goed om te weten als je fulltime ondernemer wordt

9x Goed om te weten als je (fulltime) ondernemer wordt!

 • 20 maart 2020
 • 13 Reacties

Yes! Over niet al te lange tijd is het zover: dan ben ik fulltime ondernemer. Ondernemen zelf doe ik al een tijdje. Alweer bijna twee jaar om precies te zijn. En leuk dat ik het vind! (Duh!) Een van de leukste dingen vind ik dat er als ondernemer altijd genoeg te leren en te ontdekken valt. Soms een uitdaging, soms vooral heel leuk! Omdat ik je graag in mijn avontuur meeneem, deel ik 9 handige dingen om te weten over (fulltime) ondernemen. Stuk voor stuk dingen die ik de afgelopen tijd zelf heb geleerd.

1. JIJ moet het meeste doen

Een open deur? Ja, een beetje wel! “Zitten mensen wel op mij te wachten?”, vroeg ik me ook regelmatig af toen ik twee jaar geleden met ondernemen begon. Het antwoord? Nee, misschien niet. Over het algemeen zullen klanten niet spontaan bij je aankloppen zodra jij een KvK-inschrijving hebt. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het zetten van stappen – op welk gebied dan ook. Jij moet opdrachten zien te krijgen, ook als je dat mega-spannend vindt. Er is geen manager die ‘nee’ voor je zegt als er te veel op je bordje ligt. En jouw ambitieuze doelen, je pensioen en je administratie? Het is allemaal JOUW pakkie an. Dat is soms stom, maar meestal juist geweldig leuk!

2. Vergeet de aftrekposten niet

Lange tijd had ik geen flauw benul wat je als ondernemer kunt aftrekken aan kosten. Sinds kort ben ik kritischer naar mijn kosten gaan kijken. Mijn conclusie? Je kunt meer terugkrijgen dan je denkt. Dat ik ook mijn internetkosten kan aftrekken, had ik me bijvoorbeeld nooit gerealiseerd. Hetzelfde geldt voor mijn telefoonkosten. Ik heb zelf een Sim Only-abonnement, waar ik erg blij mee ben (lekker budgetproof en flexibel!). Al meer dan twee jaar betaal ik daar maandelijks een klein bedrag voor. Nooit geweten dat die kosten aftrekbaar zijn!

Trouwens, of je nu ondernemer bent of niet, ik kan je Sim Only zeker aanraden. Dat scheelt mij heel wat geld per maand in vergelijking met een telefoon kopen inclusief abonnement. Via Overstappen.nl kun je eenvoudig ontdekken wat voor jou de goedkoopste Sim Only-aanbieder is.

3. Niet leuk, wel nodig: regel je verzekeringen

Als ondernemer kun je niet alles wat je verdient in eigen zak steken. Zou leuk zijn! Niet alleen de Belastingdienst krijgt graag een deel van je inkomsten, maar ook aan verzekeringen gaat vaak winst op. Je hebt zelf een keuze of je je tegen arbeidsongeschiktheid laat verzekeren (maar waarschijnlijk niet lang meer!). Ik kies er bewust voor dat wel te doen, ook al is zo’n verzekering niet goedkoop. Je weet natuurlijk maar nooit wat er gebeurt! Ook sluit ik een verzekering voor bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid af. Wederom om eventuele “Had ik maar”-momenten te voorkomen.

4. Je hoeft niet alles zelf te kunnen

Ongetwijfeld heeft elke ondernemer wel een tikkeltje eigenwijsheid in zich. Zo ook ik. Mede daardoor wil ik het liefst alles “zelluf doen”. Inmiddels ben ik er wel achter dat je zo nu en dan maar beter iets kunt uitbesteden. Zeker als iemand anders in één uur doet wat jou anders veel meer tijd en een heleboel frustratie kost. Zo ga ik bewust een afspraak met een boekhouder plannen om een uurtje te sparren. Hij kan me dan in één uur dingen vertellen waar ik anders zelf een hele dag veel Google-speurwerk in zou moeten steken.

goed om te weten als fulltime ondernemer

5. Werk ook áán je bedrijf

Als tekstschrijver ben ik vooral veel tijd bezig met schrijven voor opdrachten (ha, laat dat nu net zijn waarom ik tekstschrijver ben geworden!) en met dingen als mailcontact en administratie. Inmiddels heb ik ontdekt dat je daarnaast als ondernemer ook bewust tijd moet vrijmaken om áán je bedrijf te werken. Ik probeer mezelf regelmatig af te vragen hoe ik erbij zit als ondernemer. Ben ik tevreden met hoe het gaat? Vind ik wat ik doe écht leuk? Wat zou ik nog meer willen bereiken en hoe kom ik daar? Ik ben juist ondernemer geworden om fulltime te kunnen doen wat ik het liefste doe. En daar hoort ook zo nu en dan dat stukje zelfreflectie bij.

6. Vertellen over je bedrijf helpt

Toen ik bijna twee jaar geleden startte als freelancer vertelde ik nooit over mijn onderneming. Nee joh, daar vroegen mensen toch niet om?! Inmiddels weet ik dat het écht helpt om mensen om je heen te vertellen over wat je doet. Vraagt iemand naar je werk? Zorg ervoor dat je altijd in een halve minuut kunt vertellen wat je doet en waarom je dat doet. Niet omdat je jezelf overal moet verkopen. Maar alleen al omdat mensen dan aan jou kunnen denken als ze ooit iemand in jouw vakgebied nodig hebben. Of als iemand in hun omgeving jouw hulp kan gebruiken.

7. Sparringpartners zijn goud waard

In loondienst heb je haast altijd wel een collega of manager met wie je kunt sparren. Het nadeel van ondernemen is dat je er vaak alleen in staat. Tenminste, in theorie. In de praktijk kun je prima mensen om je heen verzamelen om mee te sparren. Ik had zelf de geweldige mazzel dat ik deel mocht uitmaken van een coachingstraject voor startende ondernemers in mijn gemeente. Daardoor kan ik bij heel wat mensen terecht met mijn vragen.

Andere manieren om een sparringpartner te vinden:

 • Er zijn vast wel mensen om je heen (ook niet-ondernemers) die een kei zijn in advies geven.
 • Kijk in je LinkedIn-netwerk of bij je contacten op Instagram. Zit er iemand tussen om een kop koffie mee te drinken?
 • Ga op zoek naar ondernemersverenigingen bij jou in de stad of het dorp.
 • Volg een cursus of training voor ondernemers. Wie weet doe je daar leuke contacten op.
 • Ga naar netwerkborrels. Niet alleen voor mogelijke klanten, maar ook om een sparringpartner te vinden.
 • Of schakel een businesscoach in die jou verder kan helpen.

8. Er is meer mogelijk dan je denkt

Ondernemen heeft me al regelmatig mijlenver buiten mijn comfortzone gesleurd. Ik die op mensen afstapt? Superspannend! Ik die berichtjes de LinkedIn-wereld in slingert? Best eng! Maar het is vaak wel nodig om toffe kansen te kunnen grijpen. En om uiteindelijk te groeien. Heb je iets in je hoofd, ga ervoor! Stuur mails de deur uit, bied je aan voor een onbetaalde ervaringsplek of vraag rond in je netwerk. Denk niet dat iets niet kan, maar probeer te denken in kansen. En grijp elke mogelijkheid aan om jouw droom waar te maken. Dat is nu juist het leuke van ondernemen: niemand houdt jou tegen. Behalve eventueel jijzelf.

9. Ondernemen gaat over vertrouwen op jezelf

Het heeft bij mij even geduurd voordat ik de knoop durfde door te hakken en volledig voor mijn onderneming durfde te gaan. Mijn drempels:

 • Wat als ik opeens geen opdrachten meer heb?
 • Kan ik wel dealen met onzekerheid over mijn inkomsten?
 • Wat zullen andere mensen ervan vinden?
 • Ben ik niet te jong? Nemen mensen me wel serieus?

Van mijn loopbaancoach leerde ik dat al die vragen vooral gaan over mijn eigen onzekerheid. Want als ik weet dat ik niet elke dag met mijn vinger in mijn neus zit (verre van!), wat maakt het dan uit als buurman Piet dat denkt? Hetzelfde geldt voor de onzekerheid over mijn inkomen. Als ik zelf weet dat ik er alles voor doet en dat het tot nu toe altijd is gelukt, kan ik er best op vertrouwen dat het wel goed komt. Alleen al door daarin te geloven, is de kans in mijn ogen veel groter dat het lukt. En als het niet lukt? Dan bedenk ik vast wel een plan B!

Dus wat had ik te verliezen? Vrij weinig! En het mooie is: ik krijg er niet alleen leuk werk, maar ook extra zelfvertrouwen voor terug.

Wat is een belangrijke les die jij van je werk hebt geleerd?

weten als ondernemer

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 20 maart 2020 op 6:52 am - Beantwoord

  Dit is wat mij altijd tegenhoudt om te gaan ondernemen: het is veel meer dan alleen doen wat je leuk vindt. Mooi om te lezen dat jij hier wel je draai in hebt gevonden. Ik lees dit soort dingen met heel veel interesse!

 2. Hermien - KouweKleren 20 maart 2020 op 8:05 am - Beantwoord

  Hartstikke interessant wat je hier allemaal over schrijft. Misschien komt het bij mij ook nog een keer zo ver, dus ik slurp het vast op. Het lijkt mij vooral ook echt fijn om een goede sparringspartner te hebben, ik ben ook best eigenwijs, maar delen en tegengas zijn wel heel waardevol om zaken op een rij te krijgen. Wat fijn dat jij zo’n club om je heen hebt.

  • Romy 7 april 2020 op 12:22 am - Beantwoord

   Wat tof dat jij het ook niet uitsluit ooit te gaan ondernemen! Ik kan het je absoluut aanraden om het eens een kans te geven, al is het parttime naast een baan 🙂 Een supportnetwerk is daarbij absoluut heel waardevol. Juist ook als je zo eigenwijs kunt zijn als ik 😉

 3. Silke 20 maart 2020 op 8:50 am - Beantwoord

  Hi Romy, fijn artikel dankjewel! Ik ben bezig parttime ondernemer te worden dus heb hier veel aan en ga ‘m oplsaan! 😀

 4. Audrey 20 maart 2020 op 9:24 am - Beantwoord

  Echt tof hoe met fulltime ondernemen voor jou echt alles samenvalt en dat je er zo van geniet!

  Mijn belangrijkste werklessen: ik kan veel meer dan ik denk, ik moet mezelf niet kleiner maken en het belangrijkste: als iets niet goed voelt, doe het dan niet. Je eigen gezondheid en welzijn gaan altijd voor.

  • Romy 7 april 2020 op 12:52 am - Beantwoord

   Wat een mooie lessen! Vooral die laatste is ontzettend raak en waardevol.

 5. Darina 20 maart 2020 op 9:52 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Wie weet ga ik ook ooit de stap wagen maar ik moet het eerst goed gaan vormgeven. Op dit moment heb ik nog teveel andere dingen aan mijn hoofd.

  • Romy 7 april 2020 op 12:52 am - Beantwoord

   Wat leuk en spannend dat je ook overweegt om misschien ooit de stap naar fulltime ondernemen te zetten. Een tikkeltje eng is het zeker, maar het kan je ook ontzettend veel moois brengen. Ik kan uit ervaring zeggen dat je zelf het beste voelt wanneer hét moment voor jou is aangebroken om de knoop door te hakken. Bij mij kostte het ook een langere tijd, maar uiteindelijk voelde ik aan alles dat ik geen andere of betere keuze kon maken dan deze.

 6. Anna 20 maart 2020 op 10:41 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel Romy! Ik sluit me er volledig bij aan. Ik vind het ook heel fijn om met mensen te sparren! Zo jammer hoe onze eigen onzekerheid ons soms zo in de weg kan zitten. Het maakt inderdaad helemaal niet uit wat andere mensen denken :D.

 7. Anna 20 maart 2020 op 12:26 pm - Beantwoord

  Wauw Romy! Wat een prachtig artikel weer! Ook even een applausje voor jou omdat je artikelen altijd zo uitgebreid en waardevol zijn! Je bent super goed bezig! Liefs

  • Romy 7 april 2020 op 12:47 am - Beantwoord

   Ah dank je wel! Wat een mooi compliment! <3

 8. johanna 20 maart 2020 op 12:46 pm - Beantwoord

  Goed artikel en praktische tips. Niet alles telf doen, maar advies vragen, je afzekeren etc. is heel belangrijk. En zoals je al zegt. Van tijd tot tijd je bedrijf en de toekomst ervan kritiesch bekijken. Anders ga je rondjes draaien ipv doorgroeien. Veel succes!

 9. Tamara 20 maart 2020 op 1:36 pm - Beantwoord

  Super dapper dat je die knoop hebt door gehad, daar heb ik echt respect voor!

Recente blogs

10 willekeurige feiten over mij #2

6 januari 2017|Persoonlijk|

Eens in de zoveel tijd vind ik het leuk om op mijn blog een aantal willekeurige feiten over mezelf te delen. Tijdens onze metroritten in Barcelona had ik gelukkig ruim de tijd om in mijn mobiel een aantal feitjes te noteren. Heb ik bijvoorbeeld muzikaal talent? En welke thee vind ik echt niet te pruimen? In dit artikel heb ik 10 feiten voor je onder elkaar gezet. Zet je schrap voor 10 gekke, grappige of suffe dingen die je nog niet over mij wist.

12 kleurrijke bestemmingen in Europa op mijn bucketlist

8 september 2018|Op reis|

Zin in een kleurrijke bestemming op vakantie? Ik wel! Op vakantie heb ik een zwak voor bestemmingen waar je nog net niet wordt verblind door de vele knalkleuren. Ik heb al een paar prachtige kleurrijke bestemmingen in Europa mogen bewonderen. Maar daarnaast heb ik ook nog een flinke bucketlist met kleurrijke oorden op ons continent die mij meer dan de moeite waard lijken. Zin in een kleurrijke reis? Ik zet 12 kleurrijke bestemmingen in Europa op een rij: 6 die ik al heb bezocht en 6 die ik graag nog eens wil bewonderen.

Wat als je lichaam verandert? Zo leerde ik dat te accepteren! (7 tips)

30 september 2021|Zelfliefde|

Dit artikel wilde ik al heel lang schrijven. Een jaar of zes geleden veranderde mijn lichaam in een paar maanden tijd enorm. In mijn herstel van mijn eetstoornis destijds (waarover ik hier een stukje deelde) maakte mijn dunne lijfje in rap tempo plaats voor een minder ielig vrouwenlichaam. Zo’n nieuw omhulsel voelde eerst heel onwennig aan. Was ik nog wel mij? Hoe kon ik accepteren dat mijn lijf zo anders was? Dit zijn 7 tips die mij toen hebben geholpen om mijn veranderende lijf te accepteren en zelfs te gaan liefhebben.