1 24

Wat als je te veel wilt? Probeer deze 4 tips!

 • 8 oktober 2018
 • 34 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Te veel willen? Het is een probleem dat waarschijnlijk veel mensen (millennial of niet!) bekend voorkomt. Misschien wil je tegelijkertijd carrière maken, jezelf op persoonlijk vlak ontwikkelen, een uitgebreid sociaal leven hebben en ondertussen ook nog eens de hele wereld zien? Hartstikke leuk, maar hoe haalbaar is het om aan alles tegelijk te werken? Wat doe je als je te veel wilt? Ik deel 4 tips die mij hierbij hebben geholpen en waar ook jij hopelijk iets aan hebt.

wat als je te veel wilt tips

“Ja maar, je leeft maar één keer”

Tegenwoordig “moeten” (of beter gezegd: willen) we vaak van alles. Mede geïnspireerd door mensen om ons heen die het perfect voor elkaar lijken te hebben of door het onrealistische beeld dat social media ons voorschotelen van globetrotters, enorm succesvolle #girlbosses en andere ogenschijnlijke alleskunners. En het liefst willen we het allemaal tegelijk! Want je leeft toch maar één keer? En je doelen zijn er toch om NU waar te maken? Natuurlijk is het belangrijk om achter je dromen aan te gaan, maar er is ook een keerzijde…

Wat nu als je te veel wilt?

Wat nu als het te veel wordt? Je staat misschien wel 3 avonden per week na een drukke werkdag in de sportschool om aan je killer body te werken, hebt wekelijks een cursus, gaat elke woensdagavond naar je kookclub voor sociale contacten en op vrijdag staat er een yogales op het programma. Kun je mooi even écht ontspannen voordat je volgeplande weekend begint. Maar hoe effectief zal die yogales zijn als jij de volgende dag weer net zo hard dóórgaat? Dat vraagt om actie!

Tip 1: Sta stil

Is dan eindelijk de vakantie aangebroken waar je al lange tijd naar uitziet? Dan ben je misschien wel meer bezig met het verwerken van alle stress en je druk maken over de vakantiefoto’s voor Instagram dan dat je geniet van de reis. Laat me je een ding zeggen: zo werkt het niet! Het heeft geen zin om je leven in een razend tempo te leiden lijden als je daarbij vergeet te kijken naar waar je NU staat. Zie je lijst met doelen niet alleen als een afvinklijst die in een mum van tijd moet zijn afgewerkt, maar vier na elk behaald doel een (denkbeeldig) feestje, sta even stil en ga pas daarna door.

Tip 2: Focus en stel prioriteiten

Hoe verleidelijk het ook is om tegelijkertijd aan al je doelen te werken, echt effectief is dat vaak niet. Je hebt maar 24 uur in een dag en 7 dagen in een week. Als jij je tijd wilt steken in het vinden van je droombaan en in leuke uitstapjes met vrienden, dan moet je jouw dromen van een wereldreis misschien tijdelijk in de ijskast zetten. Om te voorkomen dat je zo vermoeid bent dat je van geen van al die doelen nog kunt genieten, kun je vaak het beste beginnen met één doel. Oftewel: breng focus aan. Waar ligt nu je prioriteit?

Tip 3: Heb geduld

Juist als je te veel wilt, is het belangrijk om geduld te hebben met het leven. Ieder levenspad is nu eenmaal anders en vaak komt niet alles tegelijk. Misschien heb jij nu geen droombaan, geen droomhuis of geen bruisend sociaal leven. Maar wie zegt dat die dingen niet in de loop der jaren op je pad komen als je daaraan werkt? Verwacht niet dat jij met drieëntwintig jaar per se je droombaan al hebt gevonden. Maak je er ook niet druk om als je op je dertigste nog geen eigen huis hebt. Geef het de tijd. Het is echt niet zo dat jouw kans anders verkeken is. Je leeft maar één keer, maar je leven duurt (als het goed is) nog wel even.

Tip 4: Wees realistisch

Als je te veel wilt, helpt het al om realistisch naar je plannen, doelen en dromen te kijken. Ga eens na waar jij allemaal naar streeft. Hoe haalbaar is dat nu eigenlijk? Kun je er niet meer concrete, haalbare doelen van maken en het stap voor stap aanpakken? Probeer ook eens van een afstandje te kijken naar jouw doelen. Wat zou je zeggen als je beste vriendin je al die dingen tegelijk wil? Zou je haar aanmoedigen om daar werk van te maken of zou je haar zeggen dat een pas op de plaats hard nodig is?

Stel doelen en maak dromen waar, maar houd het realistisch en leuk. Je leeft maar één keer, dus het is zonde als je te druk bent met streven naar meer, mooier en beter om van het leven zelf te genieten. ♥

Is dit voor jou herkenbaar? Wat doe jij als je te veel wilt? 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 8 oktober 2018 op 6:41 am - Beantwoord

  Heb geduld is het motto waar ik de afgelopen drie maanden naar leef. Vind het eigenlijk niets maar het is wel een van de beste .. soms is geduld het enige wat je kan hebben.

  • Romy 9 oktober 2018 op 1:07 am - Beantwoord

   Precies! Ik ben ook niet de meest geduldige persoon ter wereld, haha. Maar geduld is soms wel echt hét medicijn om met veel situaties (of met het leven in het algemeen) om te gaan.

 2. Darina 8 oktober 2018 op 7:02 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik wilde ook altijd een heleboel maar ik merk dat het met de jaren vanzelf wel wat minder wordt (bij mij dan :))

 3. Iris 8 oktober 2018 op 7:18 am - Beantwoord

  Handig dat je de tips nog een keer onder elkaar zet. Ik denk dat iedereen ze wel kan gebruiken.

 4. Josephine 8 oktober 2018 op 7:49 am - Beantwoord

  Ik vind het wel herkenbaar wat je schrijft, al word ik zelf vooral door mijn gezondheid tegengehouden en zijn mijn wensen nu niet bepaald bovenmenselijk. 😉 Maar het is belangrijk om af en toe pas op de plaats te maken en te kijken waar nu echt je prioriteiten liggen. Achter de succesvolle levens van bijvoorbeeld influencers zit vaak een hoop stress, en die foto met dat kleedje voor de haard en een kopje thee is vast niet werkelijk gebruikt om een paar uur op te relaxen… 😉 Ik denk dat minder willen (zonder lui te worden) juist een recept is voor een tevreden leven.

  • Romy 9 oktober 2018 op 1:12 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat dit ook geldt als het je gezondheid is die je tegenhoudt bij bepaalde dingen. Ook dan kom je met prioriteiten stellen waarschijnlijk al een heel eind, ook al blijft dat vast soms een uitdaging.
   Ik vind je laatste zin ook wel heel mooi verwoord. Juist door je meer op een beperkt aantal wensen of dromen te focussen in plaats van alles maar te willen, kom je waarschijnlijk een stuk verder. En je wordt er nog gelukkiger van ook 🙂

 5. bychristiana 8 oktober 2018 op 8:30 am - Beantwoord

  Ik was het inderdaad zaterdag! Ik was alleen aan het werk, dus moest weer gauw terug, jammer want anders hadden we even gezellig ‘in het echt’ kunnen kletsen;-)

 6. Mariska 8 oktober 2018 op 8:36 am - Beantwoord

  Vooral realistisch zijn is een hele goede denk ik. Je kunt nog zo’n grote lijst hebben, maar om jezelf denken is eigenlijk nog veel belangrijker. Veel mensen willen alleen maar presteren en presteren, maar vergeten hunzelf wat vaker uitmondt in een burn-out.

  • Romy 9 oktober 2018 op 1:13 am - Beantwoord

   Oh wat leuk dat ik je heb gezien! 🙂 Had ik het toch goed! Wie weet komen we elkaar nog eens tegen in Utrecht en kunnen we dan alsnog eens gezellig kletsen.

  • Romy 9 oktober 2018 op 1:15 am - Beantwoord

   Inderdaad! Het is eigenlijk best wel zorgwekkend hoeveel dingen mensen soms willen bereiken. Het lijkt ook steeds meer de normaalste zaak van de wereld te worden en ook ik voel die drang weleens. Wat mensen zich niet altijd realiseren, is dat je eigenlijk juist minder kunt bereiken door aan alles tegelijk te werken. Met een focuspunt kom je vaak al veel verder, omdat je al je aandacht op maar een paar dingen in plaats van op alles kunt richten.

 7. Femke 8 oktober 2018 op 8:38 am - Beantwoord

  Ja hoor, ik wil ook heel vaak veel te veel doen. Zelfs nu ik aan het eind van mijn zwangerschap ben aangekomen en eigenlijk niet zo veel meer kan door allerlei klachten. Ik moet dan af en toe gewoon even gaan zitten en een realistisch beeld voor ogen houden. Wat nou als ik dat alles wat ik wilde niet ga doen, vergaat de wereld dan? Nee, is daar altijd het antwoord op en meteen de reden om dus niet alles te doen wat ik wil doen ;-). Helaas gebeuren er in onze privé omgeving de laatste tijd ook regelmatig nare dingen, waardoor je ook altijd weer terug in de realiteit valt en daardoor beseft dat je helemaal niet zoveel moet, behalve genieten.

  • Romy 9 oktober 2018 op 7:13 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je de laatste tijd nogal veel hebt meegemaakt! Ik kan me voorstellen dat dat tegelijkertijd ook wel een goede manier is om dingen te relativeren en niet alles van jezelf te “moeten”. Maar leuk is anders natuurlijk!
   Ik vind de vraag die jij jezelf op zo’n moment stelt, ook wel een goede trouwens. Vaak denk je eerst dat iets echt moet gebeuren, maar zo’n vraag helpt dan wel om het in perspectief te zetten 🙂

 8. Meaghan 8 oktober 2018 op 9:10 am - Beantwoord

  Mooie blog en ook zeker handig voor mij, want ik wil ook altijd veel te veel doen. Ik heb gewoon geen rust in mijn hoofd en ik wil ook altijd heel veel doen. Dit soort blogs helpen mij ook altijd wel om alles beter te relativeren! Dankjewel daarvoor!

  • Romy 9 oktober 2018 op 7:14 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn blog hebt! Hopelijk lukt het je toch om gaandeweg wat meer rust in je hoofd te krijgen en minder te willen/moeten! 🙂

 9. Daenelia 8 oktober 2018 op 9:17 am - Beantwoord

  Willen is prima. Doen is het probleem wat jij aankaart. Je kunt niet te veel doen, want daar is gewoon geen tijd voor. Als je dagelijks na middernacht gaat slapen en in de ochtend om 6 uur opstaat om je ochtendritueel te doen, dan moet je misschien je tijd iets anders indelen om tot rust te komen.
  Ik laat hobbies die ik niet belangrijk genoeg vind vallen als ik geen tijd meer heb. Kookclubjes, daar heb ik nooit tijd voor gehad. Ik kook ook elke dag al. En sociaal contact is soms gewoon beperkt tot collega’s en familie. Het is verdraaid moeilijk om elke week met vrienden af te spreken, zodat iedereen kan.
  Zo kan ik dus lekker om 10u naar bed en ben ik normaal redelijk uitgerust. Tenzij de kat rondspookt…

  • Romy 9 oktober 2018 op 7:16 am - Beantwoord

   Goed dat je realistisch kijkt naar waar je wel en niet tijd voor hebt qua hobby’s! In 24 uur en 7 dagen kun je nu eenmaal niet alles doen. Het voorbeeld dat ik beschreef, was gelukkig fictief 😉 Ze zien me al aankomen op een kookclubje met mijn niet al te indrukwekkende keukenprinsenskills 😉

 10. Madelon 8 oktober 2018 op 10:24 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips geef je! Als ik merk dat ik teveel wil , stel ik inderdaad prioriteiten. Ook reflecteer ik vaak kritisch op wat ik nu echt wil, hoe ik dat wil gaan doen en waarom. Dat zorgt ervoor dat ik scherp blijf en mijzelf blijf afvragen of het nu echt belangrijk is.

  • Romy 9 oktober 2018 op 7:18 am - Beantwoord

   Zo’n kritische zelfreflectie klinkt ook heel goed en nuttig! Ik kan me voorstellen dat het al heel erg helpt om heel bewust naar je doelen of wensen te kijken in plaats van zonder nadenken tot actie over te gaan 🙂

 11. Lianne 8 oktober 2018 op 12:28 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar wat je schrijft, ik merk dat ik er de laatste tijd ook last van heb. Ik wil mijn huis klaar hebben, mijn werkkamer restylen, veel klussen doen voor Liannes Letters, en tegelijkertijd ook sparen voor een grote reis volgend jaar. Het kan inderdaad niet allemaal tegelijk, maar het probleem is dat we inderdaad zoveel willen en zoveel keus hebben. Ik ga wat eerst prioriteit heeft eerst aandacht geven en de rest komt vanzelf.

  • Romy 9 oktober 2018 op 7:22 am - Beantwoord

   Lastig hè als je eigenlijk van alles wilt, maar maar merkt dat het eigenlijk niet allemaal tegelijk kan?! Hopelijk helpt het al om prioriteiten te stellen. Hoe leuk en mooi al die dingen ook zijn, je wordt er vaak een stuk rustiger en gelukkiger van als je eerst je focus legt op één of twee van die dingen 🙂

 12. Charel 8 oktober 2018 op 1:21 pm - Beantwoord

  Ik word zo blij van je tips altijd lieve Romy! X

 13. Haydée 8 oktober 2018 op 1:34 pm - Beantwoord

  Heel erg mooi artikel! Ik heb er zelf zeker wat aan gehad, want ik herken me op dit moment in het probleem van ‘alles tegelijk willen’. Minder is nu misschien wel beter. 🙂

  • Romy 9 oktober 2018 op 7:22 am - Beantwoord

   Wat lief! Dankjewel! <3

  • Romy 9 oktober 2018 op 7:28 am - Beantwoord

   Dankjewel! Fijn om te horen dat je er iets aan hebt. Het kan best lastig zijn als je te veel wilt. Door in ieder geval een van die dingen even te laten voor wat het is, krijg je vaak al iets meer rust 🙂

 14. Janne 8 oktober 2018 op 2:40 pm - Beantwoord

  Dit is hetgene waar ik de meeste moeite mee heb de laatste tijd… toevallig dat je er ook over schrijft. Ik ben van plan om vaker stil te gaan staan inderdaad: momenten nemen om me bewust te worden van hoe ik me voel en wat ik op dat moment wil of nodig heb. Het lijkt wel een beetje te helpen, hoewel ik soms ook gewoon te overweldigd ben door alles wat moet, dat ik niet meer weet wat ik wil. Dat is niet zo handig.
  Oh, en het is wil, niet wilt, in “Wat zou je zeggen als je beste vriendin je zou vertellen dat ze al die dingen tegelijk wilt?” 😉

  • Romy 9 oktober 2018 op 7:31 am - Beantwoord

   Oh goed dat je het zegt! Dat is een fout die ik heel vaak bij anderen heb verbeterd, maar ik had er in deze zin van mezelf totaal overheen gelezen 😉 Ik heb het aangepast.
   Wat lastig dat je de laatste tijd heel veel dingen tegelijk wilt! Zoals je zelf al zegt, helpt reflectie en stilstaan misschien al een beetje. Zet eens heel concreet op papier wat je precies wilt. Misschien kun je alle wensen/doelen een cijfer geven en op basis daarvan je focus bepalen. Dat overzicht kan in ieder geval al helpen tegen het gevoel van overweldigd zijn.

 15. Simone 8 oktober 2018 op 4:06 pm - Beantwoord

  Soms wil ik wel eens teveel ja… Dat is niet altijd even handig. Ook niet als #girlboss is dit niet altijd de meest handige eigenschap. Want ik wil veel klanten en daar doe ik veel voor. Dat lukt dan ook maar kom ik weer in tijdnood… Zucht 😛

  • Romy 9 oktober 2018 op 7:32 am - Beantwoord

   Zeker als je voor jezelf werkt, kan ik me voorstellen dat te veel willen best wel een probleem kan zijn. Je wilt natuurlijk graag veel opdrachten krijgen en leuke projecten aangaan, maar het moet helaas wel in je eigen agenda passen allemaal 😉

 16. Giovanna Jansen 8 oktober 2018 op 4:44 pm - Beantwoord

  Ik ben geen millennial, maar wil ook altijd teveel. Alles is leuk. Alles moet nog gedaan worden. Etc. Maar dat werkt niet inderdaad en geeft alleen maar stress. Ik heb afgelopen vakantie bewust alles losgelaten en gedaan wat ik leuk vond, waar ik zin in had en blij van werd, en niet omdat het moest. Heerlijk!
  Handig je tips zo op een rijtje! Geduld hebben iets waar ik wel nog wat meer aan moet werken. ?

  • Romy 9 oktober 2018 op 7:34 am - Beantwoord

   Wat goed dat je op vakantie je werk van thuis kon loslaten en je hebt gefocust op de dingen die je graag voor jezelf doet. Dat kan al veel rust geven.
   En een meer geduldige houding kun je volgens mij gaandeweg wel leren 🙂 Ik ben ook Mrs. Ongeduld en heb daar op sommige vlakken nog steeds wel last van, maar het lukt me wel beter om bepaalde doelen iets meer tijd te geven.

 17. Anna 8 oktober 2018 op 5:01 pm - Beantwoord

  Wat een super fijn artikel! Ik herken mijzelf hier zeker in en dat is inderdaad weleens lastig, haha! Prioriteiten stellen is heel moeilijk, maar o zo belangrijk…

 18. Nikita 9 oktober 2018 op 3:01 pm - Beantwoord

  Ik heb geen probleem met te veel dromen of dingen tegelijk op dat gebied. Ik wil altijd net teveel van mezelf. En nu ik op de hoge school zit, wordt dat duidelijk. Het is nooit genoeg. Kijk, taken en studeerwerk heb je altijd aan de hoge school. Ik plan ze in in mijn week en maak dan wat ik die dag gepland had. Maar ik wil altijd nog meer en wil alle taken doen. En dan moet ik letterlijk doen wat ouders van een smartphoneverslaafde tiener doen. Die laptop en die schooltas ergens leggen waar ik er niet bij kan of waar het enorm veel moeite kost. Meestal heeft hem in mama’s kamer leggen al veel effect. Eigenlijk erg dat ik mezelf zo weinig rust gun. Maar in dat kader heb ik komende zondag vrijgemaakt om te gaan zwemmen met mijn kleine zusje op mijn werk. Eventjes geen boeken, geen laptop. Gewoon genieten en plezier maken.

  • Romy 10 oktober 2018 op 7:12 am - Beantwoord

   Wel heel goed dat je op die manier voorkomt dat je de hele tijd blijft doorwerken. Slim idee! Maar ik kan me voorstellen dat je op termijn ook graag uit jezelf meer rust zou willen pakken. Het weekendje zwemmen klinkt in ieder geval als een perfecte manier om dat dit weekend eens te gaan doen 🙂 Geniet ervan!

 19. chucky1012 10 oktober 2018 op 7:33 am - Beantwoord

  Inderdaad soms wil ik weleens iets te veel.
  Neem alle tijd en rustig aan doen.

Recente blogs

Ik ga op vakantie en ik ga naar het soort-van-zonovergoten…

16 juni 2021|Persoonlijk|

Oh boy, het is zover. Voor het eerst sinds drie jaar ga ik weer eens een week weg. Nee hoor, niet morgen; wel over niet al te lange tijd. Met leuk gezelschap bij me (a.k.a. Bart) en met een idyllische plek in eigen land als bestemming. De eerste vakantieplannen worden inmiddels gesmeed en Pips oppas is al geregeld. Ik ben dan misschien een huismus met heimwee. Maar wel een huismus die stiekem harder aan vakantie toe was dan ze zelf doorhad. Ik praat je bij over mijn vakantievoorpret.

Mijn favoriete en meest dierbare sieraden

11 november 2016|Positiviteit|

Sieraden? Om eerlijk te zijn vergeet ik die meestal om te doen als ik 's ochtends in alle haast de deur uit ga. Ik heb dan ook geen uitpuilende kist vol sieraden of doosjes vol met oorbellen. Toch probeer ik de laatste tijd wat meer aandacht aan sieraden te besteden en soms wel iets om of in te doen. Ik ben niet iemand die veel sieraden koopt, maar ik heb wel zo mijn favoriete sieraden in mijn sieradenkistje liggen. Voor vandaag kiepte ik mijn sieradenkist eens om en zocht ik mijn pronkstukken uit. Vandaag laat ik je daarom mijn favoriete of meest dierbare sieraden zien. Kijk je mee?