instagram onterecht laat geloven

9 dingen die Instagram je misschien onterecht laat geloven

 • 24 juni 2021
 • 20 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Op internet krijg je vaak een verknipt beeld van de werkelijkheid voorgeschoteld. Niet vreemd. Ik sta ook niet te springen om mijn ‘food belly’ vol in beeld te brengen of mijn slingerende-sokken-irritaties eens flink uit te meten in een Insta-post. Maar dat betekent wel dat het goed is om alles wat je ziet of leest met een korrel zout te nemen en soms een grondige reality check te doen. Dit zijn 9 dingen die Instagram je misschien laat geloven, maar die echt niet kloppen.

Nog een kort woord vooraf: weet dat je altijd zelf een keuze hebt in wie je wel en niet volgt. Ik kies er bewust voor fijne, kwetsbare en inspirerende mensen te volgen. Daardoor zie ik juist heel veel eerlijke verhalen op Instagram. Dus merk je dat je last hebt van de onderstaande vooroordelen? Kijk eens kritisch naar de lijst met accounts die je volgt. Zou het je helpen om sommige mensen te ontvolgen? En zijn er andere accounts die je wél inspireren?

Ook al lijkt het misschien zo, het klopt niet…

 1. …dat iedereen een platte buik heeft. Besef dat mensen op perfecte foto’s altijd precies de juiste pose weten aan te nemen, gerust hun buik inhouden en letterlijk hun beste beentje voorzetten. Daardoor lijkt het wellicht alsof jij de enige bent met protesterende darmen, spillenarmpjes, love handles, cellulitis of wat dan ook. Maar dat alles is echt veel gebruikelijker dan de afgetrainde lijven die je te zien krijgt. Het is op zich niet gek dat mensen hun food belly na een geslaagd etentje niet uitvergroot in beeld brengen. Dat zou ik ook niet doen. Toch merk ik hierin wel een verandering en heb ik steeds vaker op Instagram het idee “Zie: ik ben niet de enige wiens buik de helft van de dag opgeblazen is.”
 2. …dat relaties altijd fantastisch zijn. Als je Instagram moet geloven, zijn relaties altijd koek en ei. Mensen zijn de liefdes van elkaars leven, kunnen niet zonder de ander of gooien er überromantische gedichtjes tegenaan. Ook daarbij geldt: logisch. Als je al een dag inzit over je partner omdat hij de vaatwasser voor de tigste keer is vergeten uit te ruimen, schiet je er weinig mee op die irritaties op Instagram te gooien. Maar besef: zelfs de meest perfect lijkende koppels kunnen elkaar weleens achter het behang plakken.
 3. …dat het geluk anderen komt aanwaaien. Op social media zie je meestal alleen het eindresultaat. Je ziet de zwangerschapsaankondiging, maar kunt daar niet aan afzien dat het koppel in kwestie daarvóór twee miskramen heeft gehad. Of je ziet iemand die een geweldige mijlpaal met haar bedrijf heeft bereikt, maar weet niet dat zij daar maandenlang dag in dag uit knetterhard voor heeft gewerkt – tot overspannenheid aan toe. Dus denk niet dat geluk zomaar op iemands pad komt of dat bij een ander alles meezit. Je kent nooit hun hele verhaal.
 4. …dat jij de enige huismus bent. De meeste mensen delen vooral foto’s als ze razend spannende dingen hebben gedaan. Daarom zie je waarschijnlijk meer vakantiekiekjes en foto’s van bijzondere uitstapjes dan dat er mensen in hun pyjama op de bank in jouw Instagram-feed voorbijkomen. Maar als jij al scrollend door al die spannende en feestelijke foto’s last krijgt van spontane FOMO (Fear of Missing Out) omdat jij vandaag bijzonder weinig hebt uitgespookt, besef dan: er zijn heel veel anderen die hun dag precies zo hebben besteed. Er is niets mis met je als jij net zo lief je middag op Balkonia doorbrengt in plaats van naar de Malediven af te reizen.
 5. …dat anderen hun huis helemaal op orde hebben. Als ik kijk naar mijn eigen interieurfoto’s, dan lijkt mijn huis waarschijnlijk ook altijd pico bello opgeruimd. Maar vergis je niet: de koffiekopjes op tafel heb ik natuurlijk voor de gelegenheid opgeruimd en Pippa’s rondslingerende speeltjes heb ik snel aan de kant geschoven. Ook al doet de gemiddelde interieurblog je anders geloven, ook bij anderen thuis is het aanrecht vast regelmatig enigszins ontploft.
 6. …dat ieders leven één en al leuk is. Geweldige vriend, lieve kinderen, brave hond, mooi huis en leuke baan. Díe heeft het goed voor elkaar. Zelfs de mensen die in hun Instagram-bio beweren dat ze hun droom leven, zullen weleens in nachtmerries verzeild raken. Weet dat ieder mens rotdagen heeft, soms vreselijke dingen meemaakt en dat zelfs mensen die een perfect leven lijken te hebben soms met hun handen in het haar zitten als hun baby de boel bij elkaar krijst. Het ding is: lastige dingen delen is kwetsbaar en soms ook heel persoonlijk. Toen ik vorig jaar mijn schoonmoeder verloor, kon ik simpelweg de woorden niet vinden om dat een plekje op het internet te geven. Dat zijn dan ook dingen die je niet zomaar ziet. Maar weet dat bij iedereen achter de voordeur verdrietige dingen gebeuren.
 7. …dat mensen niet onzeker zijn. Ieder mens is wel ergens onzeker over. Opnieuw: op internet zie je vaak de succesvolle resultaten, niet het proces daarnaartoe. Een foto van jouw favoriete Instagrammer na haar boeklancering doet misschien vermoeden dat ze dat zomaar even doet. Maar ook zij zal vast die ochtend met de nodige kriebels in haar buik zijn opgestaan. Ik vind het eigenlijk wel mooi dat steeds meer mensen op social media open en kwetsbaar durven te zijn. Dan blijkt opeens dat mensen tegen wie je ooit opkeek ook maar een mens zijn, inclusief hun eigen twijfels.
 8. …dat de gemiddelde persoon ontbijt met pannenkoeken en fotogenieke acaïbowls. Die zet ik ook heel af en toe op het menu (om ze vervolgens vol trots te fotograferen), maar meestal bestaat mijn ontbijt vooral uit een kom met een heleboel eetbaar spul dat ik op een grote hoop heb gegooid en door elkaar heb geroerd. Echt, je bent niet de enige wiens ontbijtje er niet direct uitziet om je vingers bij af te likken.
 9. ...dat anderen alles al volledig door hebben. Vergeet niet dat achter elk succes en elk inzicht een verhaal van vallen en opstaan schuilgaat. Realiseer je dat jij nooit de enige bent die maar wat aanrommelt en ernstig op zoek is naar de handleiding van het leven. Niemand heeft alles helder, ook niet als het zo mag lijken. We doen allemaal maar wat. De één is daar heel eerlijk over, de ander laat het liever anders lijken. Maar allemaal rommelen we maar wat aan.

Wat valt jou op als je door je Instagram-feed scrolt?

wat instagram je laat geloven

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sofie 24 juni 2021 op 8:08 am - Beantwoord

  Ik hou ook van eerlijke profielen! En in mijn stories laat ik zeer regelmatig mijn ontplofte interieur zien

 2. Audrey 24 juni 2021 op 8:44 am - Beantwoord

  Ik heb gelukkig geen Instagram – bewust niet aan begonnen omdat ik niet nog een social media-app wilde om te veel tijd aan te verdoen 😉 Maar ik denk dat wat je schrijft wel op meer van toepassing is…

 3. Daenelia 24 juni 2021 op 9:35 am - Beantwoord

  Ik kijk denk ik naar heel andere dingen op instagram. Bij mij vooral kattenfoto’s, nieuwtjes over film en tv, en games, en … memes. Ik scroll eigenlijk standaard voorbij fotos van huis- en slaapkamers. Er staan geen modellen op mijn feed en ik zoek er ook niet naar. Sowieso is mijn feed heel anders omdat ik veel bookstagrammers volg. Die maken zich echt geen zorgen over hun buik. En ik ook niet. Behalve dan dat het wel gezond moet blijven.

  • Romy 25 juni 2021 op 10:33 pm - Beantwoord

   Klinkt als een heerlijke Insta-feed! Sowieso zijn het de kattenfoto’s waar ik ook iets langer bij blijf stilstaan dan bij andere foto’s. En kattenfoto’s…tja, die zijn alleen al “picture perfect” als er überhaupt een kat op staat 😉

 4. Giovanna Jansen 24 juni 2021 op 9:46 am - Beantwoord

  Ik let heel erg op wie ik volg en volg daarbij graag echte mensen die echte dingen delen. Dat hoeven overigens geen rondslingerende sokken te zijn (die hoef ik ook niet te zien als ik bij een vriendin op visite ga ;-)). Mensen die je die dingen die je noemt onterecht laten geloven ontvolg ik, of ga ik sowieso niet volgen als ik zie dat ze zo’n soort account hebben. Social media, en dus ook Instagram moet leuk zijn en je niet het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent.

 5. bychristiana 24 juni 2021 op 10:17 am - Beantwoord

  Ik volg zelf vooral interieur accounts en pomeriaan accounts en vooral bij die laatste zie ik regelmatig Instagram vs. reality stories, Dus op de ene foto een hondje wat heel braaf voor de foto zit, en een andere foto met bijvoorbeeld uitpuilende ogen, of een hond met een pootje voor de snuit, bekkie wagenwijd open, onscherp, of een stuk van de staart in beeld omdat hij net wegloopt. Heel grappig. Op interieur accounts zie ik het ook wel, maar dat vind ik dan minder leuk. Ik snap natuurlijk zelf ook wel dat geen enkel huis altijd opgeruimd is, mijn eigen huis ook niet. Maar aan de andere kant volg ik die accounts voor interieur inspiratie, en niet om te weten dat er ook wel eens rotzooi ligt, dus ja, er is voor allebei wel wat te zeggen, vind ik 😉

  • Romy 25 juni 2021 op 10:31 pm - Beantwoord

   Haha, heerlijk dat soort contrasten tussen de foto’s van hondjes! Dat vind ik zelf ook altijd hilarisch om te zien bij foto’s van katten en kinderen.
   Wat je zegt over interieuraccounts klopt ook wel inderdaad. De troepjes kunnen we er op zich zelf wel bij bedenken; de inspiratie zit hem juist in de niet-troepdingen 😉

 6. Lianne 24 juni 2021 op 10:33 am - Beantwoord

  Mooie blog, en zo waar! Ik volg voornamelijk bookstagrammers en andere auteurs/ondernemers. Gelukkig merk je wel dat die ook hun kwetsbare kanten delen, of het eens een keer delen als het niet zo lekker gaat en daardoor laten zien dat ze net zo zijn als jij. Ik heb een paar auteurs waar ik écht onzeker van werd uitgeschakeld. Dus niet ontvolgd maar hun berichten uitgezet. Het is niet zo fijn om te zien dat ze een tweede of derde druk krijgen, superveel mooie reviews krijgen en het ene na het andere goede nieuws krijgen terwijl ik me dan af zit te vragen waarom dat mij allemaal niet lukt. Niet dat ik het ze niet gun, en ik weet ook wel dat er jaren van werk aan vooraf is gegaan (zij zijn ook ergens begonnen), maar ik voel me wel veel beter als ik het niet de hele tijd hoef te zien. Het vergelijken met anderen is daardoor veel minder geworden. Ik vind het soms wel een beetje lullig omdat het lijkt alsof ik niets met ze te maken wil hebben, want dat is niet zo, maar ik doe het echt voor mezelf. Ik denk ook wel dat dat ooit wel weer goed komt, maar eerst aan mijn eigen succes werken zonder negatieve afleidingen 🙂

  • Romy 25 juni 2021 op 10:29 pm - Beantwoord

   Juist heel goed dat je voor jezelf het besluit hebt genomen om de berichtjes van die accounts niet meer te zien! Net wat je zelf zegt, als dit jou goed helpt om je minder negatief te laten afleiden en je minder te vergelijken met anderen, dan is het alleen maar heel sterk dat je die keuze voor jezelf hebt gemaakt 🙂
   En wat fijn dat naast die paar mensen de meeste andere bookstagrammers wel heel eerlijk zijn over hun kwetsbare kanten! Ik vind ook dat Instagram een nog fijnere plek is sinds mensen dat soort kanten ook meer zijn gaan delen.

 7. Shirley 24 juni 2021 op 11:40 am - Beantwoord

  Het is altijd een oneerlijke vergelijking tussen jezelf en het Instagram-profiel van anderen. Ik denk dat ik zelf online best eerlijk en open ben, maar er zijn altijd dingen die je niet kan delen. Bijvoorbeeld omdat het ook impact heeft op andere mensen in je leven. Je kan dus nooit een volledig beeld geven van alle ups & downs. Gelukkig kan je inderdaad zelf kiezen wie je volgt, waardoor mijn feed eigenlijk een hele gezellige plek is.

  • Romy 25 juni 2021 op 10:23 pm - Beantwoord

   Klopt, sommige dingen kun je nu eenmaal niet delen. Ik zou zelf ook niet snel details over het leven van anderen delen, als ik niet weet hoe zij zich daarbij voelen. Gelukkig voelt Instagram voor mij ook altijd wel als een fijne, gezellig en inspirerende plek. Ik heb ook echt het idee dat er de laatste jaren veel is veranderd en dat het “perfecte plaatje” op Instagram al een tijdje voorbij is. Of ik ben gewoon de juiste accounts gaan volgen 😉

 8. Johanna 24 juni 2021 op 1:04 pm - Beantwoord

  Volgens mij is Instagram en ook blogs etc. een wereld apart. Ook in tijdschriften etc zie je alleen opgeruimde huizen, perfect gekapte mensen etc. En in het werkelijke leven is dat niet helemaal zo. Maar dat leer je eens. En die, die de verkeerde voorbeelden of voorstellingen na rennen, waren er overigens ook voor de sociale media, zijn zelf schuld. En waarschijnlijk slachtoffer van hun gebrekkige zelfvertrouwen. Dus mijn idee, omgeef je met mensen of account die je verder brengen. En niet die je laten zien, dat je er nog lang niet bent. Succes!

  • Romy 25 juni 2021 op 10:21 pm - Beantwoord

   Met die laatste zin sla je de spijker op z’n kop. Als je mensen/tijdschriften/blogs volgt die je inspireren en je een fijn gevoel geven, maken al die media je leven vooral heel veel leuker 🙂

 9. Anna 25 juni 2021 op 10:26 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Ik vind het ook heel fijn dat er op Instagram steeds meer aandacht wordt gegeven aan echtheid. Er worden zoveel kwetsbare verhalen gedeeld en dat vind ik zo mooi om te zien. Ik vind Instagram dan ook een stuk leuker dan een aantal jaren geleden!

  • Romy 25 juni 2021 op 10:16 pm - Beantwoord

   Echt hè?! Ik heb dat ook precies. Een paar jaar geleden vond ik Instagram altijd een beetje te perfect, maar nu voel ik me er juist helemaal thuis. Zo mooi dat veel mensen zich kwetsbaar opstellen en dat je op Instagram ook steeds vaker lange captions/micro-blogs ziet 🙂

 10. Maaike 25 juni 2021 op 2:31 pm - Beantwoord

  Ja, dat is dus social media. Je ziet alleen maar de leuke dingen. Maar elk huisje heeft zijn kruisje.

 11. Simone 27 juni 2021 op 7:27 pm - Beantwoord

  Ik volg ook zo eerlijk mogelijke accounts. Ik hou gewoon van echtheid en ook op social media. Naar mijn idee is het nergens voor nodig om alleen maar mooi weer te spelen. Ik deel ook wel eens mindere dingen, want die horen gewoon bij het leven.

 12. Nikita 28 juni 2021 op 10:16 am - Beantwoord

  Ik moet zeggen dat ik vrij open ben op Instagram. Net als iedereen deel ik ook veel vaker de leuke dingen dan de niet leuke dingen, maar dat doe ik ook vooral voor mezelf. Instagram helpt me om toch naar de toffe dingen te kijken op een stomme dag, om welke reden dan ook. Ik ben natuurlijk een jaar in social media pauze geweest, of toch bijna. En dat doet je wel anders kijken naar de dingen. Het enthousiasme is een stuk minder geworden. Tegelijkertijd probeer ik net op een stomme dag of op een bad pain day (zoals ik ze noem) dat ook te delen. Gewoon omdat ik weet dat ik mede warriors onder mijn volgers heb en ik weet hoeveel steun ik er zelf uithaal als ik weet dat ik niet de enige ben die struggelt. En dat gun ik graag ook andere mensen, die steun. Voor mij is het zelf ook een geheugensteun als ik dan later eens door mijn stories blader en dan zie dat het weer beter is geworden. Maar ik ben blij dat Instagram steeds meer een plek wordt waar dingen gedeeld worden, ook de niet leuke dingen. Al zijn er ook echt dagen dat ik zelf te onrustig ben en dan laat ik alles gewoon dicht voor mijn eigen bestwil. Ik ben door de jaren heen ook Insta meer gaan waarderen dan Facebook.

 13. Saskia 28 juni 2021 op 12:40 pm - Beantwoord

  Ik volg ook heel wat accounts die me juist een goed gevoel geven en eerlijk lijken/zijn. Toevallig een tijdje terug ook heel wat mensen ontvolgt… Fijne dingen en minder fijne dingen horen nu eenmaal bij het leven.

Recente blogs

Gevulde zoete aardappel uit de oven met veel groenten (vegan!)

9 november 2022|Recepten|

Gevulde zoete aardappel is een van mijn beste ontdekkingen van de laatste tijd. Je hoeft de zoete aardappel alleen maar een tijdje met schil en al in de oven te stoppen, en krijgt daar een zachte en smeuïge aardappel voor terug. Terwijl de oven de aardappels laat garen, maak je er een lekkere vulling bij. Dit recept is voor wie graag eens wat anders eet dan een standaard AVG’tje en toch veel groenten wil binnenkrijgen. Deze gevulde zoete aardappels zitten propvol met groenten, erwtencouscous en knapperige kikkererwten. Een feestmaal dat net zo feestelijk smaakt als dat het eruitziet! 

Door persoonlijke verzorging beter in mijn vel

19 november 2016|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Crèmes, mascara's, nagellak en douchegel... Mijn kasten puilen inmiddels uit van de beautyproducten. Toch vind ik dat ik een goed excuus heb om hier geld aan te besteden. Door meer aandacht te besteden aan persoonlijke verzorging, zit ik soms namelijk net een stukje beter in mijn vel. Zelfs op een dagen waarop ik niet bepaald met een glimlach van oor tot oor wakker wordt, kan persoonlijke verzorging ervoor zorgen dat ik me best oké voel. Waarom is het zo belangrijk om jezelf te verzorgen? Ik vertel je vandaag meer over mijn ervaringen.

Inkiekje #36 | Gretig geshopt, goed gegeten & gelukkig geprikt

12 juli 2021|Persoonlijk|

Een spontaan IKEA-uitstapje mondde uit in een middag lang schroeven aan een nieuwe kast, en een verdacht stille Pip leidde tot een vloer vol hydrokorrels. Mijn afgelopen weken waren goed gevuld. Ik liet een prik in mijn arm zetten, hield een regenachtige autopicknick en kwam met enkel een pleister bij de huisartsenpost vandaan. Eén les heb ik de afgelopen weken wel geleerd: gebruik altijd een schaar om je diepvrieszakken open te maken.