Kan het nog: warme havermoutontbijtjes? Persoonlijk eet ik dit appel-havermout-ontbijt gerust het hele jaar door. Weer of geen weer, een zoet en gezond ontbijt gaat er altijd wel in. Lijkt het jou ook niet verkeerd om de dag te starten met iets wat naar appeltaart smaakt? Met dit appel-havermout-ontbijt heb je de heerlijke smaak van appeltaart ‘s ochtends al in je ontbijtbakje. Maar dan in een gezonde versie! Vijf minuutjes werk en je hebt een smakelijk ontbijt om de dag mee te beginnen!
Ontbijten met warme appel
Sinds ik laatst voor het eerst appel verwarmde in een pannetje, wil ik niet anders meer dan appel op die manier eten. Ik heb PDS (prikkelbare darmsyndroom) en helaas is “rauwe” appel één van de dingen waar mijn darmen niet blij van worden. Daarom besloot ik eens appel te verwarmen met wat kaneel en rozijnen. Kijken of dat beter zou gaan! En warempel, mijn darmen werden er gelukkig van en ikzelf net zo. Warme appel smaakt met een beetje kaneel, koek- en speculaaskruiden en rozijnen erbij nog véél lekkerder dan een koud appeltje uit de hand.
Met die smakelijke appeltaartvulling maakte ik ook dit warme appel-havermout-ontbijt. Je bakt de stukjes appel een paar minuten in een pannetje met wat rozijnen, kruiden en een scheutje ahornsiroop. Daarna heb je de smaak van gekarameliseerde appel. Zó lekker! Meestal gooi ik liever ander fruit zoals banaan of bosbessen in mijn ontbijt, maar in deze combinatie vind ik appelontbijtjes opeens ook een heuse verwennerij.

Appel-havermout-ontbijt in vijf minuten
Als enthousiaste ontbijtjesmaker vind ik het niet zo’n probleem om langer dan de boterham-met-pindakaas-besmeren-tijd in de keuken te staan voor een ontbijtje. Zo ben ik gek op deze havermout met appel uit de oven. Je moet er eventjes op wachten, maar dan heb je ook wat!
Aan de andere kant snap ik heel goed dat niet iedereen die tijd heeft of wil nemen. Als je al blij bent dat je überhaupt een paar happen binnenkrijgt voordat je de deur uit racet, dan is een ovenontbijtje niet de handigste optie. Gelukkig is dat voor dit appel-havermout-ontbijt helemaal niet nodig. De havermoutpap maak je in een steelpannetje in een paar minuten en de appelstukjes bak je tegelijkertijd in drie minuten in een ander pannetje. Zo heb je binnen vijf minuten een ontbijtje klaarstaan. Een lekker ontbijt ook nog!
Vegan & lactosevrij
Ik moet zelf op dit moment lactosevrij eten om te testen of ik intolerant ben. Wie weet komt daar over een tijdje verandering in, maar voor nu eet ik even geen melkproducten. Is met dit deze appel-havermout gelukkig geen probleem! Ik gebruik zelf bij havermout eigenlijk altijd amandelmelk. Vanwege mijn dierenliefde, maar ook omdat ik het lekkerder vind dan gewone melk. Daarmee is dit ontbijtje lactosevrij én vegan.
Je kunt het natuurlijk ook glutenvrij maken door voor glutenvrije havermout te kiezen, als je daar intolerant of allergisch voor bent.

Ingrediënten (voor 1 ontbijt)
Ga je dit appel-havermout-ontbijt voor jezelf maken? Dan heb je voor één persoon het volgende nodig:
- 40 gram havermout
- 140 ml amandelmelk (of gewone melk)
- 1 Elstar-appel
- 2 tl kaneel
- 2 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl rozijnen
- 1 el ahornsiroop (of agavesiroop)
Optioneel:
- Paar walnoten of pecannoten
- Beetje pindakaas
Hoe maak je dit appel-havermout-ontbijt?
Nou, gewoon razendsnel in een paar minuten ‘s ochtends! Appeltje snijden, ingrediënten in twee pannen gooien, beetje roeren en smullen maar! Maar dat is geen al te duidelijke beschrijving natuurlijk. Dus hierbij het volledige recept:

Warm appel-havermout-ontbijt met kaneel (vegan!)
Equipment
- steelpan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 40 gram havermout
- 140 ml amandelmelk of andere plantaardige melk
- 1 Elstar-appel
- 2 tl kaneel
- 2 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl rozijnen
- 1 el ahornsiroop of agavesiroop
Optioneel:
- Paar walnoten of pecannoten
- Lepel pindakaas
Instructies
- Snijd de appel doormidden en verwijder het klokhuis. Schil één van de halve appels; laat bij de andere helft de schil eromheen zitten. Hak beide halve appels in kleine stukjes.
- Doe de stukjes geschilde appel samen met de havermout, amandelmelk, 1 tl kaneel en 1 tl koek- en speculaaskruiden in een steelpannetje. Verwarm op laag vuur en roer goed door, zodat er een stevige havermoutpap ontstaat.
- Gooi in een steelpannetje de ongeschilde appelstukjes met 1 tl kaneel, 1 tl koek- en speculaaskruiden, de rozijnen en de ahornsiroop bij elkaar. Verwarm ook dit op laag vuur en blijf doorroeren, zodat het niet aankoekt. Ga door totdat de appel lekker zacht is geworden en een beetje glazig ziet door de ahornsiroop.
- Schep de havermoutpap in een bakje en schep daarop het appelmengsel. Strooi er eventueel wat stukjes versnipperde noten overheen. Extra veel trek? Doe er dan ook een beetje pindakaas bij.
- Klaar, ontbijten maar!

Havermoutfeestje in de vroege ochtend
Dit appel-havermout-ontbijt is hét bewijs dat havermout hartstikke lekker kan zijn. Sinds ik de havermoutpap heb ontdekt, ben ik van havermouthater veranderd in groot liefhebber. Met wat lekkere toppings, zoals goed gekruide warme appelstukjes en een beetje zoetmiddel, kun je er een waar havermoutfeest van maken. Ik eet deze havermout de laatste tijd best vaak: de perfecte combinatie van snel klaar én iets lekkers te eten.
Wil je wat variatie in je havermoutontbijtjes? Ik heb op mijn blog nog meer havermoutrecepten staan. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze:
- Havermout met framboos en kokos
- Havermoutmuffins met appel
- Gebakken havermout met banaan & kersen
- Gezonde chocolade-havermout (in 5 minuten klaar!)
Hoe ziet jouw ideale havermoutontbijt eruit?

Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Recept bloemkoolsoep met kerrie (supersimpel & snel!)
Na lange tijd elke week in een pan met pompoensoep te hebben geroerd, vond ik het de hoogste tijd om eens iets anders op tafel te zetten. Aangezien ik nog een bloemkool had liggen die het niet lang meer volhield in de koelkast, moest het bloemkoolsoep worden. Ik gooide er wat kruiden, ui en knoflook bij, en was blij verrast door hoe het smaakte. Een supersimpel en licht soepje voor tussendoor of voor bij de lunch! Tijd om het recept voor de bloemkoolsoep met kerrie met je te delen!
Beginnen met scrapbooken | Mijn beste tips op een rij!
Heb je weleens gehoord van scrapbooken. Oftewel: het creatief inplakken van foto's? Mijn liefde voor scrapbooken begon meer dan 10 jaar geleden. Inmiddels staan er in mijn kast talloze albums vol met scrapbookpagina's en mijn kasten puilen uit van de materialen. Nog steeds is scrapbooken een van de dingen die ik het liefst doe. Lijkt het jou ook wel wat om te beginnen met scrapbooken? Met deze tips help ik je een eind op weg, zodat ook jij straks een mooi scrapbookalbum kunt maken.
7 vooroordelen die ik als (vrouwelijke) ondernemer te horen krijg
“Wat leuk joh! Doe je er dan nog wat naast?”. Als ondernemer krijg ik soms de gekste vragen of verzoekjes naar mijn hoofd. Zeker niet van iedereen. Maar ik merk dat sommige buitenstaanders al snel hun vooroordelen klaar hebben als ik vertel dat ik ondernemer ben. Soms ook als ik vertel wat ik precies doe als tekstschrijver. Blijkbaar is het geen heel gebruikelijke manier om een belegde boterham te verdienen. En ben je ook nog jong en ook nog vrouw, dan komen er soms wat extra oordelen bij. Dit zijn 7 bijzondere reacties die ik weleens heb gekregen (naast de vele leuke reacties trouwens!).
Klinkt zó goed! Ontbijten met appeltaart, maar dan gezond;). Super dat warme appel beter gaat dan een ‘appel uit het vuistje’.
Heerlijk ontbijtrecept! Ga ik zeker eens maken in het weekend.
Ja, zo lekker, havermout met appel en kaneel!