Wat nu als je alle tijd van de wereld zou hebben?

Stel je toch eens voor dat je extra uren in een dag zou kunnen kopen. Zou jij dat doen? Een dag van 26 uur lijkt mij zo’n slecht idee nog niet. Wat zeg ik? Dertig uur is ook best prima. Ik heb namelijk meer hobby’s dan tijd, meer slaapbehoefte dan uren vrij en meer leuke, spontane ideeën om mijn weekenden mee op te vullen dan de 48 uur die ik op zaterdag en zondag tot mijn beschikking heb. Maar alle tijd van de wereld hebben, is dat wel zo ideaal? Ik besloot er eens vrolijk mijn gedachten over te kraken en neem je graag mee in mijn hersenspinsels en gefilosofeer.

alle tijd van de wereld

Nooit meer tijdtekort?

Hoe vaak het wel niet voorkomt dat mijn hoofd iets te laat het kussen raakt, omdat ik simpelweg te veel leuke plannen had om in 24 uur te proppen. En hoe vaak ik wel niet zou willen dat ik me kon opsplitsen om drie geweldig leuke dingen op één avond te doen. Ik “worstel” al zolang ik me kan herinneren met het #firstworldproblem dat ik genoeg leuke dingen weet om wel 30 uur per dag mee te vullen. Ik zou dan elke dag mooie delen van Nederland willen ontdekken, talloze nieuwe hobby’s willen uitproberen en uren series willen kijken die ik normaal door tijdgebrek maar laat voor wat ze zijn. Ik zou naast mijn baan elke dag 2 blogartikelen schrijven en misschien een grote onderneming beginnen. Vaarwel keuzes maken! Hallo lang leve de lol! Of toch niet?

De zeldzame momenten meer waarderen

Maar ligt het allemaal wel zo simpel? Kun je nog wel genieten als je alle tijd van de wereld hebt? Hoe leuk zijn die leuke dingen nog als je genoeg tijd hebt om ze dag in dag uit opnieuw te beleven? Juist tijdgebrek zorgt er soms voor dat ik de vrije momenten meer kan waarderen. Ik weet nog goed dat ik er als kind na 6 weken zomervakantie zelfs wel weer aan toe was om mijn ‘geheime’ hut te laten voor wat hij was. De vrije tijd die ik in mijn hut doorbracht, was zo bijzonder niet meer nu ik alle vrije tijd van de wereld had. En nog steeds werkt het zo voor mij. Het weekend is juist zo fijn omdat ik niet elke dag vrij ben. En áls ik een keer een serie kijk, kan ik dat nóg meer waarderen omdat ik dat niet dagelijks doe.

Hoogste prio

Nog zoiets: prioriteiten stellen. Nu ben ik niet de allergrootste ster in prioriteiten stellen, maar dankzij tijdgebrek kan ik in ieder geval een goede poging wagen. Tijd dwingt me om te kiezen of ik ’s avonds doorwerk of toch de avond besteed aan een goed gesprek. Ga je voor een danscursus op maandagavond of breng je die avond toch liever door bij de bridgevereniging (grapje!)? Juist doordat niet altijd alles kan, leer je ontdekken wat er voor jou het meest toedoet. Als ik dan die ene keer naar het theater ga en daar de goede gesprekken met mijn ouders, een uitgebreide shopsessie of een fijne wandeling voor laat schieten, kan ik daar juist bewust met volle teugen van genieten.

Genieten van het nu

Tijdgebrek is misschien zo slecht nog niet. Juist het besef dat ik maar 365 dagen 24 ben (duh!), dat de tijd sneller voorbijgaat dan het licht en dat een onvergetelijke dag voorbij is voordat je er erg in hebt, helpt me om te genieten van het moment. Ieder moment is kostbaar, elke minuut beleef ik maar één keer en alle mooie herinneringen die mijn leven nu fijner maken, kan ik niet nogmaals meemaken. Juist die gedachte helpt me om mezelf soms tot de orde te roepen, te stoppen met dingen die mij ongelukkig maken en bewust keuzes te maken waarvan ik nu en over een tijdje blij word. In dat opzicht is tijdgebrek zelfs iets moois. Het maakt de fijne momenten nóg kostbaarder.

Alle tijd van de wereld hebben, lijkt jou dat wat?

Volg:
Deel:

26 Reacties

 1. 25 maart 2018 / 07:31

  Als dat zou kunnen? Dan zou ik eindelijk eens gaan sporten, een boek lezen, en dat soort dingen die voor een ander normaal zijn, maar niet te doen zijn als je een race-leven hebt. Daarom zijn de vakanties en weekenden ook heilig en duren ze veel te kort :)
  Hennie blogde over…IDUN Minerals | Mijn eerste indruk

  • Romy
   Auteur
   26 maart 2018 / 00:10

   Dat laatste is heel herkenbaar! Doe mij maar een weekend van een dag of drie. Dat geeft net iets meer tijd om al die leuke dingen te doen waar je tussen het rennen, vliegen, hollen door niet aan toe komt ;)

 2. 25 maart 2018 / 09:54

  Ik zou eigenlijk niet alle tijd van de wereld willen hebben. Wat je zegt, daar ben ik het helemaal over eens over dat je meer geniet van dingen als je niet alles in een dag kunt proppen en dus moet kiezen wat je gaat doen. Dan zijn vrije momenten niet meer vanzelfsprekend. Natuurlijk zou ik soms wel meer uren in een dag willen hoor, haha. Ik zou denk dan meer tijd willen besteden aan mijn blog, maar ook aan mensen die ik lief heb!
  Sandra blogde over…Photo Diary #144 | Stemmen, studeren & lunch-date

  • Romy
   Auteur
   26 maart 2018 / 00:15

   Mooi dat je zegt dat je ook meer tijd zou willen besteden aan mensen die je lief hebt! Dat is inderdaad ook wel een mooi doel om meer tijd in te steken :) En ik moet zeggen dat die paar uur extra op z’n tijd inderdaad soms best welkom zouden zijn ;)

 3. 25 maart 2018 / 11:10

  Soms zou dit wel fijn zijn ja, om zo wat meer tijd voor mezelf te hebben naast mijn lange werkdagen.

 4. 25 maart 2018 / 11:23

  Na een werkdag ben ik meestal uitgeteld. Dan heb ik geen zin meer om nog iets te presteren. Dat zou niets veranderen aan het feit dat ik nog enkele uren extra heb. Doe maar niet voor mij. Ik stel het wel uit, zoals ik nu doe.
  Evelyne blogde over…Op de koffie: Gezocht, nieuwe verhalen

 5. 25 maart 2018 / 12:13

  Ik zou heel graag alle tijd van de wereld willen hebben, ook al snap ik wel wat je zegt, dat het soms goed is, dat er een grens aan zit. Maar er is zoveel dat ik wil doen haha. Maar goed, ik kom er wel :)
  Darina blogde over…Parisienne Look of the week, 23 maart 2018

  • Romy
   Auteur
   26 maart 2018 / 00:17

   Haha, herkenbaar! Ik kan me niet eens de laatste keer herinneren dat ik me verveelde ;) Ik heb gewoon altijd wel leuke plannen of ideeën om mijn vrije tijd aan te besteden.

 6. 25 maart 2018 / 13:48

  Nog een weekje en dan heb ik even alle tijd van de wereld ;) Volgende week gaat mijn verlof namelijk in en ik heb er HEEL VEEL zin in ;). Maar ik denk wel dat je je tijd ook meer waardeert omdat het schaars is..

  • Romy
   Auteur
   26 maart 2018 / 00:19

   Oh wat heerlijk dat je verlof al bijna ingaat! Ik kan me voorstellen dat je daar nu al onwijs naar uitziet :) Dan gaan echt de laatste weken in voordat jullie je kleine meisje in jullie armen kunnen houden.

 7. 25 maart 2018 / 16:20

  Alle tijd van de wereld, het klinkt zo goed. Vooral omdat ik dan waarschijnlijk veel meer voor mijn selfcare zou kijken en mezelf veel beter in de watten zou leggen. Eigenlijk nu ik het zo schrijf, is het eigenlijk schandalig dat altijd alles en iedereen voorgaat en ik dan pas kijk of ik nog heel ben en of ik geen zorg nodig heb. Meestal ben ik dan uitgeput en compleet over mijn grenzen.

  Maar in verband met mijn perfectionisme is het wel goed dat er tijddruk is. Zeker met schoolopdrachten. Ik zou altijd wel iets weten dat anders kan of ik zou blijven piekeren op dat ene antwoord op een toets of examen. Het is goed dat de leerkracht dan zegt dat ik moet indienen. Voor mijn eigen bestwil ;)
  Nikita blogde over…Give myself some love! ~2~

  • Romy
   Auteur
   26 maart 2018 / 00:21

   Je hebt helemaal gelijk! Jij hebt die zorg en zelfliefde net zo hard verdient als ieder ander en het zou zo zonde zijn als je daar niet aan toekomt door je tijd voornamelijk in anderen te steken.
   Tegelijkertijd is schaarste van tijd inderdaad wel handig als je perfectionistisch bent. Ik merk dat een strakke deadline mij vaak ook wel helpt om niet eindeloos door te gaan met mijn werk perfectioneren ;)

 8. 25 maart 2018 / 21:37

  Alle tijd zou van mij niet hoeven. Maar een klein beetje meer zou niet verkeerd zijn. Gewoon elke dag 2 uurtjes erbij, om even bij te tanken of wat nuttigs te doen.
  Jacqueline blogde over…Heerlijk gedanst!

  • Romy
   Auteur
   26 maart 2018 / 00:24

   Elke dag twee uurtjes extra klinkt inderdaad nog best prima! Dat zou misschien net iets meer tijd geven om al die leuke plannen waar te maken :)

 9. 25 maart 2018 / 21:51

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik weet nog dat toen ik student was, ik soms vier dagen na elkaar vrij had en ik me na een tijdje echt een soort waste of space begon te voelen. Want ja, urenlang series kijken en op de bank hangen, dagen na elkaar… Daar geniet je echt niet zo hard van als je het élke dag kan doen. Nu kan ik een avondje Netflix veel meer waarderen!
  Talitha blogde over…Keek op de Week #25

  • Romy
   Auteur
   26 maart 2018 / 00:25

   Heel herkenbaar wat je zegt! Na mijn afstuderen had ik een paar weken helemaal niets en al na twee weken vroeg ik me echt af hoe ik al die tijd zou moeten opvullen. Wat was ik blij toen ik al snel als freelancer aan de slag kon en niet meer al mijn dagen kijkend naar series hoefde door te brengen ;)

 10. 26 maart 2018 / 10:07

  Oh heerlijk lijkt me dat. Geen gestress, meer tijd om dingen te doen. Ik denk dat je dan oprecht meer kan genieten van dingen.

 11. 26 maart 2018 / 10:37

  Wat een interessant onderwerp om eens over na te denken! Ik denk eigenlijk ook niet dat meer tijd je gelukkiger maakt. Ik denk dat een mens zich ook juist zo gelukkig voelt door de afwisseling van drukte en rust. Na een drukke dag zul je waarschijnlijk meer genieten van een avondje series kijken. En het is natuurlijk ook erg belangrijk dat je iets hebt om naar uit te kijken!
  Anna blogde over…MLBB #114 | Dagje Leeuwarden, naar de spa en “Insta make-up!”

  • Romy
   Auteur
   26 maart 2018 / 19:28

   Precies! Juist omdat je niet de elke dag 24/7 vrij bent, kun je uitzien naar het moment waarop je wél vrij bent. Ik vind die afwisseling zelf ook wel fijn. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik nooit verplichtingen zou hebben en altijd maar vrij ben. Dan zou ik daar vast ook niet blij meer van worden ;)

 12. 26 maart 2018 / 20:50

  Ik heb op zich niet zoveel problemen met de tijd maar dat kan ook liggen aan het feit dat ik word ingeroosterd voor maar 16 uur per week. Best balen want nu kan ik alles doen wat ik wil, maar als ik eens moet werken heb ik er helemaal geen zin in (terwijl het leuk werk is en als ik er ben valt het allemaal reuze mee!).
  Dinja blogde over…DinjaDONUT’s Tekenchallenge deel 3

  • Romy
   Auteur
   27 maart 2018 / 00:35

   Wel lastig inderdaad als je minder kunt werken dan je eigenlijk zou willen! Hopelijk verandert er binnenkort misschien iets aan je rooster. Wel heel fijn dat je het in ieder geval goed naar je zin hebt op het werk :)

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2018 / 00:19

   Precies! De tijd die je op een dag hebt, vul je eigenlijk vanzelf allemaal wel op. Het is meer zo dat we überhaupt meer dingen willen doen dan we tijd hebben en het aantal uren in de dag doet er dan eigenlijk niet eens toe ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge