alleen zijn 4

Waarom alleen zijn soms goed is? (+ tips voor meer alleentijd)

 • 29 december 2023
 • 6 Reacties

Al mijn hele leven lang doe ik best veel dingen alleen. “Zielig!”, denk je dan misschien meteen. Of “Wat eenzaam!”. Maar nee hoor, het is niets van dat alles. Ik heb juist gemerkt dat het soms heel fijn is om uitjes alleen te plannen, in je eentje thuis te zijn, in je uppie op avontuur te gaan of gewoon eens met enkel jezelf en een notitieboek op de bank te zitten. Alleen zijn kan heel waardevol zijn, ook als je met een partner of zelfs een heel gezin woont. Waarom hecht ik er zoveel waarde aan? Wat maakt alleen zijn waardevol? En hoe maak je tijd voor jou alleen, ook als je een overenthousiaste vriendenkring of een drukbezet dagelijks leven hebt?

Alleen zijn vs. eenzaamheid

Als ik zeg dat ik in mijn eentje naar de stad ga of in mijn uppie in een koffietentje neerplof, dan denken mensen regelmatig dat ik me vast “eenzaam” voel. Of dat ik baal dat er geen vrienden zijn die dat met me willen doen. Maar nee, niets van dat alles. Als ik rondvraag of iemand wil meegaan, dan kan ik vast wel Bart of een vriendin optrommelen om mee de stad in te gaan. Is het niet vandaag, dan wel volgende week. Maar ik doe dat soort dingen soms bewust in mijn uppie.

Vanaf mijn puberteit ga ik regelmatig in mijn eentje “op avontuur”. Niet dat ik solo-reizen maak (hoewel ik het heel stoer vind als anderen dat wel doen!) of op een motor met mijn haren in de wind het hele land doorcros. Zo avontuurlijk is het nu ook weer niet. Maar ik vind het bijvoorbeeld heel fijn om in mijn eentje een stad te bezoeken, naar workshops te gaan, te kringloopshoppen tot ik erbij neerval of twee uur lang door een natuurgebied te slenteren. Zónder dat ik me daar eenzaam bij voel.

Lees ook: Alleen wonen en eenzaamheid: 11 tips tegen een eenzaam gevoel 

Alleen zijn en eenzaamheid zijn twee verschillende dingen. Eenzaamheid betekent in mijn ogen dat je het gevoel hebt bij niemand terecht te kunnen. Of je voelt je niet gezien, gehoord of gewaardeerd in een gezelschap. Je kunt je óók eenzaam voelen als je met anderen bent, bijvoorbeeld op een kringverjaardag waar alle andere aanwezigen duidelijk niet “jouw type” zijn of als je in een relatie zit waarin je niet 100% jezelf kunt zijn. Alleen zijn houdt daarentegen simpelweg in dat je tijd in je eentje doorbrengt. En ja, dat kan eenzaam zijn als je er niet zelf voor kiest. Maar je kunt ook bewust de keuze maken om alleentijd te nemen. En dat is in mijn ogen waardevoller dan mensen soms denken.

Lees ook: Introvert en eenzaam: hoe dat soms samengaat? (+ mijn 11 tips)
alleen zijn 4

“Joh, dat is toch niet gezellig!”

Ik was rijk geweest als ik € 5 had gekregen voor elke keer dat iemand dit tegen mij heeft gezegd. Het is blijkbaar best een ding als je sommige dingen prima vindt om in je uppie te doen. Het klinkt blijkbaar niet heel fancy om in je eentje een middag te winkelen. Buiten de deur lunchen is vaak iets wat je aan een tafeltje voor twee doet. En een weekend in je eentje wat aanrommelen in huis is misschien niet de leukste weekendbesteding om over te vertellen bij het koffiezetapparaat op maandagochtend. Maar er is niets mis mee om die dingen wél in je eentje te ondernemen. Ik vind het zelf eerder stoer als iemand daarin lekker zijn eigen plan trekt en ook genoeg kan hebben aan zichzelf als gezelschap.

Toen ik een jaar of negentien was, had ik best een druk sociaal leven. Ik studeerde en zat de hele week al tussen de mensen. Als ik op zaterdag ook nog met een vriendin afsprak, vond ik het heerlijk om op zondag in mijn eentje te zijn. Soms nam ik de bus naar Amsterdam om daar te fotograferen, thee te drinken en door het Vondelpark te lopen. Ik vond het een verademing om op mijn eigen tempo en zonder me te hoeven druk maken over wat de ander wel/niet leuk vindt de sfeer van de stad op te snuiven. Het was voor mij een moment om mijn gedachten op een rij te zetten, te ontprikkelen en soms ook na te denken over belangrijke beslissingen of thema’s in mijn leven.

Waarom alleen zijn heel waardevol is (ook als niet-introvert)?

Nu is regelmatig alleen zijn als introvert waarschijnlijk een must. Introverten (zoals ik) laden niet op van mensenmassa’s, maar van tijd alleen doorbrengen. Ze kunnen prima sociaal zijn en leuk meedoen, maar moeten er daarna vaak even van bijkomen. Dan is alleentijd nogal belangrijk!

Maar ook als je de alleen-zijn-behoefte minder hebt om op te laden, is het heel waardevol om soms tijd in je eentje te hebben. Om meerdere redenen:

 • Het helpt om jezelf beter te leren kennen. Als je een pleaser bent (ha, hand omhoog hier!), stap je waarschijnlijk regelmatig over je eigen behoeften heen. Je gaat mee naar een film die je maar zo zo vindt, omdat je je daar “verplicht” toe voelt. Of je plempt je weekenden veel voller dan je zou willen. Alleen zijn is helpt je dan om te ontdekken wat jij nu eigenlijk wilt, wat je nodig hebt, wat jou energie kost en wat energie geeft. Het geeft je een moment om bij al die dingen stil te staan in plaats van door te gaan in de ratrace van de verplichtingen die je hebt.
 • Tijd alleen geeft je een moment om zelf over belangrijke vragen na te denken. Vaak vinden anderen van alles van wat je doet, zegt of kiest. Hoe goedbedoeld dat ook is en hoe raak sommige adviezen ook zijn, het is heel fijn om er soms ook in je eentje zonder meningen van anderen op te broeden. Zeker bij grote thema’s in je leven.
 • Je kunt dingen doen waar mensen om je heen niet om staan te springen. Stel: jij bent gek op horrorfilms, maar je kunt niemand om je heen daar enthousiast voor maken. Dan is het toch juist mooi als je proactief besluit om in je eentje in de bioscoopzaal te gaan zitten?! Dan heb jij alsnog je leuke uitje en ben je niet afhankelijk van de keuzes van anderen.
 • Alleen zijn leert je om jezelf meer te waarderen. Momenten alleen laten me inzien dat ik best leuk gezelschap kan zijn voor mezelf. Het geeft mij zelfvertrouwen om dingen in mijn eentje te ondernemen, dicht bij mezelf te blijven en soms te beslissen “Ik vind dit leuk, dus ik ga dit doen!”
 • Dingen in je eentje ondernemen haalt je uit je comfortzone. Waar ik het ooit zwaar ongemakkelijk vond om in mijn eentje ergens te lunchen, vind ik dat nu prima comfortabel. Uit je comfortzone gaan maakt je comfortzone groter. Het brengt je avontuur en laat je zien dat je meer (in je eentje) kunt dan je van tevoren dacht.
 • Alleen zijn leert je om beter te voelen wat er in je omgaat (hoe spiriwiri dat ook mag klinken). De waan van de dag gaat wel door, elke dag opnieuw. Dan is er niet altijd ruimte om bij jezelf na te gaan hoe met het je gaat, wat je nodig hebt en wat misschien niet lekker loopt. Zodra je in je eentje bent, heb je meer rust om daarover na te denken.
 • Dingen in je eentje doen levert regelmatig mooie gesprekken op. Juist doordat je niet voortdurend bezig bent met je gezelschap, heb je opeens oog voor andere mensen om je heen. Van de vrouw bij het bushokje tot iemand anders die alleen zit in een restaurant. Ik heb al regelmatig meegemaakt dat ik daardoor in prachtige gesprekken belandt of opeens oog heb voor taferelen om me heen die ik anders al snel zou missen.
alleen zijn 5

Wat voor dingen kun je dan zoal alleen doen?

Er zijn talloze leuke dingen om te doen als je alleen bent. Je kunt natuurlijk kiezen voor standaard-dingen die (bijna) niemand in gezelschap doet. Denk aan boeken lezen, puzzelen of creatief bezig zijn. Maar het is juist leuk om ook dingen alleen te doen waarvoor je normaal al snel je familie of vrienden zou optrommelen. Ik probeer mezelf daar regelmatig in uit te dagen. Want waarom zou je die dingen altijd samen doen als je soms ook de behoefte voelt om het avontuur in je eentje aan te gaan?

Dit zijn een paar dingen om in je eentje te doen:

 • Bezoek een stad die je nog niet kent en bekijk daar de mooiste toeristische trekpleisters of de leukste winkels van binnen. Maak er echt een dagje weg inclusief luxe lunch van.
 • Ga in je eentje naar een koffietentje of lunchroom (kies jouw favoriet, jij hebt het alleenrecht op de keuze!) en bestel het lekkerste wat op de kaart staat.
 • Bewonder kunst of een tentoonstelling in een museum, en struin op je eigen tempo langs alle mooie kunstwerken.
 • Woon een workshop of cursus bij die hoog op je lijstje staat en waar je anderen niet enthousiast voor krijgt. Zo volg ik regelmatig creatieve workshops in mijn eentje. Het leuke is dat je in zo’n groep altijd vanzelf wel gezellige contacten opdoet.
 • Daag jezelf uit om in je eentje uit eten te gaan. Dit punt staat nog hoog op mijn lijstje. Want waarom zou je dineren altijd met anderen moeten doen?
 • Ga naar de bioscoop in je uppie. Dit is dé kans om die ene film te bezoeken waar je anderen niet enthousiast voor krijgt (of waar jullie maar geen datum voor kunnen prikken).
 • Of bekijk thuis een film die je al heel lang wilt zien (via Netflix of Pathé Thuis).
 • Maak een mooie strandwandeling of wandel door een natuurgebied. In mijn eentje in de natuur zijn is voor mij altijd het perfecte alleen-doen-ding als ik ergens over wil nadenken of wil bijtanken in een drukke periode.
 • Ga in je uppie hardlopen of sporten. Zeker als je niet zoveel tijd hebt, is dit een goede manier om toch tijd alleen te hebben.
 • Pak een leuke creatieve hobby op. Of dat nu diamond painting, kleding naaien, haken, breien, schilderen of kaarten maken is.
 • Bezoek een kringloopwinkel, vintage markt of een ander tweedehands adres. Ik doe dit zelfs liever in mijn eentje dan met anderen, omdat ik dan volledig op mijn tempo op tweedehands-jacht kan gaan.
 • Schrijf in je bullet journal. Maak bijvoorbeeld een bucket list of een fuck it list (met dingen die je juist niet hoeft te bereiken van jezelf), bedenk een plan om bepaalde doelen te bereiken of schrijf willekeurige hersenspinsels van je af die op dit moment door je hoofd heen gaan.
 • Kook de sterren van de hemel voor jezelf. Wie zegt dat culinair uitsloven alleen bedoeld is voor als er anderen bij zijn?! Het is juist mooi om ook jezelf een met liefde gekookte maaltijd voor te schotelen.
 • Ga naar een yogales, meditatiecursus of iets anders waar je leert om je lijf tot rust te brengen. Ik ga zelf naar een ademcoach die me helpt om rustiger te ademen en dat voelt, inclusief de mooie wandeling door Amsterdam ernaartoe, altijd als een fijn zen-uitje voor mij alleen.
 • Puf uit in de sauna en trakteer jezelf op een dagje (of een uurtje – ook al goed!) wellness voor jou alleen.

Ja, al die dingen zijn óók gezellig om samen te doen. Blijf zeker dit soort dingen ondernemen met vrienden, familie of desnoods vage kennissen. Maar hoe mooi is het als je zulke dingen ook in je eentje kunt doen?!

alleen zijn 4

Ja maar, vaker alleen zijn – hoe doe ik dat?

Ik weet nog dat ik daar best weleens moeite mee had in het verleden. Anderen me alle ruimte om dingen in mijn eentje te ondernemen. Toch dacht ik dat ik een leukere vriendin, partner, (schoon)dochter, kennis, ondernemer, etc. zou zijn als ik vaak met anderen de hort op was en alsmaar ‘Ja!’ zei op afspraken. Maar het tegendeel bleek waar: hoe minder tijd ik nam om tot mezelf te komen, hoe minder anderen ook aan mij hadden. Ik was vaak overprikkeld, verloor mezelf en vond het daardoor ook lastiger om zelf keuzes te maken. Dus gooide ik het na een tijdje over een andere boeg: ik besloot mezelf weer momenten voor me, myself and I gunnen.

Want echt: ook als je samenwoont, een gezin hebt, doordeweeks druk bent met een veeleisende baan of onderneming, of een vriendengroep hebt die verwacht dat je regelmatig gezellig meedoet, kun je tijd alleen plannen. Dit zijn tips die mij helpen om regelmatig alleen te zijn (en daarvan te genieten):

 • Plan die momenten alleen in. Zo simpel is het. Als je wacht totdat er een moment voor alleentijd voorbijkomt, kun je vaak lang wachten. Blok daarom die momenten bij voorbaat. Dan staan ze maar vast in de agenda. En oh ja, doe ook echt je best om er niets tussen te laten komen.
 • Maak het klein en haalbaar. Alleen zijn hoeft echt niet te betekenen dat je een hele dag leeg houdt. Zeker als je samenwoont of een gezin hebt, is dat niet altijd realistisch. Kijk daarom hoe je het wél kunt inpassen. Kun je een uur in je eentje wandelen? In het weekend een yogales volgen? Of gewoon een half uur eerder op bed gaan liggen met een goed boek? Kijk wat passend is in jouw leven en agenda en geef jouw invulling aan alleen zijn.
 • Wees niet bang om dingen te missen. Misschien heb je last van Fear Of Missing Out als je een feestje overslaat, niet mee gaat winkelen of de afspraak met jezelf laat voorgaan op een spontaan filmavond-idee van vrienden. Maar probeer dat aan de kant te zetten. Keuzes maken betekent altijd dat je sommige dingen moet missen. Focus op wat het je oplevert (óók een leuke dag/middag/avond en de voordelen van alleen zijn) in plaats van wat je mogelijk mist.
 • Zeg regelmatig ‘nee’ tegen uitnodigingen. Dat doe ik ook vaker dan een paar jaar geleden, sinds ik doorheb dat alleentijd voor mij belangrijk is. Ja, het is soms heel rot om te doen. Maar besef dat ook de ander soms meer heeft aan een ‘nee’ als jij daar een energieker en leuker mens van wordt (ook binnen jullie contact, vriendschap of relatie).
 • Maak een lijst met leuke dingen om in je eentje te doen. Hierboven vind je al een hele lijst vol inspiratie, maar je hebt vast zelf ook nog leuke ideeën. Wat zijn alleendingen die jij graag eens zou willen doen? Zet ze onder elkaar en koppel er eventueel meteen concrete data aan.
 • Of zoek specifiek hobby’s die je juist alleen hoort te doen. Aan een haakwerk zit je bijvoorbeeld meestal niet met z’n tweeën te werken. Als je in je eentje erop uitgaan nog iets te spannend vindt, zijn creatieve binnenhobby’s een goede eerste stap.
 • Doe iets alleen wat je normaal met een ander zou doen. Dit is de makkelijkste tip om meteen de daad bij het woord te voegen. Kun je je partner niet enthousiast krijgen om naar die ene romcom mee te gaan? Ga in je eentje in plaats van de ander te blijven overhalen! Wil je heel graag naar een concert, maar ken je niemand anders die fan is van deze artiest? Koop een ticket voor jou alleen. Je wilde toch al gaan. Waarom dan niet alleen?
 • Trek je niets aan van “ongezellige” meningen. Als iemand het raar vindt dat jij enkel een bak popcorn als gezelschap hebt in de bioscoop, laat dat dan lekker bij die persoon. Jij leeft jouw leven en je mag keuzes maken die jou gelukkig maken. Wat een vage kennis, willekeurige mede-bioscoopzitter of iemand anders daarvan vindt, zegt meer over de vastgeroeste ideeën van die persoon dan over jouw stoere plan.

Alleen zijn is niet ongezellig, wel waardevol, fijn en hartstikke oké

Terwijl ik me als achttienjarige nog lichtelijk schaamde als ik een weekend in mijn eentje doorbracht, ben ik daar nu steeds meer oké mee. Ik heb óók een leuk sociaal leven, heb lieve vrienden en kan heel blij worden van een dag bijkletsen of samen met Bart of familie of vrienden ergens naartoe gaan. Maar ik ga daarnaast erg lekker op mijn momenten alleen. Sinds ik weet wat alleen zijn mij brengt en ook besef dat het mij helpt om dichter bij mezelf te blijven, neem ik die tijd juist graag.

Alleen zijn is misschien in de ogen van sommigen ongezellig, stom of saai. Maar als jij er de waarde van inziet, doen die meningen je al minder en schuif je misschien eerder wél in je eentje aan in dat lunchtentje of in de biodscoopstoel. Je leert jezelf er meer door waarderen, gaat nog eens uit je comfortzone, probeert nieuwe dingen, krijgt er reflectiemomenten door cadeau én je doet nog eens dingen die je anders niet zou doen. Waarom zou je wachten tot je iemand vindt die met jou mee wil gaan naar die ene pottenbakcursus als je ook in je uppie kunt gaan? Het maakt de dag er niet minder leuk op en is meteen een mooie manier om jezelf uit te dagen én te laten zien dat je ook aan jezelf een zeer geslaagd gezelschap hebt.

Heb jij veel behoefte aan alleen zijn? En wat doe jij graag op die momenten?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 29 december 2023 op 9:09 am - Beantwoord

  Dit is een blog naar m’n hart. Ik heb het echt wel moeten leren (want is het niet raar, vroeg een stemmetje zich in het begin af), maar onderneem nu heel graag dingen in m’n eentje. En nee, dat voelt niet eenzaam. Voelt zelfs heerlijk;). Ik vind het overigens heel inspirerend om blogs zoals deze te lezen en te zien hoe anderen dat doen en erover denken.

 2. Daenelia 29 december 2023 op 11:16 am - Beantwoord

  Eerlijk, als ik echt alleen ben, dan ben ik op mijn rustigst. Heerlijk. Maar ik ben net zo lief alleen met mijn gozer, wat ook wel fijn is, omdat we ons thuiskantoor delen. (Maar dit jaar maken we stappen zodat we ons eigen aparte kantoortjes hebben.)
  Maar ik vind het niet erg om mijn alleen-tijd op te geven, als ik er iets waardevols uit haal.
  Eenzaam ben ik nooit. Nooit. Maar goed, dat komt ook omdat ik snel contact leg …

 3. Evelyne-Gouden Momenten 29 december 2023 op 2:15 pm - Beantwoord

  Ik kan ook wel eens genieten van alleen-tijd, maar het mag soms ook niet te lang duren, haha. Ik heb ook al dikwijls gedacht om alleen een koffiebar binnen te stappen en daar wat te schrijven, maar daar ben ik nog niet geraakt. Ook alleen reizen spreekt mij niet zo aan. Maar ik ga wel graag eens alleen op stap met mijn camera en misschien moet ik dat in 2024 wel eens terug gaan opnemen om meer alleen er op uit te trekken met mijn vriend Canon 😉

 4. Simone 29 december 2023 op 3:29 pm - Beantwoord

  Voor ik een baan in loondienst had, had ik niet zoveel behoefte aan tijd alleen. Die had ik namelijk toen heel erg veel. Maar juist nu ik in loondienst werk, merk ik hoe fijn het is om soms even niks of niemand om me heen te hebben. Meestal ga ik dan gewoon lekker hobby’en, dan kom ik ook gelijk tot rust. Wel bijzonder hoe dat in minder dan 1,5 jaar is veranderd!

 5. Geke 29 december 2023 op 8:26 pm - Beantwoord

  Ik vind het niet moeilijk om alleen te zijn, integendeel.
  Soms moet ik net wat meer moeite doen om met anderen samen dingen te doen… 🙂

 6. Zo simpel is dan geluk 30 december 2023 op 8:53 pm - Beantwoord

  Ja, ik vind het ook fijn om alleen te zijn om op te laden. Nu woon ik alleen dus is dat niet heel lastig, haha. Maar ik ga ook wel eens alleen winkelen of naar een concert of festival. Liever lekker alleen ergens van gaan genieten, dan thuis blijven omdat er niemand is die met je mee wil. Zelf wel eens alleen op vakantie geweest (naar een plek waar mijn zusje werkte, dus ik zag haar daar wel af en toe). Juist als je alleen bent raak je inderdaad vaak in gesprek met mensen!

Recente blogs

Een positieve mindset? 8 tips om dat te bereiken!

19 januari 2017|Positiviteit|

Stel je voor: de schuurdeur klemt, waardoor je je fiets niet kunt pakken, te laat bij de bushalte arriveert en vervolgens je overstap op de tram mist. Daarna begint het te regenen, terwijl jij je als een gek haast om nog die belangrijke afspraak op dat onmenselijke tijdstip te kunnen halen. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat zo'n reeks gebeurtenissen nu niet bepaald een positief begin van de dag vormt. Maar een positieve mindset, hoe bereik je die dan wel, zelfs op dagen die niet zo fantastisch lijken? In dit artikel geef ik 8 concrete tips om je op weg te helpen.

5 tips om piekeren een halt toe te roepen

12 februari 2017|Persoonlijke groei|

Ben ik wel leuk genoeg? Doe ik het allemaal wel goed? Wat als het allemaal verkeerd uitpakt? Piekeren is helaas iets waar ook ik me regelmatig schuldig aan maak. Soms breken we ons mooie hoofdje onterecht over dingen waar we eigenlijk niet zoveel aan kunnen veranderen. En dat is knap lastig! Nu ben ik helaas nog geen kampioen in piekergedachten wegbonjouren, maar er zijn wel een aantal dingen die mij hebben geholpen om het piekeren te verminderen. Vandaag deel ik 5 tips met jou.

Photo diary: onze reis naar Barcelona in 20+ foto's

7 januari 2017|Persoonlijk|

Gelukkig hebben we de foto's nog. Dat is wat ik even dacht toen we donderdag Schiphol uitliepen en de Spaanse zon officieel verwisselden voor de Hollandse kou. Afgelopen week bracht ik door in Barcelona om daar mijn broertje op te zoeken en we hebben op en top genoten van deze mooie Spaanse stad. Uiteraard kwam ik terug met een hele lading vakantiekiekjes en in deze photo diary deel ik 20+ foto's van mijn favoriete plekjes in Barcelona.