appel-havermout-ontbijt

Appel-havermout-ontbijt met warme appel & rozijnen

  • 31 maart 2022
  • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Kan het nog: warme havermoutontbijtjes? Persoonlijk eet ik dit appel-havermout-ontbijt gerust het hele jaar door. Weer of geen weer, een zoet en gezond ontbijt gaat er altijd wel in. Lijkt het jou ook niet verkeerd om de dag te starten met iets wat naar appeltaart smaakt? Met dit appel-havermout-ontbijt heb je de heerlijke smaak van appeltaart ‘s ochtends al in je ontbijtbakje. Maar dan in een gezonde versie! Vijf minuutjes werk en je hebt een smakelijk ontbijt om de dag mee te beginnen!

Ontbijten met warme appel 

Sinds ik laatst voor het eerst appel verwarmde in een pannetje, wil ik niet anders meer dan appel op die manier eten. Ik heb PDS (prikkelbare darmsyndroom) en helaas is “rauwe” appel één van de dingen waar mijn darmen niet blij van worden. Daarom besloot ik eens appel te verwarmen met wat kaneel en rozijnen. Kijken of dat beter zou gaan! En warempel, mijn darmen werden er gelukkig van en ikzelf net zo. Warme appel smaakt met een beetje kaneel, koek- en speculaaskruiden en rozijnen erbij nog véél lekkerder dan een koud appeltje uit de hand. 

Met die smakelijke appeltaartvulling maakte ik ook dit warme appel-havermout-ontbijt. Je bakt de stukjes appel een paar minuten in een pannetje met wat rozijnen, kruiden en een scheutje ahornsiroop. Daarna heb je de smaak van gekarameliseerde appel. Zó lekker! Meestal gooi ik liever ander fruit zoals banaan of bosbessen in mijn ontbijt, maar in deze combinatie vind ik appelontbijtjes opeens ook een heuse verwennerij.

havermoutpap met appel

Appel-havermout-ontbijt in vijf minuten

Als enthousiaste ontbijtjesmaker vind ik het niet zo’n probleem om langer dan de boterham-met-pindakaas-besmeren-tijd in de keuken te staan voor een ontbijtje. Zo ben ik gek op deze havermout met appel uit de oven. Je moet er eventjes op wachten, maar dan heb je ook wat!

Aan de andere kant snap ik heel goed dat niet iedereen die tijd heeft of wil nemen. Als je al blij bent dat je überhaupt een paar happen binnenkrijgt voordat je de deur uit racet, dan is een ovenontbijtje niet de handigste optie. Gelukkig is dat voor dit appel-havermout-ontbijt helemaal niet nodig. De havermoutpap maak je in een steelpannetje in een paar minuten en de appelstukjes bak je tegelijkertijd in drie minuten in een ander pannetje. Zo heb je binnen vijf minuten een ontbijtje klaarstaan. Een lekker ontbijt ook nog!

Vegan & lactosevrij

Ik moet zelf op dit moment lactosevrij eten om te testen of ik intolerant ben. Wie weet komt daar over een tijdje verandering in, maar voor nu eet ik even geen melkproducten. Is met dit deze appel-havermout gelukkig geen probleem! Ik gebruik zelf bij havermout eigenlijk altijd amandelmelk. Vanwege mijn dierenliefde, maar ook omdat ik het lekkerder vind dan gewone melk. Daarmee is dit ontbijtje lactosevrij én vegan. 

Je kunt het natuurlijk ook glutenvrij maken door voor glutenvrije havermout te kiezen, als je daar intolerant of allergisch voor bent.

appel-havermout-ontbijt

Ingrediënten (voor 1 ontbijt) 

Ga je dit appel-havermout-ontbijt voor jezelf maken? Dan heb je voor één persoon het volgende nodig:

  • 40 gram havermout 
  • 140 ml amandelmelk (of gewone melk)
  • 1 Elstar-appel
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden 
  • 1 tl rozijnen 
  • 1 el ahornsiroop (of agavesiroop)

Optioneel:

  • Paar walnoten of pecannoten
  • Beetje pindakaas 

Hoe maak je dit appel-havermout-ontbijt?

Nou, gewoon razendsnel in een paar minuten ‘s ochtends! Appeltje snijden, ingrediënten in twee pannen gooien, beetje roeren en smullen maar! Maar dat is geen al te duidelijke beschrijving natuurlijk. Dus hierbij het volledige recept:

appel havermout ontbijt 2

Warm appel-havermout-ontbijt met kaneel (vegan!)

Een ontbijt à la appeltaart? Dat kan op een gezonde manier met dit appel-havermout-ontbijt. Een verwarmend ontbijt dat verrukkelijk is om je dag mee te starten!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1 portie

Equipment

  • steelpan
  • Koekenpan

Ingrediënten
  

  • 40 gram havermout
  • 140 ml amandelmelk of andere plantaardige melk
  • 1 Elstar-appel
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl rozijnen
  • 1 el ahornsiroop of agavesiroop

Optioneel:

  • Paar walnoten of pecannoten
  • Lepel pindakaas

Instructies
 

  • Snijd de appel doormidden en verwijder het klokhuis. Schil één van de halve appels; laat bij de andere helft de schil eromheen zitten. Hak beide halve appels in kleine stukjes.
  • Doe de stukjes geschilde appel samen met de havermout, amandelmelk, 1 tl kaneel en 1 tl koek- en speculaaskruiden in een steelpannetje. Verwarm op laag vuur en roer goed door, zodat er een stevige havermoutpap ontstaat.
  • Gooi in een steelpannetje de ongeschilde appelstukjes met 1 tl kaneel, 1 tl koek- en speculaaskruiden, de rozijnen en de ahornsiroop bij elkaar. Verwarm ook dit op laag vuur en blijf doorroeren, zodat het niet aankoekt. Ga door totdat de appel lekker zacht is geworden en een beetje glazig ziet door de ahornsiroop.
  • Schep de havermoutpap in een bakje en schep daarop het appelmengsel. Strooi er eventueel wat stukjes versnipperde noten overheen. Extra veel trek? Doe er dan ook een beetje pindakaas bij.
  • Klaar, ontbijten maar!
Trefwoord Appel, Glutenvrij, Havermout, Havermoutpap, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermoutpap met appel

Havermoutfeestje in de vroege ochtend 

Dit appel-havermout-ontbijt is hét bewijs dat havermout hartstikke lekker kan zijn. Sinds ik de havermoutpap heb ontdekt, ben ik van havermouthater veranderd in groot liefhebber. Met wat lekkere toppings, zoals goed gekruide warme appelstukjes en een beetje zoetmiddel, kun je er een waar havermoutfeest van maken. Ik eet deze havermout de laatste tijd best vaak: de perfecte combinatie van snel klaar én iets lekkers te eten. 

Wil je wat variatie in je havermoutontbijtjes? Ik heb op mijn blog nog meer havermoutrecepten staan. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze:

Hoe ziet jouw ideale havermoutontbijt eruit? 

havermout met warme appel

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 31 maart 2022 op 10:24 am - Beantwoord

    Klinkt zó goed! Ontbijten met appeltaart, maar dan gezond;). Super dat warme appel beter gaat dan een ‘appel uit het vuistje’.

  2. Darina 1 april 2022 op 7:41 am - Beantwoord

    Heerlijk ontbijtrecept! Ga ik zeker eens maken in het weekend.

  3. Giovanna Jansen 2 april 2022 op 8:26 am - Beantwoord

    Ja, zo lekker, havermout met appel en kaneel!

Beoordeling recept




Recente blogs

15 duurzame dingen van de laatste tijd (o.a. Guppy Friend & duurzaam wassen)

9 juni 2023|Groen doen|

Duurzame dingen doen vind ik altijd een strak plan! Al helemaal als ik ontdek dat er voor iets wat ik standaard gebruik ook een prima duurzaam alternatief bestaat. Alle kleine beetjes helpen! Ik ben dan ook regelmatig op het internet te vinden op zoek naar duurzame vondsten die ik nog niet thuis had staan of waarvan ik het bestaan zelfs nog niet kende. Tijd om er een paar te delen waar ik zelf laaiend enthousiast over ben! Dit zijn 15 kleine en grote duurzame dingen die de laatste tijd een plek in mijn huis of in mijn leven veroverden.

Zoete paprikarisotto met rozijnen & wortel (vegan!)

15 oktober 2022|Recepten|

Terwijl veel mensen warm lopen voor pasta, ben ik uit de Italiaanse keuken het meest dol op risotto. Voor een heerlijk smeuïge risotto met veel groenten kom ik zelfs op onmogelijk vroege tijdstippen nog met liefde mijn bed uit. Naast risotto heb ik nog iets waar ik dol op ben: paprika! Eén en één is twee: paprikarisotto moest en zou er op tafel komen. Met in de oven geroosterde paprika’s, wortel, kerrie en een heerlijke zoete smaak door de rozijnen. Van alle risotto’s is dit mijn lievelings tot nu toe. Met maar één pan op het vuur en met het onderstaande recept bij de hand heb je deze risotto zó gemaakt. 

5 lessen die ik leerde van mijn loopbaancoach

12 november 2019|Persoonlijke groei, Carrière en ondernemen|

Huilend in een grote stoel zitten met een pak tissues naast je en een grijzende man voor je die niet veel meer doet dan "ja" mompelen. Dat is toch wel het algemene beeld dat er vaak rond psychologen en coaches hangt. Gelukkig hoeft van dat beeld niets te kloppen. Ik ben ervan overtuigd dat werken aan je persoonlijke ontwikkeling nooit een slecht idee is. Niets om je voor te schamen ook! Zelf heb ik onlangs een traject voor loopbaancoaching gevolgd om te ontdekken wat in de toekomst goed bij mij zou passen qua werk. Het traject heeft me zó veel inzichten opgeleverd dat ik het niet kon laten mijn 5 belangrijkste lessen met je te delen.

Ga naar de bovenkant