50mm3 2

Angst is een slechte raadgever | 6 redenen waarom!

 • 23 juli 2018
 • 20 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Knikkende knietjes, gepieker en kippenvel? Angst is een slechte raadgever. Tenminste, angst is misschien handig als er een beer voor je op de weg staat, maar niet als je alleen figuurlijke beren op de weg ziet. Wat als je een verre reis wilt maken, maar je het vliegtuig niet in durft? Of als je van baan wilt wisselen, maar bang bent voor verandering? Of wanneer je op jezelf wilt gaan wonen, maar meer oog hebt voor de risico’s dan voor de woningen op Funda? Dan is angst een slechte raadgever, die je écht het beste kunt aangaan. En wel om deze 6 redenen!

angst is een slechte raadgever

1. De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest

Deze uitspraak heb ik in mijn leven talloze keren te horen gekregen van mijn moeder. Eerst leidde die uitspraak standaard tot rollende ogen en een verontwaardigd “Jaha” – sorry, ik ben ook puber geweest! – maar inmiddels geef ik toe dat mijn moeder gelijk had. Van tevoren kon ik allerlei doemscenario’s tot in detail uitdenken en daar eindeloos over blijven malen. En dat terwijl die bizarre doemscenario’s en angstgedachten uiteindelijk nooit uitkwamen. Besef dat je angst zelf soms veel groter is dan het aangaan ervan ooit kan zijn. Geef het een kans om te ervaren dat de werkelijkheid misschien wel meevalt!

2. Je hebt al vaker angsten overwonnen

Ben je bang dat je iets niet kunt? Of dat het te eng is om aan te gaan? Denk dan eens aan al die situaties waarin je eerder een angst hebt overwonnen. Op zo’n moment denk ik bijvoorbeeld aan hoe ik nu vrolijk achter het autostuur zit, terwijl ik ooit al nerveus werd van het idee van over de snelweg rijden. Of ik denk aan die keer dat ik de Empire State Building beklom met mijn hoogtevrees. Ook jij hebt ongetwijfeld angsten overwonnen. Haal je nog eens voor de geest hoe je dat toen voor elkaar hebt gekregen. Zie die succeservaringen als bewijs dat je ook deze angst echt wel kunt aangaan.

3. Buiten je comfortzone gebeuren mooie dingen

Je angsten aangaan kan mooie dingen op je pad brengen. Life begins at the end of your comfortzone. Soms dan! Iets engs doen is natuurlijk lastiger dan doorgaan met je leven zoals het nu is. Maar wat nu als je niet gelukkig bent? Of als je nóg gelukkiger zou zijn als je die ene spannende stap toch zet? Dan is angst een slechte raadgever en kun je soms maar beter buiten je comfortzone gaan. Ik had onderaan de Empire State Building ook kunnen doorlopen in plaats van de lift naar de 86e verdieping te nemen. Maar had dat me achteraf blij gemaakt? Nee, die spannende stap was het meer dan waard en heeft me zelfs voorgoed van mijn hoogtevrees af geholpen.

angst is een slechte raadgever

4. Krijg geen spijt van wat je níet hebt gedaan

Weet je nog wat mensen vaak zeggen over spijt? Je kunt beter spijt krijgen van wat je wél hebt gedaan dan van iets wat je nooit hebt geprobeerd. Beter huilend van angst op de top van een wolkenkrabber staan – bij wijze van spreken dan! – dan met een naar gevoel in het vliegtuig naar huis zitten omdat ik tóch van het mooie uitzicht had willen genieten. Zo kun je ook maar beter ervaren wat bijvoorbeeld een nieuwe baan je brengt dan nog jarenlang te denken ‘Wat als…?’. In plaats van te denken aan de risico’s van iets aangaan, is het veel waardevoller om te kijken naar wat je zou missen als je je angst niet aangaat.

