Een van mijn voornemens voor 2017 is om er vaker een boek bij te pakken. Sinds ik ben begonnen in het boek Nooit meer te druk heb ik een zwak gekregen voor non-fictieboeken over persoonlijke groei, zelfontwikkeling en positiviteit. Voor als ik straks de laatste pagina van dit boek heb bereikt, leek het me leuk om alvast een aantal nieuwe boekentips op een rijtje te zetten voor mezelf en voor jou. Dit zijn 9 non-fictie boeken om vrolijk van te worden.

boekentips om vrolijk van te worden collage

Sinds kort heb ik een groot zwak voor non-fictie en dan in het bijzonder voor boeken over persoonlijke groei, zelfontwikkeling en positiviteit. Ik ben niet iemand die er snel een boek vaker dan één keer bij pakt, maar bij dit soort boeken is dat anders. Die nieuwe inzichten of positieve tips kun je altijd nog eens gebruiken, dus vind ik dit soort boeken de investering meer dan waard. Nu lees ik niet zo heel snel door Nooit meer te druk heen (want: te druk – hoe ironisch!), maar ik droom nog steeds van een boekenkast vol mooie en inspirerende boeken. Op een aantal van deze boeken wil ik mezelf dan ook binnenkort graag trakteren.

boeken tips vrolijk van worden

Brené Brown – De moed van imperfectie

Brené Brown beschrijft in De moed van imperfectie hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een `bezield leven : leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op haar eigen, eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Dit boek gaat over de levenslange reis van `Wat zullen anderen wel niet denken? naar `Ik ben goed genoeg.’

Een vraag per dag – dagboek voor 5 jaar

Dit is niet zomaar een dagboek, maar een soort tijdcapsule voor de volgende vijf jaar van je leven. Elke dag stelt het boek je één vraag. Sommige zijn heel eenvoudig en concreet, andere geven je wat meer stof tot nadenken. Onder elke vraag is de schrijfruimte verdeeld in vijf vakken, voor elk jaar één. Begin bij vandaag en noteer 365 (of 366) dagen lang je antwoord op de vraag van de dag. Na een jaar kom je vanzelf weer bij de eerste vraag en noteer je je antwoord in het schrijfvak eronder. Als je dit vijf jaar doet krijg je een heel bijzonder dagboek waarin je kunt lezen hoe je smaken, meningen en ideeën evolueren en hoe je leven door de jaren heen is veranderd.

Meik Wiking – Hygge: De deense kunst van het leven

Hygge: de hype uit Denemarken waar je gelukkig van wordt. Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen, dicht dit grotendeels toe aan hygge, de Deense mentaliteit voor het leven. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals qualitytime met vrienden en familie, en samen genieten van de goede dingen in het leven, zowel buitenshuis als thuis: cocoonen 2.0

In zijn prachtig geïllustreerde en inspirerende boek Hygge beschrijft Meik Wiking alle praktische stappen en tips om zelf meer hygge te leven, ondersteund door intrigerende onderzoeksresultaten en statistieken. Omarm hygge en word gelukkiger.

boeken tips vrolijk van worden

Berthold Gunster – Ja-maar wat als alles lukt?

Ja-maar als levenshouding is op zijn zachtst gezegd niet erg vruchtbaar. Het maakt ons voorzichtig, sceptisch en argwanend. Nadenken over het leven is tenslotte iets anders dan er aan deelnemen. Als we niet oppassen, wikken en wegen we net zolang tot elke kans voorbij is en worden we buitenstaander van ons eigen leven. Gelukkig is er hoop. Er is ook een andere levenshouding: Ja-en. In de wereld van Ja-en zijn er geen grenzen. Alles is mogelijk. Het is de positie van inspirerende denkers, leiders met een wereldomspannende visie en uitzonderlijke kunstenaars. ‘Wat ze doen’ lijkt moeiteloos samen te vallen met ‘wie ze zijn’.

Doel van dit boek is Ja-maar-gedrag te veranderen in Ja-en-gedrag. Aan de hand van tien regels legt Berthold Gunster uit hoe je die overgang kunt maken. ‘Ja, maar’ zal nooit meer zo klinken als vroeger.

Marie Kondo – Spark Joy 

Marie Kondo’s unieke KonMari-methode om op te ruimen is in korte tijd een wereldwijd fenomeen geworden en Time Magazine plaatste haar op de lijst van de honderd invloedrijkste personen van 2015. Spark Joy is een inspirerende, geïllustreerde handleiding om je huis te ‘ontspullen’ en specifieke items in het hele huis te organiseren, van de keuken tot de badkamer en van papieren tot hobbyspullen. Het boek bevat duidelijke tekeningen die Marie Kondo’s gepatenteerde opvouwmethode voor shirts, broeken, sokken en jassen laten zien, evenals illustraties van goed georganiseerde lades en kasten. Ze gaat ook in op zaken die niet per se gelukkig maken maar die toch bewaard moeten blijven. Spark Joy is hét boek voor iedereen die verlangt naar een netter, eenvoudiger en vrolijker leven.

Elise de Rijck – Het bucket list boek

500 dingen die je gedaan móet hebben Heb je er ooit al bij stilgestaan wat je absoluut gedaan wilt hebben voor je er niet meer bent? Giet het in een lijstje en je hebt je eigen bucketlist. Maar hoe begin je eraan en hoe maak je het nog opwindender? In dit doeboek vind je ideeën die voor iedereen (jong en oud-er) haalbaar zijn, mits je gemotiveerd genoeg bent en als je je horizonten durft te verkennen. Sommige opdrachten zijn gemakkelijk aan te vinken, andere zijn dan weer een grotere uitdaging, maar vaak zijn dit net de dingen die je leven het meest verrijken. Een koe melken, een boek schrijven, met een tandem fietsen, een taart in iemands gezicht gooien, kussen onder de Eifeltoren of op de top van een berg staan, het zijn maar enkele onderwerpen uit de lijst met 500 ideeën in dit boek. Je kan de lijst nog verder uitbreiden door je persoonlijke dromen toe te voegen op de daarvoor voorziene pagina”s. En dan nu, stoppen met dromen, starten met doen!

boeken tips vrolijk van worden

Gretchen Rubin – Het Happiness Project

Gretchen Rubin heeft alles: een man, twee leuke kinderen, een mooi huis en een goede baan, maar toch is ze niet zo gelukkig als ze zou willen zijn. Ze besluit zich een jaar lang te wijden aan het vinden van geluk. Iedere maand concentreert ze zich op een ander aspect van haar leven en zo probeert ze stap voor stap een gelukkiger mens te worden. Ze hoopt antwoord te krijgen op de vraag: heb je je geluk in eigen hand?

Heb jij soms het gevoel dat je nog gelukkiger of vrolijker zou kunnen zijn? Dan is dit hét boek voor jou: het doet je lachen én nadenken en staat vol tips en adviezen om zelf aan de slag te gaan.

Gabri Joy Kirkendall – Creatief handletteren & meer

Maak prachtige, met de hand geschreven kunst en objecten met Creatief handletteren en meer. Dit fraaie boek staat vol creatieve voorbeelden, leuke oefeningen en eenvoudige stap-voor-stapprojecten. Je ontdekt hoe je woorden en letters door middel van hedendaagse kalligrafie en verluchting, illustratie en schrijven met krijt verandert in adembenemende projecten die je kunt gebruiken als cadeaus, woningdecoratie en meer. Je leert onder meer hoe je krullen en versieringen, handgeschreven letters op doek, een krijtbord en decoratief aardewerk kunt maken en hoe je je werk kunt digitaliseren om uit te printen! De auteurs van Creatief handletteren en meer geven je heel veel inspiratie en kunstenaarstips om je te motiveren en onderwijzen tijdens je ontdekkingstocht in de wereld van handlettering. Oefenpagina’s bieden je bovendien de mogelijkheid je eigen stijl te ontwikkelen.

Anna Nooshin – On Top

On Top is de must have inspiratiegids voor vrouwen die weleens gedacht hebben: is dit alles? Een boek vol humor, zelfspot en herkenbare situaties. Selfmade woman Anna Nooshin richtte in 2011 een van de meest succesvolle online magazines van Nederland op en is een begrip in modeland. Ze werkt met de grootste merken uit de lifestyle-industrie (van Chanel tot Nike) en reist de wereld rond voor haar baan.
In On Top deelt ze haar tips en ideeën over hoe ook jij het beste uit jezelf kunt halen. Ze verpakt deze tips in een eerlijk (succes)verhaal, geïllustreerd met vele mooie “never before seen” privéfoto’s, waarbij Anna niet terugdeinst om zichzelf van een andere kant te laten zien. Wat gebeurt er als je ineens ‘On Top’ staat? Hoe verandert je leven, hoe veranderen je vriendschappen, wat gebeurt er als je voor je droom gaat en het lukt?

Heb jij nog boekentips voor mij?  Welk boek kun je me aanraden?

Dit artikel bevat affiliate links.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Aneta 27 januari 2017 op 8:24 am - Beantwoord

  Ik houd van boeken! Heel veel boeken! Die van Ana Nooshin staat ook bij mij op het lijstje. Ik weet niet of je deze leuk vind: het boek van Annic van Wonderen. Zij geeft Masterclasses aan mannen en vrouwen die op wat voor manier dan ook iets willen bereiken in hun leven op het gebied van werk en hobby. Zij heeft een boek geschreven met ervaringsverhalen en tips. Dit boek heb ik gister toevallig besteld. Ben heel benieuwd!

  • Romy 27 januari 2017 op 8:55 am - Beantwoord

   Wat een goede tip! Ik heb over dat boek ook al eens wat gelezen en ben er stiekem wel benieuwd naar, zeker omdat ik nu veel freelance aan de slag ben. Ik ga eens kijken of ze dat boek toevallig bij de bieb hebben liggen en anders kan ik het altijd nog voor mijn verjaardag vragen over een paar maanden 🙂

 2. Jonna@burgertrutjesNL 27 januari 2017 op 8:30 am - Beantwoord

  Ik lees echt veel te weinig! Het eerste boek van Mari Kondo heb ik wel gelezen. Moet eerlijk bekennnen dat ik nog steeds moet beginnen thuis. Haha!

  • Romy 27 januari 2017 op 7:19 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat de stap van informatie lezen naar er iets mee doen nog best lastig is 😉 Maar het is al stap 1 dat je het boek uit hebt!

 3. Susan 27 januari 2017 op 8:48 am - Beantwoord

  Toffe boeken staan er op deze lijst! Ik lees veel te weinig op dit moment, maar voor de zomervakantie ga ik ze onthouden.

 4. marije 27 januari 2017 op 8:49 am - Beantwoord

  Gretchen Rubin en Anna’s boek heb ik allebei gelezen en vond ik geweldig. Brene Brown ligt op mijn nachtkastje om te gaan lezen.

  Leuke boeken heb je uitgekozen!

 5. Sylvia 27 januari 2017 op 9:42 am - Beantwoord

  Ik zou graag het happiness project en annic van wonderen willen lezen zoals Aneta aangaf. Deze boeken lijken me erg inspirerend, het eerste boek voornamelijk voor geluk en gezin en het tweede vooral werk gerelateerd. Ook zou ik hier best een training van willen volgen. Worden meestal toch weer andere punten aangehaald die meestal niet in de boeken terug komen

  • Romy 27 januari 2017 op 7:18 pm - Beantwoord

   Een training staat inderdaad ook hoog op mijn lijstje om nog eens te gaan doen. Ik denk dat je misschien nog wel meer opsteekt van iets live ervaren dan van een boek lezen. Of een combinatie van die twee, dat werkt natuurlijk het allerbeste 😉

 6. T. 27 januari 2017 op 9:53 am - Beantwoord

  Oh wat leuk! Ik heb zelf ook echt een zwak voor inspirerende en persoonlijke groei boeken! Zelf heb ik ‘nooit meer te druk’ nog niet gelezen, buiten de boekwinkel . Helaas. Ik zie dat het boek ja-Maar er al tussen staat, maar^^ ze hebben ook nog andere boeken in de omdenken serie! (& natuurlijk hun Twitteracc voor inspirerende tweets) Zelf wilde ik al heel graag de bucketlist en het 5 jaar boek hebben en lezen. Na het lezen van jouw blog komt daar ‘de moed van imperfectie bij’

  • Romy 27 januari 2017 op 7:17 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je ook zo’n fan bent van dit soort boeken! Nooit meer te druk vind ik ook echt een aanrader! Ja, die Twitter-account van Omdenken is zo inspirerend. Ik ben ook erg benieuwd naar de rest van hun boeken. Volgens mij zou ik daar echt nog wat van kunnen opsteken.

 7. Tarinda 27 januari 2017 op 9:55 am - Beantwoord

  Een vraag per dag lijkt me zo tof!

 8. Mariëlle 27 januari 2017 op 10:06 am - Beantwoord

  Heel leuk lijstje, ik zou echt meer moeten lezen haha!

 9. Merel 27 januari 2017 op 10:08 am - Beantwoord

  Wat een leuk lijstje en wat een goed voornemen om meer te lezen! Het happiness project staat inderdaad ook op mijn lijstje 😉 On Top en de Moed van Imperfectie heb ik al gelezen, allebei aanraders! Fijn weekend babe. Liefs, Merel

  • Romy 27 januari 2017 op 7:12 pm - Beantwoord

   Wat een goed idee om het met Storytel te doen. Ik zit er ook weleens aan te denken om aan luisterboeken te beginnen, omdat ik ook niet een type ben dat uren achter elkaar in een stoel zit te lezen 😉 Ik ga Pretty Happy en Superbetter ook even googlen. Je maakt me nieuwsgierig 🙂

  • Romy 27 januari 2017 op 7:13 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je dat boek hebt, alhoewel ik me kan voorstellen dat het soms wel lastig is om trouw elke dag een vraag te beantwoorden. Maar als het lukt, lijkt het me inderdaad erg leuk om over een tijdje weer al je antwoorden terug te lezen.

  • Romy 27 januari 2017 op 7:14 pm - Beantwoord

   Ja inderdaad, het Bucketlist boek is ook zo’n leuk cadeau! En over On Top heb ik zoveel goede verhalen gehoord. Ik heb wel Anna Nooshins tweede boek gelezen, maar denk dat ik On Top leuker zal vinden.

  • Romy 27 januari 2017 op 7:15 pm - Beantwoord

   Goed om te horen dat je beide boeken aanraders vindt. Dat maakt me nog nieuwsgieriger naar de inhoud ervan. Nu maar snel Nooit meer te druk uitlezen, zodat ik daarna in die boeken kan beginnen 🙂 Jij ook een heel fijn weekend! Liefs!

 10. Svenja 27 januari 2017 op 10:15 am - Beantwoord

  Wat een fijn en handig lijstje! Ik heb laatst met het Bucketlist boek in mijn handen gestaan, en dat vind ik toch wel een heel tof concept! Ook een leuk boek om cadeau te doen aan iemand. Naar On Top van Anna ben ik ook nog steeds heel erg benieuwd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel vaak ‘self help’ boeken lees, maar misschien moet ik daar maar eens verandering in brengen!

 11. Nadine 27 januari 2017 op 10:16 am - Beantwoord

  Wat een leuk lijstje! Zelf ben ik ooit begonnen aan ‘een vraag per dag’, maar heb het 2 maanden ingevuld en er daarna niets meer mee gedaan. Dit brengt me weer op het idee om er weer eens in te schrijven, leuk om over een paar jaar terug te lezen! Creatief handletteren & meer lijkt me ook erg leuk.

 12. Laura Louise 27 januari 2017 op 10:49 am - Beantwoord

  Wat een leuke boeken staan er op de lijst, op mijn wishlist staat Hygge!

 13. Ayla 27 januari 2017 op 12:00 pm - Beantwoord

  Leuke lijst Romy! Ik heb sinds een tijdje Storytel op mijn telefoon en nu kom ik ook toe aan dit soort boeken. Om ‘in het echt’ non-fictie boeken te lezen lukt me niet, ik kom er gewoon niet doorheen! Ik vond “Pretty Happy” van Kate Hudson heel erg leuk en leerzaam, heel gefocust op je lichaam. Nu ben ik bezig aan “Superbetter”, ook een leuk boek over hoe je je beter kunt voelen door methodes uit spelletjes toe te passen op je eigen leven.

 14. Josephine 27 januari 2017 op 12:19 pm - Beantwoord

  Dat is een indrukwekkende lijst! Het leukste vind ik het boek over handlettering. Ik merk dat ik niet zo’n type ben voor hippe zelfhulpboeken of Happinez. Niet dat ik zo’n droeftoeter ben, hoor, maar ik vind vaak dat zulke boeken teveel uitgaan van maakbaar geluk. Ik weet niet zo goed, hoe ik dat uit moet leggen. Het enige self-help book dat ik wél heb uitgelezen is dan ook toepasselijk: The Antidote: Happiness for People Who Can’t Stand Positive Thinking. 🙂

  • Romy 27 januari 2017 op 7:10 pm - Beantwoord

   Ik begrijp wel een beetje wat je bedoelt inderdaad. Ik moet zeggen dat ik eerst ook nooit zo in dit soort boeken geloofde, maar de laatste tijd vind ik het wel erg leuk om zulke boeken te lezen. Ik geloof niet dat je je leven kunt veranderen op basis van één boek, maar ik leer er soms wel een paar wijze lessen uit die ik dan op mijn manier toepas 🙂 Het boek dat jij noemt, klinkt trouwens heel interessant. Alleen al de titel! 😉

 15. Veerlez 27 januari 2017 op 12:34 pm - Beantwoord

  Hier zitten zulke fijne boeken bij, ik krijg meteen ook zin om de rest te lezen 🙂

 16. Jessica J. 27 januari 2017 op 1:19 pm - Beantwoord

  Hygge lijkt me echt ontzettend leuk; ik heb het nog steeds niet gelezen! Het Bucketlist-boek heb ik aan m’n moeder cadeau gegeven. 🙂

 17. Linda 27 januari 2017 op 1:34 pm - Beantwoord

  Leuke tips! Ik lees ontzettend veel boeken, maar eigenlijk vooral fictie en nooit dit soort boeken. Moet ik meer doen misschien!

 18. alexa 27 januari 2017 op 1:36 pm - Beantwoord

  Een vraag per dag en 500 dingen die je gedaan moet hebben zijn beide heel leuk!

 19. Vlijtig Liesje 27 januari 2017 op 2:16 pm - Beantwoord

  Neem een geit van Claudia de Breij vind ik ook erg positief en wijs!

 20. Rachel 27 januari 2017 op 3:31 pm - Beantwoord

  Het bucketlist boek heb ik ook en die vind ik echt geweldig! ik heb er al aardig wat dingen in weg kunnen strepen

 21. Dascha 27 januari 2017 op 4:31 pm - Beantwoord

  Wat een leuk lijstje! Geweldige boeken staan hier tussen 😀

  xoxo
  Dascha

 22. Nesrin 27 januari 2017 op 5:04 pm - Beantwoord

  Je noemt leuke boeken. Ik heb Sparks Joy niet gelezen maar ik heb volgens haar methode wel mijn huis weer op orde. On Top heb ik gelezen en dit vond ik zo een leuk boek.

  • Romy 27 januari 2017 op 7:04 pm - Beantwoord

   Lijkt me heerlijk om zo’n opgeruimd huis te hebben! Ik wil ook Marie Kondo’s eerste boek nog een keer lezen. Ben benieuwd of ik daardoor een keer de grote stapel spullen in mijn kamer kan sorteren en opruimen 😉

 23. Marsha 27 januari 2017 op 6:31 pm - Beantwoord

  Wat een leuk lijstje zeg! Deze ga ik even opslaan, altijd handig!

 24. Sara | MevrouwMiauw 27 januari 2017 op 6:42 pm - Beantwoord

  Ik ben nu toch wel heel benieuwd geworden naar “Hygge”. Ik heb het boek al een aantal keren zien liggen (de kaft ziet er zo leuk uit!) maar ik heb er gek genoeg nog nooit in gebladerd. Daar moet toch eens verandering in komen, geloof ik..

  • Romy 27 januari 2017 op 7:02 pm - Beantwoord

   Ja hè? Alleen de kaft is al zo leuk van dat boek! Ik heb op sommige blogs ook al een paar pagina’s met tekst en foto’s uit het boek voorbij zien komen en ben er echt heel benieuwd naar.

 25. Sofie 27 januari 2017 op 9:05 pm - Beantwoord

  Die vragen voor elke dag lijken mij leuk zeg, daar ga ik eens naar kijken. Het Bucketlistboek deed ik cadeau aan mijn zus. Ik had het zelf ook wel willen krijgen, is echt een leuk ding!

 26. Kim 27 januari 2017 op 10:39 pm - Beantwoord

  Super lekker lijstje weer!
  Ik lees zelf voornamelijk boeken over management momenteel vanwege mijn eigen bedrijf.
  En ik vroeg me zo af: je bent al afgestudeerd als tekstschrijver, is dit nu ook je beroep? 🙂

  • Romy 27 januari 2017 op 11:28 pm - Beantwoord

   Leuk dat je het vraagt! Ik ga binnenkort een korte update plaatsen over mijn werk/stage op mijn blog. Op dit moment werk ik vanuit huis als editor bij een bedrijf waarvoor ik scripties nakijk en maak ik twee onderzoeksprojecten af als student-assistent (allebei op het gebied van taal). Daarnaast ben ik net begonnen met een stage bij een uitgeverij als webredacteur. Daar kan ik blijven totdat ik ergens een vaste baan heb gevonden. Ik wil uiteindelijk wel graag de kant van tekstschrijver of redacteur op 🙂

 27. Rebecca 27 januari 2017 op 11:09 pm - Beantwoord

  Oeh ik heb heel veel aan dit lijstje. Ook omdat twee vriendinnen van mij binnenkort jarig zijn en die helemaal van positieve dingen houden. Ik ga er eens naar kijken!

 28. Irene 27 januari 2017 op 11:34 pm - Beantwoord

  Oh Hygge heb ik een tijdje geleden voor mezelf gekocht als cadeautje. Maar heb echt nog zoveel boeken op m’n leeslijst dat ik er niet toe kom. Haha 🙂 Ben nu in Harry Potter aan het lezen. Maar ik heb ook wel een beetje een liefde ontwikkeld voor boeken over persoonlijke ontwikkeling. Wil graag Steeds Beter van Gretchen Rubin gaan lezen. En The Happiness Project staat ook al klaar op m’n e-reader!

  • Romy 28 januari 2017 op 9:12 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je The Happiness Project en Hygge ook gaat lezen! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂 Ook naar het boek Steeds Beter ben ik nu wel benieuwd. Maar eerst maar eens The Happiness Project lezen 😉

 29. Claire 28 januari 2017 op 12:11 pm - Beantwoord

  Wat een fijne boeken. Ik wil heel graag Hygge, Ja-maar en het boek van Anna Nooshin lezen haha. Ze klinken echt als iets waar ik nu wat aan heb. Zo grappig dat je altijd over een artikel schrijft wat ik nét nodig heb. Ik denk dat ja-maar op dit moment wel tot toepassing is op mijn leven 😉

  • Romy 28 januari 2017 op 9:20 pm - Beantwoord

   Haha, wat leuk om te horen dat mijn tip voor het Ja-maar boek precies op het goede moment kwam! Ik denk dat ik daar ook echt veel aan kan hebben. Ik ben ook nogal van het ja-maren 😉