basisrecept havermout 4

Basisrecept om havermoutpap te maken (met kaneel & banaan)

 • 2 april 2023
 • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

Havermoutpap maken is zo’n beetje dagelijkse routine voor mij. Ik ben gek op havermout en eet er allerlei varianten van. Maar er is één recept waar ik altijd naar teruggrijp als ik een simpele én lekkere havermoutpap wil maken. Dat is dit basisrecept voor havermoutpap. Kruidig door de kaneel, voedzaam door de banaan en lekker smeuïg qua structuur. Ben jij nog niet overtuigd of havermout wel een ontbijt is voor jou? Wie weet kan dit recept je overtuigen om het toch eens te proberen. Was getekend, een ex-havermouthater die nu bakjes havermout toch enorm is gaan waarderen.

Hoe kun je havermout maken?

Voor het maken van havermoutpap heb je in elk geval havermout (goh…) en (plantaardige) melk nodig. Nu is die combinatie van zichzelf tamelijk smakeloos, dus voeg je er vaak kruiden, fruit, eventueel zoetstof en diverse toppings aan toe. Havermout kun je op diverse manieren bereiden:

 • Warme havermoutpap in een steelpan. DIt is mijn favoriet, omdat het lekker snel klaar is en ik havermout het liefst opgewarmd eet. Na 5 minuten roeren heb je een lekker stevige havermoutpap.
 • Overnight oats. Hiervoor roer je alle ingrediënten de avond van tevoren al door elkaar en zet je het bakje havermout vervolgens in de koelkast. De volgende dag is de vloeistof goed in de havermout getrokken. Het handige is dat je ‘s ochtends nul tijd kwijt bent aan dit ontbijt en direct kunt aanvallen. Je eet de havermout dan overigens wel koud, tenzij je het even buiten de koeling laat opwarmen of in de magnetron zet natuurlijk. Mijn favoriete recept hiervoor is overnight oats met banaan en pindakaas.
 • Gebakken havermout uit de oven. Dit is geen heel snel ontbijt, maar de smaak is het wachten op de oven zeker waard. Als je geen groot havermoutfan bent, moet je deze manier van havermout maken zeker eens proberen. De havermout wordt er smeuïg door van binnen en krijgt aan de buitenkant een knapperig randje. Onder andere deze gebakken havermout met banaan vind ik altijd heerlijk.

Heb je een ochtend zonder al te veel plannen én trek in een verrassend feestontbijt? Dan zijn havermoutpannenkoeken ook een heerlijke manier om je havervlokken binnen te krijgen.

basisrecept havermout 7

Mijn lievelingsrecept om havermoutpap te maken

Voor dit recept bereid je de havermout in een steelpan. Zo krijg je een lekker warme havermoutpap waarbij de havermout de smaken goed opneemt. Ik eet zelf allerlei varianten van havermout, maar dit is (samen met de chocolade-havermout) mijn grootste favoriet. Ik gebruik hiervoor een combinatie van banaan, kaneel, blauwe bessen en notenpasta. Die mix van ingrediënten is GOUD. Zo lekker! De amandelpasta maakt de havermout wat smeuïger, de banaan geeft zoetigheid en de kaneel is natuurlijk onmisbaar om de havermout meer smaak te geven.

Daarnaast gebruik ik in dit recept voor havermoutpap een wellicht verrassend ingrediënt: plantaardige kwark. Havermout met melk kan een wat droge combinatie worden. Roer je er kwark doorheen, dan krijg je juist een smeuïge en romige substantie. Ik gebruik daarvoor sojakwark of kokoskwark, maar je kunt ook een andere (plantaardige) kwark gebruiken.

havermout maken

Wat gebruik ik om deze havermoutpap te maken?

Voor een goed vullende kom van deze havermoutpap gebruik ik het volgende:

 • Havermout. Uiteraard. Ik neem altijd volkoren havermout van het huismerk. Even bukken als je voor het supermarktschap staat en dan kun je al een zak kopen voor minder dan € 1,-. Wil je de havermoutpap glutenvrij maken? Gebruik dan glutenvrije havermout, bijvoorbeeld van Albert Heijn-huismerk.
 • Plantaardige melk. Zelf gebruik ik amandelmelk, omdat dat van zichzelf vrij licht op de maag is en geen heel overheersende smaak heeft. Uiteraard kunnen sojamelk, rijstmelk of havermelk ook goed.
 • Plantaardige kwark. Daarmee maak ik de havermoutpap extra romig. Als je niet zo van de stevige “baksteen” houdt die havermout soms is, dan is kwark een mega-aanrader om erdoorheen te roeren. Het maakt de havermoutpap smeuïger en iets vloeibaarder (maar niet te). Zelf gebruik ik sojakwark van Alpro of de Absolutely Coconut-kwark van Alpro. Die laatste vind ik het lekkerst in combinatie met deze havermoutpap vanwege het subtiele kokostintje.
 • Banaan. Voor de zoetigheid én de vitamines gaat er één hele banaan in mijn kom havermoutpap. Ik prak een deel ervan fijn en roer die door de havermout heen. Het overgebleven stukje banaan snijd ik in plakjes en leg ik erbovenop.
 • Kaneel. Zonder kruiden is havermout maar saai. Kaneel is daarom mijn go-to kruidenpotje als ik mijn havermoutontbijt meer smaak wil geven. Ik gebruik er flink wat van (twee theelepels voor één kom havermoutpap).
 • Vanille-extract. Meestal gebruik ik agavesiroop of ahornsiroop als zoetstof. Voor deze havermoutpap ga ik voor vanille-extract. Je hebt er maar heel weinig van nodig om je ontbijt een lekker vanille-tintje te geven.
 • Amandelpasta of pindakaas. Het zoete van banaan en het hartige van pindakaas of amandelpasta vormen wat mij betreft een perfecte match. Ik roer daar dan ook graag een eetlepel van door de havermout. De laatste tijd gebruik ik meestal amandelpasta. Dat is een heerlijke afwisseling op je gebruikelijke lepel pindakaas. Maar gewone pindakaas is natuurlijk altijd goed.

Leef je verder lekker uit op de toppings voor de havermoutpap of houd je juist in als je niet bijzonder veel trek hebt. Bij deze combinatie vind ik zelf blauwe bessen altijd erg goed smaken. Ook gebruik ik fijngehakte amandelen, pompoenpitten en amandelschaafsel. Maar je kunt natuurlijk ook ander fruit, andere noten, kokosrasp, jam of stukjes chocola gebruiken. Maak er vooral jouw feestje van!

havermout maken

Het recept voor de warme havermoutpap met kaneel

Of je nu dol bent of havermout of nog geen grote liefde voor deze ontbijtgranen hebt ontwikkeld, van deze kom warme havermout word je vast blij op de vroege ochtend. De havermout is vegan, glutenvrij en suikervrij (tenzij je er stiekem nog wat stukjes chocola overheen strooit natuurlijk). Zo kun je de havermoutpap zelf maken:

basisrecept havermout 9

Recept: havermoutpap maken met banaan & kaneel

Romy
Havermout is allesbehalve een saai ontbijt. En als je daar nog niet van overtuigd bent, dan laat dit recept het je hopelijk zien. Deze heerlijke havermoutpap maak je met banaan, kaneel en notenpasta en is smeuïg en kruidig én een gezonde start van de dag.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 8 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1 portie

Equipment

 • steelpan

Ingrediënten
  

 • 45 gram havermout evt. glutenvrij
 • 150 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld ongezoete amandelmelk)
 • 60 gram plantaardige kwark (bijvoorbeeld sojakwark of kokoskwark)
 • 1 banaan
 • 2 tl kaneel
 • 1 tl vanille-extract

Als toppings:

 • Handje blauwe bessen
 • 1 el notenpasta (amandelpasta of pindakaas)
 • Pompoenpitten
 • Amandelen of andere noten
 • Amandelschaafsel (=optioneel)

Instructies
 

 • Prak 2/3 banaan met een vork. Houd de rest van de banaan apart. Doe de 2/3 banaan, de havermout en plantaardige melk bij elkaar in een steelpan. Voeg daar kaneel en vanille-extract aan toe.
 • Zet de pan op een laag vuurtje en warm in ongeveer 6 minuten op. Blijf ondertussen goed doorroeren.
 • Voeg in de laatste minuut de plantaardige kwark toe en roer nog even goed door.
 • Serveer de warme havermoutpap met de overgebleven banaan (in plakjes), blauwe bessen, notenpasta, amandelen of noten en eventueel wat pompoenpitten en amandelschaafsel. Geniet!
Trefwoord Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout maken

Meer inspiratie om havermoutpap te maken?

Hoewel dit mijn favoriete havermoutrecept is, is het zeker niet de enige die ik regelmatig maak. Ook deze recepten gebruik ik graag om ‘s ochtends vroeg voor mezelf een warme kom havermoutpap te maken:

P.S. Heb je één van deze recepten geprobeerd? Laat me vooral weten wat je ervan vindt (in de reacties, op Instagram of via een sterrenoordeel over het recept). Vind ik altijd leuk om te horen! 🙂

Hoe eet jij je havermout het liefst?

havermout maken
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Veronique 2 april 2023 op 9:24 am - Beantwoord

  Klinkt goed! Ik zocht nog een lekker recept dus dit ga ik uitproberen!

  • Romy 3 april 2023 op 10:16 pm - Beantwoord

   Superleuk! 🙂 Ik ben benieuwd wat je ervan zult vinden!

Beoordeling recept
Recente blogs

Vaarwel twintigerjaren, ik ben 30!

25 mei 2023|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Ik moet mezelf even knijpen dat ik vanaf half drie vannacht toch echt al 30 jaar op deze aardbol rondloop. Of nou ja, de eerste 365 dagen bracht ik vast vooral slapend, drinkend en kruipend door in plaats van lopend. Maar you get the point. In mijn hoofd ben ik nog zo rond de 23, ligt mijn studietijd écht niet ver achter me en ben ik nog steeds de jonkie die steeds meer pogingen tot volwassendoenerij doet. Maar in werkelijkheid zijn de twintigerjaren voorbij en start een nieuw decennium. Ook al weet ik ook wel dat dit gewoon maar een dag is, dat 30 niet anders is dan 29, en dat je altijd zo jong bent als je je voelt - ik vind het wel een mijlpaal. Een mega-mijlpaal zelfs. En eentje waar ik eigenlijk met veel positiviteit naar kijk!

Minder onrustig slapen | 6 fijne tips die ik oppakte

12 juni 2020|Lifestyle, Zelfliefde|

Tot een jaar geleden was mijn slaapritme niet bepaald om over naar huis te schrijven. Ik ging veel te laat naar bed en zat tot vlak voor het slapengaan achter schermpjes met blauw licht. Om vervolgens nog zeker een kwartier wakker te liggen én vrij onrustig te slapen. Ik werd meestal wakker 's nachts en had nogal eens gekke dromen. Gelukkig gaat dat tegenwoordig een stuk beter. Ik heb mijn slaapgewoontes het afgelopen jaar (zeker de laatste weken) nogal veranderd. Dit zijn 6 fijne tips die voor mij goed werkten om minder onrustig te slapen.

Ik een bril?! Zo veranderde ik in een trotse brildrager

26 oktober 2016|Lifestyle, Persoonlijk|

Alweer zes jaar geleden kreeg ik van de opticien te horen dat ik toch echt -2 aan beide ogen had. Geen probleem, vond ik, dan draag ik wel lenzen. "Misschien een bril proberen?" opperde de opticien voorzichtig en ze gaf me een vrolijk montuur. Mijn moeder en de opticien waren er beide helemaal kapot van, maar ik dacht dat ze een groot toneelstuk opvoerden. Een bril? Dat kon mij toch niet mooi staan. Toch ging ik vorig jaar eindelijk overstag en draag ik nu bijna elke dag een bril. Benieuwd hoe ik ben veranderd in een trotse brildrager? Vandaag vertel ik je er meer over.