aaaaa 1 4

Balance is key! | 7x balans die het leven fijner maakt

 • 6 mei 2018
 • 22 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Balans. Een vrij abstract fenomeen waaraan iedereen in zijn leven wel behoefte heeft. Of het nu gaat om een balans tussen werk en privé of een balans qua kosten en inkomsten, het is fijn om niet naar de ene kant van de schaal door te schieten. Daarom maakte ik de balans voor mezelf op (sorry, die woordgrap móest ik maken!). Dit zijn 7 soorten balans die het leven voor mij fijner maken. Ik zette ze op een rij als reminder voor mijzelf. En ook als inspiratie voor jou om na te denken welke balans(en) jij nodig hebt!

op zoek naar balans in je leven

 1. Balans tussen werk en privé. Wie is er nu niet op zoek naar deze balans? Ook ik vind dit soms nog wel een “dingetje”. Ik haal zelf veel voldoening uit druk bezig zijn en hard werken, maar tegelijkertijd is dat ook mijn valkuil. Ontspanning en dingen doen voor jezelf is minstens zo belangrijk als zorgen dat er brood op de plank komt. Daarom zijn vrije dagen zo’n slecht idee nog niet. En – note to self – misschien moet ik daarom ook maar eens de notificaties van mijn werkmail op een vrije dag uitzetten.
 2. Balans tussen online en offline. Aan de ene kant is de wereld van apps, social media en blogs geweldig leuk, maar aan de andere kant is je offline leven (zeker op zonnige dagen!) net zo belangrijk. Of misschien zelfs wel nóg belangrijker. Daarom probeer ik op te letten dat ik niet hele dagen scrollend, append en postend doorbreng. Leuke uitjes of elke dag een stuk wandelen doen al wonderen. Die dingen zorgen ervoor dat mijn telefoon soms gerust een aantal uur onaangeraakt in mijn tas ligt.
 3. Balans tussen geven en nemen. Nog zoiets is de balans tussen rekening houden met anderen en opkomen voor jezelf. Soms vind ik het moeilijk om niet door te schieten in “geven” en om ook mijn behoeften serieus te nemen. Natuurlijk is het belangrijk om iets voor een ander te doen, maar het is minstens zo belangrijk om ook op tijd op de rem te trappen en om jezelf te denken. Een ander doet dat niet voor jou! Juist daarom oefen ik meer met nee zeggen, stoppen met pleasen en tijd voor mezelf nemen.
 4. Balans tussen vastigheid en verandering. Klinkt het raar als ik zeg dat mijn leven soms op een bouwput lijkt? Oké, wel een heel móóie bouwput dan waarin al aardig wat werk is verzet! Waar ik op doel? Dat mijn leven in het teken staat van grote veranderingen (de zoektocht naar een huis bijvoorbeeld). Die verandering is goed, maar een stukje vastigheid is ook belangrijk. Dat kan hem al zitten in een vaste groep mensen om je heen of desnoods in persoonlijke spullen die je overal een thuisgevoel geven.
 5. Balans tussen vasthouden en loslaten. Dit punt hangt samen met het vorige. Hoe lang houd je vast aan iets wat je zekerheid en veiligheid biedt? En wanneer laat je los en ga je op zoek naar iets nieuws? Soms komt er een moment waarop je beter af bent zonder de vaste personen om je heen, zonder vaste routines of zonder welke vastigheid dan ook. Maar alles loslaten is ook zo wat. Balance is key dus!
 6. Balans tussen eigen keuzes en advies inwinnen. Bij elke keuze die je maakt, is er vast wel iemand die je een goedbedoeld advies kan geven. Die adviezen kunnen onwijs waardevol zijn, maar kunnen je ook onterecht ergens van weerhouden of doen twijfelen. Hierin vind ik zelf gelukkig steeds meer een balans door vaker mijn eigen pad te volgen. Schroom daarbij niet om advies van anderen in te winnen, maar verlies ook jouw eigen gut feeling niet uit het oog.
 7. Balans tussen sparen en geld uitgeven. En ten slotte een heel concrete balans die in ieder geval voor mij geldt! Aangezien ik op termijn een koophuis of een flinke huursom zal moeten betalen, ben ik al lange tijd volop aan het sparen. Op zich hartstikke prima, maar soms zou ik mezelf best op iets leuks mogen trakteren. Zolang ik niet vijf keer per jaar op vakantie ga, kan een enkel tripje geen kwaad. Tijd voor meer balans en een welverdiende (niet megadure) aankoop of trip op z’n tijd dus!

