Action1 1 2

Welk advies zou jij jezelf willen geven?

 • 3 april 2018
 • 32 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

“Wat zou jij doen in mijn situatie?”. Als twijfelachtige knopendoorhakker stel ik die vraag soms in de hoop dat iemand me een geweldig, baanbrekend advies geeft waar ik nooit zelf aan had gedacht. En weet je wat het grappige is? Vaak ben ikzelf mijn beste adviseur. Net zoals jij waarschijnlijk soms ongemerkt jouw eigen beste raadgever bent. Soms weet je zelf beter dan wie dan ook wat jou zou kunnen helpen naar een vrolijker en gelukkiger leven. Daarom daag ik je uit om vandaag jouw eigen adviseur te zijn. Welk advies zou jij jezelf willen geven?

jezelf advies geven

Wat zou jij tegen jezelf willen zeggen?

Als jij de adviseurspet opzet, wat zou je dan tegen jezelf willen zeggen? Als ik doodmoe ben, weet ik als geen ander dat ik op tijd mijn bed moet opzoeken. Als ik te streng ben voor mezelf, zie ik ook perfect in dat een beetje meer mildheid geen kwaad zou kunnen. Toch is het soms nog best lastig om dat niet alleen te denken, maar je eigen gut feeling ook serieus te nemen. Soms heb je toch de raad van een ander nodig om bijvoorbeeld daadwerkelijk meer rust te pakken of milder te zijn voor jezelf. Soms verwoordt iemand anders eigenlijk wat je al die tijd al wist. Hoe mooi zou het dan zijn als jij jezelf dat zou kunnen influisteren? En (nog beter!) als je daar zelf mee aan de slag kunt gaan?

De wijsheid zelf in pacht

Als jij jezelf één wijze raad mag geven, waar zou je dan mee komen? Ik denk dat je het antwoord op die vraag misschien wel weet. Niet voor niets worden professionele coaches regelmatig getraind om de vraag terug te kaatsen in plaats van je een pasklaar antwoord te geven. Een psycholoog zal je niet adviseren om je relatie te verbreken, je baan op te zeggen of drie maanden rond de wereld te trekken. Diegene zal je enkel aanraden om dat wilde plan voor die wereldreis te realiseren als dat spontane plan uit jou komt. Hetzelfde geldt als een vriendin met een advies komt en jij merkt dat je eigenlijk het tegenovergestelde wilt doen. Eigenlijk wist je dus al wat goed is, maar had je alleen dat duwtje in de rug nodig.

De sleutel zelf in handen

Als je je eigen beste vriendin zou zijn, wat zou je dan tegen jezelf willen zeggen? Misschien help je vrienden weleens met tips om hun problemen aan te pakken. Of sla je een arm om iemand heen om diegene de nodige steun te geven. Maar wat heb jij nu eigenlijk nodig? Zou je jezelf meer rust moeten gunnen, je innerlijke criticus moeten dimmen, meer met andere mensen willen ondernemen of misschien wel beter voor jezelf moeten zorgen? Je hebt regelmatig de sleutel zelf in handen. De enige die de stap kan zetten en de daad bij het woord kan voegen, dat ben jij.

Het lieve stemmetje in je hoofd

Als je zou luisteren naar je eigen raad, wat zou je dan anders doen? Zit er, naast een tetterende innerlijke criticus, niet ook stiekem een fluisterend lief stemmetje verscholen in je hoofd? Het stemmetje dat weet dat het niet oké is om door te denderen en het stemmetje dat jou dat moment voor jezelf wél gunt. Maar ook het stemmetje dat zachtjes sist dat je moet luisteren naar je gevoel dat iets niet goed zit. Iets wat je misschien diep van binnen wel weet, maar niet durft toe te geven of waar je liever overheen stapt.

Dus…wat is jouw advies voor jezelf?

Welk advies zou jij jezelf willen geven? Het is een vraag waar ik over ben gaan nadenken. Soms voel je je misschien onrustig, knaagt er iets aan je en hoop je misschien wel op een perfect advies. Op zo’n moment weet ik vaak ondertussen wel wat ik nodig heb. Een stukje rust, een paar dagen zonder wilde plannen, een goed gesprek met mijn ouders of een vriendin of een besluit nemen over een knoop die ik toch echt zelf zal moeten doorhakken. En daarom gaf ik mezelf laatst dat advies. Een weekend met alleen maar leuke plannen en een flinke opruimsessie op mijn kamer. Op eigen doktersrecept. Goh, zo moeilijk was dat niet!

Welk advies zou jij aan jezelf willen geven?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Hennie 3 april 2018 op 6:12 am - Beantwoord

  Ik zou mezelf adviseren om mezelf af en toe niet zo ‘dom’ te voelen temidden van alle academisch geschoolde mensen waarmee ik werk. Soms heb ik dat. Ondanks dat ik een gezond stel hersens heb. 🙂

 2. Marije 3 april 2018 op 6:19 am - Beantwoord

  Mijne zou zijn: leg de lat niet altijd te hoog

 3. Darina 3 april 2018 op 6:28 am - Beantwoord

  Mijn advies aan mijzelf zou zijn: wees niet al té streng voor jezelf.

  • Romy 3 april 2018 op 9:49 am - Beantwoord

   Wat een mooi advies! Dat is zeker een wijze raad voor jezelf.

 4. Wat een goed artikel Romy! Het zet je echt aan het denken en het maakt je een soort van bewust van jezelf. Ik ga de vragen voortaan eens wat vaker aan mezelf stellen.

  • Romy 3 april 2018 op 9:49 am - Beantwoord

   Prachtige wijze raad voor jezelf is dat!

  • Romy 3 april 2018 op 9:49 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen! Dankjewel voor je lieve reactie! ?

 5. Judith 3 april 2018 op 9:01 am - Beantwoord

  Ik zou mezelf het advies geven wat minder van de meningen van mensen aan te trekken! Blijft toch altijd een lastig dingetje..

  • Romy 3 april 2018 op 9:51 am - Beantwoord

   Goed advies en ook zeker iets wat ik soms tegen mezelf zou willen zeggen ? Toch best lastig inderdaad om je niets aan te trekken van wat andere mensen van je vinden, ook al is het eigenlijk zo belangrijk om vooral je eigen pad te volgen.

 6. Sandra 3 april 2018 op 9:03 am - Beantwoord

  Momenteel zou ik mezelf het advies geven om mezelf niet telkens onnodig schuldig te voelen. Met periodes heb ik het erger, en dat is dus nu… Ik voel me dan zelfs schuldig over dingen waar ik zelf geen invloed op heb. Dus ja, dit is wel iets waarover ik mezelf zou adviseren om dit te laten rusten en mezelf proberen niet snel schuldig te voelen. Lastig, maar zeker niet onmogelijk!!

  • Romy 3 april 2018 op 9:53 am - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je veel last hebt van onnodige schuldgevoelens. Ik kan me voorstellen dat het lastig is om daarvan af te komen. Hopelijk lukt het je toch om er stappen in te zetten. Uiteindelijk helpt het vaak zo veel meer om sommige dingen uit het verleden te laten rusten en om mild te zijn voor jezelf ?

 7. Saskia 3 april 2018 op 9:51 am - Beantwoord

  Wat een mooi en diepzinnig artikel Romy! Ik heb hem met veel bewondering en plezier gelezen.
  Wat ik mezelf zou willen meegeven? Het is goed zoals je doet en bent. je doet je best, meer kan je niet doen. Slow down en geniet!

  Fijne nieuwe week!

  • Romy 3 april 2018 op 9:55 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie woorden en lieve reactie! En wat een mooie en waardevolle boodschap voor jezelf!
   Ik wens jou ook een fijne week toe ?

 8. Els 3 april 2018 op 10:00 am - Beantwoord

  Goed artikel! Mijn advies aan mezelf, maak je niet zo druk :-).

 9. Anna 3 april 2018 op 11:14 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel, soms ben je inderdaad zelf de beste raadgever! Toch zoek je dan (on)bewust naar bevestiging bij anderen, haha, zo gek eigenlijk. Interessant onderwerp om meer over na te denken!

  • Romy 3 april 2018 op 7:01 pm - Beantwoord

   Ik vond het inderdaad ook wel een bijzonder inzicht. Zelfs als je aan anderen om advies vraagt, weet je vaak eigenlijk wel wat je het liefst zou willen 🙂

 10. Nikita 3 april 2018 op 11:58 am - Beantwoord

  Als ik mezelf bekijk door de ogen van een ander weet ik prima welk advies ik nodig heb. Het probleem is dat mijn perfectionisme dat opvolgen niet toestaat. Ergens besef ik het wel dat dat niet gezond is, maar uiteindelijk krijg ik alsnog een aanval van paniek als ik toch het advies opvolg van mezelf. Het voelt pas juist als ik het van een ander heb gekregen. En waar dat aan ligt? Geen idee, maar daar kom ik op een dag ook wel achter. Ik merk pas dat ik echt lief voor mezelf kon zijn toen mijn vertrouwenspersoon zei dat het oke was en zelfs dringend nodig was. Hij zei dat het mooi was hoe ik altijd spring voor anderen en hoe ik altijd de wereld wil beter maken en mensen wil helpen. Maar hij zei ook dat ik wat egoïstischer mocht zijn. En wat meer aan mezelf mocht denken. Dat is iets waar ik blijf mee struggelen, maar gelukkig gaat het elke dag een beetje beter. Ik kan advies pas echt opvolgen als het van een ander komt. Gek maar waar. Dat is ook de reden waarom ik snel naar een ander trek als ik problemen heb. Maar ik hoop in de toekomst mijzelf de rust, acceptatie te gunnen. En natuurlijk geef ik mezelf ook het advies om wat minder streng te worden. Het is oke wat ik doe, op welk gebied dan ook.

  Mooi artikel! Ik kan je zeggen dat het inderdaad aan het denken zet. Veel mensen reageerden met die reactie, maar het is echt zo. Je gaat echt bewust over jezelf nadenken. Mooi! Ik denk dat het knap is als je dat klaarspeelt met een artikel.

  • Romy 3 april 2018 op 7:08 pm - Beantwoord

   Wat lastig dat je perfectionisme je vaak tegenwerkt! Ik kan me voorstellen dat dat je er soms van weerhoudt om toe te passen wat voor jou het beste is. Soms heb je ook gewoon iemand anders nodig die je helpt om tot bepaalde inzichten te komen of die je dat duwtje in de rug geeft. Ik snap dat het misschien soms moeilijk is dat je in zulke gevallen een ander nodig hebt, maar ik weet zeker dat je gaandeweg zult leren om soms ook zelf die dingen op te pakken. Het is misschien een lange weg, maar ik weet zeker dat het je uiteindelijk zal lukken.

   Dankjewel voor je mooie compliment over mijn artikel trouwens! 🙂 Wat mooi om te horen!

 11. Johanne 3 april 2018 op 6:14 pm - Beantwoord

  Wát een goed artikel. Heel goed om eens over na te denken. Je hebt ook gelijk, uiteindelijk ben je zelf je beste raadgever. Maar soms is het al een hele stap om tot dat inzicht te komen. Soms lukt het, soms niet. En dan heb je inderdaad even een duwtje nodig. Mijn advies aan mezelf zou zijn: probeer het gewoon eens. Het komt vast goed. Je kunt heel veel, maar weet dat zelf nog niet altijd tot uiting te brengen. Alleen door te proberen, zul je zien wat je écht kunt.

  • Romy 3 april 2018 op 7:05 pm - Beantwoord

   Precies! Niet altijd weet je direct wat voor jou het beste is en soms heb je even een duwtje in de juiste richting nodig om te beseffen wat je precies wilt.
   Wat een mooi advies trouwens! Soms kun je inderdaad maar het beste iets in ieder geval proberen. Misschien pakt het niet meteen goed uit, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. En uiteindelijk komt alles wel weer op zijn pootjes terecht, ook als je niet meteen de juiste keuze maakt.

 12. Simone 3 april 2018 op 7:45 pm - Beantwoord

  Oh haha dit is zo herkenbaar. Als iets is uitgesproken moet ik mezelf er sneller bij neer leggen. Of dan wel het los laten. Om sommige dingen kan ik me soms nog lang klote voelen, terwijl het allang is uigepraat. Dus dat zou ik wel beter moeten kunnen.

  • Romy 5 april 2018 op 12:09 am - Beantwoord

   Wat een mooie adviezen voor jezelf! Het is inderdaad nog weleens lastig om dingen los te laten, ook als je eigenlijk al een keuze hebt gemaakt of iets is uitgesproken. Juist dan is het zo belangrijk om er niet te lang meer bij stil te staan.

 13. Evelyne 3 april 2018 op 8:00 pm - Beantwoord

  Ik vind het zo moeilijk om advies aan mezelf te geven. Ik ben zo onzeker in alles dat ik met mezelf geen raad weet op dat moment. Ofwel lig ik er dan nachten wakker van of ik vraag mijn 2 bff’s om raad.

  • Romy 5 april 2018 op 12:10 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je zo onzeker bent en daardoor regelmatig niet makkelijk zelf de knoop kunt doorhakken. Ik kan me voorstellen hoe frustrerend dat moet zijn. Gelukkig kun je wel regelmatig je beste vriendinnen om raad vragen.

 14. Sara | MevrouwMiauw 3 april 2018 op 10:00 pm - Beantwoord

  Wat een goed artikel. Ik merk vaak ook dat ik zelf het beste advies voor mezelf heb. Toch heb ik het voor mijn gevoel soms even nodig om de bevestiging van anderen te krijgen. Als ik mezelf een advies mag geven dan is dat toch wel om de assertiviteit die ik afgelopen week heb laten zien vast te houden. Ondanks dat het niet het gewenste resultaat heeft gehad. Ik mag best beter voor mezelf opkomen. En ik zou mezelf adviseren om eens niet al die vellen van mijn duimen af te trekken. Maar dat advies geef ik mezelf al jaren, haha.

