minder vaak telefoon checken

Mobiele telefoons. Soms je beste vriend, soms je grootste vijand. Nu is dat laatste misschien wat overdreven, maar soms verbaas ik me er wel over hoe afhankelijk ook ik soms ben van mijn telefoon. Het is niet zo dat ik uren per dag aan mijn scherm vastgeplakt zit. Maar als mijn telefoon een paar uur in mijn tas zit en ik het ene trilgeluid na het andere hoor, kan ik mijn nieuwsgierigheid niet meer onderdrukken. Wie wil er iets weten? Straks is het belangrijk. Maar wat zou er gebeuren als je je telefoon gewoon een keer niet checkt?

Magnetische werking

Op dit moment heb ik al vrijwel alle notificaties op mijn telefoon uitstaan. Alleen voor nieuwe e-mails en appjes mag mijn telefoon tegenwoordig nog oplichten. Ik word dus niet voor elke ‘vind ik leuk’ gestoord en ook onbelangrijke levensgebeurtenissen van vroegere klasgenoten hebben geen toestemming om op mijn scherm te verschijnen. E-mails en WhatsApp-berichtjes daarentegen zorgen overdag wel voor de nodige notificaties en trekken me als een magneet acuut naar mijn telefoon toe. Ook Instagram mag ik graag checken. Om dan door te scrollen totdat ik de zorgwekkende melding “Je hebt alles gezien” te zien krijg. Zou het een boodschap zijn?

Gebalanceerde telefoongebruiker?

Ondertussen schat ik mezelf nog steeds in als een gebalanceerde telefoongebruiker. Ik check Instagram doordeweeks alleen in de ochtend en avond. Voor WhatsApp-berichtjes laat ik niet acuut alles uit mijn handen vallen. Als ik op visite ben, zit mijn telefoon braaf in mijn tas. En van Facebook en Pinterest heb ik niet eens een app op mijn telefoon staan. Als ik een keer een uitspatting heb qua schermtijd, dan komt dat vaak door Google Maps. Dat mag, vind ik. Mijn navigatieredder in nood kan ik niet missen.

Maar helemaal zonder “schuld” kom ik er niet van af. Zonder het te merken pak ik toch regelmatig mijn telefoon erbij. Even iets checken. Even zien waar dat pinggeluid me voor stoorde. Ook als er achteraf gezien weinig te checken valt.

Fear Of Missing Out

Maar wat zou er gebeuren als ik een paar dagen geen enkele keer Instagram zou openen? Als ik pinggeluiden laat voor wat ze zijn? Of als ik een keer een dagje weg ga zonder op het toilet een stiekeme blik op mijn iPhone te werpen?

Waarschijnlijk gebeurt er helemaal niets. Behalve dat ik heel wat tijd en aandacht voor andere zaken overhoud. Toch ben ik dan bang dat er juist op dat moment van alles speelt. Dat ik een mailtje krijg waar ik acuut op moet reageren. Of dat een vriendin breaking news appt waarop ik snel een antwoord moet sturen. Ik ben bij pinggeluidjes toch bang om iets te missen, ook al mis ik in de praktijk vaak bijzonder weinig.

En wat dan nog?

Om de vraag uit mijn titel te herhalen: wat zou er gebeuren als ik mijn telefoon een hele middag links laat liggen? En als ik dan iets mis, wat dan nog? Hoe groot is de kans dat er net iets baanbrekends gebeurt op het moment dat ik mijn telefoon een paar uur in mijn tas laat? En als er iets acuuts gebeurt, dan zullen mensen me vast wel bellen.

In het ergste geval is misschien een groepsapp helemaal losgegaan en heb ik 50 gekke gifjes gemist of een spontane filmavond voor die avond. Ook de nieuwsbriefmailing van C&A is wellicht aan mijn aandacht ontsnapt. Maar zijn dat dingen waar ik niet zonder zou kunnen? Nou nee.

