geleerd in 2020 1

9 waardevolle lessen die 2020 mij leerde

 • 15 december 2020
 • 26 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

2020 was een gek jaar dat veel mensen niet snel zullen vergeten. Ook voor mij was dit in meerdere opzichten een gek jaar. Soms in positieve zin, soms in minder positieve zin. Maar ik kijk ook terug op een jaar dat me waardevolle lessen leerde. Hoewel 2020 nog 16 dagen telt waarin natuurlijk nog van alles kan gebeuren, durfde ik het wel aan om mijn 9 meest waardevolle lessen van de afgelopen 350 dagen alvast met je te delen.

1. Wacht niet tot morgen met je hart volgen

Ik begon dit jaar met een knoop die ik al zeker een paar maanden wilde doorhakken. Wat voelde ik me krachtig toen ik dat eind februari eindelijk deed door de verlossende woorden “Ik zeg mijn baan op” uit te spreken naar mijn baas toe. Het is absoluut een goede keuze geweest om volledig voor mijn bedrijf te gaan. Juist door het vele thuiswerken aan de eettafel, zie ik in hoe belangrijk het is om iets te doen waar je hart sneller van gaat kloppen. En dat er geen enkele reden is om weken of maanden te twijfelen aan jouw kunnen als je al weet en voelt dat iets de juiste keuze is.

2. Je kunt alleen jezelf veranderen

Zoveel mensen, zoveel meningen. Er zullen altijd mensen zijn die iets anders doen, geloven of denken dan jij. Dat is soms lastig – frustrerend misschien zelfs – maar ik leerde dit jaar dat je er niets mee opschiet om je daar druk over te maken. Alles waar jij niets aan kunt veranderen, is je energie niet waard.

Wees zelf op de verandering die jij wilt zien in de wereld. Dat leerde ik dit jaar van mijn fijne acupuncturist. Er is een last van mijn schouders gevallen sinds ik me minder druk maak over gedrag van anderen en meer bezig ben met mijn eigen gedachten, keuzes en gedrag. Want dáár heb ik wel invloed op.

3. Wees zuinig op jezelf

Het heeft me 27 jaar gekost om eindelijk te beseffen dat dingen als rust nemen, voldoende slapen, elke dag een stukje wandelen en gewoon in het algemeen lief zijn voor jezelf veel belangrijker zijn dan welke taak op je to-do-list dan ook. Ren jezelf niet voorbij, en denk niet dat je alle honderd ballen hoog moet houden om maar goed genoeg te zijn. Je kunt het wel proberen, maar uiteindelijk zullen er toch een paar van die ballen hard op de grond vallen.

Doe wat voor jouw lichaam en hoofd het beste is en realiseer je dat er maar één persoon 100% verantwoordelijkheid kan nemen voor de keuzes die jij voor je lijf maakt. Dat ben jij. Vergeet bovendien niet dat gezondheid een groot goed is. Dat hebben we dit jaar allemaal wel gezien.

Nee hoor, dat ging ook bij mij niet altijd vlekkeloos (ook ik zat weleens om half één nog aan mijn telefoon vastgeplakt), maar ik ben wel vaker keuzes gaan maken op basis van mijn lijf in plaats van op basis van het perfectionistische stemmetje in mijn hoofd. Een verademing!

4. Leer te dansen in de storm

Dit jaar is best vaak tegen me gezegd “Jeetje, wat een rotjaar heb je gehad!”. Maar eigenlijk geloof ik daar niet zo in. Er waren lastige en ook heel verdrietige gebeurtenissen – dat zeker – maar dat betekent niet dat elke dag van dit jaar sh*t was. Integendeel, dit jaar heb ik ook ontelbaar veel mooie dingen beleefd en waardevolle lessen geleerd (gelukkig maar, anders was dit artikel bijzonder kort geworden). Zo kon ik voor het eerst de paarse heide bewonderen, zat ik achter het stuur van een Volkswagenbusje, mocht ik geweldige opdrachten vervullen voor mijn bedrijf, gaf ik mijn muur een fris kleurtje, heb ik tig keer keihard gelachen, en… en…

Ik leerde dat je ook op moeilijke dagen fijne momentjes kunt creëren. Een storm is niet zomaar voorbij. Maar je kunt wel zelf kijken naar manieren om ook in de heftigste storm een voorzichtig dansje te doen.

5. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen

En dat hoeft ook niet.

“Nee” zeggen is iets wat ik dit jaar meer heb leren doen. Soms zei ik ‘nee’ tegen corona-achtige dingen waar ik me niet oké bij voelde, soms tegen opdrachten waar ik geen energie uit haalde, en soms ook tegen sociale afspraken waarvoor ik simpelweg geen ruimte had. Met het woord “nee” heb ik jarenlang een moeilijke verstandhouding gehad, dus eigenlijk kwamen de paar lesjes “nee” zeggen van dit jaar heel goed van pas.

6. Soms is het sterk om niet sterk te zijn

In het afgelopen jaar verloor ik mijn schoonmoeder, overkwam mijn broertje iets heftigs en brak corona uit. Mijn eerste neiging was om “de sterke” te zijn voor mensen om me heen. Dan wilde ik die superwoman zijn die er voor iedereen is en alles bleef doen zoals altijd. Je raadt het al: werd geen groot succes. Toen werd ik gelukkig door een paar lieve mensen op het matje geroepen dat het niet sterk is om je gevoelens weg te stoppen. Je kwetsbaar opstellen en praten over waar je mee worstelt, is juist het sterkste wat je kunt doen. Verdriet delen is soms waardevoller dan alleen een ander steunen als “de sterke”. Juist door dingen uit te spreken, sta je daarna steviger op je benen.

Met veel dank aan mijn lieve vriend en aan de vriendinnen die mij deze les meegaven.

geleerd in 2020

7. Je hoeft niet alleen te zijn

Deel je zorgen, praat over je pijn. Wie zich alleen voelt, hoeft niet alleen te zijn.

Die woorden schreef ik een paar weken geleden op Instagram. Ze zijn voor mij heel typerend voor dit jaar. Mede dankzij Zoom en Teams heb ik ontdekt dat alleen zijn iets anders is dan eenzaam zijn (ook in coronatijd). Ik was in theorie veel alleen dit jaar, maar heb me gek genoeg niet vaak eenzaam gevoeld. Ik merkte dat ook ik altijd iemand heb om mee te praten. En ik ontdekte alle fijne digitale manieren die daarvoor bestaan. Zelfs in in mijn huiskloffie vanachter mijn PC ben ik met heel veel geweldige mensen in contact gekomen en heb ik veel leuke en inspirerende gesprekken gehad.

Wat ik ook jou daarover wil zeggen: je bent het waard om om hulp te vragen en te delen wat er in jou omgaat. Weet dat mensen om je geven en aan je denken, ook als je ze niet wekelijks spreekt.

8. Geluk is soms klein

Ik gaf dit jaar weinig geld uit aan spullen, spendeerde meer avonden thuis dan ooit en kwam op twee uurtjes Duitsland in februari na niet over de grenzen van ons kikkerlandje. Dat dat ook niet is waar het leven om draait, besef ik in 2020 des te meer. Ik ben meer gaan stilstaan bij wat nu eigenlijk echt een glimlach op mijn gezicht tovert. Dat zijn eigenlijk vaak “maar” kleine dingen, die zo gewoon heus niet zijn. Een kom soep bij de lunch, samenzijn met Bart, een leuk kaartje in de brievenbus, knuffels van Pip of gewoon een moment pakken met mezelf, een kop thee en een podcast. Je hoeft geen groots en meeslepend leven te leiden om gelukkig te zijn.

9. Je blijft altijd recht overeind staan

Misschien kost het je moeite of moet je ergens een schouder vinden om op te blijven leunen, maar dat betekent niet dat iets lastigs jou eronder krijgt. Die les is misschien wel de mooiste les die 2020 mij leerde. Weet dat jij alle kracht al in je hebt om overeind te krabbelen en zelfs het meest lastige te boven te komen.

Ik werd dit jaar liever voor mezelf, maakte keuzes met mijn hart, ging meer delen met anderen en deed wat goed voor me was – en dat alles gebeurde juist in een hectisch jaar. Dat deed me inzien dat ik op mezelf kan en mag vertrouwen en dat ik echt wel meer aankan dan mijn 20-jarige ik ooit dacht. Dát is het mooiste cadeau dat 2020 mij heeft gegeven.

En weet je, ik denk dat dat voor iedereen geldt. Voor iedereen was 2020 op een bepaalde manier lastig, maar heeft dit jaar ook laten zien hoeveel kracht je in je hebt. Wat mag je daar trots op zijn!

Durf te hopen
dat het goed komt,
dat het gaat.
Durf te hopen
dat je niet valt,
maar in al je sterkte
staat.

Wat is de mooiste les die 2020 jou heeft geleerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 15 december 2020 op 7:54 am - Beantwoord

  Prachtige en waardevolle lessen. Eén van de mooiste lessen die ik dit jaar heb geleerd is dat ik veel krachtiger ben dan ik dacht en dat ik daardoor angst niet echt de kans heb gegeven om de overhand te nemen. En jouw les 1 ben ik nu aan begonnen. Heel spannend!

  • Romy 25 december 2020 op 12:25 am - Beantwoord

   Zo tof dat jij nu ook hard bezig bent om van jouw dromen werk te maken! <3

 2. Meaghan 15 december 2020 op 9:21 am - Beantwoord

  Super mooie en waardevolle lessen. Dit artikel raakt mij ook wel eigenlijk, omdat ik een aantal van deze lessen herken en dat ze ook voor mij gelden. 2020 is wel een absurd jaar geweest, maar desondanks heb ik kunnen genieten van alle kleine dingen en heb ik geleerd om “in de regen te dansen”. Ook zuinig op jezelf zijn is een les die ik heb geleerd dit jaar. Zeker als ik zie hoe veel mensen in de wereld gevloerd worden door Corona, is gezondheid nog extra waardevol en ook niet altijd vanzelfsprekend. Dat koester in nu veel meer dan vroeger.

  • Romy 25 december 2020 op 12:24 am - Beantwoord

   Wat mooi dat jij een aantal van deze lessen ook zelf hebt ervaren dit jaar. Net wat je zegt, gezondheid bleek dit jaar op zich al iets te zijn om dankbaar voor te zijn. Dat heeft corona mij ook zeker laten zien.

 3. Lianne 15 december 2020 op 10:17 am - Beantwoord

  Wat een mooie lessen! Ik denk dat dit soort lessen voor iedereen wel gelden dit jaar. Dat het ons maar weer heeft doen beseffen dat het belangrijk is om naar jezelf te luisteren, je hart te volgen, te genieten van de kleine dingen en om dankbaar te zijn met wat je hebt en dat je gezond bent. De belangrijkste lessen die ik leerde is om gewoon te gaan voor mijn dromen en dat het niet erg is om fouten te maken of om dingen niet te doen. Ook leer je in deze tijd wie je echte vrienden zijn en op wie je echt kun bouwen. Ook geef ik eigenlijk sinds dit jaar helemaal niets meer om spullen, maar is mijn dromen waarmaken en gelukkig zijn veel belangrijker voor me.

  • Romy 25 december 2020 op 12:22 am - Beantwoord

   Wat een mooie en waardevolle lessen noem je op! Als iemand heeft laten zien dat je voor je dromen moet gaan, dan ben jij het wel. Nogmaals echt superstoer en mooi wat je daarin dit jaar hebt bereikt! <3 En inderdaad, daar kunnen geen materiële dingen tegenop!

 4. Haydée 15 december 2020 op 11:20 am - Beantwoord

  Dit jaar is het me ook nog duidelijker geworden dat geluk echt in kleine dingen zit. Ik houd nogal van reizen, maar heb nu dicht bij huis leuke dingen gedaan. Sowieso was het met een klein kindje geen optie om naar de andere kant van de wereld te reizen. En dat is helemaal prima!

 5. Nicole Orriëns 15 december 2020 op 12:09 pm - Beantwoord

  Dat je eigenlijk niet zoveel nodig hebt. Door de sluiting van van alles en nog wat, leerde ik dat ik prima zonder kan.

 6. Audrey 15 december 2020 op 12:27 pm - Beantwoord

  Prachtig artikel, Romy! Ik vind je gedicht en de foto’s bij dit artikel ook echt heeeeel erg mooi!

 7. bychristiana 15 december 2020 op 12:29 pm - Beantwoord

  Mooi artikel, en ik zeg het altijd al; geluk zit in kleine dingen. Ik was toevallig laatst zelf bezig met een artikel waarin ik terugblik op het jaar 2020. Ik kwam uit op een foto waarop ik sketch op schoot had in de auto. Die foto werd gemaakt op een druilerige dag waarop ik naar het werk ging en andre bracht me naar het station. Die foto staat een beetje symbool voor mij voor het afgelopen jaar en herinnert me eraan hoe dankbaar ik ben voor Andre en voor sketch, dat we beiden gezond zijn, een mooi en fijn huis hebben en allebei een baan. Allemaal dingen die zeker nu voor heel veel mensen niet (meer) vanzelfsprekend zijn 🙁

  • Romy 25 december 2020 op 12:16 am - Beantwoord

   Wat heb je dat mooi verwoord! Dit jaar heeft inderdaad meer dan ooit laten zien dat je eigenlijk al heel dankbaar mag zijn dat je gezond bent, een fijn huis, lieve mensen om je heen en een baan hebt. Wat dat betreft heeft 2020 heel veel dingen wel in perspectief gezet.
   Je beschrijving van de foto van jou en Sketch klinkt trouwens al prachtig en met het idee erachter ook heel mooi symbolisch. Ik ben heel benieuwd naar je artikel 🙂

 8. Daenelia 15 december 2020 op 3:23 pm - Beantwoord

  Heel leuk, ondanks dat ik nog steeds, als menselijke lezer, lijstjes enorm irritant vind.
  En nee, dit jaar is echt gewoon echt een enorme teleurstelling geweest. Sorry, maar dat is nou eenmaal zo. Ik heb net nog geprobeerd om de leuke dingen naar boven te halen, maar de leukste dingen die hadden moeten gebeuren dit jaar zijn gewoon niet doorgegaan. Dat neem niet weg dat ik positief ben en absoluut genoten heb van dat korte lijstje leuke dingen. Maar dat ik een avond met William Shatner heb moeten missen … dat overschaduwt veel. Want die kans krijg ik echt nooit meer. Nooit.
  Maar … ik weet ook, uit ervaring, dat uit dit soort ontiegelijk nare tijden altijd iets ontiegelijk moois komt. Dus daar werken we dan maar aan. Niet meer achterom kijken, maar mijn dromen liggen recht voor me.

  • Romy 25 december 2020 op 12:14 am - Beantwoord

   Dat laatste klopt zeker. Laten we hopen dat volgend jaar jou meer moois brengt en dat uit deze lastige en nare periode uiteindelijk toch iets moois voortkomt. Veel sterkte voor nu en op naar hopelijk meer lichtpuntjes in het nieuwe jaar!

 9. Zo simpel is dan geluk 15 december 2020 op 4:14 pm - Beantwoord

  Heel erg mooi om te lezen.

 10. Naomi 15 december 2020 op 5:37 pm - Beantwoord

  Prachtige lessen. En vooral de les dat het sterk kan zijn om niet sterk te zijn herken ik. Dat is een pittige, maar wel een waardevolle!

 11. Mariska 15 december 2020 op 6:25 pm - Beantwoord

  Moet zeggen dat ik het best wel lastig vind nu ik met een burnout thuis zit. Ik ‘vermaak’ me thuis wel en voel me niet perse alleen, maar toch. Sterk zijn en gewoon door willen gaan is normaal mijn motto, nu alleen even niet.

  • Romy 25 december 2020 op 12:12 am - Beantwoord

   Wat ontzettend heftig en rot om dat te horen! Ik snap dat in jouw geval sterk zijn juist betekent om even niet door te gaan, maar stil te staan en jezelf te gunnen wat je nu nodig hebt. Veel sterkte! <3

 12. Justine 15 december 2020 op 8:17 pm - Beantwoord

  Wat een mooie en waardevolle lessen. Het is heel verdrietig dat we vaak dit soort vervelende situaties en momenten nodig hebben om zoiets waardevols over jezelf te leren. Maar als je dat kan, dan zegt dat veel over jou als persoon. Over hoe krachtig je bent en dat je zo’n goed reflecterend vermogen hebt. En die mag je dan zeker in je zak steken. Ik hoop voor jou, lieve Romy, dat 2021 betere en mooiere momenten voor je in petto heeft, maar dat je desondanks dit soort mooie lessen mag blijven leren.

  • Romy 25 december 2020 op 12:11 am - Beantwoord

   Wat een mooie en mega-lieve reactie! Dank je wel! <3

 13. noor 15 december 2020 op 8:56 pm - Beantwoord

  Romy, waar blijf jij toch de inspiratie en tijd (naast jouw fulltime job) halen voor het schrijven van inspirerende en uitgebreide artikels?! Ik geniet er ’s ochtends na het ontbijt en de yogasessie telkens weer van om jouw artikels te lezen.

  2020 heeft me geleerd om meer zorg voor mezelf te dragen, dat mentale gezondheid belangrijk is en dat het tijd is om bepaalde mensen los te laten, anders blijf ik in het verleden leven.

  • Romy 25 december 2020 op 12:10 am - Beantwoord

   Wauw, dank je wel voor je lieve compliment! <3 Ik geniet gewoon enorm van het schrijven van blogartikelen en vaak gaat de inspiratie dan haast vanzelf stromen.
   Wat een mooie en waardevolle lessen heeft 2020 jou trouwens ook geleerd! Mooi dat je ook hebt geleerd om mensen los te laten. Soms is dat hét ingrediënt om mooie stappen vooruit te zetten.

 14. Rachel 21 december 2020 op 1:17 pm - Beantwoord

  Wat heb je toch weer een prachtig stuk geschreven, met hele mooie foto’s! 2020 was voor mij een pittig jaar, heb teveel hobby’s op mijn schouders genomen. Toen kwam Ollie in ons gezinnetje en daar hebben we het in het begin ook best lastig mee gehad. Vooral de slapeloze nachten, gelukkig gaat alles nu goed! Maar mijn lichamelijke gesteldheid is nog niet alles, deze week bloedprikken en dan in het nieuwe jaar een kijkoperatie, hopelijk gaat alles goed en kunnen ze ontdekken waardoor ik zo vaak die pijnaanvallen heb.

  • Romy 24 december 2020 op 11:21 pm - Beantwoord

   Ah jeetje, wat een pittig jaar heb je gehad! Ik kan me voorstellen dat dat alles je niet in de koude kleren is gaan zitten. Hopelijk levert de kijkoperatie wat op en kunnen de artsen je snel van de nare pijn afhelpen. Veel sterkte!

 15. Saskia 21 december 2020 op 2:05 pm - Beantwoord

  Wat een mooie lessen! Mijne komen nog in het nieuwe jaar (zoals altijd) online. Vind het mooi om dingen mee te nemen naar her volgende jaar en juist op deze manier te groeien. Vooral met dit rare jaar achter de rug. Mooi om je prachtige lessen te lezen.

  • Romy 24 december 2020 op 11:18 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij ook weer een artikel met jouw lessen uit 2020 gaat delen! Ik ben heel benieuwd. En zo’n soort lijstje is inderdaad een supermooie en waardevolle manier om te blijven groeien 🙂

Recente blogs

15 duurzame dingen van de laatste tijd (o.a. Guppy Friend & duurzaam wassen)

9 juni 2023|Groen doen|

Duurzame dingen doen vind ik altijd een strak plan! Al helemaal als ik ontdek dat er voor iets wat ik standaard gebruik ook een prima duurzaam alternatief bestaat. Alle kleine beetjes helpen! Ik ben dan ook regelmatig op het internet te vinden op zoek naar duurzame vondsten die ik nog niet thuis had staan of waarvan ik het bestaan zelfs nog niet kende. Tijd om er een paar te delen waar ik zelf laaiend enthousiast over ben! Dit zijn 15 kleine en grote duurzame dingen die de laatste tijd een plek in mijn huis of in mijn leven veroverden.

Mijn 33 mooiste momenten van 2023

22 december 2023|Persoonlijk|

Nog maar negen dagen en staan wij met oliebollen, Jip-en-Janneke-champagne, sterretjes en een huis vol ingepakte dozen te proosten op een nieuw jaar. Maar aangezien ik graag meedoe aan het sentimentele terugblikgedoe op het afgelopen jaar, kijk ik liever eerst nog even over mijn schouder. Elk jaar is er één met geweldige ups, vreselijke downs en een hele hoop ertussenin. Maar ik maak er graag een sport van om de allerfijnste ups aan het eind van het jaar te verzamelen. Dus, hier komt mijn fijnste verzameling van hoogtepunten van 2023. Een paar daarvan kun je vast al raden...

Inkiekje #90 | Vakantie voorbij, Vierdaagse, Vegan Sushi Bar & voor-het-nieuwe-interieur-keuzes

31 juli 2023|Persoonlijk|

Na onze reis naar Londen en Windsor ben ik inmiddels weer volledig gewend aan het Nederlandse leven. Maar dan wel met een heleboel herinneringen aan Engeland in mijn hoofd (en filmrol)! Gelukkig stonden er ook na terugkomst nog genoeg leuke dingen op de planning. Zo supportte ik broerlief die de benen uit zijn lijf liep bij de Nijmeegse Vierdaagse, stuntelde ik met stokjes bij de Vegan Sushi Bar en ontdekte ik dat midgetgolfen echt wel leuk kan zijn. Daarnaast improviseerde ik wentelteefjes als zaterdaglunch, vermaakte ik me met kringloopshoppen toen Bart op reis ging en ging de keuzestress over allerlei interieurdilemma's verder. Ik neem je mee in mijn twee weken!