  • Romy 5 april 2018 op 12:11 am - Beantwoord

   Dat is zeker wel herkenbaar. Ik heb ook weleens net die bevestiging of dat steuntje in de rug van iemand anders nodig, ook al weet ik diep van binnen wel wat ik eigenlijk wil.
   Wat een mooi advies trouwens om assertiever te zijn! En supergoed dat je dat de afgelopen weken echt hebt kunnen laten zien! En haha, dat van de vellen op je duimen klinkt inderdaad ook wel als een goed plan 😉 Alhoewel het vast makkelijker gezegd dan gedaan is.

 15. Lilian 4 april 2018 op 12:12 pm - Beantwoord

  Goed artikelen en helemaal waar. Je kunt ook gewoon voor een spiegel gaan zitten ipv naar de psycholoog te gaan 😉

  Mijn advies zou zijn om wat meer m’n best te doen om er goed uit te zien. Want ik heb vandaag m’n haar gekruld en nette kleren aan en dan voel ik me veel beter. Maar dat zou ik dus elke dag moeten doen! 🙂

  • Romy 5 april 2018 op 12:25 am - Beantwoord

   Haha, eigenlijk werkt een spiegel bijna net zo goed inderdaad! Al is het toch vaak een coach of psycholoog die je daar dan op moet wijzen volgens mij 😉
   Wat een mooie boodschap aan jezelf trouwens! Een beetje extra aandacht voor je uiterlijk kan je zelfvertrouwen soms echt al heel erg goed doen.

 16. Sam - singlereadytomingleblog 10 april 2018 op 10:32 pm - Beantwoord

  Ik heb vaak de neiging om ‘snel toe te geven’ zodat het probleem van de baan is. Vanuit het idee dat ik niet per se gelijk hoef te krijgen en dat we daar allebei evenveel ‘recht’ toe hebben. Maar ik dus eigenlijk ook, haha. Achteraf denk ik dan weleens dat ik niet zo snel had moeten toegeven, dus da’s misschien mijn advies aan mezelf dan 🙂

  • Romy 12 april 2018 op 7:05 pm - Beantwoord

   Wat een mooi advies inderdaad! Dat is zeker iets waardevols om bewust bij stil te staan. Ik herken wel een beetje wat je zegt trouwens. Ik ga soms ook liever een discussie uit de weg dan dat ik mijn mening doordruk. Maar je hebt wel gelijk: eigenlijk heb je zelf net zo veel recht om voor je gelijk te “vechten” als ieder ander.

Recente blogs

Couscous met geglaceerde wortels & (vegan) yoghurtdressing

22 maart 2023|Recepten|

"Geglaceerde wortels" klinkt meteen zo chic en restaurantachtig. Maar geloof me: hier hoef je totaal geen culinair wonder voor te zijn. Het zijn gewoon wortels die in zoetstof (zoals agavesiroop) en olijfolie met wat kruiden zijn geroosterd in de oven. Daardoor krijgen ze een glazig laagje én een verrukkelijke smaak. Ik maak geglaceerde wortels zelf graag in combinatie met couscous en eet er dan het liefst een frisse yoghurtdressing bij. In dit recept komen al die elementen samen. Een feestelijke en goed vullende maaltijd die echt even anders is dan een standaard couscous met roerbakgroenten. Extra lekker met geroosterde hazelnoten erbij!

Inkiekje #18 | Lichtpuntjes, overwinningen & mislukte selfies

3 november 2020|Persoonlijk|

Het was weer zover: tijd voor een blik op mijn telefoonfoto's. De afgelopen weken maakte ik blijkbaar vooral heel veel foto's van mijn kattenbeest, waarvan ik je een deel zal besparen aangezien vast niet iedereen net zo'n crazy cat lady is als ik. Maar er was nog meer dan dat. Zo had ik een overwinning op mezelf in de keuken, kreeg ik een culinair cadeau uit onverwachte hoek en fotografeerde ik mooie lichtpuntjes in een bewogen week. Kijk je mee?

Blij je bed uit? | Begin de dag met een doel!

28 mei 2018|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Kun jij wel een kickstart van je dag gebruiken? Heb je moeite om ’s ochtends je bed uit te komen? Of zie je zelfs op tegen de dag, om welke reden dan ook? Ik heb iets ontdekt wat mij helpt om met een goed gevoel wakker te worden. Zelfs op doodnormale dagen waarop mijn wekker naar mijn zin iets te vroeg gaat. Het is heel simpel: bedenk een doel voor de dag! Iets groots of kleins dat je een extra stimulans geeft om onder de dekens vandaan te komen en blij aan je dag te beginnen. Klaar voor een kickstart? Hier komt-ie.