Een schermloze wereld

Als ik dan hoor dat vriendinnen een week op vakantie gaan zonder hun telefoon te checken, dan krab ik even achter mijn oren. Ik zou bij één dag al de kriebels krijgen. Een week is dus wat ambitieus, maar misschien moet ik mijn mobiele vriend toch iets vaker langer dan een paar uur in mijn tas laten zitten. Niet alleen bij andere mensen, maar ook als ik gewoon bewust in mijn eentje van iets wil genieten. Natuurlijk blijf ik Google Maps-fan, houd ik van Instagram en werp ik graag een blik op de app van mijn blog, maar de wereld om ons heen blijft nog altijd vele malen mooier. Mooier dan alles wat je op oplichtende schermpjes kunt bewonderen.

Gebruik jij je telefoon weleens te veel?

Pinterest telefoon checken

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 2 september 2019 op 6:37 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Ik ben ook meer bewust bezig met het gebruik van mijn telefoon. Ik merkte dat ik er toch teveel mee bezig was. Nu leg ik hem regelmatig uit het zicht. Dat was wennen maar het went echt.

  • Romy 3 september 2019 op 7:44 pm - Beantwoord

   Wat goed zeg dat je bewuster met je telefoon omgaat en je toestel regelmatig ergens weglegt. Dat kan inderdaad al enorm helpen.

 2. Sanne 2 september 2019 op 7:23 am - Beantwoord

  Ik gebruik mijn telefoon zeker wel eens te veel. Het staat al langer op mijn planning om eens kritisch naar mijn telefoongebruik te kijken en dit artikel herinnert me daar mooi weer even aan. Je meldingen uitzetten voor veel apps lijkt me inderdaad een goede start!

  • Romy 3 september 2019 op 7:47 pm - Beantwoord

   Meldingen uitzetten is al echt een stap vooruit. Dat helpt mij om bijvoorbeeld Instagram niet meer continu te openen. Nog steeds zijn er wel dagen waarop ik mijn telefoon er te vaak bij pak, maar de notificaties uitzetten heeft bij mij wel al enorm geholpen.

 3. Karin 2 september 2019 op 7:46 am - Beantwoord

  Een collega van me heeft zijn smartphone de deur uit gedaan en is daar supergelukkig mee. Mij niet gezien, hoe moet ik dan file/weer/trein/etc info bijhouden?! Maar ik heb de neiging om Instagram te vaak/lang te openen (ik móet alles gezien hebben anders scrollt ie naar boven en dan mis ik het, denk ik altijd) of te vaak mijn blogstats te refreshen…

  • Romy 3 september 2019 op 7:48 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je zegt! Dat met Instagram heb ik dus precies zo – oeps! Maar voor dingen als OV-informatie en (vooral!) Google Maps zou ik mijn telefoon toch echt niet kunnen missen.

 4. Ilona Wielinga 2 september 2019 op 8:08 am - Beantwoord

  Wat een heerlijk artikel. Ik heb dus al lange tijd bijna al mijn meldingen uitstaan, en gebruik al tijden geen Facebook en Snapchat meer. Ik vind het offline zijn echt heerlijk, en merk dat inmiddels iedereen er ook aan gewend is dat het wat langer duurt voor ik reageer. Iets wat ik zelf echt relaxt vind. Ik vind het namelijk fijn om echt even de tijd te nemen om een berichtje te sturen, in plaats van snel tussendoor. En het geeft me zoveel rust om niet constant mijn telefoon te checken.

  • Romy 3 september 2019 op 7:49 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend goed dat je de stap hebt gezet om minder online te zijn. Ik kan me voorstellen dat het al helpt als mensen eraan gewend dat je niet altijd meteen reageert en dat dat voor jezelf ook veel rust kan geven. Mooi om dat te horen! Ik probeer zelf ook wel vaker even te wachten met terugappen. Dan stuur ik niet ondoordachte berichtjes en kan ik gewoon doorgaan met waar ik mee bezig was zonder meteen naar mijn telefoon te grijpen. Voordeel is ook dat de andere partij dan vaak niet meteen terugappt, waardoor je niet in een lang gesprek verzeild raakt 😉

 5. Naomi 2 september 2019 op 9:16 am - Beantwoord

  Mijn telefoon en ik hebben ook weleens een iets te innige relatie ja. Meldingen komen er bij mij alleen nog van WhatsApp en dan is dat alleen bij individuele apps met geluid. Verder meldt niets zich bij mij, ook niet met icoontjes. Heerlijk vind ik het. Die rust bevalt me heel goed. Bovendien staat meer dan de helft van de tijd mijn geluid uit. Bevalt ook prima.
  Wat ik wel lastig vind: Soms besluit ik een middag zonder telefoon te doen, maar ja, dan maak ik iets op en moet het op m’n boodschappenlijstje en dat staat in m’n telefoon. Of ik wil iets op de foto zetten en dat doe ik ook met m’n telefoon. Voor ik het weet, doe ik er dan ook weer andere dingen op. Maar goed, ik denk wel dat ik minder aan m’n telefoon vastzit dan bijvoorbeeld een jaar geleden en dat vind ik heerlijk.

  • Romy 3 september 2019 op 7:53 pm - Beantwoord

   Ik wist helemaal niet dat je meldingen per WhatsApp-gesprek kunt instellen. Wat handig! Ik zet mijn telefoon tegenwoordig ook vaak op stil en ontvang een stuk minder notificaties dan eerst. Echt heel rustgevend vind ik dat.
   Het tweede punt dat je beschrijft, is voor mij ook een van de redenen dat ik nooit helemaal zonder mijn telefoon zou kunnen. Zonder dat je het merkt is zo’n toestel toch eigenlijk wel voor heel veel dingen handig.

 6. Jessica J. 2 september 2019 op 9:35 am - Beantwoord

  Goed artikel! Jij hebt mij een hele tijd terug geïnspireerd om de meeste meldingen op m’n telefoon uit te schakelen. Ik krijg enkel nog meldingen als mensen in socialemedia-apps ook daadwerkelijk iets tegen mij persoonlijk zeggen. Voor likes en dergelijke, moet ik de apps in kwestie openen. Dat geeft toch iets van rust. En inderdaad: de kans dat we écht iets belangrijks missen op een paar uurtjes tijd, is miniem.

  • Romy 3 september 2019 op 7:54 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat ik je daarbij kon inspireren! Het kan al zo veel rust geven als je niet meer voor elke like een melding krijgt. Op wat SPAM-mailtjes na licht mijn telefoon tegenwoordig alleen nog maar op voor dingen die er echt toedoen en dat vind ik wel zo fijn.

 7. Giovanna Jansen 2 september 2019 op 10:03 am - Beantwoord

  Leuk artikel. Ik heb een paar jaar geleden ook deze keuze gemaakt, om niet overal een melding met geluid van te willen krijgen. Alleen van e-mails en whatsappjes, maar niet van social media. daar krijg ik wel een (stille) melding van, maar die zie ik pas als ik later ga kijken. Daarnaast ben ik zo goed geworden in het negeren van geluidjes als ik aan het schrijven ben, dat ik soms pas twee uur later denk, oh ja ik hoorde een plingetje van een appje. Oeps.
  Maar ik moet wel bekennen dat ik niet buiten mijn telefoon kan en hem altijd bij heb, waar ik ook naar toe ga.
  Slechts drie dingen meenemen naar een onbewoond eiland? Mijn telefoon zit daar zeker bij! Al is het maar voor mijn camera haha.

  • Romy 3 september 2019 op 7:56 pm - Beantwoord

   Wauw, wat goed dat je na een appgeluidje je telefoon nog twee uur kunt laten liggen. Ik ben dan vaak wel zo nieuwsgierig dat ik snel even ga kijken, ook al antwoord ik vaak niet meteen. Ik herken wel wat je zegt trouwens. Naar buiten gaan zonder mijn telefoon gebeurt echt bijna nooit meer bij mij. Daarvoor ben ik te veel aan mijn toestel gehecht (of te bang dat er net op dat moment iets gebeurt waarvoor ik bereikbaar moet zijn). Ach, als je telefoon een deel van die tijd in je tas zit, scheelt dat al wat rust en ben je toch bereikbaar 🙂

 8. Irene 2 september 2019 op 10:20 am - Beantwoord

  Ik heb van die periodes dat mijn telefoon echt aan mijn hand gelijmd zit en dan periodes waarbij ik het ding gerust thuis laat. Maar ik heb hem wel echt nodig eigenlijk. Ik bekijk er de treinuren op of gebruik hem als alarm om me aan dingen te herinneren maar ik probeer mijn social mediagebruik en spelletjes wel te minderen. Ik ben niet zozeer bang om iets ‘belangrijks’ te missen eigenlijk, bij mij is het vaak gewoon uit, ja gewoonte, of verveling ofzo, terwijl ik op die momenten ook evengoed naar mijn boek zou kunnen grijpen. Ik heb zelfs de meeste berichtennotificaties uit staan omdat ik daar helemaal gek van word.

  • Romy 3 september 2019 op 7:57 pm - Beantwoord

   Voor al dat soort handige dingen is een smartphone voor mij ook echt onmisbaar geworden inderdaad. Ik herken wel wat je zegt over de momenten van verveling waarop je naar je telefoon grijpt. Dat is bij mij, denk ik, ook wel de voornaamste reden dat ik mijn telefoon er toch regelmatig bij pak. Ik zie het soms zelfs als een pauze van mijn werk, terwijl ik dan misschien beter gewoon even naar het koffiezetapparaat kan lopen 😉

 9. Nikita 2 september 2019 op 10:33 am - Beantwoord

  Ik let wel op mijn gebruik omdat ik de laatste tijd merkte dat het op mijn leesgedrag ging werken. En toen ik besefte hoe weinig ik nog las, werd ik heel ongelukkig. Ja, ik heb afgelopen twee maanden inderdaad wel 13 boeken gelezen en daar ben ik heel blij mee. Maar ik zit ’s avonds heel vaak doelloos te scrollen en te sms’en met vrienden. Geen bewaar tegen, ik geef enorm veel om mijn vrienden ook. Maar ik mis dat gevoel wel van na een lange dag een boek lezen. Mijn hoofd heeft daar ook meer voordeel bij want ik kan het leegmaken zo. Maar ik ben niet meer zo bang om het nieuwtje van de week te missen als ik mijn sociale media aan de kant laat. Veel dingen ontgaan me nu doordat ik weinig op sociale media zit en ik vind ’t niet eens zo erg. Ik werk ook fulltime en dan heb je gewoon veel minder tijd om op je telefoon te zitten. Ik was daar altijd bang voor, maar eigenlijk is het fijn om bezig te zijn met andere dingen dan sociale media. En ik doe supermarktwerk, dus ik heb ermee ook contact met andere mensen. Gezien producten zichzelf niet afrekenen 😉

  • Romy 3 september 2019 op 8:02 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je werk heeft geholpen om social media meer links te laten liggen. Echt contact met mensen, bijvoorbeeld op het werk, is ook zoveel meer waardevol dan vluchtige berichtjes via social media. Hopelijk helpt het minderen met social media om weer wat meer boeken te lezen. Ik weet hoeveel lezen voor je betekent en kan me voorstellen dat je enorm uitziet naar wat meer leesmomentjes.

 10. bychristiana 2 september 2019 op 10:36 am - Beantwoord

  Ik had het er toevallig gisteren nog met mijn zus over. Die probeerde mij te bellen maar kreeg me niet te pakken en dan belt ze dus altijd Andre;-) Ik kies er dus op bepaalde momenten namelijk bewust voor om mijn telefoon niet bij me te hebben, als ik thuis ben dan in ieder geval. Dan laat ik hem boven liggen met de beltoon uit. En dat vind ik heerlijk. Ik merk toch dat ik in de meeste gevallen puur vanuit verveling op mijn telefoon kijk, in plaats van dat ik echt bang ben om iets te missen.

  • Romy 3 september 2019 op 8:04 pm - Beantwoord

   Dat doe je goed, je telefoon met de beltoon uit boven neerleggen! Dan kun je echt even genieten van het thuis zijn. Toch grappig dat je zus inmiddels weet dat ze op dat soort momenten maar het beste je man kan bellen 😉

 11. Evelyne 2 september 2019 op 10:40 am - Beantwoord

  Ik heb mijn gsm àltijd bij mij, ook tijdens de werkuren. Alleen ga ik er niet elke keer op gaan checken. Het idee dat ik mijn gsm bij mij heb is al voldoende. Het gebeurt wel eens dat ik een telefoontje of sms’je mis omdat ik op dat moment andere dingen aan mijn hoofd had. Ik ben ook niet vaak afgeleid door mijn gsm. Op een vrije dag durf ik mijn gsm wel iets vaker in de hand te nemen, maar tijdens het werk zal je er mij nooit op betrappen.

  • Dorine 2 september 2019 op 12:50 pm - Beantwoord

   Beetje off topic maar omdat jij zo van roze houdt, ken je het YouTube kanaal van Freddy Cousin Brown? Ze staat er onder de naam , Freddy my Love. Echt iets voor jou, inspiratie op doen. Girly girly.

   • Romy 3 september 2019 op 8:05 pm - Beantwoord

    Ha wat leuk! Dat klinkt zeker als een kanaal voor mij. Ik ga het vanavond eens bekijken 🙂

  • Romy 3 september 2019 op 8:04 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je zo te horen heel bewust met je telefoon omgaat. Het is inderdaad wel zo dat alleen al het bij je hebben van je telefoon soms genoeg is. Dan heb je in ieder geval het gevoel goed bereikbaar te zijn.

 12. Bettie 2 september 2019 op 1:55 pm - Beantwoord

  Goed artikel. Ik heb mijn momenten dat ik teveel op mijn mobiel zit te kijken en dat gebeurd echt vaak onbewust. Ik probeer wel vaker het even weg te leggen. Ik heb soms dagen dat ik het amper aanraak en dan weer dagen dat ik het teveel gebruik. Het ligt ook vaak hoe ik mij voel. Als ik super goed in mijn vel zit, grijp ik echt minder naar mijn mobiel.

  Bettie
  http://www.thewildflowerhippie.com

  • Romy 3 september 2019 op 8:08 pm - Beantwoord

   Wel bijzonder hoe dat soms werkt, dat je minder vaak naar je telefoon grijpt als je beter in je vel zit. Dat herken ik overigens wel. Als ik veel leuks omhanden heb, voel ik ook minder de neiging om bijvoorbeeld met social media bezig te zijn.

 13. Audrey 2 september 2019 op 2:01 pm - Beantwoord

  Herkenbaar! Hier staan de notificaties ook al een tijdje uit: alleen als ik gebeld word of een sms’je binnenkrijg (lekker old school), krijg ik nog geluid. Ik vind het heel fijn om geen gezoem of gebliep meer te horen, eigenlijk. Al zou ik nog steeds wel wat minder moeten kijken op andere, verloren momenten.

  • Romy 3 september 2019 op 8:09 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je bijna al je notificaties uit hebt staan. Ik durf dat (nog) niet zo goed bij WhatsApp en mijn e-mail, maar kan me voorstellen dat het wel heel rustgevend werkt.

 14. Shirley 2 september 2019 op 2:50 pm - Beantwoord

  Ik gebruik mijn telefoon zeker te vaak. Ik zet hem wel vaak op ‘niet storen’ en de meeste meldingen staan uit. Maar zelfs dan, mijn telefoon lijkt wel aan mijn hand vastgeplakt. Als ik met anderen ben, probeer ik mijn telefoon wel zoveel mogelijk weg te leggen – uit het zicht.

  • Romy 3 september 2019 op 8:50 pm - Beantwoord

   Zelfs zonder de notificaties kan het inderdaad verleidelijk zijn om je telefoon er regelmatig bij te pakken – al is het maar uit verveling of als een soort pauze.

 15. Lianne 2 september 2019 op 5:25 pm - Beantwoord

  Fijn artikel! Ik heb laatst een app ingesteld die ervoor zorgt dat je tussen een bepaalde tijd bepaalde apps helemaal niet kunt inzien, dat kun je allemaal zelf instellen. Ideaal! Dus zet ik die ’s middags vanaf een uur of 12 aan, tot aan ’s avonds een uur of 7. Ik merk anders toch dat ik uit gewoonte toch wel geregeld de telefoon pak, terwijl ik eigenlijk zoveel betere dingen kan doen met mijn tijd! Alleen apps die ik wel eens echt nodig heb zoals inderdaad maps of internetbankieren laat ik wel aan staan.

  • Romy 3 september 2019 op 8:51 pm - Beantwoord

   Wat een handige app, zeg! Ik kan me voorstellen dat dat goed helpt om bijvoorbeeld niet tussendoor op Instagram te kijken. Echt slim bedacht!

 16. Willeke 2 september 2019 op 7:24 pm - Beantwoord

  Ik heb het een keer een week als proef zonder telefoon gedaan. In het begin moest ik echt afkicken. Maar daarna kwam ik er echt pas achter hoeveel tijd de telefoon mij opslokt. Dus het is wel een aanrader om het een keer te proberen.

  • Romy 3 september 2019 op 8:52 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je een telefoonvrije week hebt gehouden! Ik denk inderdaad dat dat verbazingwekkend veel tijd zal opleveren, hoewel ik denk dat het ook wel enorm wennen is als je gewend bent regelmatig je telefoon te gebruiken. Een week lijkt me nog steeds vrij heftig, maar een volledig telefoonvrije dag wil ik misschien eens als eerste stap proberen.

 17. Lilian 2 september 2019 op 8:37 pm - Beantwoord

  Ik ben net begonnen met digitaal minimalisme n.a.v. een boek (en inmiddels twee) die ik hierover las. Ik kan heb zelfs mijn browser van m’n smartphone gehaald (want ik had al geen social media apps meer behalve instagram). Ik heb een handige tool (screentime) waarbij je kunt checken hoe lang je op je telefoon zit en ook waarmee (want ik lees wel e-books en ik ben een taal aan het leren met duolingo). Vandaag heb ik er precies 1 uur opgezeten (dankzij een instagram update). Zaterdag (toen ik nog niet was begonnen zat ik er nog bijna vier uur op! Dus het gaat de goede kant op 🙂

  • Romy 3 september 2019 op 8:53 pm - Beantwoord

   Wauw, dat is nog eens een vooruitgang qua schermtijd! Goed bezig, zeg! Ik moet eigenlijk ook weer wat vaker naar mijn schermtijd kijken. Ik merk dat dat al voor wat meer bewustwording zorgt.

 18. Maaike 2 september 2019 op 10:53 pm - Beantwoord

  Ik gebruik mijn telefoon te veel, spelletjes, als ik me verveel, in het openbaar vervoer. Maar tegenwoordig zet ik hem soms ook op vliegtuig stand en leg hem dan neer. Dat geeft echt rust in je hoofd.

  • Romy 3 september 2019 op 8:58 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je regelmatig de vliegtuigstand aanzet! Dat is natuurlijk dé oplossing tegen alle notificaties en geluidjes.

 19. Anouk 3 september 2019 op 7:32 am - Beantwoord

  Ja ik gebruik hem ook te veel, alhoewel het nog wel meevalt als ik vergelijk met bijvoorbeeld mijn broertje of mijn vader. Vooral Instagram is een valkuil, die blijf ik maar openen ook al is er niets nieuws meer. Mijn mobiel staat altijd op stil in verband met de aantrekkingskracht die een zoem geluid op mij heeft. Als ie zoemt ben ik zo getriggerd om hem te pakken

  • Romy 3 september 2019 op 9:04 pm - Beantwoord

   Slim dat je standaard je geluid uit hebt staan. Dat helpt inderdaad al om je telefoon er minder vaak bij te pakken. Instagram is trouwens ook mijn valkuil – meestal eigenlijk uit verveling.

 20. Kristel 3 september 2019 op 9:01 pm - Beantwoord

  Wat een goed artikel! Ook ik gebruik mijn telefoon stiekem veel te vaak. Ik vraag me de laatste tijd ook steeds vaker af hoeveel tijd ik overhoud als ik niet 20x per dag mijn mailbox en Instagram check. Goed moment om hier vanaf nu eens wat bewuster mee om te gaan! Kan me voorstellen dat het inderdaad al een hele hoop scheelt als je je notificaties voor vind-ik-leuks uitzet. Ik heb mijn telefoon overdag (bijna) altijd wel op de stilstand staan, maar dan nog betrap ik mezelf erop dat ik te nieuwsgierig ben om te kijken of ik nog iets heb gemist. Wat 9 van de 10 keer natuurlijk helemaal niet is. Oké, morgen op kantoor blijft mijn telefoon op de stilstand in de tas! 😉

  • Romy 10 september 2019 op 12:04 am - Beantwoord

   Als je geen notificatie voor bijvoorbeeld een vind-ik-leuk meer krijgt, scheelt dat echt al énorm. Zelf vind ik dat echt een uitkomst. Ik ben nu wel benieuwd: is het nog gelukt om je telefoon de hele dag op kantoor in je tas te houden en op de stilstand? 🙂

 21. Saskia 7 september 2019 op 9:42 pm - Beantwoord

  Mooi artikel om te lezen. Ik ben steeds vaker offline, mede door Noa maar ook omdat ik het zelf eventjes fijn vind om te disconnecten 😉 Even lekker lezen of wat anders doen in huis zonder telkens als ik een appje krijg te reageren. Ik reageer nu vaak ook gewoon lekker wat later.

 22. Odetta 8 september 2019 op 9:01 am - Beantwoord

  Ik heb niet eens zo’n telefoon. Ik ben vast de laatste in Nederland die dat niet heeft. Als het heel belangrijk is bellen zij mij thuis (als ik niet thuis ben kunnen ze de voicemail inspreken), op mijn werk of om mijn prepaid telefoon (hiervan hebben maar heel weinig mensen het telefoonnummer) als het heel erg dringend is. Door mijn werk als telefoniste/receptioniste/administratief medewerkster krijg ik al genoeg telefoontjes te verwerken.
  Ik vind ook dat ik niet altijd bereikbaar hoef te zijn en vooral niet voor onnodige zaken die niet meteen hoeven of niet belangrijk zijn. Ook vind ik het enorm irritant wanneer ik met iemand samen ben of praat dat die persoon zeer afgeleid is door de telefoon.
  O.a. een goede uitzondering vind ik vrienden die een eigen zaak hebben of waarbij er dringende privézaken zich afspelen.

  • Romy 14 september 2019 op 10:51 pm - Beantwoord

   Juist heel mooi dat jij het in deze tijd nog zonder smartphone doet. En wat je zegt, eigenlijk is het belangrijkste dat je bereikbaar bent als dat echt nodig is en dat kan ook prima met een prepaidtelefoon. Heel mooi dat je daarin je eigen pad volgt!