wat als je te veel wilt 1

Wat als je alles tegelijk wilt (en het liefst nu!)? | 7 tips

 • 7 oktober 2019
 • 29 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

In mijn hoofd poppen zeker dagelijks nieuwe ideeën op. Ik wil ooit een boek schrijven. Ik wil nog op reis naar Australië. En over een tijdje zou ik mijn toilet ook wel willen verbouwen. Ik kan in mijn enthousiasme soms van alles tegelijk willen. En het liefst ook nog eens allemaal nu! Maar ja, een dag heeft natuurlijk maar 24 uur die je niet alleen maar rennend van het een naar het ander kunt doorbrengen. Hoe doe je dat dan als je alles tegelijk wilt? Ik merk dat ik hierin de laatste tijd meer rust heb gevonden. Dit zijn 7 tips waaraan ik veel heb gehad.

1. Stop met denken “Nu of nooit!”

Ik ben iemand die het liefst acuut de daad bij het woord voegt. Met vakanties boeken gaat dat nog wel, maar veel andere plannen kosten gewoon tijd. En die tijd heb je niet altijd. Soms moet je plannen even parkeren, omdat je al veel op je bordje hebt. Besef dat je veel plannen ook heus volgende week, volgende maand of zelfs over een paar jaar nog kunt uitvoeren. Ga je verhuizen of zoek je een nieuwe baan? Bedenk dan dat zoiets alleen al genoeg energie van je vraagt om je naast de dagelijkse beslommeringen op te storten. En laat de plannen voor een geweldig boek en een intensieve yogacursus even voor wat ze zijn. Dat komt wel weer.

» Lees ook mijn artikel over te veel moeten van jezelf.

2. Breng een volgorde aan

Als je alles tegelijk wilt, kan het helpen om je plannen op een rij te zetten en een volgorde aan te brengen. Welk van al die dingen is op dit moment het meest belangrijk? Wat wil je nu het liefst waarmaken? En waar zit echt een bepaalde deadline aan? Voor een verhuizing zit je bijvoorbeeld misschien wel vast aan een datum voor de sleuteloverdracht. In zo’n geval kun je beter eerst alles voor je huis geregeld hebben voordat je je op tien andere projecten stort en je alvast inschrijft voor een cursus of drie.

3. Besef dat alles wat je aandacht geeft groeit

“Wat je aandacht geeft, dat groeit” is een wijze uitspraak die ik laatst van iemand te horen kreeg. Het omgekeerde geldt overigens ook: wat je geen aandacht geeft, groeit niet. Als je alles tegelijk wilt, kun je eigenlijk nergens je aandacht op richten. Je projecten worden er waarschijnlijk niet beter op. Je gestelde doelen komen niet razendsnel dichterbij. Je wordt er geen leukere partner, ouder of vriend(in) van en je zult er ook zeker niet alle voldoening uit halen die je eruit zou kunnen halen. Besef dat je soms iets moet wegstrepen van je lijstje om andere doelen waar te maken. Bepaal dus waar jij je aandacht NIET op wilt vestigen. In ieder geval nu niet.

4. Denk ook in middenwegen en mogelijkheden

Soms is het misschien moeilijk te beseffen als je stuitert van enthousiasme over jouw vele ideeën, maar er zijn vaak heel wat andere mogelijkheden dan iets wel óf niet doen. Je kunt bijvoorbeeld plannen op een iets lager pitje zetten en er op een rustiger tempo aan werken. Zo kun je in plaats van in een mum van tijd een zogenaamde killerbody te creëren ook gewoon beginnen met één keer per week naar de sportschool gaan om je lekker te voelen. Of zijn er opties om iets uit te besteden of om hulp te vragen, bijvoorbeeld bij verbouwplannen? Er kan soms meer dan je denkt.

Doe dat trouwens bij voorkeur niet bij alle 1001 plannen tegelijk. Bij elkaar zijn 1001 middenwegen alsnog wat te veel van het goede.

5. Ga van rondvliegende ideeën naar concrete plannen

Rondvliegende ideeën zijn altijd leuk en spannend, maar er komt een moment waarop je spijkers met koppen moet slaan. Werk daarom de ideeën uit die op dit moment voor jou belangrijk zijn. Maak je ideeën concreet met heldere stappen en misschien zelfs een planning. Wil je een onderneming beginnen? Maak een plan. Wil je aan een boek werken? Bedenk wanneer je wat op papier gezet wilt hebben. En wil je niets liever dan een mooie woning vinden? Ga met mensen om tafel zitten, bekijk de mogelijkheden en bepaal of en hoe je dat kunt aanpakken.

Soms blijken ideeën helemaal niet te realiseren als je je plannen uitwerkt. Dat is natuurlijk vervelend, maar ook dan is het goed om dat te weten. In dat geval kun je je gelukkig nog op 1000 andere ideeën storten!

» Lees ook mijn artikel over 6 tips om je doelen waar te maken. Of dit artikel over de stap van dromen naar doen.

6. Kijk goed naar wat je energie geeft

Ook als je alles tegelijk wilt, kun je best soms ideeën krijgen die je écht niet kunt laten schieten. Om nog maar te zwijgen over mooie kansen die heel plotseling op je pad komen. Daarom hanteer ik als uitzondering op de bovenstaande punten de keren dat ik een geweldige kans alleen maar NU kan waarmaken. Soms haal ik ergens zo veel energie uit dat ik daarvoor best een tandje harder wil werken. Misschien moeten andere ideeën daar dan voor plaatsmaken. Belangrijk is wel om jezelf de vraag “Wat geeft mij energie?” continu te blijven stellen. Kijk kritisch of je er na een tijdje nog steeds energie uit haalt.

7. Besef dat een mens maar zoveel kan

We zijn weleens geneigd om te overschatten wat we aankunnen. Dan zien we onszelf als die ene super(wo)man die heus wel 1001 dingen tegelijk kan waarmaken. Met een strakke planning, een boel ambitie en een flinke dosis enthousiasme moet dat toch lukken. Verrassing: niet dus! Ideeën waarmaken is een kwestie van prioriteiten stellen. Een paar van die vele ballen waarmee je aan het jongleren bent, moet je laten vallen om er een nieuwe bal bij te kunnen pakken.

Een van de dingen die ik me begin te realiseren: ik ben geen supervrouw. En dus blijven er altijd nog 1000 ideeën over, heb ik nog nooit een boek geschreven, is mijn toilet nog niet verbouwd en staat de cursus stijldansen nog steeds op de langetermijnplanning. Ach, zo blijft er altijd wat te doen over.

Wat doe jij als je alles tegelijk wilt?

wat als je alles tegelijk wilt

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 7 oktober 2019 op 6:51 am - Beantwoord

  Fijn artikel. Ik wilde ook altijd alles tegelijk en kwam uiteindelijk in de knel want het overzicht was weg en het lukte gewoon niet. Nu maak ik een prioritering aan en dat werkt veel beter.

 2. Tineke 7 oktober 2019 op 6:55 am - Beantwoord

  De tip van de volgorde is sowieso het belangrijkste. Wanneer ik ergens enthousiast over ben moet het altijd nu en allemaal tegelijkertijd.
  Liefs

 3. Femke 7 oktober 2019 op 6:56 am - Beantwoord

  Hahaha dit is echt heel herkenbaar want ik wil altijd alles tegelijk. Ik probeer dan voor mezelf te prioriteren.

 4. Ilona Wielinga 7 oktober 2019 op 7:44 am - Beantwoord

  Zo herkenbaar dit. Als ik ergens enthousiast over ben, wil ik het het liefst allemaal direct doen. Maar soms moet je het gewoon even de tijd geven.

 5. Sanne 7 oktober 2019 op 8:27 am - Beantwoord

  Hele fijne tips die ik zeker goed kan gebruiken. Ik herken mezelf wel in het alles meteen willen doen en soms moet je inderdaad gewoon even realiseren dat dat nou eenmaal niet kan. Ik merkte bijvoorbeeld dat die nieuwe baan veel energie vroeg, waardoor ik het bloggen even op een lager pitje moest zetten. Ook de verhuizing slokt een hoop tijd op. Hierbij probeer ik alle kamers als kleine projectjes te zien. Dat maakt het voor mij een stuk behapbaarder.

  • Romy 13 oktober 2019 op 9:55 am - Beantwoord

   Goed idee inderdaad om elke kamer in jullie nieuwe huis als een apart project te zien. Zo heb ik dat ook aangepakt en dat geeft heel wat rust. Begrijpelijk dat je bij het beginnen met je nieuwe baan iets minder tijd aan je blog besteedde. Je kunt je energie maar één keer gebruiken en een nieuwe baan kost altijd heel wat energie.

 6. Lisa 7 oktober 2019 op 8:32 am - Beantwoord

  Ik vind deze artikelen zó fijn. Er is niemand die ooit dit soort wijze woorden tegen me zegt. En wat een toffe foto’s zijn het weer….het roze schaartje heb ik ook en die groene etui links is echt leuk.

  • Romy 13 oktober 2019 op 9:55 am - Beantwoord

   Wat een onwijs mooi compliment! Dank je wel! 🙂

 7. Naomi 7 oktober 2019 op 8:50 am - Beantwoord

  Dankjewel voor deze tips! Ik herken een heleboel valkuilen van mezelf. Probleem is ook dat ik dingen niet kan ‘parkeren’ als ze eenmaal in mijn hoofd zitten. Dat geeft regelmatig chaos en dus wil ik het wel heel graag leren. Valt nog niet mee.

  • Romy 13 oktober 2019 op 9:56 am - Beantwoord

   Lastig inderdaad (en stiekem ook deels herkenbaar) dat het moeilijk is om dingen te parkeren. Bij mij helpt het heel erg om gedachten te ordenen op lijstjes. Dan ben ik de gedachten voor mijn gevoel een beetje kwijt, terwijl ze toch nog ergens staan.

 8. Iris 7 oktober 2019 op 9:12 am - Beantwoord

  Wat grappig dat je dat zo hebt. Ik heb het af en toe ook wel. Maar ik vind het ook wel fijn om eerst dingen af te ronden.

 9. bychristiana 7 oktober 2019 op 10:00 am - Beantwoord

  Mooie tips om eens bij stil te staan, waar ik de laatste tijd vooral heel erg tegenaan is dat mensen om me heen niet echt meewerken met bepaalde dingen. Zowel prive als zakelijk worden allerlei beloftes gedaan, maar vervolgens komen mensen hun afspraken niet na en zit je dus eigenlijk een soort van te ‘wachten’. Dat heb ik de laatste tijd dus continue en ik begin daar steeds meer van te balen. Van bepaalde dingen ben je gewoon toch afhankelijk van mensen en als die niet meewerken, kun je zo weinig. Ik probeer er dan zelf maar het beste van te maken en als ik het idee heb dat er echt niets meer inzit, me te richten op een ander project en er geen energie meer aan te verspillen. Niets vervelender dat het spreekwoordelijke trekken aan een dood paard;-)

  • Romy 13 oktober 2019 op 9:58 am - Beantwoord

   Wat vervelend inderdaad! Er is niets zo frustrerend als tevergeefs moeten wachten op mensen die hun afspraken niet nakomen – in welke situatie dan ook. Groot gelijk dat je in zo’n geval soms liever je energie in een ander project steekt. Beter iets doen wat je energie geeft dan eindeloos energie te steken in iets wat alleen maar energie kost.

 10. Giovanna Jansen 7 oktober 2019 op 11:27 am - Beantwoord

  Goeie tips! Ik heb inderdaad ook wel de neiging om alles tegelijk te willen, zoveel leuks en zo weinig tijd zeg maar. Soms merk ik dat ik eigenlijk juist aan rust toe ben als ik gestrestst alles tegelijk wil gaan doen. Een avondje (of middagje) even helemaal niets doen helpt dan al om los te laten en niet meer zo veel te willen.

  • Romy 13 oktober 2019 op 10:01 am - Beantwoord

   Wat goed dat je in zo’n geval een avond of middag rust neemt. Rust in je hoofd krijgen kan inderdaad helpen om alles op een rijtje te zetten en dingen los te laten.

 11. Mariska 7 oktober 2019 op 1:26 pm - Beantwoord

  De uitspraak ‘alles wat je aandacht geeft dat groeit’ heb ik ook steeds mee in mijn hoofd. Ooit eens op tv gehoord dacht ik. En ik merk dat als ik ergens niet op reageer omdat het nergens op slaat bijvoorbeeld of een stomme reactie, dat het daarmee voor mij ook klaar is. Laatst kreeg ik nog een rare reactie op mijn blog en die heb ik gewoon verwijderd zonder op te reageren. Dat krijgt van mij geen aandacht (meer). Dan is het in mijn hoofd ook een soort van afgesloten ofzo. Ik vind het een goede uitspraak! 🙂

  • Romy 13 oktober 2019 op 10:02 am - Beantwoord

   Wat goed dat je die reactie gewoon had verwijderd! Je hebt helemaal gelijk: geen aandacht besteden aan negatieve dingen kan ook helpen om je daar niet te veel van aan te trekken.

 12. Evelyne 7 oktober 2019 op 6:26 pm - Beantwoord

  Ik heb soms momenten dat er een idee (of twee drie) in mijn hoofd opkomen, maar wanneer ik ze dan wil uitwerken en realiseren ik het eigenlijk niet meer zie zitten en het dus eigenlijk zo snel mogelijk uit mijn hoofd wil. Vreemd is dat wel bij momenten..

  • Romy 13 oktober 2019 op 10:05 am - Beantwoord

   Het zou zeker kunnen dat je ideeën krijgt die je later toch niet de moeite waard vindt. Dan wil je ze misschien toch niet echt heel graag. Als het komt door angst dat je die dingen niet laat zitten, dan zou je eens (makkelijker gezegd dan gedaan!) kunnen proberen er wél voor te gaan. Wie weet is het toch niet zo onhaalbaar als je denkt.

 13. Anna 7 oktober 2019 op 8:07 pm - Beantwoord

  Echt een artikel voor mij! Ik heb meestal een BOM aan inspiratie dus dit artikel vind ik heeeeel fijn 🙂 Liefs!

 14. Suzanne 7 oktober 2019 op 9:47 pm - Beantwoord

  Herkenbaar! Ik moet dan vaak echt even gaan zitten en een lijst maken met de dingen die ik allemaal wil (of moeten) en vervolgens daar orde in brengen. Categorieën maken, prioriteiten stellen. Vervolgens kan ik pas weer gefocust aan het werk!

  • Romy 13 oktober 2019 op 10:05 am - Beantwoord

   Goed dat je op die manier orde aanbrengt als je wat te veel ideeën in je hoofd hebt! Even stil zitten en overzicht creëren kan zeker helpen om je focus terug te krijgen.

 15. Claire 8 oktober 2019 op 1:34 pm - Beantwoord

  Wat een handige tips! Ik merk ook dat als ik energie heb, ik het liefst 1001 dingen tegelijk wil doen. Helaas zorgt dat er dan weer voor dat ik het overzicht totaal kwijt ben en er uiteindelijk niet zoveel van de to do lijst afgaat. Ik probeer nu het belangrijkste als eerst te doen 😉

 16. Lianne 9 oktober 2019 op 2:29 pm - Beantwoord

  Hele fijne tips! Ik wil ook te snel heel veel dingen tegelijk. Ik merk nu dat ik ook best wel veel dingen tegelijk aan het doen ben (3 bedrijven, een schrijfproject, privéleven), dat ik merk dat het wat te veel wordt en ik nu een lijstje heb opgesteld met wat echt prioriteit heeft. Zo behoud ik het overzicht!

  • Romy 13 oktober 2019 op 10:37 am - Beantwoord

   Wat goed, zo’n prioriteitenlijstje! Zeker als je meerdere dingen tegelijk doet, is zo’n lijstje geweldig handig om het overzicht te houden.

 17. Rosanne 9 oktober 2019 op 4:31 pm - Beantwoord

  Oh wat een fijn artikel, ik heb dit zelf namelijk ook zo vaak! Altijd maar alles tegelijk willen, maar dat gaat gewoon niet altijd. Ik laat het altijd even links liggen en probeer een paar uur later te bedenken waarom ik het dan zo nodig wil.

  • Romy 13 oktober 2019 op 10:38 am - Beantwoord

   Dat is ook een slimme manier om het aan te pakken. Soms lijkt op het moment zelf even alles belangrijk, maar kom je er later – door het even te laten bezinken – achter dat het misschien wel helemaal niet per se nu hoeft te gebeuren.

 18. Nikita 11 oktober 2019 op 10:02 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar! En zeer confronterend nu ik niet altijd kan doen wat ik wil. Soms moet ik mezelf dwingen om te gaan zitten en te rusten. Zeker naast mijn fulltime baan. Geloof me (en ik weet sowieso dat je weet hoe het is) voor iemand die het liefst haar leven met twee handen aanpakt is dat heel frustrerend. Maar ’t is niet anders.

  • Romy 13 oktober 2019 op 11:05 am - Beantwoord

   Heel goed dat je, ondanks dat het zo lastig is, toch bewust je rustmomentjes probeert te pakken. Zeker als je de neiging hebt veel tegelijk te willen, is dat soms zo belangrijk.

Recente blogs

Nieuwe kleur op de muur: Flexa Rich Butterscotch

14 oktober 2020|Interieur|

De één zweet peentjes voorafgaand aan een mega-belangrijke presentatie. Een ander waagt zijn leven aan een bungeejumpkoord. En ik? Ik deed ook iets spannends: mijn muur een ander kleurtje geven. Zaterdag moest het gebeuren. In onze verfoutfits en met kwasten, rollers en afdekzeil in de aanslag waren Bart en ik er klaar voor. Voortaan zou de muur achter mijn bank niet meer lichtblauw zijn, maar de kleur Flexa Rich Butterscotch krijgen. Gelukkig beviel de kleur me in het echt net zo goed als in de pot. Oftewel: geen retourtje GAMMA, wél een blogartikel om je de kleur te laten zien!

Gezonde chocolade-havermout met banaan (in 5 minuten klaar)

7 januari 2022|Recepten|

Dat je van elk ontbijt een feestje moet maken, kan ik niet anders dan beamen. Nu is het ook zo wat om elke dag taart op het menu te zetten. Maar chocolade-havermout is een bijzonder feestelijk ontbijtrecept dat hartstikke gezond is én zo klaarstaat. Dit havermoutontbijtje maak je gewoon in de pan en is binnen 5 minuten ready to eat, maar smaakt als een smeuïge chocolademousse. Dat terwijl er niet eens chocola in zit, wel een hoop fruit en vezels. Bij ons ging de chocolade-havermout met liefde door de maag. Bij jou ook?

Mijn 8 favoriete hotspots in Europa

14 september 2016|Op reis|

Voor stedentrips kan je mij zelfs om drie uur ’s nachts wakker maken. Als kind hield ik nooit zo van vakanties en nog steeds ga ik niet graag een paar weken weg. Maar van korte bezoekjes aan een stad in Europa word ik wel altijd blij. Inmiddels maak ik al zo’n zeven jaar lang elk jaar ten minste een stedentrip naar een Europese stad, met het hele gezin, met een van mijn ouders of met een vriendin. Vandaag deel ik mijn 8 favoriete hotspots die ik in al die jaren citytrippen heb bezocht. Ik geef jullie daarbij meteen een kijkje in mijn vakantiefotoboek.