appel-havermout-ontbijt

Recept | Appel-havermout-ontbijt met warme appel & rozijnen

  • 31 maart 2022
  • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Kan het nog: warme havermoutontbijtjes? Persoonlijk eet ik dit appel-havermout-ontbijt gerust het hele jaar door. Weer of geen weer, een zoet en gezond ontbijt gaat er altijd wel in. Lijkt het jou ook niet verkeerd om de dag te starten met iets wat naar appeltaart smaakt? Met dit appel-havermout-ontbijt heb je de heerlijke smaak van appeltaart ‘s ochtends al in je ontbijtbakje. Maar dan in een gezonde versie! Vijf minuutjes werk en je hebt een smakelijk ontbijt om de dag mee te beginnen!

Ontbijten met warme appel 

Sinds ik laatst voor het eerst appel verwarmde in een pannetje, wil ik niet anders meer dan appel op die manier eten. Ik heb PDS (prikkelbare darmsyndroom) en helaas is “rauwe” appel één van de dingen waar mijn darmen niet blij van worden. Daarom besloot ik eens appel te verwarmen met wat kaneel en rozijnen. Kijken of dat beter zou gaan! En warempel, mijn darmen werden er gelukkig van en ikzelf net zo. Warme appel smaakt met een beetje kaneel, koek- en speculaaskruiden en rozijnen erbij nog véél lekkerder dan een koud appeltje uit de hand. 

Met die smakelijke appeltaartvulling maakte ik ook dit warme appel-havermout-ontbijt. Je bakt de stukjes appel een paar minuten in een pannetje met wat rozijnen, kruiden en een scheutje ahornsiroop. Daarna heb je de smaak van gekarameliseerde appel. Zó lekker! Meestal gooi ik liever ander fruit zoals banaan of bosbessen in mijn ontbijt, maar in deze combinatie vind ik appelontbijtjes opeens ook een heuse verwennerij.

havermoutpap met appel

Appel-havermout-ontbijt in vijf minuten

Als enthousiaste ontbijtjesmaker vind ik het niet zo’n probleem om langer dan de boterham-met-pindakaas-besmeren-tijd in de keuken te staan voor een ontbijtje. Zo ben ik gek op deze havermout met appel uit de oven. Je moet er eventjes op wachten, maar dan heb je ook wat!

Aan de andere kant snap ik heel goed dat niet iedereen die tijd heeft of wil nemen. Als je al blij bent dat je überhaupt een paar happen binnenkrijgt voordat je de deur uit racet, dan is een ovenontbijtje niet de handigste optie. Gelukkig is dat voor dit appel-havermout-ontbijt helemaal niet nodig. De havermoutpap maak je in een steelpannetje in een paar minuten en de appelstukjes bak je tegelijkertijd in drie minuten in een ander pannetje. Zo heb je binnen vijf minuten een ontbijtje klaarstaan. Een lekker ontbijt ook nog!

Vegan & lactosevrij

Ik moet zelf op dit moment lactosevrij eten om te testen of ik intolerant ben. Wie weet komt daar over een tijdje verandering in, maar voor nu eet ik even geen melkproducten. Is met dit deze appel-havermout gelukkig geen probleem! Ik gebruik zelf bij havermout eigenlijk altijd amandelmelk. Vanwege mijn dierenliefde, maar ook omdat ik het lekkerder vind dan gewone melk. Daarmee is dit ontbijtje lactosevrij én vegan. 

Je kunt het natuurlijk ook glutenvrij maken door voor glutenvrije havermout te kiezen, als je daar intolerant of allergisch voor bent.

appel-havermout-ontbijt

Ingrediënten (voor 1 ontbijt) 

Ga je dit appel-havermout-ontbijt voor jezelf maken? Dan heb je voor één persoon het volgende nodig:

  • 40 gram havermout 
  • 140 ml amandelmelk (of gewone melk)
  • 1 Elstar-appel
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden 
  • 1 tl rozijnen 
  • 1 el ahornsiroop (of agavesiroop)

Optioneel:

  • Paar walnoten of pecannoten
  • Beetje pindakaas 

Benodigdheden:

  • 1 steelpannetje 
  • 1 koekenpan of roerbakpan

Hoe maak je dit appel-havermout-ontbijt?

Nou, gewoon razendsnel in een paar minuten ‘s ochtends! Appeltje snijden, ingrediënten in twee pannen gooien, beetje roeren en smullen maar! Maar dat is geen al te duidelijke beschrijving natuurlijk. Dus hierbij het volledige recept:

  • Snijd de appel doormidden en verwijder het klokhuis. Schil één van de halve appels; laat bij de andere helft de schil eromheen zitten. Hak beide halve appels in kleine stukjes. 
  • Doe de stukjes geschilde appel samen met de havermout, amandelmelk, 1 tl kaneel en 1 tl koek- en speculaaskruiden in een steelpannetje. Verwarm op laag vuur en roer goed door, zodat er een stevige havermoutpap ontstaat. 
  • Gooi in een steelpannetje de ongeschilde appelstukjes met 1 tl kaneel, 1 tl koek- en speculaaskruiden, de rozijnen en de ahornsiroop bij elkaar. Verwarm ook dit op laag vuur en blijf doorroeren, zodat het niet aankoekt. Ga door totdat de appel lekker zacht is geworden en een beetje glazig ziet van de ahornsiroop. 
  • Schep de havermoutpap in een bakje en schep daarop het appelmengsel. Strooi er eventueel wat stukjes versnipperde noten overheen. Extra veel trek? Doe er dan ook een beetje pindakaas bij. 
  • Klaar, ontbijten maar!
havermoutpap met appel

Havermoutfeestje in de vroege ochtend 

Dit appel-havermout-ontbijt is hét bewijs dat havermout hartstikke lekker kan zijn. Sinds ik de havermoutpap heb ontdekt, ben ik van havermouthater veranderd in groot liefhebber. Met wat lekkere toppings, zoals goed gekruide warme appelstukjes en een beetje zoetmiddel, kun je er een waar havermoutfeest van maken. Ik eet deze havermout de laatste tijd best vaak: de perfecte combinatie van snel klaar én iets lekkers te eten. 

Wil je wat variatie in je havermoutontbijtjes? Ik heb op mijn blog nog meer havermoutrecepten staan. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze:

Hoe ziet jouw ideale havermoutontbijt eruit? 

havermout met warme appel
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 31 maart 2022 op 10:24 am - Beantwoord

    Klinkt zó goed! Ontbijten met appeltaart, maar dan gezond;). Super dat warme appel beter gaat dan een ‘appel uit het vuistje’.

  2. Darina 1 april 2022 op 7:41 am - Beantwoord

    Heerlijk ontbijtrecept! Ga ik zeker eens maken in het weekend.

  3. Giovanna Jansen 2 april 2022 op 8:26 am - Beantwoord

    Ja, zo lekker, havermout met appel en kaneel!

Recente blogs

Me-time | 9x een moment voor jezelf dat jij kunt pakken

9 april 2018|Lifestyle, Zelfliefde|

Ook jij hebt vast wel op z’n tijd behoefte aan een moment voor jezelf. Een moment waarop je je gedachten op een rij kunt zetten, kunt doen waar jij zin in hebt en desnoods tijd kunt vrijmaken voor de guilty pleasures waar je anderen geen plezier mee doet. Dat soort momenten zijn ook voor mij goud waard. Toch hoor ik mezelf regelmatig zeggen dat ik weinig tijd heb voor mezelf. Onzin eigenlijk! Er zijn namelijk echt wel mogelijkheden om een klein moment voor jezelf te pakken tussen de hectiek door. Ter inspiratie en om mezelf te pushen om meer me-time te pakken, zet ik 9 mogelijke momenten voor me-time op een rij.

Inkiekje #75 | Van kerstgourmet naar oudejaarsconferences (en alles daartussenin)

3 januari 2023|Persoonlijk|

2022 zit erop en daarmee ook mijn paar dagen kerstvrij. Onze weken waren tot de nok toe gevuld. Kerstvieringen, verlaten gourmetdiners, oudejaarsconferences, boekencadeaus en katten om uit kerstboomslingers te trekken bijvoorbeeld. Ik neem je mee in mijn laatste twee weken van het jaar. Van de bakkerij in Amsterdam tot de oliebollenfabriek bij mijn schoonvader thuis en ook een minder mooi besefmoment over hoe belangrijk genieten van het leven is. Kiek maar mee!

Weekendoverzicht | Bloesempark, geel kastje & Creative Life

1 april 2019|Persoonlijk|

1 april! Nee, dit blogartikel is niet één grote grap. Maar ik moet het wel even laten bezinken dat de maand april alweer is aangebroken. Meestal plaats ik op de eerste dag van een nieuwe maand een maandoverzicht. Maar aangezien het grootste deel van mijn maand maart is samen te vatten met de woorden "werken, klussen, opruimen", zal ik je dat overzicht dit keer besparen. Wel vertel ik je graag meer over het heerlijke weekend vol hoogtepunten waarmee ik de maand maart afsloot. Inclusief een bezoekje aan het bloesempark, een geel kastje en een creatief uitje.

Ga naar de bovenkant