  Mooie tips geef en ik vind nummer 5 echt heel effectief. Als ik even down ben en ik trek mijn mondhoeken omhoog dan moet ik automatisch lachen.

 15. Denise 19 januari 2017 op 7:30 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips en vooral de tips 6 & 7 gebruik ik in mijn dagelijkse leven heel veel. Ook als er weer negatieve dingen gebeuren, probeer ik op mijn ademhaling te letten (ademhalingen tellen werkt bij mij erg goed) om even de stress gevoelens uit mijn lichaam te krijgen.

 16. Daniëlle 19 januari 2017 op 8:39 pm - Beantwoord

  Heel mooi geschreven ! Ik kan al wel een aantal afvinken 🙂 !

 17. Claire 19 januari 2017 op 10:11 pm - Beantwoord

  Je bent zo lekker positief Romy! Nu snap ik dat je blog Vaker Vrolijk heet en niet Vet Chagrijnig.. maar ik vind het zo knap! Iets wat mij ook helpt is om ‘sorry’ te vermijden en in plaats daarvan ‘dankjewel’ te zeggen. Dus niet ‘sorry dat ik te laat ben’ maar ‘bedankt voor het wachten’. Natuurlijk is sorry soms wel op z’n op plek maar ik merk dat het soms een negatieve lading heeft. Alsof je alle schuld naar jezelf toetrekt en er iets negatiefs van maakt ipv iets positiefs.

  • Romy 19 januari 2017 op 10:27 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat fijn om te horen dat (geforceerd) lachen je echt kan helpen om je vrolijk te voelen 🙂

  • Romy 19 januari 2017 op 10:28 pm - Beantwoord

   Dat is ook een goede tip inderdaad! Mindfulness en bewuster zijn van je adem is ook iets waar ik me nog eens in zou willen verdiepen. Het is zo niet mij, maar juist daarom kan het heel goed zijn om eens te proberen 🙂

  • Romy 20 januari 2017 op 7:18 am - Beantwoord

   Ah wat lief! Dankjewel 🙂 Wat een goede tip met betrekking tot ‘sorry’ zeggen! Ik herken het van mezelf en zeg ook veel te vaak sorry voor iets wat eigenlijk niet zoveel voorstelt. Deze tip ga ik dan onthouden 🙂

 18. Joanne 19 januari 2017 op 11:33 pm - Beantwoord

  Positieve mensen om je heen is alles! Het is zo fijn om in die goede energie te zijn 🙂

 19. Irene 20 januari 2017 op 8:56 am - Beantwoord

  Fijne tips! Helaas is dat woordje “maar” best herkenbaar!

 20. Lieke - Life as Lieke 20 januari 2017 op 11:10 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik kan zo genieten van de positieve dingen en ben dan ook echt even in het moment…Vandaag was dat bijvoorbeeld de zon die op mijn gezicht scheen, kan ik zo van genieten! 🙂

  • Romy 21 januari 2017 op 1:31 pm - Beantwoord

   Ja, dat is zo fijn! Het zonnetje is ook altijd een geweldig medicijn tegen een dipje of negatieve gedachten 🙂

 21. Maaike 22 januari 2017 op 10:56 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Hier kan ik zeker wat aan hebben!! Bij mij werkt lachen vaak goed. Vooral lachen met andere mensen 🙂

Recente blogs

12 kleurrijke bestemmingen in Europa op mijn bucketlist

8 september 2018|Op reis|

Zin in een kleurrijke bestemming op vakantie? Ik wel! Op vakantie heb ik een zwak voor bestemmingen waar je nog net niet wordt verblind door de vele knalkleuren. Ik heb al een paar prachtige kleurrijke bestemmingen in Europa mogen bewonderen. Maar daarnaast heb ik ook nog een flinke bucketlist met kleurrijke oorden op ons continent die mij meer dan de moeite waard lijken. Zin in een kleurrijke reis? Ik zet 12 kleurrijke bestemmingen in Europa op een rij: 6 die ik al heb bezocht en 6 die ik graag nog eens wil bewonderen.

Als ik alles kon veranderen aan mijn huis, dan zou ik…

14 juni 2021|Interieur|

Waar je ook woont en hoe mooi en perfect je huis ook is, er zullen altijd dingen zijn waarvan je denkt “Dát zou ik anders willen!”. Ook ik heb zo mijn wensenlijstje voor mijn huis, waarbij een groot deel van de wensen waarschijnlijk onvervuld op de lijst blijft staan. Ik verwacht niet dat ik twintig jaar in mijn appartement blijf wonen, dus sommige grote dingen laat ik lekker voor wat ze zijn. Maar wensen, fantaseren en Pinterest-moodboards maken mag altijd, toch?! Goed, deze 9 dingen zou ik – als alles kon – zéker aanpassen in huis.

DIY | Kaarten maken met Action Aqua Markers

22 april 2020|DIY|

Soms (oké, misschien iets vaker dan "soms") kom je iets tegen bij Action wat je móet hebben. Zo zag ik alweer een jaar geleden de Aqua Markers liggen bij Action. "Hebben!" was mijn enige gedachte. Inmiddels zijn we een jaar verder en lagen die markers nog steeds ongebruikt in mijn kast... totdat de coronatijd aanbrak en ik opeens zin had in nieuwe creatieve dingen. De Aqua Markers kwamen tevoorschijn en voordat ik het wist had ik er drie supersimpele kaartjes mee gemaakt. In deze DIY laat ik je het proces en het eindresultaat zien.