DIY | Babykaarten maken met Action 3D Die-Cut Block

Afgelopen weekend bracht ik een dag knutselend door met een vriendin. Dat leek me het uitgelezen moment om de schaar in mijn nieuwe Action 3D Die-Cut Block te zetten. Natuurlijk niet zomaar, maar om een paar babykaarten te maken. De baby’s dienen zich in mijn omgeving nog niet in massa’s aan, maar je kunt de kaartjes natuurlijk maar beter vast op voorraad hebben. En – eerlijk is eerlijk – ik vond dit papierblok ook gewoon te leuk om nog langer in de kast te laten liggen. Ik laat je mijn kaarten zien en vertel je hoe ik deze kaarten met het Action 3D Die-cut block heb gemaakt.

Babykaarten maken met Action 3D Die-cut block

Als je mijn blog al een tijdje volgt, zal je vast niet zijn ontgaan dat ik inmiddels een aardige stapel papierblokken van Action heb liggen. En nee, die liggen geen stof te verzamelen. Ik pak ze er nogal regelmatig bij. De laatste tijd maak ik zelfs bijna al mijn kaarten met deze lekker budgetproof papierblokken. En daar geef ik dan graag mijn eigen creatieve draai aan. Zo ook met deze babykaarten.

Over de Action 3D Die-cut blocks

Bij elk Action-bezoekje (en dat zijn er iets meer dan goed is voor mijn portemonnee!) kom ik wel met iets knutselachtigs thuis. Dit Action 3D Die-cut block nam ik een paar weken geleden mee naar huis. En als je de te schattige figuurtjes hierboven ziet, dan zal je vast wel begrijpen waarom. Een knipogende zebra, egel met bril en onwijs lief olifantje staarden mij hoopvol aan. Voordat ik het wist, lag er dus al een exemplaar in mijn mandje. En daar had ik geen spijt van. Ik heb na drie babykaarten nog steeds genoeg figuurtjes over voor minstens 10 andere kaarten.

Het leuke aan deze blokken is dat je er heel wat kanten mee op kunt. Je kunt er 3D-kaarten mee maken, maar je kunt de figuurtjes ook uitstansen of uitknippen en gebruiken voor andere dingen. Voor je bullet journal of voor kaarten maken bijvoorbeeld.

Kaart 1: olifantje met hoogtevrees

De eerste knip in zo’n mooi papierblok zetten vind ik nog altijd een uitdaging. Maar het was het meer dan waard! Zo’n anderhalf uur na die eerste knip rolde het eerste kaartje al uit mijn handen. Het werd deze kaart met een te lief olifantje dat zichtbaar wat last heeft van hoogtevrees. Gelukkig voor hem krijgt hij op mijn kaart de nodige aanmoediging van moedereend en haar kinderen vanaf de grond.

Werkwijze

Voor dit kaartje volgde ik de volgende stappen:

 • Neem als basis een stuk wit karton van ongeveer 20 x 15 centimeter. Vouw dit in de lengte doormidden.
 • Snijd vervolgens uit vrolijk patroonpapier twee rechthoeken van zo’n 14,5 x 9,5 en 14 x 9 centimeter. Zet de randjes van het papier aan met inkt en plak de rechthoeken op de basiskaart.
 • Scheur een pagina uit een oud boek en snijd daar een kleine rechthoek uit. De boven- en onderkant kun je op een speelse manier scheuren. Zet ook van deze pagina de randjes aan met inkt.
 • Plak daarna de olifant met foamtape op de kaart.
 • Versier de kaart verder met een paar kleine figuurtjes, die je ook uit het Action 3D Die-cut block hebt gehaald. Bijvoorbeeld de eentjes, de vogels en de vlinders.
 • Voeg als laatste een paar plakparels en een labeltje toe.

Kaart 2: een propvolle luchtballon

Ook op de tweede kaart verwerkte ik een luchtballon. Ik vond toevallig een oude pagina uit een boek waarop de tekst ‘met veel dank en liefs’ in een halve cirkel geschreven stond. Daar kon ik mooi een luchtballon omheen bouwen. Op deze kaart zitten in de luchtballonmand naast de olifant ook een giraf en zebra vrolijk naar beneden te kijken.

Voor deze kaart gebruikte ik min of meer dezelfde werkwijze als voor de kaart hierboven. Dit keer plakte ik er voor de feestelijkheid ook een paar vlaggetjes bij. Ook die heb ik uit het papierblok van Action gehaald.

De achterkant van het papierblok. Mét de verschillende figuurtjes.

Kaart 3: allemaal beestjes

De derde kaart is mijn persoonlijke favoriet. Toen ik het papierblok omdraaide, ontdekte ik dat op de achterkant een aantal kleine figuurtjes gedrukt zijn. Heel schattig! Daar wilde ik iets mee. Ik besloot een paar kleine figuurtjes uit te knippen en in witte frames in te lijsten. De kaart is er wel aardig zwaar door geworden, maar leuk om te maken was hij zeker.

Werkwijze

Mijn werkwijze voor deze kaart:

 • Voor de ondergrond volg je dezelfde stappen als bij de eerste kaart. Dus plak op de basiskaart twee rechthoeken die net iets kleiner zijn dan de kaart zelf en bevestig daarop een pagina uit een oud boek.
 • Knip daarna drie figuurtjes uit de achterkant van het papierblok. Knip ruim om de figuurtjes heen, zodat je zeker weet dat er geen lege ruimte overblijft binnen het frame.
 • Pak vervolgens drie kleine resin frames (deze zijn ook van Action!) en plak die om de figuurtjes heen. Knip zo nodig de restanten van de figuurtjes weg. Bevestig de figuurtjes met sterke lijm (bijvoorbeeld Aleene’s Tacky Glue) op de kaart.
 • Tijd voor nog meer knipwerk! Zoek een aantal leuke beestjes uit het papierblok uit en plak ook die op de kaart op en rondom de frames. Eventueel kun je een aantal figuurtjes met foamtape opplakken om wat diepte te creëren.
 • Houd je van bling? Plak dan als laatste een paar pareltjes op de kaart.

Et voilà, zo had ik binnen een paar uur tijd drie babykaarten liggen. Allemaal gemaakt met dat ene Action Die-cut paper block. Wat een feestje om daarmee te werken! Ik ben klaar voor een flinke baby-invasie, geloof ik. Al is het maar om deze kaartjes daadwerkelijk te kunnen versturen.

Op zoek naar meer inspiratie voor kaarten maken? Bekijk dan mijn andere DIY-artikelen. Of neem een kijkje in dit artikel met tips om zelf kaarten te maken.

Worden er in jouw omgeving veel baby’s geboren?

diy babykaarten maken met action die-cut paper block
diy babykaarten maken met action die-cut paper block
Volg:
Deel:

11 Reacties

  • Romy
   Auteur
   6 april 2020 / 23:25

   Dank je wel! En ik ben het helemaal met je eens: lijstjes maken veel dingen nóg mooier.

  • Romy
   Auteur
   6 april 2020 / 23:25

   Wat lief, dank je wel voor je compliment!

 1. 14 maart 2020 / 15:28

  Leuk hoor om het zo zelf te maken. Lekker creatief bezig zijn en iemand er blij mee maken. Ik hou ervan!

 2. 15 maart 2020 / 21:37

  Ik blijf het maar altijd zeggen, maar jouw kaartjes zijn echt altijd een feestje om naar te kijken. En als er binnenkort in jouw omgeving een kindje wordt geboren, is het des te leuker dat de kersverse ouders nog eens een kunstwerkje zullen ontvangen dat met liefde gemaakt is. Kan niet verkeerd gaan denk ik zo :-)

  • Romy
   Auteur
   6 april 2020 / 23:58

   Wat een lieve woorden over mijn kaartjes! Dank je wel, lieve Nikita!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge