Niet voor niets heet mijn blog Vaker Vrolijk. Vaker vrolijk zijn, dat leek me wel wat! En zeg nou zelf, wie wil dat nu niet? Ik kon altijd al best vrolijk worden van mooie reizen, geweldige mijlpalen of onvergetelijke gebeurtenissen, maar er zijn ook veel simpelere manieren om jezelf vaker vrolijk te maken. Zonder hemel en aarde te bewegen of diep in de buidel te tasten. Ik heb dan ook al heel wat blijmakers, vrolijke lijstjes en positiviteitstips gedeeld op mijn blog. Tijd om op een rijtje te zetten welke tips mij het meeste hebben geholpen. Dit zijn dan ook mijn 8 ultieme tips om vaker vrolijk te zijn.

tips om vaker vrolijk te zijn

1. Kijk naar wat je wél kunt veranderen

In het verleden wilde ik echt wel graag vrolijker zijn. Ik zag alleen wel nog een aantal beren op de weg: situaties die het onmogelijk maakten of soms ook praktische zaken die in de weg zaten. Toch hoeven die invloeden van buitenaf vaak geen echte belemmering te zijn. Die boom die als hindernis op de weg ligt, was ik in dit geval zelf. Door meer te denken in termen van wat ik wél kon doen om vaker vrolijk te zijn, werd ik daadwerkelijk vrolijker. Vergeet dus even alle mitsen en maren en maak een plan, een moodboard of een lijst met opties. Focus op wat jij kunt veranderen.

2. Creëer je eigen genietmomenten

Het leven wordt een stuk leuker van fijne dingen om plezier aan te beleven, om je vooraf op te verheugen én om van na te genieten. Maak lijstjes met dingen die je nog eens zou willen doen, plan regelmatig iets fijns in, neem een dag of week vrij of zeg juist eens nee om vanavond dat moment voor jezelf te hebben. Jij bent degene die tijd kunt vrijmaken voor een goed boek of die nu de auto naar het strand kan pakken als je daar nu zin in hebt. Maak je plannen waar, ga van dromen naar doen of luister eens naar dat spontane stemmetje dat je een te gek impulsief plan influistert. Enjoy!

3. Geniet bewust van mooie momenten

Maar met een verzameling mooie momenten ben je er nog niet. Ook in minder leuke periodes ondernam ik best veel leuke dingen. Ik kon daar alleen niet altijd bewust van genieten. Als ik op zondag bijvoorbeeld een hele middag op stap was, zat ik in mijn hoofd alweer bij de stress voor een studie-opdracht op maandag. Zonde! De truc is om de mooie momenten bewust mee te maken en een beetje uit te rekken. Je kunt prima nog een hele tijd nagenieten van een bijzondere dag of week. Zelf doe ik dat door lijstjes met blijmakers op te stellen of door bewust stil te staan bij waar ik dankbaar voor ben.

4. Focus je op klein geluk

Niet elke dag ben je op droomreis of maak je iets onvergetelijks mee. Zelf ben ik juist vaker vrolijk geworden door mijn lat voor geluk iets lager te leggen. Er zijn namelijk ook veel kleinere blijmakers die je elke dag een fijn gevoel kunnen geven. Dat kan variëren van een vrolijk liedje op de radio tot een onverwacht compliment of een mooie bloem langs de weg. Sinds ik heb leren inzien dat elke dag gevuld is met heel veel klein geluk, ben ik absoluut meer gaan genieten van de kleine, maar fijne dingen.

» Inspiratie nodig? Bekijk ook eens deel 1 en deel 2 van mijn lijst met kleine geluksmomenten. 

tips om vaker vrolijk te zijn

5. Wees oké met jezelf

Wat ook kan helpen om vaker vrolijk te zijn, is als je jezelf kunt vermaken en soms ook juist lief voor jezelf kunt zijn als je dat nodig hebt. Andere mensen komen en gaan, dus is het juist zo belangrijk dat je oké bent met jezelf. Zo kan ik er echt van genieten om soms in mijn eentje eropuit te gaan en kan ik regelmatig met of om mezelf te lachen. Om mijn eigen blunders, om mijn onbegrijpelijke binnenpretjes of om klunzige acties die ik liever niet wereldkundig maak. Juist door ook aan jezelf soms genoeg te hebben, maak je je leven een stukje leuker.

6. Doe iets anders dan anders

Met continu een strakke planning en een to do list waar geen einde aan komt, blijft er weinig ruimte over om een keer heel spontaan iets leuks mee te maken. Laat je eens verrassen door je eigen spontane ideeën of door ietwat impulsieve plannen van een ander. Of doe gewoon eens iets anders dan anders. Start de dag met een ander ontbijt, ga een uitdaging aan, bezoek als verrassing iemand die je bijna nooit ziet of pak de fiets in plaats van de auto. Stuk voor stuk kleine dingen die je leven leuk(er) maken!

7. Accepteer baaldagen

Mijn blog heet niet voor niets Vaker Vrolijk. Ook bij mij zit een stralende glimlach er niet elke dag in. Een baaldag op z’n tijd hoort er ook bij. Misschien komt de bus een keer niet opdagen, is je lievelingstrui gekrompen net in de was, kreeg je Instagramfoto vandaag wel erg weinig likes of kwam de regen met bakken uit de hemel toen jij net op de fiets stapte. Wel helpt het mij om vaker vrolijk te zijn als ik dit soort dingen meer accepteer. Haal je schouders op (waar gaat het nu eigenlijk over!), ga op tijd naar bed of gebruik mijn tips om een baaldag minder erg te maken.

8. Kom uit je hoofd

En ten slotte: durf soms uit je hoofd te treden. Geen zorgen: ik doel hiermee niet op Frankenstein-taferelen. Nee, ik bedoel dat ik er zelf vaker vrolijk van word door soms iets te doen waar ik mijn hoofd niet zo hard bij nodig hebt. Maak een wandeling, mest je kast uit, kijk je favoriete serie of maak een fietstocht door de polder. Stop met denken en doe op z’n tijd iets waarbij jij je hoofd op stil kunt zetten. Ook zo’n moment op z’n tijd kan je zomaar eens vaker vrolijk maken.

» Je gedachten verzetten? Dit zijn 12 simpele tips!

Wat is jouw beste tip om vaker vrolijk te zijn?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Aneta 5 maart 2018 op 7:16 am - Beantwoord

  Mooie tips! Vooral dat je een baaldag best mag accepteren. Je kunt niet elke dag vrolijk zijn, denk ik zo. Mijn tip om vrolijk te zijn is om elke dag in een dankbaarheid boekje te schrijven en om drie dingen voor jezelf op papier te zetten waar je die dag vrolijk van werd. Het helpt echt!

  • Romy 5 maart 2018 op 8:25 am - Beantwoord

   Wat een mooi idee inderdaad! Ik probeer dat zelf ook te doen, maar dan meestal per week of per maand. Het kan je zo veel vrolijker maken als je regelmatig bij die fijne momenten stilstaat 🙂

 2. Marije 5 maart 2018 op 7:45 am - Beantwoord

  Voor mij gelpt het geluk in kleine dingen zien en vooral dankbaar zijn voor wat je nu hebt.

 3. Wat een goed begin van de maandag! Lekker positief!!

 4. Maaike 5 maart 2018 op 8:00 am - Beantwoord

  Goed artikel! En ik ben het met je eens. Eigen keuzes, verantwoordelijk zijn voor jezelf,tevreden zijn en positief zijn, zijn belangrijke factoren voor gelukkig zijn en vrolijk zijn!

 5. Darina 5 maart 2018 op 8:03 am - Beantwoord

  Goede tips! Vooral genieten van klein geluk, dat is iets om heel vrolijk van te worden. Mooi begin van een nieuwe week 🙂

 6. Sandra 5 maart 2018 op 8:06 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk met al deze punten die je opnoemt! Ik probeer zo veel mogelijk in het nu te leven en ook daadwerkelijk van elk moment te genieten. Ook zoek ik elke dag naar kleine geluksmomentjes waar ik vervolgens dan ook iets mee die om dat gevoel cast te houden, zoals opschrijven of er bijvoorbeeld een foto van maken. 🙂

  • Romy 5 maart 2018 op 8:26 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je er zo bewust mee bezig bent om van fijne momenten te genieten en die moment ook een tijdje vast te houden. Dat is zo waardevol en helpt ook juist in minder leuke periodes of op baaldagen om je een stuk beter te voelen 🙂

 7. chucky1012 5 maart 2018 op 8:11 am - Beantwoord

  Fijne en goede tips ?
  Ik geniet en wandel vaak, de garderobekast is netjes opgeruimd ?
  Naar de film gaan.

  Xoxo

 8. Anna 5 maart 2018 op 8:48 am - Beantwoord

  Wat een fijne blogpost om de maandag mee te beginnen! Super fijne tips Romy! Liefs

 9. Judith 5 maart 2018 op 8:51 am - Beantwoord

  Wat een superfijn lijstje zo op de maandag <3

 10. Sarah 5 maart 2018 op 9:03 am - Beantwoord

  Ik ben het helemaal eens met al je puntjes. Ik voel me de laatste tijd niet zo lekker in mijn vel en probeer me daarom heel erg te focussen op de betere dingen in het leven, hoe klein ook. Eens iets anders doen dan anders is ook echt een must voor mij. Dat geeft altijd zo’n energie-boost vind ik. Al is het maar ergens gaan wandelen waar io nog nooit eerder ben geweest… dat voelt dan toch weer goed aan 🙂

  • Romy 5 maart 2018 op 9:17 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je niet zo goed in je vel zit. Juist dan zijn kleine, fijne dingen om van te genieten inderdaad zo belangrijk. Ik kan me voorstellen dat zelfs iets kleins als een andere wandelroute je dan al een beetje blijer kan maken. Zeker op dagen die wat minder zijn, zijn het dat soort kleine dingen die je kunnen opvrolijken.

 11. Manon 5 maart 2018 op 9:53 am - Beantwoord

  Fijn lijstje!
  Ik kan me erg vinden in de laatste. Ik kan soms erg rustig worden van ‘uit mijn hoofd. Gewoon even een stukje wandelen of fietsen en nergens aan denken.
  Ook het kijken naar wat je wel kunt veranderen helpt voor mij goed. Je druk maken over dingen waar je geen invloed op hebt kost ontzettend veel energie en je krijgt er weinig tot niks voor terug.

  • Romy 5 maart 2018 op 9:18 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad soms zo fijn om even iets te doen waarbij je nergens over hoeft na te denken. Juist omdat we vaak de hele dag al aan het denken zijn. Zoiets als een stukje fietsen kan daarom zo fijn zijn 🙂

 12. Anna 5 maart 2018 op 10:16 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Baaldagen horen er nou eenmaal bij, de ene keer blijf je er wat te lang in hangen en de andere keer ook juist niet. Het helpt zeker om te relativeren. Andere mensen zouden blij zijn dat ze zich alleen maar druk hoefden te maken over een kapot telefoonscherm of een vervelende regenbui, als je begrijpt wat ik bedoel. Eigenlijk stelt het allemaal niet zoveel voor, maar het is soms erg lastig om er een positieve draai aan te geven. Ik kan zelf gelukkig ook erg goed genieten van hele kleine dingen en dat maakt het leven inderdaad een stuk fijner!

  • Romy 5 maart 2018 op 9:20 pm - Beantwoord

   Precies! Eigenlijk is het een goed teken dat wij ons druk kunnen maken over zoiets kleins als een regenbui, omdat sommige mensen veel ergere dingen hebben om zich druk over te maken en daarom niet eens meer bij die regenbui stilstaan. Wat mooi dat jij ook zo van de kleine dingen kunt genieten. Dat maakt het leven toch een stukje mooier 🙂

 13. Sija 5 maart 2018 op 10:28 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik vind nummer 7 een hele goede. Balen om een baaldag levert je niets op, het accepteren wel. Het geeft namelijk veel rust om gewoon te accepteren in plaats je verzetten tegen zo’n dag, dat voelt altijd wel bevrijdend! Geen bloemen zonder regen denk ik dan altijd.

  • Romy 5 maart 2018 op 9:21 pm - Beantwoord

   Wat een mooie quote en dat is zeker waar! Juist doordat sommige dagen wat minder zijn, kun je de echt fijne dagen veel meer waarderen 🙂

 14. Annika 5 maart 2018 op 11:01 am - Beantwoord

  Jaaa, vooral dat uit je hoofd komen. Die is de laatste tijd nogal van toepassing op mij. Fijn lijstje weer, handige reminders als het even wat minder is.

 15. Loes 5 maart 2018 op 11:04 am - Beantwoord

  Hele goede tips, ik sta eigenlijk overal achter! Vooral het oke vinden als je een keer een baaldag hebt en juist het positieve in iedere dag zoeken. Dat werkt heel goed!

 16. Liese 5 maart 2018 op 12:55 pm - Beantwoord

  Mooie tips! Mijn beste tip is: in beweging blijven – letterlijk door te wandelen enzo, maar ook tekenen, mezelf iets aanleren,… Het leidt de aandacht af zoals je zelf aangaf, en onbewust bouw je weer ergens aan.

  • Romy 5 maart 2018 op 9:25 pm - Beantwoord

   Dat is ook zeker een mooie tip die je kan helpen om iets beter in je vel te zitten. In beweging blijven is zowel letterlijk als figuurlijk heel waardevol.

 17. Johanne 5 maart 2018 op 1:38 pm - Beantwoord

  Jaaa, een baaldag accepteren is een hele belangrijke! Ik ben meestal in een best vrolijke bui, maar als ik dan even een baaldag heb dan moet ik ook echt even tegen mezelf zeggen dat dat ok is. Dat het mag. En dan gaat het eigenlijk wel weer goed! En ook: wees blij met wie je bent. We hebben allemaal onze ‘flaws’ en we maken allemaal fouten, dat is ok.

 18. Larissa 5 maart 2018 op 3:53 pm - Beantwoord

  Goede tips geef je!
  Als ik soms een baaldag heb, dan probeer ik mijzelf in beweging te krijgen. Even naar buiten, een dansje wagen in de huiskamer of gewoon om beweging om de situatie op te lossen. En als dat niet helpt, dan accepteer ik de baaldag en begin ik de dag erna gewoon extra vrolijk.

  • Romy 5 maart 2018 op 9:37 pm - Beantwoord

   Dat is ook een mooie insteek. Een baaldag op z’n tijd zorgt er in ieder geval voor dat je de fijne dag erna iets meer kunt waarderen 🙂

 19. Simone 5 maart 2018 op 5:56 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Soms is nee zeggen ook iets wat je blijer kunt maken. Als je ergens echt geen zin in hebt, kun je misschien beter niet gaan. En wat mij vaak blij maakt is bezig zijn met mijn hobby’s (ik heb er meer dan 1).

  • Romy 5 maart 2018 op 9:39 pm - Beantwoord

   Nee zeggen is ook zeker een goed punt. Het kan je een stuk vrolijker maken als je in ieder geval niet te vaak dingen doet waar je niet achter staat of absoluut niet blij van wordt.
   En hobby’s zijn ook iets waar ik echt blij van kan worden. Het is fijn om iets te hebben waarvan je echt kunt opleven 🙂

 20. Dinja 5 maart 2018 op 6:16 pm - Beantwoord

  Dat zijn fijne tips! Ik moet zeggen dat bij mij het weer vooral ook een ding is – ook al kan je dat niet veranderen helaas. Met mooi weer ben ik wat vaker vrolijk en onderneem ik veel meer dan met slecht weer.
  Misschien moet ik dat ook maar eens veranderen!

  • Romy 5 maart 2018 op 9:41 pm - Beantwoord

   Dat herken ik wel een beetje: mooi weer kan mij ook echt al heel erg goed doen. Het schijnt bij veel mensen ook echt zo te werken dat je je met koud en donker weer minder fijn voelt. Mij helpt het in ieder geval om er met slecht weer dan maar binnen iets leuks en gezelligs van te maken. Daar fleur ik dan al een beetje van op 🙂

 21. Evelyne 5 maart 2018 op 6:26 pm - Beantwoord

  Ik probeer te genieten van de kleine dingen in het leven. Muziek, een gezellige koffie met iemand, en ik kan zo maar verder gaan. Ik heb dat ook moeten leren. Dat lukt mij ook niet altijd even goed. Maar ik doe wel heel erg mijn best om vaker vrolijk te zijn in het leven dat ik nu leid.

  • Romy 5 maart 2018 op 9:42 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je zo je best doet om echt van kleine dingen te genieten en er het meeste uit te halen. Natuurlijk gaat dat niet elke dag perfect en is de ene dag minder fijn dan de andere, maar het is al zo mooi dat je er op een positieve manier het beste van probeert te maken 🙂

 22. Nikita 5 maart 2018 op 7:16 pm - Beantwoord

  Doordat ik de kleine dingen zo heb leren waarderen, ben ik zoveel gelukkiger in het dagelijks leven en echt vrolijk. Hoe zweverig dat ook klinkt. En ik merk zelf aan hoeveel mijn levenskwaliteit daardoor verbetert want het zijn soms echt de kleine dingen die mij blij maken. Als ik bijvoorbeeld stevig heb gelachen op een schooldag of gewoon een goede toets terug heb gekregen dan ben ik zo blij. Soms zit ik dan op de bus te denken hoe mijn dag was (meestal is dat geen gepieker) en soms heb ik echt terug een lachtstuip omdat ik moest denken aan iets wat in de klas gebeurde. Ik vind dat heerlijk. Mijn vriendin zei vorige week vrijdag dat ik werkelijk met alles tevreden was en ik het leven zo mooi en vrolijk zie. En dat vond ik wel echt een heel mooi compliment! En wat me ook vrolijk maakte vorige week en vandaag, waren de complimenten van mijn vertrouwenspersoon. Ik vertelde al dat het niet zo goed gaat met mij, dat ik niet goed in mijn vel zit. En ik had met hem gesproken erover en hij zei dat ik externe hulp moest zoeken, of dat overwegen. Dus vandaag heb ik een afspraak vastgelegd met de leerlingenbegeleiding en een paar minuten later zag ik hem op het schoolplein en heb ik hem meteen verteld dat ik een afspraak heb gemaakt. Hij zei dat dat goed was van me en hij zei ook dat hij zeker wist dat ik dit probleem ook wel de baas zou kunnen. En vlak voor hij wegging, zei hij dat hij zeker weet dat het goedkomt met mij. En echt, dat vond ik een prachtig compliment.

  Trouwens, je tips zijn herkenbaar. Zo simpel, maar we zoeken het altijd zo ver! Man, mijn reactie is weer lang geworden haha! Valt het op dat ik een grote schrijversliefde heb :p

  • Romy 5 maart 2018 op 9:50 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend stoer dat je, hoe moeilijk ook, direct een afspraak hebt gemaakt met de leerlingenbegeleiding om meer hulp te kunnen krijgen. Dat is absoluut een stap waar je trots op mag zijn en ik kan me voorstellen dat die opmerking van je vertrouwenspersoon dan extra fijn is om te ontvangen. Hopelijk gaat deze hulp je bieden waar je behoefte aan hebt en helpt het je weer een heel stuk verder 🙂
   Wat mooi trouwens dat je zo goed kunt genieten van hele kleine, fijne of lachwekkende dingen. Het zijn juist die lachbuien of andere piepkleine dingen die het leven een stuk mooier kunnen maken.

 23. Chelsey 5 maart 2018 op 7:40 pm - Beantwoord

  Heel fijn artikel! Ik zou ook meer de baalmomenten moeten accepteren. Ik merk dat ik mijn hele humeur laat afhangen van zulk soort kleine momenten. Moet ik niet doen!

 24. Lilian 5 maart 2018 op 8:36 pm - Beantwoord

  Mijn tips zouden zijn om een partner te zoeken met humor en daar een kind mee te krijgen. Ik ben van nature best ‘serieus’, maar ik lig de dag in een scheur om die twee 😀 En een tip dat iets minder ingrijpend is ;-): Vrolijke muziek!

  • Romy 5 maart 2018 op 9:46 pm - Beantwoord

   Haha, geweldig dat je twee zulke geweldige mensen in je leven hebt! Ik kan me voorstellen dat zij van iedere dag al iets meer een feestje maken 🙂 En met vrolijke muziek er ook nog bij, wordt het al helemaal een vrolijke boel 🙂

 25. Maaike 6 maart 2018 op 10:37 pm - Beantwoord

  Goede en handige tips! Ik heb chronische depressie, dit betekent dat ik soms periodes heb waarin ik me somber voel. Om me vrolijk te voelen, probeer ik me te richten op mijn hobby’s en mijn kat.

  • Romy 7 maart 2018 op 12:23 am - Beantwoord

   Wat heftig om te horen dat je een chronische depressie hebt! Juist daarom vind ik het superknap dat je je toch focust op de fijne en positieve dingen. I kan me voorstellen dat dat in jouw situatie extra waardevol is.

 26. Giovanna Jansen 7 maart 2018 op 8:42 pm - Beantwoord

  Dat zijn mooie tips Romy! Bedankt daarvoor!

Recente blogs