4 1 2

9 goede gewoontes die ik mezelf heb aangeleerd

 • 18 oktober 2018
 • 39 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Zelfliefde

We hebben allemaal bepaalde gewoontes. Sommige zijn vooral grappig of gek, andere zijn misschien niet al te handig en weer andere zijn juist wel heel goed. Die goede gewoontes zijn waar ik het in dit artikel over wil hebben. We hebben immers allemaal wel dingen die we eigenlijk zouden moeten afleren, maar sommige dingen pakken we juist structureel al hartstikke goed aan. Tijd om daar eens bij stil te staan! Daarom in dit artikel 9 goede gewoontes die ik mezelf in de loop der jaren heb aangeleerd en waar ik nog altijd baat bij heb.

goede gewoontes mezelf aangeleerd

 1. Op tijd opstaan. Tegenwoordig sta ik minimaal vijf kwartier voor vertrek op. Dat lijkt misschien veel en is dat vast ook wel, maar ik heb mede doordat ik even rustig wakker kan worden nooit last van een ochtendhumeur. Sinds ik vroeger opsta ’s ochtends, heb ik alle tijd voor mijn ochtendroutine, inclusief op mijn gemak blogartikelen lezen, ontbijten en een grote kop thee drinken. Daar word ik vrolijk van!
 2. Pauze nemen. Tijdens mijn studietijd zag ik het nut van pauzes nooit zo in. Inmiddels weet ik dat een pauze op z’n tijd wel zo fijn is én je productiviteit bevordert. Daarom zorg ik er nu standaard voor dat ik rond lunchtijd pauze neem, ook als ik thuis werk. Vaak bezoek ik dan de kringloopwinkel in het dorp of ga ik naar de supermarkt. Een stuk fijner dan 9 uur lang aan je computer vastgeplakt zitten!
 3. Elke dag naar buiten. Nog een gewoonte die ik mezelf heb aangeleerd, is om elke dag minimaal 20 minuten (meestal wel langer) buiten te zijn. Zelfs als het regent, wil ik in ieder geval een blokje om lopen om wat vitamine D mee te pakken.
 4. Relaxen na werktijd. Sinds ik werk, is een moment van ontspanning aan het einde van de dag goud waard voor mij. Ik neem dan een half uur de tijd om thee te drinken, mijn privémail te checken, door social media te scrollen en YouTube-filmpjes te kijken die meestal nergens over gaan. Een fijne manier om bij te komen!
 5. Wekelijks opruimen. Opruimen uitstellen is eigenlijk niet nodig! Elke week (of dag) je gebruikte spullen op hun plek leggen kost namelijk maar een klein beetje van je tijd, terwijl je er uiteindelijk veel meer tijd aan kwijt zou zijn als je een hele berg opgespaarde rotzooi moet uitzoeken. Áls je dat al doet, want je kunt daar letterlijk en figuurlijk als een berg tegen opzien. Daarom bevalt het goed om nu zeker wekelijks op te ruimen.
 6. Smeren, smeren, smeren. Zoals ik laatst op Instagram verklapte, was er een tijd waarin ik met mijn make-up op naar bed ging. Niet alleen is dat slecht voor je huid, maar ook word je niet echt charmant wakker als je mascara in vegen onder je ogen zit. Inmiddels kan ik met trots vertellen dat reinigen en smeren wél tot mijn avondroutine behoren, net als regelmatig scrubben. Mijn huid zal me eeuwig dankbaar zijn.
 7. Na het avondeten blijven zitten. Eerder was ik gewend om na het avondeten direct weer mijn gang te gaan. Helemaal niet nodig en ook helemaal niet zo leuk! Tegenwoordig blijf ik dan ook standaard na het eten zitten om rustig bij te praten. Ik kan er oprecht van genieten om de dag uitgebreid door te nemen met mijn ouders of broertjes op de avonden dat ik thuis ben.
 8. ’s Avonds in plaats van ’s ochtends douchen. Begrijp me niet verkeerd: in de ochtend douchen is ook helemaal prima. Maar in mijn geval betekende het vaak dat ik ik me ’s ochtends enorm moest haasten. Daarom douche ik tegenwoordig in alle rust ’s avonds. Heb ik er lekker de tijd voor en kan ik me daarna direct in mijn pyjama hijsen.
 9. Wandelen. Tot een paar jaar geleden vond ik wandelen maar suf. Ik stelde me daar een ouder echtpaar bij voor dat met Nordic walking-stokken de vlakke Nederlandse straten onveilig maakt in matchende ANWB-kleding. Het tegendeel bleek waar. Inmiddels wandel ik vaak en vind ik het juist fijn om te doen. Met fototoestel in de aanslag en mijn telefoon weggestopt in mijn broekzak uiteraard!

Wat is een goede gewoonte die jij jezelf hebt aangeleerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 18 oktober 2018 op 6:40 am - Beantwoord

  Hele herkenbare gewoontes. Ik sta ‘s ochtends ook veel eerder op om de dag lekker rustig te beginnen en dat bevalt me prima!

  • Romy 18 oktober 2018 op 7:32 am - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat die gewoonte jou ook zo goed bevalt!

   • Yvonne 18 oktober 2018 op 4:22 pm - Beantwoord

    Ik ben blij dat ik niet de enige ben die ’s morgens zoveel tijd neemt! Ik heb ook een lange ochtendroutine maar vind het echt heerlijk om rustig te kunnen ontbijten.

    • Romy 19 oktober 2018 op 8:05 am - Beantwoord

     Wat een lief compliment! Dankjewel! 🙂

    • Romy 19 oktober 2018 op 8:06 am - Beantwoord

     Ik ben andersom ook blij dat ik niet de enige ben die best wel wat tijd nodig heeft ’s ochtends 🙂 Ik voel me nu eenmaal een stuk beter als ik uitgebreid kan zitten voor mijn ontbijtje en mijn hele ochtendroutine kan afwerken. Ik kan me dus helemaal in jouw verhaal herkennen.

 2. Shirley 18 oktober 2018 op 7:35 am - Beantwoord

  Wat goed dat je jezelf die gewoontes hebt aangeleerd. Op het vlak van opruimen en huishouden gaat het bij mij mis. En hoewel het me lekker lijkt om op tijd op te staan, rol ik uit bed en ga ik 20-30 minuten later de deur uit (zonder ontbijt). Het is blijkbaar toch niet belangrijk genoeg. Maar wat ik wél doe: in de pauze naar buiten met collega’s en spf gebruiken voor mijn gezicht.

  • Romy 19 oktober 2018 op 7:50 am - Beantwoord

   Dat zijn ook twee mooie gewoontes, toch?! En ieder zijn ding qua opstaan natuurlijk! Ik vind het andersom weer heel knap van mensen die binnen 20 minuten de deur uit zijn ’s ochtends. Dat zou mij dan weer onmogelijk lukken 😉
   Opruimen is ook wel iets wat ik echt in de loop der jaren heb moeten leren. Ik was daar ooit héél slecht in, dus dat geeft hoop voor iedereen die opruimen nu niet bepaald als hobby heeft 😉

 3. Josephine 18 oktober 2018 op 8:26 am - Beantwoord

  Ik kan best goed plannen (en me aan mijn planning houden!) en ik ruim elke avond de woonkamer op. Die laatste gewoonte heb ik van mijn man overgenomen, en het zorgt ervoor dat het eigenlijk nooit echt een troep is. En de volgende dag is het wel weer meteen gezellig!
  Elke dag naar buiten en meer wandelen, dat zou ik eigenlijk ook meer moeten doen. Toen het echt zomer was, ging dat gemakkelijker, maar eerlijk is eerlijk, met het vreemde weer van nu had het ook goed gekund in de afgelopen weken. Ik heb iets te snel de herfstkop ingedrukt… 😉

 4. bychristiana 18 oktober 2018 op 8:28 am - Beantwoord

  Pauze nemen, dat is een goede! Iets wat ik zeker te weinig doe, en al helemaal als ik op mijn werk dan. Er is altijd zoveel te doen dat ik maar door en door raas, tot ik dan op een bepaald moment gewoon echt tot de conclusie kom dat ik heel erge trek heb en dus gewoon vergeten ben om te eten / even pauze te nemen.

