tegen iets opzien 2

Wat als je ergens tegen opziet? 7 tips!

 • 20 juni 2019
 • 27 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Heb je een portie frisse tegenzin voor iets spannends? Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat het niet goed gaat? Omdat je het nog nooit eerder hebt gedaan? Of misschien wel een combinatie van beide. Of het nu gaat om een presentatie, een spannende afspraak, een sollicitatiegesprek of het schrijven van een lastig verslag, vervelend is het zeker als je ergens tegen opziet. Daarom geef ik 7 tips die mij helpen om minder tegen dingen op te zien.

als je ergens tegen opziet

Wat als je ergens tegen opziet?

Ergens tegen opzien, ik weet hoe vervelend dat kan zijn. Bijna altijd als ik iets spannends doe, voel ik wel frisse tegenzin opkomen. Bijvoorbeeld als ik een spannende presentatie geef, als er een vervelend telefoontje op het programma staat of als me een lastig gesprek te wachten staat. Als ik nu terugkijk op elk van die situaties kan ik alleen maar denken “Zo erg was het achteraf niet!”, maar op het moment zelf voelde het toch als een enorme berg die ik zonder klimervaring moest beklimmen. Gelukkig heb ik inmiddels tips ontdekt die mij helpen om mijn spanning een beetje in bedwang te houden.

1. Stel vervelende dingen niet uit

Oftewel, eat that frog, zoals ze dat in het Engels zo mooi zeggen. Hoe meer je iets vervelends voor je uitschuift, hoe meer het zal gaan lijken op een enorme kikker die je nooit in één keer kan doorslikken. Elke dag ga je er een beetje meer tegen opzien totdat je jezelf op een gegeven moment misschien zelfs afvraagt of je het wel moet gaan doen en niet beter kunt afzeggen. Het handigst is het om direct de koe bij de horens te vatten en actie te ondernemen. Plan iets vervelends het liefst vroeg op de dag, kies een dag uit aan het begin van de week en ga zeker niet uitstellen. Makkelijker zal het er niet op worden.

» Lees ook eens mijn 5 tips tegen uitstelgedrag.

2. Ga van denken en tobben naar DOEN!

In lijn met de vorige tip voor als je ergens tegen opziet: denk niet te veel na over wat er zo vervelend is aan die ene taak. Blijf niet hangen in gedachten als “Dit is zo eng” en “Dit wil ik niet”, maar probeer die gedachten zo goed als je kunt weg te wuiven. Bereid je voor op de lastige situatie (dat kan ook zijn door juist wat ontspannends te gaan doen) en verzet je gedachten. Doe iets in plaats van te blijven hangen in het denken. Alleen door het te doen kom je blijvend van de frustratie af. Weg met die duizend excuses en de nare gedachten, zet een stap en ervaar zelf of die gedachten wel echt waar zijn.

3. Bedenk een beloning voor jezelf

Iets doen waar je tegen opziet, is al minder erg wanneer je weet dat je er iets leuks voor terugkrijgt. Oftewel, bedenk een beloning voor als het achter de rug is. Een vakantie naar de Malediven als beloning voor een sollicitatiegesprek is misschien wat veel van het goede. Maar je kunt het prima zoeken in kleine dingen. Gun jezelf bijvoorbeeld een avond totale rust als je een spannende dag hebt gehad. Of trakteer jezelf op een lekkere lunch nadat je een presentatie hebt gegeven. Of ga de stad in na een sollicitatiegesprek. Nu je er toch bent!

4. Houd voor ogen wat het je oplevert

Een tip die voor mij heel goed werkt, is om de tijd in gedachten alvast vooruit te spoelen. In plaats van te kijken naar de gebeurtenis waar ik tegenop zie, kijk ik juist naar hoe het zal zijn als ik het eenmaal heb gehad. Na een vervelende presentatie zal ik me bijvoorbeeld enorm opgelucht voelen dat het erop zit. En ben ik eenmaal terug van die nare afspraak bij een medisch specialist, dan kan ik genieten van een lang weekend zonder stress.

Sta eens stil bij de volgende vraag:

Wat levert het je op als je dit hebt gedaan? Voldoening? Opluchting? Of misschien zelfs het vertrouwen dat je meer kunt dan je denkt?

Normaal ben ik een voorstander van leven in het nu. Maar in dit geval zou ik echt zeggen: kijk juist vooruit.

als je ergens tegen opziet

5. Denk terug aan eerdere successen

Maar je kunt het ook juist omdraaien. Je hebt vast wel eerder dingen gedaan waar je tegen opzag. Denk eens aan iets waar je absoluut niet naar uitkeek, maar wat achteraf hartstikke meeviel. Het ging je beter af dan je had verwacht of leverde je zelfs tegen je verwachtingen in iets moois op. Gebruik die situatie om jezelf ook nu moet in te fluisteren. Jij kunt dit. En zo erg zal het ook niet zijn. Dat weet je nog van de vorige keer.

» Om dit concreet te maken, kun je ook een omgekeerde bucketlist opstellen. Zoals ik eerder ook heb gedaan.

6. Leg de lat niet te hoog

Soms zie je tegen iets op omdat je zelf de lat wel heel hoog legt. Je wilt iets niet gewoon doen, maar wilt dat het meteen perfect gaat. Je wilt niet zomaar een verslag afmaken, maar wilt dat mensen in positieve zin verrast zijn over hoe goed het is. Je wilt niet zomaar een presentatie geven, maar hebt in je hoofd dat deze spannende presentatie de beste moet worden die je ooit hebt gegeven. Juist door wat je van jezelf verwacht, voer je de druk enorm op en máák je er iets van om tegen op te zien. Als je nu besluit het gewoon eens een kans te geven en genoegen te nemen met héél hard je best doen, maakt dat het al niet makkelijker om het aan te gaan?

7. Geen stress, maar zen!

Als je tegen iets opziet, kan dat ermee te maken hebben dat je je druk maakt over allerlei doemscenario’s. Wat als het niet goed gaat? Wat als het anders uitpakt dan gehoopt? En wat nu als andere mensen er iets van vinden? Soms kan het helpen om bij jezelf na te gaan waar het gevoel van ergens tegen opzien vandaan komt. Schrijf het eens op en daag je gedachten uit:

 • Wat is het ergste wat kan gebeuren?
 • Hoe groot is de kans dat dat gebeurt?
 • Hoe erg zou dat eigenlijk zijn?
 • En wat nu als daar helemaal niets van waar blijkt?
 • Wat is juist het mooiste wat het je kan brengen?

Probeer na het stellen van die vragen je gedachten te verzetten. Stort je op iets leukers waarbij je je hoofd ook nodig hebt, maar dan op een positieve manier. Wie weet helpt dat om minder bezig te zijn met de spannende dingen die komen gaan.

» Heb je mijn 10 tips om te ontstressen al eens gelezen?

Wat was de laatste keer dat jij erg tegen iets opzag?

Pinterest als je ergens tegen opziet

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Ilona Wielinga 20 juni 2019 op 6:19 am - Beantwoord

  Wat ben fijn artikel weer! Vooral niet uitstellen helpt me vaak, want ik ben heel goed in vervelende dingen voor me uitschuiven. En het werkt voor mij ook goed om af te tellen, t schijnt dat als je tot 5 telt je brein zich daar op focust, waardoor je niet zo stilstaat bij de spanning en het ook gewoon doet als je bij 5 bent.

  • Romy 22 juni 2019 op 9:43 am - Beantwoord

   Wat een goede tip zeg, dat aftellen! Die ga ik onthouden voor als ik zelf weer een keer tegen iets opzie 🙂

 2. Simone 20 juni 2019 op 8:10 am - Beantwoord

  Alleen hele fijne handvatten vind ik. Deze ga ik opslaan en in mijn notities zetten, dank je wel! Ik merk vooral dat ik vaker moet denken aan wat het ergste zou zijn wat er zou kunnen gebeuren, dan kun je makkelijker relativeren.

  • Romy 22 juni 2019 op 9:44 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt! Het is inderdaad altijd goed om dingen waar je tegen opziet te relativeren. Vaak blijkt het dan eigenlijk helemaal niet zo erg te zijn als je misschien denkt.

 3. Audrey 20 juni 2019 op 8:30 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik zie soms wel tegen bepaalde taken op, en dan ga ik inderdaad uitstellen.

 4. Naomi 20 juni 2019 op 8:42 am - Beantwoord

  Daar zit weer behoorlijk wat bruikbaars tussen. Ik heb mezelf trouwens na een spannende afspraak vaak beloond met een bos bloemen. Dat werkte heel fijn. En de laatste ‘grote berg’ was een afspraak bij de arbo. Ik nam een vriendin mee en ben zó blij dat ik dat heb gedaan. Dat gaf mij rust.

  • Romy 22 juni 2019 op 9:46 am - Beantwoord

   Wat goed dat je naar de afspraak met de arbo-arts een vriendin hebt meegenomen. Het is vaak al heel fijn als je iets spannends niet alleen hoeft te doen en je gesteund voelt. Een bos bloemen als beloning klinkt ook heel fijn trouwens. Dat ga ik zelf ook onthouden 🙂

 5. Anna 20 juni 2019 op 9:08 am - Beantwoord

  Goeie tips weer Romy! Jouw artikelen stralen ALTIJD zo veel positiviteit uit! Liefs

  • Romy 22 juni 2019 op 9:46 am - Beantwoord

   Wat een onwijs lief compliment, zeg! Dankjewel! <3

 6. bychristiana 20 juni 2019 op 10:22 am - Beantwoord

  Ik vind vooral het ‘niet uitstellen’ een hele goede! Dat probeer ik ook altijd te voorkomen, als ik bijvoorbeeld een lastig telefoontje moet plegen of iets moet doen waar ik ECHT geen zin in heb of zelfs tegen op zie; je kan het maar beter zo gauw mogelijk achter de rug hebben;-) En ach, soms viel het dan toch best mee, en de keren dat het niet mee viel; nou, dan kun je in ieder geval trots zijn op jezelf dat je het toch gedaan hebt!

  • Romy 22 juni 2019 op 9:48 am - Beantwoord

   Precies! Als je het “gewoon” doet, ben je er in ieder geval van verlost en merk je vaak ook dat het eigenlijk zo erg nog niet is. Die last valt dan maar mooi van je schouders.

 7. Irene 20 juni 2019 op 10:36 am - Beantwoord

  Superfijn dit! Ik hel mezelf altijd door die laatste vraagjes te stellen: wat is het ergste wat kan gebeuren? … Ik houd mezelf ook vaak voor: nu moet ik dit even doen maar binnen twee uur is het allemaal voorbij en kan ik weer iets leuks doen. En jezelf belonen is natuurlijk ook altijd tof! 😀

  • Romy 22 juni 2019 op 9:50 am - Beantwoord

   Mooie insteek is dat! En je hebt helemaal gelijk: het is zo voorbij als je het eenmaal doet en dan kun je je daarna weer op leukere dingen storten.

 8. Iris - Thebeautymagazine.nl 20 juni 2019 op 10:48 am - Beantwoord

  Ja hier heb ik echt wat aan! Vooral dingen gelijk doen waar je tegenop ziet.

 9. Darina 20 juni 2019 op 2:05 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik probeer ook zo min mogelijk uit te stellen, maar soms gebeurt dat toch, dat een soort angst overwint…ik probeer daar wel meer mee te doen.

 10. Simone 20 juni 2019 op 5:12 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel, zeg! Je hebt gelijk. Maar over die drempel heen stappen is niet altijd zo makkelijk. Toevallig net ook in zo’n positie gezeten en de keus gemaakt dat ik het gewoon ga doen. Super spannend, maar als ik het niet ga doen word ik niet gelukkiger.

  • Romy 22 juni 2019 op 9:52 am - Beantwoord

   Wauw, wat goed dat je het tóch gaat doen, ondanks dat je het spannend vindt. Hopelijk levert het je heel veel moois op 🙂

 11. Janne 20 juni 2019 op 9:11 pm - Beantwoord

  Mijn tip nummer één is: praat erover! Als je iemand anders erover vertelt, lijken al die beren op de weg ineens veel meer op teddyberen – problemen lijken in je hoofd vaak veel dramatischer dan wanneer je er gewoon over vertelt. Ik durf vaak niet om hulp te vragen, maar als ik dan mijn vraag aan iemand vertel, blijkt dat ik eigenlijk het antwoord al wist.

  • Romy 22 juni 2019 op 9:53 am - Beantwoord

   Heel goed punt! Vaak kan met iemand praten heel goed helpen om het te relativeren. Wat je zegt, soms is iets in je hoofd ENORM geworden en kan iemand anders je helpen om er wat luchtiger in te staan.

 12. Anna 21 juni 2019 op 10:10 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel met bruikbare tips! Uitstellen is ook een beetje mijn valkuil, haha, terwijl het helemaal geen zin heeft… Soms werkt het ook heel fijn om het van je af te schrijven.

  • Romy 22 juni 2019 op 10:08 am - Beantwoord

   Goede tip! Van je af schrijven kan inderdaad ook heel goed helpen om er wat luchtiger in te staan en ergens minder tegen op te zien.

 13. Evelyne 21 juni 2019 op 4:24 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ik kijk soms nogal vaak tegen iets op, vooral als ik slecht in mijn vel zit. Maar puntje 3 & 4 kunnen mij geweldig helpen 😉

 14. Saskia 22 juni 2019 op 12:04 pm - Beantwoord

  4 & 7 zijn voor mij zeker de belangrijkste punten om bewust bij stil te staan als ik ergens tegen op zie. Het proberen los te laten en te vertrouwen op mezelf en wat er komen gaat. Ook zeker van toepassing op mijn naderende bevalling.. 😉

  • Romy 24 juni 2019 op 9:44 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat de bevalling nogal iets spannends is. Goed dat je daarin vertrouwt op jezelf. Het komt vast goed en je krijgt er natuurlijk een lief kleintje voor terug ?

 15. Giovanna Jansen 26 juni 2019 op 8:25 pm - Beantwoord

  Mooie tips! Waar ik reent tegenop zag was/is deze en volgende zeer drukke weken op mijn werk. Ik heb naast mijn eigen onderneming en studie ook een parttime baan. Door vakanties collega’s en dergelijke draai ik (in een aircoloze warme winkel) fulltime weken. Terwijl mijn bedrijf en studie ook gewoon door gaan. Ik kijk uit naar weer normale dagen, en dat ik niet, voor mijn gevoel, 48 uur per dag werk. Eat the frog, blijf het een geweldige vinden. 😉

  • Giovanna Jansen 26 juni 2019 op 8:29 pm - Beantwoord

   Oh ja, ik denk dat ik 2, 4 en 7 al was gaan toepassen deze week. Nadat ik merkte dat ik erg gestressed werd van het idee wat ik allemaal moest doen en hoe ik in tijdnood ga komen. 😉

  • Romy 28 juni 2019 op 9:11 am - Beantwoord

   Oeh, dat klinkt wel heel pittig inderdaad! Ik kan me voorstellen dat de combinatie van je werk met schrijven en een studie niet eenvoudig is, zeker in dit soort drukke periodes. Hopelijk is de drukke periode snel voorbij en kun je dan weer van wat meer rust genieten. Dan is de kikker in ieder geval opgegeten 😛

Recente blogs

Augustus 2019 | Moeilijke tosti's, magische films & een mooi mens

1 september 2019|Persoonlijk|

Hoe het kan dat de laatste volledige zomermaand alweer ten einde is, is me een raadsel. Misschien had het er iets mee te maken dat de tijd vliegt als je plezier hebt. De maand augustus was namelijk oprecht een mooie maand. Ik gaf een presentatie aan zo'n 25 mede-roodharigen, neuriede mee met een swingende film, at een Moeilijke Grote Tosti en beleefde mooie momenten met een mooi mens. Over dat alles praat ik je maar al te graag bij.

Vegan naanpizza met paddenstoelen, pompoen & pecannoten

18 oktober 2023|Recepten|

"Nee hoor, ik ben niet zo van de pizza's!" Dat heb ik heel lang beweerd. Ik moest dan denken aan de karig belegde pizza's met vooral een heel dikke korst en weinig groenten bovenop. Nee hoor, doe mij dan maar een bord pasta met lekker veel saus! Tenminste, dat dacht ik altijd. Laatst heb ik een pizza-variant ontdekt waar ik wel warm voor loop: naanpizza. Hierbij gebruik je naanbrood als pizzabodem en beleg je die vervolgens met alles wat je lekker vindt. In plaats van de bekende tomaat-met-nog-meer-tomaat-variant ga ik liever voor op en top herfstbeleg: pompoen, paddenstoelen, pecannoten en zongedroogde tomaat. Zo krijg je een lekker stuk "pizza" dat ook nog eens niet bepaald karig belegd is met groenten.

Blij Lijstje #41 | Slagroomtaartrit, snelheidsduivels & slimme tv-quotes

27 september 2021|Persoonlijk|

Zelf een slagroomtaart krijgen en vervolgens in de auto springen om die met Jan en alleman te delen. Tja, ik kon niet anders dan dát een plek in dit Blije Lijstje geven. Maar er gebeurde nog veel meer. Ik was heel wat geld armer maar een werkende auto rijker. Een niet zo snuggere opmerking daarover rijker ook trouwens. Verder moest ik hardop lachen om een drankjesverzoek dat als een persoonlijke afwijzing voelde, en wist de Koningin des Huizes herself (Pip!) weer de weg naar dit Blije Lijstje te vinden. Lees maar mee!