Een recept voor makkelijke én gezonde curry is altijd fijn om op de plank te hebben liggen, toch? Of nog beter: om snel de keuken voor in te duiken! Deze aubergine-linzencurry zit vol smaak door een mix van gedroogde kruiden, pindakaas en een paar zoete mangoblokjes. Met een flinke scheut kokosmelk erbij krijg je een romige, eiwitrijke curry waar ook nog eens veel groenten in verstopt zitten. Ga jij hem maken?
Aubergine-linzencurry zonder pakjes en zakjes
Een curry met aubergine in de hoofdrol? Mij kun je ervoor wakker maken! Aubergine is best een aparte groente (nachtschade) eigenlijk met zijn stevige korstje en zachte binnenkant. Ik heb echt moeten leren hoe je het lekker klaarmaakt. De truc (ook voor deze aubergine-linzencurry) is dat je de aubergine eerst een tijdje meebakt met de kruiden en een scheut olie voordat je de andere ingrediënten toevoegt. Dan verliest de aubergine alvast wat vocht en wordt hij zachter. Daarna schenk je de overige ingrediënten erbij.
Voorheen gebruikte ik vaak kant-en-klare curry-pasta’s. En hoewel ik daar nog steeds niet vies van ben, grijp ik tegenwoordig voor curry vaak gewoon naar een paar smaakmakers uit mijn eigen keukenkastje. Deze curry dankt zijn smaak bijvoorbeeld aan ui, knoflook, komijn, (gedroogde) koriander, gember, kerrie en kurkuma. En oh ja, schep er een beetje crispy chili-olie bij voor extra pit. Alleen als je van pittig houdt natuurlijk! Anders heeft de curry ook zonder die pikante olie al lekker veel smaak.
Goede combinatie: curry met aubergine, linzen en mango
Linzen en aubergine zijn wat mij betreft altijd een topcombinatie. Ze worden in de mediterraanse keuken veel samen gebruikt. Ook in deze curry heb ik ze als smakelijk duo gebruikt en zijn ze bij elkaar extra lekker. Daarnaast bevat deze aubergine-linzencurry mango. Misschien een verrassend ingrediënt in curry, maar het smaakt ontzettend lekker. De mango geeft deze kruidige auberginecurry een subtiel zoet tintje. Een lekkere tegenhanger bij de smaak van onder andere kerrie en komijn!
Daarnaast roer ik 2 flinke eetlepels pindakaas door deze aubergine-linzencurry. Die maken de curry lekker stevig en smeuïg en geven natuurlijk een heerlijke pindasmaak af. Als je wel van een boterham pindakaas houdt, dan ga je deze toevoeging aan de curry zeker waarderen.
Nog meer lekkere en voedzame curry-recepten
Als ik één lievelingsgerecht moet aanwijzen, dan is het zonder twijfel curry. Welke ingrediënten er ook in zitten, ik word er altijd blij van. En zeker van lekker romige curry’s. Deze aubergine-linzencurry is dan ook zeker niet dat het enige curryrecept dat je op mijn blog vindt. Dit zijn wat mij betreft nog een paar heerlijke toppers:
Recept aubergine-linzencurry met mango
Trek gekregen in een goed stevige en romige curry? Als je houdt van aubergine en een zoet tintje in curry wel kunt waarderen, dan is deze aubergine-linzencurry sowieso een aanrader. Je maakt ‘m in 45 minuten en hij barst van de groenten, lekkere kruiden en smaak.
Aubergine-linzencurry met mango en pindakaas
Equipment
- Wokpan of hapjespan
- Kookpan
Ingrediënten
- 1 ½ aubergine
- 1 rode paprika
- 250 gram linzen (uit blik, = uitlekgewicht)
- 200 ml kokosmelk
- 150 gram rijst
- ½ mango (= ongeveer 125 gram, diepvriesmango kan ook!)
- 2 el pindakaas
- ½ gele ui
- 1 rode peper
- 1 teentjes knoflook
- 2 tl kerrie
- 1 tl gember (uit potje of vers)
- 1 tl komijn
- 1 tl gedroogde koriander
- 1 tl kurkuma
- Peper of crispy chili-olie naar smaak
- Sap van een ½ limoen
Optioneel als garnering:
- Bosui
- Pinda's
Instructies
- Snijd de aubergine in kleine blokjes en de paprika in stukjes. Hak ook de rode peper fijn en snipper de ui. Schil daarnaast de mango en snijd in kleine blokjes (of gebruik diepvriesmango).
- Fruit de ui, knoflook en gember aan in een scheutje olijfolie. Voeg dan de rode peper, pindakaas, komijn, koriander, kerrie en kurkuma toe. Bak 2 minuten mee. Schep daarna de aubergine in de pan en roerbak ongeveer 5 minuten op hoog vuur.
- Voeg de paprika toe aan de pan en roerbak nog eens 3 minuten.
- Bereid ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schenk dan de kokosmelk bij de pan met groenten en doe ook de linzen en mango erbij. Laat ongeveer 15 minuten pruttelen. Proef even of de aubergine goed gaar is.
- Schenk eventueel een beetje limoensap bij de curry en voeg zo nodig extra peper toe.
- Serveer de curry dan met de rijst. Garneer met bosui en pinda's.
Gebruik je linzen uit blik of gedroogde linzen voor curry?
Voor deze aubergine-linzencurry gebruik ik altijd linzen uit blik. Dat is een stuk makkelijker om te maken en ik vind dat blik-linzen ook een goede bite hebben. Je kunt ook gedroogde linzen gebruiken, maar moet je ze vooraf wellen en koken. De curry wordt dan waarschijnlijk iets zompiger. Daarom zou ik eerder linzen uit blik aanraden. Gebruik gewone bruine linzen of anders beluga-linzen.
Kun je deze curry ook bewaren?
Zeker! Je kunt de aubergine-linzencurry in een afgesloten bakje bewaren. Hij blijft dan nog zeker 2 dagen goed. Verwarm de curry voor het opeten opnieuw in een pan of in een glazen bakje in de magnetron.
Welk ingrediënt mag voor jou niet ontbreken in curry?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…