Recept | Appel-havermout-ontbijt met warme appel & rozijnen

31 mrt 2022 | Recepten | 3 reacties

appel-havermout-ontbijt

Kan het nog: warme havermoutontbijtjes? Persoonlijk eet ik dit appel-havermout-ontbijt gerust het hele jaar door. Weer of geen weer, een zoet en gezond ontbijt gaat er altijd wel in. Lijkt het jou ook niet verkeerd om de dag te starten met iets wat naar appeltaart smaakt? Met dit appel-havermout-ontbijt heb je de heerlijke smaak van appeltaart ‘s ochtends al in je ontbijtbakje. Maar dan in een gezonde versie! Vijf minuutjes werk en je hebt een smakelijk ontbijt om de dag mee te beginnen!

Ontbijten met warme appel 

Sinds ik laatst voor het eerst appel verwarmde in een pannetje, wil ik niet anders meer dan appel op die manier eten. Ik heb PDS (prikkelbare darmsyndroom) en helaas is “rauwe” appel één van de dingen waar mijn darmen niet blij van worden. Daarom besloot ik eens appel te verwarmen met wat kaneel en rozijnen. Kijken of dat beter zou gaan! En warempel, mijn darmen werden er gelukkig van en ikzelf net zo. Warme appel smaakt met een beetje kaneel, koek- en speculaaskruiden en rozijnen erbij nog véél lekkerder dan een koud appeltje uit de hand. 

Met die smakelijke appeltaartvulling maakte ik ook dit warme appel-havermout-ontbijt. Je bakt de stukjes appel een paar minuten in een pannetje met wat rozijnen, kruiden en een scheutje ahornsiroop. Daarna heb je de smaak van gekarameliseerde appel. Zó lekker! Meestal gooi ik liever ander fruit zoals banaan of bosbessen in mijn ontbijt, maar in deze combinatie vind ik appelontbijtjes opeens ook een heuse verwennerij.

havermoutpap met appel

Appel-havermout-ontbijt in vijf minuten

Als enthousiaste ontbijtjesmaker vind ik het niet zo’n probleem om langer dan de boterham-met-pindakaas-besmeren-tijd in de keuken te staan voor een ontbijtje. Zo ben ik gek op deze havermout met appel uit de oven. Je moet er eventjes op wachten, maar dan heb je ook wat!

Aan de andere kant snap ik heel goed dat niet iedereen die tijd heeft of wil nemen. Als je al blij bent dat je überhaupt een paar happen binnenkrijgt voordat je de deur uit racet, dan is een ovenontbijtje niet de handigste optie. Gelukkig is dat voor dit appel-havermout-ontbijt helemaal niet nodig. De havermoutpap maak je in een steelpannetje in een paar minuten en de appelstukjes bak je tegelijkertijd in drie minuten in een ander pannetje. Zo heb je binnen vijf minuten een ontbijtje klaarstaan. Een lekker ontbijt ook nog!

Vegan & lactosevrij

Ik moet zelf op dit moment lactosevrij eten om te testen of ik intolerant ben. Wie weet komt daar over een tijdje verandering in, maar voor nu eet ik even geen melkproducten. Is met dit deze appel-havermout gelukkig geen probleem! Ik gebruik zelf bij havermout eigenlijk altijd amandelmelk. Vanwege mijn dierenliefde, maar ook omdat ik het lekkerder vind dan gewone melk. Daarmee is dit ontbijtje lactosevrij én vegan. 

Je kunt het natuurlijk ook glutenvrij maken door voor glutenvrije havermout te kiezen, als je daar intolerant of allergisch voor bent.

appel-havermout-ontbijt

Ingrediënten (voor 1 ontbijt) 

Ga je dit appel-havermout-ontbijt voor jezelf maken? Dan heb je voor één persoon het volgende nodig:

  • 40 gram havermout 
  • 140 ml amandelmelk (of gewone melk)
  • 1 Elstar-appel
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden 
  • 1 tl rozijnen 
  • 1 el ahornsiroop (of agavesiroop)

Optioneel:

  • Paar walnoten of pecannoten
  • Beetje pindakaas 

Benodigdheden:

  • 1 steelpannetje 
  • 1 koekenpan of roerbakpan

Hoe maak je dit appel-havermout-ontbijt?

Nou, gewoon razendsnel in een paar minuten ‘s ochtends! Appeltje snijden, ingrediënten in twee pannen gooien, beetje roeren en smullen maar! Maar dat is geen al te duidelijke beschrijving natuurlijk. Dus hierbij het volledige recept:

  • Snijd de appel doormidden en verwijder het klokhuis. Schil één van de halve appels; laat bij de andere helft de schil eromheen zitten. Hak beide halve appels in kleine stukjes. 
  • Doe de stukjes geschilde appel samen met de havermout, amandelmelk, 1 tl kaneel en 1 tl koek- en speculaaskruiden in een steelpannetje. Verwarm op laag vuur en roer goed door, zodat er een stevige havermoutpap ontstaat. 
  • Gooi in een steelpannetje de ongeschilde appelstukjes met 1 tl kaneel, 1 tl koek- en speculaaskruiden, de rozijnen en de ahornsiroop bij elkaar. Verwarm ook dit op laag vuur en blijf doorroeren, zodat het niet aankoekt. Ga door totdat de appel lekker zacht is geworden en een beetje glazig ziet van de ahornsiroop. 
  • Schep de havermoutpap in een bakje en schep daarop het appelmengsel. Strooi er eventueel wat stukjes versnipperde noten overheen. Extra veel trek? Doe er dan ook een beetje pindakaas bij. 
  • Klaar, ontbijten maar!
havermoutpap met appel

Havermoutfeestje in de vroege ochtend 

Dit appel-havermout-ontbijt is hét bewijs dat havermout hartstikke lekker kan zijn. Sinds ik de havermoutpap heb ontdekt, ben ik van havermouthater veranderd in groot liefhebber. Met wat lekkere toppings, zoals goed gekruide warme appelstukjes en een beetje zoetmiddel, kun je er een waar havermoutfeest van maken. Ik eet deze havermout de laatste tijd best vaak: de perfecte combinatie van snel klaar én iets lekkers te eten. 

Wil je wat variatie in je havermoutontbijtjes? Ik heb op mijn blog nog meer havermoutrecepten staan. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze:

Hoe ziet jouw ideale havermoutontbijt eruit? 

havermout met warme appel
Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

3 Reacties

  1. Naomi

    Klinkt zó goed! Ontbijten met appeltaart, maar dan gezond;). Super dat warme appel beter gaat dan een ‘appel uit het vuistje’.

    Antwoord
  2. Darina

    Heerlijk ontbijtrecept! Ga ik zeker eens maken in het weekend.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs