Je angst aangaan? Dit zijn 7 helpende gedachten!

8 mrt 2017 | Persoonlijke groei | 44 reacties

Je kunt bang zijn voor spinnen, voor reizen, maar ook voor zelfstandigheid. Of misschien ben je wel bang om het fout te doen of om mensen teleur te stellen. Ieder mens heeft angsten en dat kan soms bijzonder frustrerend zijn. Je angsten overwinnen kan daarentegen geweldig voelen. Wat voelde ik me trots toen ik ondanks mijn hoogtevrees op de 86e verdieping van de Empire State Building stond. Ook nu nog heb ik een aantal angsten aan te gaan. Dat gaat weleens met rillingen en tranen gepaard, maar ik merk dat het zo goed voelt als het me eenmaal lukt. Heb jij ook een angst waar je graag van af wilt? Dit zijn een aantal gedachten die je daar misschien bij kunnen helpen.

angst aangaan helpende gedachten

♥ Angst is niets meer en niets minder dan een extra reden dat je iets moet doen. Het laat je misschien zien waar een verlangen ligt waar je niets mee durft te doen. Maar dat kun je veranderen. Zoals Lief Leven zegt: met volle angst vooruit!

♥ In de tijd die je besteedt aan piekeren, had je die piekergedachten al drie keer kunnen aangaan. Piekeren over je angsten kost tijd, energie en moeite die je aan zoveel mooiere dingen kunt besteden. Het overwinnen van je angsten zal je al die dingen teruggeven.

♥ Je staat er niet alleen voor. Iedereen heeft weleens angsten, of ze nu groot zijn of klein. Dagelijks gaan mensen hun angsten aan. Dat gaat misschien gepaard met knikkende knieën, biggelende tranen of zelfs slapeloze nachten. Iedereen herkent dat gevoel, maar toch leven we allemaal nog. Je angsten aangaan, is verrekte lastig. Maar you will survive. Je komt er wel.

♥ Angst weerhoudt je ervan de beste versie van jezelf te worden. Alleen jij bent degene die het moet aangaan. Je kunt niet wachten op de reddende engel of de hulp van buitenaf. Jij bent je eigen superheld. Neem de touwtjes in handen en ga er voor 100% voor.

♥ Soms moet je iets aangaan om te merken dat het helemaal niet zo eng is als je dacht. Onze angst van tevoren is vaak zoveel groter dan achteraf nodig blijkt. Pas als je jezelf een drempel over duwt, zal je merken dat een mens het meest lijdt van het lijden dat hij vreest.

♥ Je hoeft je angst niet in één keer aan te gaan. Je kunt het stapje voor stapje doen. Helemaal op jouw tempo. Stel een lijstje op met de angst die je het minst erg vindt en begin klein. Al doe je er jaren over, als je maar stapjes in de goede richting zet.

♥ Je kunt van het ergste uitgaan, maar besef ook dat het ook zoveel mooier kan uitpakken dan je misschien denkt. Pas als je je angst trotseert, zal je weten wat een leven zonder die angst je te bieden heeft. What if I fall? Oh but my darling, what if you fly?

Welke angst zou jij wel willen overwinnen?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

44 Reacties

 1. marije

  Mijn eeuwige mantra in dit soort situaties is “dit gevoel gaat voorbij”. Heeft mij geholpen in heel veel angstige situaties. Angst belemmert je in het leven en is zo zonde.

  Antwoord
  • Romy

   Wat een mooi mantra en ik kan me voorstellen dat je daar in situaties met angst veel aan hebt. Het is helemaal waar dat zelfs de meest angstige situaties nog voorbijgaan.

   Antwoord
 2. Annemarie

  Life begins at the end of your comfort zone. En zo is het echt! Dingen doen die je spannend vindt, maakt dat er dingen gebeuren. Elk klein stapje buiten je comfort zone brengt iets teweeg. Het voelt spannend, maar het is het zo waard om te proberen!

  Antwoord
  • Romy

   Mooie uitspraak inderdaad en helemaal waar! De mooiste dingen in mijn leven zijn ook gebeurd doordat ik een stapje buiten mijn comfortzone durfde te zetten :)

   Antwoord
 3. Mariëlle

  Wat mooi weer ♡ Ik denk dat iedereen wel angsten heeft!

  Antwoord
 4. Nesrin

  Heel mooi geschreven en vooral de zin “Angst weerhoudt je ervan de beste versie van jezelf te worden” is heel raak gesproken.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve compliment :)

   Antwoord
 5. Susan

  Zeker waar! Ik probeer dit steeds vaker te doen.

  Antwoord
 6. Klaske

  Wat een mooi artikel! Vooral je laatste punt heeft me altijd erg geholpen (en die quote vind ik ook zo mooi) toen ik veel last had van angsten. Inmiddels heb ik dat grotendeels overwonnen, maar deze 7 gedachten helpen zeker als het weer eens een beetje terugkomt. :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat onwijs knap dat je zo ver bent gekomen qua angsten overwinnen. Daar mag je echt trots op zijn! En je compliment doet me zó goed. Wat mooi om te lezen dat je iets aan deze 7 gedachten hebt :)

   Antwoord
 7. Veerlez

  Mooi <3 Het is helemaal waar! Fijn om weer even bewust te zijn hiervan!

  Antwoord
 8. Aneta

  Wauw op de 88e verdieping! Ik kan me niet voorstellen hoe hoog dit is, maar het getal zegt al genoeg hahaha. Ik zie angst als een nieuw doel. Klinkt misschien raar maar ik heb geleerd dat angst niet voorkomt vanuit de kwestie zelf: bijvoorbeeld een spin, hoogte of ruimte maar door het gevoel wat je hieraan geeft. En dit gevoel kun je ombuigen. Makkelijk gezegd he!? Maar nee, het is zo moeilijk om dit te veranderen. Ik heb ook zo mijn angsten bijvoorbeeld lang in de auto zitten,zoals bijvoorbeeld maar Oostenrijk. Ik ben bang dat er onderweg ongelukken gebeuren. Aan het eind van deze week komt mijn blogje hierover online

  Antwoord
  • Romy

   Haha, dat was inderdaad echt megahoog. Het gekke is dat het zó hoog was dat ik echt alle besef van hoogte kwijt was. Het voelde alsof ik in een vliegtuig over alle wolkenkrabbers vloog en juist daardoor werd het iets minder eng.
   Wat zeg je dat onwijs mooi trouwens van angst zien als een doel en er zit echt iets in! Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel een mooie gedachte om in je achterhoofd te houden. Ik ben benieuwd naar je blogje :)

   Antwoord
 9. Danique

  Ik ben er van overtuigd dat het overwinnen van je angsten je leven alleen maar beter maakt! Erg mooi geschreven.

  Antwoord
 10. Ayla

  Angsten aangaan is fijn! Ik ben eens gaan skydiven, ondanks dat ik al hoogtevrees heb als ik uit een diep bord eet. En mijn angst voor spinnen ging ik aan door een spin in de badkamer te laten zitten en hem een volwaardig lid van de familie maken. Spinnie bleek later een zij te zijn en maakte heel veel kleine spinnies, toen was de maat wel vol en moest ze het huis uit.

  Antwoord
  • Romy

   Haha, dat spinnenverhaal! Geniaal! En wel echt dé manier om van je spinnenangst af te komen. Wat stoer dat je je angsten op zo’n dappere manier durft aan te gaan!

   Antwoord
 11. Claire

  Woow op de 88ste verdieping! Wat stoer. Ik vind het ook altijd fijn om terug te kijken naar angsten die je al hebt overwonnen. Dan zie je in hoeveel je al eigenlijk heb bereikt en dat de angst vaak ongegrond is :)

  Antwoord
  • Romy

   Ja precies! Het kan zo’n stoer gevoel geven als je je over je angsten heen zet en de dingen aangaat. De top van de Empire State Building was wel een dingetje, maar ik ben nog steeds zo blij dat ik het heb gedaan en ik heb nu echt bijna geen last meer van hoogtevrees.

   Antwoord
 12. Josephine

  Hele zinvolle tips, ik denk dat je lezers er echt wat aan hebben! Zelf heb ik in het verleden best wat dingen moeten overwinnen, en daar ben ik nog steeds heel trots op. En inderdaad: Vaak is de angst erger dan de werkelijkheid. Leuk bedacht: Je bent je eigen superheld :).

  Bij sommige dingen denk ik echter ook: belemmert deze angst me nu echt? En dan heb ik natuurlijk niet over een ernstige fobie, maar bijvoorbeeld over dingen waar je ook omheen kan. Niet graag om 11 uur ‘s avonds door het donker naar huis fietsen? – pak de taxi! Of niet graag publiekelijk spreken (daar heb ik echt een hekel aan) – mag ik ook ergens níet goed in zijn? Toegegeven, ik zou mijn presentatie-skills best wel willen verbeteren. Maar als je iets al heel vaak geprobeerd hebt, mag je misschien ook concluderen dat zoiets misschien niet je forte is. In het kader van – lief zijn voor jezelf. :)

  Gefeliciteerd trouwens met het overwinnen van je hoogtevrees! Had je er veel last van?

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Wat een mooi compliment! Je mag met recht trots zijn op de angsten die je in het verleden al hebt overwonnen. Ik ben het ook met je eens dat sommige angsten zo erg nog niet zijn. Dat van de prestaties herken ik trouwens helemaal. Hoe vaak ik ook heb geprobeerd om mezelf over die angst heen te zetten, het blijft gewoon niet mijn ding. En ook dat is prima! Gelukkig zijn er genoeg andere mensen in de wereld die dat wel geweldig kunnen ;)
   Mijn hoogtevrees was niet heel extreem, maar ik ben wel blij dat ik er nu zo goed als van af ben. Ik vond het wel een mooi concreet voorbeeld om in dit blogje te bespreken :)

   Antwoord
 13. Tanja

  Mooi geschreven! Na het aangaan van een angst ben je zo blij en opgelucht dat je het toch gedaan hebt. Het uitstellen tot het moment kan ook helpen!

  Antwoord
  • Romy

   Ja precies! Het kan zo’n opluchting geven naderhand. Dat van je angst uitstellen is inderdaad ook een goede tip! Dankjewel voor je lieve reactie :)

   Antwoord
 14. Marsha

  Omg…op de 88e verdieping? Ik wil niet eens weten hoe hoog dat is haha. Wel superknap zeg!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, ja dat was echt megahoog. Het voelde een beetje alsof je met een vliegtuig over de stad vliegt, want alle wolkenkrabbers waren opeens kleine huisjes geworden ;)

   Antwoord
 15. Jessica J.

  Wat, waar is m’n comment heen? Verkeerde combinatie van toetsen ingedrukt, lijkt me. :’) Ik wou dus zeggen dat ik een ontzettende angst voor spinnen heb en wou dat ik die kon overwinnen, maar er niet aan mag dénken dat ik die angst daadwerkelijk aan zou moeten pakken. Ik ben wel bang – pun intended, hehe – dat die angst buitengewoon lastig gaat zijn op een exotische bestemming, maar daar probeer ik nu nog niet aan te denken. Mooi artikel, Romy. ♥

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan me voorstellen dat je al bang wordt van het idee om die angst te moeten overwinnen. Niets zo erg als de stress voordat je met een angst aan de slag gaat. Zo’n reis naar een exotische bestemming zou wel dé stok achter de deur zijn trouwens, hihi. Maar misschien kun je het beter stapje voor stapje aanpakken en met een mini spinnetje beginnen. Doe waar jij je goed bij voelt! En als je er niet heel veel last van ondervindt, dan is overwinnen misschien niet eens nodig :)

   Antwoord
 16. Kim

  Waaah topper, ik heb geen hoogtevrees, maar dat lijkt me wel eng haha. Door een fobie ging ik een tijdje elke dag mijn angsten aan. Het werkt! Op een gegeven moment was ik ook gewend aan paniekaanvallen, waardoor ik daar wel tegen kon en ze minder eng vond.

  Antwoord
  • Romy

   Haha, het was ook wel echt heel eng! Ik dacht eerst dat ik de hele toren voelde bewegen, maar na een tijdje kon ik er wel aan wennen dat het wat waaierig was daarboven ;) Wat onwijs knap dat je een fobie hebt overwonnen! Daar mag je echt supertrots op zijn. Toen ik een jaar of 12 was, heb ik ook een tijdje een fobie gehad en ik weet nog hoe lastig het is om je hele dag te laten leiden door angst. Zo’n fobie overwinnen is niet makkelijk, maar het is zo bevrijdend als je er echt van af bent :)

   Antwoord
 17. Lisa

  Oeh goed artikel! Ik heb een enorme angst voor zwanen, ja echt die mooie vogels. Ze zijn sierlijk, elegant en prachtig om te zien, maar ik ben er ooit door aangevallen en dat was ZO eng. Sindsdien durf ik er niet meer goed langs te lopen, zelf niet als er 10 meter tussenzit. Hopelijk kan ik mij hier ooit overheen zetten. Liefs x

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan me goed voorstellen dat je door die ervaring zo bang bent geworden voor zwanen. En eerlijk? Ik vind het ook best enge beesten soms doordat ze zo agressief kunnen zijn. Hopelijk lukt het je toch om over de angst heen te groeien of er op een andere manier van af te komen. Dankjewel voor je reactie :) Liefs!

   Antwoord
 18. Sofie

  Ik denk dat mijn angsten vooral bestaan uit mensen niet willen verliezen… daar kan ik weinig aan doen vrees ik. Wat stoer dat je je hoogtevrees zo hebt durven aanpakken zeg!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! En die angst om mensen te verliezen, is inderdaad helaas niet zo snel iets aan te doen. Dat is ook wel een van de dingen waar ik af en toe bang voor kan zijn.

   Antwoord
 19. Joanne

  Wat een mooie post! We denken inderdaad vaak dat we alleen zijn, maar dat is totaal niet zo.

  Antwoord
 20. Irene

  Ik probeer mezelf voor te houden dat alles voorbij gaat. En als ik er iets aan kan veranderen, dat ik dat moet doen. Anders is er geen reden om er over te piekeren. Is natuurlijk altijd wel makkelijker gezegd dan gedaan hé. Haha. Oja en gewoon hier en nu leven probeer ik vooral in bed toe te passen want dan komen de meeste piekergedachten op.

  Antwoord
  • Romy

   Goed uitgangspunt! Daar zit zeker wat in. Je piekergedachtes vertellen je inderdaad vaak iets waar je juist mee aan de slag zou moeten gaan. In die zin zijn angsten en piekergedachten nog best leerzaam ook :)

   Antwoord
 21. Benthe

  Superfijne tips <3! Het helpt inderdaad al zo erg om te denken dat je niet de enige bent. Erover praten vind ik vaak ook fijn :).

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Praten helpt mij inderdaad ook! Vaak kunnen andere mensen je helpen om je angsten een beetje te relativeren.

   Antwoord
 22. Lilian

  Wat een goede tips. Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat iets inderdaad zo eng was als je van tevoren dacht.

  Ik heb best angsten, maar in vergelijking met wat het was is mijn angst al zo’n 90% afgenomen, dus ik mag niet klagen ;-)

  Antwoord
  • Romy

   Wat fijn om te horen dat je zoveel minder angsten hebt dan eerder! Ik denk ook dat je soms vanzelf over een deel van je angsten heen groeit. Bij mij is het ook al een stuk minder dan eerder :)

   Antwoord
 23. Sara | MevrouwMiauw

  Wat een mooi artikel en je sluit hem af met een hele treffende quote. Wat sterk! Ik zou soms mijn mond weleens meer open willen trekken in nieuwe situaties. Vorig jaar toen ik stage liep ging dat heel erg goed. Toch merk ik dat ik dit in mijn nieuwe baan echt weer opnieuw moet gaan doen/leren. Ik ben iemand die eigenlijk helemaal niet op haar mondje is gevallen maar in groepen waar ik me (nog) niet veilig voel kruip ik toch vaak in mijn schulp. Daar kan ik zó van balen.

  Antwoord
  • Romy

   Heel erg herkenbaar wat je zegt! Ik ben ook echt niet zo mondig in onbekende/nieuwe groepen, terwijl ik vaak wel mijn mening klaar heb. Ik kan me voorstellen dat je dat bij een nieuwe baan ook weer opnieuw moet leren. Hopelijk helpt het als je je na een tijdje wat veiliger voelt en kun je je dan toch meer laten horen.

   Antwoord
 24. Daisy Dingen

  Ik heb best wel wat angsten… (oa hoogtevrees en spinnen) Maar vind dat eigenlijk wel best zo. Moet er echt niet aan denken dingen te doen die daarmee te maken hebben (hoewel ik wel eens zeg dat ik een keer in mijn leven ga bungeejumpen). Vind het wel een mooi lijstje! En superknap dat jij met je hoogtevrees zo hoog op het empire statebuilding stond)

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan me voorstellen dat je angsten soms juist liever niet aanpakt. Zo lang je er zelf ook niet aan onderdoor gaat, denk ik dat het ook geen kwaad kan om een paar kleine angsten te hebben. Wat stoer trouwens van het bungeejumpen! Dat zou ik dan weer niet durven ;)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs