impulsieve acties

9 impulsieve acties die verrassend goed uitpakten (over muurverf & studieswitches)

 • 4 maart 2021
 • 12 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Met “We vertrekken nu op reis!” zou je mij geen plezier doen. Impulsaankopen doe ik niet aan. En over de gemiddelde investering voor mijn bedrijf denk ik ook wel tien keer na. Maar in sommige situaties kan ik best impulsief uit de hoek komen. Meestal vooral op momenten dat ik op en neer spring van enthousiasme en écht niet één dag langer kan wachten. Gelukkig pakt het tot nu toe vaak goed uit *even afkloppen*. Dit zijn 9 impulsieve acties die me uiteindelijk veel fijns opleverden.

1. Me inschrijven op een datingsite

Met datingsites had ik altijd een haat-liefdeverhouding (wat onbedoeld een verrassend toepasselijke woordkeuze is). Heel lang leverde internetdaten me niet veel meer op dan wat leuke gesprekken, hilarische openingszinnen, soms het nodige liefdesverdriet en de bijkomende onzekerheid. Toch besloot ik het op een lentedag in 2019 nog eens een kans te geven. Ik sprak met mezelf af dat ik nog één laatste keer mijn profielfoto op zo’n site zou zetten met weer dat zoveelste stukkie tekst over wie ik ben en wat mijn hobby’s zijn.

Heel blij dat ik dat toen vrij impulsief toch heb gedaan, want anders zou die ene leuke meneer nu niet naast me op de bank hebben gezeten.

2. Op het allerlaatste moment van studie wisselen

Mijn studiekeuze ging niet helemaal van een leien dakje. Ik had me ingeschreven voor de studie psychologie, maar wist diep van binnen wel dat ik het allerliefst iets met schrijven wilde doen. Dat er ook opleidingen bestaan die zich dáár meer op richten, ontdekte ik alleen pas toen ik me in de introweek bij psychologie niet helemaal op mijn plek voelde.

Met veel gedoe kon ik me nog nét twee dagen voor de start van het collegejaar voor een andere studie inschrijven. Het werd Nederlandse Taal & Cultuur. Puur op basis van mijn onderbuikgevoel. Ik had er nooit een voorlichting over bijgewoond, maar om een of andere reden voelde het goed. Achteraf gezien had ik me geen betere studie kunnen wensen.

blauwe muur kokospalm
kokospalm plantsome coco

3. Spontane make-over met muurverf

Iets minder ingrijpend dan een studieswitch, maar wel een vrij impulsieve keuze was het verven van mijn woonkamermuur in een totaal ander kleurtje. Ik ging naar de bouwmarkt om een pakketje op te halen, besloot ook even rond te kijken bij de kwasten en kwam terug met een pot muurverf in een totaal andere kleur. Gelukkig pakte de kleur goed uit en stond ik niet een week later opnieuw bij het schap voor een ander kleurtje.

Mocht je ook zin hebben in iets impulsiefs én in een leuk lockdownproject, dan is je muur verven wat mij betreft hét ding om te doen. Kost je een paar tientjes en een paar uur van je tijd, maar het kan zo’n ander gezicht geven. Als je wat vrolijkheid kan gebruiken, dan zijn vrolijke kleuren (deze zijn van het merk Sikkens!) op de muur nooit verkeerd. Verfcompleet verkoopt allerlei fijne verf en lak in mooie kleuren. Weer eens wat anders dan stralend wit.

4. New York, New York!

Voor mijn afstuderen en mijn 18e verjaardag mocht ik met mijn vader een bijzondere stedentrip mocht maken. In een opwelling riep ik uit “New York” toen hij me naar mijn droombestemming vroeg – vervolgens zelf ook verbaasd dat ik dat echt had gezegd, want ik was nooit verder van huis geweest dan de Canarische Eilanden. Met moeite lukte het om samen wat te regelen in veel te weinig tijd. Een week later zaten we in het vliegtuig naar de andere kant van de wereld. Ik weet nog dat ik de eerste uren best spannend vond – zeker toen we per ongeluk op een station ver buiten de stad waren gestrand. Maar toen we eenmaal op de plek van bestemming waren, heeft New York alleen maar heel veel onuitwisbare (positieve) indrukken op me gemaakt.

5. Mijn huis kopen (niet helemaal impulsief, maar toch!)

Oké, dit punt heeft een kanttekening nodig. Een huis kopen doe je natuurlijk niet écht impulsief (ik niet tenminste). Maar door hoe snel het allemaal gaat als je bod wordt geaccepteerd, voelt het soms haast wel zo. Een week nadat ik mijn bod had uitgebracht, kreeg ik hét telefoontje en was ik opeens huiseigenaar. Bizar dat dan in één week tijd je leven er compleet anders uit kan zien.

impulsieve acties

6. Een pluizebol in huis halen

Toen ik eenmaal in mijn appartement woonde, heb ik het precies drie weken zonder kat volgehouden. Dat ik mijn huis met een kat wilde delen, wist ik al ver voordat er ook maar zicht op een huis was. Wel vrij impulsief was het dat ik al na die drie weken een profiel had aangemaakt op Verhuisdieren.nl en die site wel vijf keer op een dag ververste. Ik. Kon. Niet. Wachten.

Toen ik de toen 4-jarige Pippa (toen nog Pluisje) op de site zag staan en haar profiel las, wist ik meteen dat zij mijn match moest zijn (ging een stuk sneller dan met daten dus!). Een paar dagen later zat ik al in de auto naar Overijssel om mijn kersverse huisgenoot op te halen. Een van mijn beste impulsieve keuzes waar ik nog altijd dolblij mee ben (hopelijk zij ook met mij)!

7. Afspreken met mensen die je alleen online kent

Nee, ik heb het niet over spannende dates. Ik bedoel mensen die ik via mijn blog of via Instagram ooit heb leren kennen. Ik heb meerdere van die lieve mensen in het echt mogen zien. Soms een tikkeltje spannend als je elkaar alleen via de schrijfsels en foto’s op een schermpje kent. Maar tot nu toe heb ik op die manier alleen maar heel veel leuke mensen ontmoet met wie het in het echt net zo gezellig was als ik online al had verwacht.

8. Mijn racemonster kopen

Toen mijn huizenjacht niet zo soepel verliep, vertelde een vriendin me dat een eigen auto haar heel veel vrijheid had gegeven. Twee dagen later wierp ik een blik op Auto Track, zag ik een knalgroene auto voorbijkomen en stond ik die middag nog bij de garage om de auto te bewonderen. Impulsief? Mwah, best wel. Ik was nog wel zo slim om mijn vader mee te nemen voor een technische blik (ik had vooral oog voor de kleur!), maar eigenlijk had ik al besloten dat ik mijn spaargeld in deze auto wilde steken.

Het klinkt nu misschien alsof ik ondoordacht duizenden euro’s over de balk smeet, maar dat viel wel mee (de prijs van mijn mini-autootje overigens ook!). Ik denk dat ik onbewust al heel lang wist dat ik iets voor mezelf wilde, maar er toen opeens echt werk van maakte.

9. Vaker Vrolijk beginnen

Het starten van deze blog mag ook niet op dit lijstje ontbreken. Ik had wel al jarenlang plannen om ooit eens een keer – als ik dan tijd heb – een blog te beginnen. Maar de uiteindelijke start ervan kwam van de ene op de andere dag. Ik zocht een fijne uitlaatklep, een plek om te schrijven en een leuke hobby toen ik net afgestudeerd was. In de bieb kwam ik het ‘Blogboek’ tegen. Voordat ik het wist, had ik mijn eigen blog geregistreerd en stond een dag later het eerste artikel online (met toen enkel mijn ouders en een vriendin als lezers). Nooit verwacht dat ik 4,5 jaar later nog steeds die fijne uitlaatklep zou hebben met al meer dan 1600 artikelen online.

Impulsief of onderbuikgevoel?

Grappig trouwens, als ik dit lijstje lees, lijkt het net alsof ik een superimpulsief persoon bent die van de ene op de andere dag beslissingen neemt. Maar bij heel veel dingen ben ik juist van het wikken en wegen en aan tien mensen om advies vragen. Zo heb ik er wel een half jaar over gedaan voordat ik mijn baan durfde op te zeggen.

Ik denk dat ik gewoon impulsief ben in situaties waarin iets meteen aan alle kanten goed voelt. Of is het dan niet impulsief, maar een onderbuikgevoel? Ach, ik ben sowieso blij dat ik de 9 keuzes hierboven heb gemaakt. Impulsief of niet.

Wat is jouw meest impulsieve keuze geweest?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marloes 4 maart 2021 op 9:01 am - Beantwoord

  Ik wil graag ook ooit een keer naar New York. Lijkt me fantastisch! En wat goed inderdaad dat je het internetdaten toch nog één kans gaf! Ik had een haat-liefderelatie met Tinder en besloot het toch nog één keertje te downloaden. Toen ontmoette ik mijn vriend en we zijn al bijna vijf jaar samen. Ik denk vaak ook lang over dingen na. Wel ben ik op de lerarenopleiding, als ik een herkansingsweek had maar geen herkansingen hoefde te doen, een paar keer vrij impulsief op het vliegtuig naar m’n beste vriendin (die nu al zo’n 6,5 jaar in Dublin woont) gestapt. Heel leuk!

 2. Daenelia 4 maart 2021 op 9:38 am - Beantwoord

  Oh, ik weeg dingen soms lang af, maar ik stel beslissen niet te lang uit. Eigenlijk denk ik dat over dingen die ik snel, impulsief, lijk te beslissen toch al lang heb nagedacht. Misschien al voor een beslissing voor mijn neus staat. Ik wist dat ik een hond wilde en die beslissing nam ik eigenlijk al lang voor ik mijn hond in huis haalde. Ik wist ook meteen dat het deze kleine moest zijn toen ik hem zag. Dat gold ook voor de katten!
  Soms is het een kwestie van het voelt gewoon goed.

 3. Lianne 4 maart 2021 op 10:30 am - Beantwoord

  Wat mooi om te lezen! Vooral dat van die studiekeuze. Ik wilde mijn opleiding eigenlijk ook niet doen, maar op dat moment voelde het als de enige optie omdat werk zo schaars was, dus voor mijn gevoel ‘moest’ ik. Gelukkig zijn er best veel impsieve dingen die wel goed hebben uitgepakt. Ik schreef me bijvoorbeeld in op een chatsite en leerde mijn vriend kennen. Ook ging ik bijna spontaan op mezelf wonen toen ik die kans in mijn schoot geworpen kreeg en besloot ik vorig jaar nog zelf mijn boek uit te gaan geven. Misschien ook een klein beetje een impulsieve keuze. Maar wel een die me mooie dingen heeft gebracht!

 4. Audrey 4 maart 2021 op 10:37 am - Beantwoord

  Ik kan vaak best lang over iets nadenken, om dan nadat ik voor mijn gevoel de knoop heb doorgehakt ook gewoon heel snel actie te ondernemen. Ik denk dat ik het mede daardoor best lastig vind om een voorbeeld van een impulsieve keuze te geven, haha.

 5. Johanna 4 maart 2021 op 11:16 am - Beantwoord

  Mijn laatste impulsieve actie, gisteren, 3 boeken in de boekwinkel kopen. Ja die zijn hier weer open. Wat heerlijk om weer live tussen de nieuwe boeken te lopen. Maar verder weet ik het niet. Meestal denk ik er lang over na. Weeg de voor- en nadelen af. Dus echt impulsief is er weinig. Maar jouw lijstje vind ik super.

 6. Naomi 4 maart 2021 op 11:25 am - Beantwoord

  Mooie keuzes. Dat van die studie is wel heel gaaf zeg, dat dat op korte termijn nog lukte. De blog is herkenbaar. Dat duurde bij mij tien minuten van het besluit dat ik het (nu echt) zou doen tot er iets online stond. Nog elke dag blij mee;).

 7. bychristiana 4 maart 2021 op 12:05 pm - Beantwoord

  Leuk artikel. Ik herken dat gevoel wel dat een bepaalde keus niet echt impulsief is, zoals een huis kopen dus, maar dat het soms wel zo kan voelen omdat het opeens allemaal zo snel gaat. Maar weet je wat nu het gekke is? Ik vind mezelf altijd heel impulsief, maar ik kan nu even geen recente impulsieve actie bedenken. Ja, haha, allerlei veranderingen in huis misschien? Daar ben ik altijd wel vrij impulsief mee. Ik ken mijn smaak inmiddels goed, dus als ik iets echt moois zie, dan koop ik het gewoon, daar ga ik dan niet eindeloos lang over nadenken.

 8. Anneke 4 maart 2021 op 1:34 pm - Beantwoord

  Op een druilerige winterdag vorig jaar beslisten mijn man en ik om een rondreis in het tropische Cuba te boeken. Nu waren we nog nooit verder geweest dan onze strandstoel in een of ander all inclusive resort, toch wilden we eens lekker gek doen en het avontuur opzoeken. Achteraf (!) wat research over de inhoud van het programma en de plaatselijke fauna gedaan …. Eerlijk gezegd niet erg boos dat de reis omwille van Corona niet kon doorgaan… Blijkt echter dat er geen voucher in de plaats komt maar de reis gewoon met een jaartje uitgesteld wordt . Enfin, we zien wel … misschien besluiten we na onze reis om de wereld rond te trekken

 9. Anouk 4 maart 2021 op 3:37 pm - Beantwoord

  Ik ben niet zo heel impulsief aangelegd eigenlijk. Ik wist al jaren wat ik wou gaan studeren (biomedische wetenschappen), samenwonen en trouwen was ook heel goed over nagedacht voor ik dat uitvoerde. Ik kan eigenlijk niet zo iets bedenken wat ik heel impulsief heb gedaan.

 10. Anna 8 maart 2021 op 11:23 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Altijd op je intuitie afgaan, die klopt altijd, heb ik wel geleerd :-). Wat gaaf trouwens, dat je naar New York bent geweest! New York staat ook nog op mijn lijstje, lijkt me zo bijzonder.

 11. Mariska 8 maart 2021 op 8:54 pm - Beantwoord

  Ja soms zijn impulsieve acties echt leuk! Ik heb er ook wel een paar die goed zijn gekomen 🙂

 12. Saskia 10 maart 2021 op 11:17 am - Beantwoord

  Wat een tof artikel om te lezen met een hoop goed uitgepakte impulsieve acties… Ik heb dat ook gehad met mijn blog en het gaan samenwonen in ons oude koopflatje was ook best wel impulsief.

Recente blogs

Zelf een Valentijnskaart maken | Last-minute DIY

11 februari 2019|DIY|

Valentijnsdag. Je kunt het een commerciële bedoening vinden of juist volledig opgaan in de romantische clichés en een groot deel van je spaargeld spenderen aan gelukshartjes, kaarten en teddybeertjes. Of juist vurig hopen dat een geheime aanbidder dat voor jou doet natuurlijk! Hoe dan ook, een Valentijnskaart geven is altijd een leuk idee, of je nu een geliefde hebt of niet. Een zelfgemaakte kaart is natuurlijk extra leuk! Zelf een Valentijnskaart maken hoeft ook echt niet lastig te zijn. In deze DIY laat ik je stap voor stap zien hoe je last-minute een Valentijnskaart in elkaar kunt fröbelen. Met budgetproof spullen van Action!

Op naar een stralende huid deze zomer!

6 juli 2017|Lifestyle|

Mijn huid heeft het jarenlang maar zwaar te verduren gehad. Ik gebruikte al die tijd niet eens een dagcrème en ging met foundation en al nog op mijn gezicht naar bed. Niet echt een succes! Sinds een paar maanden heb ik mijn leven gebeterd en ga ik netjes met een schoon gezicht slapen. Het kan alleen altijd beter. Daarom wil ik deze zomer mijn best doen om voor een stralende huid te gaan. Dit zijn 6 (dierproefvrije!) producten die me daar hopelijk een handje bij gaan helpen.

Blij je bed uit? | Begin de dag met een doel!

28 mei 2018|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Kun jij wel een kickstart van je dag gebruiken? Heb je moeite om ’s ochtends je bed uit te komen? Of zie je zelfs op tegen de dag, om welke reden dan ook? Ik heb iets ontdekt wat mij helpt om met een goed gevoel wakker te worden. Zelfs op doodnormale dagen waarop mijn wekker naar mijn zin iets te vroeg gaat. Het is heel simpel: bedenk een doel voor de dag! Iets groots of kleins dat je een extra stimulans geeft om onder de dekens vandaan te komen en blij aan je dag te beginnen. Klaar voor een kickstart? Hier komt-ie.