Barcelona13 4

Persoonlijke groei | Aan jezelf werken met 11 simpele tips!

 • 20 februari 2018
 • 36 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei
aan jezelf werken manieren tips

Heb je een (mid)dag vrij? Dan kun je natuurlijk je favoriete serie bingewatchen of je middag scrollend, likend en reagerend op social media doorbrengen. Daar is op z’n tijd niets mis mee. Maar je kunt de tijd ook écht aan jezelf besteden door iets te doen wat jou een positieve boost geeft. Noem het aan jezelf werken, een stap zetten om je dromen waar te maken of gewoon persoonlijke groei. En dat kan op allerlei manieren! Ter inspiratie zet ik 11 leuke en simpele manieren om aan jezelf te werken op een rij.

Aan jezelf werken? 11 mooie manieren!

 1. Lees een zelfhulpboek of biografie. Uit sommige zelfhulpboeken – ik blijf het een oneerbiedig woord vinden! – kun je heel wat mooie inzichten halen. Lees eens een boek dat past bij de dingen waar jij mee worstelt of waar je simpelweg meer over wilt weten. Of lees een biografie van iemand die je bewondert. Ook daar kun je soms wijze lessen uit halen die je ook in je eigen leven kunt toepassen.
 2. Onderneem iets in je eentje. Het is soms best goed om iets in je eentje te doen. Alleen al om op die manier te ervaren dat je aan jezelf best fijn gezelschap hebt. Ga bijvoorbeeld in je eentje naar het winkelcentrum, de bioscoop of het theater. Of drink in je eentje een kop thee in een gezellig café en blader ondertussen door een tijdschrift waar je steeds niet aan toe kwam.
 3. Plan een recap met jezelf. Op het werk heb je beoordelingsgesprekken en tijdens je studie is er een mentor die je vraagt hoe het ervoor staat. Maar heb je wel eens een evaluatie met jezelf gedaan? Ga bijvoorbeeld voor jezelf na wat je hebt bereikt de afgelopen tijd. Waar ben je trots op? En wat kun je nog anders doen om meer te luisteren naar je gevoel of om (nog) gelukkiger in het leven te staan? Schrijf het op en stel eventueel een paar mooie doelen op voor de toekomst.
 4. Maak een wandeling. Aan jezelf werken doe je meestal niet wanneer je razendsnel van de ene in de andere activiteit rolt. Echt aan jezelf werken betekent even ontspannen en je aandacht focussen op jezelf. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een fijne wandeling te maken. Zo heb je alle tijd om in een omgeving die jij fijn vindt je gedachten te ordenen en over dingen na te denken.
 5. Ga een dag alleen op stap. Iets wat al tijden op mijn lijstje staat, is een keer in mijn eentje naar een omgeving gaan waar ik niet bekend ben. Dat kan een gehucht op de Veluwe zijn, maar ook een Nederlandse (of zelfs buitenlandse) stad waar je nog nooit bent geweest. Een dag op jezelf aangewezen zijn dus en doen wat jij leuk vindt om te doen! Ook dat kan een goede manier zijn om aan jezelf te werken.
aan jezelf werken manieren tips
 1. Daag jezelf uit. Aan jezelf werken kan ook betekenen dat je je angsten aangaat en zo nu en dan een kijkje neemt om het hoekje van je comfortzone. Doe eens iets wat je wel wilt, maar niet durft. Pak de kans om jezelf te verbazen met wat je wél kunt. Heb je zin in een uitdaging voor de langere termijn? Dan is een van deze 30 days challenges misschien wel wat voor jou om vandaag een begin mee te maken.
 2. Aan de slag met je bucketlist. Heb je nog iets kleins op je bucketlist staan dat je nu kunt waarmaken of waarvoor je een eerste stap kunt zetten? Wacht dan niet tot morgen of volgende week, maar ga er NU mee aan de slag. Deze 51 leuke activiteiten voor op je bucketlist geven misschien inspiratie. Heb je geen bucketlist? Plan dan spontaan iets leuks en onvergetelijks waar jij blij van wordt.
 3. Doe iets liefs voor jezelf. Ook lief zijn voor jezelf is een manier om aan jezelf te werken. Juist in deze tijd waarin het soms een prestatie lijkt te zijn om druk bezig te zijn, is het belangrijk om jezelf ook iets fijns te gunnen. Dat kan af en toe (let op: niet overdrijven!) een leuke aankoop zijn, maar ook een fijn moment waarop je zonder schuldgevoel iets doet waar jij behoefte aan hebt.
 4. Investeer in een goede planner. Dromen waarmaken lukt niet vanzelf. Soms kan een fijne planner daar een fijn zetje in de rug bij bieden. Trakteer jezelf daarom op een mooie planner of een bullet journal waarin jij heel concreet per stap kunt beschrijven hoe je jouw doelen wilt realiseren. Misschien heb je daarvoor iets aan de Dromen- en doelenplanner van Judith Noordzij. Ik vind hem er in ieder geval erg tof uitzien.
 5. Trip down memory lane. (Digitale) fotoalbums bekijken kan ook een vorm zijn van aan jezelf werken. Als ik foto’s van mezelf terugzie tijdens mooie vakanties, bij bijzondere mijlpalen of juist in moeilijke periodes, realiseer ik me weer wat ik heb bereikt en waarin ik ben gegroeid. Aan de andere kant helpt foto’s terugzien me ook om te beseffen wat ik nu vooral anders zou aanpakken en ook dat is waardevol. Been there, done that.
 6. Maak een moodboard. Pak er een stapel tijdschrift en een schaar bij of gebruik je handen om fanatiek te scheuren. Hoe zie jij jouw leven over 5, 10 of 15 jaar? Droom je van een prachtig landhuis, een knappe man met stoppelbaard en ogen om in te verdrinken, of van een je eigen taartenmakerij? Versier een canvas met alle plaatjes die je tegenkomt en die bij jouw dromen passen. Groots dromen mag best! Het kan je een geweldige positieve boost geven.

Nog op zoek naar inspirerende zelfhulpboeken. Ik kan je onder andere deze boeken aanraden:

Wat is voor jou een fijne manier van aan jezelf werken?

De links naar bol.com zijn affiliate links. Thanks voor je support!

aan jezelf werken tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Hennie 20 februari 2018 op 6:18 am - Beantwoord

  Een dag alleen op stap is heel heilzaam weet ik uit ervaring. Niks zo lekker als de tijd aan jezelf te hebben en er op uit gaan. Wel een luxe die je zelf moet gunnen als je te maken hebt met chronisch tijdsgebrek 🙂

 2. Darina 20 februari 2018 op 6:25 am - Beantwoord

  Ik vind een dag voor mijzelf echt heel fijn en probeer deze zoveel mogelijk in te plannen. Vaak ga ik er ook in mijn eentje op uit. Echt een aanrader.

  • Romy 20 februari 2018 op 10:27 am - Beantwoord

   Zeker weten! Even alleen eropuit kan heerlijk zijn.

 3. Marije 20 februari 2018 op 6:30 am - Beantwoord

  Dit lijstje is een mooie reminder voor de dagen dat ik toch op Netflix of Youtube blijf hangen

 4. Iris - Thebeautymagazine.nl 20 februari 2018 op 6:48 am - Beantwoord

  Een moodboard maken vind ik leuk. Ik heb namelijk echt zin om mijn interieur te veranderen. Ik heb nog wel een hele atapwl tijdschriften liggen, dus dat komt goed uit!

 5. Anna 20 februari 2018 op 8:50 am - Beantwoord

  Ontzettend leuke tips zitten er weer tussen Romy! Ik ben zelf een paar weken geleden 3 dagen alleen op stap geweest en heb nu al weer eigenlijk zin in zo’n tripje. Geeft me echt een gevoel van vrijheid. Daarbij gaan moodboards maken en fotoalbums bekijken ook zeer goed bij mij, vind ik zó ontzettend leuk! Liefs

  • Romy 20 februari 2018 op 10:29 am - Beantwoord

   Wat heerlijk dat je een paar dagen alleen op stap bent geweest! Het is zo fijn om soms iets alleen te ondernemen, ook omdat je dan gewoon eens echt kunt doen waar je zelf zij in hebt 🙂

 6. Loes 20 februari 2018 op 9:35 am - Beantwoord

  Wat een mooie tips! Sommige dingen zijn ook zo makkelijk te realiseren, dat maakt het doel ook weer meer bereikbaar. Wij wandelen heel veel waarbij we ook veel gesprekken voeren, zo leer je jezelf ook goed kennen!

  • Romy 20 februari 2018 op 10:31 am - Beantwoord

   Precies! Aan jezelf werken kan soms best eenvoudig zijn en hoeft ook niet zo veel tijd te kosten 🙂 Heerlijk dat jullie regelmatig gaan wandelen! Dat vind ik zelf ook een fijne manier om bij mezelf stil te staan en over dingen na te denken.

 7. Jessica J. 20 februari 2018 op 9:40 am - Beantwoord

  Goede tips! Een uitstapje met jezelf is inderdaad erg fijn. Eind vorig jaar moest ik voor een event in Amsterdam zijn. Ik maakte er meteen een hele dag van –want Antwerpen is natuurlijk niet bij de deur – en heb me kostelijk vermaakt! De dag vloog voorbij. 🙂

  • Romy 20 februari 2018 op 10:33 am - Beantwoord

   Goed idee om er meteen een hele dag van te maken! Een dagje Amsterdam is altijd fijn, maar ook zeker als je daar een dagje alleen van kunt maken 🙂

 8. Anna 20 februari 2018 op 10:20 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Het lijkt mij ook heel erg tof om eens een dagje in mijn eentje een nieuwe stad te ontdekken.

 9. Saskia 20 februari 2018 op 11:19 am - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje zeg! Ik vind het erg belangrijk om aan mezelf te werken. Voor mezelf en door mijzelf 🙂
  Ik vind me-time daarin erg belangrijk en maak hier echt bewust tijd voor. Daarbij luister ik naar mijn eigen gevoel en mijn eigen lichaam.

  • Romy 20 februari 2018 op 5:39 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je hier zo bewust tijd voor vrijmaakt! Het is zo belangrijk om soms iets voor jezelf te doen en bewust even bij je eigen gevoel stil te staan.

 10. Irene 20 februari 2018 op 11:21 am - Beantwoord

  Ik lees vooral graag zelfhulpboeken (vind het ook een stom woord :p ) en haal daar ook veel uit. En uitstapjes in mijn eentje vind ik ook leuk, al heb ik laatst gemerkt dat ik het toch leuker vind met gezelschap. Blijkbaar ben ik daar in veranderd want vroeger wou ik het liefst gewoon alleen gaan.

  • Romy 20 februari 2018 op 5:40 pm - Beantwoord

   Best bijzonder eigenlijk om te merken dat je daar nu iets anders in staaf en juist graag met anderen weggaat. Zelf vind ik een mix perfect. Soms ben ik graag in gezelschap, maar eens in de zoveel tijd vind ik het ook heerlijk om iets voor mezelf te doen 🙂

 11. Eva 20 februari 2018 op 12:17 pm - Beantwoord

  Het is zo belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Ik heb dat veel te lang niet gedaan, maar krijg er nu zoveel rust van om even stil te staan bij wat er allemaal om me heen gebeurt. Mediteren via Headspace is daarvoor wel echt mijn grootste tip, dat helpt me nog altijd zo veel 🙂

  • Romy 20 februari 2018 op 5:43 pm - Beantwoord

   Wat goed dat het je nu wel lukt om bewust die tijd voor jezelf te nemen. Dat is inderdaad zo belangrijk. Goede tip van die app trouwens! Zelf heb ik eigenlijk nog nooit gemediteerd, maar ik kan me wel voorstellen dat dat eigenlijk een heel fijne en rustgevende manier is om even stil te staan.

 12. Nikita 20 februari 2018 op 12:30 pm - Beantwoord

  Ik ben bezig met werken aan mezelf want het is de verkeerde kant aan het opgaan met mijn gedachten, gemoed en vertrouwen. Ik heb wel gemerkt dat ik die gedachten kan uitzetten tijdens illustratie en dat is echt heel fijn. Omdat daar het mezelf afbreken heel erg begon te worden en dat maakt mij echt het allergelukkigst. Ik zou het echt erg vinden als ik dat kwijt was. Daar daag ik mezelf ook uit, ben aan het experimenteren met stiften nu.

  Ik heb het gesprek gehad trouwens, twee uur geleden en heb een energieboost gekregen. Mijn leerkracht zei dat we samen dat eindwerk gaan aanpakken en dat stelt me gerust. Ze zei dat het allemaal goedkomt. Ik moet een stukje van mezelf loslaten dat niet goed is en dat voelt heel eng en ik denk dat het nog wel een lastige periode wordt. Maar ik heb afgelopen anderhalfjaar al zoveel overwonnen, dat dit me ook wel zal lukken. Komt goed! <3

  • Romy 20 februari 2018 op 7:33 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je nu toch op tijd aan de bel trekt en je best doet om van die nare gedachten af te komen. Zeker met iets als illustreren, waar je zo veel plezier aan beleeft, is het belangrijk dat je daar veel plezier aan kunt blijven beleven en in die zin werkt aan jezelf.
   Wat fijn ook dat het gesprek vandaag goed is gegaan en dat je er meteen al een goed gevoel aan hebt overgehouden. Natuurlijk gaat het allermoeilijkste nu pas komen en zal dat veel pijn en moeite kosten, maar ik weet zeker dat het het uiteindelijk waard is en dat je dit kunt overwinnen. Heel veel sterkte! En geloof in jezelf!

 13. Haydée 20 februari 2018 op 1:25 pm - Beantwoord

  Iets alleen ondernemen lijkt me wel een bijzondere ervaring. Soms ga ik wel eens alleen naar de stad, maar dan vooral omdat ik een verrassing voor iemand wil kopen. Maar echt eens bewust iets alleen ondernemen, dat is iets wat ik echt een zou moeten doen.

  • Romy 20 februari 2018 op 7:34 pm - Beantwoord

   Ik kan het je zeker aanraden, een keer in je eentje naar de stad zonder zoiets als het kopen van een cadeau als doel. Het is heerlijk om af en toe iets leuks te doen in je eentje en daarbij te kunnen doen waar jij zin in hebt 🙂

 14. Josephine 20 februari 2018 op 2:21 pm - Beantwoord

  Ik weet eigenlijk niet of ik wel voor ‘aan jezelf werken’ ben. Ik wil daarmee niet zeggen dat ik denk perfect te zijn, maar eigenlijk geloof ik dat we tegenwoordig de hele tijd bezig zijn met werken aan onszelf. Ons leven is – zoals je zelf al schrijft – al vol meetmomenten op werk en school. Waar blijft de ruimte om eens niet vooruit te hoeven, maar gewoon even stil te staan? Een deel persoonlijke ontwikkeling komt toch wel vanzelf. Tijd voor jezelf en je naasten, daar ben ik dan wel weer héél erg voor!

  • Romy 20 februari 2018 op 7:46 pm - Beantwoord

   Ik moet zeggen dat ik je punt wel begrijp. Ik ben ook absoluut niet voor jezelf continu bewijzen of de lat steeds hoger hebben. Ik bedoelde met aan jezelf werken meer dat je bijvoorbeeld nadenkt over mooie dromen of dingen die je graag nog eens zou willen overwinnen. Niet om een perfect mens te worden, maar om net iets beter in je vel te zitten, dingen te doen die je niet durft maar wel graag zou willen doen of juist eens stil te staan bij waar je trots op bent. Want dat stilstaan ook heel belangrijk is, daar ben ik het zeker mee eens.

 15. Evelyne 20 februari 2018 op 2:38 pm - Beantwoord

  Uitstapjes op mijn eentje vind ik niet leuk. Ik heb graag gezelschap, maar geen druk gezelschap. Wanneer iemand de hele tijd doorrateld en jij eigenlijk gewoon samen met iemand iets wil doen zonder al te veel geratel dan pas ik liever. Soms heb ik het nodig om even gewoon ik te zijn. Mijn leven is momenteel druk, dus ik rouw er niet om dat ik eens een dagje thuis ben zonder plannen.

  • Romy 20 februari 2018 op 7:35 pm - Beantwoord

   Je hebt eigenlijk helemaal gelijk! Op een vrije dag mag je best tijd aan jezelf besteden en iets liefs doen voor jezelf. Daar is het immers een vrije dag voor. Zelf vergeet ik dat nog weleens op een vrije dag, maar eigenlijk zou het zo fijn en waardevol zijn om op zo’n dag gewoon de leuke dingen te doen waar je op dat moment zin in hebt in plaats van verplichtingen 🙂

  • Romy 20 februari 2018 op 7:37 pm - Beantwoord

   Een dagje alleen thuis vind ik zelf ook wel fijn op z’n tijd. Ik ben aan de andere kant, net als jij, niet iemand die graag heel veel dingen alleen onderneemt. Samen zijn met andere mensen is soms ook gewoon fijn. Ik kan me wel voorstellen dat je liever dingen doet met andere mensen, afgewisseld met een dagje alleen op z’n tijd. Zelf vind ik zo’n uitstapje alleen op z’n tijd ook wel heel fijn, zolang het niet zo is dat ik alle leuke dingen in mijn eentje onderneem 🙂

 16. kaylin 20 februari 2018 op 6:26 pm - Beantwoord

  Op mijn vrije dag probeer ik wel lief te zijn voor mezelf. Later wil ik dan ook geen huishouden doen, doe ik dan liever voor/na m’n werkuren. Een vrije dag hoort vrij te zijn. Ik slaap uit (met een wekker om 9u30), ontbijt rustig en doe dan lekker waar ik zin in heb of wat nodig is (bv praktische zaken of bezoekjes).

 17. Lilian 20 februari 2018 op 8:26 pm - Beantwoord

  Handige tips! Biografieën ben ik ook fan van. Ik las eens de biografie van judoka Wim Ruska en die was zó inspirerend! Terwijl dat echt een totaal andere type is. Maar je steekt er altijd wel iets van op.
  Ik vind mediteren echt perfect om aan jezelf te werken, vooral om liever voor jezelf te worden.

  • Romy 21 februari 2018 op 7:03 pm - Beantwoord

   Precies! Ook biografieën van mensen die heel anders zijn dan jij kunnen je soms waardevolle inzichten geven. Ik zou bijvoorbeeld ook wel eens een biografie willen lezen van de CEO van een groot bedrijf, niet omdat ik die ambitie ook heb, maar gewoon omdat ik benieuwd ben naar de drive van zo’n persoon.
   Wat mooi trouwens dat mediteren je zo goed helpt!

 18. Mariëlle 20 februari 2018 op 8:43 pm - Beantwoord

  Er staan een heleboel dingen tussen die ik zelf graag toepas! Denk aan een moodboard en inmiddels lees ik ook weer boeken 🙂

 19. Nesrin 20 februari 2018 op 11:33 pm - Beantwoord

  Ik heb nog nooit een zelfhulpboek of biografie gelezen, maar beide genres spreken mij wel aan. Zelf iets ondernemen vind ik heel belangrijk, ik ga nog altijd graag alleen naar Amsterdam en zou graag een keer alleen naar het buitenland willen.

 20. Hermien - KouweKleren 21 februari 2018 op 9:48 am - Beantwoord

  Af en toe ergens alleen heen is echt goed! Ik vind het leuk om met anderen te praten over een voorstelling, lezing of museum, maar soms is het ook fijn om juist alleen te zijn met je gedachten Kun je het later altijd nog iemand aanraden.

  • Romy 21 februari 2018 op 7:14 pm - Beantwoord

   Precies! Dingen doen met andere mensen is heel fijn, maar soms is het ook heerlijk om even alleen te zijn met je gedachten. Ik kan daar ook wel echt van genieten.

 21. Vivian 22 februari 2018 op 2:26 pm - Beantwoord

  Jaaa, leuk lijstje! Vooral de meer eenvoudige dingen, zoals een fijn boek lezen of aan reflectieve dingetjes werken, vind ik fijn om te doen. Is lekker rustig en realxed en kan toch veel opleveren!

Recente blogs

Inkiekje #5 | Ongelukjes, ontdekkingen & ovenbaksels

23 april 2020|Persoonlijk|

Na twee razend spannende weken (nee hoor, valt mee!) vond ik het weer tijd om je een inkiekje te geven in de foto's op mijn telefoon. Of nou ja, er gebeurden toch wel een aantal spannende dingen. Zo had ik mijn eerste echte huis-tuin-en-keukenongelukje, waagde ik me aan een nieuw soort broodbeleg, mislukte een nieuw gerecht volledig en was Pippa in gevecht met mijn potlood. Spannend of niet, ik laat je weer graag meegenieten van mijn weken in foto's.