antwerpen6 1 1

Zelfzorg | 9 goede gewoontes die ik mezelf onlangs aanleerde

 • 7 juli 2019
 • 35 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Zelfliefde

Goed voor mezelf zorgen is iets wat ik nogal eens vergeet. Soms tot het moment waarop ik voel dat ik eigenlijk al iets te ver ben gegaan. Sinds een paar maanden heb ik eindelijk het licht(je) gezien en ben ik meer aandacht aan mezelf gaan besteden. De verhuizing vond ik de perfecte reden om mezelf goede gewoontes aan te leren die in het zelfzorgstraatje passen. Het is nog steeds een kwestie van soms vallen en weer doorgaan, maar ik merk dat ik verder ben dan ooit. Tijd om te delen welke 9 goede gewoontes voor zelfzorg ik mezelf heb aangeleerd. In de hoop dat jij er misschien iets aan hebt.

 • Telefoongeluid UIT! Eerder stond ik ’s nachts vaak op standje waakzaam; het geluid van mijn telefoon stond gewoon aan, dus elk nachtelijk berichtje hoorde ik binnenkomen. Ik deed er niks mee ’s nachts, maar werd wel regelmatig gestoord door onverwachte nachtelijke gesprekken in groepsapps of door appjes van vakantievierende vrienden aan de andere kant van de wereld. Tegenwoordig heb ik mijn telefoon daarom op de trilstand staan ’s nachts. Een stuk rustiger!
 • Elke dag persoonlijke verzorging. Jarenlang had ik een kast vol verzorgingsproducten. Elke verjaardag kwamen daar weer producten bij, terwijl ik nauwelijks iets opmaakte. Sinds de verhuizing heb ik weer wat meer zicht gekregen op wat ik heb staan én gebruik ik mijn voorraad daadwerkelijk. Ik neem er ’s avonds echt een momentje voor om volop te smeren. En dat voor iemand die tot twee jaar geleden met mascara op naar bed ging!
 • Iets minder laat naar bed gaan. Ik ben een avondmens dat elke ochtend probeert om ook een ochtendmens te zijn. Of precies andersom – daar ben ik nog niet helemaal over uit. Eén ding is zeker: doordeweeks om één uur ’s naar bed gaan is geen strak plan. Sinds ik op mezelf woon, ben ik daarin stappen aan het zetten. Ik heb niet de illusie dat ik ooit iemand word die om half tien al in dromenland verkeert, maar ik probeer wel vaker rond middernacht het licht uit te doen.
 • Bij thuiskomst eerst bijkomen. Deze gewoonte heb ik deels aan Pippa te danken. Aangezien zij mij nogal enthousiast ontvangt bij thuiskomst, kan ik niet anders dan haar eerst trakteren op een flinke aaisessie voordat ik verder ga met mijn bezigheden. Even een klein rustmomentje als ik thuiskom dus. Dan komen het hele huishoudfestijn en de lijst met verplichtingen daarna wel.
 • To-do-lists realistisch maken. Mijn takenlijstjes bestonden eerst vooral uit alle mogelijke taken die ik nog een keer moest afronden, ongeacht of dat allemaal in één dag zou passen. Tja, dat leidde regelmatig tot frustratie als ik weer eens na een héél productieve dag met nog 10 dingen op mijn lijstje achterbleef. Tegenwoordig deel ik mijn to-do-list in op basis van de tijd die ik heb en maak ik een lijstje per dagdeel. Daardoor zadel ik mezelf niet meer op met onrealistische doelen. Met een voldaan gevoel ’s avonds als het fijne resultaat.
gewoontes voor zelfzorg
 • Toegeven aan moeheid. Ik geef niet graag op en zet vaak door tot het bittere eind. Vaak pakt dat positief uit, maar tegelijkertijd is het ook een valkuil. Als je even geen puf meer hebt, kun je soms beter op de rem trappen. Ik probeer daarom de laatste tijd beter naar mijn lichaam te luisteren. Ben ik echt heel moe? Dan stel ik een taak een dag uit of wijzig ik mijn plannen.
 • Vitamines, vitamines en nog eens vitamines. Ik eet altijd gezond en let goed op mijn vitamines. Toch kwam ik er na een tijdje achter dat ik van een aantal stoffen wat meer zou mogen binnenkrijgen. Ik kreeg het advies om structureel vitamines te slikken (multivitamine en vitamine D) en doe dat sinds kort trouw elke dag. Ik weet dat de meningen over het effect van vitaminepillen verdeeld zijn. Maar ik ben een trouwe aanhanger van het cliché “Baat het niet, dan schaadt het niet!” en vind het best een goede gewoonte.
 • Vaste Instagram-tijdstippen. Al een tijdje ben ik fanatiek bezig met social media. En dat bedoel ik op een andere manier dan het lijkt. Voor mij geen strategieën om Instagram-algoritmes te verslaan. Ik ben juist fanatiek bezig om mijn gebruik te minderen. Het belangrijkste is dat ik alleen nog maar ’s avonds laat en eventueel ’s ochtends vroeg op Instagram zit. Het offline leven is immers vele malen mooier en belangrijker dan wat je online ziet.
 • Aan de bel trekken als er iets is. Waar ik eerder weleens “vrolijk” door hobbelde als ik ergens mee zat, heeft het op mezelf wonen me geleerd om meer zelf contact te zoeken als ik ergens mee zit. Ik merk echt dat het enorm oplucht om gevoelens direct uit te spreken, al is het maar via de telefoon.

Kortom, dit lijstje met 9 gewoontes voor zelfzorg laat zien dat ik vaker probeer te doen waarvan ik weet dat het goed voor me is. Soms knaagt heus dat denkbeeldige (te lange) lijstje met taken nog een beetje aan me en ik kan me ook best af en toe schuldig voelen. Maar soms moet je dat er laten zijn om te doen wat voor jou het beste is. Omdat niemand jouw behoeften zo goed aanvoelt als jij.

Wat is voor jou de beste vorm van zelfzorg?

goede gewoontes voor zelfzorg

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Janne 7 juli 2019 op 7:35 am - Beantwoord

  Goed bezig, Romy! <3
  Ik slik ook vitamines: vitamine D als de R in de maand zit, en altijd vitamine B12. Als je vegetarisch eet en niet heel veel zuivel gebruikt, heb je het risico dat je een tekort aan B12 oploopt en dat heeft enge effecten op je zenuwstelsel. De andere vitamines begin ik niet aan, want ik wil niet riskeren dat ik daar juist te veel van binnenkrijg.
  Slim om 's nachts niet meer op je telefoon te reageren! Wist je dat er ook een "niet storen" instelling is waarbij je telefoon tussen de tijden die je instelt alleen geluid maakt als geselecteerde personen bellen? Dat is wat ik doe: zo kunnen sommige mensen me wel nog gewoon wakker bellen in noodgevallen.
  Fijne zondag!

  • Romy 9 juli 2019 op 7:25 pm - Beantwoord

   Wat een goede tip van de vitamine B12! Ik slik zelf wel soms ijzer, omdat ik daar door het vegetarische eten weleens een tekort van heb gehad. Maar vitamine B12 is dan ook zeker een goede optie. Problemen met het zenuwstelsel klinken als iets wat je beter kunt voorkomen dan genezen.

   De ‘niet storen’-instelling kende ik ook nog niet trouwens. Die ga ik meteen eens uitproberen. Stilte ’s nachts is fijn, maar voor een noodtelefoontje van mijn ouders word ik ’s nachts natuurlijk wel liever wakker.

   Dankjewel voor de nuttige tips dus! En geniet van je avond! <3

 2. Ilona Wielinga 7 juli 2019 op 7:59 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel. Ik heb zelf bijna alle meldingen op mijn telefoon uit staan en vind dat zo heerlijk.
  En ik slik zelf al een aantal jaar vitamine d, gezien mn lichaam t moeilijk opneemt, en ik heb er echt wel baat bij!

  • Romy 9 juli 2019 op 7:26 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je zo veel baat hebt bij de vitamine D-tabletten. Ik heb zelf weleens een tekort daaraan gehad en merkte toen ook hoeveel effect het kan hebben als ik dat met tabletten oplos. Goed ook dat je de meldingen op je telefoon hebt uitstaan! Wel zo fijn en rustig 🙂

 3. Naomi 7 juli 2019 op 8:25 am - Beantwoord

  Prachtige manieren van zelfzorg en een heleboel zijn er herkenbaar.
  Maar ’s nachts je telefoon nog op trillen? Die van mij gaat dus echt gewoon op vliegtuigstand (ik heb overigens wel een vaste lijn die dan nog bereikbaar is voor noodgevallen).
  Vitamine D slik ik ook, op recept zelfs en gehaald bij de apotheek. Mijn waardes waren ooit schrikbarend laag en mijn huisarts besloot toen dat ik maar gewoon het hele jaar moest blijven slikken. Ik was namelijk ook heel veel buiten, dus daar kon het niet aan liggen. Dan maar een beetje hulp uit een pilletje hoor. Niks mis mee als je het mij vraagt.

  • Romy 9 juli 2019 op 7:28 pm - Beantwoord

   Vliegtuigstand is natuurlijk een nóg betere optie. Wat mij tegenhoudt om dat te doen, is dat ik wel graag wil kunnen worden gebeld door bijvoorbeeld mijn ouders of andere familieleden als er echt iets aan de hand is. Ik las hierboven de tip om de ‘niet storen’-functie aan te zetten en een paar mensen daarbij uit te sluiten. Dat is misschien wel een goede optie om helemaal geen geluid te horen, maar wel bereikbaar te zijn voor dierbaren.

   Wat fijn dat is ontdekt dat je vitamine D-tabletten nodig hebt. Ik heb ook weleens een tekort gehad en weet nog hoeveel last ik daar destijds van had. Die tabletjes zijn dan echt een uitkomst, zeker als je lichaam zelf niet voldoende vitamine D kan aanmaken.

 4. Yvonne 7 juli 2019 op 9:02 am - Beantwoord

  Goede punten om voor jezelf te zorgen. Mijnvtelefoon gaat snachts gewoon uit. Ik ben dan nog alleen voor bepaalde personen te bereiken op mijn vaste lijn. Ik slik zelf ook vitamine D op advies van de huisarts.. Verder geen multivitamine meer sinds ik dit programma hebben gezien.

  https://www.npostart.nl/broodje-gezond/16-08-2018/KN_1700251

  Vond de conclusie wel grappig.

  • Daenelia 7 juli 2019 op 12:42 pm - Beantwoord

   XD De bouwvakker, sterke man, die zegt ‘ik ben al gezond van mezelf’, met een sigaret in zijn handen! Briljant!

   • Yvonne 7 juli 2019 op 12:45 pm - Beantwoord

    Ja geweldig hè? Haha

  • Romy 9 juli 2019 op 7:36 pm - Beantwoord

   Die aflevering van Broodje Gezond heb ik inderdaad ook gezien. Ik slikte ook nooit multivitamine omdat ik er het nut niet zo van inzag, maar kreeg onlangs door een specialist aangeraden om het toch in te nemen. Misschien dat ik er over een tijdje weer mee stop, maar de vitamine D houd ik er zeker in om tekorten te voorkomen.

 5. Shirley 7 juli 2019 op 9:22 am - Beantwoord

  Die ‘niet storen’-functie die Janne noemt, gebruik ik ook. Echt heel handig, want van trillen word ik net zo goed wakker. Er was een tijd dat ik gewoon op ieder nachtelijk berichtje reageerde. Over het algemeen zorg ik wel goed voor mezelf. Af en toe raak ik in een neerwaartse spiraal waarin ik weinig zin heb om te koken en alleen dingen uit de vriezer eet (maar dan geen diepvriesgroenten).

  • Romy 9 juli 2019 op 7:37 pm - Beantwoord

   Ik denk inderdaad dat ik ook maar voor de ‘niet storen’-optie moet gaan. Misschien raak ik (onbewust?) toch een beetje afgeleid of half wakker door het trillen van mijn telefoon. Gelukkig maar dat je het reageren op berichtjes in de nacht nu laat zitten. Ik mag hopen dat de meeste mensen om 3 uur ’s nachts geen acute reactie terug verwachten 😉

 6. Darina 7 juli 2019 op 9:39 am - Beantwoord

  Mooi artikel en je bent goed bezig! Het geluid op mijn telefoon heb ik ook uitstaan. En ik zorg dat ik op tijd rust neem en enige regelmaat in mijn leven heb.

 7. Anouk 7 juli 2019 op 9:41 am - Beantwoord

  Ik kan het best tot rust komen als ik alleen thuis ben en gewoon een beetje kan aanmodderen, uitgebreid douchen, yoga een beetje opruimen. En dan het liefst zonder dat er iemand in de weg loopt, heerlijk!

  • Romy 9 juli 2019 op 7:38 pm - Beantwoord

   Dat klinkt zeker heerlijk. Mooi dat je op die manier goed je rust kunt pakken! Yoga staat bij mij ook op het lijstje om nog een keer op te pakken. Niet iets wat ik makkelijk vind, maar ik denk dat het wel een goede manier zou zijn voor mij om meer “uit mijn hoofd” te komen.

 8. Zo simpel is dan geluk 7 juli 2019 op 10:36 am - Beantwoord

  Je bent goed bezig!

 9. Annelies 7 juli 2019 op 11:26 am - Beantwoord

  Heel mooi artikel Romy! Er zitten zeker wat fijne tips tussen. Ik ben ook gezwicht voor vitaminepillen (heb problemen met de B-varianten). Ik weet wel dat gevarieerd eten dat zou moeten oplossen en daar wil ik zeker naartoe, maar in de tussentijd is dit wel een manier om mezelf te helpen.

  • Romy 9 juli 2019 op 7:40 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat de vitaminetabletten voor jou goed werken. Soms kan een tabletje je lichaam net de “boost” geven die je nodig hebt om goed te functioneren.

 10. Daenelia 7 juli 2019 op 12:40 pm - Beantwoord

  Even terzijde dat ik de term ‘zelfzorg’ enorm kriebelend vind. Ik weet niet waarom, maar misschien omdat het impliceert dat het een verplicht taakje is als je vooral gezond en gezellig wilt blijven. En zelfzorg is geen garantie op een gezond en gezellig leven.
  Ik neem mijn telefoon nooit mee naar de slaapkamer. Punt. Nooit gedaan, zal ook nooit gebeuren (er is een uitzondering geweest, maar uitzondering was belangrijk genoeg dat ik er ook voor in de woonkamer was gaan slapen). Ik begrijp niet dat dat voor veel mensen geen standaard is, maar nogmaals: als iemand juist rustiger wordt van de telefoon naast het bed, vooral doen.
  Verder eet ik goed (voor mij) en slaap ik vaak lekker. Daar heb je ook niet altijd controle over, en dus valt het voor mij ook niet onder ‘zelfzorg’. Het is soms verdomde moeilijk om gezond te eten, geloof me. Lig niet aan budget, ligt aan aanbod. En dat is vaak … vreselijk.
  Slaap kun je niet altijd sturen. Daar moet je soms geluk mee hebben.

  • Romy 9 juli 2019 op 7:44 pm - Beantwoord

   Haha, nu ik erover nadenk is “zelfzorg” wel een wat bijzondere (haast kriebelopwekkende) term. Het Engelse self-care klinkt al wat minder “zwaar”, maar ik wilde eens voor een Nederlandse variant gaan als neerlandica 😉

   Goed slapen is inderdaad niet iets wat je altijd zelf in de hand hebt. Ik heb ook periodes gehad waarin mijn nachtrust minder was. Maar ik merk wel dat bijvoorbeeld de telefoon wegleggen/op trillen zetten al helpt. Helemaal de kamer uit durf ik niet uit angst dat er misschien een dierbare belt met iets echt dringends. Maar de trilstand is in ieder geval al beter dan wakker worden van pinggeluidjes voor nachtelijke berichtjes die verre van belangrijk zijn.

 11. Evelyne 7 juli 2019 op 3:20 pm - Beantwoord

  Qua zelfzorg heb ik toch ook wel wat bijgeleerd de afgelopen jaren. Ik heb mijn slaap nodig en moet er vroeg uit voor het werk. Daarom ga ik ’s avonds altijd al om 22u onder de wol. Dat ik direct inslaap is meestal niet aan de orde, maar het helpt me wel om ’s ochtends frisser voor de dag te komen. Alhoewel ik het wel altijd moeilijk heb moet vroeg opstaan, om hoe laat ook 😉

  • Romy 9 juli 2019 op 9:10 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je nu meer rekening houdt met je slaap! Zeker als je er vroeg uit moet, is het wel zo fijn om redelijk op tijd in bed te liggen.

 12. Claire 7 juli 2019 op 5:24 pm - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje! Ook een aantal dingen die ik zelf wel zou kunnen toepassen, vooral dat overvolle to do lijstje. Wat goed dat je meer op jezelf let. Voor mij is vooral het op tijd slapen een dingetje. Soms lig ik echt stipt om 10 uur in bed maar dat komt niet vaak voor haha. Mijn beste zelfzorg ‘regel’ is toch om mijn telefoon helemaal op stil te zetten, ik raak er zo vaak door afgeleid!

  • Romy 9 juli 2019 op 9:13 pm - Beantwoord

   Een stille telefoon kan al zo veel schelen inderdaad. Ik merk dat ik ook veel rustiger word (en beter werk) als ik mijn telefoon regelmatig op stil zet.
   Haha, slaap blijft bij mij ook een dingetje. Ik ben al “trots” dat mijn bedtijd niet meer 1 uur wordt, maar eigenlijk zou iets eerder dan nu nog beter zijn 😉

 13. Simone 7 juli 2019 op 7:52 pm - Beantwoord

  Zo jij bent wel goed bezig zeg! Ik probeer nu ook meer naar mezelf te luisteren en vooral naar wat ik wil. Vind ik zeker niet makkelijk, maar merk wel dat ik me langzaamaan iets beter voel.

 14. chucky1012 7 juli 2019 op 9:45 pm - Beantwoord

  Heel erg goed dat jij nu veel meer aan jezelf denkt….
  Dat is zo belangrijk……
  Vitamine D slik ik ook.
  Regelmatig neem ik een masketje.
  Minder bezig zijn op soc.med. en meer tijd aan mezelf besteden.
  Leuke dingen doen als ik kan…

  Een fijne nieuwe week 😉

  • Romy 9 juli 2019 op 9:15 pm - Beantwoord

   Een mooi lijstje van dingen om jezelf blij te maken en rust mee te gunnen! Een maskertje nemen op z’n tijd kan inderdaad ook heel fijn en ontspannend zijn.
   Fijne week!

 15. Nikita 7 juli 2019 op 9:46 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! En ook een goeie reminder hoe belangrijk zelfzorg is. Want iedereen heeft het nodig. Ik heb het jarenlang zonder geprobeerd, of toch heel weinig. Vooral rond 2015-2016 was ik er altijd voor iedereen. Was er iemand in nood? Ik stond klaar. Ik hielp iedereen en liep mijn eigen grenzen voorbij. En dat put je uit. Op een gegeven moment hou je dat niet meer vol en ben je kapot gewoon. Mijn vertrouwenspersoon wees me er toen op dat ik wat vaker aan mezelf zou moeten denken. En hij heeft dat heel vaak moeten zeggen voor het echt tot me doordrong. Ik zou niet zeggen dat ik nu alles aan de kant gooi voor mijn zelfzorg, maar het gaat wel al beter. Ik probeer er ook op te letten. De laatste tijd gaat het nu toevallig wat minder goed met mijn zelfzorg, gewoon uit tijdgebrek of ik die vind dat het niet nodig is. Maar ik ben ermee bezig om dat bij te schroeven. Ook op social media gebied. Vandaag heb ik een artikel uitgewerkt voor mijn eigen blog om dat een beetje te minderen. Want als ik kijk wat het probleem voornamelijk is, is het wel sociale media. En hoewel ik nu bij het typen over Facebook de drang heb om het nog snel eens te checken, ga ik het niet doen. Ik ben er hard mee bezig. Want inderdaad, een offline leven is duizend keer beter dan het online leven. Normaal staat mijn telefoon ook op stil ’s nachts. Een keer was ik het vergeten. Maar mijn beste maat is verpleegkundige en wij hebben met drie een groepsapp. Als hij nachtdienst heeft, beantwoord hij wel eens de berichtjes die ik en mijn vriendin stuurden wanneer hij al bezig is naar elkaar. En dan word ik wakker van het gepingel natuurlijk. Wat ik dan doe, is wel gewoon mijn geluid afzetten. Ik ga ze niet lezen, daarmee wacht ik tot de volgende ochtend. En dat is iets wat ik niet bewust doe. Dat is iets wat ik in mijn onhandigheid gewoon eens vergeet. Achja, we moeten maar kunnen lachen met onszelf zeker? 😀 Maar zoals je leest, ik ben er hard mee bezig. De gedachte dat ik die zelfzorg ook nodig heb en verdien, helpt vaak al heel veel.

  • Romy 9 juli 2019 op 9:18 pm - Beantwoord

   Wat je zegt klopt als een bus. Je hebt die zelfzorg heel hard nodig en hebt dat absoluut meer dan verdiend. Soms hebben we de neiging om anderen op de eerste plaats te zetten, terwijl voor onszelf zorgen ook heel belangrijk is. Uiteindelijk kan niemand dat immers zo goed als jij zelf <3 Zo te horen ben je er inderdaad al heel goed mee bezig. Juist door er bewust op te blijven letten en jezelf soms even tot de orde te roepen als je de neiging hebt je zelfzorg te laten voor wat het is, gaat dat echt wel lukken! Stapje voor stapje 🙂

 16. Jacqueline 7 juli 2019 op 10:16 pm - Beantwoord

  Goed bezig hoor! Ik probeer ook met vlagen weer mijn grenzen scherp te krijgen en daarbinnen te blijven. Bij mij is dat vooral op tijd weggaan bij mijn werk.

  • Romy 9 juli 2019 op 9:22 pm - Beantwoord

   Ook een mooie en waardevolle stap inderdaad om niet te lang op je werk te blijven. Ik kan me voorstellen dat dat zonder 9-tot-5-baan nog best een uitdaging kan zijn.

 17. Giovanna Jansen 8 juli 2019 op 9:29 am - Beantwoord

  Mooie tips! Belangrijk om goed voor onszelf te zorgen inderdaad! Minder laat naar bed gaan ben ik een paar jaar geleden toe gaan passen en dat bevalt mij goed. Als ik toch eens later naar bed ga, heb ik er meteen of anders wel de volgende dag last.

  Wat ik nog niet helemaal onder de knie heb, haha, is het “bij thuiskomst eerst bijkomen” en het “toegeven aan moeheid”.

  Wat ik doe om bij te komen/voor mezelf te zorgen, is minstens één keer per week een dagdeel helemaal niets hoeven. Mij even terugtrekken en bijkomen. Telefoon op stil en met een boek op de bank, of juist heerlijke muziek aan en lekker een paar kasten opruimen (ordenen geeft orde ;-)).

  • Romy 9 juli 2019 op 9:35 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je elke week een dagdeel vrijhoudt! Dat is zeker iets wat mij ook nog weleens zou kunnen helpen, omdat ik vaak de neiging heb om maar dóór te gaan. Ook een mooie gewoonte trouwens dat je nu structureel eerder naar bed gaat! Ik merk zelf ook dat ik me met bijvoorbeeld een half uur slaap extra al een heel stuk beter voel. Het geeft je toch weer wat meer energie.

 18. bychristiana 8 juli 2019 op 12:43 pm - Beantwoord

  Foei foei Romy, met mascara op slapen. Goed hoor dat je dat niet meer doet nu;-) Ik ben ook veel minder bezig met Instagram. Ik ben er een tijd super fanatiek mee geweest, maar ik kan nu niet echt zeggen dat dat vruchten afgeworpen heeft. Sowieso vind ik bloggen toch nog steeds leuker dan instagrammen, dus dan steek ik liever mijn tijd daar in. Mijn telefoon ligt ’s nachts in een andere kamer. Vroeger had ik die altijd op mijn nachtkastje liggen, maar dat doe ik inmiddels al lang niet meer.

  • Romy 9 juli 2019 op 9:30 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me nu ook niet meer voorstellen dat ik ooit met mascara ging slapen. Ik zou me daar nu heel “vies” door voelen en ben altijd blij om wakker te worden met een schone en frisse huid 😉
   Goed dat je je focus naar je blog hebt verlegd, omdat je daar het meeste plezier aan beleeft. Dat is toch het belangrijkste. En ik herken ook wel wat je zegt. Hoeveel tijd ik ook besteed aan foto’s en captions, ik heb het idee dat alles op Instagram niet echt zijn vruchten afwerpt. Ach, gelukkig ben ik ook meer een blogger dan een Instagrammer 🙂

Recente blogs

Lagere energierekening? 19 tips voor een lager verbruik in huis

27 juni 2023|Groen doen|

De energieprijzen mogen dan het toppunt voorbij zijn, het is altijd mooi als je een lagere energierekening hebt. Mooi voor je portemonnee én voor de wereld om ons heen! Nu Bart en ik net een nieuw, niet bijzonder energiezuinig, huis hebben gekocht, staat het thema "duurzaam leven" extra hoog op onze agenda. Zo hopen we zonnepanelen te nemen, vervangen we het keukenraam door triple glas en gaan we gasvrij koken op een inductiekookplaat. Maar het huis energieneutraal maken is voor nu een veel te dure operatie. Gelukkig is er ook zonder rigoureuze verbouwingen veel mogelijk om duurzamer te wonen. Dit zijn 19 kleine veranderingen waarmee je minder kwijt bent aan het dagelijkse gebruik van je apparaten in huis.