adam13

De Amsterdamse grachten in de herfst (+ mijn liefde voor de stad)

 • 28 november 2018
 • 33 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Op de basisschool vond ik Amsterdam maar een enge stad. Inmiddels kom ik juist heel graag in onze hoofdstad. Sterker nog, Amsterdam heeft een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Ik wandel dan ook regelmatig rond door de vele mooie wijken die Amsterdam rijk is. Ook toen ik laatst een off-day had, was een wandeling door Amsterdam hét medicijn. De stad zag er juist die dag geweldig mooi en herfstachtig uit. In dit artikel vertel ik je meer over mijn voorliefde voor onze hoofdstad. En ik laat je meegenieten van de Amsterdamse grachten in de herfst.

amsterdamse grachten in de herfst fotografie

De grote stad die trekt

Veel mensen trekken de natuur in als ze tot rust willen komen of als ze zich niet top voelen. Maar ik? Ik ga juist graag naar de stad als ik wel een oppepper kan gebruiken. Ik vind het heerlijk om de gezelligheid van Amsterdam om me heen te hebben, te kijken naar het gestuntel van toeristen met selfiesticks of getuige te zijn van buitenlanders die voor het eerst een niet geheel probleemloos ritje op een fiets maken. In Amsterdam is het nooit stil en ik kan volop genieten van die reuring.

amsterdamse grachten in de herfst fotografie
amsterdamse grachten in de herfst fotografie

Herfst aan de Amsterdamse grachten

Zoals je op de foto’s kunt zien, waren de Amsterdamse grachten op deze herfstdag in november nóg mooier dan anders. Langs de kanten van de grachten stonden verkleurde bomen te pronken en ik geloof dat ik niet de enige was die dat een prachtig gezicht vond. Om mij heen zag ik de ene toerist na de andere ook zijn camera tevoorschijn halen. Ik was toeschouwer van ware Instagramshoots, maar ook van toeristen die een snel romantisch kiekje wilden maken voor de gracht. Eén stel vertrouwde mij zelfs een Instax-camera toe. Nu maar hopen dat mijn eerste polaroid daadwerkelijk fotoboekwaardig is geworden.

amsterdamse grachten in de herfst fotografie
amsterdamse grachten in de herfst fotografie

Herfst aan de Amsterdamse grachten

De grachtenpanden in Amsterdam zijn sowieso al een prachtig gezicht, zo luidt mijn bescheiden mening als Randstadmeisje. Doe mij maar zo’n mooi pand om in te wonen, hoor. Het is dat daar een “klein” prijskaartje aan hangt, maar anders zou ik maar al te graag mijn nieuwe woonplek zoeken aan de grachten. Wel met een onbetaalde parkeerplek voor de deur graag! Dat gaat hem dus helaas niet worden. Daarom geniet ik des te meer van de spontane dagjes Amsterdam die ik graag plan.

amsterdamse grachten in de herfst fotografie
amsterdamse grachten in de herfst fotografie
amsterdamse grachten in de herfst fotografie

Verbonden met Amsterdam

Het klinkt misschien een tikkeltje vreemd, maar ik voel me op een bepaalde manier verbonden met de stad. Niet omdat ik fanatiek Ajax-supporter ben overigens (ik heb niets met voetbal!). Of ik me nu rot voel en afleiding zoek, of juist blij ben en daar graag bij stil wil staan, in al die situaties reis ik graag af naar de stad. In Amsterdam voel ik me nooit alleen, terwijl ik tegelijkertijd in anonimiteit kan rondlopen tussen de duizenden andere mensen die om allerlei verschillende redenen door dezelfde straten lopen als ik.

Een stad vol herinneringen

Als ik denk aan Amsterdam, dan denk ik ook aan de talloze herinneringen die ik hier heb gemaakt. Ik studeerde in Amsterdam, ik ben hier geslaagd voor mijn rij-examen, ik vond hier in een buitenwijk mijn eerste baan en ik heb hier ook mijn eerste dates gehad. Ik werd in Amsterdam verliefd, maar werd er ook ooit midden in het Vondelpark gedumpt (wat een horror met alle hand-in-hand lopende stelletjes om je heen!). Ik ben hier talloze keren geweest met vriendinnen, heb hier films gezien die indruk maakten en heb hier vele fijne dagjes weg beleefd.

Ik heb door Amsterdam gerend in de regen en gepicknickt in de zon. Ik heb hier gefietst met mijn studentikoze rugzak en ik heb hier afspraken gehad als kersverse werknemer. En als ik aan dat alles terugdenk, dan kan ik niet anders dan een beetje sentimenteel worden van alle honderden (duizenden?) bezoekjes aan deze stad.

amsterdamse grachten in de herfst fotografie

Nooit alleen

Zelfs als ik me eenzaam voel, verdwijnt dat gevoel als sneeuw voor de zin zodra ik de eerste stap uit de bus zet. In het uur dat ik rondliep om foto’s van de Amsterdamse grachten in de herfst te maken, werd ik door wel 3 toeristen aangesproken om hen op de foto te zetten. Zo maakte ik een typische toeristenfoto van een Vietnamese toerist en liet ik hem andersom met mijn camera aan de slag gaan voor de cliché foto van mij bovenaan dit artikel. Alleen al dat soort momenten vind ik leuk. Van een uitje naar Amsterdam kom ik nooit terug zonder nieuwe verhalen.

amsterdamse grachten in de herfst fotografie
amsterdamse grachten in de herfst fotografie
amsterdamse grachten in de herfst fotografie

Een aandenken aan Amsterdam

Het leek me mooi om een aandenken aan Amsterdam te hebben, vanwege alle mooie herinneringen die ik heb aan deze stad. Geen zorgen: een grote tatoeage op mijn borst leek mij geen goed plan. Koelkastmagneten vond ik wat afgezaagd en een levensgrote plattegrond van Amsterdam aan de muur vond ik ook wat overdreven. Wat ik dan wel heb gedaan als aandenken? Nou, ik liet een telefoonhoesje ontwerpen met een paar kleurrijke foto’s van onze hoofdstad. Zo word ik altijd herinnerd aan de stad waar ik heel wat mijlpalen heb beleefd.

telefoonhoesje amsterdam
telefoonhoesje amsterdam

Een telefoonhoesje ontwerpen

Je kunt zelf een hoesje ontwerpen bij Hoesjemaken.nl. Zelf mocht ik een iPhone 6s hoesje ontwerpen. Het is een tough case geworden, die veel steviger is dan de meeste telefoonhoesjes. Ha, dat moet ik hebben! Ik lijd aan een ernstige vorm van klunzigheid, dus spullen laten vallen is mij dan ook niet vreemd. Mijn telefoon kan daarom wel een goed hoesje gebruiken om tegen een stootje (of honderd!) te kunnen. Bij Hoesjemaken.nl kun je dus je eigen hoesje ontwerpen (met foto’s of met andere beelden), maar je kunt ook een van de vele leuke kant-en-klaarhoesjes bestellen.

Ik ben in ieder geval dolblij met mijn telefoonhoesje, dat me altijd herinnert aan mijn favoriete stad. En dat nu natuurlijk overal mee naartoe gaat. Ook naar Amsterdam!

Welke stad of dorp heeft een speciaal plekje in jouw hart?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 28 november 2018 op 6:24 am - Beantwoord

  Een prachtige ode aan Amsterdam, waar ik me helemaal in kan vinden! Sinds mijn tienerjaren kom ik regelmatig in de stad en heb ik zo ook een band opgebouwd. Ik kom er nog steeds graag. Prachtige foto’s heb je gemaakt.

  • Romy 28 november 2018 op 9:45 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jij ook zo graag naar Amsterdam gaat, al vanaf dat je een tiener bent!
   Dankjewel voor je lieve compliment 🙂

 2. Marije 28 november 2018 op 7:18 am - Beantwoord

  I ♡ Amsterdam .. geboren en getogen Amsterdamse en de stad gaat nooit uit mijn hart.

  • Romy 28 november 2018 op 9:46 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je in Amsterdam bent geboren en getogen! Dan kan ik me al helemaal goed voorstellen dat deze stad een speciaal plekje in je hart heeft gekregen 🙂

 3. bychristiana 28 november 2018 op 8:12 am - Beantwoord

  Ik kom ook altijd heel graag in Amsterdam! Ik blijf het er heerlijk vinden, die drukte en bedrijvigheid. Het maakt niet op welk tijdstip je er bent, er is altijd wat te zien / doen!

  • Romy 28 november 2018 op 9:47 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij ook zo graag naar Amsterdam gaat! Er is inderdaad altijd genoeg te doen en juist dat maakt dat ik het zo’n fijne stad vind 🙂

 4. Els 28 november 2018 op 8:13 am - Beantwoord

  De rode en oranje bomen geeft zoveel meer kleur aan je foto’s! Erg mooi :-). Amsterdam is zo niet mijn stad ;-). Veel te druk.

 5. chucky1012 28 november 2018 op 8:25 am - Beantwoord

  Prachtige city met de mooie grachten en oude gebouwen….
  Ik kom er zo graag ?
  Vroeger als kind kwam ik er heel vaak.
  Omdat mijn opa en oma naast de Albert Cuyp woonden….

  Een fijne dag ?

  • Romy 28 november 2018 op 9:48 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En ik kan me voorstellen dat niet iedereen in Amsterdam kan waarderen, want druk is het er zeker 😉

  • Romy 28 november 2018 op 9:49 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat je opa en oma op zo’n mooie plek in de stad woonden! Dat is wel echt midden in de stad 🙂

 6. Femke 28 november 2018 op 9:11 am - Beantwoord

  Ohhh dit is een liefdesbrief aan Amsterdam en ik ga er helemaal in op haha. Mijn stad is toch gewoon mijn eigen stad, Breda. Ook prachtig!! Amsterdam vind ik trouwens ook een heerlijke stad :-).

  • Romy 28 november 2018 op 9:50 pm - Beantwoord

   Haha, toen ik het artikel plaatste, voelde het inderdaad ook wel een beetje als een liefdesbrief aan onze hoofdstad 😛 Breda is trouwens ook een heel leuke stad. Daar zou ik eigenlijk ook weer eens naartoe moeten gaan. De laatste keer dat ik er was, was voor de Roodharigendag vorig jaar.

 7. Katrien 28 november 2018 op 11:59 am - Beantwoord

  Wat een fijne reclame voor Amsterdam (en voor Hoesjemaken ;-)). Over enkele weken kom ik een weekendje naar jouw stad, ik heb er nu helemaal zin in na het lezen van je artikel. Benieuwd naar Amsterdam in de winter!

 8. Annelies 28 november 2018 op 12:43 pm - Beantwoord

  Ik heb in Leuven in België gestudeerd en als ik daar nog terug kom heb ik ook altijd dat nostalgische gevoel. Leuven heeft zelf een specifieke geur omwille van de brouwerij die daar zit.
  Ik kom er niet meer zo vaak, maar er hangen toch mooie herinneringen.

  • Romy 28 november 2018 op 9:54 pm - Beantwoord

   Toch wel heel mooi als een stad zulke fijne herinneringen kan oproepen! Wat leuk dat Leuven de stad is waar jij zo veel herinneringen aan hebt 🙂 Ik ben daar zelf nog nooit geweest, maar heb weleens gehoord dat het een van de leukste steden in België is.

 9. Lianne 28 november 2018 op 1:08 pm - Beantwoord

  Ik vind Amsterdam ook zo’n leuke stad! Er is daar altijd wel wat te doen en ik ontdek er altijd wel nieuwe dingen. Vroeger als kind was Amsterdam voor ons echt een daguitje. Ik ben er in mijn jeugd ook misschien maar twee of drie keer geweest. Nu kom ik er gelukkig regelmatig. Dat zelfontworpen hoesje is zo leuk <3 Je hebt weer eens mooie foto's weten te maken!

 10. Evelyne 28 november 2018 op 3:01 pm - Beantwoord

  Mooie foto’s! Ja, sorry dat is het eerste wat mij altijd opvalt bij het lezen van een blog *oeps* Het is ook helemaal mijn stijl van fotograferen, dus mochten wij samen op pad gaan zou quasi hetzelfde er uit voortkomen denk ik. Anyway, back to de orde van de dag *haha* Net als jij ga ik graag eens uitwaaien in de stad. Ik heb het geluk om in een bebost gebied te wonen, dus trek ik vaak het bos in 😉 Om naar een stad als Amsterdam te gaan moet ik al gauw treinen en ben ik wel een twintigtal minuten onderweg. Ik woon dan wel tussen een dorp en een stad, maar dat stelt niet zo heel veel voor. Doch ik mij al dikwijls gewaagd heb aan een korte wandeling in de stad zelf en er toch wel enkele mooie foto’s uit zijn voortgevloeid (waarvan 1 er enkele maanden geleden op de cover van het plaatselijke evenementenboekje stond te prijken *trots!*) is het niet iets dat elke week zou doen daar ik snel klaar ben 🙂

  • Romy 29 november 2018 op 12:24 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! En leuk om te horen dat jij ook graag naar Amsterdam gaat! Ik kan me voorstellen dat het vanuit Limburg nogal een flinke reis was naar Amsterdam. Als kind kwam ik ook niet zo vaak in Amsterdam. Ik weet nog dat ik het altijd heel spannend vond om in de metro of tram te zitten. Dat was ik toen helemaal niet gewend, terwijl ik nu dagelijks in de metro zit naar mijn werk 😉

  • Romy 29 november 2018 op 12:26 am - Beantwoord

   Superleuk om je enthousiaste reactie op mijn foto’s te lezen! Dankjewel 🙂
   Een korte wandeling door de stad kan zeker fijn zijn op z’n tijd. Ik moet zelf ongeveer drie kwartier met de bus reizen naar Amsterdam, dus helaas zit een dagelijks uitstapje naar Amsterdam er voor mij ook niet in 😛 Alhoewel het vanaf mijn werk wel heel makkelijk is om snel in de stad te zijn.
   Wat een geweldig eer trouwens dat een van je foto’s op de cover van het boekje is geplaatst. Gefeliciteerd!

 11. Jessica J. 28 november 2018 op 3:40 pm - Beantwoord

  Wat heb je een prachtig eerbetoon aan Amsterdam geschreven. Fijn dat je de stad nu altijd letterlijk binnen handbereik hebt. 🙂

  • Romy 29 november 2018 op 12:27 am - Beantwoord

   Dankjewel! Ik ben ook superblij dat Amsterdam heel goed te bereiken is vanaf waar ik woon 🙂

 12. Sara | MevrouwMiauw.nl 28 november 2018 op 6:44 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel over waarom Amsterdam zo’n speciale stad is voor jou. En hoewel ik lang niet zoveel belangrijke levensgebeurtenissen mee heb gemaakt in deze fijne stad, heeft het ook een speciaal plekje in mijn hart. Ik heb er fantastische dagen, avonden en nachten beleefd met mijn beste vriendin (zij woont in Amsterdam). Zo fijn altijd!

  • Romy 29 november 2018 op 12:33 am - Beantwoord

   Wat leuk dat jij dankzij je vriendin ook mooie herinneringen hebt aan Amsterdam. Zo leuk om samen dat soort onvergetelijke momenten te beleven in onze hoofdstad 🙂

 13. Mariska 28 november 2018 op 8:29 pm - Beantwoord

  Je hebt inderdaad wel hele mooie foto’s gemaakt! Zelf ben ik liever niet altijd in een drukke stad, maar bijvoorbeeld in een middelgrote stad. Snap je wat ik bedoel? Klinkt misschien een beetje raar haha.

  • Romy 29 november 2018 op 12:35 am - Beantwoord

   Nee hoor, ik begrijp zeker wel wat je bedoelt. Een stad als Amersfoort of Leiden is toch alweer heel wat anders dan het drukke Amsterdam. Ik kan me voorstellen dat zo’n stad je misschien meer aanspreekt. Op z’n tijd vind ik het ook fijn om door een wat minder drukke stad te wandelen en daar mooie plekken te ontdekken.

 14. evelien 28 november 2018 op 9:10 pm - Beantwoord

  Wat een prachtige foto’s van het mooie Amsterdam! <3
  Liefs,
  Evelien

 15. Nikita 29 november 2018 op 9:09 am - Beantwoord

  Amsterdam lijkt mij zo mooi! Ik wil er ooit eens heen. Ik wil de wereld zien en Amsterdam staat zeker op mijn lijstje. De liefde die je beschrijft over de stad, herken ik. Alleen dan met Brugge. Ik ben verliefd op die stad en ben er zo graag! En in de kerstvakantie gaan we de kerstmarkt bezoeken en het ijssculpturenfestival en ik kan nu al niet meer wachten! Ik was maandag in school om mijn zusje haar boeken op te halen en ik heb oudleerkrachten gezien. Zalig, want ik voelde de warmte van mijn oude school. Ze waren zo blij dat ik er nog eens was en zeiden dat ik altijd welkom was. Ik verzeker je, je maandagochtend is direct een stuk beter.

  En gisteren had ik een dag vrij! We kregen dinsdagavond een mail van de docent die we normaal woensdag hebben, en ze was ziek. En ik heb maar een vak op woensdag en dat is van haar. Dus ik was enorm blij, want ik kon uitslapen. En vandaag heb ik maar om 11u les, dus ook vandaag kon ik langer slapen 🙂

  • Romy 29 november 2018 op 7:27 pm - Beantwoord

   Als je ooit de kans krijgt om Amsterdam te bezoeken, zeker doen! Ik weet bijna zeker dat je de stad prachtig zult vinden 🙂
   En wat leuk om te horen dat jij zo gek bent op Brugge. Dat is ook echt wel een heel mooie stad. Ik vind Brugge altijd wel wat knus hebben. Alvast heel veel plezier op de kerstmarkt en bij het ijssculpturenfestival! Dat klinkt nu al geweldig.

   En wat ontzettend leuk dat je je oude school hebt bezocht en daar een heel warm welkom hebt gehad. Geniet daar nog even lekker van na, net als van die fijne onverwachte dag vrij 🙂

 16. Jeanine 30 november 2018 op 8:51 am - Beantwoord

  Wat een heerlijke ode aan Amsterdam. Ik kom er ook zo graag! Prachtige grachten, heerlijke hofjes, leuke musea. Het is tijd fijn om te dwalen door de stad. Het is voor mij wel twee uur reizen met de trein, dus al ik ga, geniet ik voor 10! Onlangs was ik in Groningen, dat vind ik ook een fijne stad. En een stuk dichter bij huis.

  Groet Jeanine.

  • Romy 30 november 2018 op 5:46 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat jij ook graag naar Amsterdam gaat, ook al is het een flink stuk reizen. Des te meer reden om tijdens een dagje Amsterdam volop van de stad te genieten inderdaad 🙂 Groningen vind ik ook prachtig trouwens. Het is dat dat voor mij ver weg is (3 uur met OV), want anders zou ik daar ook graag vaker naartoe gaan.

 17. Zo simpel is dan geluk 30 november 2018 op 9:49 am - Beantwoord

  Ik word ook altijd heel erg blij van Amsterdam, echt een fijne stad!

Recente blogs

Hoogvliet Too Good To Go-box | Wat zit erin? (mijn ervaring na 7 boxen)

24 juni 2022|Lifestyle, Groen doen|

Een box vol boodschappen voor een prikkie. Dat klinkt als helemaal iets voor mij. Als je daar dan ook nog boodschappen mee red van een reisje naar de container, dan word ik er al helemaal blij van. Niet heel verrassend dus dat de Too Good To Go-app regelmatig openstaat op mijn telefoon om nieuwe boxen te scoren. De laatste tijd heb ik onder andere meerdere boxen van Hoogvliet geprobeerd. Nadat de eerste box een groot succes bleek, was ik heel benieuwd naar meer. Is de box elke keer het geld waard? Ik denk dat ik na 7 boxen een aardig oordeel kan vellen. Dit is mijn mening over de Hoogvliet Too Good To Go-box. Natuurlijk laat ik je ook de inhoud van mijn boxen zien.