Welke balans kun jij goed gebruiken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Maaike 6 mei 2018 op 7:34 am - Beantwoord

  De balans in off- en online is bij mij wel een beetje zoek. Al ben ik natuurlijk nog altijd meer offline dan online, ik grijp teveel naar mijn mobiel om even ‘dingen’ te checken. Verder vind ik de balans tussen geven en nemen ook een lastige. Ook omdat ‘krijgen’ en ‘ontvangen’ soms moeilijk zijn. Maar, mijn eigen gevoel volgen lukt inmiddels wél best aardig!

  • Romy 7 mei 2018 op 12:33 am - Beantwoord

   Dat zijn ook twee best lastige soorten balans! Het is regelmatig verleidelijk om even je telefoon erbij te pakken. Bij mij helpt het daarom echt om, zoals dit weekend, gewoon veel op stap te zijn of bezig te zijn met andere dingen. Dan gebruik ik mijn telefoon al een stuk minder.
   Wel heel mooi om te horen dat het je beter lukt om je eigen gevoel te volgen! Dat is volgens mij een van de allerbelangrijkste ingrediënten om gelukkig te zijn 🙂

 2. Darina 6 mei 2018 op 7:55 am - Beantwoord

  De balans offline-online en de balans werk en privé zijn degene waar ik nog aan kan werken om er meer balans in te gaan krijgen 🙂

 3. marije 6 mei 2018 op 8:53 am - Beantwoord

  Ik moet eerlijk toegeven .. heel herkenbaar lijstje. Denk dat allemaal wel van toepassing zijn op mij. Balans is altijd voor mij een dingetje geweest en ergens heb ik er nu meer vrede mee dat dit is wie ik ben. Maar het blijft wel een eeuwige zoektocht.

 4. Sija 6 mei 2018 op 9:53 am - Beantwoord

  De balans tussen online en offline heb ik redelijk onder controle! Wanneer ik met anderen ben pak ik sowieso mijn mobiel er niet bij. Ook probeer ik tijdens een busritje oid mijn mobiel niet te pakken maar gewoon ‘alleen’ te zijn met mijn gedachten.

  • Romy 7 mei 2018 op 12:34 am - Beantwoord

   Dat je vrede hebt met wie je bent, is misschien ook al een vorm van balans op zich! Maar het is inderdaad soms best lastig om een gouden middenweg te vinden tussen twee uitersten.

  • Romy 7 mei 2018 op 12:35 am - Beantwoord

   Wat goed dat je ook tijdens een busrit je telefoon vaak even weglegt! Het kan zo waardevol zijn om juist op zo’n moment wat tijd voor jezelf zonder telefoon te hebben! Zelf pak ik mijn telefoon er overigens ook nooit bij als ik met anderen ben. Het is wel zo fijn om er dan even echt voor de ander te zijn, alleen al omdat je zonder notificaties nóg meer kunt genieten van het fijne samenzijn 🙂

 5. Lianne 6 mei 2018 op 10:18 am - Beantwoord

  Goed artikel! De werk/privé en de geven/nemen balans is bij mij soms ook een dingetje. Soms hangen die ook met elkaar samen. Als ik bijvoorbeeld opgebeld wordt of ik nog op een vrije dag kan komen werken, heb ik daar eigenlijk geen zin in. Gelukkig heb ik door al die jaren in de zorg werken steeds beter geleerd om nee te zeggen en gewoon eens lekker te genieten van een vrije dag, maar het mag wel nog meer.

  • Romy 7 mei 2018 op 12:37 am - Beantwoord

   In ieder geval al een heel mooie stap dat je vaker nee kunt zeggen tegen collega’s! Het zou zonde zijn als je al je vrije tijd kwijt bent aan werk en een vrije dag op z’n tijd heb jij net zo hard verdiend als ieder ander ♥ Maar ik kan me voorstellen dat dat best lastig is als je regelmatig wordt opgebeld om te komen werken.

 6. Anna 6 mei 2018 op 1:23 pm - Beantwoord

  Ik probeer tussen alles wel een balans te vinden. Ik merkte dat ik vorig jaar ontzettend veel binnen zat in de zomer omdat mijn lijf met hooikoorts de buitenlucht gewoon niet aan kon. Nu heb ik sterkere medicijnen en is mijn doel van deze zomer om mijn haren zo blond als mogelijk te krijgen (door de zon) haha! Liefs

 7. Aneta 6 mei 2018 op 5:45 pm - Beantwoord

  Zelf kan ik de balans tussen werk en privé wel goed gebruiken. Ik merk dat het werk mij zwaar valt, in de zin van dat ik Mn werk mee naar huis neem. Vooral wanneer ik in bed lig begin ik te maken. Heel lastig vind ik dit wel

  • Romy 7 mei 2018 op 12:38 am - Beantwoord

   Een balans tussen binnen en buiten zijn is inderdaad ook nog wel een goed punt! Je streven om zo blond mogelijk haar te krijgen, is in ieder geval een goede stok achter de deur om de deur uit te gaan 😉 Hopelijk gaat het een stuk beter qua hooikoorts deze zomer en kun je volop van de zomer genieten in de buitenlucht!

  • Romy 7 mei 2018 op 12:39 am - Beantwoord

   Dat klinkt inderdaad heel lastig. Best moeilijk als je ’s avonds nog met issues van je werk zit. Hopelijk lukt het om dat langzaamaan een beetje achter je te laten. Bij dat soort issues kan het soms helpen om op te schrijven waar je mee zit. Soms is het alleen al goed om je piekergedachten op papier te zetten, zodat ze even uit je hoofd zijn.

 8. Evelyne 6 mei 2018 op 7:26 pm - Beantwoord

  Ik kan een balans tussen werk en privé zeker gebruiken. Het werk maakt van mij een ongelukkig persoon en dat laat zich ook in privé voelen. Mocht ik hierin terug een balans vinden zou dat heel wat schelen.

  • Romy 7 mei 2018 op 12:42 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat het vervelende gevoel dat je overhoudt aan je werk ook thuis zo’n grote rol speelt. Ik kan me voorstellen dat een baan waarin je het niet naar je zin hebt, inderdaad wel effect kan hebben op hoe je (ook thuis) voelt. Ik hoop oprecht dat het op je werk snel een stuk fijner zal zijn of dat je anders een fijne nieuwe baan weet te vinden.

 9. Shirley 6 mei 2018 op 9:40 pm - Beantwoord

  De balans tussen verandering en vastigheid is degene waar ik op dit moment het meest mee struggle denk ik. En de balans tussen gezond en ongezond eten, is bij mij ook vaak zoek, dat zou zeker weer wat beter mogen. De balans qua hoe druk ik ben, kan ook beter. Soms heb ik een week echt niets te doen, maar er zijn ook weken waarin ik direct na mijn werk door moet na een afspraak en daarna naar nóg een afspraak. Daar ben ik eigenlijk een beetje klaar mee, dus ik moet zelf ook wat beter leren plannen buiten werktijd om 🙂

 10. Anna 7 mei 2018 op 11:56 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel! Balans hebben is inderdaad belangrijk, maar op het ene vlak gaat dat makkelijker dan op het andere vlak.

 11. Lilian 7 mei 2018 op 2:23 pm - Beantwoord

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik behoorlijk in balans ben op alle vlakken momenteel. Maar dat is ook altijd maar tijdelijk, dus ik geniet er maar even van 😉

  • Romy 7 mei 2018 op 7:27 pm - Beantwoord

   Wat mooi (en knap!) dat je momenteel heel wat balans heb in je leven! Geniet daar inderdaad maar volop van! 🙂

 12. Nikita 8 mei 2018 op 7:37 pm - Beantwoord

  Balans, zo’n magisch woord! Ik heb bij sommige dingen echt de balans wel gevonden. De balans tussen offline en online is top. Ik denk dat mijn weegschaal wat dat betreft zelfs meer naar de offline kant zit, maar dat vind ik alleen maar fijn. Ik ben niet meer ieder uur op facebook te vinden en dat is fijn. Het lucht op. Ik heb ook niet meer de neiging om alles erop te gooien. Vaak gewoon de leuke dingen, maar ik ben zelf ook iemand die alles bijna leuk vindt. Dus mijn facebook is geen leugen. De balans tussen werk en prive vind ik altijd lastig, maar daar werk ik aan. Ik heb momenteel een hele lastige leesconcentratie omdat ik door mijn eindwerk gewoon te veel stress heb. En dat is niet goed, maar dat ben ik aan het proberen af te bouwen. Het komt wel goed. En een balans die jij niet hebt genoemd maar ik heb ontdekt die ik maandag had, was die met mijn innerlijke criticus. Hij zat goed deze keer. Ik heb hem genegeerd wanneer ik hem echt niet nodig had. En het ging goed! Ik was heel relaxed aan mijn eindwerk aan het werken en hier en daar kwam hij eens ‘piepen’ en vertelde toen dat mijn tekst niet goed stond of niet grafisch goed stond en dan was dat zo. Dan is mijn perfectionisme in balans want dan zorg ik dat mijn werk klopt. Maar dan ben ik niet te hard voor mezelf. En ik hoop echt dat ik die balans wat vaker weet te vinden, want het voelde alsof ik eventjes uit die gevangenis was verlost.

  • Romy 9 mei 2018 op 9:51 pm - Beantwoord

   Supergoed dat je zo veel minder online bent! Het leven offline is eigenlijk zo veel belangrijker dan alles wat zich online en op social media afspeelt 🙂 En het is alleen al een heel goede stap dat je je bewust bent van het gebrek aan balans qua werk vs. ontspanning. Die innerlijke criticus moet verrekte lastig, maar ik weet zeker dat het eindwerk je gaat lukken, ondanks alles wat die innerlijke criticus misschien te zeggen heeft. Het gaat je vast nog veel vaker lukken dan alleen afgelopen week om de innerlijke criticus een beetje te stillen. Je bent zo goed bezig en hoeft absoluut niet zo hard te zijn voor jezelf.

Recente blogs

New in! | Tweedehands kleding, Ikea-vondst & bijzondere kaarten

2 april 2020|Lifestyle|

Van uitgebreid shoppen is het de laatste tijd uiteraard niet gekomen. Wel heb ik tussen de bedrijven door een paar geweldig leuke dingen (online) gekocht. Zo scoorde ik nog vóór de coronacrisis een paar nieuwe kledingkoopjes bij de kringloopwinkel en tikte ik het allerschattigste koffiekopje ooit op de kop. Ook kwam ik in de Ikea-webshop een aankoop van € 2,- tegen die nu al dé life-hack van het jaar bleek. En ik scoorde een paar mooie interieuritems voor een nieuw project. Kijk je mee naar mijn nieuwste aankopen?

7x wanneer een smartphone toch wel handig is

7 juli 2018|Lifestyle|

Ik ben zeker geen voorstander van uren per dag bellend, append, sms'end en surfend doorbrengen. Offline is het leven immers een stuk leuker dan als je alleen maar online zit. Toch zijn er genoeg situaties waarin ik de uitvinder van de smartphone dank op mijn blote knieën voor zijn uitvinding. In sommige situaties is een telefoon gewoon ontzettend handig. Ik zet 7 situaties op een rij waarin een smartphone soms wél ideaal is. Maar let op: geniet, maar app/sms/bel met mate!

Blij Lijstje #54 | Beelddenker, B&B’s boeken & boeiende levenslessen

23 mei 2022|Persoonlijk|

De eerste lentezonnestralen weer voelen na een quarantaineweek - pure magie! Gelukkig bleef het niet bij alleen dat lichtpuntje. De afgelopen week barstten van de leuke dingen. Ook op de lome bankligdagen met het beruchte virus waren er blije momenten te ontdekken tussen de tissues en het kuchen door. Dit keer op mijn Blije Lijstje onder andere een opmerking die ik iets te letterlijk opvatte, de ultieme Airbnb voor een plantenliefhebber, pure emoties na een bevalling van een kind dat ik niet eens zelf op de wereld heb gezet en een boeiende levensles die iets met blauw, paars en een regenboog te maken heeft.