Joeri Barcelona

Alleen op reis: waarom wel of niet?

 • 23 december 2016
 • 27 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Begin deze maand vertrok mijn broertje Joeri voor drie maanden naar Barcelona. Al een paar weken hoor ik zijn enthousiaste verhalen en leuke belevenissen aan via Skype. Zo avontuurlijk als Joeri is, ben ik alleen absoluut niet te noemen. Aan de ene kant vind ik het bewonderenswaardig hoe hij het in zijn eentje weet te redden,  maar aan de andere kant lijkt alleen op reis gaan niet echt aan mij besteed. Alleen reizen: wel of niet? Waarom? En waarnaartoe? In dit artikel deel ik mijn overpeinzingen.

alleen op reis barcelona

Mijn travel bucketlist

Inmiddels heb ik al een aantal keer bucket lists opgesteld en aangevuld. Ook reizen mogen op zo’n bucket list voor mij zeker niet ontbreken. Er zijn zoveel plekken op de aarde die ik ooit nog eens zou willen bekijken. De Niagara Falls lijken me bijvoorbeeld heel indrukwekkend en ook Australië lijkt me een prachtig land. Of wat dacht je van een safari in Kenia? Ook in Europa zijn er nog genoeg plekken die ik weleens zou willen ontdekken. Ik zou nog weleens uitgebreid naar Rome willen gaan of Kroatië en Slovenië willen bezoeken.

Voordelen van alleen op reis gaan

Als ik al die reisdromen wil waarmaken, lijkt alleen op reis gaan zeker een optie. Joeri wilde bijvoorbeeld dolgraag op bmx-vakantie naar Barcelona voor een langere tijd, maar voor zo’n reis vind je niet zomaar een maatje. Het voordeel van alleen reizen is dan toch wel dat je je hele reis zelf kunt inplannen en alle keuzes zelf mag maken. Een safari naar Kenia? Waarom niet! Of juist een reis naar Antartica? Niemand houdt je tegen! Zelf ben ik bijvoorbeeld nogal van hele dagen de hort op zijn en veel bekijken. Niet iedereen kan dat alleen even goed waarderen als ik. Juist daarom heeft alleen reizen ook voordelen. Dan is er niemand die het te vermoeiend vindt om zoveel op een dag te zien en ook niemand die bepaalt bij welk museum of winkeltje ik naar binnenga.

Wat houdt me tegen?

Toch is er bij het alleen op reis gaan voor mij vaak een grote ‘ja maar…’. Het lijkt me echt geweldig om meer van de wereld te ontdekken, maar op een of andere manier vind ik het ook doodeng. Misschien kom je net de verkeerde persoon tegen, loop je een enge ziekte op of kom je in een tornado of aardbeving terecht. De gedachten aan doemscenario’s gaan al snel aardig met me aan de haal als ik aan alleen reizen denk. Ook vind ik het idee om alleen te zijn in een vreemd land op een bepaalde manier beangstigend. Ik ben best wel een gezelschapsdier en vind het fijn om mijn belevenissen meteen met iemand te delen. Ik zou die gezelligheid toch wel missen als ik alleen op reis zou zijn.

Persoonlijke groei

Toch komt iedereen die ik ken en die een tijdje heeft gereisd of in het buitenland heeft gestudeerd, met de meest geweldige verhalen thuis. Ook merk ik dat deze mensen vaak persoonlijke groei doormaken door alleen op reis te gaan. Je leert dan echt voor jezelf te zorgen, maar ook om jezelf in je eentje te vermaken en te redden. Alleen al dat is op zich iets wat me in alleen reizen heel erg aanspreekt, meer nog dan dat ik vrij ben om zelf mijn bestemming te kiezen. Ik denk dat het heel waardevol is, zeker als je nog thuis woont, om het eens helemaal alleen te moeten doen. Het is natuurlijk ook de ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen. Je komt daar zonder anderen, dus je moet dan wel contact leggen met een local of andere reizigers. Ook dat is voor je persoonlijke ontwikkeling zeker niet verkeerd.

Conclusie

Als ik mijn lijstje met mooie plekken hierboven lees, kan ik oprecht enthousiast worden. Ook die persoonlijke groei geloof ik zeker in en mede daardoor zie ik alleen op reis gaan als iets waardevols. Toch is er elke keer iets wat me tegenhoudt om de stap te zetten. Misschien is het mijn hang naar samenzijn met anderen, een flinke dosis heimwee of toch de angst voor vreemde dingen. Ach ja, wie weet zet ik me toch nog eens over die dingen heen en stap ik alleen het vliegtuig in naar een verre bestemming. Op korte termijn staat er in ieder geval iets anders leuks op de planning: in januari zoeken we Joeri gezellig op in Barcelona.

Ben jij al eens alleen op reis geweest?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Aneta 23 december 2016 op 9:51 am - Beantwoord

  Ja Antartica lijkt mij ook fantastisch. Ik ben nooit alleen op reis geweest. Mijn vriend wel, drie maanden naar Australië. Hij vond het fantastisch, hij heeft nieuwe mensen keren kennen en geleerd om voor zich zelf te zorgen. Een ding wat hij als nadeel heeft ervaren, is dat hij bij thuiskomst zijn verhalen met niemand kon delen omdat niemand hetzelfde had mee gemaakt als hij. Dat vond hij wel jammer

  • Romy 23 december 2016 op 7:22 pm - Beantwoord

   Wat gaaf zeg, die reis naar Australië! Dat lijkt mij ook een geweldige bestemming. Ik denk dat ik wel ook zo hebben wat je vriend nu heeft. Het leukste is toch als je je ervaringen met anderen kunt delen, vind ik.

 2. Mariëlle 23 december 2016 op 10:29 am - Beantwoord

  Wat ben ik jaloers zeg! Ik ben in de zomer drie dagen alleen in Barcelona geweest, omdat ik de stad ken en me er thuis voel. Niemand wilde mee dus ik dacht HUP ik ga alleen! Ik ben ook alleen naar Sri Lanka gegaan, maar werd daar natuurlijk wel opgevangen en was daar niet alleen. Maar ik kan het iedereen aanraden 🙂

  • Romy 23 december 2016 op 7:21 pm - Beantwoord

   Ik moest eigenlijk meteen aan jou denken toen ik deze blog schreef. Zo stoer dat je gewoon in je eentje naar het verre Sri Lanka bent geweest! Dat lijkt me echt een ervaring om nooit te vergeten.

 3. Irene 23 december 2016 op 10:49 am - Beantwoord

  Ik ben een aantal jaar geleden op mountainbike vakantie in Zwitserland geweest. Dit was wel in groepsverband, maar de heen en de terugreis moest je zelf doen. Ook was er een rustdag die je zelf kon indelen. Ik ben toen met de nachttrein gegaan. Vanaf de nachttrein was het dan ook nog 3,5 reizen. Ik vond dit heel gaaf, en het was voor mij echt een goede tussenoplossing, want helemaal een week alleen in een vreemd land vond ik ook nog eng!

  • Romy 23 december 2016 op 7:19 pm - Beantwoord

   Wat een geweldige ervaring moet dat zijn geweest! Ik vind het heel stoer dat je die hele reis zelf hebt geregeld. Juist het reizen van A naar B vind ik alleen toch best wel een uitdaging.

 4. Josephine 23 december 2016 op 10:55 am - Beantwoord

  Ik herken het wel, wat je zegt. Ik reis ook liever samen dan alleen, en ben ook goed in doemscenario’s. ;). Toch heb ik op mijn 22e een half jaar in Duitsland gestudeerd. Ik vond het heel eng, maar eigenlijk merkte ik dat je in je eentje snel anderen op gaat zoeken. En dan ben je al niet meer ‘alleen op reis’. Ik heb gestudeerd op een soort campus, dat was natuurlijk wel gezellig. Misschien is zo’n groepsverband ook meer iets voor jou dan in je eentje de rimboe in?

  Over die persoonlijke groei, volgens mij wordt dat een beetje overschat. Je maakt dan even een groeispurt (vergeleken met leeftijdsgenoten), maar die haal je met ouder worden ook heus wel weer in. Bovendien zijn er ook wereldreizigers die nog altijd naieve flierefluiters zijn. 😉

  • Romy 23 december 2016 op 7:19 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend leuk dat je in Duitsland hebt gestudeerd! Het lijkt me echt een mooie ervaring om met andere studenten op zo’n campus te zitten. Dan ben je inderdaad alleen, maar toch ook weer niet eigenlijk.
   Ik denk dat je wel gelijk hebt wat betreft de persoonlijke groei. Ook door andere dingen die ik heb meegemaakt, ben ik als persoon wel gegroeid. Toch denk ik dat een reis alleen wel iets voor me zou kunnen betekenen, maar het is niet zo dat ik dan in een keer een enorme ontwikkeling doormaak en anderen dan opeens ver vooruit ben 😉

 5. Henrieke 23 december 2016 op 11:31 am - Beantwoord

  Al die redenen die je opnoemt die je weerhouden om in je eentje op vakantie te gaan.. Ook al ga je met iemand anders, dan heb je een probleem met ernstige ziekte onderweg, aardbevingen, tornado’s enz. Maar je moet natuurlijk alleen maar in je eentje reizen als je er echt vertrouwen in hebt. 🙂

  • Romy 23 december 2016 op 7:17 pm - Beantwoord

   Daar heb je wel gelijk in inderdaad! Ik denk dat het bij mij vooral zo is dat ik er nu niet het vertrouwen in heb. Maar wie weet komt dat binnenkort en ga ik dan alsnog als ware backpacker alleen op reis 🙂

 6. Sofie 23 december 2016 op 11:50 am - Beantwoord

  Ik denk dat ik ook niet echt de persoon ben voor alleen reizen. Ik zou ook de gezelligheid missen, het kunnen delen van al dat leuks met iemand.
  En toch voelt het ook wel als een uitdaging om het eens alleen te doen hé? Ik schreef er net vandaag over op mijn blog. Ik zou normaal een reis maken voor een behandeling, in mijn eentje, vond het doodeng maar keek er toch ook wel naar uit om dat eens alleen te doen. Maar het kan nu niet doorgaan, en dat vind ik toch heel jammer.
  Misschien is een soort groepsreis waar je naartoe gaat zonder iemand die je kent, al een tussenstap?

  • Romy 23 december 2016 op 7:16 pm - Beantwoord

   Zo’n groepsreis is inderdaad een goed alternatief! Zo ontmoet je anderen en ben je niet helemaal alleen, maar kun je toch redelijk je eigen keuzes maken in waar je naartoe gaat. Wat jammer dat jouw reis niet doorgaat! Ik ga je blog meteen even lezen.

 7. Vlijtig Liesje 23 december 2016 op 2:50 pm - Beantwoord

  Ik ben eens alleen naar Londen gegaan. Ik houd van alleen gaan. Dan kan ik veel beter opletten onderweg.

  • Romy 23 december 2016 op 7:15 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad wel zo! Zelf ben ik dan helaas weer niet zo’n ster in de weg vinden, haha.

 8. Anne - Ditisanne.nl 23 december 2016 op 3:34 pm - Beantwoord

  Ik heb twee weken alleen door Ierland gereisd en dat was één van mijn mooiste reizen! Als je alleen reist leg je véél makkelijker contact met anderen / locals en dat vond ik echt een groot voordeel.
  Natuurlijk is het soms wel eens jammer wanneer je mooie momenten niet met iemand deelt, maar ik ben tijdens een alleen-reisvakantie wel wat vaker op sociale media te vinden. Onze camera heeft wifi dus foto’s gaan direct naar mijn mobiel en deel ik dan wat vaker dan wanneer ik alleen reis. En op een of andere manier is delen met het thuisfront een prima alternatief voor delen met een reisgenoot!

  • Romy 23 december 2016 op 7:14 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een geweldig avontuur! Ik denk inderdaad dat je gelijk hebt wat betreft het contact met anderen en dat lijkt me heel waardevol aan zo’n reis. Ook is het tegenwoordig door social media waarschijnlijk een stuk minder eenzaam om zonder reisgenoot op een vreemde bestemming te zijn. Ideaal zo’n camera trouwens 🙂

 9. Vivian 23 december 2016 op 5:37 pm - Beantwoord

  Alleen op reis gaan lijkt mij ook fantastisch! Het heeft zeker ook dingen die spannend zijn, maar het lijkt me een hele bijzondere ervaring.

 10. Laura 23 december 2016 op 10:11 pm - Beantwoord

  Het lijkt mij ook wel heel erg gaaf om alleen te reizen. Gewoon om alles zelf te verkennen, zelfstandiger te worden en ook jezelf beter leren te kennen. Echt heel gaaf wel gewaagd natuurlijk maar dan beleef je wel iets wat alleen jij weet das wel heel erg bijzonder.

  • Romy 24 december 2016 op 12:09 am - Beantwoord

   Ja precies! Het is wel heel speciaal om helemaal alleen zoiets speciaals mee te maken. Maar wel oh zo spannend!

 11. Rebecca 23 december 2016 op 11:01 pm - Beantwoord

  Aan iedereen die twijfelt over het gaan of niet gaan, wil ik alleen maar zeggen dat je het moet doen. Ik ben 1 keer op stage geweest in het buitenland. Voor 7 maanden naar Amerika. Ik ben toen op mijn 18e in 1 klap volwassen geworden, haha. Vorig jaar ben ik alleen naar Parijs gegaan voor vijf dagen en dat was zooo tof! DOEN!

  • Romy 24 december 2016 op 12:03 am - Beantwoord

   Wauw, wat ontzettend gaaf, zowel de lange stage naar Amerika als je reis naar Parijs! Je zet me zeker wel aan het denken! Misschien probeer ik het ook eens uit met een paar dagen in mijn eentje op stedentrip. Dat is toch een iets lagere drempel voor mij dan meteen een paar maanden weg.
   Dankjewel voor je enthousiaste reactie! 🙂

 12. Beautyjuf 26 december 2016 op 2:21 pm - Beantwoord

  Wat fantastisch dat je broer alleen naar Barcelona is gegaan! 🙂 In het verleden heb ik ook eens alleen gereisd. Daarnaast ben ik een aantal keren alleen naar de andere kant van de wereld gevlogen waar iemand op mij wachtte. Ik heb daar maar één woord voor: fantastisch! Je staat veel meer open voor andere mensen dan wanneer je met zijn tweeën (of meer mensen) reist. Ook leer je veel over jezelf in bepaalde situaties. Kortom, voor mij was het heel leerzaam en bijzonder. Sowieso vind ik reizen een leerzame (en rijke) ervaring.

  • Romy 26 december 2016 op 7:24 pm - Beantwoord

   Dat klinkt inderdaad als een geweldige ervaring om mee te maken. Fijn om zo’n positieve reactie te lezen! Door jouw reactie en nog een paar andere reacties ga ik er serieus eens over nadenken om toch alleen in de auto of in het vliegtuig te stappen.

 13. Amina 27 december 2016 op 2:20 am - Beantwoord

  Ik heb precies hetzelfde: aan de ene kant wil ik het heel graag. Bijvoorbeeld alleen naar Mexico of zo…maar aan de andere kant zie ik veeeel te veel gevaren…ik denk dat ik het wel zou kunnen maar dan door middel van een verzorgde groepsreis of zo…en dat laatste spreekt me dan weer niet zo aan hahahahaha!

  • Romy 27 december 2016 op 9:45 am - Beantwoord

   Haha, dat herken ik maar al te goed! Als er iets is waar ik niet tegen kan, dan zijn dat wel groepsreizen. Maar een ver land in mijn eentje vind ik dan ook weer een beetje eng, zeker een land als Mexico. Ik denk dat ik maar voor een middenweg ga: iets dichterbij huis en maximaal een weekje in mijn eentje op stap 🙂

 14. Annemijn 2 maart 2017 op 8:19 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar, zoals je het schetst. Het staat hoog bovenaan m’n bucketlist, alleen iets houd me tegen. Mijn angst voor een enge ziekte of nare mannetjes is er nauwelijks, maar het idee dat je het niet met een vriendin/bekende kunt hebben over wat je hebt meegemaakt schrikt me af. Ik bedoel: wat zijn ervaringen als je ze niet kunt delen?

  • Romy 2 maart 2017 op 10:22 pm - Beantwoord

   Ik herken ook wel het punt dat jij noemt. Ook ik ben wel een ‘gezelschapsdier’ dat graag met andere mensen ervaringen uitwisselt. Dat is toch iets wat je bij alleen reizen helaas moet missen. Aan de andere kant denk ik dat je tijdens zo’n reis ook leuke mensen ontmoet met wie je je ervaringen kunt delen en gelukkig bestaat er ook zoiets als Skype en e-mail 😉

Recente blogs

Volwassen als (bijna) 25-jarige? | Expectation vs. Reality

7 april 2018|Persoonlijk|

Over anderhalve maand word ik alweer 25. Een kwart eeuw oud, hoe dan?! Als kind geloofde ik altijd dat je op je 25e alles voor elkaar zou hebben. Ik zou dan vast al jaren als journalist werken, getrouwd zijn met een jeugdliefde en in een prachtige boerderij wonen met een gezin met (tot dan toe) twee kinderen en een eigen beestenboel. Ik zou rijden in mijn eigen auto en zou daarnaast blaken van het zelfvertrouwen en nooit meer onzeker zijn. Want hé, als je 25 bent, dan heb je het toch gewoon helemaal gemaakt? In dit artikel geef ik je een eerlijk kijkje in hoe ik daar nu over denk.

Winterse smoothie bowl met appel, kaneel & pindakaas

13 november 2022|Recepten|

Smoothies en smoothie bowls vind ik geweldig als ontbijt. Tenminste, als het buiten snikheet is en mijn lichaam snakt naar verkoeling in de vorm van koud eten. In de winter eet ik mijn ontbijt liever warm. Gelukkig realiseerde ik me laatst - waarom wist ik dat niet eerder? - dat je ook warme smoothie bowls kunt maken. Eureka! Deze winterse smoothie bowl eet je warm en tikt door de combinatie van appel, kaneel en pindakaas allerlei herfstclichés af. Voor rommelende magen hoef je niet bang te zijn: in de smoothie bowl zit ook vermalen havermout, waardoor ik er zelf goed vol van zit. Drie minuten werk en dit verwarmende ontbijt inclusief appeltaartgeur staat op je te wachten!

Wat zou ik doen met een miljoen? (als zuinige ex-student)

25 februari 2018|Persoonlijk|

Stel je toch eens voor dat je de loterij wint (in mijn geval vrij knap, aangezien ik niet meedoe met loterijen!). Of dat je van een rijke oudtante opeens een flink geldbedrag krijgt als erfenis. Of dat je plotseling à la Kunst & Kitsch een foeilelijk schilderij ontdekt dat een miljoen euro waard blijkt te zijn. Wat zou je dan doen met dat geld? Echt materialistisch ingesteld ben ik niet en zal ik - ook met een miljoen euro op mijn rekening - waarschijnlijk niet worden. Ik zou nooit stoppen met werken of geld over de balk smijten. Toch weet ik stiekem wel raad met een flink geldbedrag. Wat zou ik doen met een miljoen?