Appels plukken bij De Olmenhorst (met opa & oma)

25 sep 2018 | Lifestyle, Op reis | 55 reacties

Op maar 25 minuten rijden van mijn woonplaats bevindt zich De Olmenhorst. Al jarenlang was ik van plan om ooit nog eens naar deze appelboomgaard in Lisserbroek te gaan. Het gat in mijn agenda afgelopen zaterdag vond ik een goede reden  om samen met mijn lieve moeder, opa en oma spontaan af te reizen naar Lisserbroek. Het was een middag met een gouden randje met bijna 3 kilo vers geplukte appels als aandenken. Ik laat je in dit fotoverslag graag meegenieten van onze middag appels plukken bij De Olmenhorst.

appels plukken bij De Olmenhorst

Opa en oma ♥

Een dagje op stap met opa en oma blijft leuk. Ik voel me zeker bevoorrecht dat ik al mijn hele leven van hun gezelschap kan genieten. Juist daarom vind ik het soms moeilijk om te merken dat mijn opa en oma van mijn moeders kant langzaam maar zeker ouder worden. Zo is mijn opa slecht ter been en wordt hij door zijn beginnende Alzheimer steeds iets vergeetachtiger. Ook mag hij niet meer autorijden, waardoor het wereldje van mijn opa en oma vrij klein is. Mijn moeder neemt hen daarom regelmatig mee op pad en ik ben ook van plan dat vaker te doen. Zelfs het autoritje naar bijvoorbeeld De Olmenhorst is voor hen al een belevenis op zich en ook ik geniet daar dan volop van.

De Olmenhorst appels plukken De Olmenhorst appels plukkenDe Olmenhorst appels plukken

Wazig of niet – deze foto vind ik zó leuk!

De Olmenhorst: een grote appel- en perenboomgaard

De Olmenhorst is dus een grote (biologische!) appelboomgaard van maar liefst 18 hectare in het Zuid-Hollandse Lisserbroek. Je kunt voor een vast bedrag per kilo in september en oktober volop appels plukken bij De Olmenhorst. Ook is het een paar weken per jaar mogelijk om peren te plukken. Maar dat is nog niet alles! Zo is op het landgoed ook De Fruitloods gevestigd, waar je met uitzicht op de boomgaarden kunt genieten van een drankje en iets lekkers en je vindt er diverse ateliers en authentieke winkels in historische panden. Denk bijvoorbeeld aan een kaarsenwinkel, waar je ook zelf kaarsen kunt maken.

Note: Wij zijn zelf alleen in de appelboomgaard geweest voor appels plukken bij De Olmenhorst. Mijn opa is namelijk niet zo goed ter been is en wachtte tijdens het appels plukken op een bankje op ons wachtte.

De Olmenhorst appels plukken De Olmenhorst appels plukken De Olmenhorst appels plukken De Olmenhorst appels plukken

Appels plukken bij De Olmenhorst – hoe werkt dat?

Tijdens het oogstseizoen kun je zelf peren of appels plukken bij De Olmenhorst. Er worden hier verschillende fruitrassen geteeld. Wij hebben zelf appels van het ras ‘Santana’ geplukt, maar ook onder andere de elstar, jonagold en goudreinette worden hier geteeld. Ook voor diverse rassen peren en zelfs stoofperen kun je bij De Olmenhorst terecht. En alles is ook nog eens biologisch geteeld! Je kunt naar hartenlust appels en peren plukken om naderhand bij de kassa je tas te laten afwegen. Wij betaalden €2,25 per kilo. Daarnaast zijn er raapappels te koop voor €1,00 per kilo. Dit zijn ietwat beurse appels waar je bijvoorbeeld heerlijke appelmoes van kunt maken.

De Olmenhorst appels plukken De Olmenhorst appels plukken

Een geslaagde herfstdag!