5. Wat een ander kan, kun jij ook!

Natuurlijk mag je angst er zijn, maar laat je er niet door weerhouden. Bedenk je bijvoorbeeld dat jij niet de enige bent die zich met knikkende knietjes aan deze uitdaging waagt. Zo was ik niet de eerste die zich als nieuwbakken bestuurder aan een eerste ritje over de snelweg waagde. Al vele anderen hebben dat er heelhuids van afgebracht. Ook zijn mij talloze anderen voorgegaan die, net als ik, een baanswitch hebben overleefd. Vertrouw er dus op dat het ook bij jou wel goed komt. Al die andere mensen is het gelukt. Dus waarom zou het jou niet ook lukken?

6. Het ergste wat kan gebeuren, is zo erg nog niet!

Angst roept gedachten op aan alles wat zou kunnen gebeuren. Soms komen misschien de meest ongeloofwaardige scenario’s in je op. Kijk daarom eens kritisch naar je eigen gedachten. Hoe groot is de kans dat die doemscenario’s werkelijkheid worden? En wat is het ergste wat kan gebeuren? Het kan ook helpen om die scenario’s uit te werken en jezelf steeds af te vragen “En dan?!”. Denk bijvoorbeeld aan een presentatie waarvoor je zenuwachtig bent.

Het ergste wat kan gebeuren, is dat je niet uit je woorden komt.
En dan?
Dan moet je op je papiertje kijken?
En dan?
Dan zijn de mensen in het publiek misschien even afgeleid. 
En dan?
Tja…

Uiteindelijk blijkt het ergste wat kan gebeuren zo erg nog niet te zijn.

Angst is een slechte raadgever – met volle angst vooruit! 

En om al die redenen is angst vaak een slechte raadgever. Zolang er op je looppad geen beer staat die jou met een woedende blik aanstaart, heb je er niet veel aan om je door angst te laten leiden. Durf je angst aan te gaan. Begin NU en doe het stap voor stap. Met volle angst vooruit!

Wat is een angst die jij hebt overwonnen? 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 23 juli 2018 op 6:37 am - Beantwoord

  Ik durf eerlijk gezegd niet te zeggen welke angst ik ooit heb overwonnen. Nou was ik vroeger wel ontzettend verlegen en durfde ik niet goed voor mezelf op te komen. Vooral dat laatste is tegenwoordig wel anders. Zet mij overigens in een groep vreemden en dan kijk ik eerst alles even aan, maar als ik eenmaal wat mensen ken dan ben ik los ;-).

  • Romy 23 juli 2018 op 7:27 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je nu beter voor jezelf kunt opkomen! En dat van de kat uit de boom kijken, herken ik wel. Ik moet ook altijd eerst even wennen aan een gezelschap, maar kan na een tijdje flink de oren van iemands hoofd kletsen 😉

 2. Josephine 23 juli 2018 op 7:54 am - Beantwoord

  Met volle angst vooruit, wat mooi gezegd! Ik herken wel dat je eigen doemscenario’s vaak erger zijn dan de werkelijkheid achteraf blijkt. (En toch zul je me niet zo vaak voor een volle zaal zien speechen… 😉 )

 3. Els 23 juli 2018 op 8:49 am - Beantwoord

  Vooral de laatste, Het ergste wat kan gebeuren, is zo erg nog niet!. Dat is zo waar! Maar toch, ik kan goed denken in doemscenario’s ;-).

 4. Marije 23 juli 2018 op 9:07 am - Beantwoord

  Met volle angst vooruit is een mooie!

  Heb mij idd te vaak door mijn angsten laten tegen houden.

  • Romy 23 juli 2018 op 7:29 pm - Beantwoord

   Haha, die speeches zal je mij ook niet zien geven, hoor. Gelukkig hoef je spannende dingen ook niet aan te gaan als je daar geen behoefte aan hebt. Ik zie mezelf ook nog niet zo snel ondersteboven hangen aan een bungeejumptouw 😉

  • Romy 23 juli 2018 op 7:29 pm - Beantwoord

   Mooie quote is dat, hè?! Volgens mij komt die oorspronkelijk van Lief Leven en ik vind hem nog steeds zó mooi.

 5. Charel 23 juli 2018 op 10:35 am - Beantwoord

  Zo mooi omschreven! Soms moet je je angsten even onder ogen komen en daar wordt je een veel beter mens van

 6. Lianne 23 juli 2018 op 10:56 am - Beantwoord

  Wauw, wat een mooi en inspirerend artikel! Toevallig heb ik vandaag ook een artikel geplaatst met levenslessen die ik dit levensjaar leerde en een daarvan is toch wel dat je moet gaan voor je dromen en dingen niet uit moet stellen. Dat heb ik toch wel geleerd toen ik dit jaar met mijn eigen bedrijf begon. Ik ben zo trots dat ik het gedaan heb 🙂

  • Romy 23 juli 2018 op 7:33 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! Je hebt helemaal gelijk dat je dromen vaak het beste kunt realiseren in plaats van te denken in ‘mitsen’ en ‘maren’. Vaak kan het je uiteindelijk veel meer moois opleveren dan de doemscenario’s van tevoren doen vermoeden 🙂 Je mag supertrots zijn op de stap die je hebt gezet door je eigen bedrijf te beginnen, zeker omdat die spannende stap je nu al zo veel heeft gebracht <3

 7. Iris - Thebeautymagazine.nl 23 juli 2018 op 11:00 am - Beantwoord

  Ik blijf het wel spannend vinden om in een auto te rijden. Maar door het te blijven doen raak je er wel steeds meer aan gewend.

  • Romy 23 juli 2018 op 7:34 pm - Beantwoord

   Dat is zeker zo. Hoe meer kilometers je maakt, hoe minder eng het uiteindelijk wordt. Bij mij heeft het ook wel een tijdje geduurd, maar gelukkig voel ik na heel wat ritjes bijna geen angst meer als ik de auto in stap. Alleen rijden over een dijk of in het buitenland vind ik nog wel spannend 😉

 8. Zo simpel is dan geluk 23 juli 2018 op 7:58 pm - Beantwoord

  Heel vaak maken we ons inderdaad druk om niks, maar toch blijft het altijd moeilijk om je over je angst heen te zetten. Zelf heb ik hier eigenlijk niet heel erg vaak last van, dus dat is weer mooi meegenomen!

  • Romy 24 juli 2018 op 7:22 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat jij niet echt veel angst ervaart. Angst kan best lastig zijn, net als beren op de weg zien in het algemeen, dus des te fijner als je dat meer van je af kunt zetten 🙂

 9. Nikita 25 juli 2018 op 7:46 am - Beantwoord

  Ik heb athelophobie. Kort gezegd een angst om niet goed genoeg te zijn of angst voor imperfectie. Een angst die je leven verwoest als hij ingedrongen zit. Daardoor zou ik kansen vermijden. Dingen zoals een studentenjob zoeken omdat ik vond dat een ander dat zoveel beter kan dan ik. Terwijl ik nu wel elke dag trouw achter mijn kassa sta, te stralen. Mijn werkgever en collega’s zijn trots op me.

  Ik wilde door die angst bijna mijn hoge school laten gaan. Maar het is zoals ik tegen mijn leerkracht zei destijds: het zou zo jammer zijn als ik door perfectionisme en angst mijn liefde voor illustratie zou laten schieten. Ik kan het maar proberen. En als het niet gaat zoals gepland? Dan denk ik maar eens terug aan een van de vele wijze woorden van mijn vertrouwenspersoon: Stel dat het niet lukt, is dat ook oke. Je hebt het geprobeerd.

  • Romy 26 juli 2018 op 12:00 am - Beantwoord

   Wat sta je er ontzettend stoer en dapper in! Ik kan me voorstellen dat het een heftige angst is die veel impact heeft op je leven, maar juist daarom is het zo bewonderenswaardig dat je daartegen vecht en toch veel uitdagingen aangaat. Je vertrouwenspersoon heeft helemaal gelijk met zijn wijze woorden. En ik hoop dat je daar stapje voor stapje ook zelf steeds meer in kunt geloven. Je hebt al zo’n mooie weg afgelegd, waar je ook zelf hartstikke trots op mag zijn!

 10. angstmetanne 29 juli 2018 op 8:43 pm - Beantwoord

  Hi Romy! Wat een goed artikel. Een angst die ik zelf onlangs heb overwonnen is het open en eerlijk zijn over mijn angststoornis. Erover schrijven, erover praten en mijn ervaringen delen. Het voelt nu minder ‘zwaar’ op mijn schouders, het mag er zijn.

  • Romy 29 juli 2018 op 9:29 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend stoer én mooi dat je die stap hebt gezet! Door er open over te zijn, kom je niet alleen zelf stapje voor stapje verder, maar kun je ook nog eens hopelijk anderen helpen in dezelfde situatie. Heel dapper dat je dit hebt gedaan en mooi om te horen dat het je nu al het gevoel heeft gegeven dat je angst er ook mag zijn.

 11. Elisabeth 4 augustus 2018 op 2:20 pm - Beantwoord

  Presenteren voor een groep. Was iets waar ik doodsbang voor was, echt onzin. Maar had met bang zijn om te falen te maken

  • Romy 5 augustus 2018 op 12:24 am - Beantwoord

   Presenteren is ook best wel een uitdaging. Wat naar als die angst om te falen je daarbij zo in de weg zit, maar wel heel goed dat je het zo te horen tóch hebt gedaan 🙂

Recente blogs

Tweedehands geshopt (en flink ook!): mijn nieuwste kringloopkoopjes

23 november 2021|Outfits, Groen doen|

Als je me vraagt waar ik rustig én blij van word, dan staat één activiteit bovenaan op de lijst: kringloopwinkel. De afgelopen twee weekenden maakte ik daar eens goed werk van. Ik ging al vroeg 's ochtends naar de Appel & Ei en (een week later) naar de kringloopwinkel om in alle rust te kunnen shoppen. Beide tweedehands-shopuitstapjes waren niet voor niets: ik kwam met maar liefst 9 (!) nieuwe aankopen terug. Kortom: mijn kledingkast is weer goed gevuld voor de winter.

Voor jezelf kiezen | 5 tips voor gezond egoïsme

12 augustus 2021|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

"Je moet voor jezelf kiezen" is als advies haast een dooddoener. Waarom is het dan zo ontzettend lastig om er gehoor aan te geven? Ook ik - jarenlang een perfectionistische pleaser met nog steeds soms pleasertrekjes - heb soms een inwendig gevecht over kiezen voor mezelf of doen wat de ander van me vraagt. Een podcast die ik luisterde over gezond egoïsme leverde me een A4-tje vol inzichten en tips op. Alle reden om er een blog aan te wijden! Dit zijn 5 tips om jezelf op #1 te zetten zonder dat het écht egoïstisch wordt!

Meer zelfvertrouwen? | 7 niet-helpende gedachten om te laten varen

19 maart 2018|Persoonlijke groei|

Meer zelfvertrouwen? Dat zou ik af en toe best kunnen gebruiken. Gewoon eens ergens staan zonder gefriemel met mijn handen, knikkende knieën of angst om van me te laten horen. En dan met een rotsvast vertrouwen in mezelf mijn verhaal doen en vol zelfvertrouwen een avontuur aangaan, voor een groep staan of op mensen afstappen. Klinkt allemaal heel leuk, maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Als jij hier weleens mee worstelt, dan herken je misschien bepaalde niet-helpende gedachten die je liever kwijt bent dan rijk. In dit artikel probeer ik 7 gedachten onderuit te halen die je maar beter zo snel mogelijk vaarwel kunt zeggen.