afkicken van social media

Afkicken van social media | 11 tips om te minderen met deze apps

 • 19 oktober 2023
 • 4 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Zelfliefde

Nee hoor, ik ben niet diegene die ’s avonds in bed stiekem nog een Instagram-rondje doet met haar nachtlampje al uit. Ik pak mijn telefoon er nóóit bij op het toilet. En ik ben ook zeker niet die persoon die wachtend op de bus al snel in haar tas graait voor haar telefoon. Oké, wel dus. Betrapt! Een social-media-verslaving zou ik het niet noemen. Maar ik denk dat veel mensen wel herkennen dat je meer tijd op social media doorbrengt dan je zou willen. Kostbare tijd die je ook aan lieve dierbaren, échte ontspanning, goede maaltijden, hobby’s, wandelingen en nog zoveel meer kunt besteden. Afkicken van social media of – beter gezegd – er gewoon iets mee minderen, hoe doe je dat?

Waarom afkicken van social media? Dit is de social-keerzijde

Laat ik vooropstellen: ik vind zelf niet dat social media één en al slecht zijn. Deze platforms kunnen ook veel moois brengen. Ik heb er heel veel leuke mensen door ontmoet, heb er opdrachtgevers uit gehaald, doe er regelmatig leuke woon-, kook-, schrijf-, outfit- of ontwikkelinspiratie op en vind het bijzonder dat je via deze platforms nog eens met mensen kunt kletsen die je normaal niet zomaar op straat zou tegenkomen. Dus ja, ik geloof dat Instagram, Pinterest, Facebook en TikTok mooie kanten hebben. Meer dan alleen de kattenfilmpjes waar je regelmatig om dubbel ligt of het feit dat je via die weg je nicht die op de Seychellen woont nog eens spreekt.

Máár het is niet alleen maar blijheid. Social media hebben ook een keerzijde. Ik las er het boek ‘Asociale media’ van Thijs Launspach over. Hoewel er weinig schokkende informatie in stond die compleet nieuw voor me was, zette het me wel weer met beide benen op de grond. Ja, social media zijn niet alleen maar mooi en inspirerend. En er staat ook minder vrolijkmakende content op dan de kattenfilmpjes die je in de lunchpauze bekijkt. Social media kunnen (als je ze te veel of op een minder vrolijk makende manier gebruikt) ook negatieve gevolgen hebben.

Dit zijn voor mij de belangrijkste social-media-keerzijdes. Om elk van deze redenen wil ik zelf niet te veel tijd op deze platforms doorbrengen:

 • Alle tijd die je besteedt aan Instagram, Facebook en Pinterest wordt afgesnoept van tijd voor andere dingen. Even vijf minuten door Instagram scrollen lijkt niets. Maar al die keren bij elkaar lopen al snel op naar één uur per dag. Moet je je bedenken wat je in die tijd allemaal kunt doen! Van in een jaar tijd een nieuwe taal leren tot wél dat dagelijkse hardlooprondje plannen, mediteren, meer slapen, vaker goede gesprekken met je geliefde voeren of die ene cursus eindelijk volgen.
 • Social media geven een vertekend beeld. Als je gevoelig bent voor sociale vergelijking, zijn social media niet de beste digitale plek om te zijn. Social-media-content is vaak een aaneenrijging van perfecte plaatjes en mensen die het mogelijk beter voor elkaar hebben dan jij. Wanneer jij je al snel gaat vergelijken met anderen, kan dat je een rotgevoel bezorgen.
 • Je bepaalt niet zelf welke content je voorgeschoteld krijgt. Dat doet het algoritme voor je. Als jij bijvoorbeeld regelmatig naar perfect afgetrainde fitgirls kijkt, zal het algoritme je alleen maar meer van dat soort plaatjes laten zien. Dat is goed voor hun advertentie-inkomsten. Maar als je al gevoelig bent voor “Ik ben niet zo strak als zij”-ideeën, krijg je alleen maar nóg meer vervelende triggers in je feed.
 • Het laat je twijfelen aan je eigen leven. Social media laten je steeds alternatieve opties zien waarvoor je óók had kunnen kiezen. Dat brengt ontevredenheid of onnodige twijfel met zich mee. Je hebt hard gespaard voor je appartement in Nieuwegein. Maar nu je ziet dat je ook op de Bahama’s een digital nomad-leven kunt leiden, ga je twijfelen of dit appartement wel zo leuk is. En is je kantoorbaan het wel? Alle mooie plaatjes van self-made ondernemers geven je het gevoel dat jouw gewone kantoorleven niet leuk of spannend genoeg is.
 • Je krijgt heel veel meukreclame te zien. Dat AliExpress-kattenmandje waarvoor ik € 35 betaalde omdat het zo leuk roze is? Yup, die totale miskoop werd me aangepraat door Instagram. Social media staan vol met advertenties. Vaak genoeg voor dingen waarvan je van tevoren niet van plan was er geld aan uit te geven. Elke advertentie is een nieuwe verleiding om tot een (overbodige) aankoop over te gaan.
 • Social media zijn ook een plek van pesten, nare comments en vieze kiekjes. Dat valt bij mij gelukkig enorm mee. Maar soms verbaas ik me erover hoeveel haat influencers over zich heen krijgen. Plaatsen op social media betekent ook jezelf in een etalage zetten waarin sommige mensen (gelukkig zijn het de uitzonderingen!) zich geroepen voelen om overal commentaar op te geven. Als je daar onzeker van wordt, is social media niet de fijnste wereld om te vertoeven.
 • Het houdt je weg van de echte wereld. Misschien wel de belangrijkste reden voor afkicken van social media! Social media leiden af van wat er in de echte wereld om je heen is. De tijd die je niet op social media doorbrengt, kun je gebruiken om er écht met je partner te zijn, om je hond meer te knuffelen, om je ouders vaker te zien of om op te gaan in het spel van je kinderen. Social media leiden af in gesprekken en zorgen ervoor dat je ergens maar half bij bent of dat je niet op en top geniet van een wandeling. De mooiste dingen zie je niet door een scherm, maar om je heen.

Kortom: een hoop redenen waarom minderen op social media fijn is. Ik ken mensen die een complete social-media-detox doen, iets wat ik enorm bewonder. Zelf vind ik social media alleen óók heel leuk en gebruik ik het graag voor mijn blog en voor mijn werk als freelance tekstschrijver. Dus de stekker eruit trekken, is niet iets wat ik zou willen. Wel ben ik de laatste tijd flink gaan minderen met social media.

afkicken van social media 4

Afkicken van social media: hoe minder je je social-tijd?

Strak plan dus, minder fanatiek door social-media-platforms scrollen. Maar hoe weersta je de verleiding om die ene leuke app op je telefoon aan te klikken? Dit zijn 11 tips die ik zelf regelmatig toepas (of waarvan ik weet dat ik ze op loopt-de-spuitgaten-uit-momenten weer moet gáán toepassen).

1. Zet social-media-apps niet op je beginscherm

Hoe makkelijker het is om een app te openen, hoe vaker je dat zult doen. Je kunt de verleiding om Instagram, Facebook of TikTok erbij te halen dus verkleinen door je social-media-apps niet direct voor het grijpen te zetten. Verplaats ze van het beginscherm naar het tweede of derde scherm op je telefoon. Dan moet je één of een paar keer swipen voordat je de app opent. Je zult merken dat je daardoor al minder vaak de neiging hebt om, als je om een andere reden je telefoon erbij pakt, daarna ook nog een Instagram-ronde te doen.

2. Bedenk een alternatieve tijddoder

Veel mensen (ik ook!) gebruiken social media als een manier om loze momenten op te vullen. Je telefoon is er al snel bij gepakt als je bij de bushalte staat, in de rij voor de kassa wacht of als je afspraak nog in de file staat. Zonde eigenlijk! Het zijn maar een paar minuten en die kun je juist goed gebruiken om even te ontspannen of een creatieve mini-brainstorm met jezelf te doen. Bedenk eens iets anders wat je op die loze momenten kunt doen, zodat je telefoon vaker in je broekzak blijft zitten.

Een paar willekeurige ideeën:

 • Gebruik de tijd om ouderwets voor je uit te staren. Wees je in die paar minuten extra bewust van je ademhaling, simpelweg door eens op te letten hoe vaak je in- en uitademt en hoe diep (of niet) je adem gaat. Een soort meditatie, maar dan tussendoor op je dag! Je kunt je er heerlijk zen door voelen!
 • Stop standaard een boek in je tas (of neem Storytel voor luisterboeken). Met al die loze momenten bij elkaar opgeteld kun je al met al heel wat boeiende bladzijden lezen.
 • Maak een praatje met iemand. Je kunt er de leukste anekdotes of mooie ontmoetingen door opdoen. Of geef een compliment en maak daarmee de dag van een ander.
 • Benut je tijd voor brainstorms. Dat kan over van alles gaan. Laat de ideeën maar stromen voor lekkere avondeetrecepten, schrijfonderwerpen, marketingstrategieën voor werk, mooie quotes voor op de muur, kleuren voor in huis, herfsttafereeltjes op tafel, etc. Open de notitieapp op je telefoon of stop een boekje in je tas en laat de ideeënstroom maar komen.

3. Gebruik een tijdlimiet bij afkicken van social media

Je hoeft het niet alleen te doen. Veel telefoons bieden bij ‘Instellingen’ de optie om voor bepaalde apps (zoals social media) een tijdlimiet in te stellen. Als je de app dan een X aantal minuten hebt gebruikt op een dag, kun je er tot 12 uur ’s nachts niet meer bij komen. Een andere optie is om in te stellen dat je tussen bepaalde tijden (bijvoorbeeld tijdens kantoortijden) niet bij specifieke apps kunt.

Hoe stel je een limiet voor social media in?

Je vindt deze opties op iPhones bij ‘Instellingen’ onder ‘Schermtijd’ en dan bij ‘Applimieten’. Klik daar op ‘Voeg limiet toe’. Daarna kun je per app of voor een groep apps een limiet instellen.

Voor Android-telefoons kun je hiervoor diverse apps downloaden, zoals ‘Digitaal welzijn’ of ‘Stay Free’. Via die app kun je dan een limiet voor appgebruik instellen.

Nu moet ik eerlijk zeggen: op mijn verouderde Motorola-toestel mis ik de iPhone-optie voor applimieten en ook het schermtijdoverzicht wel. Maar een nieuwe telefoon staat hoog op mijn lijstje voor eind dit jaar. In eerste instantie vooral voor de betere camera en het niet meer steeds vastlopen. Maar dat zo’n applimiet dan ook een optie is, is een fijne bijkomstigheid. Ik was ooit helemaal van de Android-telefoons en was wars van Apple, maar overweeg nu toch om misschien voor een iPhone te kiezen. De camera’s van iPhones zijn namelijk wel echt wat ik zoek. De nieuwe iPhone 14 staat dan ook zeker op mijn overweeglijstje. In de kerstvakantie ga ik maar eens kijken voor welke telefoon ik definitief ga. Nieuw huis, nieuwe telefoon 😉

afkicken van social media 2

4. Klik alle notificaties uit

Vijf jaar geleden had ik nog al mijn notificaties voor Instagram en Facebook aan staan. Ik vond dat destijds helemaal tof: zo zag je de hele dag door leuke reacties of vind-ik-leuks binnenkomen. Inmiddels heb ik al heel wat jaren al mijn notificaties uitgeschakeld. Een enorme aanrader! Jij bepaalt dan zelf wanneer je reacties of posts gaat bekijken in plaats van dat het platform je op willekeurige momenten naar binnen lokt.

Check social media op vaste momenten op de dag waarop je er écht van kunt genieten en er de tijd voor hebt, en laat de platforms stoppen met je al die pop-ups sturen. Dan heb je je social-media-gebruik meer onder controle.

5. Gebruik social media op je computer

Dit begon bij mij ooit uit gemakzucht. Gênant om toe te geven, maar ik ben nog steeds niet de snelste typer op kleine toetsenbordjes. Bovendien wil ik door Autocorrect nog weleens iets anders versturen dan ik dacht te sturen. Daarom gebruik ik social media zelf bijna alleen maar op mijn laptop. Ik typ captions op mijn PC, upload Instagram-foto’s daar en reageer ook vaak op andere posts of DM’s via mijn laptop. Dat bespaart mij veel tijd, omdat ik op een groot toetsenbord veel behendiger ben.

Waarom de laptopversie van bijvoorbeeld Instagram en Facebook gebruiken nog meer helpt? Je telefoon heb je voortdurend bij de hand, maar je laptop zit niet standaard in je broekzak of tas gestopt. Als je jezelf aanwent om social media vooral op de computer te gebruiken, zal je dus minder vaak “Even spieken hoor!”-momentjes hebben dan als je de apps er steeds op je telefoon bij pakt. Ik ken zelfs mensen die de apps van hun telefoon hebben gegooid en alles op de PC doen. Ook een handige optie om af te kicken van social media!

6. Stel jezelf een afbouwdoel

Natuurlijk kun je het radicaal aanpakken en cold turkey de apps volledig van je telefoon en PC gooien. Geen social media meer voor jou! Ik geloof alleen niet dat dat voor iedereen dé oplossing is. Soms heb je nu eenmaal social media nodig voor werk of je gebruikt de platformen ook om contact te houden met bekenden. In plaats van jezelf een complete stop op te leggen, kun je dan een realistisch afbouwdoel stellen.

Ik geloof zelf in kleine stapjes zetten als je een doel wilt behalen. Van 1 uur social-media-tijd per dag naar 10 minuten gaan, geeft je misschien bij voorbaat al ontwenningsverschijnselen. Daardoor is de neiging extra groot om na een paar dagen de handdoek in de ring te gooien. Voelt het te groot om drastisch te minderen met social media? Daag jezelf dan uit om bijvoorbeeld om de 2 dagen 5 minuten van je social-media-tijd af te snoepen. Ga zo door totdat je op het behaalde doel zit. Zo bouw je het rustig af en kun je langzaam aan die beperktere social-media-tijd wennen.

Misschien leuk om te lezen: Voor de website van de Universiteit Maastricht ging ik in gesprek met universitair hoofddocent Philippe Verduyn over de positieve en negatieve consequenties van social media. Het artikel lees je hier.

afkicken van social media 5

7. Leer jezelf aan om je “Even spieken”-neigingen te weerstaan

Hiervoor kwam ik laatst een goede tip tegen in het boek ‘Focus AAN/Focus UIT’ van Mark Tigchelaar. Een mooie manier om je minder te laten afleiden, is dat je bij “Oh, ik moet even spieken of…”-neigingen jezelf uitstel oplegt. In plaats van meteen je telefoon te pakken, zeg je tegen jezelf “Nog 5 minuten, dan mag ik kijken!”. Na die 5 minuten, kijk je of je dat nog eens tegen jezelf kunt zeggen als die spiekdrang nog net zo groot is.

Zo leer je jezelf aan om afleidingsprikkels langer uit te zitten. En het mooie is – dat is althans wat ik merk – na een tijdje is de drang om te spieken vaak zo groot niet meer of is die zelfs verdwenen. Dus wie weet verandert die “Even spieken”-neiging wel in een “Oh nou ja, zo belangrijk is het niet!”-besef. Heb jij mooi je telefoon links laten liggen!

8. Verban je telefoon uit bed

Dit zeg ik ook op een strenge toon tegen mezelf. Een manier om je social-media-gebruik te minderen (en ook nog beter te slapen), is dat je je telefoon uit je bed of zelfs compleet uit de slaapkamer verbant. Bedenk iets anders om voor het slapengaan te doen (suggestie: lees een boek of doe een slaapmeditatie of wat ademhalingsoefeningen – daar slaap je ook nog eens beter van dan van TikTok-Filmpjes kijken).

Zet je wekker bijvoorbeeld alvast voordat je je slaapkamer ingaat en berg je toestel dan op in je nachtkastje. Of ook een mogelijkheid: koop een ouderwetse wekker (zo’n hip ding dat je nog met een tandwieltje moet instellen!) en berg je telefoon zelfs op in de woonkamer. Als je telefoon uit het zicht ligt, is de neiging al helemaal klein om er in de laatste minuten van je dag nog op te spieken.

9. Leg je telefoon overdag uit het zicht

Dit werkt voor mij perfect tijdens werktijd. Als mijn telefoon naast me voor het grijpen ligt, is hij er al snel bij gepakt. Ligt mijn telefoon achter mijn computer, dan zie ik hem niet en kom ik ook minder snel op het idee om op mijn toestel te kijken.

Het helpt bij mij alleen al als ik mijn telefoon op een plek leg waar ik niet zonder op te staan bij kan. Probeer het maar eens! Je zult merken dat het heel wat keren oppakken op een dag kan schelen.

afkicken van social media 4

10. Houd je steeds voor waar je het voor doet

In het begin baal je misschien soms dat je regelmatig posts mist van bekenden, dat je reacties niet meteen kunt bekijken of dat je niet de leuke afleiding hebt bij het bushokje. Dat misgevoel wordt minder als je jezelf steeds blijft inprenten waarvoor je dit alles doet. Wat voor mij goed werkt, is mezelf steeds voorhouden dat ik anders 5 kwartier op een dag op social media doorbreng. Dat is in totaal meer dan 8 uur in een week. Een hele werkdag dus! Stel je eens voor wat je allemaal in die tijd kunt doen. Door daar continu aan te denken, kan ik mijn afkicken van social media-doelen beter volhouden.

Dus spreek jezelf streng toe als jij weer de neiging voelt om je telefoon te pakken of baalt dat je de laatste Instagram-post van die ene leuke influencer hebt gemist. Vergeet niet om jezelf je doel toe te spreken, bijvoorbeeld:

 • Hierdoor houd ik meer tijd over voor mijn hobby’s en dierbaren.
 • Dit gaat me helpen om me minder te vergelijken met anderen. Dat is beter voor mijn mentale gezondheid.
 • Ik ga hier beter door slapen.
 • Ik voorkom ermee dat ik onnodige aankopen doe of me laat verleiden om in onrealistisch perfecte plaatjes te geloven.
 • Het helpt me om een realistischer wereldbeeld te krijgen als ik niet te veel op social media zit.
 • Door met social media te minderen, word ik minder afhankelijk van de platformen. Ik heb mijn telefoongebruik meer in de hand.
 • Ik voorkom er afleiding mee. Ik ben meer in het moment. Bij de mensen van wie ik houd, in de natuur, bij een gesprek of waar dan ook.

11. Ontdek hoe je social media voor jezelf fijner maakt

Zoals ik al zei, in mijn ogen hebben social media ook veel prachtige kanten. Als je social media bijvoorbeeld gebruikt om herkenning te vinden, mensen te volgen die je op een positieve manier inspireren of om ideeën voor je gloednieuwe inrichting op te doen, dan kun je er juist heel veel uit halen. Afkicken van social media zit hem voor mij niet in acuut social media van je telefoon verbannen. Het helpt al als je voor jezelf bepaalt waarvoor je social media wilt gebruiken. Wat wil je eruit halen? Op welke manier maakt het je blij?

Kun je niets bedenken? Dan is het inderdaad misschien een goed idee om de Instagram-app naar de prullenbak te slepen. Maar als je wel kunt komen op positieve manieren om social media te gebruiken, bedenk dan wat je nodig hebt om er meer moois uit te halen in plaats van negativiteit.

 • Ontvolg mensen die je op welke manier dan ook soms een vervelend gevoel geeft.
 • Volg niet te veel accounts, alleen accounts die je écht tof en inspirerend vindt of goede vrienden. Hoe minder mensen je volgt, hoe minder je ook zult blijven scrollen als je eenmaal de app voor je neus hebt.
 • Demp accounts die je wel wilt blijven volgen, maar die je op dit moment geen positief gevoel geven. Ik weet bijvoorbeeld dat mensen die in een tot nu toe niet succesvol IVF-traject zitten dit weleens doen met influencers die net hun zwangerschap hebben aangekondigd. Een mooie manier om niet steeds met zwangerschapsfoto’s geconfronteerd te worden als dat je nu geen fijn gevoel geeft.
 • Gebruik social media alleen op momenten dat je er echt aandacht voor hebt en de content in alle rust kunt bekijken of lezen. Dus niet als je wacht op de bus die elk moment kan aankomen, wel ’s avonds voor het eten als je een kwartiertje op de bank zit.
 • Leg jezelf minder verplichtingen op. Je hoeft bijvoorbeeld niet elke DM binnen één dag te beantwoorden en het is niet erg als je soms de posts van je beste vriendin mist. Laat los dat dat een probleem zou zijn.
 • Gebruik social media op jouw manier. Niets mis met een lurker zijn, nooit actief posts plaatsen of alleen maar accounts met kattenfilmpjes volgen. Laat vooral los dat er social-media-etiquette bestaat. Reageer minder als jou dat rust geeft. Plaats niets of minder vaak. Ontdek wat voor jou goed werkt. Vaak zal je merken dat je dan vanzelf minder tijd doorbrengt op social media. En dat de tijd die je eraan besteedt beter besteed is.

Heb jij nog meer fijne tips voor afkicken van social media (of gewoonweg ermee minderen)?

Dit artikel bevat een samenwerking met BEN.

minderen met social media

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 19 oktober 2023 op 8:59 am - Beantwoord

  Nee. Social media is helemaal niet leuk en er is echt niks goeds aan. Daar: ik heb het gezegd. Zelfs kattenfilmpjes zijn niet leuk, want ze zijn gewoon … niet leuk. Sorry. Je hebt een kat! Een echte! Die op je schoot zit als jij naar ‘ge-ensceneerde’ filmpjes van katten kijkt, of naar ‘kattenfails’, die ook niet leuk zijn want je hebt geen idee of die kat misschien wel een verwonding heeft opgelopen nadat ze van de kast viel. Dus nee. Ik ben het glashard niet met je eens dat social media leuk is. Er zit een duister randje aan, wat heel menselijk is, maar op de socials zo lekker te verbloemen is.
  Je beseft snel genoeg dat het niet echt is en dat er veel leukere dingen in het leven zijn om je uurtjes aan te besteden.

 2. Naomi 19 oktober 2023 op 9:36 am - Beantwoord

  Zo herkenbaar dat je je telefoon pakt op ‘verloren momentjes’. Ik pak mijn telefoon er ook vaak bij als ik wil lezen, maar daar eigenlijk te moe voor ben. Toen ik pas een lijst moest bijhouden voor ergotherapie met wat ik doe op een dag, schrok ik van hoeveel tijd ik door mijn telefoon zat te scrollen. Was echt wel even een eye-opener voor me. Maar net als jij gebruik ik het ook graag voor mijn blog en voor contacten met anderen. Blijft een ingewikkelde zoektocht naar balans, waarbij ik veel van jouw tips al toepas.

 3. Mirjam 19 oktober 2023 op 4:25 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar! Ik wil gewoon mijn telefoontijd minderen, want ik heb al limieten op Instagram & Pinterest 😉 Mijn moeder en vriend hebben allebei de code daarvan, dus ik kan ook niet de optie ‘Nog 15 minuten’ aanvinken (iPhone). Als er een ‘noodgeval’ is (lees: in een post op mijn werkaccount is een foutje geslopen, haha), dan kan ik naar ze toe voor de code, maar ik probeer het echt niet te doen. Het gevolg is dat ik soms gewoon allerlei websites af ga om toch maar iets met m’n telefoon te doen. Hoewel, tegenwoordig open ik regelmatig de DuoLingo app, dus dan leer ik een taal en is de tijd niet volledig verspild 😉
  Maar bedankt voor de tips, die komen goed van pas met minderen van telefoontijd. Ik wil naar maximaal 2 uur per dag gaan. En eigenlijk klinkt dat nog steeds veel, maar zolang ik nog standaard boven de 3 uur uitkom, ga ik het mezelf niet nog moeilijker maken 😉

 4. Simone 20 oktober 2023 op 9:48 am - Beantwoord

  Ik heb een aantal jaar geleden met een groepje ondernemers (toen ik ook nog ondernemer was) een detox voor social media gedaan. Dat was echt enorm confronterend en intens. Maar het hielp wel…. tijdelijk. Ik pak het nog altijd minder als daarvoor, maar nog steeds te veel. Eigenlijk door alle slechte vervelende reclames en het algoritme die ik ruk vind, kom ik er al minder op. Dus bij mij werkt het ook nog eens averechts.

Recente blogs

Winterse smoothie bowl met appel, kaneel & pindakaas

13 november 2022|Recepten|

Smoothies en smoothie bowls vind ik geweldig als ontbijt. Tenminste, als het buiten snikheet is en mijn lichaam snakt naar verkoeling in de vorm van koud eten. In de winter eet ik mijn ontbijt liever warm. Gelukkig realiseerde ik me laatst - waarom wist ik dat niet eerder? - dat je ook warme smoothie bowls kunt maken. Eureka! Deze winterse smoothie bowl eet je warm en tikt door de combinatie van appel, kaneel en pindakaas allerlei herfstclichés af. Voor rommelende magen hoef je niet bang te zijn: in de smoothie bowl zit ook vermalen havermout, waardoor ik er zelf goed vol van zit. Drie minuten werk en dit verwarmende ontbijt inclusief appeltaartgeur staat op je te wachten!

10 willekeurige feiten over mij #3

7 november 2017|Persoonlijk|

Ben je net als ik een nieuwsgierig aagje? Misschien vind je het dan ook wel leuk om een inkijkje te krijgen in de grappige gewoontes, ergernissen of voorliefdes van anderen. In dat geval ben je bij dit artikel aan het juiste adres. Ik vond het namelijk na 8 maanden tijd voor een nieuw artikel met 10 willekeurige feiten over mezelf. Wat voor eten kan ik bijvoorbeeld echt niet uitstaan? Praat ik met een accent? En wist je dat ik sinds een paar maanden een eigen column heb? Je leest er alles over in deze 10 willekeurige feiten over mij. 

Twijfel aan jezelf? – 9 fijne inzichten om in je oren te knopen

23 december 2022|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Twijfel aan jezelf brengt je weinig. Vrijwel niets zelfs. Niemand heeft er wat aan als jij jezelf de grond in boort, blijft dubben of iets je wel gaat lukken en daarom je mooiste plannen maar in de ijskast parkeert. Hoe zonde is het als die toffe plannen daar op een plankje staan te verpieteren terwijl je veel meer kunt dan je denkt? Als jij twijfelt of je iets wel kunt, of je wel leuk genoeg bent, of er wel mensen op je zitten te wachten of als er allerlei andere onnodige twijfels door je hoofd schieten, is dit artikel voor jou. Prent jezelf deze 9 zinnen maar goed in.