Alweer een half jaar geleden mocht ik mijn papiertje ophalen op de universiteit. Op dat moment zette ik de laatste stappen in de universiteit als student. Om er vervolgens weg te gaan als ‘master’. Toen ik even later die titel op een envelop van de VU aan mij zag staan, begon het besef pas echt te komen. Ik was afgestudeerd. Nog steeds vind ik het soms wennen dat ik officieel geen student meer ben. De VU voelt nog altijd als ‘mijn’ universiteit en ik kan er niet voorbijrijden zonder de neiging te krijgen om mijn oude vertrouwde collegezaal binnen te stappen. Maar het is toch echt zo: ik ben student-af. Hoe is dat nu eigenlijk?

afgestudeerd zijn column

Foto gemaakt door Claire

Wat is er veranderd?

Het laatste jaar van mijn studie heb ik bijna alleen maar vanuit huis gestudeerd. Dat maakte de overgang van studeren naar thuiswerken als freelancer iets minder groot. Toch was er wel een verandering. Er waren geen docenten meer die mijn werk met cijfers beoordeelden. Ik had ook geen drie deadlines meer tegelijk en mijn leven wordt niet meer bepaald door de pieken en dalen die bij semesters en tentamenweken horen. Maar wat op mij nog veel meer indruk heeft gemaakt, is het feit dat ik ook officieel student-af ben. Mijn wifi op de VU werkt niet meer, ik betaal zelf voor mijn OV en sommige docenten zullen langzaamaan mijn naam vergeten. Ik ontvang e-mails voor alumni in plaats van studentennieuwsbrieven en ben actief op LinkedIn in plaats van op ons studentenplatform. Allemaal kleine veranderingen, maar op z’n tijd word ik er nog sentimenteel van ook.

Wanneer komt het besef?

Soms besef ik me nog niet helemaal dat ik dus geen student meer ben. Wanneer ik om dezelfde tijd in de bus zit ’s ochtends als alle studenten, realiseer ik me pas later dat zij nog een paar jaar studeren voor de boeg hebben. Een fijn besef dat ik dat heb gehad, maar ook heel bizar. Studeren was leuk en ik heb er veel plezier aan beleefd, maar nu is alles anders. Het besef is alleen nog niet helemaal gekomen. Zo vroeg iemand me laatst wat ik van leningen vond. “Tja, als student vind ik…” Dat soort bloopers krijg je dus als je je soms vanbinnen nog net de student voelt die je tot een half jaar daarvoor was. Ook veel van mijn vriendinnen studeren nog en door mijn eerdere werk waarvoor ik scripties nakeek, had ik ook voor werk veel met studenten te maken. Het is een kwestie van wennen, maar ook iets heel bijzonders, om van die periode nu toch langzaamaan afscheid van te nemen.

Wat is er leuker geworden nu?

Aan de ene kant mis ik het student zijn en de vrijheid, maar aan de andere kant is er ook veel leuks voor in de plaats gekomen. Er zijn deuren gesloten, maar ook deuren geopend. Ik kan na jaren leren over korte tijd eindelijk mijn kennis gaan toepassen in mijn eerste grote-mensenbaan. Er staat me dan een hele nieuwe wereld te wachten. Een hele spannende wereld, maar ook iets waar ik ontzettend naar uitkijk. Geen tentamenstress en essaydeadlines meer, maar strakke planningen en deadlines voor klussen waar ik ook mijn hoofd over mag breken. Het wordt een spannende tijd, maar ook heel leuk. Die tijd ga ik in als voormalig student, maar bovenal als nieuwbakken werknemer.

Ben jij al afgestudeerd? En wat vond jij van de overgang van studeren naar werken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Josephine 11 mei 2017 op 6:20 am - Beantwoord

  Ha, ik vind het wel herkenbaar! Bij mij studie was zelfstudie wel een groot onderdeel in de latere jaren (vooral werkstukken, geen tentamens), en ik deed door omstandigheden lang over mijn scriptie. Ik was opgelucht om klaar te zijn, maar tegelijkertijd vond ik het wel raar dat de universiteit niet meer bij mijn vaste plekken hoorde. En vooral het opgegeven van de OVkaart was pijnlijk. 😉
  Inmiddels ben ik 8 jaar afgestudeerd, daar schrik ik wel van, haha. Het leuke is wel dat ik vorig jaar mijn alumna-biebpas heb geactiveerd, en nu af en toe weer voor mijn hobby in de UB te vinden ben. Zelfs een keer bij de bijzondere collecties! En dan ben ik toch wel trots op mijn alumnastatus. 🙂

  • Romy 11 mei 2017 op 5:08 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend gaaf dat je bij de bijzondere collecties kunt komen nu je bent afgestudeerd! Ik kan me voorstellen dat je dan op je status wel echt trots bent 🙂 Maar inderdaad, die OV-kaart kwijt zijn was wel even een pijnlijk moment 😉

 2. Susan 11 mei 2017 op 7:44 am - Beantwoord

  Nog lang niet afgestudeerd! Kan dus nog niet meepraten, haha.

 3. marije 11 mei 2017 op 7:44 am - Beantwoord

  Ik werk al jaren maar mis het studeren en vooral het vrije leven nog steeds. Al dacht ik er toen ik studeerde niet zo over.

  • Romy 11 mei 2017 op 5:11 pm - Beantwoord

   Grappig is het eigenlijk hoe je beeld van studeren dan ook in de loop der jaren kan veranderen 🙂

 4. Iris 11 mei 2017 op 7:46 am - Beantwoord

  Mijn afstudeeronderzoek vond ik aan het eind van mijn studie helemaal niet meer leuk. Ik was toen eigenlijk blik dat het er op zat. Maar al snel vond ik het ook heel jammer dat het studentenleven opgehouden was. Ik werk nu en ik vind het leuk. Maar er zijn ook genoeg dingen die ik mis. Inderdaad de OV kaart, maar ook het vrije leventje.

  • Romy 11 mei 2017 op 5:13 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je het werken echt leuk vindt! Ik kan me voorstellen dat je aan de ene kant blij was om afgestudeerd te zijn, maar ook dingen mist. Dat heb ik ook inderdaad. Na mijn scriptie was ik er wel even klaar mee, maar nu vind ik het toch weleens jammer dat het studeren erop zit.

 5. Darina 11 mei 2017 op 7:47 am - Beantwoord

  Dat is voor mij al heel lang geleden 🙂 maar ik weet wel dat ik die overgang heftig vond. Meteen 40 uur aan de slag, minder flexibel…ja, ik had er toentertijd wel moeite mee. Maar het is goed gekomen 🙂

  • Romy 11 mei 2017 op 5:14 pm - Beantwoord

   Wat een heftige overgang inderdaad, meteen na je studie 40 uur aan de slag. Knap dat je het hebt gered en dat het ook helemaal goed is gekomen 🙂

 6. Ayla 11 mei 2017 op 9:06 am - Beantwoord

  Na mijn studie ben ik meteen voor bijna een jaar naar Vancouver vertrokken om te gaan werken, dus ik heb het snel afgeleerd! Daarnaast heb ik Hotelschool Den Haag gedaan. Een kleine, maar hechte school dus toen ik van de school en de mede-studenten weg was had ik ook niet meer het gevoel erbij te horen. Des te leuker is het om nu soms nog eens aan te waaien en dan in een warm bad te stappen als ik het gebouw weer binnenloop! Mijn studentikoze feestgedrag heb ik, ahum, nog wel een stukje langer aangehouden 😀

 7. Amy 11 mei 2017 op 9:16 am - Beantwoord

  Ik kan het me wel voorstellen, dat gevoel. Toen ik mijn Masterdiploma ophaalde voelde ik me vooral een beetje ‘leeg’ ofzo. De jaren ervoor wist ik precies hoe mijn jaar zou verlopen en ineens was ik die zekerheid helemaal kwijt. Maar dat went heel snel, zeker als je aan het werk gaat. Een eerste serieuze salaris en je bent die studententijd zo vergeten 😉

 8. Johanne 11 mei 2017 op 9:23 am - Beantwoord

  Wat interessant dat je daar zo bij stilstaat, leuk! Ik was heel blij toen ik eindelijk geen student meer was, maar ik heb er ook lang genoeg over gedaan, haha. En ik mengde mijn werkende leven al intensief met met mijn studentenleven. Dat zal beide wel hebben meegespeeld. Maar je hebt gelijk, het studentenleven brengt hele mooie dingen. Maar het leven in loondienst is ook prima hoor ;-). Ik werk nu alweer zes jaar fulltime. Het is op het begin wel wennen natuurlijk als je ineens stukken minder tijd hebt, maar de tijd die je wel hebt leer je vanzelf goed in te delen. En als je leuke collega’s hebt is het prima om daar al die uren mee te spenderen!

 9. Loes 11 mei 2017 op 9:53 am - Beantwoord

  Het lijkt me ook een hele omschakeling! Ik heb afgelopen juni mijn bachelordiploma gehaald, maar ben begonnen aan een nieuwe bachelor, dus het duurt voor mij nog even voor ik echt afgestudeerd ben!

  • Romy 11 mei 2017 op 5:20 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat je zo snel naar Vancouver bent gegaan! Dat lijkt me een gave ervaring en ook een mooie overgang na de hotelschool. Wat bijzonder trouwens dat de hotelschool zo’n hechte school is. Ik kan me voorstellen dat dat het extra bijzonder maakt om daar soms nog binnen te stappen. En haha, dat feestgedrag betekent in ieder geval dat je optimaal van je studententijd hebt geprofiteerd, ook daarna 😉

  • Romy 11 mei 2017 op 5:24 pm - Beantwoord

   Precies, het is soms zo’n leeg en apart gevoel en een gebrek aan zekerheid. Maar haha, dat salaris zal vast veel goed maken en ik verwacht ook op mijn nieuwe werkplek in een fijn warm bad terecht te komen 🙂

  • Romy 11 mei 2017 op 5:27 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het een fijne overgang is als je tijdens je studie al gedeeltelijk aan het werk bent. Fijn om te horen dat het werkende leven je nu ooki goed bevalt 😉 Maar inderdaad, volgens mij zit het met de fijne collega’s wel goed bij mijn nieuwe werk, dus dan wordt het gemis van studeren vast minder erg 😉

  • Romy 11 mei 2017 op 5:27 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je een nieuwe bachelor gaat doen! Wat voor studie volg je nu?

 10. Danique 11 mei 2017 op 10:04 am - Beantwoord

  Ik moet nog iets langer dan twee jaar voor ik ben afgestudeerd. De overgang lijkt mij ook wel lastig, het ‘echte’ leven begint dan. Ik heb best veel vrije tijd door mijn studie, waardoor ik weinig ritme heb in mijn dagelijkse leven. Hele dagen werken lijkt me dan nog wel pittig, vergeleken met nu. Gelukkig heb ik nog even om me voor te bereiden!

  • Romy 11 mei 2017 op 5:28 pm - Beantwoord

   Ja inderdaad, het is best wel een overgang van veel vrije tijd tijdens je studie naar fulltime werken, denk ik. Maar de stage die je binnenkort gaat doen, zal vast een fijne manier zijn om er al een beetje aan te wennen 🙂

 11. Claire 11 mei 2017 op 10:06 am - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen, vooral nu in de afstudeerfase ben. Het lijkt me ook super raar om student-af te zijn. Maar stiekem ben ik ook wel weer blij als het erop zit.

 12. Lianne 11 mei 2017 op 11:02 am - Beantwoord

  Ja, heel herkenbaar. Ook die kleine dingen als de schoolwifi en het OV, dat mis ik soms echt! Ik ben van het MBO afgestudeerd, en dat ik denk ik toch wel iets anders dan de universiteit. Ik had voordat ik afstudeerde al een baan in de kraamzorg, ik had een auto gekocht en ik was ingeloot voor een appartement in Eindhoven waar ik meteen in kon. Leek allemaal op het eerste gezicht een droom, maar helaas moest ik door onzekerheid en niet voldoende ervaring al binnen 3 maanden stoppen met die baan en daar zat ik. Werkloos en alleen in een onbekende stad. Dat was erg moeilijk, en die overgang tussen studeren en nog thuis wonen en dit was heel erg groot. Maar ik ben hier toch blijven wonen, heb ander werk kunnen vinden en hopelijk vind ik binnenkort samen met mijn vriend nog wel mijn plekje en de baan die ik écht leuk vind en die bij me past. Ik ben blij dat dat jouw nu al gelukt is met jouw nieuwe baan 🙂

 13. Sandra 11 mei 2017 op 11:59 am - Beantwoord

  Dat zal zeker een hele verandering zijn! Wel echt suuuuper fijn nogmaals dat je een baan hebt, yay. 😀 Ik zelf doe een thuisstudie, dus voel me niet écht een student op een of andere manier, maar ben het natuurlijk wel haha. Ik denk dat die pvergang van studeren naar werken al minder veranderingen met zich mee zal brengen omdat ii natuurlijk niet naar een school toe ga.

 14. Kaylin 11 mei 2017 op 2:24 pm - Beantwoord

  Wat ik erg fijn vond aan afstuderen was serieus genomen worden. Op stage was je vaak “de stagiaire”, “de student”, “het meisje”. Nu sprak iedereen mij aan met mijn naam. Het idee dat je alles wat je geleerd hebt nu ook werkelijk kan toepassen is ook erg leuk. Anderzijds is het inderdaad wel vreemd. Wanneer anderen vakantie hebben, gaat het gewone leven verder en ben ik op mijn werk. De kortingen in bijvoorbeeld de bioscoop mis ik ook wel haha.

  • Romy 11 mei 2017 op 5:30 pm - Beantwoord

   Dat kan ik me voorstellen! Ik was na mijn afstuderen ook echt blij dat mijn scriptie af was, maar toch ging ik het achteraf een beetje missen (niet die scriptie, maar het studeren op zich ;)).

  • Romy 11 mei 2017 op 5:36 pm - Beantwoord

   Wat heftig zeg dat je zo snel na je studie in de onzekerheid moest zitten. Dat lijkt me een hele nare tijd! Ik vind het des te knapper dat je het toch hebt gered en je door die moeilijke tijd heen hebt geslagen. Ik ga hard voor je duimen dat die mooie baan ook snel op je pad komt. Het is je zo gegund <3

  • Romy 11 mei 2017 op 5:38 pm - Beantwoord

   Ja, het is echt zó fijn dat ik die baan heb gevonden 🙂 Ik kan me voorstellen dat het soms ‘anders’ voelt om thuis te studeren, maar uiteindelijk ben je natuurlijk net zo goed student. Maar het maakt straks misschien wel die overgang iets makkelijker inderdaad en dat is wel fijn 🙂

  • Romy 11 mei 2017 op 5:39 pm - Beantwoord

   Daar zit zeker wat in inderdaad! Ik merk ook dat ik nu wel meer waardering krijg dan toen ik nog stagiaire of student was. Het lijkt me ook zo fijn om straks mijn kennis te kunnen toepassen en lekker aan de slag te gaan. Het zal wel een verandering zijn (en een gemis van kortingen en vakanties, haha), maar ik zie er ook wel erg naar uit 🙂

 15. Kreanimo 11 mei 2017 op 3:03 pm - Beantwoord

  Haha… nu kan het ‘echte leven beginnen…
  Ik kan niet geloven dat ik al van 2003 afgestudeerd ben… tijd vliegt.
  Geniet van deze volgende stap.

  • Romy 11 mei 2017 op 5:40 pm - Beantwoord

   Precies! Nu is het tijd voor een nieuwe stap en daar zie ik ook echt naar uit 🙂

 16. Charel 11 mei 2017 op 8:35 pm - Beantwoord

  Gek dat het zo anders voelt! Wees blij dat je dat gedaan hebt en nu naar een mooie baan toe gaat. XXX

  • Romy 12 mei 2017 op 6:55 pm - Beantwoord

   Klopt, daar ben ik ook zeker blij mee 🙂 Het artikel was ook niet bedoeld uit frustratie, hoor 😉 Ik zie juist heel erg uit naar mijn baan en ben ook blij dat ik klaar ben met studeren, maar het is soms nog een beetje wennen aan het idee dat ik niet meer op de universiteit zit.

 17. Sara | MevrouwMiauw 11 mei 2017 op 9:26 pm - Beantwoord

  Ik ben op hetzelfde moment afgestudeerd als jij. Ik had mijn HBO papiertje al, maar een half jaar geleden mocht ik ook mijn masterbul tekenen. Ik heb inmiddels ook alweer bijna 4 maanden fulltime aan het werken dus ik voel me ook wel echt student-af. Hoewel ik het stiekem ook wel heel vreemd vind om te bedenken dat ik vanaf nu dus echt altijd zal werken. Tenminste, zoals ik het nu voor me zie. Ik ben ook ontzettend blij dat die tentamenstress weg is maar mijn studenten OV mis ik ook wel echt. Hoewel ik deze het laatste halfjaar van mijn studie ook al niet meer had, haha.

  • Romy 12 mei 2017 op 6:58 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het wel een vreemd idee is dat je vanaf nu altijd aan het werk bent. Dat vind ik ook soms apart om me te realiseren. Maar aan de andere kant: wie weet doen we ooit nog een cursus of studie. Je weet maar nooit! Die studenten-OV is toch wel het grootste gemis op dit moment, hoor. Wat een geld blijkt de trein opeens te kosten als je jarenlang gratis heel Nederland door reisde 😉

 18. Klaske 11 mei 2017 op 9:49 pm - Beantwoord

  Ik ben nog volop student dus ik kan hier niet over mee praten haha. Lijkt me trouwens wel zuur om je OV zelf te moeten betalen. Dan merk je pas echt hoe duur het eigenlijk is!

  • Romy 12 mei 2017 op 6:58 pm - Beantwoord

   Ja precies! pas dan realiseer je je hoe duur het OV eigenlijk is, haha.

 19. Nesrin 11 mei 2017 op 10:03 pm - Beantwoord

  Ik mis het student zijn soms en nu achteraf denk ik regelmatig oh ik had echt een leuk leven. Mijn studentenleven ging wel anders dan bij de gemiddelde student denk ik, mijn bruiloft was tijdens mijn tentamenweek en ik werd moeder in het vierde jaar.

  Fijn dat jij het papiertje in ieder geval in je zak hebt!

  • Romy 12 mei 2017 op 6:59 pm - Beantwoord

   Wauw, wat knap dat je hebt gestudeerd én moeder werd én getrouwd bent tijdens je studie. Petje af hoor!

 20. Jessica J. 12 mei 2017 op 12:05 pm - Beantwoord

  Ik werk al jaren en herinner me dat ik toch echt even een klik moest maken. Om schooldeadlines kon je in theorie nog heen, om werkdeadlines iets minder! 😀 Ik mis mijn studententijd wel, maar aan de andere kant ben ik blij dat ik geen leerstof meer in m’n hoofd moet rammen. Geniet van de volgende fase van je leven! 🙂

  • Romy 12 mei 2017 op 7:07 pm - Beantwoord

   Haha, klopt, werkdeadlines zijn niet echt te vermijden 😉 Dankjewel! Dat genieten gaat helemaal goed komen!

 21. Saskia 14 mei 2017 op 3:17 pm - Beantwoord

  Geniet van deze volgende fase! Ik was afgestudeerd en ging na mijn school, na 2 maanden aan de slag bij een werkgever en we kochten gelijk een appartement. Alles ging erg snel en was er erg blij mee op het moment en nu ik eraan terug denk nog steeds 🙂 Ik viel van het ene in het andere fijne.

  • Romy 14 mei 2017 op 3:38 pm - Beantwoord

   Dat genieten gaat zeker goed komen 🙂 Ik kan me voorstellen dat het een snelle verandering was om tegelijk in je leven te veranderen, maar aan de andere kant went het daardoor misschien ook wel sneller. Fijn dat je er met zo’n goed gevoel op terugkijkt!

 22. Maaike 14 mei 2017 op 8:59 pm - Beantwoord

  Leuk artikel! Ik miste het studeren wel, de gezelligheid die het met zich mee brengt en dat je veel nieuwe mensen leert kennen vond ik altijd erg leuk. Aan de andere kant, geen huiswerk meer en van dat soort dingen. Voor mijn gevoel had ik wat meer vrijheid er voor terug gekregen.

  • Romy 15 mei 2017 op 6:21 pm - Beantwoord

   Precies wat je zegt inderdaad: aan de ene kant heeft studeren zoveel leuks, maar aan de andere kant is het ook fijn om bijvoorbeeld geen huiswerk meer te hebben. Ik voelde mezelf tijdens het studeren wel een stuk vrijer dan straks, vooral vanwege de vrijheid in wanneer je aan de slag gaat als je studeert, maar ik kan me voorstellen dat dat ook per persoon verschilt.

Recente blogs