Bananenbrood maar dan net een tikkie gezonder! Dat is dit bananenbrood van volkorenmeel. Als je een gezonde maar toch lekkere snack wilt maken, dan is dit volkoren bananenbrood er zeker eentje om te proberen! Dit recept is heerlijk smeuïg en lekker voedzaam. En het bevat nog een vleugje chocoladesmaak ook. Beter wordt het bijna niet, toch?! Met dit recept maak je het bananenbrood heel makkelijk zelf met volkorenmeel. Snoep er gerust de hele week van of vries een paar plakken in, zodat je er langere tijd van kunt genieten.
Bananenbrood van volkorenmeel: lekker én gezonder
Als ik naar de gemiddelde menukaart van hippe lunchrooms kijk, dan geloof ik dat bananenbrood niet meer weg te denken is als snack of semi-gezonde lunch. Ook ik heb al tientallen keren een plak zelfgebakken bananenbrood op mijn lunchbord gelegd. Dit smeuïge brood, dat eigenlijk eerder cake is, blijft groot favoriet. En wist je dat je er ook prima een gezondere versie van kunt maken, zonder geraffineerde suikers en met gezond volkorenmeel?
Doordat je met volkoren meel bakt, heeft het bananenbrood wat mij betreft juist extra veel smaak. En het is lekker vezelrijk! Bovendien maak je het bananenbrood extra lekker door 1/3 van het beslag te mengen met cacaopoeder. Daardoor krijg je een leuk zebra-achtig effect in de cake en proef je bij elke plak bananenbrood ook een vleugje chocoladesmaak. Als je daarnaast stukjes pure chocola door het beslag roert, heb je nog eens een extra chocoladeverrassing.

Is bananenbrood gezond?
Ja en nee. Gezond is natuurlijk een lastige term. Want wanneer is iets gezond? Als er veel vezels in zitten? Als het weinig suiker bevat? Als het vetarm is? Wel kun je van bananenbrood wat mij betreft prima een gezonde(re) variant maken. Daar leent dit recept voor bananenbrood met volkorenmeel zich heel goed voor. Door het volkorenmeel is het bananenbrood lekker vezelrijk en vult het ook extra goed. Daarnaast dankt het bananenbrood zijn zoetigheid vooral aan de bananen en een vleugje agavesiroop. Geraffineerde suikers komen er niet aan te pas.
In mijn ogen is bananenbrood een prima tussendoortje en ook een lekkere toevoeging aan de lunch als je er iets voedzaams op smeert qua beleg en er bijvoorbeeld een volkoren broodje of wat gezonde sojayoghurt bij eet.
Wil je een net iets gezondere versie van dit bananenbrood maken? Laat dan de stukjes pure chocola weg. Eventueel kun je de agavesiroop ook vervangen door 100% pure dadelpasta.

Zo maak je bananenbrood van volkorenmeel vegan!
Dit bananenbrood is volledig vegan. Eieren heb je er dus niet voor nodig. Je gebruikt de bananen als alternatief voor eieren. Ook “flax egg” (een mengsel van lijnzaad met water dat je vooraf doorroert en even blijft staan) helpt om het beslag goed te binden. Daarnaast kun je melk uiteraard makkelijk vervangen door plantaardige melk. Ik gebruik sojamelk of erwtenmelk (vanwege de extra eiwitten in die “melk”-soorten), maar havermelk of amandelmelk is net zo prima.
Ook margarine heb je voor het bananenbrood niet nodig. Ik gebruik kokosolie als alternatief daarvoor. Laat het vooraf even smelten in een pannetje, zodat je de kokosolie in vloeibare toestand door het beslag roert.

Recept bananenbrood van volkorenmeel
Heb je ook trek gekregen in een plak (of meer) van dit lekkere bananenbrood met een vleugje chocola? Zo maak je zelf dit heerlijke bananenbrood van volkorenmeel:

Bananenbrood van volkorenmeel met chocola (vegan & gezond)
Equipment
- Cakeblik
- Bakpapier
- Oven
- Keukenmachine of staafmixer
- Mengkom met spatel
Ingrediënten
- 175 gram volkorenmeel
- 125 gram havermeel
- 5 rijpe bananen
- 140 gram agavesiroop
- 70 ml plantaardige melk
- 75 gram kokosolie (gesmolten!)
- 20 gram cacaopoeder
- 2 tl vanille-extract
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- Snufje zout
Optioneel (laat weg voor een suikervrije optie):
- 1 tl suiker, basterdsuiker of kokosbloesemsuiker
- 50 gram pure chocola
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte). Bekleed ook alvast het cakeblik met bakpapier.
- Doe 4 bananen samen in de staafmixer of in een keukenmachine en vermaal tot een vloeibaar mengsel. Voeg dan de gesmolten kokosolie, agavesiroop, vanille-extract en de plantaardige melk toe. Spatel goed door in een mengkom. Roer dan het haver- en volkorenmeel en een snufje zout door het bananenmengsel. Wil je chocola toevoegen aan het bananenbrood? Hak dan de pure chocola in kleine stukjes en roer die door het beslag.
- Voeg dan de baking soda en het bakpoeder toe en roer nog eens goed door. Haal dan 1/3 van het beslag uit de mengkom. Meng dat met het cacaopoeder en voeg een heel klein scheutje melk (5 of 10 ml) toe.
- Schenk dan eerst 1/3 van het beslag in het cakeblik. Schenk daar vervolgens het beslag met het cacaopoeder in het blik en schenk daar vervolgens het laatste beetje "blank" beslag overheen.
- Beweeg dan een satéprikker door het beslag heen en weer, zodat je het laagje chocoladebeslag meer verspreidt.
- Snijd de overgebleven banaan doormidden en druk die in het beslag. Verdeel eventueel een beetje suiker over de banaan, zodat de banaan straks mooi shiny uit de oven komt.
- Schuif het bananenbrood voor 55 minuten in de oven. Check met een satéprikker of het goed gaar is. Let op: soms kan de oventijd iets langer of korter zijn, afhankelijk van je oven.Laat het bananenbrood dan nog 15 minuten afkoelen in het cakeblik op een raster en daarna nog 30 minuten buiten het blik op een raster. Snijd het bananenbrood aan zodra het volledig is afgekoeld.
Notities

Nog meer bananenbroodrecepten
Dat er bij ons regelmatig bananenbrood op tafel staat, blijkt ook wel uit de vele bananenbroodrecepten op mijn blog. Naast dit bananenbrood van volkorenmeel, deelde ik eerder al o.a. deze heerlijke bananenbroodrecepten:
- Gezond bananenbrood van speltmeel
- Upside down bananencake met karamel
- Gezonde bananencake van bananenmeel
- Vegan bananenbrood van boekweitmeel
- Chocolade-bananenbrood zonder suiker
Hoe kun je bananenbrood bewaren?
Bananenbrood is heel makkelijk langere tijd te bewaren. Snijd het bananenbrood na het afkoelen in plakken en bewaar die dan in de koelkast in een grote bewaarbak of in aluminiumfolie of huishoudfolie. In de koelkast blijft het bananenbrood ongeveer 3 dagen goed. Het kan wel ietsje droger worden in de koelkast.
Wil je het bananenbrood langer bewaren? Dan is de vriezer je beste vriend. Wikkel het bananenbrood dan in plakken in huishoudfolie en vries ze per plak in. Je kunt dan steeds een plak uit de vriezer halen op het moment dat je trek hebt. Dan hoef je de plakken alleen maar even te laten ontdooien of in de magnetron te leggen. Zo heb je altijd een lekker en gezond tussendoortje in de aanslag.
Wat is jouw favoriete bananenbrood-recept?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
7 Nederlandse podcasts die mijn leven een beetje veranderden
Elke week zit ik wel een paar keer met mijn oortjes in te luisteren naar de wijze woorden van een podcastmaker. Waar anderen graag schoonmaken met de radio aan of housemuziek uit de speakers, klinkt er bij mij meestal een interessante podcast in mijn oren. Een aantal Nederlandse podcasts waren voor mij zó eye-opening dat ik de dweil er acuut voor weglegde en mijn blocnote pakte. Dit zijn 7 podcast-afleveringen die ik je zeker kan aanraden.
Kleur in je interieur | Zo heb ik dat aangepakt (9 tips)
Dat mijn interieur niet zwart-wit zou zijn, was voor veel mensen in mijn omgeving geen verrassing. Toch krijg ik regelmatig reacties van mensen à la “Kleur in huis, dat je dat durft!”. Nou ja, voor mij is het geen kwestie van durven. Het zou niet echt aanvoelen als mijn thuis als ik in een huis met enkel witte muren, een grijze bank en zwarte accessoires zou wonen. En als jij ook kleur in huis zou willen, dan is dat een kwestie van gewoon doen. En van misschien wat handige tips daarbij gebruiken. Daarom deel ik 9 tips voor meer kleur in je interieur, op basis van mijn eigen ervaring.
Hopeloos gevoel? 17 fijne dingen om dan tegen jezelf te zeggen
Overvalt jou soms een hopeloos gevoel? De dagen voelen donker of lang. Het leven lijkt zijn kleur te zijn verloren. En waar je normaal uitkijkt naar de opgeschreven dingen in je agenda, zie je er nu eerder een beetje tegenop. Om allerlei redenen kan soms een gevoel van hopeloosheid je overvallen. Gewoon zomaar of met een reden. Eventjes of langere tijd. Wat kun je doen als je dat gevoel hebt? Ik zou zeggen: laat het vooral toe, wees lief voor jezelf en spreek jezelf soms een boel sprankjes hoop in. Want echt, hoop is er. Altijd. Dit zijn 17 helpende dingen om op zo'n moment tegen jezelf te zeggen.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…