action4 scaled

Je angst aangaan? Dit zijn 7 helpende gedachten!

 • 8 maart 2017
 • 44 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Je kunt bang zijn voor spinnen, voor reizen, maar ook voor zelfstandigheid. Of misschien ben je wel bang om het fout te doen of om mensen teleur te stellen. Ieder mens heeft angsten en dat kan soms bijzonder frustrerend zijn. Je angsten overwinnen kan daarentegen geweldig voelen. Wat voelde ik me trots toen ik ondanks mijn hoogtevrees op de 86e verdieping van de Empire State Building stond. Ook nu nog heb ik een aantal angsten aan te gaan. Dat gaat weleens met rillingen en tranen gepaard, maar ik merk dat het zo goed voelt als het me eenmaal lukt. Heb jij ook een angst waar je graag van af wilt? Dit zijn een aantal gedachten die je daar misschien bij kunnen helpen.

angst aangaan helpende gedachten

♥ Angst is niets meer en niets minder dan een extra reden dat je iets moet doen. Het laat je misschien zien waar een verlangen ligt waar je niets mee durft te doen. Maar dat kun je veranderen. Zoals Lief Leven zegt: met volle angst vooruit!

♥ In de tijd die je besteedt aan piekeren, had je die piekergedachten al drie keer kunnen aangaan. Piekeren over je angsten kost tijd, energie en moeite die je aan zoveel mooiere dingen kunt besteden. Het overwinnen van je angsten zal je al die dingen teruggeven.

♥ Je staat er niet alleen voor. Iedereen heeft weleens angsten, of ze nu groot zijn of klein. Dagelijks gaan mensen hun angsten aan. Dat gaat misschien gepaard met knikkende knieën, biggelende tranen of zelfs slapeloze nachten. Iedereen herkent dat gevoel, maar toch leven we allemaal nog. Je angsten aangaan, is verrekte lastig. Maar you will survive. Je komt er wel.

♥ Angst weerhoudt je ervan de beste versie van jezelf te worden. Alleen jij bent degene die het moet aangaan. Je kunt niet wachten op de reddende engel of de hulp van buitenaf. Jij bent je eigen superheld. Neem de touwtjes in handen en ga er voor 100% voor.

♥ Soms moet je iets aangaan om te merken dat het helemaal niet zo eng is als je dacht. Onze angst van tevoren is vaak zoveel groter dan achteraf nodig blijkt. Pas als je jezelf een drempel over duwt, zal je merken dat een mens het meest lijdt van het lijden dat hij vreest.

♥ Je hoeft je angst niet in één keer aan te gaan. Je kunt het stapje voor stapje doen. Helemaal op jouw tempo. Stel een lijstje op met de angst die je het minst erg vindt en begin klein. Al doe je er jaren over, als je maar stapjes in de goede richting zet.

♥ Je kunt van het ergste uitgaan, maar besef ook dat het ook zoveel mooier kan uitpakken dan je misschien denkt. Pas als je je angst trotseert, zal je weten wat een leven zonder die angst je te bieden heeft. What if I fall? Oh but my darling, what if you fly?

Welke angst zou jij wel willen overwinnen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 8 maart 2017 op 8:08 am - Beantwoord

  Mijn eeuwige mantra in dit soort situaties is “dit gevoel gaat voorbij”. Heeft mij geholpen in heel veel angstige situaties. Angst belemmert je in het leven en is zo zonde.

  • Romy 8 maart 2017 op 10:16 pm - Beantwoord

   Wat een mooi mantra en ik kan me voorstellen dat je daar in situaties met angst veel aan hebt. Het is helemaal waar dat zelfs de meest angstige situaties nog voorbijgaan.

 2. Annemarie 8 maart 2017 op 8:36 am - Beantwoord

  Life begins at the end of your comfort zone. En zo is het echt! Dingen doen die je spannend vindt, maakt dat er dingen gebeuren. Elk klein stapje buiten je comfort zone brengt iets teweeg. Het voelt spannend, maar het is het zo waard om te proberen!

 3. Klaske 8 maart 2017 op 8:42 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Vooral je laatste punt heeft me altijd erg geholpen (en die quote vind ik ook zo mooi) toen ik veel last had van angsten. Inmiddels heb ik dat grotendeels overwonnen, maar deze 7 gedachten helpen zeker als het weer eens een beetje terugkomt. 🙂

 4. Mariëlle 8 maart 2017 op 9:03 am - Beantwoord

  Wat mooi weer ♡ Ik denk dat iedereen wel angsten heeft!

 5. Aneta 8 maart 2017 op 9:03 am - Beantwoord

  Wauw op de 88e verdieping! Ik kan me niet voorstellen hoe hoog dit is, maar het getal zegt al genoeg hahaha. Ik zie angst als een nieuw doel. Klinkt misschien raar maar ik heb geleerd dat angst niet voorkomt vanuit de kwestie zelf: bijvoorbeeld een spin, hoogte of ruimte maar door het gevoel wat je hieraan geeft. En dit gevoel kun je ombuigen. Makkelijk gezegd he!? Maar nee, het is zo moeilijk om dit te veranderen. Ik heb ook zo mijn angsten bijvoorbeeld lang in de auto zitten,zoals bijvoorbeeld maar Oostenrijk. Ik ben bang dat er onderweg ongelukken gebeuren. Aan het eind van deze week komt mijn blogje hierover online

  • Romy 8 maart 2017 op 10:17 pm - Beantwoord

   Mooie uitspraak inderdaad en helemaal waar! De mooiste dingen in mijn leven zijn ook gebeurd doordat ik een stapje buiten mijn comfortzone durfde te zetten 🙂

  • Romy 8 maart 2017 op 10:19 pm - Beantwoord

   Wat onwijs knap dat je zo ver bent gekomen qua angsten overwinnen. Daar mag je echt trots op zijn! En je compliment doet me zó goed. Wat mooi om te lezen dat je iets aan deze 7 gedachten hebt 🙂

 6. Nesrin 8 maart 2017 op 9:21 am - Beantwoord

  Heel mooi geschreven en vooral de zin “Angst weerhoudt je ervan de beste versie van jezelf te worden” is heel raak gesproken.

 7. Susan 8 maart 2017 op 9:35 am - Beantwoord

  Zeker waar! Ik probeer dit steeds vaker te doen.

 8. Veerlez 8 maart 2017 op 9:54 am - Beantwoord

  Mooi <3 Het is helemaal waar! Fijn om weer even bewust te zijn hiervan!

 9. Danique 8 maart 2017 op 10:15 am - Beantwoord

  Ik ben er van overtuigd dat het overwinnen van je angsten je leven alleen maar beter maakt! Erg mooi geschreven.

 10. Ayla 8 maart 2017 op 10:23 am - Beantwoord

  Angsten aangaan is fijn! Ik ben eens gaan skydiven, ondanks dat ik al hoogtevrees heb als ik uit een diep bord eet. En mijn angst voor spinnen ging ik aan door een spin in de badkamer te laten zitten en hem een volwaardig lid van de familie maken. Spinnie bleek later een zij te zijn en maakte heel veel kleine spinnies, toen was de maat wel vol en moest ze het huis uit.

 11. Claire 8 maart 2017 op 11:10 am - Beantwoord

  Woow op de 88ste verdieping! Wat stoer. Ik vind het ook altijd fijn om terug te kijken naar angsten die je al hebt overwonnen. Dan zie je in hoeveel je al eigenlijk heb bereikt en dat de angst vaak ongegrond is 🙂

  • Romy 8 maart 2017 op 10:23 pm - Beantwoord

   Haha, ja dat was echt megahoog. Het voelde een beetje alsof je met een vliegtuig over de stad vliegt, want alle wolkenkrabbers waren opeens kleine huisjes geworden 😉

  • Romy 8 maart 2017 op 10:23 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂

  • Romy 8 maart 2017 op 10:24 pm - Beantwoord

   Haha, dat spinnenverhaal! Geniaal! En wel echt dé manier om van je spinnenangst af te komen. Wat stoer dat je je angsten op zo’n dappere manier durft aan te gaan!

  • Romy 8 maart 2017 op 10:25 pm - Beantwoord

   Ja precies! Het kan zo’n stoer gevoel geven als je je over je angsten heen zet en de dingen aangaat. De top van de Empire State Building was wel een dingetje, maar ik ben nog steeds zo blij dat ik het heb gedaan en ik heb nu echt bijna geen last meer van hoogtevrees.

 12. Josephine 8 maart 2017 op 11:42 am - Beantwoord

  Hele zinvolle tips, ik denk dat je lezers er echt wat aan hebben! Zelf heb ik in het verleden best wat dingen moeten overwinnen, en daar ben ik nog steeds heel trots op. En inderdaad: Vaak is de angst erger dan de werkelijkheid. Leuk bedacht: Je bent je eigen superheld :).

  Bij sommige dingen denk ik echter ook: belemmert deze angst me nu echt? En dan heb ik natuurlijk niet over een ernstige fobie, maar bijvoorbeeld over dingen waar je ook omheen kan. Niet graag om 11 uur ’s avonds door het donker naar huis fietsen? – pak de taxi! Of niet graag publiekelijk spreken (daar heb ik echt een hekel aan) – mag ik ook ergens níet goed in zijn? Toegegeven, ik zou mijn presentatie-skills best wel willen verbeteren. Maar als je iets al heel vaak geprobeerd hebt, mag je misschien ook concluderen dat zoiets misschien niet je forte is. In het kader van – lief zijn voor jezelf. 🙂

  Gefeliciteerd trouwens met het overwinnen van je hoogtevrees! Had je er veel last van?

  • Romy 8 maart 2017 op 10:29 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat een mooi compliment! Je mag met recht trots zijn op de angsten die je in het verleden al hebt overwonnen. Ik ben het ook met je eens dat sommige angsten zo erg nog niet zijn. Dat van de prestaties herken ik trouwens helemaal. Hoe vaak ik ook heb geprobeerd om mezelf over die angst heen te zetten, het blijft gewoon niet mijn ding. En ook dat is prima! Gelukkig zijn er genoeg andere mensen in de wereld die dat wel geweldig kunnen 😉
   Mijn hoogtevrees was niet heel extreem, maar ik ben wel blij dat ik er nu zo goed als van af ben. Ik vond het wel een mooi concreet voorbeeld om in dit blogje te bespreken 🙂

 13. Tanja 8 maart 2017 op 12:57 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven! Na het aangaan van een angst ben je zo blij en opgelucht dat je het toch gedaan hebt. Het uitstellen tot het moment kan ook helpen!

 14. Marsha 8 maart 2017 op 1:29 pm - Beantwoord

  Omg…op de 88e verdieping? Ik wil niet eens weten hoe hoog dat is haha. Wel superknap zeg!

 15. Jessica J. 8 maart 2017 op 1:36 pm - Beantwoord

  Wat, waar is m’n comment heen? Verkeerde combinatie van toetsen ingedrukt, lijkt me. :’) Ik wou dus zeggen dat ik een ontzettende angst voor spinnen heb en wou dat ik die kon overwinnen, maar er niet aan mag dénken dat ik die angst daadwerkelijk aan zou moeten pakken. Ik ben wel bang – pun intended, hehe – dat die angst buitengewoon lastig gaat zijn op een exotische bestemming, maar daar probeer ik nu nog niet aan te denken. Mooi artikel, Romy. ♥

 16. Kim 8 maart 2017 op 2:00 pm - Beantwoord

  Waaah topper, ik heb geen hoogtevrees, maar dat lijkt me wel eng haha. Door een fobie ging ik een tijdje elke dag mijn angsten aan. Het werkt! Op een gegeven moment was ik ook gewend aan paniekaanvallen, waardoor ik daar wel tegen kon en ze minder eng vond.

 17. Lisa 8 maart 2017 op 4:01 pm - Beantwoord

  Oeh goed artikel! Ik heb een enorme angst voor zwanen, ja echt die mooie vogels. Ze zijn sierlijk, elegant en prachtig om te zien, maar ik ben er ooit door aangevallen en dat was ZO eng. Sindsdien durf ik er niet meer goed langs te lopen, zelf niet als er 10 meter tussenzit. Hopelijk kan ik mij hier ooit overheen zetten. Liefs x

  • Romy 8 maart 2017 op 10:31 pm - Beantwoord

   Ja precies! Het kan zo’n opluchting geven naderhand. Dat van je angst uitstellen is inderdaad ook een goede tip! Dankjewel voor je lieve reactie 🙂

  • Romy 8 maart 2017 op 10:33 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je al bang wordt van het idee om die angst te moeten overwinnen. Niets zo erg als de stress voordat je met een angst aan de slag gaat. Zo’n reis naar een exotische bestemming zou wel dé stok achter de deur zijn trouwens, hihi. Maar misschien kun je het beter stapje voor stapje aanpakken en met een mini spinnetje beginnen. Doe waar jij je goed bij voelt! En als je er niet heel veel last van ondervindt, dan is overwinnen misschien niet eens nodig 🙂

  • Romy 8 maart 2017 op 10:35 pm - Beantwoord

   Haha, het was ook wel echt heel eng! Ik dacht eerst dat ik de hele toren voelde bewegen, maar na een tijdje kon ik er wel aan wennen dat het wat waaierig was daarboven 😉 Wat onwijs knap dat je een fobie hebt overwonnen! Daar mag je echt supertrots op zijn. Toen ik een jaar of 12 was, heb ik ook een tijdje een fobie gehad en ik weet nog hoe lastig het is om je hele dag te laten leiden door angst. Zo’n fobie overwinnen is niet makkelijk, maar het is zo bevrijdend als je er echt van af bent 🙂

  • Romy 8 maart 2017 op 10:37 pm - Beantwoord

   Ik kan me goed voorstellen dat je door die ervaring zo bang bent geworden voor zwanen. En eerlijk? Ik vind het ook best enge beesten soms doordat ze zo agressief kunnen zijn. Hopelijk lukt het je toch om over de angst heen te groeien of er op een andere manier van af te komen. Dankjewel voor je reactie 🙂 Liefs!

 18. Sofie 8 maart 2017 op 4:11 pm - Beantwoord

  Ik denk dat mijn angsten vooral bestaan uit mensen niet willen verliezen… daar kan ik weinig aan doen vrees ik. Wat stoer dat je je hoogtevrees zo hebt durven aanpakken zeg!

  • Romy 8 maart 2017 op 10:38 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En die angst om mensen te verliezen, is inderdaad helaas niet zo snel iets aan te doen. Dat is ook wel een van de dingen waar ik af en toe bang voor kan zijn.

 19. Joanne 8 maart 2017 op 7:24 pm - Beantwoord

  Wat een mooie post! We denken inderdaad vaak dat we alleen zijn, maar dat is totaal niet zo.

 20. Irene 8 maart 2017 op 8:23 pm - Beantwoord

  Ik probeer mezelf voor te houden dat alles voorbij gaat. En als ik er iets aan kan veranderen, dat ik dat moet doen. Anders is er geen reden om er over te piekeren. Is natuurlijk altijd wel makkelijker gezegd dan gedaan hé. Haha. Oja en gewoon hier en nu leven probeer ik vooral in bed toe te passen want dan komen de meeste piekergedachten op.

  • Romy 8 maart 2017 op 10:47 pm - Beantwoord

   Goed uitgangspunt! Daar zit zeker wat in. Je piekergedachtes vertellen je inderdaad vaak iets waar je juist mee aan de slag zou moeten gaan. In die zin zijn angsten en piekergedachten nog best leerzaam ook 🙂

 21. Benthe 8 maart 2017 op 10:06 pm - Beantwoord

  Superfijne tips <3! Het helpt inderdaad al zo erg om te denken dat je niet de enige bent. Erover praten vind ik vaak ook fijn :).

  • Romy 8 maart 2017 op 10:51 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Praten helpt mij inderdaad ook! Vaak kunnen andere mensen je helpen om je angsten een beetje te relativeren.

 22. Lilian 8 maart 2017 op 10:54 pm - Beantwoord

  Wat een goede tips. Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat iets inderdaad zo eng was als je van tevoren dacht.

  Ik heb best angsten, maar in vergelijking met wat het was is mijn angst al zo’n 90% afgenomen, dus ik mag niet klagen 😉

  • Romy 9 maart 2017 op 9:05 am - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je zoveel minder angsten hebt dan eerder! Ik denk ook dat je soms vanzelf over een deel van je angsten heen groeit. Bij mij is het ook al een stuk minder dan eerder 🙂

 23. Sara | MevrouwMiauw 8 maart 2017 op 11:10 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel en je sluit hem af met een hele treffende quote. Wat sterk! Ik zou soms mijn mond weleens meer open willen trekken in nieuwe situaties. Vorig jaar toen ik stage liep ging dat heel erg goed. Toch merk ik dat ik dit in mijn nieuwe baan echt weer opnieuw moet gaan doen/leren. Ik ben iemand die eigenlijk helemaal niet op haar mondje is gevallen maar in groepen waar ik me (nog) niet veilig voel kruip ik toch vaak in mijn schulp. Daar kan ik zó van balen.

  • Romy 9 maart 2017 op 9:07 am - Beantwoord

   Heel erg herkenbaar wat je zegt! Ik ben ook echt niet zo mondig in onbekende/nieuwe groepen, terwijl ik vaak wel mijn mening klaar heb. Ik kan me voorstellen dat je dat bij een nieuwe baan ook weer opnieuw moet leren. Hopelijk helpt het als je je na een tijdje wat veiliger voelt en kun je je dan toch meer laten horen.

 24. Daisy Dingen 8 maart 2017 op 11:45 pm - Beantwoord

  Ik heb best wel wat angsten… (oa hoogtevrees en spinnen) Maar vind dat eigenlijk wel best zo. Moet er echt niet aan denken dingen te doen die daarmee te maken hebben (hoewel ik wel eens zeg dat ik een keer in mijn leven ga bungeejumpen). Vind het wel een mooi lijstje! En superknap dat jij met je hoogtevrees zo hoog op het empire statebuilding stond)

  • Romy 9 maart 2017 op 9:08 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je angsten soms juist liever niet aanpakt. Zo lang je er zelf ook niet aan onderdoor gaat, denk ik dat het ook geen kwaad kan om een paar kleine angsten te hebben. Wat stoer trouwens van het bungeejumpen! Dat zou ik dan weer niet durven 😉

Recente blogs

Perfectionisme overwinnen | 7 tips die ik leerde van een lefwijfcoach

14 januari 2022|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

fectionisme. De laatste tijd stak dat perfectionistische stemmetje in allerlei situaties weer de kop op. Maar toen was daar plots een onverwacht mailtje van Liza van der Veeken, lefwijfcoach en ex-perfectionist. Ik volgde haar intensieve online cursus ‘Doorbreek je perfectionisme!’. Soms confronterend, maar vooral waardevol! Ik deel 7 tips die ik van Liza leerde om je perfectionisme te overwinnen. En dan voorgoed!