Wat een heerlijk moment is het toch altijd als ik ’s avonds het licht uitdoe, mijn wekker zet en de warme dekens over me heen trek. De dag eindigen en de nacht inluiden (lees: lekker slapen!) is fijn. Maar het is nog net iets fijner als je de dag al voor bedtijd op een goede manier kunt afsluiten. Oftewel als je de computer iets eerder kunt uitzetten en even iets rustgevends kunt doen. En ja, dit is ook een advies aan mijzelf. Maar hoe doe je dat nu precies, de dag afsluiten? Ik geef 9 tips voor een fijne afsluiter van de dag.

manieren dagafsluiten

Foto gemaakt bij de zonsondergang in Barcelona.

 1. Maak een lijstje. Het einde van de dag is het ideale moment om even stil te staan bij de dag met een lijstje. Waar was je trots op vandaag? Wat blijft je bij van vandaag? Of wat is er vandaag gebeurd waar je dankbaar voor bent? Pak je mooiste notitieboekje of je agenda erbij en stel zo’n lijstje samen om de dag op een mooie manier af te sluiten.
 2. Een fijne douchebeurt. Zelf douche ik vaak ’s ochtends in alle haast, maar echt ideaal is dat niet. Veel fijner vind ik een douchebeurt in de avond. Je kunt er dan net iets meer tijd voor nemen om bijvoorbeeld die heerlijke douchegel, body butter én lotion te gebruiken. Heerlijk om daarna met natte haren en in je pyjama nog even rustig de dag af te sluiten.
 3. Lezen. ’s Avonds lezen doe ik eigenlijk veel te weinig, maar ik vind het heerlijk als het wel lukt. Ik pak er dan een tijdschrift of een goed boek bij, nestel me in mijn bed en geniet nog even van een paar fijne artikelen of een spannend hoofdstuk]. Ja, nu ik dit zo lees, besef ik dat ik dit toch echt weer vaker in de praktijk moet brengen.
 4. Een gezelschapsspel spelen. Heb jij ook nog een kast vol staan met spellen als Monopoly, Cluedo, Rummikub en Yahtzee? Dan is het nu tijd om daar iets mee te doen. Spelletjes zijn vaak heerlijk ontspannend en het is meteen iets gezelligs om ook je vriend of vriendin, huisgenoot of ouders erbij te betrekken. Nu maar hopen dat je eventueel tegen je verlies kunt, want anders is het misschien toch niet zo’n fijne afsluiter van de dag…
 5. Wandelen of fietsen. Voor wie iets meer beweging nodig heeft als afsluiter van de dag, kan een wandeling of een kort fietstochtje heel fijn zijn. Ik kan op zo’n moment echt even mijn gedachten verzetten, alles laten bezinken en tot rust komen. Een fijne manier dus om de dag te eindigen!
 6. Een goed gesprek. Zelf ben ik iemand die de dag graag afsluit met een goed gesprek met bijvoorbeeld mijn ouders of een vriendin. Bespreek gewoon eens die grappige collega, je blooper van de dag of een gesprek dat je opving bij het koffiezetapparaat of in de collegezaal. Het is soms fijn om even je hart te luchten, ook al gaat het gewoon over koetjes en kalfjes. Zit je alleen thuis? Bel dan eens iemand om elkaar weer eens bij te praten.
 7. Vroeg naar bed. Dit is misschien een inkoppertje, maar eens in de zoveel tijd is het best fijn om wat eerder in bed te liggen. Ook dat is voor mij nog een actiepuntje, want ik weet best hoe fijn het kan zijn om zo nu en dan even bij te tanken met een lange nacht. Soms moet je de dag gewoon iets eerder afsluiten om er de volgende dag weer vroeg tegengaan te kunnen.
 8. Bloggen. Je zou dit een beetje valsspelen kunnen noemen, maar voor bloggen mag de computer ’s avonds best aanblijven, toch? Ik vind het in ieder geval een fijne afsluiter van de dag. Of het nu gaat om een artikel schrijven of om reacties achterlaten op andere blogs, ik vind het allemaal heerlijk ontspannend en fijn om met een kop thee erbij te doen ’s avonds.
 9. Bereid je voor op de volgende dag. Als je de volgende dag fris en zonder al te veel stress wilt beginnen, is het fijn om alvast wat dingen klaar te leggen voor morgen. Zoek je kleding alvast uit, maak een lunchpakketje (voor zover dat kan) of zet je tas alvast klaar voor als je de deur uit gaat. Zo kun je niet alleen deze dag fijn afsluiten, maar de volgende dag ook goed beginnen.

Hoe sluit jij de dag het liefste af?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 29 mei 2017 op 6:07 am - Beantwoord

  Douchen, vroeg naar bed met een goed boek en vooral mijn telefoon in de woonkamer laten liggen. Dan sluit ik de dag relaxes af en slaap ik heerlijk.

  • Romy 29 mei 2017 op 5:39 pm - Beantwoord

   Dat klinkt inderdaad als een heerlijk einde van de dag. Goed idee om de telefoon achter te laten! Dat vergeet ik zelf nogal eens.

 2. Jonna@burgertrutjes 29 mei 2017 op 6:27 am - Beantwoord

  Een half uur voordat ik ga slapen leg ik mijn telefoon weg . En een warme douche voor het slapen gaan blijft ook fijn :-). Vooral in de winter

 3. Darina 29 mei 2017 op 6:44 am - Beantwoord

  Ik doe ook altijd een uur voordat ik ga slapen mijn telefoon weg en ga lekker lezen of wat schrijven. Heerlijk vind ik dat.

 4. Neverdullmoments 29 mei 2017 op 7:19 am - Beantwoord

  Al dit bovenstaande inderdaad! Mijn blogpost schrijven is vaak het laatste wat ik doe op een dag. Meestal spoel ik me dan nog even af onder de douche, zodat ik warm in bed stap. Het lampje staat dan al aan, zodat dat echt gezellig is!

 5. Ayla 29 mei 2017 op 8:07 am - Beantwoord

  Grappig om te zien dat er veel mensen douchen ’s avonds! Ik ga soms wel eens uitgebreid in bad, met een boek erbij en heerlijke zweefmuziek, dat vind ik erg fijn. Spelletjes zitten er bij ons helaas niet in, mijn vriend vindt spelletjes niet leuk 🙁 Wat we gelukkig wel heel vaak samen doen: een wandeling! De extra beweging kan bij ons geen kwaad, en ik vind het heerlijk om na een dag binnen te zijn geweest (vooral in de winter) nog even wat frisse lucht te krijgen.

 6. Sylvia 29 mei 2017 op 8:14 am - Beantwoord

  Ik lees meestal nog een hoofdstuk uit een boek of lekker een tijdschrift. Heerlijk even relaxen. Ik spoel me alleen af onder een warme douche daar word ik lekker rossig van.. Mijn haren mogen absoluut niet nat worden want dan kan ik juist niet slapen haha

  • Romy 29 mei 2017 op 5:39 pm - Beantwoord

   Ja, zeker weten, zo’n douche is heerlijk voor het slapengaan 🙂

  • Romy 29 mei 2017 op 5:41 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een heerlijke afsluiting van de dag! Ik vind het ook altijd zo fijn om de dag met mijn blog te eindigen 🙂

  • Romy 29 mei 2017 op 5:42 pm - Beantwoord

   Oeh, een bad is misschien nog wel fijner dan onder de douche staan 🙂 Wat jammer dat je vriend spelletjes niet zo leuk vindt, maar een wandeling is ook heel fijn. Zelf vind ik dat vooral in de zomer heerlijk als het ’s avonds een beetje is afgekoeld.

  • Romy 29 mei 2017 op 5:43 pm - Beantwoord

   Haha, dat van de natte haren herken ik 😉 Ik vind het ook vreselijk om met natte haren mijn kussen aan te raken, dus meestal douche ik al een tijdje voordat ik naar bed ga. Heerlijk om dan nog even in mijn pyjama beneden te zitten!

 7. Lisette 29 mei 2017 op 8:36 am - Beantwoord

  Ik vind het heerlijk om op tijd te douchen en daarna nog even een half uurtje tv te kijken voor ik naar bed ga. Of soms nog nog iets te lezen.

 8. Claire 29 mei 2017 op 8:42 am - Beantwoord

  Wat een goeie tips! Ik vind het ook fijn om in mijn dagboek te schrijven. Ik doe dat niet dagelijks maar als ik het doe merk ik dat ik vaak positiever op de dag terugkijk. Ook douche ik graag ’s avonds en vind ik het fijn om in bed nog even te lezen.

  • Romy 29 mei 2017 op 5:46 pm - Beantwoord

   Wat leuk en mooi dat je een dagboek bijhoudt om dingen in op te schrijven en zo fijn dat het helpt om naar de positieve dingen van de dag te kijken 🙂 Dat klinkt als een fijne afsluiting van de dag.

 9. Nathalie 29 mei 2017 op 9:18 am - Beantwoord

  Douchen, een goed gesprek of een boek lezen vind ik heel fijn!
  Alleen aan een boek lezen kom ik vaak genoeg niet aan toe.. ik moet er toch meer tijd voor gaan vrij maken!

  Liefs, Nathalie

 10. Shirley 29 mei 2017 op 9:29 am - Beantwoord

  Ik heb een One line a day-boekje, dus meestal eindig ik de dag door daar een zin in te schrijven. Maar eerlijk is eerlijk, ik kijk ook altijd nog op mijn telefoon. Een gewoonte die ik eigenlijk af zou moeten leren.

 11. Sija 29 mei 2017 op 9:39 am - Beantwoord

  Ook ik sluit mijn dag het liefste af met een lekkere douche! Dat doe ik te weinig, net als lezen voor bedtijd! Het is allemaal wel erg fijn. Bedankt voor de tips! Liefs, Sija

 12. Donna 29 mei 2017 op 10:01 am - Beantwoord

  Ik hou er heel erg van om nog even te lezen voordat ik ga slapen. Helemaal van een fysiek boek val ik meteen in slaap. Digitaal hou ik het langer vol, maar dat is natuurlijk slechter net voor het slapen.

 13. Johanne 29 mei 2017 op 10:06 am - Beantwoord

  Ik douche eigenlijk altijd ’s avonds, omdat ik ’s ochtends weiger er eerder voor uit bed te komen, haha. Dus dat maakt me al enigszins ontspannen. Vaak pak ik als ik op bed lig nog even mijn telefoon, maar probeer ‘m tegenwoordig om te wisselen voor een boek. Lijstjes maken is eigenlijk ook wel heel leuk, maakt het wellicht wat makkelijker om de dag echt af te ronden! Ik blijf toch te vaak met wat dingen rondlopen (liggen in dit geval) in mijn hoofd die voor mijn gevoel niet zijn afgesloten.

  • Romy 29 mei 2017 op 5:48 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar! Ik neem mezelf ook vaak voor om nog even te lezen en kom er dan toch niet aan toe. Soms slaap ik ook al voordat ik een pagina heb gelezen, haha 😉 Misschien toch iets vaker eerder naar bed!

  • Romy 29 mei 2017 op 5:48 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat je zo’n boekje bijhoudt! Dat lijkt me ook een hele mooie manier om de dag te eindigen. En ik ben ook wel iemand die haar telefoon niet altijd even goed links kan liggen. Inderdaad eigenlijk niet zo’n hele goede gewoonte 😉

  • Romy 29 mei 2017 op 5:49 pm - Beantwoord

   Haha, een boek lezen voor het slapengaan is inderdaad wel iets waardoor je al snel slaapt als een roosje. Maar een paar pagina’s lezen voor het slapengaan blijft wel heerlijk om even te doen.

  • Romy 29 mei 2017 op 5:51 pm - Beantwoord

   Haha, dat herken ik! Ik vind het ook zonde om om 6 uur naast mijn bed te staan voor alleen een douche, dus doe ik het liever ’s avonds. Lijstjes zijn inderdaad ook een goede manier om wat piekergedachten of andere hersenspinsels even kwijt te zijn. Ik stel bijvoorbeeld vaak ’s avonds mijn to do list voor de volgende dag op en dat helpt me om een beetje rust in mijn hoofd te krijgen.

 14. irene 29 mei 2017 op 10:06 am - Beantwoord

  Mooie lijst! Ik lees graag en doe mijn ademhalingsoefeningen. Door ademhalingsoefeningen te doen, verlaag ik mijn hartslag en val ik sneller in slaap.

  • Romy 29 mei 2017 op 5:52 pm - Beantwoord

   Goede tip van die ademhalingsoefeningen. Ik heb daar inderdaad weleens goede verhalen over gehoord, vooral voor wanneer je op het punt staat om te gaan slapen.

 15. Loes 29 mei 2017 op 10:24 am - Beantwoord

  Fijn lijstje! Ik vind het heel fijn om op de bank te kruipen met mijn vriend, een kop thee en iets leuks op tv/netflix. Even ontspannen van een drukke dag!

 16. Sandra 29 mei 2017 op 10:31 am - Beantwoord

  Ik sluit mijn dag eigenlijk altijd af met nog een beetje rondstruinen op YouTube op mijn telefoon en tegelijkertijd whatsappen met mijn vriend. Douchen doe ik altijd ’s ochtends! Vind ik fijner haha.

 17. Josephine 29 mei 2017 op 10:59 am - Beantwoord

  Een mooi lijstje, met eigenlijk best wat goede tips! Ik zou eigenlijk weer wat vaker het schaakbord erbij moeten pakken. Jouw tip over gezelschapsspellen vind ik heel leuk. Verder pak ik graag een goed boek of kijk een niet al te ingewikkelde serie. 🙂

 18. Natascha 29 mei 2017 op 11:11 am - Beantwoord

  De dag afsluiten met bloggen doe ik ook regelmatig, al slaap ik daarna meestal niet zo goed haha. Ik vind het leuk om zo nieuwe blogs te ontdekken, zoals die van jou bijvoorbeeld. Leuke blog heb je!

 19. Loïs' Blog 29 mei 2017 op 11:12 am - Beantwoord

  Douchen vind ik echt heel fijn! En een beetje door Instagram scrollen… haha

  Liefs,

 20. Simone 29 mei 2017 op 11:40 am - Beantwoord

  Meestal lees ik nog wat in de avond. Dat kunnen blogs zijn, maar ook een boek of tijdschrift. Of lekker een filmpje en daarna in bad en vroeg in bed.

 21. Bente 29 mei 2017 op 11:50 am - Beantwoord

  Douchen en op tijd naar bed! Hup schoon mijn bedje in 🙂 Af en toe op mijn tablet nog een stream kijken of lezen en ik ben zo vertrokken naar dromenland!

  • Romy 29 mei 2017 op 5:53 pm - Beantwoord

   Dat is ook een leuke manier om de dag te eindigen! Ik vind het soms ook heerlijk om na het eten nog wat YouTube-filmpjes te kijken. Lekker ontspannend!

  • Romy 29 mei 2017 op 5:55 pm - Beantwoord

   Toen ik mijn lijstje opstelde, realiseerde ik me inderdaad ook dat ik weer eens vaker een spel zou moeten spelen. Dat kan zo leuk zijn om te doen. En simpele series of mooie boeken vind ik ook altijd leuk om de dag mee af te sluiten 🙂

  • Romy 29 mei 2017 op 5:55 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment 🙂 Wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden!

  • Romy 29 mei 2017 op 5:59 pm - Beantwoord

   Precies, er gaat niets boven helemaal fris je bed in duiken ’s avonds! 🙂 En lezen of iets kijken helpt altijd om snel lekker in slaap te vallen.

 22. Esther 29 mei 2017 op 12:08 pm - Beantwoord

  Ik vind het ook lekker om ’s avonds nog even een artikeltje te typen! Ik merk ook dat ik dan meer inspiratie heb en ineens veel makkelijker mijn verhaal op papier krijg zoals ik het wil.

  • Romy 29 mei 2017 op 6:14 pm - Beantwoord

   Wat grappig dat je ’s avonds sneller een artikel kunt schrijven! Ik ben zelf ook vaak ’s avonds op mijn productiefst qua bloggen.

 23. Evelyne 29 mei 2017 op 1:49 pm - Beantwoord

  Voor het slapengaan kijk ik graag nog wat tv. Wanneer ik dit niet doe (zoals vorige week) kan ik niet slapen.. Heel raar, maar toch is het zo.

 24. Anke 29 mei 2017 op 2:22 pm - Beantwoord

  Bij mij verschilt het wat; soms douche ik voor het slapengaan, lees ik een tijdschrift en de laatste tijd ben ik steeds aan het kleuren, omdat dat best rustgevend is. Even mijn hoofd leegmaken voor het slapen gaan, want dan slaap ik het best.

 25. Hermien - KouweKleren 29 mei 2017 op 7:19 pm - Beantwoord

  Wat een lekker zen lijstje. Ik had vandaag bedacht dat ik vaker mensen moest bellen!

 26. Charel 29 mei 2017 op 8:36 pm - Beantwoord

  ik vind het heerlijk om te ontspannen met een YouTube video in bed!

 27. Nesrin 29 mei 2017 op 8:49 pm - Beantwoord

  Heerlijk douchen vind ik een perfecte afsluiter maar ook een heerlijke start van de avond. De dag even wegspoelen en lekker schoon en en fris het bed induiken.

 28. Joanne 29 mei 2017 op 9:34 pm - Beantwoord

  Misschien niet de leukste bezigheid, maar wel het handigste: een to-do lijstje maken voor de volgende dag. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent haha!

  • Romy 30 mei 2017 op 7:22 pm - Beantwoord

   Haha, dat doe ik ook altijd inderdaad! Heerlijk om zo lekker georganiseerd alvast de volgende dag te beginnen!

 29. Danique 30 mei 2017 op 12:02 pm - Beantwoord

  Ik douche ook altijd in de avond, zodat ik lekker schoon mijn bed in kan kruipen. Lezen probeer ik ook vaak te doen, al wordt een boek toch vaak verruild voor mijn telefoon. Daarnaast vind ik dat ik altijd veel te laat naar bed ga, dat zie ik als een verbeterpuntje!

  • Romy 30 mei 2017 op 7:32 pm - Beantwoord

   Yep, te laat naar bed gaan. Ook ik ben daar schuldig aan 😉 Maar lezen in bed is inderdaad een heerlijke manier om de dag af te sluiten, net als zo’n fijne douche in de avond.

 30. Maaike 30 mei 2017 op 11:56 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips voor me om de dag goed af te sluiten. Meestal sta ik daar niet zo bij stil. Ik douche wel graag voor het slapen gaan. Daardoor slaap ik dan beter.

Recente blogs