Ons appelplukavontuur was absoluut geslaagd. De Olmenhorst is wat mij betreft zeker een aanrader als je een keer in de buurt bent. Ik wil zelf ook graag nog een keer een bezoekje brengen aan De Fruitloods en een mooie regenboogkaars maken in de kaarsenwinkel. Maar vooral heb ik volop genoten van het leuke gezelschap. Het was heel fijn om een dag met mijn moeder en grootouders op stap te zijn. Zeker als ik achteraf merk dat mijn opa en oma al helemaal vol zijn van een paar uur ertussenuit, dan kan ik niet anders dan blij zijn. Dit zijn absoluut momenten om te koesteren en hier hoop ik er nog heel veel van te mogen meemaken met lieve opa en oma.

appels plukken bij De OlmenhorstDe Olmenhorst appels plukken

Praktische informatie over De Olmenhorst

Enthousiast geworden om ook een keer een kijkje te nemen bij De Olmenhorst? In het najaar (vaak van half september tot eind oktober) kun je zelf appels plukken bij De Olmenhorst. Let op: dit kan meestal alleen op woensdagmiddag en in het weekend (check de site voor actuele informatie). De winkels en ateliers op het landgoed hebben over het algemeen wel ruimere openingstijden. Je kunt betaald parkeren op het landgoed naast de boomgaarden. Bezoek de website van De Olmenhorst voor meer informatie.

(Niet gesponsord overigens! We hebben onze appels zelf betaald, maar ik ben gewoon héél enthousiast!)

Heb jij weleens zelf appels geplukt?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

55 Reacties

 1. Smurfigeknutselfan

  Wat een leuke dag hebben jullie gehad. Op de foto’s is te zien hoe je oma heeft genoten. En jullie hadden ook nog droog weer. Hier heeft het zaterdag de hele dag geplenst. Wat een leuke foto’s zijn er gemaakt. Ook leuk om er een aan je oma tegeven zodat ze deze iedereen kan laten zien. Ik hoop wel dat je van opa ook foto’s hebt. Ik weet zeker dat hij het ook leuk vond om er even op uit te zijn. Je hebt er een leuke blog van gemaakt.?????

  Antwoord
  • Romy

   We hadden zeker mazzel dat het net droog was toen wij bij De Olmenhorst aankwamen :) Ik ben inderdaad van plan om de bovenste foto aan mijn oma te geven. Dat vindt ze vast heel leuk.
   Van opa heb ik ook een paar foto’s. Ik heb er eentje aan het artikel toegevoegd :) De reden dat ik er eerder niet één in het artikel had gezet, is dat ik alleen foto’s van opa en oma samen heb en dat ze op de meeste foto’s net niet allebei leuk stonden ;) Ik vond het niet netjes om die foto’s online te zetten. Maar de foto die ik nu heb geplaatst van hen samen, vind ik wel heel leuk :)

   Antwoord
   • Smurfigeknutselfan

    Leuke foto van opa en oma samen.
    Zo te zien vonden ze het leuk. Ze stralen allebij??

    Antwoord
    • Romy

     Wat mooi om te horen! Het was voor hen een heel uitje, alleen al de rit naar de appelboomgaard toe. Juist dat maakt het zo leuk om zoiets met hen samen te doen!

     Antwoord
 2. Neverdullmoments

  Wat mooi om jullie allemaal zo te zien stralen, heel lief dat jullie je opa en oma zo af en toe meenemen! Het lijkt me heel leuk om daar een keer peren te plukken. Vrienden van mij wonen er in de buurt, dus wie weet! Echt zo’n uitstapje dat even anders is dan anders!

  Antwoord
  • Romy

   Leuk! Zeker als je daar eens in de buurt bent, is het absoluut een aanrader om eens naar De Olmenhorst te gaan. Al is het alleen al om een goed excuus te hebben om weer eens appeltaart te gaan maken (je moet toch wat met al die appels ;)).

   Antwoord
 3. Marije

  Wat leuk dat je dat met je opa en oma bent gaan doen. Ik ben daar ook een keer appels gaan plukken met vriendinnen. Ontzettend leuk om te doen.

  Antwoord
  • Romy

   Superleuk dat je ook een keer met vriendinnen naar De Olmenhorst bent geweest. Ik vond het ook zo’n leuke plek om rond te lopen en appels te plukken.

   Antwoord
 4. Iris

  Wat een gezellig dagje met je moeder, je oma en je opa. Appels en peren plukken vind ik ook altijd heel leuk. Leuk om te doen en erg lekker!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk dat jij ook graag appels en peren plukt! Wij waren ook helemaal blij met onze “score” en het was daarnaast inderdaad ook gewoon heel leuk om te doen :)

   Antwoord
 5. Djuli

  Wat een super lieve foto’s!

  Antwoord
 6. Laetitia | Miss Deadline

  Wat een prachtige fotos van jou met je oma! Mooi dat je deze dag met je grootouders en moeder hebt kunnen beleven, een mooie herinnering voor later. Ik herken wat je vertelt over je opa, heel moeilijk om dat van dichtbij te zien gebeuren bij iemand die je liefhebt en goed kent. Je moet stukje bij beetje al afscheid nemen en dat is moeilijk, daarom zijn zulke dagen als dit juist zo belangrijk!

  Lijkt me heel leuk om eens te doen, appels plukken. Zelf wil ik zo graag eens de bloesemroutes fietsen, maar ik woon ietsje te ver weg om dat spontaan te doen helaas!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel, ook voor je mooie woorden over mijn opa! Het gaat bij hem gelukkig nog redelijk langzaam achteruit, maar toch is het verdrietig om te zien dat hij nu dingen niet meer kan die hij een aantal maanden geleden nog wel prima kon. Juist daarom vind ik het fijn om nu tijd met hem door te brengen en samen dit soort leuke dingen te doen.
   Een appelpluktuin is zeker een aanrader om eens te doen! De bloesemroutes ken ik niet, maar dat klinkt ook echt heel mooi. Bij het Amsterdamse Bos heb je elke lente een bloesemtuin die volop in bloei staat. Mocht je daar een keer in de buurt zijn in de lente, dan is die tuin ook absoluut een bezoekje waard :)

   Antwoord
 7. Sandra

  Ahhh ik vind die foto’s bent je oma en van je opa en oma zó ontzettend lief en mooi! Die stralende foto’s heb je mooi in de pocket en zijn echt goud waard! Leuk dat jullie naar de Olmenhorst zijn geweest. Ik ben daar ook vaker geweest, alleen heb ik nog nooit geplukt daar. Ik woon in de buurt, dus zit er zo met de auto! Leuk idee om eens met mijn neefjes en nichtjes te doen. :)

  Antwoord
  • Romy

   Superleuk om te horen! Ik heb de foto’s zelf ook met een grote glimlach bekeken. Het is zo mooi om mijn opa en oma blij te zien :)
   Zeker een aanrader om bij De Olmenhorst ook eens appels te plukken, al helemaal als je daar heel vlak bij woont :) Zoiets is volgens mij ook echt heel leuk om samen met kinderen te doen.

   Antwoord
 8. Shirley

  Aah, wat leuk! Het straalt van de foto’s af dat jullie een leuke dag hebben gehad. De foto waarop je oma en jij allebei lachen is superlief. Mijn oude basisschool was naast een boomgaard en daar kregen we soms een appel, maar ik heb ze eigenlijk nog nooit zelf geplukt.

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen dat het plezier van de foto’s afstraalt! Het was ook echt een feestje om dit met mijn opa en oma te doen :) Ik kan je zeker aanraden om ook eens zelf appels te plukken. Al is het alleen al om een paar lekkere appeltaarten te kunnen maken ;)

   Antwoord
 9. Femke

  Ahhh wat leuk en hoe fijn om dit nog met je opa en oma te doen. Tot een paar jaar geleden had ik al mijn opa’s en oma’s nog en nu ze zijn overleden en ik dan zo’n artikel lees denk ik alleen maar ‘ahhhhh hoe fijn is dit’. Voor jouw opa en oma is dit waarschijnlijk echt het hoogtepunt van de week (of wie weet maand) geweest. Mooie foto’s heb je ook, die zullen altijd waardevol blijven :-). Het appels (en peren) plukken klinkt leuk. Ik ga hier eens naar kijken. Ook die andere winkels, zoals zelf kaarsen maken, lijken mij leuk om te bezichtigen!

  Antwoord
  • Romy

   Ik koester dit soort momenten met mijn opa en oma ook echt heel erg. Ik realiseer me steeds meer hoe bijzonder het is dat zij nog in mijn leven zijn. Vaak besef ik door mijn opa en oma ook des te meer hoe leuk zo’n uitje eigenlijk is. Voor hen is alleen al 20 minuten autorijden een belevenis en dat is eigenlijk best wel een mooie manier om in het leven te staan :)
   Wat verdrietig dat jouw opa’s en oma’s nu zijn overleden, maar gelukkig heb je ze ook wel vrij lang in je leven gehad.

   Een bezoekje aan De Olmenhorst is wat mij betreft zeker een aanrader :) Volgens mij kun je er bijvoorbeeld ook een high tea doen, dus je zou er prima een leuk dagje van kunnen maken.

   Antwoord
 10. Janne

  Wat zien jouw oma en opa er lief uit! Je boft maar.

  Antwoord
  • Romy

   Ze zijn ook absoluut heel lief :) Ik voel me zeker een bofkont met zulke lieve opa’s en oma’s.

   Antwoord
 11. Lizzy

  Ah, wat een nogalstie! Ik ging als kind elk jaar naar de Olmenhorst met mijn ouders. Grappig om daar op deze manier weer aan te denken. Leuk dat jij de dag kon ervaren met je grootouders. Dat is zeker iets om te koesteren.

  Antwoord
  • Romy

   Oh hoe leuk! Ik ben ook zeker van plan om een stuk vaker naar De Olmenhorst te gaan. Ik vond het echt een leuke plek om een middagje door te brengen :)

   Antwoord
 12. Darina

  Wat ontzettend leuk en mooie stralende foto’s! Zeker momenten om te koesteren.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Het was absoluut een moment om met plezier op terug te kijken :)

   Antwoord
 13. Hermien - KouweKleren

  Ik vind appels plukken op de Olmenhorst ook zo leuk! Wat een heerlijke foto’s van een fijne dag. Om in te lijsten! Wat lijk je toch op je oma zeg. Fijn om ze zo op stap te nemen. Ik word er vrolijk van.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je onwijs leuke en enthousiaste reactie! :) En wat leuk om te horen dat je vindt dat ik op mijn oma lijk. Dat vind ik een heel mooi compliment :)

   Antwoord
 14. Saskia

  Dit wil ik zeker eens gaan doen, lijkt me erg leuk! En wat een toffe foto’s. gaaf dat je dit met je opa & oma kan doen. Helaas zit dat er met mijn opa & oma niet in.

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan je een bezoekje aan De Olmenhorst zeker aanraden, zeker nu het appelseizoen echt is begonnen :)
   Wat jammer om te horen dat dit er met jouw opa en oma er niet in zit! Het blijft lastig om te merken dat ze achteruitgaan en langzaamaan minder kunnen.

   Antwoord
 15. Els

  Wow, wat leuk! En die foto’s zijn onbetaalbaar!

  Antwoord
 16. Lianne

  Wat leuk, zo’n appelboomgaard! Ik had er nog nooit van gehoord. Ik kan me voorstellen dat dit geweldig leuk is om met je opa en oma te doen. Geniet ervan, zolang het kan! Dat druk ik je echt op het hart, want het is niet zo vanzelfsprekend. Ik kan het helaas niet meer.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Dat doe ik zeker. Juist nu ik merk dat vooral mijn opa langzaamaan achteruitgaat en minder kan, probeer ik echt te genieten van ieder moment dat ik met hen heb.
   Zo’n appelboomgaard is overigens ook met ander gezelschap dan opa’s en oma’s zeker een leuke aanrader om naartoe te gaan. Ik wil zelf bijvoorbeeld misschien nog een keer met mijn jongste nichtje appels plukken en wat drinken daar :)

   Antwoord
 17. Anna

  Wat ziet dat er ontzettend leuk uit! Appels plukken is echt heel leuk! Ik heb er hier twee in mijn tuin staan. Echt heerlijk om zelf appelmoes te maken haha! Liefs

  Antwoord
  • Romy

   Oh hoe leuk dat je zelf appelbomen in je tuin hebt staan! Dat is stiekem ook wel een van mijn dromen voor als ik ooit een eigen huis met een tuin heb :)

   Antwoord
 18. Wendy (B)

  Leuk zo met opa & oma op stap :)

  Antwoord
 19. Evelyne

  Leuke foto’s! Ik zie het genot in allen jullie ogen ;) Ik hoef geen appels te plukken in een ander z’n boomgaard, hier in de tuin hebben we 2 appelbomen en kan ik naar hartelust plukken. Alhoewel we dit jaar op ons hoede moesten zijn door de droogte. De appels vielen vroeger af dan gewoonlijk (begin augustus al :/) en toen zijn we al aan het plukken geslagen. Nu zitten die allemaal als appelmoes in de diepvries ;)

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om dat te horen! Dankjewel voor je leuke reactie! :)
   En ideaal om zelf twee appelbomen in de tuin te hebben staan! Dat wordt vast veel appelmoes eten de komende tijd, hihi.

   Antwoord
 20. Jantine

  Geweldig, wat een mooi en enthousiast verslag van een leuke dag met opa en oma. Koester ze maar lekker!
  Groetjes,
  Jantine

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Dat doe ik zeker :)

   Antwoord
 21. Mariska

  Wat super leuk zeg en dat soort momenten met je opa en oma moet je koesteren ♥

  Antwoord
  • Romy

   Absoluut! Dit zijn echt momenten om niet te vergeten :)

   Antwoord
 22. Nikita

  Mooi Romy! Dit soort herinneringen moet je zeker koesteren, maar dat doe je volgensmij al met heel je hart. Dit soort dingen zijn zo mooi om te zien, band tussen grootouders en kleindochter. En je moeder niet te vergeten natuurlijk. Ik vind het echt prachtig als iemand zijn oma en opa zo eert en er zo’n mooie band mee heeft. Vooral omdat mijn eigen oma er niet meer is sinds twee jaar geleden. Mijn opa leeft wel nog, en daar probeer ik altijd goede herinneringen mee te maken. Maar het is soms echt lastig om bij opa te zitten omdat hij nog altijd in het huis woont waar hij en oma samenwoonden. Dan is het soms des te rotter als je binnenkomt en oma geen koffie meer ziet inschenken of koekjes op tafel zetten. Herinneringen houden je dan overeind. Ik probeer dat ook altijd te onthouden. Telkens als ik iets moois heb bereikt of een succesvol iets heb gehaald (bijvoorbeeld mijn diploma afgelopen jaar) dan doet het des te pijn dat ze dat niet meer meemaakt. Maar de gedachte troost dan dat ik zeker weet dat ze trots op me zou zijn <3

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve woorden! Ik koester zeker de band met mijn opa en oma en de fijne momenten heel erg, juist nu ze er nog zijn en dit ook bewust kunnen meemaken.
   Ik kan me voorstellen dat het overlijden van je oma nog steeds een groot gemis is en dat het daardoor ook lastiger is om bij je opa thuis te komen. Ik weet zeker dat je oma vanaf een wolkje ergens vol trots naar beneden kijkt als jij deze bijzondere mijlpalen meemaakt, waaronder ook je eerste dag op de hogeschool. Het gemis kun je daar helaas niet mee wegnemen, maar het is wel een fijne gedachte dat ze absoluut heel trots op jou zal zijn <3

   Antwoord
 23. Josephine

  Ontzettend leuk Romy, heel mooi dat je dit met je grootouders hebt beleefd. Daar zul je denk ik je hele leven blij op terugkijken – zeker met deze mooie foto’s!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je mooie woorden! Dit zijn zeker momenten met hen samen om niet snel te vergeten :)

   Antwoord
 24. Florentine

  Zo leuk!!! En wat zijn de foto’s geweldig geworden. Echt heel gaaf <3 Het plezier spat eraf.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Superleuk om dat te horen :) Het was ook echt een heel leuke middag.

   Antwoord
 25. Laura Helene

  Wat leuk! En heel bijzonder dat je dit met je opa en oma kan doen. Opa’s en oma’s aan de top! Toevallig ben ik er zaterdag ook geweest, maar ging het flink regenen en hebben we alleen overheerlijke appeltaartjes gegeten :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk dat jij er zaterdag ook was! Wij hadden echt net mazzel met het weer, omdat we er tussen de buien door waren. Maar gelukkig is appeltaart eten natuurlijk ook een heerlijke bezigheid :)

   Antwoord
 26. Else-Marie

  Mooi artikel! Na het lezen ben ik eens gaan googlen en we zijn vandaag naar De Olmenhorst geweest. Dank je wel voor de tip. Het was super!

  Antwoord
  • Romy

   Oh wauw, dat vind ik echt heel leuk om te horen! :) Wat fijn dat je zo’n geslaagde dag hebt gehad bij De Olmenhorst!

   Antwoord
 27. Jessica

  Dit vind ik nou super lief en leuk. Iets wat wij vaker mogen doen, iets terug doen voor onze ouwe lui. Zo nam ik mijn oma een paar jaar terug mee naar de dierentuin. Geweldig. Die wilde maar wat graag giraffen en olifanten kijken. Nou oma dat mag allemaal, want het is jouw dagje uit. Ik zou haar dolgraag wel weer ergens mee naar toe nemen.

  Het ziet er uit als een zeer geslaagde dag en prachtige foto’s. De liefde straalt eraf en herinneringen om te koesteren. <3

  Antwoord
  • Romy

   Wat lief dat je je oma hebt meegenomen naar de dierentuin! Juist oudere mensen kunnen vaak dat soort kleine uitjes al enorm waarderen. En daar kunnen wij andersom dan ook weer van genieten :)
   Dankjewel voor je leuke en enthousiaste reactie!

   Antwoord
 28. Yessica leidner koot

  Wat ontzettend leuke fotos meid
  Helaas leef mijn moeder niet meer ze was nog maar 36 en ik was 20 jr
  Helaas leven mijn oma’s niet meer maar ik heb zelf wel een
  Ontzettende lieve bijdehante schoonmoeder haha ze word in juni 82 jaar
  Haha ja echt zo oud en ach zo lief mens
  Én juist wij gingen toen ze 90 werd
  Gingen wij met huifkarren ze is dol op paardjes
  Gingen wij overal naar toe ook naar breda naar haar geboorte plaats
  Én omdat ze al op leeftijd is kon ze het niet lang volhouden
  Want ze heeft echter totaal 63 kinderen kleinkinderen achterkleinkinderen en ook nog 2 achterachterkleinkinderen
  Laast heeft ze ook in de krant gestaan dat ze 5 meisjes heeft van generatie komt er weinig voor
  Haar dochter daar de dochter die heeft weer een kind die ook weer en die ook weer
  Snap je het een beetje haha en ook voor zulke momenten moet je juist lief hebben

  Én genieten van de momenten die je juist lief heb

  Én wat jij deed is geweldig en ook vast leggen al die prachtige momenten die jij met jou opa en oma gedaan hebben mooie herinneringen is toch geweldig ik kan daar ook volop van genieten en ook erg leuk om effe je camera of telefoon te pakken en vast leggen

  Veel luefs

  Antwoord
  • Romy

   Wat bijzonder dat jullie dat met je schoonmoeder hebben kunnen doen! En al helemaal met zo veel mensen bij elkaar. Dat zijn echt momenten om te koesteren en niet meer te vergeten :)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs