unnamed file 2 16

9 onverwachte dingen waarvan ik ontspan

 • 29 oktober 2019
 • 27 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Zelfliefde
bijzondere dingen om van te ontspannen

Dat series kijken op Netflix, een boek lezen of luieren op de bank ontspannend kan zijn, zullen veel mensen wel weten. Maar ieder mens heeft ook zo zijn of haar eigen ontspannende bezigheden. Zo zijn er een paar bijzondere activiteiten die ik gek genoeg nogal ontspannend vind werken. Stofzuigen, mijn e-mail checken en boodschappen doen op vrijdagmiddag bijvoorbeeld. Dit zijn 9 ietwat vreemde dingen die ik ultiem ontspannend vind.

 1. Poetsen en schrobben. Raar maar waar: als ik mijn vrije dag begin met het schrobben van de badkamer, het toilet en de keuken krijg ik daar oprecht frisse energie van. Soms zet ik er zelfs een YouTube-video bij aan voor een extra dosis vrolijkheid. En het gevoel nadat alles blinkend (nou ja, bijna!) schoon is, is al helemaal goed voor de nodige positieve energie.
 2. Sleutelen aan foto’s. Wanneer ik een sd-kaart vol met foto’s heb, kan ik niet wachten om mijn bewerkingsprogramma te openen en daarmee aan de slag te gaan. Dan heb ik het overigens niet over pukkeltjes wegwerken en rode plekken retoucheren, maar over lichtbewerkingen. Heel ontspannend, dat gesleutel aan foto’s! Vaak zet ik ondertussen een filmpje aan dat ik met een half oog kan kijken.
 3. Spullen uitzoeken (en verkopen). Zo nu en dan lijd ik aan een ernstige vorm van het opruimvirus. Dan wil ik het liefst al mijn lades en dozen omkieperen om die opnieuw te sorteren. Ook dat is een ontspannen bezigheid die ik graag onder het genot van filmpjes of Netflix uitvoer. Ook overbodige spullen te koop zetten werkt voor mij ultiem ontspannend. Echt zo’n verstand-op-nul-klus waarvan ik na een lange dag tot rust kom.
 4. Door Instagram scrollen. Sociale media zijn over het algemeen meer drukverhogend dan ontspannend, maar op mij heeft Instagram soms juist een ontspannende werking. Als ik in mijn eentje eet ’s avonds, pak ik graag mijn telefoon erbij om razendsnel door de foto’s van anderen heen te gaan. Nee hoor, ik word niet jaloers van foto’s van bucketlistbestemmingen of perfecte zongebruinde lichamen in prachtige outfits. Ik vind Instagram om verschillende redenen oprecht heel leuk.
 5. Met de camera op stap. Gewoon in mijn eentje wandelen vind ik zo “gewoon” nog niet. Ik heb het tempo van iemand die de bus moet halen, waardoor ik van lopen niet per se ontspan. Wat wel werkt, is wandelen met mijn camera bij de hand. Dan worden mijn stappen automatisch minder groot en heb ik veel meer oog voor alles om me heen. Het eindresultaat van zo’n wandel- en fotografeersessie is dan weer goed voor punt 2 op deze lijst. Win-win dus!
 6. Achter het stuur zitten. Ondanks dat menig mede-weggebruiker niet bepaald zen achter het stuur zit (*kuch* bumperklevers en snelheidsduivels *kuch*), vind ik autorijden vaak heerlijk ontspannend. Oké, niet als ik door hartje Amsterdam zou crossen (dat doe ik dan ook niet). Maar zolang ik een eind over de snelweg rijd, vind ik een autorit een fijne manier om tot rust te komen. Muziekje erbij aan, flink meezingen omdat toch niemand mijn valse noten hoort en genieten van de zonsondergang die ik door mijn autoruit heen kan zien – niet verkeerd!
 7. Met een kop thee mijn e-mail checken. Na mijn werk is het vaste prik: even alleen mijn kop thee, laptop en ik. Heerlijk vind ik het om bijvoorbeeld op mijn gemak mijn privémail te checken, een YouTube-video te kijken of de Facebook-pagina Ambitieuze Meisjes uitgebreid te checken. Dat kan voor mij na een intensieve werkdag heel ontspannend werken. Oké, tenzij er lastige e-mails bij zitten of je mailbox inmiddels ontploft is natuurlijk.
 8. Mijn mandje vol gooien voor de weekboodschappen. In de supermarkt rondstruinen vind ik dus best een fijne bezigheid. Nu scheelt het vast dat ik bijna nooit keuzestress heb en meestal boodschappen doe op tijden dat het niet barst van de mensen aan de kassa. Ook kringloopwinkelen vind ik overigens heerlijk ontspannend, maar dat zal vast geen verrassing meer zijn voor wie mijn blogartikelen over kringloopvondsten op de voet volgt.
 9. Momenten met Pippa. Pippa heeft elke dag haar speelse uurtje en heeft daarnaast ook regelmatig behoefte aan knuffelmomenten. Vooral die laatste categorie momenten is voor mij ook meteen een ontspanmoment. Sowieso kan een kat heel ontspannend werken. Pip hoeft maar een poot op mijn schoot te zetten of ik ben al in de ontspanmodus beland. Nu helpt het ook mee dat Pippa graag mijn laptop barricadeert om gezellig de aandacht op te eisen. En die geef ik haar dan met liefde.

Heb jij ook een verrassende activiteit waarvan je ontspant?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 29 oktober 2019 op 6:45 am - Beantwoord

  Er zitten wat herkenbare dingen in de lijst (auto!), maar bijvoorbeeld van de supermarkt krijg ik juist de zenuwen. Vreselijk vind ik dat, boodschappen doen.
  Voor mij werkt strijken (al dan niet met filmpje op de achtergrond) heel ontspannend.

  • Romy 29 oktober 2019 op 10:59 pm - Beantwoord

   Wat grappig dat jij strijken juist heerlijk ontspannend vindt. Mijn vader heeft dat ook. Hij doet bij mijn ouders thuis altijd het strijkwerk en kijkt dan ondertussen films of voetbalwedstrijden. Dat vind ik er nog steeds altijd wel schattig uitzien 😉

 2. Darina 29 oktober 2019 op 7:12 am - Beantwoord

  Het schoonmaken, met de camera op stap gaan en spullen uitzoeken klinken mij ook heel bekend in de oren. Ik vind het ook heel ontspannend naast een boek lezen en een serie kijken of een wandeling maken.

 3. Lianne 29 oktober 2019 op 8:25 am - Beantwoord

  Haha je mag mijn huis wel komen schoonmaken als het voor jou ontspannen werkt! Vreselijk werk vind ik dat. Daarentegen kan ik wel genieten van autorijden of van wandelingetjes in het park. En verhalen teruglezen die ik zelf heb geschreven. Daar word ik ook altijd ontspannen van. Even alles vergeten en lekker in het verhaal zitten, heerlijk!

  • Romy 29 oktober 2019 op 11:00 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen schoonmaken even leuk en rustgevend vindt 😛
   Leuk om te horen waar jij van kunt ontspannen! Lezen (ook je eigen verhalen) is inderdaad ook een heerlijk rustgevende bezigheid.

 4. Karin 29 oktober 2019 op 9:14 am - Beantwoord

  Ha ik word juist heel chagrijnig van schoonmaken. Maar was opvouwen (het liefst georganiseerd op kleur) vind ik dan wel enigszins rustgevend.

  • Romy 29 oktober 2019 op 11:01 pm - Beantwoord

   Dingen sorteren vind ik überhaupt een rustgevende bezigheid. En inderdaad, de was opvouwen is zo’n vervelend klusje nog niet 🙂

 5. Mariska 29 oktober 2019 op 10:46 am - Beantwoord

  Leuke lijst! Bij mij werkt scrollen door Instagram vooral heel goed de laatste tijd 🙂

 6. Anouk 29 oktober 2019 op 12:26 pm - Beantwoord

  Heel veel van deze dingen vind ik helemaal niet verrassend! Ik ben ook dol op achter het stuur zitten, opruimen en organiseren is echt een van mijn lievelingsbezigheden (tot op het punt dat ik wou opruimen en dat niet kon want alles wat netjes) en ik heb eergisteren op mijn vrije zondag de keuken schoongemaakt. love it.

  • Romy 29 oktober 2019 op 11:01 pm - Beantwoord

   Leuk om te lezen waar jij echt van ontspant! Ik moest wel lachen om je bekentenis over het opruimen totdat er niets meer op te ruimen valt. Dat noem ik nog eens opruimen als een pro 🙂

 7. Wendy 29 oktober 2019 op 1:33 pm - Beantwoord

  Misschien niet heel verrassend, maar ik vind koken (of thee/koffie zetten) erg ontspannend. Tenminste, als het een simpel en bekend recept is. Als ik drie dingen tegelijk moet doen, of niet zeker weet wat wanneer in de pan moet, dan niet. XD

  • Romy 29 oktober 2019 op 11:04 pm - Beantwoord

   Leuk dat je zo van koken kunt genieten en er ook zo van ontspant! Daar kan ik me eigenlijk ook wel wat bij voorstellen. Tenzij je ondertussen elke stap van het recept nauwlettend in de gaten moet houden natuurlijk 😉

 8. Tamara 29 oktober 2019 op 3:02 pm - Beantwoord

  Wat een grappig lijstje! Vrijwel alle punten waarvan jij ontspant krijg ik meestal de zenuwen. Van foto’s bewerken raak ik gestrest als het niet lukt, in auto zit ik vrijwel altijd mopperend achter het stuur en poetsen en scrobben doe ik echt omdat het nou eenmaal moet gebeuren. Waar ik rustig van wordt is van uren lang in de keuken kokkerellen en strijken. Vooral dat laatste kan ik intens in opgaan, maar dat schijnt een familietrekje te zijn wat ik van mijn oma heb gekregen.

  • Romy 29 oktober 2019 op 11:05 pm - Beantwoord

   Ha, wat grappig dat je van strijken zo kunt ontspannen. Ik strijk eigenlijk nooit en vind dat juist een van de minst leuke huishoudelijke taken 😉

 9. Giovanna Jansen 29 oktober 2019 op 4:03 pm - Beantwoord

  Leuk lijstje! Voor mij werkt schoonmaken en opruimen alleen ontspannend (ordenend, beter gezegd) als ik een heel volle agenda en dito hoofd heb. 🙂
  Scrollen door Instagram en blogs lezen van andere bloggers (zoals nu hier die van jou ;-)) vind ik wel heel ontspannend. Net als actief sporten, bullet journaling of met een boek op de bank.

  • Romy 29 oktober 2019 op 11:05 pm - Beantwoord

   Leuk om te lezen waar jij ultiem van kunt ontspannen. En wat een eer dat je onder andere mijn blog graag leest om lekker te ontspannen 🙂 Blogs lezen (waaronder ook die van jou) vind ik zelf ook altijd een heerlijke bezigheid.

 10. Ilona Wielinga 29 oktober 2019 op 5:35 pm - Beantwoord

  Een paar punten zijn zeker herkenbaar! Zoals het op stap gaan met mijn camera of af en toe lekker poetsen. Daarnaast kan ik ook altijd wel blij worden van een lekker stuk fietsen.

  • Romy 29 oktober 2019 op 11:07 pm - Beantwoord

   Oh ja, fietsen kan inderdaad ook zo lekker ontspannend zijn. Naar buiten gaan is sowieso altijd wel lekker om tot rust te komen.

 11. Lisa 30 oktober 2019 op 7:20 am - Beantwoord

  Tof lijstje. Voor mij deze. Blogs lezen. De supermarkt in voor iets dat ze zeker hebben, en dan rondstruinen en iets anders vinden om uit te proberen. Een boek lezen met thee erbij. Koekjes bakken.

  • Romy 6 november 2019 op 10:32 pm - Beantwoord

   Wat een heerlijk ontspannende dingen! Lekker rondneuzen in de supermarkt vind ik ook echt iets om van te genieten.

 12. bychristiana 30 oktober 2019 op 8:29 am - Beantwoord

  Poetsen en schrobben vind ik ook heerlijk, net als opruimen en ‘organizen’. Sowieso het opruimen zelf, maar ook dus door het feit dat het huis daarna zo lekker opgeruimd is, word ik altijd heel ontspannen. Ik kan ook bijvoorbeeld niet rustig op de bank gaan liggen als de huiskamer rommelig is.

  • Romy 6 november 2019 op 10:35 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar! In een rommelige omgeving functioneer ik ook gewoon niet zo goed. Dan moet en zal ik eerst alles om mij heen op zijn plek terugzetten om weer een beetje geconcentreerd aan de slag te gaan.

 13. evelien 30 oktober 2019 op 9:05 am - Beantwoord

  Wat een leuke dingen om mee te ontspannen!
  Ik kan altijd erg genieten van een wandeling samen met mijn hond, en schoonmaken werkt voor mij ook erg ontspannend.
  Liefs,
  Evelien

 14. Suzanne 31 oktober 2019 op 4:59 pm - Beantwoord

  Wanneer mijn foto’s goed zijn gelukt, vind ik het totaal niet erg om ze te bewerken. Wanneer ik niet helemaal tevreden ben over mijn foto’s, ik moet echt in een flow zitten om goede foto’s te maken, dan ga ik ze ook met tegenzin bewerken!

  • Romy 6 november 2019 op 11:54 pm - Beantwoord

   Dat herken ik wel, ja. Foto’s die niet helemaal naar je zin zijn, kosten natuurlijk ook meer tijd om te bewerken. Je kunt beter van iets moois iets mooiers maken dan van iets niet helemaal geslaagds iets waar je wel oké mee bent. Dat merk ik bij mezelf ook wel.

 15. Nikita 1 november 2019 op 11:15 am - Beantwoord

  Vroeger ging ik expres met de bus naar school in plaats van met de trein omdat ik dan langer onderweg was. Het eerste kwartier van de rit was altijd heel druk, maar daarna werd het rustiger. Ik hou daar wel van. Als ik overprikkeld ben helpt het altijd om na het werk met mijn koptelefoon volle bak muziek op te zetten. Hoe gek het ook klinkt, ik word daar rustig van. Natuurlijk zonder mijn oren te beschadigen. Een keer was ik zo aan het genieten dat ik niet doorhad dat de conducteur al een minuut naast me stond omdat hij de kaartjes of abonnementen aan het controleren was. Was een oeps, maar voor de rest werkt dat heel goed.

  En daarnaast ben ik supermarkmedewerker. En raar maar waar, als ik eventjes een vol hoofd heb dan helpt aanvullen mij heel erg om rustig te worden. Ook de winkel netjes zetten is iets waar ik enorm van kalmeer. Dus ik heb wat dat betreft wel een fijne job haha. Maar natuurlijk bedien ik ook graag klanten en vind ik het sociale gedeelte ook heel erg leuk. En Jacqueline natuurlijk. Die haalt soms zulke gekke streken uit of is net heel lief waardoor ik me automatisch beter voel. Net zoals jij dat waarschijnlijk met Pippa hebt.

  • Romy 7 november 2019 op 12:10 am - Beantwoord

   Haha, ik moest wel lachen om je grappige momentje met de conducteur. Zo heb ik ooit nog een halve minuut (zonder koptelefoon) in de bus gezeten toen die al op de eindhalte stond. Ik was zo verdiept in mijn laptop en blog dat ik helemaal niet door was dat ik al op de plek van bestemming was 😉
   Wel een heel goed teken dat je je zo op de muziek kon storten en daar zo van kon ontspannen natuurlijk! En mooi om te horen dat jij zo’n lange busrit ook wel fijn vindt.
   Wat je beschrijft over rust vinden in het vakkenvullen herken ik trouwens wel van toen ik ooit een bijbaantje in een winkel had. Ik vond het dan ook echt fijn om tussen het kassa draaien door lekker op mijn eigen tempo de schappen te vullen.

Recente blogs

Mijn struggles met 'de perfecte Instagram feed'

6 februari 2017|Lifestyle, Persoonlijk|

Toen ik begon met bloggen, besloot ik dat een eigen Instagram-account niet mocht ontbreken. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor fotograferen en dit leek me de perfecte manier om me nog meer met foto's bezig te houden. Inmiddels speur dagelijks naar Instagram-waardige plekjes of naar items in de kleuren van mijn Instagram feed. Toch merk ik dat Instagram ook een keerzijde heeft. Zo zag ik de mooiste feeds bij anderen voorbijkomen en dacht ik alleen nog maar "Dat wil ik ook!". Maar is zo'n perfecte Instagram feed eigenlijk wel echt belangrijk? Vandaag vertel ik je meer over mijn struggles voor die perfecte feed.

Ik heb een beugel als volwassene | Wat, hoe en waarom?

20 oktober 2019|Persoonlijk|

#beugelbekkie. Tot een paar maanden geleden had ik nooit gedacht nog eens zelf een foto op Instagram met die hashtag te plaatsen. Toch mag ik mezelf sinds kort een beugelbekkie noemen en ben ik nu heel wat metaalwerk in mijn mond rijker. Grappig genoeg zien veel mensen er bijzonder weinig van. Alleen mijn onderkaak is namelijk van een charmant ijzeren draadje met slotjes voorzien. Toch vond ik het eerlijk gezegd best wel een ding, een beugel als volwassene. Waarom heb ik hiervoor gekozen? En hoe zijn de eerste dagen als volwassene met een beugel me bevallen?

Mijn favoriete recept voor linzen-dahl (met veel groenten)

21 september 2022|Recepten|

“Schat, wat wil jij vanavond het allerliefst eten?”. Bart weet inmiddels dat er maar één antwoord op die vraag uit mijn mond kan komen: dahl. Dit linzenprutje heeft mijn hart volledig veroverd. Je doet me er zelfs een groter plezier mee dan met de gemiddelde restaurantmaaltijd. Laatst realiseerde ik me dat ik mijn favoriete recept voor linzen-dahl nog nooit hier had gedeeld. Hoe dan?! Deze verwarmende maaltijd vol kruiden en linzen eten we bijna elke week wel. Hierbij alsnog: het recept voor mijn lievelings-dahl. Vegan en vol groenten!