technisch 3

9 gadgets waar ik (als niet-gadget-freak) toch niet zonder kan

 • 14 september 2022
 • 4 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Een gadgetfreak ben ik zeker niet. Als iedereen eenmaal aan een bepaald technisch snufje is, hobbel ik er vaak drie jaar later een keer achteraan. De spuit elf in mij was ooit een van de laatsten met een internetabonnement op haar telefoon, had pas na twee jaar mobiel bankieren en deed ook nooit aan elektronisch poetsen. Ja, ik voel me soms een hopeloze achterloper die even moeite heeft om niet te blijven bij hoe het was. Máár bij deze 9 gadgets ben ik heel blij dat ik toch overstag ben gegaan. Ik kan niet meer zonder!

1. Smoothiemaker

Oké, een iets meer geavanceerde variant dan onze cheap ass smoothiemaker staat nog op mijn wensenlijst. Maar we hébben een smoothiemaker en dat is al fantastisch op zich. Nu drink ik zelf nooit smoothies, dus het klinkt misschien vreemd om zo’n uitgebreid apparaat in huis te hebben. Maar je kunt er ook smoothie bowls mee maken, saus voor de pasta mee in elkaar flansen, havermout vermalen tot meel of er bananenpuree mee bereiden voor bananenbrood. You name it en deze alleskunner heeft er iets voor.

Helaas heeft die van ons moeite met te harde dingen, dus vandaar dat vervanging hard nodig is. Maar een smoothiemaker op zich is een fantastische aankoop. En dan te bedenken dat Bart degene was die ermee aan kwam zetten (omdat hij wel smoothies drinkt). Puntje bij paaltje ben ik degene die het apparaat het meest in gebruik heeft.

technisch

2. Elektrische tandenborstel

Waarom was ik altijd zo eigenwijs om nog steeds met de hand te poetsen? In Duitsland kocht ik deze zomer een elektrische tandenborstel van Braun en ik kan me nu al niet meer voorstellen dat ik het poetsen ooit handmatig deed. Het is sowieso heel relaxed om niet zelf te moeten schrobben, maar een ronddraaiend borsteltje het werk te laten doen. Maar de voornaamste reden dat ik zo in mijn nopjes ben met mijn elektrische vriend is dat ik mijn tanden veel beter poets.

Ik zat voorheen weleens met mijn tandenborstel in mijn ene hand en mijn telefoon in de andere hand een poging tot poetsen te doen (heel zen, ik weet het!). Na een tijdje kwam ik dan tot het inzicht dat ik meer verdiept was in een grappig Reels-filmpje dan in mijn tanden. En als ik dan weer fanatiek aan het poetsen was, dan deed ik dat iets te fanatiek. Mijn tandvlees was regelmatig rood door te hardhandige bewegingen. De elektrische tandenborstel is in al die opzichten een verademing. Ook het rode lampje dat gaat branden als je de borstel te hard op je tanden drukt, is een fantastische vondst.

3. De InShot-app

Het aantal apps op mijn telefoon is zeer beperkt. Ik houd blijkbaar van een minimalistisch startscherm en ben ook niet zo goed van vertrouwen als ik een app niet ken. Iets met moeite hebben met nieuwe technische snufjes waarschijnlijk. Maar de InShot-app is er één waarmee ik vanaf moment 1 heel blij ben. Je kunt er video’s mee editen, maar dan lekker laagdrempelig zonder dat je enige kennis van videobewerking hoeft te hebben. Ik maak er mijn Reels binnen een kwartier mee.

Via de app kun je video’s knippen en plakken, het tempo versnellen of verlagen, tekst toevoegen en overgangen maken. Ik heb er vaak in een mum van tijd video’s mee in elkaar geflanst. Goed, voor de echte video-editor met de beste editing-software zal het er vast heel amateuristisch uitzien. Maar voor mij als ‘ik ben al trots dat ik een video heb gemaakt’-persoon is het perfect.

technisch 3

4. Luchtbevochtiger/ontvochtiger

Zodra het najaar in huis is en de verwarming weer aan moet, daalt mijn energieniveau in rap tempo tot een dieptepunt. Ik voelde me dan regelmatig moe, benauwd en niet fit. Niets voor mij, want ’s zomers ben ik als ochtendmens juist een stuiterbal van energie. Een paar jaar geleden verzon ik daar iets op onder het mom van ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’. Nee hoor, geen gembershotjes of spirulinashakes. Wel een handige gadget: een luchtbevochtiger. Daardoor is de lucht in huis minder droog. Altijd als ik me ook maar enigszins niet lekker dreig te voelen, zet ik het uivormige ding hierboven direct aan.

Naast een luchtontvochtiger bestaat er een apparaat dat me óók heel fijn lijkt: een luchtontvochtiger. Die maakt de lucht juist minder vochtig. Ook een te vochtige lucht is een kwaaltje waar ons huis regelmatig last van heeft. We moeten de was ’s winters wel in de keuken drogen bij gebrek aan een aparte waskamer (blijft een droom!). Daardoor wordt het soms te vochtig in huis. In het ergste geval beslaan de ramen zelfs. Nu is de ramen openzetten een prima remedie, maar dat is voor een koukleum als ik niet altijd ideaal. Voor de koelere dagen zou een luchtontvochtiger daarom een welkome huisvriend zijn. Op Bestenu.nl staat een artikel over de beste luchtontvochtiger. Daar ga ik me eens in verdiepen.

5. Goede webcam

Een tech-opdrachtgever van mij had al vaker wat aan te merken op de kwaliteiten van mijn laptopwebcam. En ik moest toegeven: heel best was de standaard webcam van mijn laptop niet. Ik kreeg regelmatig de vraag wat voor leuk lila kleurtje er op de muur zit, terwijl onze muur toch echt karamelbruin is. Bovendien veranderde ik op de webcam standaard in een blurry en lijkbleke verschijning. In het donker werd het er alleen maar erger op en kon je op beeld haast geen glimp van me opvangen.

Onlangs kreeg ik geheel spontaan een webcam cadeau als afscheidscadeau van diezelfde tech-opdrachtgever. Sindsdien ben ik helemaal trots als ik opdrachtgevers voor het eerst sinds een tijdje via video spreek en nu wél haarscherp in beeld verschijn. Ook een gevalletje had ik veel eerder moeten doen.

technisch 5

6. Reflectiescherm

In tv-programma’s zag ik fotografen vaak stoeien met een gek zilverkleurig ding. Wist ik veel dat ik daar ook heel veel aan kon hebben! Door een fotografiecursus heb ik toch een set met reflectieschermen (zo bleken ze te heten) gekocht, en dat bleek een onmisbaar accessoire voor mijn semi-professionele fotosettings. Vooral voor het fotograferen van eten is zo’n scherm ideaal. Je kaatst het licht ermee terug, waardoor je geen schaduw hebt op de foto.

Ik heb zelf een set met 5 schermen. Daar zit bijvoorbeeld ook een zwart scherm bij, waarmee je juist licht kunt tegenhouden. Voor € 20 is die set een van de beste zakelijke uitgaven die ik heb gedaan! Ook voor portret- of productfotografie is zo’n scherm ideaal. Mijn productfoto’s zijn er een stuk lichter door geworden en heftig zonlicht is geen probleem meer.

7. Google spraakgestuurd typen

Ik ben een soort wandelende ideeënsproeier. De hele dag door komen er ideeën in me op. Voor blogartikelen, voor recepten, voor teksten voor klanten, voor Instagram-posts, voor foto’s… Thuis zijn notitieboekjes mijn reddende engel voor rondfladderende ideeën. Als ik geen notitieboekje bij de hand heb, dan is Google spraakgestuurd typen mijn redder in nood. Je hebt deze functie (helaas) alleen in de desktop-versie van Google Drive, maar handig is het wel.

Zoals de naam al doet vermoeden, typt deze tool (in een Google Docs-document) uit wat je zegt. Ik gebruik het bijvoorbeeld als ik een potentieel leuk blogidee heb tijdens het koken. Dan klets ik er lustig op los tegen mijn computer en tikt Google mijn losse fladders uit. Verwacht overigens geen hoogstaande kwaliteit. Google typt geen interpunctie en hoofdletters mee en niet elke zin komt op papier te staan zoals je hem bedoeld had. Maar om ideeën niet te vergeten, vind ik het wel een uitkomst.

technisch 4

8. Telefoonstandaard

Zou het komen doordat mijn selfiearm niet heel goed ontwikkeld is, aangezien ik relatief weinig selfies maak vergeleken met generatiegenoten? Hoe dan ook, ik ben niet de persoon die heel lang met haar arm voor zich uit kan zitten tijdens een videogesprek. Daar krijg ik een lamme arm van en ook de neiging om het gesprek om die reden maar af te kappen. Daarom ben ik heel gelukkig met de telefoonstandaard die ik ooit voor 2 euro bij IKEA kocht. Kost geen drol, scheelt me een hoop spierpijn.

9. Wachtwoordenkluis

Op aanraden van Bart (en na een keer of tien “Ja, dat ga ik morgen wel doen” van mijn kant) ben ik toch om. Lastpass staat op mijn computer en het blijkt verrassend handig. Ik was altijd een ramp met wachtwoorden. Als ik ergens lange tijd niet heb ingelogd, klik ik bijna volautomatisch op ‘Wachtwoord vergeten’ om maar weer een nieuw wachtwoord aan te maken. Verder bedacht ik in het verleden hopeloos slechte wachtwoorden en zette ik die dan ook nog op meerdere plekken in. Tja, stuk voor stuk acties waarbij voor vriendlief (die in de ICT werkt) alle alarmbellen gingen rinkelen.

Dankzij Lastpass hoef ik nu niet meer steeds nieuwe wachtwoorden in te stellen of e-mails met wachtwoorden op te duikelen. Je logt op één plek in, slaat daar versleuteld je wachtwoorden op en de tool helpt je daarna om overal het juiste wachtwoord in te vullen. Er bestaan trouwens meerdere wachtwoordkluizen. Op Kassa.nl staat een uitgebreid artikel over de opties, mocht je twijfelen.

Typisch iets voor een wachtwoordvergeter als ik! Een pluspunt is dat ik nu serieus lastige wachtwoorden kan bedenken. Ik hoef ze toch niet te onthouden.

Wat is een gadget of tool waar jij niet zonder kunt?

1 4
1 6

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 14 september 2022 op 8:20 am - Beantwoord

  Zo’n telefoonhouder lijkt me ook wel wat. Verder ben ik net als jij spuit elf als het aankomt op gadgets. Ik heb er gewoon echt niets mee.

 2. Geke 14 september 2022 op 6:45 pm - Beantwoord

  Mijn elektrische tandenborstel zou ik ook niet meer kunnen missen. Maar het is ook een redelijk basic type, geen smart-ding. Dus of dat echt een gadget te noemen is?
  Van puntje negen zou ik ook es werk moeten maken…

 3. Daenelia 15 september 2022 op 9:48 am - Beantwoord

  Dat zijn toch wel veel dingen die ik niet als ‘gadget’ aan zou merken, maar mijn grens ligt denk ik ook wat verder. Voor mij is een gadget specifiek iets wat eigenlijk juist niet nuttig is, maar gewoon voor de heb. Zo zou iemand zomaar kunnen vinden dat mijn asperge-pan een nutteloos gadget is, maar ik gebruik het serieus graag voor asperges, al is het maar 3 of 4 keer per jaar. Verder heb ik niet zo veel nutteloze hebbedingetjes. Wat ik heb, gebruik ik ook. Net als jij, denk ik.

 4. Johanna 15 september 2022 op 2:17 pm - Beantwoord

  Een luchtbevochtiger hadden wij in Nederland nooit nodig, daar is het altijd te vochtig. Maar pas hier, toen we merkten dat we te veel verkouden waren, omdat de slijmhuid te droog was. Die webcam is al geariveerd, maar die reflextie schermen zijn ook geen slecht idee. Komt misschien ook nog wel. Telefoonstandaard heb ik, maar gebruik ik bijna nooit. En een elektrische tandenborstel heb ik niet, maar ook niet nodig. Veel nutteloze dingen heb ik (hopelijk) niet, anders moet ik maar weer opruimen. Succes!

Recente blogs

Mensen teleurstellen, zo erg is dat niet! (is zelfs nodig soms)

7 april 2021|Persoonlijke groei|

Mensen teleurstellen? Mijn hobby is het niet. Tja, die van wie wel? Het allerliefst zou ik het voor iedereen geweldig goed doen. Maar soms kun je er niet onderuit en moet je wel. Door tóch 'nee' te zeggen tegen je veeleisende buurvrouw, door je grenzen aan te geven als je agenda dichtgeslibd is of door ongevraagde adviezen niet op te volgen maar lekker je eigen plan te trekken. Het is niet erg om mensen teleur te stellen. Soms is het zelfs hard nodig. Dit zijn een paar gedachten die misschien helpen om wél die afwijzing over je lippen te krijgen.

Wish list met leuke items voor mijn kleurrijke keuken

21 december 2021|Interieur|

De keuken is een van mijn lievelingsplekken in dit huis. Ik kijk er vanaf mijn professionele thuiswerkplek (lees: de eettafel) dan ook hele dagen op uit. Naast dat ik dol ben op koken, houd ik ervan om de keuken gezellig aan te kleden. Zolang er maar nog steeds genoeg snijd- en werkruimte overblijft. Waar ik zoal blij van word qua must-haves in mijn kleurrijke keuken? Ik laat je mijn lijstje zien. Met zowel items die bovenaan mijn wish list staan als dingen die hier al present zijn in mijn kleurrijke keuken.

9 dingen die Instagram je misschien onterecht laat geloven

24 juni 2021|Zelfliefde|

Op internet krijg je vaak een verknipt beeld van de werkelijkheid voorgeschoteld. Niet vreemd. Ik sta ook niet te springen om mijn 'food belly' vol in beeld te brengen of mijn slingerende-sokken-irritaties eens flink uit te meten in een Insta-post. Maar dat betekent wel dat het goed is om alles wat je ziet of leest met een korrel zout te nemen en soms een grondige reality check te doen. Dit zijn 9 dingen die Instagram je misschien laat geloven, maar die echt niet kloppen.