  • Romy 19 oktober 2018 op 7:53 am - Beantwoord

   Wat een goede gewoonte om elke dag de woonkamer op te ruimen! Ik kan me voorstellen dat dat veel rust geeft. Bovendien hoef je dan natuurlijk niet vaak een enorme opruiming te doen waar je eerst lange tijd tegen opziet.
   Ik snap wel dat je al een beetje in de herfstmodus stond wat het wandelen betreft 😉 Mij helpt het vaak als ik mijn fototoestel meeneem en de wandeling doe onder het mom van “Kan ik mooi wat herfstfoto’s maken!”. Dan wordt de wandeling ook meteen al iets aantrekkelijker 🙂

  • Romy 19 oktober 2018 op 7:54 am - Beantwoord

   Pauzes zijn inderdaad iets wat er al snel bij inschiet, zeker als je net ergens druk mee bezig bent. Toch merk ik dat ik er echt baat bij heb om nu wél pauze te nemen. Vaak word ik er nog een stuk productiever van ook als ik er even tussenuit ben of levert dat me zelfs nieuwe ideeën op 🙂

 5. Sandra 18 oktober 2018 op 8:45 am - Beantwoord

  Ik sta elke dag op om 8 uur, behalve in het weekend. Of ik nu wel of niet een verplichting heb op zo’n dag doordeweeks, de wekker gaat gewoon om 8 uur en dan ga ik er gelijk uit. Ik vind ritme belangrijk en ik voel ook aan mikjn lijf dat het goed voor me is! Dat vind ik zeker een goede gewoonte die ik mezelf hen aangeleerd. Verder ga ik ook doen dag naar buiten, ook als het regent en stormt. Wandelen doe ik ook standaard elke dag! Er komt geen dag voor dat ik niet wandel, haha.

  • Romy 19 oktober 2018 op 7:56 am - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf die routine qua opstaan hebt aangeleerd! Ik heb weleens gehoord dat het ook beter voor je lichaam is om elke dag om een vaste tijd op te staan. Dat is weer een extra voordeel 🙂
   Supergoed trouwens dat je elke dag wel gaat wandelen, zelfs op regenachtige dagen! Ik ben zelf ook nog altijd blij met die gewoonte. Een wandeling kan je echt goed doen.

 6. Femke 18 oktober 2018 op 9:24 am - Beantwoord

  Oef, wat ik mezelf heb aangeleerd? Ik heb eigenlijk geen idee. Dat vroege opstaan op zich wel, al is dat de laatste maanden compleet anders dan hoe het voor mijn zwangerschap was. Iets wat ik mezelf wel heb eigen gemaakt is dat ik niet alles meer tegen iedereen eruit flap. Voor het zuiden van het land word ik namelijk nog wel eens té direct gevonden, terwijl het vaak ook een stukje sarcasme is.. dat word niet altijd als prettig ervaren en tegenwoordig heb ik het mezelf best wel eigen gemaakt om aan te voelen bij wie dit wel of niet kan.

  • Romy 19 oktober 2018 op 8:00 am - Beantwoord

   Dat is ook een mooie gewoonte! Het lijkt me best lastig overigens als je gewoon een beetje sarcastisch bent en iemand dat niet lijkt in te zien.
   Dat vroege opstaan komt straks, als de baby er is, vast wel weer goed 😉

 7. Madelon 18 oktober 2018 op 9:25 am - Beantwoord

  Wat een goede gewoontes heb je jezelf inderdaad aangeleerd! Wandelen is ook een gewoonte die ik mezelf heb aangeleerd, maar ook gewoon iets wat ik graag doe. Een andere goede gewoonte die ik mezelf heb aangeleerd is meer de tijd nemen voor mijn slaap en slaaproutine. Gewoon op tijd alvast naar bed gaan, even ontspannen voor de tijd en zorgen dat ik altijd de ruimte heb om 8 uur slaap te pakken. Helpt mij enorm:)

  • Romy 19 oktober 2018 op 8:01 am - Beantwoord

   Wat goed dat je zo bewust bezig bent met een gezonde slaaproutine! Knap hoor en heel goed voor je mentale en fysieke welzijn ook natuurlijk 🙂
   Ik moet zeggen dat ik daar nog wel iets van zou kunnen leren 😉 Hopelijk kan ik die goede gewoonte over een paar jaar ook aan mijn lijstje toevoegen 😉

 8. Jessica J. 18 oktober 2018 op 9:26 am - Beantwoord

  Dat ’s avonds douchen blijft voor mij een probleem, haha. Na het avondeten voel ik me altijd zo lekker loom en heb ik weinig zin om nog te douchen. Dat beklaag ik me de ochtend nadien, om 6 uur ’s ochtends, toch wel. Vandaag, bijvoorbeeld. 😛

 9. Anouk 18 oktober 2018 op 9:40 am - Beantwoord

  Pauzes nemen is een goede gewoonte waar ik nog wat van kan leren. Ik probeer het wel maar vaak ben ik halverwege mijn pauze toch weer collegeslides aan het bekijken. Misschien moet ik ook eens proberen het huis uit te gaan in mijn pauze. En ’s avonds douchen ben ik een enorme voorstander van, dan kan ik tenminste heerlijk de tijd nemen.

  • Romy 19 oktober 2018 op 8:02 am - Beantwoord

   Haha, oeps! Het duurde bij mij ook even voordat die gewoonte er in zat, maar ik ben er nu zo blij mee. ’s Ochtends douchen en me daarbij onwijs moeten haasten, is echt niets voor mij 😉
   Bij mij is het douchen vaak gewoon een beetje onderdeel van loom zijn trouwens. Ik heb ’s avonds lekker de tijd om uitgebreid onder de douche te staan en vind dat al een stukje ontspanning op zich.

  • Romy 19 oktober 2018 op 8:04 am - Beantwoord

   Even de deur uit gaan tijdens je pauze is zeker iets wat ik je kan aanraden. Dat helpt bij mij ook. Als ik gewoon achter mijn computer zou blijven zitten wanneer ik thuiswerk, zou ik al snel doorwerken. Maar buiten zonder computer binnen handbereik gaat het ontspannen een stuk beter 😉

 10. Marije 18 oktober 2018 op 9:47 am - Beantwoord

  Herkenbare gewoontes. Als ik naar kantoor moet, sta ik ook standaard eerder op om de dag door te komen.

 11. chucky1012 18 oktober 2018 op 9:57 am - Beantwoord

  Leuk en herkenbaar ,

 12. Ilona Wielinga 18 oktober 2018 op 10:48 am - Beantwoord

  Herkenbare gewoontes! Ik probeer meestal ook eerder op te staan, alhoewel dat de laatste tijd niet helemaal lukt, oops.. En mijn make-up haal ik er eigenlijk altijd ’s avonds af. Ook als ik een keer om 5 uur ’s ochtends thuis kom na een nacht stappen, haha.

  • Romy 19 oktober 2018 op 8:04 am - Beantwoord

   Goede gewoonte, hoor! Je huid wordt er een stuk beter van als je elke dag je make-up verwijdert 🙂 Ik merkte al na een paar weken heel veel verschil.

 13. Els 18 oktober 2018 op 11:25 am - Beantwoord

  Elke dag naar buiten wil ik ook echt gaan doen! Maar komt er steeds niet van.

  Mag ik een compliment geven voor je mooie intro foto’s :-).

 14. Mona 18 oktober 2018 op 6:50 pm - Beantwoord

  Ga je dan alleen wandelen? Ik vraag het omdat ik graag ook willen wandelen s avonds. Maar ik ben bang dat de mensen die me dan zien op mijn eentje, me zielig gaan vinden.

  • Romy 19 oktober 2018 op 8:08 am - Beantwoord

   Ja hoor, meestal wandel ik gewoon alleen ’s avonds. Ik maak er ook weleens een functionele wandeling van trouwens. Dan stap ik bijvoorbeeld een bushalte eerder uit om dat stukje wandelend af te leggen.
   Ik denk trouwens niet dat je mensen je snel zielig zullen vinden als je in je eentje gaat wandelen. Mensen op straat zullen immers niet weten of jij bijvoorbeeld op weg bent naar een bestemming of alleen een blokje om loopt. Bovendien doen veel hondeneigenaren eigenlijk hetzelfde. Ik heb in ieder geval nog nooit iemand me zielig zien aankijken op straat 😉

 15. Lianne 19 oktober 2018 op 12:52 am - Beantwoord

  Wauw, ik vind het zo knap dat jij meer dan een uur van tevoren al op kunt staan! Hoe goed die gewoonte ook is, die zal er bij mij nooit inkomen, haha! Ik blijf het liefst 10 minuten voordat ik moet vertrekken nog liggen. Slechte gewoonte die ik nooit zal afleren, haha! Gaan wandelen en elke dag even naar buiten gaan vind ik dan wel weer hele goede gewoontes waar ik zeker iets van op kan steken. Ik doe inderdaad ook ’s avonds douchen, veel fijner. En smeren is inderdaad ook wel een goeie, daar mag ik me ook wel wat meer aan wagen. Ik heb als goede gewoonte dat ik elke dag toch wel een moment voor mezelf probeer in te plannen. Op de assertiviteitscursus die ik volg is het zelfs elke week een huiswerkopdracht om dagelijks een halfuurtje de tijd voor jezelf te nemen, dus dat doe ik nu ook altijd. Lekker met wat drinken en een boek erbij. Dan lees ik tenminste nog eens wat 🙂

 16. Simone 19 oktober 2018 op 8:35 am - Beantwoord

  Ik neem ’s ochtends ook echt de tijd. Ik kan gewoon niet snel opstaan. Dat gaat echt fout (als in: dan ben ik heel snel uitgeput). Ik heb mezelf ook aangeleerd om 1 tot 2 keer per week mijn haar te wassen. Scheelt niet alleen tijd (want lang haar) maar is ook beter voor je haar en dat merk ik ook echt!

  • Romy 19 oktober 2018 op 4:10 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je je haar nu minder vaak wast! Dat is een gewoonte die ik mezelf eigenlijk ook nog zou moeten aanleren. Ik was mijn haar om de dag en zou best willen minderen, maar ben bang dat ik daar vet haar van krijg. Maar volgens mij moet je daar even doorheen en went je haar er daarna vanzelf aan, dus misschien moet ik het toch maar eens een kans geven ?

 17. Mariska 19 oktober 2018 op 6:41 pm - Beantwoord

  Eerder opstaan doe ik tegenwoordig ook en bevalt me goed. Ik hou er niet van om mijn bed uit te rollen en bijna gelijk weg moeten gaan. Nu heb ik de mazzel dat ik in plaats van half 9 tot 5 werk, van 9 tot half 6. Heb ik ook net iets meer speling 🙂

  • Romy 19 oktober 2018 op 7:31 pm - Beantwoord

   Precies! Ik voel me er ook niet fijn bij om ’s ochtends te moeten haasten om nog op tijd de deur uit te kunnen. Wel fijne werktijden trouwens! Ik vind het ook wel fijn om af en toe om 9 uur te beginnen.

 18. Nikita 20 oktober 2018 op 10:42 am - Beantwoord

  Een gewoonte die ik sinds kort heb, maar wel enorm zijn vruchten afwerpt, is plannen. In een van de eerste weken kregen we een workshop over timemanagement en plannen. En mijn leerkracht maakte duidelijk hoe belangrijk plannen is en hoeveel rust het je kan brengen. Ik kan haar alleen maar gelijk geven, want mijn dagen zijn veel gebalanceerder en ik ben kalmer. Ik heb namelijk een weekschema (waar opstaat wanneer ik in de les zit, wanneer ik onderweg ben, wanneer ik eet…) en natuurlijk ook momenten voor studiewerk en schoolwerk. En ik heb daarnaast ook een boekje met uitwisbare pagina’s (volgens mij heb jij ook zo’n gelijkaardig boekje een keer op je blog laten zien) en daarin staat ook mijn weekschema, iets minder uitgebreid. Maar doordat het uitwisbaar is, kan ik opschrijven wanneer ik welke taak doe. En op een andere pagina heb ik een to-do lijstje waar ik alle taken voor die week opschrijf en als de taak is ingepland, zet ik er een plusje achter. Zo kan ik mijn to do ljstje bekijken met rust, want ik weet dat alles ingepland staat. En het goeie aan perfectionistisch zijn is dan dat ik me vrij strak aan mijn planning hou en zo raken al mijn taken gemaakt en is mijn week verspreid. Bepaalde vakken keren iedere week terug en heb ik inmiddels al een beetje een vast moment voor, en dat geeft ook rust. Maar het gebeurt ook dat taken gewoon eerder af raken omdat ik ze te leuk vind en ze niet wil laten liggen haha. Komende vrijdag moet er een tekening ingediend worden en die vind ik zo leuk dat ik er gisteren nog aan heb gewerkt. Dat is mezelf niet forceren, ik vind het gewoon te leuk dat ik het niet wil laten liggen. En dat is natuurlijk wel heel goed en dat zegt veel over mijn opleiding natuurlijk.

  Doordat ik plan, heb ik veel meer rust. En als mijn taken en les voor die dag afgelopen zijn, kan ik veel rustiger op bed zitten me een boek bijvoorbeeld. Soms ook niet hoor, maar dan moet ik mezelf eventjes terugfluiten en zeggen tegen mezelf dat het genoeg is geweest. Dat is een kantje wat wel vaker opduikt.

  • Romy 21 oktober 2018 op 11:02 am - Beantwoord

   Heel fijn dat een goede planning jou zo veel houvast geeft! Een heldere planning is soms al het halve werk 🙂 Zeker als je veel (verschillende) dingen te doen hebt, is het fijn om een planning achter de hand te hebben. Maar ook als je behoefte hebt aan wat rust, is het wel fijn om een planning te hebben die je kunt afvinken om naar het rustmoment toe te werken 🙂

 19. Saskia 20 oktober 2018 op 11:13 am - Beantwoord

  3 moet ik zeker vaker doen, vooral in de weekenden. Het schiet er (door drukte en geen zin) nog al eens bij in terwijl het zo ontzettend fijn is. Wel probeer ik nu nog zoveel mogelijk te skaten, aangezien het seizoen het straks niet meer toe laat… Sommige dingen kan je zeker jezelf aanleren, en er staan er een hoop tussen die ik ook doe 🙂

  • Romy 21 oktober 2018 op 11:13 am - Beantwoord

   Regelmatig gaan skaten is ook absoluut een goede gewoonte, hoor! Geniet daar nog lekker even van totdat het weer kouder wordt 🙂

 20. Anna 22 oktober 2018 op 11:39 am - Beantwoord

  Wat een fijne, goede gewoontes! Ik kom op sommige dagen niet buiten, maar eigenlijk zou dat wel moeten, haha!

Recente blogs

Je kwetsbaar opstellen | Dit is wat het je brengt!

5 december 2018|Persoonlijke groei|

Je kwetsbaar opstellen is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid. Zeker in een wereld waarin perfectie soms het grootste goed lijkt te zijn. En dat terwijl ieder mens tekortkomingen heeft, fouten maakt en weleens door vervelende gedachten of onzekerheden geteisterd wordt. Soms is he