zelfvertrouwen

9 ervaringen die mij meer zelfvertrouwen gaven

  • 9 juli 2020
  • 21 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Zelfvertrouwen is een onmisbaar iets. Maar helaas kun je niet zomaar een onsje zelfvertrouwen bij de bakker inslaan. En pakketjes zelfvertrouwen in een bubbeltjesenvelop thuis laten bezorgen zit er ook niet in. Gelukkig komt zelfvertrouwen ook met de jaren. Alleen al door “ouder” te worden en dinger mee te maken, heb ik er in de loop der jaren een paar onsjes extra zelfvertrouwen aan weten te plakken. In het bijzonder speelden deze 9 mooie én lastige ervaringen daar een rol in.

  1. Mijn eerste baan. Jeetje, wat was ik blij toen ik na een lange zoektocht ein-de-lijk mijn eerste échte baan had gevonden. Niet alleen het nieuws dat ik was aangenomen, maar ook het werk zelf was goed voor heel wat leermomenten. Dat overigens mede dankzij mijn fantastische manager! Zij leerde me om me staande te houden in de zakenwereld, mezelf te presenteren en voor mezelf op te komen. Grappig genoeg hielp juist dat beetje extra zelfvertrouwen dat ik aan haar te danken had me om uiteindelijk diezelfde baan op te zeggen in ruil voor iets nieuws…
  2. Project: huis. Een huis in mijn uppie kopen? Het was me soms wat. De huizenjacht zelf ging niet altijd van een leien dakje, maar ook alles wat er daarna nog bij de koop kwam kijken was aardig spannend. Ik bedoel: je zet niet elke week je handtekening onder een hypotheekcontract. Toen mijn huis eenmaal geschilderd, ingericht en opgeknapt was, was ik aan de ene kant doodmoe van alle klus-stress, maar was ik aan de andere kant ook zeker een paar onsjes zelfvertrouwen rijker. Het was me gewoon gelukt!
  3. Mijn beugelavontuur. Nee hoor, mijn beugel zelf heeft weinig met mijn zelfvertrouwen te maken. Ik voel me niet zelfverzekerder met een kaarsrechte Colgate-smile. Maar voor mezelf opkomen bij de orthodontist heeft mijn zelfvertrouwen wél goed gedaan. Ik zal je mijn beugelperikelen besparen. Maar laten we het erop houden dat ik er nogal bovenop zit nadat een paar dingen niet helemaal lekker liepen. Die ontevredenheid een paar keer uitspreken was niet per se makkelijk, maar wel goed voor mijn zelfvertrouwen (en voor mijn gebit!).
  4. Mijn eigen auto. Zo’n twee jaar geleden kocht ik mijn eigen bakkie. Kostte wat spaargeld, maar ik kreeg er heel wat vrijheid voor terug. Net als een beetje extra zelfvertrouwen! Door mijn eigen autootje ga ik nu zelfverzekerd de weg op. Ook voelt het om een of andere reden nog steeds “groot” als ik in mijn Ka’tje stap. Al is het maar omdat ik een jaar of zes geleden nooit had gedacht nog eens in mijn eigen auto het land door te crossen.
  5. Alleen op vakantie. Alweer zo’n 1,5 jaar geleden stapte ik in mijn uppie in het vliegtuig naar Valencia. Vond ik aardig spannend, zeker omdat ik in stressvolle situaties weleens domme dingen doe. Toen ik drie dagen later heelhuids terug op Schiphol was geland, voelde ik me acuut een stukje zelfverzekerder. Zie je wel, ik kon best zoiets in mijn eentje fixen zonder in zeven sloten tegelijk (en naar vier verkeerde luchthavenbalies) te lopen.
zelfvertrouwen vergroten

  1. Daten. Over online daten schreef ik deze week nog een artikel. Ik heb er een superlieve vriend aan te danken. Ook van daten op zich ben ik wat levenslessen rijker van geworden. Die ene jongen die me geheel in Bridget Jones-stijl dumpte in het Vondelpark tussen de verliefde stelletjes bijvoorbeeld. Op dat moment zelf geen feestje, maar later leerde ik er juist meer door vertrouwen op mezelf.
  2. Naar de loopbaancoach. Met een hoofd vol onzekerheden en een notitieboekje vol vragen belandde ik een jaar geleden bij de loopbaancoach. “Ik ben snel verveeld. Zo stom vind ik dat!” was een van de dingen die uit mijn mond floepten. Gelukkig voor mij ben ik een tikkeltje zelfverzekerder het traject uitgekomen. Ik ontdekte dat snel verveeld zijn een reden had (multipotentialisme), dat ik niet gek ben, en dat ik dat ondernemersavontuur “gewoon” moest omgaan. Mocht je ooit twijfelen of je een loopbaancoach wilt inschakelen, go for it! Ik heb er heel veel aan te danken.
  3. Ontslag nemen. Ik heb nog nooit zo’n enorme adrenalinestoot gevoeld als toen ik in februari dit jaar mijn baan opzegde. Maandenlang had ik die beslissing voor me uitgeschoven. Toen ik het eindelijk had gedaan, zat ik tegelijkertijd te shaken en te huilen van pure ontlading. Het heeft me absoluut goed gedaan om mijn hart te volgen en daarbij niet iedereen tevreden te willen houden.
  4. De grote C-crisis. Door een combinatie van omstandigheden (ook naast corona) is de afgelopen tijd niet altijd makkelijk geweest. Maar in plaats van verslagen of zielig, voelde ik me de afgelopen weken juist heel sterk. Natuurlijk gaat het niet altijd van een leien dakje, maar over het algemeen lukt het me heel goed om op het positieve te blijven focussen. Mijn glimlach is er nog steeds en is oprecht als altijd. Dat je altijd sterker bent dan je denkt, heeft deze periode mij wel bewezen. En dat geldt zeker niet alleen voor mij, maar voor ons allemaal.

Welke situatie gaf jouw zelfvertrouwen een boost?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Lianne 9 juli 2020 op 8:05 am - Beantwoord

    Wat mooi om te lezen! Wat heb jij een prachtige ervaringen meegemaakt die jou een flinke dosis zelfvertrouwen hebben gegeven. Zo zie je maar dat er zoveel dingen zijn die je sterker maken! Ik heb heel veel geleerd van het op mezelf wonen, en het ondernemen waar ik nu gerichte stappen in ga zetten. Elk jaar vertrouw ik steeds wat meer op mezelf en weet ik dat ik dit kan!

    • Romy 19 juli 2020 op 11:56 pm - Beantwoord

      Echt supermooi dat jij ook steeds wat meer zelfvertrouwen hebt gekregen door de mooie stappen die je hebt gezet! Je bent al superver gekomen en ik weet zeker dat je alleen maar nóg verder komt 🙂

  2. Naomi 9 juli 2020 op 8:21 am - Beantwoord

    Heel mooi om te lezen hoe deze ervaringen je meer zelfvertrouwen hebben gegeven. En daar hoeft dus niet iedere ervaring leuk voor te zijn!

  3. Shirley 9 juli 2020 op 9:00 am - Beantwoord

    Mooi om hierbij stil te staan. Wat een lijst ervaringen is het al. Weten dat je al deze dingen kan, ze gedaan hebt en dat ze je sterker hebben gemaakt, helpt hopelijk ook om in de toekomst situaties weer met vertrouwen tegemoet te gaan.

  4. Meaghan 9 juli 2020 op 9:50 am - Beantwoord

    Stuk voor stuk zijn het echt mooie situaties. Ik vind het ook leuk dat je ze allemaal op je blog hebt gedeeld. zodat wij als lezers ook je groei hierin hebben kunnen ervaren! Het zijn ook allemaal hele spannende punten waarbij ik me erg goed kan voorstellen dat je daar meer zelfvertrouwen door hebt gekregen. Juist door dingen te doen die je spannend vind, kun je onwijs groeien! Echt heel goed dat je hier stil bij staat. Je mag er trots op zijn!
    Ik kreeg een zelfvertrouwenboost door het halen van mijn masterscriptie, hihi 😉

    • Romy 20 juli 2020 op 12:03 am - Beantwoord

      Dank je wel voor je lieve berichtje! Jij mag natuurlijk ook supertrots zijn op het halen van je masterscriptie. Een enorme prestatie waar je superhard voor hebt gewerkt! 🙂

  5. Anouk 9 juli 2020 op 9:51 am - Beantwoord

    Wat een prachtige mijlpalen zijn dit eigenlijk, de ervaringen waar je zelfvertrouwen van kreeg!

  6. Madelon 9 juli 2020 op 10:09 am - Beantwoord

    Mooi om hier even bij stil te staan en wat een toffe dingen heb je er ook tussen staan! Mijn laatste zelfvertrouwenboost was denk ik wel het halen van mijn master én het vinden van een baan inderdaad. Al moet ik zeggen dat het vinden van een baan en het (bijna) starten ook wel gepaard gaat met een hoop (zelf)onzekerheden. Maar dat kan mijn zelfvertrouwen uiteindelijk alleen maar vergroten denken we dan maar 😉

    • Romy 25 juli 2020 op 4:09 pm - Beantwoord

      Wat tof dat je een baan hebt gevonden na je studie! Heel spannend natuurlijk, maar ik weet zeker dat het je gaat lukken. En inderdaad, waarschijnlijk geeft de baan je achteraf juist meer zelfvertrouwen 🙂

  7. Audrey 9 juli 2020 op 10:16 am - Beantwoord

    Tof! Ik heb eigenlijk wel een gelijksoortig lijstje: gebeurtenissen in banen, alleen op reis en alleen een huis kopen.

  8. Haydée 9 juli 2020 op 12:15 pm - Beantwoord

    Heel mooi! Wat ons initieel angst inboezemt, is vaak een volgende stap naar meer maturiteit en meer zelfvertrouwen. Goed dat je ook kon opkomen voor jezelf op medisch vlak!

  9. johanna 9 juli 2020 op 2:52 pm - Beantwoord

    Om eens alles op een rijtje te zetten, en er dan nog eens naar te kijken, ja dat geeft zelfvertrouwen. Meestal heb je meer bereikt als je denkt. En vaak sta je er niet bij stil.

  10. Zo simpel is dan geluk 9 juli 2020 op 6:46 pm - Beantwoord

    Mooi ervaringen heb je beschreven! Wat zal je trots zijn op jezelf!
    De laatste tijd krijg ik echt heel vak van patiënten terug dat ik zo’n fijne assistente ben. Dat geeft mij wel zelfvertrouwen!

    • Romy 25 juli 2020 op 4:12 pm - Beantwoord

      Wat een mooi compliment zeg! Daar mag je met recht trots op zijn.

  11. Maaike 9 juli 2020 op 11:31 pm - Beantwoord

    Heel leuk om te lezen en wat goed ook van je dat je alleen op reis ging. Eigenlijk zijn het kleine dingen bij mij die me zelfvertrouwen geven, zoals vorig jaar dat ik in mijn eentje naar een andere stad ging om iets te kopen. Dat was voor mij heel spannend, maar daarna was ik zo trots als een pauw 😛

    • Romy 25 juli 2020 op 4:13 pm - Beantwoord

      Wat goed dat je toch die spannende stap hebt gezet in je eentje! Zeker iets om met superveel trots op terug te kijken!

  12. Anna 10 juli 2020 op 12:14 pm - Beantwoord

    Wat een prachtig artikel vol mooie ervaringen! Heel goed dat je voor jezelf opkwam bij de orthodontist, soms is de gezondheidszorg ook zo’n drama. Mij werd een keer aangepraat dat ik hooikoorts had, terwijl ik toch écht gewoon verkouden was. Iets heel anders, maar ook een situatie waarbij je moet blijven volhouden haha (anders ga je met peperdure medicijnen naar huis!). Ik vind het echt heel moedig dat je je vaste baan hebt opgezegd!

    • Romy 25 juli 2020 op 4:44 pm - Beantwoord

      Wat stom zeg dat de dokter direct over hooikoorts begon. Goed dat je tegen de dokter in bent gegaan. Scheelt veel kosten en sowieso onnodige medicijnen in je lichaam natuurlijk.

  13. Dinja 13 juli 2020 op 10:26 pm - Beantwoord

    Wat heb je fijne ervaringen opgedaan zeg! Ik snap best dat dat allemaal zorgde meer zelfvertrouwen!
    Wat mij het meest heeft geholpen is het werken in een winkel (of naja, eigenlijk meerdere). Ik was vroeger zo onzeker en verlegen dat ik amper tegen onbekenden durfde te praten, en moet je mij nu zien. Ik begin gemakkelijk een praatje (ook al is het wel in de rol als verkoopster) en met meer zelfvertrouwen kan ik nu ook makkelijker uitleg geven over producten.

    • Romy 25 juli 2020 op 5:21 pm - Beantwoord

      Wauw, wat goed dat je in de winkel bent gaan werken en dat het je zo veel heeft gebracht, ook qua zelfvertrouwen. Ook iets om echt wel trots op te zijn trouwens!

  14. Saskia 14 juli 2020 op 11:19 am - Beantwoord

    Wat een prachtige en vooral waardevolle ervaringen staan in dit artikel. Daar mag je terecht trots op zijn<3

Recente blogs

Vegan & gezonder walnotenijs met weinig ingrediënten

30 juni 2024|Recepten|

Over het aanbod aan vegan ijs in de supermarkt ben ik niet laaiend enthousiast. Maar gelukkig hoef je niet per se een hele bak Hertog te kopen om te genieten van een bakje vegan ijs. Zelf ijs maken is zo moeilijk nog niet. En nee hoor, je hebt er niet per se een dure ijsmaakmachine voor nodig. Die heb ik ook niet! Ik had laatst uit het niets een onstilbare trek in walnoten, zoetigheid én iets verkoelends. Dat kon maar één ding betekenen: walnotenijs graag! Dit walnotenijs maak je heel simpel zelf met maar een paar ingrediënten. Het is heerlijk zoet, heeft lekker veel crunch en is ook nog een stuk gezonder dan je denkt. En vegan en glutenvrij!

Kleur op de muur (en best een boel ook!) | Een inkijkje in onze muurkleuren

2 februari 2024|Interieur|

De schilder keek vreemd op toen wij met een complete kleurenplattegrond en legenda kwamen aanzetten. Maar gelukkig vond hij het geen probleem om na wat uitleg en "Weet je het zeker?"-vragen onze kleurendromen in vervulling te laten gaan. Na twee weken schilders over de vloer is onze complete benedenverdieping van kleuren voorzien. En hoe! De pastelkleurige gang én het roze trapgat zijn werkelijkheid geworden. Ook in de woonkamer heeft de compleet witte bedoeling plaatsgemaakt voor een stuk meer vrolijkheid. Ik laat je graag een paar glimpen opvangen.

Vegan paddenstoelenlasagne met champignons & shiitake

26 april 2023|Recepten|

Oeh la la, lasagne! Zowel Bart als ik worden van dat woord al blij. Je moet er even voor in de keuken staan (en op de oven wachten), maar dan komt er wel iets uit de oven wat het beproeven van je geduld méér dan waard is. De traditionele lasagne met tomaat en kaas kennen we allemaal wel (en is uiteraard heerlijk). Maar ik had zin in iets niet-traditioneels, greep naar een bakje champignons en bedacht een eigen vegan bechamelsaus. Dat resulteerde in deze verrukkelijke paddenstoelenlasagne zonder kaas, maar mét heel veel smaak. Als je gek bent op paddenstoelen, dan kan het haast niet anders dan dat deze lasagne er als zoete koek ingaat.