Alleen wonen en eenzaamheid. Het is geen onderwerp waar veel over wordt geschreven. Als je leest over mensen die een nieuwe woning betrekken, lees je vooral over de mooie kanten: de vrijheid, verantwoordelijkheid en eigen keuzes. Maar alleen wonen kan ook een keerzijde hebben: eenzaamheid. Het is iets waar veel meer mensen mee kampen dan je soms denkt, ook jongeren. Ook ik vond alleen wonen best wel wennen. Want bij wie kun je dan je verhaal kwijt? Gelukkig heb ik daarin steeds meer mijn weg gevonden. Ik deel graag mijn ervaringen en geef 11 tips tegen eenzaamheid.

Eenzaamheid: algemeen probleem of taboe?

Gelukkig gaat het alleen wonen mij prima af. Maar ook dan komen er natuurlijk weleens eenzame momenten om de hoek kijken. Niet alleen bij mij, maar waarschijnlijk wel bij meer mensen die alleen wonen. Wat zeg ik? Ik kan me voorstellen dat ook mensen die samenwonen of zelfs mensen met een gezin zich regelmatig eenzaam kunnen voelen. Bijvoorbeeld als je partner veel van huis is of als je in een voor jou nieuwe omgeving woont. Eenzaamheid is een bekend probleem, hoewel het soms lijkt alsof er nog steeds – in mijn ogen onterecht – een taboe op rust. Dat terwijl openheid juist kan helpen.

Alleen wonen en eenzaamheid | Mijn ervaring?

Ik woon zelf sinds 2,5 maand op mezelf. Dat vond ik wel even een overgang, omdat ik gewend was om een woning te delen met mijn ouders, twee broers en een aantal beesten. Oftewel, altijd wel een gesprekspartner of in ieder geval wat rumoer in huis. Alleen wonen is vergeleken daarmee totaal anders. Zeker in het begin moest ik daar aan wennen. Ik kan prima alleen zijn en weet me maar al te goed in mijn eentje te vermaken. Toch gaat er ook wel een gezelschapsdier in mij schuil. En op sommige momenten, bijvoorbeeld als ik even baal of als ik juist iets geweldig leuks heb meegemaakt, ben ik ook liever niet alleen thuis.

Gelukkig voel ik me tegenwoordig niet vaak meer eenzaam. Gelukkig helpen de onderstaande 11 tips in dat soort situaties voor mij.

1. Hallo telefoon!

Sinds ik op mezelf woon, bel ik aardig wat af. Als ik bijvoorbeeld overdag geen mensen heb gesproken, dan bel ik vaak ’s avonds even iemand op. Vaak is dat een van mijn ouders of een vriendin. Gewoon om mijn verhaal kwijt te kunnen of om gezellig wat te kletsen. Ben je bang bent dat je telefoontje niet gelegen komt en durf je daarom niet te bellen? Stuur dan gewoon even een appje van tevoren of het uitkomt. Werkt perfect!

2. Ga elke dag even naar buiten

Zelfs als het regent dat het giet of als juist de mussen van het dak vallen, zorg ik ervoor dat ik elke dag even buiten ben. Al is het maar om een rondje te wandelen en boodschappen te doen. Je hebt tijdens een korte wandeling dan misschien niet direct contact met mensen, maar bent wel even onder de mensen. Juist als je je eenzaam voelt, kan zo’n rondje helpen om niet in de ik-ben-eenzaam-en-zielig-bui te blijven hangen. Tijd voor wat frisse energie!

3. Neem een huisdier

Als je net zo gek bent op huisdieren als ik, dan is een leuk dier in huis halen zeker een aanrader tegen eenzaamheid. Dankzij Pippa heb ik altijd gezelligheid om me heen. ’s Ochtends word ik enthousiast begroet zodra ik mijn bed uit kom. Als ik thuiskom na een werkdag, staat Pippa me al miauwend bij de deur op te wachten. En als ik me even wat minder voel, komt Pippa graag op mijn schoot liggen voor een extra dosis liefde en knuffels. Tel daarbij op dat een huisdier je heel wat vertederende of juist hilarische momenten kan bezorgen.

alleen wonen eenzaamheid

4. Spreek regelmatig af

Een dooddoener misschien, maar zoek het contact met anderen ook echt bewust op. Tegenwoordig zorg ik ervoor dat ik elk weekend minstens één, maar vaak ook wel wat meer, afspraken met anderen gepland heb staan. Dat kunnen vrienden zijn, maar ook familieleden of kennissen. Ik weet inmiddels van mezelf dat ik best wel een gezelschapsdier ben. Als ik weet dat ik voor een weekend nog niets gepland heb staan, probeer ik vaak actief naar dingen op zoek te gaan. En dan niet op de dag zelf, maar vaak al een paar dagen van tevoren. Zo weet ik zeker dat ik in het weekend wat contact heb.

5. Zoek op het werk contact op

Je werkplek speelt een belangrijke rol om eenzaamheid te voorkomen. Als je leuke collega’s hebt, heb je in ieder geval op werkdagen al leuk contact met mensen. Ik deel bijvoorbeeld een kamer met twee leuke collega’s (mochten jullie dit lezen, hoi!). Zij zijn er alleen niet elke dag. Daarom probeer ik soms zelf contact op te zoeken. Bijvoorbeeld door een praatje aan te knopen met een collega elders op de afdeling of door een keer met voor mij wat meer onbekende collega’s te gaan lunchen.

Werk je vanuit huis? Dan kan het helpen om een keer in een café of op een gezamenlijke werkplek te werken. Daar ben je toch nog onder de mensen.

6. Meld je aan voor clubs of vrijwilligerswerk

Een tip die ik leerde door dit artikel van Shirley: meld je aan voor clubs in je nieuwe woonplaats om zo mensen te leren kennen. En nee, dan bedoel ik niet danceclubs of parenclubs (gaat wat lastig in je eentje!), maar gewoon cursussen of clubjes waarbij je je met gelijkgestemden op iets leuks stort. Pottenbakken, zwemmen, lezen – wat je maar wilt. Vrijwilligerswerk kan overigens ook een goede optie zijn om een vaste sociale bezigheid te hebben.

7. Zoek online contact

Social media kunnen helpen om meer écht contact te leggen. Niet voor niets heten ze “sociale” media. Heb je bijvoorbeeld een bepaalde vriendin al een paar jaar niet gesproken? Stuur eens een berichtje. Wie weet levert dat een leuke afspraak op. Of volg je mensen op Instagram die je nog nooit hebt ontmoet, maar met wie je al een tijdje leuk wederzijds contact hebt. Stel gewoon eens voor om wat af te spreken. Nieuwe vriendschappen sluiten is soms net daten: iemand moet de eerste stap zetten.

alleen wonen eenzaamheid

8. Ontdek dingen om alleen te doen

Als je alleen woont, heb je nu eenmaal niet elke dag mensen om je heen. Dat is een feit. Maar soms is het juist fijn om tijd alleen door te brengen. Ontdek bijvoorbeeld dingen die je fijn vindt om in je eentje te doen, zodat je de tijd voor jezelf meer kunt gaan waarderen. In mijn geval zijn bloggen, fotograferen en kaarten maken bijvoorbeeld hobby’s waarmee ik me prima alleen kan vermaken.

9. Zet achtergrondgeluid aan

Oké, misschien is dit gewoon een bijzonder trekje van mij. Maar ik vind het dus heel fijn om regelmatig YouTube-filmpjes, het achtuurjournaal of muziek op de achtergrond aan te zetten. Niet als ik aan het werk ben, maar wel als ik bijvoorbeeld in mijn eentje mijn zelf in elkaar geknutselde avondeten naar binnenwerk. Door achtergrondgeluid lijkt het net alsof er toch nog een beetje iemand aanwezig is. Of klinkt dit nu onbedoeld heel zielig?

10. Zeg vaker ‘ja’ tegen sociale dingen

Nog een tip bij alleen wonen en eenzaamheid: doe wat vaker spontane dingen. En zeg ook vaker ‘ja’ als er iets spannends op je pad komt. Krijg je bijvoorbeeld een uitnodiging voor een verjaardag van iemand die je half kent? Twijfel niet, maar ga gewoon. Soms kost het een subtiel schopje onder je kont, maar juist dat soort situaties kunnen je achteraf een enorme sociale oppepper geven. En ze leveren je misschien ook leuke nieuwe contacten op.

11. Zorg ervoor dat je zelf leuk gezelschap bent

En de laatste tip: leer dat jij zelf ook best prima gezelschap bent. Het is heel waardevol om te leren wat je aan jezelf hebt. Ik kan bijvoorbeeld regelmatig genieten van binnenpretjes die te flauw zijn om ook maar met iemand te delen. Net zoals ik mezelf soms een schouderklopje kan geven als ik trots ben en heb geleerd om mezelf soms een schop onder mijn kont te geven na een baaldag. In dat opzicht is alleen wonen echt heel mooi. Je leert dat, wat er ook gebeurt en wie er ook op je pad komt, je het ook in je eentje weet te redden.

Alleen wonen en eenzaamheid?Praat erover!

Tot slot nog iets heel belangrijks! Voel jij je eenzaam? Praat erover. Schaam je niet, maar wees open. Het is niet sneu en je bent echt niet de enige die hiermee te maken heeft. Wees er open over bij vrienden of familie of zoek professionele hulp als je er niet zelf uitkomt. Je bent het waard!

Voel jij je weleens eenzaam?

Pinterest Alleen wonen en eenzaam

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Shirley 25 juli 2019 op 6:50 am - Beantwoord

  Ik ben blij dat we nu internet hebben. Voor die tijd zou alleen wonen voor mij een stuk eenzamer zijn geweest. Ik vind je tips heel goed. Leuk dat ik je nog geïnspireerd heb. Vrijwiliigerswerk is zeker een goede tip. In Utrecht heeft dat me veel contacten opgeleverd (ik zat in het bestuur van mijn flat en bij de wijkkrant). Doordat dat hele lokale dingen waren, burgerde ik er een beetje door in in de buurt.

  • Romy 26 juli 2019 op 8:34 am - Beantwoord

   Wat slim dat je in Utrecht als vrijwilliger aan de slag bent gegaan in je eigen wijk (of zelfs flat). Een handige manier om ook juist in de buurt wat mensen te leren kennen!
   En inderdaad, lang leve het internet! Mede daardoor vermaak ik me ook alleen bijna altijd wel.

 2. Naomi 25 juli 2019 op 7:22 am - Beantwoord

  Wat goed zeg, dat je dit bespreekbaar maakt. Ik kan zelf heel goed alleen zijn, maar ik zoek ook heel bewust regelmatig contact met anderen. Ik moet zeggen dat ik WhatsApp echt de perfecte manier van contact vind. Soms ben ik te moe om echt naar iemand toe te gaan, maar via WhatsApp blijf ik dan toch ‘in contact’.

  • Romy 26 juli 2019 op 8:34 am - Beantwoord

   Klopt, WhatsApp is wel echt ideaal om, ook als je alleen bent, wat contact met anderen op te zoeken. Ik ben ook echt heel blij met het bestaan van sociale media. Juist nu!

 3. bychristiana 25 juli 2019 op 7:55 am - Beantwoord

  Eigenlijk nooit! Ik vind het heerlijk om alleen te zijn en kan me ook prima alleen vermaken. Neemt niet weg dat ik ook graag in goed gezelschap verkeer natuurlijk. Dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Wel heel goed trouwens dat je hier een artikel aan wijdt. Ik denk dat het heel goed is voor mensen om eens stil te staan bij mensen die echt eenzaam zijn, die dus gewoon niemand hebben. Heel verdrietig is dat.

  • Romy 26 juli 2019 op 8:36 am - Beantwoord

   Klopt! Er zijn volgens mij veel meer mensen eenzaam dan je vaak denkt. Toch goed om daar bewust bij stil te staan, want het moet heel verdrietig zijn als je je elke dag eenzaam voelt.
   Ik herken me wel in wat jij beschrijft trouwens. Ik vind het ook aan de ene kant heel fijn om alleen te zijn en verveel me bijna nooit, maar aan de andere kant vind ik het ook wel fijn om regelmatig mensen om me heen te hebben.

 4. Darina 25 juli 2019 op 7:58 am - Beantwoord

  Mooie tips! Ik voel me nooit eenzaam en kan heel goed alleen zijn, maar soms zoek ik zeker bewust de mensen op.

 5. Audrey 25 juli 2019 op 8:28 am - Beantwoord

  Wat goed dat je over dit onderwerp schrijft! Ik heb eigenlijk bijna nooit last van eenzaamheid. Ik ben graag alleen en voel me eerder eenzaam als ik ergens in een gezelschap ben waar ik me niet op mijn gemak voel 😉

  • Romy 26 juli 2019 op 8:38 am - Beantwoord

   Dat laatste herken ik ook wel een beetje. Ik ben liever alleen dan in gezelschap waar ik niet zoveel mee heb 😉

  • Claudia Diependaal 26 juli 2019 op 12:25 pm - Beantwoord

   Hi Romy, ik ben Clautje35 op Twitter ? Ik ben trouwens 44, maar Twitter stond tot een paar jaar geleden uit en ik had geen zin om de naam te wijzigen. Ik zou niet eens weten hoe, bedenk ik me net haha!. Ik ben dus vooral eenzaam, omdat ik niet meer mag en kan werken. Ik heb Secundaire progressieve MS! Afspreken kan alleen vaak op het laatste moment, omdat ik anders vaker moet afzeggen. Dat afzeggen vind ik niet fijn. Naar de buren ga je ook niet elke dag, zou ik andersom ook niet fijn vinden. Ik woon samen, sinds kort komt hij elke avond naar huis, daar moet ik nog steeds aan wennen. Mijn zonen worden 21 en 16 2 en 1 september en wonen nog thuis. Ik zou niet en willen dat ze zich helemaal aan mij aanpassen. Dan heb ik nog een dochter van bijna 29 met bijna 2 kinderen.. Zij werkt hier middels een PGB. En een stiefdochter van 28 met 2 kinderen. Mijn moeder verzorgd me 1 keer in de week dus genoeg mensen over de vloer s morgens. Bijna al mijn vriendinnen werken en hebben een gezin. Afspreken kan tot 19.00 daarna echt niet meer. Dus uit eten met vriendinnen ga ik rond 18.00. Vreemd maar waar toch voel ik me regelmatig eenzaam!

   Groetjes Claudia!

   • Romy 27 juli 2019 op 1:15 pm - Beantwoord

    Hoi Claudia, dank je wel voor je reactie! Wat goed dat je je verhaal zo open deelt. Zo te horen zit je inderdaad in een lastige situatie, waarin je soms wel contact wilt opzoeken maar dat niet kunt. Het is wel heel mooi en fijn dat je familie goed voor je kan zorgen. Maar ik kan me voorstellen dat je soms behoefte hebt aan meer contact, zeker overdag. Bestaat er niet toevallig een vereniging waarbij je je kunt aansluiten, bijvoorbeeld voor mensen met MS (of juist een vereniging voor een hobby die je erg leuk vindt)? Soms kan het al helpen om in contact te komen met mensen die in een min of meer vergelijkbare situatie zitten of die juist een leuke hobby of voorliefde met jou gemeen hebben.

 6. Lianne 25 juli 2019 op 8:32 am - Beantwoord

  Oh ja zeker herkenbaar! Ik heb me die jaren dat ik alleen in Eindhoven woonde echt wel eens heel eenzaam gevoeld. Alles wat ik deed was werken terwijl ik er niet gelukkig van werd, ik kende helemaal niemand in die stad en vriendinnen en ouders woonden allemaal ver weg waardoor afspreken niet vanzelfsprekend ging. Geld om bijvoorbeeld te sporten had ik niet. Ik heb wel eens geprobeerd om nieuwe contacten op te doen online, maar toch lieten ze op een gegeven moment niks meer van zich horen waardoor ik dus terug was bij af. Heel vervelend en frustrerend. Gelukkig heb ik sinds ik samenwoont die eenzaamheid nooit meer gehad. Sterker nog: ik heb nu in Alkmaar een mooier sociaal leven dan ooit! 🙂

  • Romy 26 juli 2019 op 8:42 am - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je je in Eindhoven wel vaker eenzaam voelde. Als je wat verder weg woont van dierbaren, is dat natuurlijk ook niet makkelijk. Ik heb zelf ook wel periodes gehad waarin ik me eenzaam voelde, en ben juist daarom dankbaar dat dat gevoel nu niet meer zo vaak voorkomt. Wat mooi dat jij nu ook geen last meer hebt van eenzaamheid en dat je in Alkmaar zo veel leuke contacten hebt. Daar mag je echt heel trots op zijn, omdat je het grotendeels aan jezelf te danken hebt <3

 7. Lilian 25 juli 2019 op 9:14 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Toen ik uit huis ging, ging ik jaren op kamers en toen samenwonen, dus ik heb eigenlijk nooit alleen gewoond. Al vond ik het studentenleven ook best eenzaam, dan ging ik vaak ’s avonds werken in m’n bijbaan, zodat ik niet alleen thuis was.

  Maar goede tips! Die laatste tip ook, ik zag een keer de mooie documentaire ‘Alone’, waarbij mannen in hun eentje in de wildernis werden gedropt en degene die het het langst volhield die won een geldbedrag. Een aantal van hen ging ook op een bepaald moment hele grappige dingen doen, omdat ze zelf leuk gezelschap moesten zijn anders hielden ze het natuurlijk niet vol. Daar denk ik nog vaak aan, want ook in een huis met een gezin is dat belangrijk 😉

  • Romy 26 juli 2019 op 8:43 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het studentenleven in een studentenhuis ook wel eenzame momenten heeft, zeker als je bijvoorbeeld studenten om je heen hebt die meer van feesten houden dan jij (of juist andersom).
   Wat mooi trouwens wat er uit die documentaire kwam! Ik denk dat momenten voor jezelf echt heel waardevol zijn om jezelf beter te leren kennen en ook te leren dat jij ook best prima gezelschap kunt zijn.

 8. Jessica J. 25 juli 2019 op 10:31 am - Beantwoord

  Ik heb nooit alleen gewoond en ben meteen met m’n vriend gaan samenwonen. Ergens vind ik het wel jammer dat ik tijdens m’n studies niet op kot gezeten heb, want ik had die compleet onafhankelijke fase nu ik erover nadenk graag doorlopen.
  Los daarvan heb ik ook wel altijd achtergrondgeluid nodig als ik alleen thuis ben, of dat nu Spotify is, Netflix of de radio, als ik maar iets hoor. Dat is een trekje dat ik van m’n moeder heb. ? En dat ‘ja’ zeggen … Ik ben diegene die vaak geen zin heeft om ergens heen te gaan, maar als ik er dan bén, is het meestal wel ontzettend leuk, haha. Iets met drempelvrees, denk ik. ?

  • Romy 26 juli 2019 op 8:46 am - Beantwoord

   Juist de sociale dingen waar je eerst tegen opziet, kunnen soms heel fijn uitpakken. Dat herken ik ook regelmatig.
   Gelukkig ben ik niet de enige die graag iets op de achtergrond aan heeft staan 😉 Ik vind het echt stil als ik even geen geluid om me heen heb.

 9. Wendy (B) 25 juli 2019 op 11:34 am - Beantwoord

  Ik ben wel graag alleen maar voel me enorm alleen…

  • Romy 26 juli 2019 op 8:46 am - Beantwoord

   Wat rot om dat te horen! Het is heel naar om je zo eenzaam te voelen. Hopelijk heb je misschien iets aan mijn artikel of durf je erover te praten met mensen <3

   • Antonella 26 juli 2019 op 12:08 pm - Beantwoord

    Ik woon sinds drie jaar alleen in het ouderlijke huis en het was al een ramp.. Nu sinds 1maamd woont ik in een andere woning.. Ben zo bang.. Ben al zo bang.. Kan helemaal niet tetegen eenzaamheid. Ik krijgt van die nare gedachten.. Heb totaal geen geen vrienden terwijl ik heel sociaal ben… Ben zo bang en zo eenzaam… Ik kom uit maasmechen limburg België.. En buiten dit heb ik ook copd… Ben zo bang van helemaal alleen te komen zijn.. Dat ik nu al in feiten ben..

    • Romy 27 juli 2019 op 1:09 pm - Beantwoord

     Wat ontzettend naar om te horen dat je niet alleen eenzaam, maar ook bang voelt sinds je alleen woont. Dat lijkt me een heel moeilijk gevoel om elke dag mee te moeten dealen. Misschien helpt het om iemand in vertrouwen te nemen over die angst en er eens over te praten. Alleen al dat kan soms opluchten of helpen. Sterkte in ieder geval! Het is je echt gegund dat je van dit vervelende gevoel verlost wordt.

 10. Lissanne 25 juli 2019 op 1:14 pm - Beantwoord

  Ik herken me hier heel erg in. Vooral het aanzetten van youtube filmpjes of de tv zodat het een beetje als achtergrondgeluid fungeert. Daar ben je zeker niet de enige in!

  • Romy 26 juli 2019 op 8:47 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij dat herkent! Ben ik daar gelukkig niet de enige in 😉

 11. Daenelia 25 juli 2019 op 2:58 pm - Beantwoord

  We wonen nu alweer een poosje samen maar ik heb me echt nooit alleen gevoeld toen ik nog single was en op mezelf woonde. Eerlijk gezegd: ik zag er alleen maar voordelen in! Lekker je eigen ding doen, niet verplicht sociale dingetjes te hoeven doen, en volledige aandacht voor mijn hobbies en interesses. Of ik de radio nou aanhad of niet (liever wel, dat maskeerde het geluid van de buren: dus van andere mensen :D), ik had het prima naar mijn zin.
  Ik kan me dus ook niet voorstellen dat men echt hele dagen in hun uppie binnen zitten… Je moet er toch ook om te werken, of boodschappen te doen. Je komt toch mensen tegen als je de post ophaalt. Er wordt toch wel eens een pakketje bezorgd. En anders heb je altijd nog klagende buren die bij jou komen verhaal halen over nachtelijke geluiden die toch echt bij een andere buur horen … (ander verhaal.). Contact genoeg, ook als je er geen moeite voor doet!
  Maar … als je meer sociale prikkels nodig hebt dan ik, dan zijn jouw tips goud waard. … En ik ben ook blij met mijn gozer in huis, hoor. Toch, soms, soms…. alleen wonen was ook fijn.

  • Romy 26 juli 2019 op 8:51 am - Beantwoord

   De dingen die jij noemt, zijn voor mij ook wel de grootste voordelen van alleen wonen. Ik geniet er zeker van om lekker mijn eigen ding te doen en tijd te besteden aan de dingen die ik leuk vind, zonder dat iemand anders dat te veel vindt worden 😉
   Contact heb je inderdaad altijd wel, ook als je alleen woont. Maar contact met de caissière of postbezorger is niet voor iedereen hetzelfde als sociaal contact met dierbaren bij wie je je hart kunt luchten en kunt vertellen hoe het gaat. Ik heb zelf in ieder geval wel behoefte aan meer dan dat, maar gelukkig heb ik voldoende fijne mensen om me heen om die behoefte te vervullen. Dat maakt de tijd die ik daarna voor mezelf heb alleen maar fijner.

 12. Citlali 25 juli 2019 op 6:13 pm - Beantwoord

  Als ik alleen zou wonen zou ik echt zeker wel een kat als huisdier nemen. Ik vind veel dingen fijn om zelf te doen, maar zou toch een soort van company willen. Maar voor nu woon ik thuis en als ik uit huis ga droom ik ervan om met mijn vriend te gaan samenwonen 🙂 al zouden we dan denk ik ookwel een kat nemen hoor!

  • Romy 26 juli 2019 op 8:52 am - Beantwoord

   Leuk dat jij ook een kat zou willen! Het is zo gezellig om je huis met een kat te delen, ook als je daarnaast een menselijke huisgenoot (oftewel, een partner) hebt 🙂

 13. Evelyne 25 juli 2019 op 8:40 pm - Beantwoord

  Hier ben ik toch ook wel stiekem een beetje bang voor.. thuiskomen en niemand hebben om je verhaal tegen te kunnen doen. Ik merk dat nu ook. Ik kom soms op tijdstippen thuis dat mijn ouders het huis uit zijn, terwijl ik gewoon ben dat ze altijd thuis zijn op het moment dat ik van mijn werk kwam. Het is een aanpassing, maar het went wel.

  • Romy 26 juli 2019 op 8:55 am - Beantwoord

   Het is inderdaad wel even wennen om op jezelf te wonen. Ik had ook heel erg de angst die jij nu omschrijft. Maar mijn ervaring is dat het alleen zijn soms ook juist heel fijn is. Ook kan het juist wel voldoening geven om meer actief moeite te moeten doen om dagelijks iemand te spreken. Mijn ouders waren er altijd als ik thuis was. Nu moet ik zelf iemand bellen of opzoeken als ik behoefte heb aan contact en eigenlijk lukt dat vaak wel 🙂 En natuurlijk is bellen ook nog altijd wel mogelijk.

 14. Zo simpel is dan geluk 25 juli 2019 op 9:38 pm - Beantwoord

  Ik kan me heel erg goed voorstellen dat het best even wennen is om alleen te gaan wonen en dat je je best eens eenzaam kan voelen.
  Zelf woon ik nog thuis, maar voel ik me zeker ook regelmatig eenzaam. Dit komt met name omdat ik nauwelijks nog vrienden heb en de vrienden die er zijn wonen ver weg waardoor afspreken toch een stuk lastiger is.

  • Romy 26 juli 2019 op 8:57 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je je regelmatig eenzaam voelt en dat je vrienden niet echt in de buurt wonen. Ik kan me voorstellen dat je je daardoor ook wat eenzaam kunt voelen. Misschien helpt het om het er eens met iemand over te hebben hoe je je voelt. Ik heb gemerkt dat mensen om je heen soms heel goed kunnen meedenken over manieren om wat meer contact te krijgen in je omgeving.

   • Zo simpel is dan geluk 30 juli 2019 op 7:25 pm - Beantwoord

    Op zich kan ik er wel goed mee omgaan hoor. Weet op zich ook wel wat ik zou kunnen doen om meer contacten te krijgen, maar als je niet helemaal gezond bent is dat toch een stuk lastiger. Vooralsnog lukt dat dus niet erg. Maar goed, het is nu ook weer niet heel dramatisch met me gesteld hoor. 😉

    • Romy 31 juli 2019 op 7:55 am - Beantwoord

     Begrijpelijk dat je gezondheid het contact leggen net wat lastiger maakt. Gelukkig heeft het geen heel grote impact op je. Maar toch zou het leuk zijn als je voor je gevoel wat meer leuk contact hebt.

 15. Lisa 26 juli 2019 op 7:07 am - Beantwoord

  Mooie tips, ook voor wie niet alleen woont!

 16. Josephine 26 juli 2019 op 4:36 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven, Romy. Ik vond het soms ook wel stilletjes, toen ik nog alleen woonde. Nog een tip uit mijn eigen ervaring: leer je buren kennen. Ook al groet je elkaar alleen maar af en toe, als je weet wie er aan de andere kant van de muur woont, kan dat toch heel prettig zijn.

  • Romy 27 juli 2019 op 4:39 pm - Beantwoord

   Goede tip inderdaad! Alleen al voor je eigen gevoel is het wel prettig om te weten wie er naast je wonen. Ik heb wel nummers uitgewisseld met mijn onderburen en we zeggen elkaar netjes gedag. Je brengt me op het idee om misschien toch eens te vragen of ze voor een kop thee willen langskomen.

 17. Saskia 28 juli 2019 op 9:01 pm - Beantwoord

  Mooi dat je hier bij stil staat. Komt zeker vaak voor dat mensen zich alleen voelen. Voor mij niet van toepassing aangezien ik vanuit mijn ouderlijk huis ben gaan samenwonen met mijn man 🙂

 18. Claire 29 juli 2019 op 9:52 pm - Beantwoord

  Ik vind het zó knap dat je hierover schrijft! Ik denk oprecht dat iedereen zich weleens eenzaam voelt. Of je nou veel vrienden hebt of niet. Het is zo’n naar gevoel om je alleen te voelen. Ik heb ook wel een periode gehad waarbij ik me zo voelde en merk dat het dan echt helpt om bewust contact te gaan zoeken. Inderdaad wél naar verjaardagen, feestjes of andere plekken gaan waar mensen zijn die je niet zo goed kent. Uiteindelijk valt het vaak hartstikke mee. Ik heb hierdoor al heel veel leuke mensen ontmoet 🙂 Enne no worries, ik zet ook vaak de televisie aan of een YouTube video zodat het niet zo stil in huis is. Ik vind op mezelf wonen héérlijk, maar het is wel een enorme overgang van mijn ouderlijk huis haha. Daarom probeer ik ook in het weekend lekker veel te plannen en doordeweeks rustig bij te komen in mijn eigen huis.

  • Romy 30 juli 2019 op 11:59 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je op dat soort momenten ook een aantal manieren hebt gevonden om toch contact te hebben. Het is soms inderdaad een kwestie van even over een drempel stappen om bijvoorbeeld alsnog naar een feestje te gaan, terwijl het achteraf vaak hartstikke leuk blijkt te zijn.
   Heerlijk dat jij ook zo geniet van het op jezelf wonen! Precies de redenen die jij noemt, vind ik ook zo fijn aan mijn eigen plekje 🙂

 19. Anna 30 juli 2019 op 11:15 pm - Beantwoord

  Wat een goed artikel met veel bruikbare tips! Die van de achtergrondgeluiden, haha, daar herken ik me wel in. Ik kan erg goed alleen zijn, soms zelfs iets te, haha :D. Ik merk wel dat ik me eigenlijk nooit echt alleen voel, omdat mijn cavia’s er altijd zijn. Laatst hadden mijn ouders ze opgehaald omdat ik op vakantie ging, en toen voelde ik me ineens zo alleen! Ik probeer ook ieder weekend iets gezelligs te plannen. Gelukkig kan ik ook altijd bij mijn ouders terecht als ik behoefte heb aan gezelschap :-).

  • Romy 31 juli 2019 op 7:57 am - Beantwoord

   Wat fijn dat je altijd wel bij je ouders terecht kunt als je even mensen om je heen wilt hebben. Gelukkig heb ik dat ook wel en wordt mijn moeder alleen maar blij als ik een keer “extra” bel 😉 Bijzonder hè wat huisdieren met je kunnen doen? Ik denk ook dat ik me zonder Pippa opeens veel meer alleen zou voelen dan nu zij er is.

 20. Mariska 3 augustus 2019 op 1:47 pm - Beantwoord

  Mijn kat is precies de reden waarom ik hem uit het asiel heb gehaald destijds. Ik woonde dan wel samen met mijn broertje, maar die was altijd aan het werk voor zijn eigen bedrijf. Nog geen seconde spijt van gehad, want zo’n lieve kat helpt echt tegen eenzaamheid. En het scheelt dat die van mij bijna 3 is en nog steeds heel speels is 🙂

  • Romy 5 augustus 2019 op 8:21 am - Beantwoord

   Een kat is zeker geweldig om je minder eenzaam te voelen. Ik vind het ook zo gezellig om een beestje erbij te hebben. En gelukkig is Pippa ook nog lekker speels (en knuffelig) 🙂

 21. derboven fabiola woonende antwerpen 6 november 2020 op 7:33 pm - Beantwoord

  mijn vriend iseen visser en zit vaak alleen en gaan volgend jaar uit elkaar alleen zitten het is niets voor mij maar zou zo graag een doede vriendine zoekendie leuke dingen wil doen samen wandelenn iets drinken gezelllig praten enz maar weet niet hoe ik daar kan aankomen en wil er hulp voor hebben