appel-havermout-ontbijt

Recept | Appel-havermout-ontbijt met warme appel & rozijnen

  • 31 maart 2022
  • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Kan het nog: warme havermoutontbijtjes? Persoonlijk eet ik dit appel-havermout-ontbijt gerust het hele jaar door. Weer of geen weer, een zoet en gezond ontbijt gaat er altijd wel in. Lijkt het jou ook niet verkeerd om de dag te starten met iets wat naar appeltaart smaakt? Met dit appel-havermout-ontbijt heb je de heerlijke smaak van appeltaart ‘s ochtends al in je ontbijtbakje. Maar dan in een gezonde versie! Vijf minuutjes werk en je hebt een smakelijk ontbijt om de dag mee te beginnen!

Ontbijten met warme appel 

Sinds ik laatst voor het eerst appel verwarmde in een pannetje, wil ik niet anders meer dan appel op die manier eten. Ik heb PDS (prikkelbare darmsyndroom) en helaas is “rauwe” appel één van de dingen waar mijn darmen niet blij van worden. Daarom besloot ik eens appel te verwarmen met wat kaneel en rozijnen. Kijken of dat beter zou gaan! En warempel, mijn darmen werden er gelukkig van en ikzelf net zo. Warme appel smaakt met een beetje kaneel, koek- en speculaaskruiden en rozijnen erbij nog véél lekkerder dan een koud appeltje uit de hand. 

Met die smakelijke appeltaartvulling maakte ik ook dit warme appel-havermout-ontbijt. Je bakt de stukjes appel een paar minuten in een pannetje met wat rozijnen, kruiden en een scheutje ahornsiroop. Daarna heb je de smaak van gekarameliseerde appel. Zó lekker! Meestal gooi ik liever ander fruit zoals banaan of bosbessen in mijn ontbijt, maar in deze combinatie vind ik appelontbijtjes opeens ook een heuse verwennerij.

havermoutpap met appel

Appel-havermout-ontbijt in vijf minuten

Als enthousiaste ontbijtjesmaker vind ik het niet zo’n probleem om langer dan de boterham-met-pindakaas-besmeren-tijd in de keuken te staan voor een ontbijtje. Zo ben ik gek op deze havermout met appel uit de oven. Je moet er eventjes op wachten, maar dan heb je ook wat!

Aan de andere kant snap ik heel goed dat niet iedereen die tijd heeft of wil nemen. Als je al blij bent dat je überhaupt een paar happen binnenkrijgt voordat je de deur uit racet, dan is een ovenontbijtje niet de handigste optie. Gelukkig is dat voor dit appel-havermout-ontbijt helemaal niet nodig. De havermoutpap maak je in een steelpannetje in een paar minuten en de appelstukjes bak je tegelijkertijd in drie minuten in een ander pannetje. Zo heb je binnen vijf minuten een ontbijtje klaarstaan. Een lekker ontbijt ook nog!

Vegan & lactosevrij

Ik moet zelf op dit moment lactosevrij eten om te testen of ik intolerant ben. Wie weet komt daar over een tijdje verandering in, maar voor nu eet ik even geen melkproducten. Is met dit deze appel-havermout gelukkig geen probleem! Ik gebruik zelf bij havermout eigenlijk altijd amandelmelk. Vanwege mijn dierenliefde, maar ook omdat ik het lekkerder vind dan gewone melk. Daarmee is dit ontbijtje lactosevrij én vegan. 

Je kunt het natuurlijk ook glutenvrij maken door voor glutenvrije havermout te kiezen, als je daar intolerant of allergisch voor bent.

appel-havermout-ontbijt

Ingrediënten (voor 1 ontbijt) 

Ga je dit appel-havermout-ontbijt voor jezelf maken? Dan heb je voor één persoon het volgende nodig:

  • 40 gram havermout 
  • 140 ml amandelmelk (of gewone melk)
  • 1 Elstar-appel
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden 
  • 1 tl rozijnen 
  • 1 el ahornsiroop (of agavesiroop)

Optioneel:

  • Paar walnoten of pecannoten
  • Beetje pindakaas 

Benodigdheden:

  • 1 steelpannetje 
  • 1 koekenpan of roerbakpan

Hoe maak je dit appel-havermout-ontbijt?

Nou, gewoon razendsnel in een paar minuten ‘s ochtends! Appeltje snijden, ingrediënten in twee pannen gooien, beetje roeren en smullen maar! Maar dat is geen al te duidelijke beschrijving natuurlijk. Dus hierbij het volledige recept:

  • Snijd de appel doormidden en verwijder het klokhuis. Schil één van de halve appels; laat bij de andere helft de schil eromheen zitten. Hak beide halve appels in kleine stukjes. 
  • Doe de stukjes geschilde appel samen met de havermout, amandelmelk, 1 tl kaneel en 1 tl koek- en speculaaskruiden in een steelpannetje. Verwarm op laag vuur en roer goed door, zodat er een stevige havermoutpap ontstaat. 
  • Gooi in een steelpannetje de ongeschilde appelstukjes met 1 tl kaneel, 1 tl koek- en speculaaskruiden, de rozijnen en de ahornsiroop bij elkaar. Verwarm ook dit op laag vuur en blijf doorroeren, zodat het niet aankoekt. Ga door totdat de appel lekker zacht is geworden en een beetje glazig ziet van de ahornsiroop. 
  • Schep de havermoutpap in een bakje en schep daarop het appelmengsel. Strooi er eventueel wat stukjes versnipperde noten overheen. Extra veel trek? Doe er dan ook een beetje pindakaas bij. 
  • Klaar, ontbijten maar!
havermoutpap met appel

Havermoutfeestje in de vroege ochtend 

Dit appel-havermout-ontbijt is hét bewijs dat havermout hartstikke lekker kan zijn. Sinds ik de havermoutpap heb ontdekt, ben ik van havermouthater veranderd in groot liefhebber. Met wat lekkere toppings, zoals goed gekruide warme appelstukjes en een beetje zoetmiddel, kun je er een waar havermoutfeest van maken. Ik eet deze havermout de laatste tijd best vaak: de perfecte combinatie van snel klaar én iets lekkers te eten. 

Wil je wat variatie in je havermoutontbijtjes? Ik heb op mijn blog nog meer havermoutrecepten staan. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze:

Hoe ziet jouw ideale havermoutontbijt eruit? 

havermout met warme appel
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 31 maart 2022 op 10:24 am - Beantwoord

    Klinkt zó goed! Ontbijten met appeltaart, maar dan gezond;). Super dat warme appel beter gaat dan een ‘appel uit het vuistje’.

  2. Darina 1 april 2022 op 7:41 am - Beantwoord

    Heerlijk ontbijtrecept! Ga ik zeker eens maken in het weekend.

  3. Giovanna Jansen 2 april 2022 op 8:26 am - Beantwoord

    Ja, zo lekker, havermout met appel en kaneel!

Recente blogs

Crazy cat lady | Waarom ik gek ben op katten!

18 maart 2018|Lifestyle|

Wat zou ik moeten zonder kat? Al zolang ik leef, woon ik in een huis met een of twee harige vriendjes die ons gezin gezelschap houden. Beertje dartelt nu bijna 16 jaar rond bij ons thuis en Paco alweer bijna 11 jaar. Ik zou me bijna geen leven zonder hen kunnen voorstellen. Wat zou het saai zijn zonder de enthousiaste begroetingen bij thuiskomst door onze witte wildebras Paco en wat zou ik moeten zonder de persoonlijke schootverwarming van Beertje?! In dit artikel hang ik met plezier de crazy cat lady uit. Dit zijn 5 redenen waarom ik gek ben op katten.

Inkiekje #41 | Vakantie naar Vaals, voor-mezelf-opkom-actie & vensterbanktaferelen

20 september 2021|Persoonlijk|

Goudkleurige kiwi's, een witte (niet-bruids)jurk en knalgroen gras in het mooie Zuid-Limburg. De laatste weken hadden wat fijne hoogtepunten. Zo raapte ik na twee jaar de moed bij elkaar voor een voor-mezelf-opkomactie, kroop ik onder een McDonald's-steen vandaan en leerde ik een zinvol feitje uit het Jumbo-blaadje. Bart kluste een oplossing voor de badkamer in elkaar en we stapten in de auto voor een bijzonder tripje naar Vaals. Kiek vooral mee!

Als ondernemer op vakantie? Niet bang zijn, gewoon relaxen! (7 tips)

30 juli 2021|Carrière en ondernemen|

Je eigen bedrijf draait toch altijd door? En als je het leuk vindt wat je doet, waarom zou je dan vrij nemen? En als je geen collega's hebt op wie je het werk kunt afschuiven, kun je dan eigenlijk wel ooit vrij zijn? Om die drie redenen heb ik mezelf in mijn drie jaar ondernemerschap niet eerder meer dan 4 dagen vrij achter elkaar gegeven. Ik vond het mega-spannend om mijn bedrijf los te laten en er even tussenuit te piepen. Supersuf achteraf, want ik heb net zo goed recht op vakantie als ieder ander. Gelukkig heb ik tóch een plan gemaakt en bleek als ondernemer op vakantie gaan helemaal niet zo ingewikkeld. Met deze 7 tips bleek het hartstikke haalbaar.

Ga naar de bovenkant