9 ‘First World Problems’ die zo erg nog niet zijn

Ik heb een zwak voor de hasthag ‘firstworldproblems’ op social media. Oftewel problemen die eigenlijk totaal onbenullig zijn. Klein leed waarvoor mensen uit derdewereldlanden hun wenkbrauwen zouden ophalen. De hashtag #firstworldproblems helpt mij soms ook om mijn eigen kleine irritaties te relativeren. Want hoe weinig doen die kleine problemen van elke dag er eigenlijk toe als je kijkt naar wat wij wél hebben?! Daarom verzamelde ik 9 First World Problems die je met een korreltje zout kunt nemen. Ik relativeer ze ook maar meteen. Zo erg is het gelukkig allemaal niet!

first world problems

☀1. Oost west thuis best. Eigenlijk is het bizar dat veel mensen (ook ik!) soms klagen over de vakantie. Toch is er vaak wel iets wat thuis beter lijkt dan op de plek van bestemming. Zelfs een kussen in een vijfsterrenhotel kan niet op tegen jouw eigen hoofdkussen. En die badkamer dan? Of dat vervelende gaspitje? En dan het Nederlandse brood dat niet in de supermarkt te krijgen is!

*Eigenlijk is vakantie op zich al een voorrecht, toch?!

☀2. Niet de goede. Ik gebruik altijd dezelfde humus. De pikante van Aldi met een vleugje rode peper. Maar wat nu als een voorganger alle bakjes van die humus voor je neus weg hebben gekaapt? Of – erger nog – als jouw favoriete humus is vervangen door een alternatief dat volgens jouw nauwkeurige smaakpapillen echt geen vervanger is?

*Gelukkig is er aan broodbelegopties in onze supermarkten niet bepaald een gebrek.

☀3. Keuzestress. In de supermarkt moet je kiezen uit 10 soorten pindakaas en op televisie zijn soms wel 3 leuke series tegelijk te zien. En die kast vol kleding, hoe maak je daar nu een goede keuze uit? Soms is het te veel van het goede en hoe weet je dan zeker dat je niet voor de verkeerde optie kiest?

*Wat een luxe is het eigenlijk dát we keuze hebben. En weet je het echt niet? Kies dan willekeurig iets.

☀4. Bad hair day. Wat nu als je opstaat met een perfect kapsel waarbij één stom plukje niet in het gareel te houden is? Het staat rechtovereind of zit juist gekruld, in tegenstelling tot de rest van je haar? Hoe hard je ook kamt en borstelt, het wordt er niet beter op en je bus komt er zo aan. Argh…

*Tja, wie valt dat plukje haar nu op?!

☀5. Wifi. Stel je voor: je zit er helemaal klaar voor om van je treinrit een uitgebreide werksessie te maken. Dit is hét moment om die overvolle mailbox aan te pakken. Ready set go! Totdat *insert anticlimaxmuziek* de verbinding wegvalt en ook na 10 pogingen niet is hersteld. Wat nu?! Je 3G is op en je hebt nog een uur in de trein te gaan.

*Eigenlijk best luxe toch om eens een uur niet online te zijn? Hoog tijd om een boek te lezen!

☀6. Te laat. Na je werk wil je zo snel mogelijk thuis zijn. Maar je bus heeft vertraging én belandt in de file en ‘tot overmaat van ramp’ mis je daarna je overstap. Nu moet je je wel heel erg haasten om het eten op tijd op tafel te krijgen.

*Gelukkig is er altijd wel een mouw aan te passen.

☀7. Op=op. Soms weet je niet dat je iets heel hard nodig hebt totdat je het ziet. Dat perfecte bloemenjurkje bijvoorbeeld of dat ene krukje dat precies in jouw huis zou passen. Maar wat nu als juist dat item net is uitverkocht en je speciaal daarvoor naar de winkel bent gegaan?!

*Shit happens. Maar als je het daarvoor niet miste, dan is er toch eigenlijk geen man overboord. 

☀8. Mislukt! Voor jouw verjaardag heb je het perfecte chocoladetaartrecept opgezocht. Alles heb je in huis gehaald en je hebt er een middag voor uitgetrokken om als een ware amateurbakker aan de slag te gaan. Een mooie taart komt uit de oven tevoorschijn, maar… Je taart stort in één keer in elkaar. Mislukt! Net nu je schoonmoeder of die vriendin-die-niet-echt-een-vriendin-is langskomt.

*Meneer Albert Heijn helpt je graag aan een smakelijker exemplaar.

☀9. In de herhaling. Je zit helemaal klaar voor de nieuwe aflevering van je favoriete serie of om de vlog te kijken die jou door YouTube werd aanbevolen. Popcorn? Check! Voetenbankje? Check! Pyjamabroek? Check! En dan blijk je de video of aflevering al te kennen. Weg kijkvoer!

*Gelukkig staat YouTube vol met video’s die je vast nog nooit hebt gezien.

Tja, als je het zo bekijkt, hebben we het zo erg nog niet. Life is good. Inclusief First World Problems en al.

Wat is nu typisch een first world problem waar jij tegenaan loopt?

Volg:
Deel:

42 Reacties

 1. 9 december 2017 / 08:32

  Wanneer je een pakketje gemist hebt. “We komen morgen terug.” Nooooooo.

  Het stoplicht dat voor jouw neus op rood springt. O neeeeee, dertig seconden later thuis!! Brand!!!

  Shit, m’n onderbroeken zijn op. Nu moet ik helemaal naar boven om er één van het wasrek af te halen.

  Heerlijk onderwerp inderdaad ;) leuk!!
  Neverdullmoments blogde over…De kerstboom

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 10:04

   Haha, heerlijke voorbeelden inderdaad en ook heel herkenbaar! Soms kun je heel even zo balen van zoiets als een gemist pakketje dat je even vergeet hoe onbenullig het eigenlijk is ;)

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 10:05

   Herkenbaar voorbeeld! Rond kerst doemen volgens mij de nodige first world problems op ;)

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 10:06

   Herkenbaar! Dat is ook zoiets waar ik van kan balen, maar waarvan ik me dan later realiseer dat het allemaal een stuk erger had gekund ;)

 2. 9 december 2017 / 10:19

  Heerlijk herkenbaar, haha! Ik had laatst nog een first world problem. Ik had een seizoen helemaal uitgekeken, maar dacht dat die laatste aflevering de vóórlaatste was. Sloeg dat effe tegen toen ik besefte dat er helemaal geen aflevering meer volgde!
  Jessica J. blogde over…Lush | Berry Berry Christmas Naked Shower Gel

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 23:36

   Oeps! Dat is inderdaad zo’n typisch mini-baalmoment, ook al weet je stiekem wel dat er nog honderden andere series bestaan ;)

 3. 9 december 2017 / 10:29

  Ik herken best wel wat van het bovenstaande lijstje haha ^^
  Mijn first world problem: De laatste aflevering van The Fall maar niet willen kijken want dan is het KLAAAR. Huilen.
  Ik heb hem dus al MAANDEN klaar staan… Misschien toch maar eens aan beginnen want… Tsja. Ben toch erg nieuwsgierig.

  Oh en herkenbaar van een nieuwe aflevering willen zien, en dat je hem dan kende. Zucht ;-)

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 23:40

   Haha, ik vind het maar knap hoe je je geduld zo op de proef weet te stellen dat je de laatste aflevering maanden niet kijkt! Maar het is inderdaad niet leuk om de laatste aflevering van een serie te kijken die je écht heel leuk vindt. Zelf hoop ik altijd dat ik de afleveringen na een tijdje weer vergeet en dan een paar jaar later alles weer opnieuw kan kijken zonder te weten wat de verhaallijn is ;)

 4. Rianne
  9 december 2017 / 11:44

  Vrijwel allemaal erg herkenbaar!! Mijn grootste first world problem is dat ik helemaal gek word als er nog maar 2 schone broeken in de kast liggen. O nee! Over 4 à 5 dagen kan ik geen schone broek aan, straks is er dan nog niets schoon, we moeten NU MIJN BROEKEN WASSEN. Slaat nergens op, ik heb altijd schone broeken, maar ik kan het om een of andere reden niet hendelen. Heel suf, maar ‘t zal wel bij een luxe leven horen ;)

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 23:43

   Haha, dat is inderdaad ook een typisch voorbeeld van een first world problem! Soms denk ik ook dat ik niets heb om aan te trekken en kom ik er na een wasbeurt weer achter dat ik toch wel veel meer heb liggen dan ik dacht ;)

 5. Lieke
  9 december 2017 / 11:52

  Haha zo herkenbaar! We mogen inderdaad eigenlijk echt niét zeuren ;) Mijn first world problems…een ladder in m`n panty, door de regen fietsen, of mijn laptop die traag is…haha ?

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 23:43

   Herkenbare punten noem je op! Die trage laptop is voor mij ook een terugkerend first world problem. Op zo’n moment besef ik even niet dat het eigenlijk al een voorrecht is om überhaupt een laptop en internet te hebben ;)

 6. 9 december 2017 / 13:03

  Haha, heel herkenbaar! Vanmorgen moest ik mijn favoriete warme schoenen laten staan omdat ze niet meer waterdicht zijn. Andere schoenen pakken, dra-ma ;)
  Jenn blogde over…NaNoWriMo: en nu? + winactie!

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 23:44

   Dankjewel! Ik wens jou ook een mooi weekend toe :)

 7. 9 december 2017 / 17:09

  Echt een geweldig blog! Ik moet erom lachen, maar het is natuurlijk helemaal waar. Ik heb wel eens – zoals nu na mijn verjaardag en Sinterklaas – te veel eten in huis. En dan vraag ik me af hoe het op komt, want weggooien vind ik zonde. Te veel eten – als dat geen #firstworldproblem is!
  Josephine blogde over…Dit zie je niet in kinderboeken van nu

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 23:47

   Zeker weten, dat is ook zo’n typisch voorbeeld van een first world problem. Of dat je heel veel eten hebt liggen, maar net dat ene speciale ingrediënt voor een gerecht mist en daar flink van baalt ;)

 8. 9 december 2017 / 18:30

  Als ik iets heb besteld en dan een hele dag speciaal thuis ben gebleven voor het pakketje. Ik heb dan wel eens gehad dat ze de volgende dag kwamen, met hun ‘welgemeende excuses’ waar ik geen dag voor terugkrijg.

  Ik vind het vooral lekker als ik op vakantie ga en dan geen wifi heb. Al heb je nu in heel de EU de mogelijkheid binnen je bundel te internetten, hahah.
  Mevrouw Marloes blogde over…Dagje Amsterdam | 5 december, The Amsterdam Dungeon, Sinterklaas

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 23:50

   Ik kan me voorstellen dat je best wel baalt als je pakketje dan toch een dag later komt. Ik vind het zelf ook wel een dingetje als ik mijn dagindeling ergens op aanpas en iets of iemand dan roet in het eten gooit. Maar als ik er dan nog eens over nadenk, realiseer ik me vaak wel weer dat het eigenlijk allemaal zo erg nog niet is ;)
   Ik vind het maar knap trouwens dat je op vakantie juist van het gebrek aan wifi kunt genieten. Ik kan dus echt flink balen als de wifi in de hotelkamer het bijvoorbeeld een avond niet doet. Oeps!

 9. Janne
  9 december 2017 / 21:08

  Leuk stukje! Ik word er blij van om dit te lezen. Wat hebben we het allemaal goed, en wat kunnen we er alsnog over mopperen altijd. :D

  • Romy
   Auteur
   9 december 2017 / 23:51

   Haha, precies! Hoe goed iemand het ook heeft, er lijkt altijd wel wat te mopperen te zijn. Ach ja, als je er achteraf maar om kan lachen ;)

 10. 9 december 2017 / 22:13

  Haha, geweldige lijst! En zo ontzettend herkenbaar. Zeker die in de herhaling – aaargh, wat kan het soms irritant zijn! Gelukkig is er altijd wel weer wat anders te vinden :). Zo erg is het inderdaad nog helemaal niet! Haha!

 11. 10 december 2017 / 12:33

  Soms als ik zit te zeuren kan ik me ineens ook bedenken dat het eigenlijk belachelijk is om er over te zeuren want hoe erg is het nu eigenlijk? Haha. Maar ja.
  Dat van je favoriete eten dat dan ineens veranderd is en niet meer hetzelfde smaakt vind ik wel echt rot. Of dat je bijvoorbeeld dit en dat uit de Aldi lekkerder vindt en dan andere dingen liever uit de Lidl hebt :p
  Irene blogde over…Fietsen naar je werk | Tips.

  • Romy
   Auteur
   10 december 2017 / 23:42

   Haha, die kieskeurigheid met sommige voedingswaren herken ik wel ;) Ik ben weleens zo erg dat mijn moeder een ander merk muesli heeft gekocht en ik dan nog in mijn eentje naar de supermarkt ga om mijn andere (meest favoriete) muesli bij de andere supermarkt te halen. Oeps! ;)

 12. 10 december 2017 / 14:04

  Dat is het precies! #firstworldproblems is de perfect methode om te relatieveren. Wat mij betreft bestaat een groot deel van mijn leven ook huis first world problems haha. Het vroege opstaan, (wees blij dat je een baan hebt), geen ontbijt in huis (appie is om de hoek), brrr wat is het koud (wat fijn zo’n dikke winterjas), 0% batterij (neem dan gewoon je lader mee). Nou ja, je snapt ‘m ;-)
  Johanne blogde over…Hoe thuiswerken mij productiever heeft gemaakt

  • Romy
   Auteur
   10 december 2017 / 23:43

   Haha, stuk voor stuk herkenbare situaties! Eigenlijk zijn het stuk voor stuk luxeproblemen en soms is het best fijn om te beseffen hoe goed we het hebben dat dat de dingen zijn waarover we ons op dat moment druk maken ;)

 13. Nikita
  10 december 2017 / 14:27

  Ik betrap mijzelf er ook vaak op dat als mensen klagen dat ik ze vertel dat er mensen in de derde wereld veel gelukkiger zijn met wat wij hebben, dus ik deel je mening zeker. Die manier van denken heeft me heel veel dankbaarheid geleerd en daardoor word je vanzelf gelukkiger. Ook zelf klaag ik daardoor veel minder en daardoor accepteer ik tegenslagen beter, ook de probleempjes die jij noemt. Op straat van Guus Meeuwis is een goede aanvulling op dit onderwerp trouwens.
  Nikita blogde over…Mijn (muzikale) held, Borsato

  • Romy
   Auteur
   10 december 2017 / 23:44

   Wat mooi om te horen dat deze gedachtegang jou ook veel heeft opgeleverd en voor dankbaarheid heeft gezorgd. Ik vind het ook een mooie manier om met sommige tegenslagen of kleine probleempjes om te gaan. Het zet de situatie dan toch even in perspectief :)
   Ik ga dat nummer van Guus Meeuwis trouwens even opzoeken. Ik ben benieuwd :)

 14. 11 december 2017 / 14:11

  Wat een leuk artikel! Haha, ik betrap mezelf ook wel eens op de zogenaamde ‘first world problems.’ Naar de supermarkt gaan, waar vervolgens de feta en de kwark die ik altijd koop uitverkocht is, haha. Soms is de helft van mijn lijstje weleens uitverkocht, best bizar eigenlijk. De Jumbo is voor mij 2 min. fietsen, maar dan ben ik gewoon te lui om terug te gaan voor de dingen die uitverkocht waren ;p Maar inderdaad, eigenlijk stellen deze ‘problemen’ niet zoveel voor, hahaha!

  • Romy
   Auteur
   11 december 2017 / 22:22

   Haha, twee keer per dag naar de supermarkt heb ik inderdaad ook nooit zin in. Dan maar niet die boodschappen, maar dan kan ik er ondertussen wel van balen. Om mezelf later gelukkig wel te realiseren dat er ook wel iets grotere problemen bestaan dan dit, haha ;)

 15. 4 februari 2018 / 15:12

  Haha, herkenbaar! Ik vind het altijd een echt luxeprobleem als ik bijvoorbeeld niet weet wat ik wil kijken op televisie, als ik weer eens bedenk dat ik te veel notitieboekjes heb of als ik een nieuwe theesmaak heb gekocht en die niet lekker blijkt te zijn. Dingetjes die voor mij dan heel irritant zijn, maar nergens op slaan als je het in perspectief plaatst, haha.
  Vivian blogde over…Album review | Kelsea Ballerini – Unapologetically

  • Romy
   Auteur
   5 februari 2018 / 00:11

   Haha, wat een leuke en herkenbare luxeproblemen noem je op! Het zijn inderdaad echt van die ‘problemen’ die eigenlijk niets voorstellen als je er eens goed over nadenkt ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge