Bang voor verandering? Let’s do this!

Verandering is iets wat ik zelf niet altijd makkelijk vind. Soms ben ik zelfs een beetje bang voor verandering. Iets is nieuw, anders en vreemd en dat is best weleens lastig. Vaak is binnen je comfortzone blijven zoveel makkelijker dan een kijkje nemen daarbuiten. Toch is het soms daadwerkelijk tijd voor verandering om verder te komen in je leven. In de afgelopen jaren heb ik zelf iets beter met verandering leren omgaan. Verandering heeft me regelmatig echt iets gebracht en achteraf ben ik vaak blij dat ik het ben aangegaan. Dit zijn 4 realisaties die mij daarbij hebben geholpen.

bang voor verandering tips

Jij bent de enige die het kan veranderen

Hoe verleidelijk is het soms om te wachten op een redder in nood? Of op een prins op het witte paard, een engel van een vriendin of een beschermengeltje dat zomaar op je schouder komt zitten? Helaas moet ik je uit de mooie droom helpen. Op een zeldzaam geval na, komen die prinsen, engelen en beschermengeltjes niet zomaar op je pad. Als je niet blij bent met hoe je leven eruitziet, dan moet jij zelf het heft in handen nemen. Je kunt elke dag afwachten op een wonder, maar jij bent degene die het met jouw leven moet doen. Jij kunt zelf hulp zoeken, je dromen achterna jagen of die enge verandering aangaan. Je hoeft alleen de beslissing te nemen.

Toch hoef je het niet alleen te doen

Maar als je eenmaal zelf een beslissing neemt, hoef je gelukkig nooit alleen alles aan te pakken. Mede daarom hoef je niet bang voor verandering te zijn. Juist als je iets moeilijks doet, zijn er ook mensen die heel veel begrip voor je hebben of zelfs trots op je zijn. Ik heb zelf veel mazzel gehad met mijn ouders en een handjevol vriendinnen. Als ik iets lastig vond of ergens mee worstelde, kon ik altijd bij hen terecht. Een verandering in je leven is niet makkelijk, maar je hoeft het niet alleen te doen. Praat erover: bel, mail, app of ga bij iemand langs. Alleen al een aai over je rug kan genoeg zijn om net dat beetje steun te voelen en weer door te gaan.

Doe het stapje voor stapje

Ben je bang voor verandering? Pak het dan stapje voor stapje aan. Gelukkig is het geen kwestie van alles of niets: óf alles veranderen of bij het oude blijven. Vaak is er wel tijd om langzaam te wennen aan een verandering. Je zit niet van de ene op de andere dag op een andere werkplek. Ook een nieuw huis betrek je niet zomaar opeens. Soms heb je het misschien niet helemaal in de hand en gebeurt iets wel vrij abrupt. Dan nog kun je jezelf de tijd gunnen om ermee te leren omgaan en het te accepteren. Doe het op jouw tempo, op jouw manier en stel eventueel tussentijdse doelen op. Het hoeft niet allemaal in één keer.

I will survive

Of je nu een nieuwe werkgever of school krijgt, gaat verhuizen of een grote angst moet zien te overwinnen. Het zijn stuk voor stuk moeilijke dingen die je misschien het liefst wilt vermijden. Hoe vaak heb ik van tevoren niet met klotsende oksels gezeten, bijna bang dat ik het niet zou overleven. Er waren soms veranderingen die me bloed, zweet en tranen hebben gekost. Maar kijk eens, ik sta er nog. Met beide beentjes op de grond. Als ik iets doe wat ik eng vind, vergaat de wereld niet. Wat is het ergste wat jou kan overkomen? Misschien moet je huilen, voelt het ongemakkelijk of durf je het van tevoren niet aan, maar you will survive. Echt waar, je bent altijd sterker dan je denkt!

Wat is de ‘engste’ verandering in jouw leven geweest?

Volg:
Deel:

49 Reacties

 1. 28 maart 2017 / 06:48

  Zo, wat een timing zeg! Ik sta momenteel zelf voor een grote verandering en ja, ik vind het doodeng. Maak ik wel de juiste beslissing? Krijg ik geen spijt? Het helpt inderdaad om dit stapje voor stapje aan te pakken en om hulp te vragen. Je artikel komt in ieder geval op het juiste moment :-)

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 08:32

   Wat lastig dat er een grote verandering aan zit te komen! Wel heel toevallig dat mijn artikel precies op tijd komt zo :) Ik wens je heel veel sterkte en succes met die verandering!

 2. Maaike
  28 maart 2017 / 07:26

  Goed artikel! Maar, als ik nu moet zeggen welke verandering ik eng vond weet ik een twee drie niet iets op te noemen. Ik probeer wel altijd tegen mezelf te zeggen dat angst geen reden mag zijn om iets niet te doen. Angst mag geen bepalende factor worden.

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 08:33

   Helemaal mee eens! Het is nooit goed om naar je angst te luisteren, zeker niet als het op grote keuzes in je leven aankomt. Ik probeer ook vaak tegen mijn angst in te gaan, hoe lastig dat soms ook is.

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 08:34

   Helemaal mee eens! Het is zonde als je je door angst laat lijden, hoe verleidelijk dat soms ook is ;)

 3. 28 maart 2017 / 08:18

  Goed artikel weer Romy. Verandering kan soms heel naar aanvoelen en de eerste stap naar verandering zetten is niet altijd makkelijk.

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 08:45

   Dankjewel! Wat mooi om te horen! Dat was ook precies wat ik met het artikel wilde bereiken :)

 4. Mylène
  28 maart 2017 / 08:27

  Mooi geschreven weer! Verandering kan zo eng zijn, maar zodra je er doorheen bent, besef je meestal dat dit het beste was wat je had kunnen bedenken :) mijn grootste verandering is denk ik wel dat ik als zzp’er ben gaan werken. Vind het zelf nu nog af en toe eng en spannend. Maar ik doe het gewoon!

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 08:46

   Wat onwijs stoer dat je die stap naar zzp’er worden hebt gezet! Inderdaad geen makkelijke stap, maar wel eentje die je leven in positieve zin kan veranderen :)

 5. Donna
  28 maart 2017 / 09:42

  Dit artikel had ik echt even nodig! Ik heb zelf best wel wat moeite met verandering en dit stelt me gerust. Dankjewel!

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 21:05

   Wat mooi om te horen dat je iets met mijn artikel kunt. Het maakt me best wel blij dat ik je met mijn artikel een beetje gerust heb kunnen stellen :)

 6. Aneta
  28 maart 2017 / 08:53

  Wat een fijn artikel zeg. Hoe positief ik ook in het leven sta…ben ik al de dood voor veranderingen. Ik ben een weegschaal en mijn leven bestaat altijd uit wikken en wegen. Heb ik iets leuks bedacht-ben ik zo’n twijfelaar of het wel goed gaat en of het dan wel gaat lukken. Momenteel zit ik ook in een fase waar een verandering op m’n te wachten staat. Ik heb er weliswaar zelf voor gekozen maar toch is het eng.
  Aneta blogde over…Wat een klein moment van ontspanning met me kan doen.

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 21:04

   Het is heel erg herkenbaar wat je zegt. Ook als je er zelf voor kiest, kan ik me voorstellen dat zo’n verandering echt heel eng is. Hopelijk kom je met je positiviteit een heel eind! Ik vind het in ieder geval superstoer dat je de stap zet! Verandering is vaak de moeilijkste weg, maar ik hoop echt dat het je veel moois zal opleveren :)

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 21:12

   Mooi gezegd, een sprong in het diepe is precies wat het is! Uiteindelijk komt het vaak goed, maar die ene stap naar verandering kan soms zo eng zijn.

 7. Bente
  28 maart 2017 / 09:53

  Ik moet bekennen dat ik geen enge veranderingen heb mee gemaakt :P Ik heb mijn hele leven in Zaandam gewoond, en twee jaar in Amsterdam op kamers (en dat is zo’n 10 kilometer bij elkaar verwijderd ;)). Dus qua wonen geen spannende veranderingen.. En qua school en werk eigenlijk ook niet zo..

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 21:05

   Haha, niet iedereen maakt ook heftige veranderingen mee. Ook best fijn soms juist ;)

 8. 28 maart 2017 / 11:03

  Ik kan ook écht niet tegen veranderingen.. Op die momenten denk ik altijd: ‘het komt heus wel goed, het is niet het einde van de wereld’. Dat is natuurlijk ook zo, dus ik probeer zulke situaties ook altijd zo te benaderen.
  Danique blogde over…Wat te doen met mooi weer #1

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 21:13

   Wat een mooie manier om ertegenaan te kijken, zeker op het moment dat je een verandering echt heel spannend vindt!

 9. Klaske
  28 maart 2017 / 10:29

  Mooi artikel zeg! Vroeger vond ik veranderingen heel lastig, maar gelukkig heb ik daar stukken minder last van nu. Desalniettemin (liefde voor dat woord), een waardevol artikel. Goed om erbij te pakken, wanneer het wél even lastig is. :)
  Klaske blogde over…Makkelijk, lekker en budget recept: rijst met tomatensaus

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 21:06

   Dankjewel voor je mooie compliment! En wat fijn om te horen dat je nu zoveel beter met veranderingen kunt omgaan. Ik merk ook dat het mij stapje voor stapje steeds beter gaat en dat is zó fijn :)

 10. 28 maart 2017 / 15:54

  Wauw, komt precies op het goede moment. Zelf hou ik niet zo van verandering, maar soms is het gewoon nodig om ergens verder mee te kunnen komen.

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 21:16

   Precies! Verandering is vaak het moeilijkste wat er is, maar het kan je zoveel moois brengen soms. Ik las net op je blog over je stap om zelfstandig ondernemer te worden. Wat ontzettend stoer! Ik vind het echt heel dapper en mooi dat je die stap durft te zetten. Hopelijk gaat het je veel moois brengen! :)

 11. 28 maart 2017 / 16:42

  Wat een goede punten weer! Het is best moeilijk om jezelf deze gedachtenpunten aan te leren, maar je hebt er zo veel aan! En fijn dat jij het weer eens zo helder verwoordt. :)

  Mijn engste stap: Studeren in het buitenland! Maar ik heb er zoveel geleerd, ik had het nooit willen missen!
  Josephine blogde over…Recept: Victoriaanse cold cream maken

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 21:17

   Zo’n studie in het buitenland lijkt mij inderdaad ook nog best heftig, maar ook zo’n bijzondere en waardevolle ervaring. Wat ontzettend dapper dat je die stap hebt gezet!

 12. 28 maart 2017 / 18:42

  Ik merk ook dat ik de ene keer beter tegen een verandering kan dan de andere keer. Zeker als het kriebelt om iets te veranderen, dan zal het soms wel spannend zijn, maar dan voelt het sowieso goed. Als ik er geen grip op heb of het gaat buiten mij om, dan kan ik het nog weleens lastig vinden. But we will survive. Zeker! Ben blij om te lezen dat deze stapjes zetten bij jou ook steeds iets makkelijker gaat!

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 21:19

   Ja inderdaad, die kriebels zijn wel een teken dat het moment is gekomen om iets te veranderen. Zelf vind ik het ook het lastigst als ik niet zelf voor zo’n verandering heb gekozen, maar gelukkig pakt het uiteindelijk vaak wel goed uit. Ik ben ook zo blij dat het me langzaamaan steeds wat beter afgaat :)

 13. Charlotte
  28 maart 2017 / 18:52

  Verandering is ook super eng, merk zelf ook dat ik er moeite mee heb. Die prins, engeltjes en beschermengeltjes blijven ook bij mij uit, dus toch zelf aan de slag… Lastig hoor :)

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 21:21

   Haha, toch jammer dat die drie er niet zijn hè? Dat zou het leven soms wel iets makkelijker maken ;)

 14. 28 maart 2017 / 19:16

  Superfijne tips en helemaal waar! De engste verandering die ik heb meegemaakt is denk ik toen ik aan de andere kant van Nederland ging studeren waar ik amper iemand kende. Van tevoren was dat wel eng maar toen ik daar eenmaal zat voelde het gelukkig meteen goed!

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 21:22

   Wauw, dat is inderdaad best een stap, maar wel heel stoer dat je het hebt gedaan én dat het zo te horen echt heel goed heeft uitgepakt :)

 15. 28 maart 2017 / 20:20

  Oh ik hou juist zo van verandering. Ze zeggen wel eens: “Vrouwen willen dat mannen veranderen en dat doen ze niet. En mannen willen juist dat hun vrouw níet verandert en dat doen ze toch”. Zo’n vrouw ben ik haha.

  Maar goed, ik heb natuurlijk ook wel eens dingen die ik moeilijk kan veranderen. En sommige dingen wil je niet dat er verandert en dan verandert het toch.

  • Romy
   Auteur
   28 maart 2017 / 21:22

   Haha, wat een geweldige uitspraak! En wat heerlijk dat jij juist wél van de veranderingen bent! Natuurlijk is niet elke verandering even makkelijk, maar wel fijn dat je er vaak zo positief mee kunt omgaan.

 16. Charel
  28 maart 2017 / 20:49

  Deze ga ik opslaan! Ik vind dit zo positief, heel fijn!
  Charel blogde over…BASH

  • 28 maart 2017 / 22:24

   Oh nee, :( Weer mijn reactie weg. Ik reageerde dat ik het zo grappig vind om te lezen dat jij de “I will survive” gedachte er ook op nahoudt. Dat is precies wat ik ook weleens denk. Dan neem ik een flinke hap lucht, zeg ik tegen mezelf “hey, ik ga er niet dood aan” en dan ga ik het spannende en onbekende tegemoet.

   • Romy
    Auteur
    29 maart 2017 / 19:06

    Ah nee, ik baal er zo van dat er af en toe reacties verdwijnen! Ik heb vandaag weer een dubbele plug-in en een script verwijderd. Hopelijk lost dat eindelijk het probleem op.
    Maar wat stoer hoe je veranderingen tegemoet gaat! Je hebt helemaal gelijk! What doesn’t kill you makes you stronger :)

 17. 29 maart 2017 / 00:14

  Goed artikel! Ik moet zeggen dat ik eigenlijk geen idee heb wat voor mij een enge verandering is geweest. Ik ben over het algemeen niet zo bang voor verandering :)
  Jenn blogde over…Flirten met vegetarisme

  • Romy
   Auteur
   29 maart 2017 / 19:06

   Dankjewel! Wat mooi om te horen dat jij juist niet zo bang bent voor verandering :)

 18. 29 maart 2017 / 22:46

  Wat een motiverend artikel, ik houd wel van verandering en doorpakken :)

  • Romy
   Auteur
   30 maart 2017 / 07:33

   Wat mooi om te horen dat je het artikel motiverend vindt! En zo knap dat je juist wel van verandering houdt :)

 19. 9 april 2017 / 20:47

  Goeie punten! Ik denk dat het er uiteindelijk vooral om gaat dat je het positieve ervan in kunt zien en dat je mee kunt groeien met de verandering: als je er het beste van maakt, zul je er ook het meeste aan hebben! En soms kan dat pas als je er zelf voor hebt gekozen dat je de verandering oké vindt.
  Vivian blogde over…Why I Love This Blog | 365 Miles to Paris

  • Romy
   Auteur
   9 april 2017 / 21:32

   Mooi gezegd! Een verandering accepteren is inderdaad ook wel belangrijk. Pas als je er zelf oké mee bent, is het makkelijk om er ook de positieve dingen van in te zien.

 20. Anita
  8 juni 2017 / 19:09

  Hallo ik sta ook op het punt om te verhuizen . Vind het leuk maar Mn angst overheerst op bepaalde momenten. We blijven in hetzelfde dorp en krijgen het alleen maar beter maar heb 20 jaar in dit huis gewoond met heel veel plezier. Ik ben zo bang dat ik heimwee ga krijgen. Terwijl alles en iedereen binnen handbereik is. Ik niet eens veel contact heb met de buren. Door mijn angst en nare gevoel ontneem ik de vreugde van mijn man en dochter die het wel heel leuk vinden! Ik wil zo graag ook steeds blij en enthousiast zijn..

  • Romy
   Auteur
   8 juni 2017 / 19:40

   Ik kan me voorstellen dat het heel lastig is om te wennen aan een nieuw huis, zeker als je al zo lang in je vorige huis woonde. Heel begrijpelijk dat je dan, ondanks dat je niet naar een plek ver weg verhuist, moet wennen aan het idee of zelfs angstig bent. Ik heb zelf bij dit soort dingen ook wel angst, maar bij mij geldt vaak ‘een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest’. Ik denk dat je van tevoren misschien banger bent dan naderhand nodig blijkt. Probeer dat in je achterhoofd te houden. Hopelijk is dat een beetje een geruststellende gedachte. Blij en enthousiast zijn hoeft ook niet altijd. Je mag best angstig zijn. Maar hopelijk blijkt het achteraf mee te vallen. Heel veel sterkte met de verhuizing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge