action7 5

9 creatieve hobby's die ik nog graag zou proberen

 • 15 december 2019
 • 33 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Een bezige bij kun je mij wel noemen. Zeker als het op creatieve hobby’s aankomt. Fotograferen, bloggen, kaarten maken, scrapbooken, handletteren, interieurstyling… ik vind het allemaal leuk. Het luxeprobleem waar ik mee worstel? Ik heb “iets” te veel hobby’s voor de tijd die ik heb. En dan te bedenken dat ik nog heel wat hobby’s kan opsommen die ik óók eens wil proberen. Als iemand me een doosje extra tijd cadeau zou doen, staan deze 9 creatieve hobby’s zeker op mijn lijstje om ook op te pakken.

 1. Borduren. Voor deze creatieve hobby heb je aardig wat geduld nodig, iets wat ik niet per se in overvloed heb. Toch waag ik graag een poging. Het lijkt me wel wat om een paar borduurwerkjes aan de wand op te hangen. Zelfgemaakte werkjes zijn dan natuurlijk het allerleukst. Ook leuk om cadeau te doen trouwens!
 2. Stipschilderen. Eerder dit jaar volgde ik een workshop stipschilderen met mijn moeder. Echt een goede (s)tip voor een hobby als je iets zoekt dat haast als mindfulness werkt. Met kleuren bezig zijn en dingen voor in huis maken is wel mijn ding. Het gestipte bordje smaakte zeker naar meer. Nu nog ergens tijd en materialen zien te vinden om de daad bij het woord te voegen.
 3. Houtbranden. De houtbrander ligt al klaar in mijn hobbykamer. Een jaar of zes zelfs al. Ik heb er ooit wat spatels mee van een printje voorzien en vond dat erg leuk voor de afwisseling. Een leuk pietepeuterig werkje, dat je ook nog eens écht leuke spatels oplevert om mee door je spaghettisaus te roeren. Ik wil zeker nog een keer een poging doen.
 4. Kleding maken. Kleding (tweedehands) shoppen is een leuke hobby op zich, maar zelf kleding maken die naadloos aansluit is natuurlijk een nóg leukere manier om aan nieuwe items te komen. Je kunt zelf de mooiste katoenen stoffen bestellen om mee aan de slag te gaan, bijvoorbeeld bij De Stoffenkraam. Daarmee maak je je kleding helemaal naar jouw wens, lengte en postuur. Hoe handig! Ik neem regelmatig een kijkje op de blog van Karin Kay en bewonder haar prachtige zelfgemaakte kleding. Misschien is zelf maken nog best een goed idee om alsnog aan mijn gedroomde gele jurk met witte polka dots te komen.
 5. Amigurumi’s haken. Amigu-watte? Ja, dat vroeg ik me tot een paar jaar geleden ook af. Maar inmiddels word je op internet doodgegooid met deze schattige gehaakte beestjes. Haken heb ik al jaren niet meer gedaan, maar voor zo’n leuk beestje pak ik de haaknaalden er graag weer eens bij. Meteen een goede manier om nooit om kraamcadeaus verlegen te zitten!
 6. Meubels opknappen. Als het op meubels uitkiezen aankomt, ben ik nogal een kritische klant. Ik heb het vaak al helemaal uitgedacht en moet dan “alleen nog” iets zien te vinden wat in mijn perfecte plaatje past. Verrassing: vaak bestaat dat perfecte meubel niet. En dus zou ik weleens zelf meubels willen leren opknappen. Tweedehands pareltjes kopen en die dan volledig naar eigen smaak verven, aanpassen en opfleuren. Wie weet als ik ooit een huis met tuin heb!
 7. Aquarellen. Het lijkt me geweldig om zelf prachtige dingen te kunnen schilderen met aquarelverf. Mijn header is bijvoorbeeld met aquarelverf gemaakt door Karlijn. Zo tof! Er worden regelmatig workshops aquarellen gegeven, dus misschien moet ik mezelf gewoon eens een workshopplek cadeau doen.
 8. Spelen met Photoshop, InDesign en andere software. Een basiscursus Photoshop heb ik laatst al gevolgd, maar helaas weigert mijn computer dit soort zware programma’s te laten werken. Vastbesloten om het nieuwe jaar met een betere computer in te gaan, zou ik me graag alsnog in de nodige fotobewerkingsprogramma’s verdiepen. Prutsen achter de computer is nogal mijn ding en al helemaal met programma’s waarmee je écht veel opties hebt.
 9. Moestuinieren. Noem me een echte huis- (en tuin-)mus, maar een moestuintje lijkt me dus echt geweldig. Nu gaat dat op een balkon natuurlijk vrij lastig, maar in een mini-kas kan ik vast alsnog wat eigen kruiden laten groeien. Een nieuwe uitdaging voor mijn nu nog lichtgroene vingers, maar wel een die me erg leuk én smakelijk (want: altijd verse kruiden!) lijkt.

Goed, ik geloof dat ik me op creatief vlak tot mijn pensioen niet hoef te vervelen.

Welke creatieve hobby’s zou jij nog willen oppakken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 15 december 2019 op 6:13 am - Beantwoord

  Van iemand zonder groene vingers naar ieman die een moestuin wil… Ik vind het leuk;).
  Mijn eigen kleding kunnen maken lijkt me ook echt heerlijk. Geen gedoe met shoppen en dingen die niet passen.

  • Romy 15 december 2019 op 10:35 am - Beantwoord

   Haha, die ontwikkeling had ik zelf een half jaar geleden ook niet zien aankomen. Ik die tot een tijdje terug nog riep dat je bij mij vooral niet met planten moest aankomen 😉

 2. Lianne 15 december 2019 op 7:48 am - Beantwoord

  Een doosje tijd kan niemand je geven, een haaksetje of aquarelverf wel, dus beter kun je dat vragen met kerst! Een gouden tip is om er gewoon aan te beginnen en er tijd voor te maken! Echt tijd aan dingen besteden die je leuk vindt helpen al heel erg voor meer rust en mindfulness. Ik had vrijdag een workshop over de vrouwelijke psychologie en wij zijn altijd zo bezig met wat moet en wat gedaan moet worden en wat anderen ervan vinden als het niet gebeurt, dat we vergeten te doen waar we echt gelukkig van worden. Dus een gouden tip was om elke dag zeker even iets leuks voor jezelf te doen! Waarschijnlijk heb je in het weekend vast wel een keer een uurtje de tijd om er daadwerkelijk voor te gaan zitten. Of anders met iemand samen als dat makkelijker is? Ik wil best een keer met je gaan aquarellen of proberen kleding te maken, lijkt mij ook leuk! Als je zoiets samen gaat doen begin je er waarschijnlijk ook echt aan!

  • Romy 15 december 2019 op 10:34 am - Beantwoord

   Wat een mooie en lieve reactie! Dank je wel voor je mooie inzichten! <3 Je hebt helemaal gelijk.
   Op zich doe ik regelmatig dingen waar ik van ontspan, maar ik vind zó veel dingen leuk (en zit nu weer helemaal in de kaartenmaakmodus) dat ik soms geen tijd vrijmaak om nieuwe hobby's te ontdekken of bang ben dat die nieuwe hobby's de investering in materialen niet waard zijn.
   Je hebt gelijk: eigenlijk moet ik gewoon eens een uurtje vrijmaken of mezelf knutselspullen cadeau doen om een goede stok achter de deur te hebben. En hobby's combineren (zoals kaarten maken met aquarelverf) kan natuurlijk ook 🙂
   Lijkt me hartstikke leuk en gezellig om samen te aquarellen! Laten we daarvoor binnenkort eens een datum prikken!

 3. Darina 15 december 2019 op 9:17 am - Beantwoord

  Mooie hobby’s. Zelf kleding maken lijkt mij ook heel leuk.

 4. Anouk 15 december 2019 op 10:29 am - Beantwoord

  Ik zou al deze creatieve hobby’s wel willen proberen. Alhoewel, borduren doe ik al regelmatig en moestuinieren heb ik vorig jaar geprobeerd en dat bleek niet mijn ding. Ik wil graag mijn eigen kleren leren maken, dat lijkt me zo leuk.

  • Romy 15 december 2019 op 10:35 am - Beantwoord

   Leuk dat jij ook regelmatig borduurt! Zo’n fijne en ontspannende hobby is dat volgens mij!

 5. Evelyne 15 december 2019 op 11:28 am - Beantwoord

  Heel veel hobby’s heb ik niet. Behalve bloggen en fotografie is er niet iets dat ik nog extra wil doen. Mijn fotografie zou ik graag terug willen oppakken, maar is helaas nog niet mogelijk..

  • Romy 21 december 2019 op 12:07 am - Beantwoord

   Hopelijk krijg je snel de kans om echt weer volop met fotografie aan de slag te gaan. Dat is zo’n fijne hobby en je bent er ook echt heel goed in 🙂

 6. Mariska 15 december 2019 op 11:41 am - Beantwoord

  Borduren heb ik vroeger weleens gedaan, toen mijn oma nog leefde. Ik was nog jonger (rond de 11/12 ofzo) en mijn oma had een kussen voor mij gekocht die je zelf moest maken. Dus borduren aan de voorzijde en dan opvullen en dichtmaken. Uiteindelijk heb ik alleen geborduurd, maar vond dat wel erg leuk. Net als haken trouwens.

  • Romy 21 december 2019 op 12:09 am - Beantwoord

   Wat een leuk creatief project inderdaad, zo’n kussen met borduurwerk aan de voorkant. Ik heb zelf zo’n kussen op mijn bank staan (niet zelf gemaakt overigens ;)) en vind dat er zo mooi retro-achtig uitzien.

 7. Mirjam 15 december 2019 op 3:33 pm - Beantwoord

  Mijn eigen kleding maken, dat wil ik ook nog leren. Ik heb wel op naailes gezeten, maar dat was eigenlijk in een tijd dat ik veel te druk met studie én baan was, dus veel weet ik er niet meer van. Maar de laatste tijd begint het toch weer te kriebelen en helemaal nu ik jouw blogje lees 🙂 Dank je wel dus.
  Jij hoeft je ook niet te vervelen, als ik dat zo lees!

  • Romy 21 december 2019 op 12:13 am - Beantwoord

   Oeh leuk! Zo’n cursus kleding maken lijkt me heel tof om eens te doen. Hopelijk kun je het over een tijdje weer oppakken. Ik ben nu al benieuwd naar je creaties 🙂

 8. Audrey 15 december 2019 op 4:13 pm - Beantwoord

  Borduren lijkt mij ook echt leuk! En het is volgens mij ook niet per se supermoeilijk – in elk geval de basis leren.

 9. bychristiana 15 december 2019 op 4:55 pm - Beantwoord

  Amigurumi’s! Volgens mij maakt de vriendin van een vriend van Andre die. In ieder geval zijn dat ook gehaakte popjes, maar ik wist nooit dat het zo heette. Ik heb haar die naam volgens mij ook nooit horen zeggen. Ik vind dat altijd zo knap, dat mensen echt dingen kunnen maken, zoals deze amigurumi’s of kleding bijvoorbeeld. Ik denk wel dat ik creatief ben, maar dan meer met woorden en onderwerpen verzinnen om over te schrijven en foto’s maken. Voor bloggen moet je toch ook creatief zijn, haha;-)

  • Romy 21 december 2019 op 12:16 am - Beantwoord

   Creatief zijn met woorden en foto’s is ook hartstikke creatief toch! En ik geloof dat jij ook heel wat creativiteit in je hebt op interieurgebied 🙂
   Wat leuk trouwens dat je iemand kent die ook zulke gehaakte poppetjes maakt. Het lijkt me best wel een priegelwerkje, maar ik vind het resultaat er altijd zo leuk en schattig uitzien.

 10. Suzanne 15 december 2019 op 7:10 pm - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen! Ik vind borduren en kleding maken zelf echt super leuk!

 11. Anna 16 december 2019 op 10:36 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Als je ooit de kans hebt om Photoshop te installeren dan zeg ik: doen! Echt, er gaat een wereld voor je open haha :D. Ik vind breien een hele ontspannende bezigheid, borduren ook wel, maar dat duurt zo lang! :p De workshop stipschilderen klinkt echt ontzettend leuk, ik wist helemaal niet dat dat bestond!

  • Romy 21 december 2019 op 9:59 am - Beantwoord

   Ja, stipschilderen is echt een aanrader! Zo’n leuke hobby en ik vond het ook nog eens heel ontspannend. Ik ging er zo in op tijdens de workshop dat ik zelfs vergat te kletsen met mijn moeder naast me, haha.

 12. Simone 16 december 2019 op 4:11 pm - Beantwoord

  Hobby 4, check! Ik zit zelfs op les. Elke week krijg ik weer naailes en mijn tweede trui maak ik vanavond af. Laatste les van het jaar, maar volgend jaar begin ik aan een nieuwe spijkerbroek. Ik kan het je erg aanraden want het is super leuk!

  • Romy 21 december 2019 op 10:09 am - Beantwoord

   Ah wat gaaf zeg, zo’n naaicursus! En hoe leuk is het om straks je zelfgemaakte trui te kunnen dragen. Ik ben nu stiekem wel heel benieuwd naar het eindresultaat 🙂

 13. Karin 16 december 2019 op 10:23 pm - Beantwoord

  Wat lief dat je me hebt gelinkt, dankjewel! 😀 ik kan echt iedereen aanraden om te gaan naaien, het is heerlijk om na een lange dag op werk je hoofd lekker leeg te maken achter de naaimachine!

  Ik moet zeggen dat er behalve kleding echt bar weinig “creatiefs” uit mijn vingers komt. Aquarellen vind ik ook supermooi maar ik krijg dan niet op papier wat er in mijn hoofd zit en dan blijft het bij zo’n kliederwerkje 🙁 Moestuinen heb ik geprobeerd toen de AH van die moestuintjes had… Ik had zelfs zo’n moestuinbak voor in de tuin gekocht maar slakken aten alles op! 🙁

  Borduren wil ik ook weer gaan doen, bijvoorbeeld op een kraagje… Ik kom er alleen nooit aan toe!

  • Romy 21 december 2019 op 10:12 am - Beantwoord

   Volgens mij is borduren echt een leuke hobby als je ook al kleding maakt. Zoiets kan net een leuk detail geven.
   Enne, volgens mij ben je een stuk creatiever dan je denkt! Alhoewel ik wel herken dat het frustrerend kan zijn als je een nieuw hobby probeert en er niet meteen uit je handen komt wat je in je hoofd had zitten 😉

 14. Els 17 december 2019 op 8:37 am - Beantwoord

  Amigurumi’s haken echt mee beginnen :-). Het is echt super leuk! Ik ben eraan verslaafd :-). Haken voor iemand anders vind ik altijd wel lastig. Ben in het begin best gehecht aan mijn gehaakt werkjes ;-).

  • Romy 21 december 2019 op 10:14 am - Beantwoord

   Haha, ik kan me er wel wat bij voorstellen dat je je haakwerk soms liever niet weggeeft als je zelf heel blij bent met het resultaat. Ik heb dat ook weleens met kaarten waar ik niet zo goed afstand van kan doen 😉

 15. Giovanna Jansen 17 december 2019 op 11:01 am - Beantwoord

  Wat een leuk lijstje met creatieve hobby’s om nog eens te proberen!
  Ik zou nog graag eens leren aquarelleren, lijkt mij zo gaaf. Borduren heb ik vroeger wel gedaan, erg leuk, maar wel veel werk en daardoor eigenlijk al jaren niet meer gedaan. Misschien dat ik het ooit nog eens oppak.

  • Romy 21 december 2019 op 10:18 am - Beantwoord

   Ja, borduren is wel echt een priegelwerkje. Ik vraag me bij borduren weleens af of ik er niet na drie borduurwerkjes volledig op uitgekeken ben, maar misschien moet ik het gewoon eens een kans geven.

 16. Jantine 17 december 2019 op 5:38 pm - Beantwoord

  Amigurumi’s haken is al erg leuk. Al werd ik er tien jaar geleden al mee doodgegooid 😉 Grappig hoe dat soort dingen in golven terug komen.
  Borduren heb ik ook ooit wat meer gedaan, en het blijft zo af en toe leuk om te doen. Mijn oma had het er pas over dat ze nog een boduurwerkje heeft liggen van toen ik werd geboren, zo’n geboorteding. Ze heeft het nooit afgemaakt, want er het geduld niet voor. Dus ik mag hem een keer zelf afmaken haha.

  • Romy 21 december 2019 op 10:22 am - Beantwoord

   Haha, ik geef je oma wel een beetje gelijk dat borduren nogal wat geduld kost. Maar eigenlijk heeft het ook wel weer wat moois en symbolisch om haar werkje na al die jaren zelf af te maken 😉

 17. zwartraafje 18 december 2019 op 2:57 pm - Beantwoord

  Ik heb vroeger heel veel kruisjessteek gedaan. Toen ik jonger was gaf ik bijvoorbeeld een handdoek met daarop de naam van een geboren kindje er op wanneer we op kraambezoek gingen. Later werden het grotere lappen. Zo kreeg mijn nicht bij de geboorte van haar zoontje een werkje in pasteltinten met zijn naam en geboortedag erop. Mijn moeder kreeg er twee verschillende van Flower Fairies, vriendinnen kregen gepersonaliseerde kaartjes met kruisjessteek en voor de geboorte van de twee kindjes van een ex-klasgenootje maakte ik ook twee grote lappen. Aan een van hen ben ik heel lang bezig geweest dat was er eentje van WInnie the Pooh. Toen ik tante werd heb ik babydekentjes gehaakt in vrolijke kleuren. Jammer genoeg lukt handwerk de laatste jaren minder goed maar ik vind het wel nog steeds heel fijn om creatief bezig te zijn.

  • Romy 21 december 2019 op 10:31 am - Beantwoord

   Wat mooi zeg dat je regelmatig geborduurde cadeaus aan anderen kon geven. Ik herinner me de Flower Fairies nog van mijn eigen oma. Zo mooi zijn die! En hoe bijzonder om die vereeuwigd in kruissteken cadeau te krijgen!
   Wel heel jammer dat handwerk nu vanwege je gezondheid niet meer lukt. Hopelijk kun je je creativiteit alsnog in andere fijne dingen een beetje kwijt.

 18. Nikita 1 januari 2020 op 5:47 pm - Beantwoord

  Creatief zijn is mijn alles, het is ook hetgene waar ik al die tijd op kon bouwen toen het moeilijk ging. Mijn stiften hebben me door heel veel moeilijke momenten heen gesleept. Want als ik het moeilijk heb en niet meer weet, ga ik tekenen. De liefde die ik dan voel voor mijn hobby en voor wat ik doe, maakt alles weer goed. En dan weet ik weer waarom ik leef en waarvoor ik moet vechten. Daarnaast word ik heel rustig van tekenen, en soms is dat alles wat je nodig hebt. Een kalme geest. Afgelopen weken had ik heel veel last van mijn pols en het gaat beter. Maar het zag er eventjes naar uit dat dat door tekenen kwam en ik had echt heel veel pijn. Ik denk dat ik nog nooit in mijn leven zo in paniek ben geweest. De avond dat ik ontdekte dat het misschien door tekenen kwam heb ik letterlijk tranen met tuiten gehuild. Maar echt. Pak veel van me af en ik overleef het wel. Maar pak mijn hobby niet van me af. Op het moment zelf vond ik mezelf nogal dramatisch. Maar nu achteraf gedacht denk ik dat dat heel normaal is. We hebben allemaal een passie of een hobby waar we heel veel om geven. En die kwijtraken doet heel veel pijn. Ik heb nog heel veel creatieve dingen die ik nog wil uitproberen. Ik wil zelf ook nog leren haken of amigurumi zoals jij zegt. Ik ken die term ook en die beestjes zijn inderdaad heel schattig. Ik zie het al helemaal voor me dat er later in mijn eigen stekje allemaal schattige diertjes in het huis zitten.

  • Romy 2 januari 2020 op 10:53 am - Beantwoord

   Het blijft bijzonder wat creativiteit met je kan doen. Soms is het haast een vorm van therapie – heel speciaal eigenlijk!
   Wat rot om te horen dat je de afgelopen tijd veel last had van je pols. Het is zeker heftig als je een hobby zou moeten minderen. Hopelijk neemt de pijn snel wat af, zodat je weer zonder pijn van het tekenen kunt genieten.

Recente blogs

Inkiekje #25 | PAX-kast, plantenpost & plotse sneeuw

8 februari 2021|Persoonlijk|

Mijn week stond in het teken van heel veel nieuwe dingen. En dan heb ik het niet alleen over de nieuwe plantjes en andere dozen die de pakketbezorger kwam afleveren. Ook veranderden we twee kamers in huis volledig, probeerde ik een paar nieuwe recepten uit (de ene keer succesvoller dan de andere keer!), en werden we door de sneeuw getrakteerd op nieuwe avonturen. Spiek maar mee in mijn fotodagboek voor "grootse" lockdownavonturen.

Successful Adulting | 18 tekenen dat ik een (klein) beetje volwassen ben

4 mei 2018|Persoonlijk|

Volwassenheid komt met de jaren en echt 100% volwassen is waarschijnlijk helemaal niemand. Zo neem ik het met afstoffen niet altijd even nauw, ben ik regelmatig essentiële spullen (OV-chipkaart, portemonnee en mobiele telefoon) 1 minuut voordat de bus vertrekt kwijt en blijft mijn stapel gewassen kleding weleens een paar dagen onopgeruimd liggen. Toch maak ik - naar mijn eigen bescheiden mening - ook wel vorderingen. Om mezelf stiekem een schouderklopje voor volwassenheid te geven, zet ik 15 eigenschappen op een rij die volgens mij wél getuigen van een piepklein beetje successful adulting.