Een paar maanden geleden maakte ik het officieel: ik eet vegan. Al twee jaar eigenlijk, maar ik durfde er nooit zo’n harde stempel op te drukken. Tot dat moment dus! Grappig detail: tot mijn 26e heb ik altijd geroepen dat ik vegan eten een stap te ver vond. Vegetarisch at ik al sinds mijn 13e. Maar de stap naar vegan vond ik te groot. Want is er een leven zonder kaas? Hoe doe je dat met verjaardagen? Ondanks mijn grote kaas- en kwarkvoorliefde ben ik toch vegan geworden. En ik vind het leuker en makkelijker dan ik ooit dacht. Overweeg jij om te beginnen met veganistisch eten (of dat nu fulltime is of voor een deel van de week)? Ik deel mijn 11 tips voor een goede én leuke start.
Beginnen met veganistisch eten: hoe heb ik dat aangepakt?
Het was bij mij nooit een vooropgezet plan om ooit volledig vegan te eten. In mijn blog ‘Ik eet vegan‘ deelde ik al het uitgebreidere verhaal achter mijn keuze. Het komt erop neer dat ik altijd al vegetarisch at en een paar jaar geleden vanwege prikkelbare darmen lactosevrij moest eten. Het plan was om dat een paar weken te doen en daarna weer gewoon kaas, melk en eieren uit de koelkast te halen. Maar in diezelfde periode zag ik in Boer Zoekt Vrouw een fragment over kalfjes die van hun moeder werden gescheiden en krappe stallen voor melkkoeien. Mijn hart als dierenliefhebber brak. Toen ik riep “Ik wil nooit meer melkproducten gebruiken”, dacht Bart nog dat het een bevlieging was. Maar ik heb me sindsdien aan mijn woord gehouden.
Zelf heb ik beginnen met veganistisch eten stapje voor stapje aangepast. Zonder druk of grote doelen. Ik heb mezelf nooit als doel gesteld “Ik moet 100% vegan eten”, ook al doe ik dat inmiddels wel. Ik maakte er vooral een leuke uitdaging van en keek gaandeweg hoe ver ik erin kon gaan. Het begon met ontbijten zonder kwark en de kaas van mijn pasta halen. Daarna verdiepte ik me in bakrecepten zonder ei, met soms complete misbaksels tot gevolg. Ik probeerde elke plantaardige yoghurt en kwark die er te vinden was en waagde me aan allerlei vegan kazen. Daardoor werd beginnen met vegan eten vooral een leuk experiment in plaats van een hele opgave.
Doordat ik nul druk voelde en ook niet van de ene op de andere dag tegen iedereen riep “Vanaf nu ben ik vegan”, kon ik zelf aan het idee wennen. Ook gaf het me de tijd om mijn weg erin te vinden en te onderzoeken of ik dit op een volwaardige manier kon doen. Pas toen ik volledig overtuigd was, gaf ik er een naampje aan. Ja, ik eet vegan.
Waarom ik vegan eet?
Dat doe ik vooral omdat ik persoonlijk niets aan dierenleed wil bijdragen. Al vanaf dat ik een klein meisje was, heb ik een speciale band met dieren gehad. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om indirect iets aan dierenleed bij te dragen. En nee hoor, ik ben totaal niet activistisch aangelegd en zou nooit iemand aanraden om ook vegan te eten. Ik doe het puur voor mezelf, omdat dit iets is wat ik wil en wat voor mij behapbaar voelt. Daarnaast doe ik het voor het klimaat. Opnieuw omdat dit voor mij niet als een lastige opgave voelt. Als ik op deze manier iets kan bijdragen, dan doe ik dat graag.
Maar beginnen met veganistisch eten, hoe doe je dat dan? 11 tips!
Of je nu all the way vegan wilt eten of gewoonweg vaker zuivel-, vlees- en visvrije maaltijden wilt serveren, het kan in het begin soms even zoeken zijn hoe je dat aanpakt. Mijn eerste tip: lees deze geniale en supercomplete gids van De Correspondent. Mijn andere 11 tips (uit eigen ervaring)? Die deel ik hieronder.
1. Maak het laagdrempelig: er is meer dan alles of niets
Dit klinkt misschien als een gekke tip, maar ik merk zelf dat radicale doelen lang niet altijd fantastisch werken. Voor sommige mensen werkt het misschien top om cold turkey te stoppen met dierlijke producten eten. Maar ik kan me voorstellen dat dat een heftige overgang is als je gewend was om elke dag te ontbijten met kwark en plakjes kaas op je brood te leggen. Of als je stevig baalt wanneer je favoriete vega-schnitzel niet vegan blijkt te zijn. Voor mij werkte het dus goed om niet in één keer a;lles om te gooien, maar de lat veel lager te leggen.
Daarmee bedoel ik 2 dingen:
- In mijn ogen is het niet altijd een kwestie van 100% vegan eten of niet vegan zijn. Je kunt ook 70% van de week vegan eten of besluiten dat je bepaalde zuivelproducten niet meer gebruikt. Daarmee doe je ook al heel veel goeds voor de wereld, en dat maakt het misschien behapbaarder als je dat stukje geitenkaas onmogelijk kunt missen.
- Je hoeft niet in één klap alle dierlijke producten te schrappen. Je kunt ook beginnen met bijvoorbeeld je kwarkontbijt vervangen door havermout en vaker curry’s eten in plaats van AVG’tjes met een kaasschnitzel of gehaktbal. Dan kun je langzaamaan ontdekken of het bij je past of dat je liever vegetarisch of flexitarisch eet.
Begin met wat voor jou haalbaar is. Ontbijt je bijvoorbeeld altijd met kwark? Kijk of je kunt experimenteren met havermout of dat je misschien kunt wennen aan sojakwark. Eet je regelmatig vegetarische vleesvervangers? Ga eens voor een vegan optie.
Voor mij heeft deze methode dus enorm geholpen om wél vegan te worden. Beginnen met veganistisch eten werd voor mij haalbaar door stap voor stap dingen af te bouwen. Door eerst te stoppen met kwark en yoghurt, daarna te experimenteren met eivrij bakken en pas op het eind ook de niet-vegan taartjes bij verjaardagen vaarwel te zeggen.
2. Veganize je favoriete niet-vegan recepten
Heb je een paar gerechten die je maar al te graag wekelijks eet, maar die niet van zichzelf vegan zijn? Keer dan eens het hele internet ondersteboven op zoek naar de perfecte geveganizede variant op dit recept. Misschien is nummer 1 niet meteen een hit, maar optie 2 wel. Geef daarbij niet te snel op: soms vraagt het om een paar zoekacties voordat je hét recept hebt gevonden waar je niets op aan te merken hebt.
Ik miste zelf bijvoorbeeld mijn vegetarische lasagne met kaas heel erg en bedacht toen deze paddenstoelenlasagne, die ik persoonlijk minstens zo lekker vind als the real deal. En ik was bang dat ik geen appeltaart of cheesecake meer kon eten, maar vond ook daar gelukkig perfecte oplossingen voor. Bijvoorbeeld deze vegan cheesecake van cashewnoten en deze vegan chocolade-cheesecake.
Dit zijn nog een paar vegan recepten die misschien het gemis van je geliefde niet-vegan gerecht verzachten:
Je zult zien dat bijna al je lievelingsrecepten ook vegan te maken zijn. En kom je op Nederlandse receptblogs niet zo snel hét recept tegen, probeer het dan in het Engels. Ik kijk zelf bijvoorbeeld ook graag op de receptblogs van Bianca Zapatka en Nourishing Amy. Zij delen allebei alleen maar bijzonder smakelijke vegan recepten waaraan een leek echt niet kan afzien dat ze vegan zijn.
3. Eet vaker peulvruchten of noten in plaats van vleesvervangers
Soms heerst nog het beeld dat je alleen volwaardig vegan eet als je een vleesvervanger bij je maaltijd serveert. Maar dat is totaal niet het geval. Natuurlijk is het fijn dat er vleesvervangers bestaan. Ik eet ze zelf ook regelmatig en word bijvoorbeeld erg blij van vegan kipstukjes en vegan kroketten. Maar ik weet dat veel mensen vleesvervangers maar “zo zo” vinden, omdat ze bijvoorbeeld te veel of juist te weinig op vlees lijken. Gelukkig is er een goed alternatief: pure plantaardige eiwitbronnen. Oftewel noten, peulvruchten en soja. En oh ja, tempeh is ook een prima optie, maar ik ben helaas een fervent tempeh-hater (sorry voor alle liefhebbers!).
Vaak kun je uit dit soort producten zelfs véél meer eiwitten halen dan uit vleesvervangers en ze zijn nog gezonder en goedkoper ook. Bovendien word je met dit soort ingrediënten uitgedaagd om verder te kijken dan een standaard AVG-tje (aardappels, groenten, vlees(vervanger)).
Dit zijn de plantaardige eiwitbronnen die ik zelf het meest gebruik:
Noten en pinda’s | Peulvruchten | Overig |
Amandelen | Linzen (uit blik of gedroogd) | Pompoenpitten |
Cashewnoten (rauw of geroosterd) | Kikkererwten | Edelgistvlokken |
Pinda’s | Edamame-bonen (het liefst uit de diepvries van Albert Heijn) | Tofu |
Pindakaas (bijvoorbeeld door deze pindacurry) | Kidneybonen | Quinoa (daar zit ook verrassend veel eiwit in!) |
Hazelnoten | Zwarte bonen | Linzenpasta of kikkererwtenpasta |
Walnoten | Cannelini-bonen | Sojamelk of ewtenmelk |
Pecannoten | Lima-bonen | |
Pistachenoten | Bruine bonen | |
Amandelpasta, hazelnootpasta (van 100% hazelnoten) of pistachepasta |
Tip: koop bonen en noten in bulk. Ik hoor vaak van mensen dat vegan eten zo duur is. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Al helemaal niet als je veel noten en peulvruchten eet. In het begin kocht ik noten bijna altijd in de supermarkt in kleine bakjes. Die sloegen alleen in als een bom in mijn portemonnee. Sinds een tijdje bestel ik dit soort producten vaak bij De Notenshop of Koro. Daar zijn ze een stuk goedkoper als je een grootverpakking koopt.
4. Help je omgeving een handje met vegan eettips
Het allerlastigste aan beginnen met veganistisch eten vond ik niet de eetswitches zelf. Nee, ik vond het vooral lastig dat ik anderen met mijn nieuwe dieetwens moest opzadelen. Ik vond dat zelfs zo moeilijk dat ik in het begin helemaal niet uitsprak dat ik vegan at en dan maar gewoon een taartje afsloeg. Na een tijdje ontdekte ik alleen dat die vaagheid me totaal niet verder hielp. Anderen vroegen zich af waarom ik opeens een taartje afsloeg of ze hadden geen idee of ik nou wel of niet vegan at. Ik zou dan ook iedereen aanraden om het vooral niet aan te pakken zoals ik dat deed 😉
Heb je besloten dat je vegan wilt eten? Zeg dan gewoon heel duidelijk één keer tegen iedereen “Ik eet vegan”. App er een keer over voordat je op verjaardagsvisite gaat (wel het liefst niet een uur van tevoren). Vertel het een keer aan je hele familie. Je hoeft niet uit te leggen waarom je dit doet. Breng het gewoon als een mededeling. Bijna iedereen is heel bereid om er rekening mee te houden, als je het maar aangeeft.
En nog een tip die daarmee samenhangt: help mensen op weg als ze iets voor jou in huis moeten halen. Voor iemand die niet vega(n) eet, is het soms maar gissen wat jij wel en niet mag eten. Mijn plantaardige diëtiste gaf me een geniale tip: geef een paar concrete suggesties voor wat je wél mag eten of bied aan om zelf iets mee te nemen. Ik stuur bijvoorbeeld weleens een linkje door naar de vegan appeltaart van Albert Heijn. Als mensen eenmaal één ding weten dat jij mag eten, dan kunnen ze dat daarna vaker voor je kopen. En als het echt niet lukt, kun je altijd nog zeggen dat je zelf iets meebrengt.
5. Zoek restaurants op Happy Cow
In de omgeving waar ik woon (hartje Randstad, vlak bij Amsterdam) is vegan uit eten gaan totaal niet moeilijk. Het is hier een komen en gaan van vegan eettentjes. Ook veel andere restaurants hebben minstens één of een paar vegan opties. Op vakantie is het alleen soms een ander verhaal. Wij zaten ooit in een mini-dorpje in het Zwarte Woud waar de restaurants alleen aan Bratwurst en Wiener Schnitzels leken te doen. Mijn beste tip voor dat soort momenten? Happy Cow! Op deze site vind je allerlei vegetarische en vegan restaurants in een bepaalde plaats. De site werkt niet alleen in Nederland, maar ook over de grens. Ideaal als je op vakantie vegan wilt eten, maar niet stad en land wilt afreizen!
Daarnaast googel ik regelmatig op ‘vegan restaurants in [plaatsnaam]’ als ik in Nederland uit eten wil gaan. Met dank aan Mr. Google zijn we al in heel veel leuke vegan eettentjes neergeploft. Spiek ook eens bij mijn favoriete vegan restaurants in Amsterdam. Dat zijn stuk voor stuk eettentjes waar ik zelfs Bart – als echte vleeseter – vrijwillig mee naartoe krijg.
6. Vergeet je vitamines niet
Als vegetariër of veganist loop je meer kans op bepaalde tekorten. Dat komt niet doordat een vegan dieet niet gezond is. Je moet alleen als vegan extra opletten dat je van alle stoffen voldoende binnenkrijgt. Gelukkig is dat eenvoudig te doen door bepaalde vitamines en mineralen standaard bij te slikken. Onder het mom van ‘Liever voorkomen dan genezen’, ben ik ook een trouwe slikker van een paar supplementen. Ik slik zelf op advies van een plantaardige diëtiste de volgende supplementen bij:
- Vitamine D (tip: Etos heeft potjes vegan vitamine D met een verhoogde dosering!)
- Vitamine B12
- Omega-3
- Zeewier (hier gebruik ik een theelepel van als bron van jodium)
- Calcium
Die laatste hebben overigens veel vegans niet nodig als je voldoende plantaardige zuivel gebruikt. Maar ik heb vanwege ziekte in mijn verleden (helaas!) een verhoogd risico op botontkalking. Daarom slik ik calcium voor de zekerheid.
Tip: laat je goed adviseren door een specialist
Als je vegan eet, is het in mijn ogen écht écht heel belangrijk dat je goed oplet op je vitamines. Tekorten kunnen echt vervelende gevolgen hebben. Het heeft mij heel erg geholpen om dit met een diëtiste te bespreken en niet alles zelf met Google uit te dokteren. Diegene kan ook goed met jou persoonlijk meekijken.
Ik ben zelf naar een plantaardige diëtiste (Lisa Steltenpool) gegaan toen ik vegan ging eten en heb met haar mijn hele voedingspatroon onder de loep genomen. Zo konden we samen kijken of ik voldoende voedingsstoffen binnenkrijg en wat ik moest bijslikken. Zo’n bezoek aan een diëtiste kan ik sowieso aanraden als je zelf nog zoekende bent. Ik heb er veel van opgestoken en heb na dat consult bijvoorbeeld mijn amandelmelk verruild voor sojamelk (want: meer eiwitten).
Tip: Lisa is ook actief op YouTube en deelt op haar kanaal ‘Grow That Flow’ veel praktische en informatieve video’s over een vega(n) leefstijl. Ook heeft ze het boek ‘Vegan vibes’ geschreven met veel informatie over volwaardig vegan eten. Dikke aanrader!
7. Zie in vegan eten een experimenteeruitdaging
Als je dingen niet meer mag of wilt eten, kun je daar in mijn ogen op 2 manieren naar kijken:
- “Jeetje, nu mag ik geen kaas meer eten. Wat moet ik nu met mijn lievelings-lasagne? En hoe moet dat zonder kwarkontbijt?”
- “Ik eet sommige dingen niet meer. Maar wat is er nog wél?”
Ik probeer er zelf altijd op de tweede manier naar te kijken. Je kunt wel elke keer verlekkerd kijken naar alles wat je niet meer mag of wilt eten. Maar je kunt het ook zien als een kans om juist nog meer te experimenteren. Voor mij ging er een enorme culinaire wereld open toen ik begon met vegan eten. Ik had daarvóór nog nooit dingen gemaakt met tofu, miso, harissa, pistachenoten en talloze andere ingrediënten. Sinds ik vegan eet, ken ik opeens delen van de supermarktschappen waar ik eerder straal voorbij liep.
Trakteer jezelf op een goed veganistisch kookboek
Doe jezelf een vegan kookboek cadeau en maak daar lekkere dingen uit. Spiek eens tussen mijn recepten (stukje schaamteloze zelfpromotie!). Daag jezelf bijvoorbeeld uit om elke week minimaal één nieuw recept te proberen of om – zoals ik ook ooit deed – 2 weken lang elke dag met iets anders te ontbijten. Zo ontdek je nog eens nieuwe favorieten. Dan wordt het gemis van alles wat niet meer op je bord belandt meteen een stuk kleiner.
Dit zijn een paar veganistische kookboeken die ik regelmatig uit de kast trek:
8. Vraag je af waarom je het doet en houd dat voor ogen
Zoals met wel meer dingen, gaat beginnen met veganistisch eten uiteraard ook weleens met hobbels gepaard. Als ik naar een werkevent ga en daar moet vragen of ze voor mij een vegan menu kunnen maken, baal ik daar weleens van. En als ik in de supermarkt tien etiketten moet bekijken om te checken of er geen gelatine in iets zit, dan had ik het ook liever anders gezien. Wat mij heel erg helpt, is om steeds voor ogen te houden waarom ik het doe. Als je weet met welke reden jij een keuze hebt gemaakt, is het makkelijker om je niet meteen uit het veld te laten slaan als er iets tegenzit.
Ook denk ik dat elke vegan weleens rotopmerkingen naar het hoofd krijgt. Ik zwaai zelf niet met spandoeken en zal niemand overhalen om ook vegan te eten. Toch vinden mensen er soms wat van dat ik dit eetpatroon heb. Op zulke momenten ga ik vooral niet in discussie, maar zwijg ik gewoon of ga ik over naar een ander ondewerp. Blijf trouw aan jouw waarden en grotere doelen, en laat je niet verleiden tot verhitte discussies waar jij én de ander weinig aan hebben.
9. Waag je niet aan kaasvervangers, wel aan edelgistvlokken
Ik moet heel eerlijk bekennen: als je nog goede hoop hebt dat er met zoveel kaasvervangers vast een perfect kaasalternatief bestaat, dan moet ik je teleurstellen. Ik heb heel veel kaasvervangers geprobeerd, maar ongeveer 95% ervan vind ik drie keer niks. Veel kaasvervangers zijn gemaakt van kokosvet en smaken vooral naar een vettig blokje plastic met in de verte een heel lichte kaassmaak. Ik heb goede hoop dat dé perfecte kaasvervanger ooit nog komt. Tot die tijd eet ik wel regelmatig de vegan kaas van Willicroft. Maar verder heb ik vooral geleerd om me niet meer te laten verleiden tot die producten. Hoe vaker je ze probeert, hoe meer je echte kaas gaat missen.
Waar ik wél fan van ben, zijn edelgistvlokken. Dat vind ik meteen een onmisbare producttip voor iedereen die wilt beginnen met veganistisch eten. Het is “gedroogde, inactieve gist”. En hoewel dat bijzonder onsmakelijk klinkt, is het een fantastisch poedertje. Het lijkt namelijk in combinatie met plantaardige melk, sojasaus en uienpoeder een beetje kazig. Eén tip: wees er niet te zuinig mee. Schep er gerust 3 eetlepels van in een gerecht voor 2 personen. Dan pas proef je de smaak echt.
Met edelgistvlokken kun je onder andere deze heerlijke vegan Mac and Cheese maken. Zelfs Bart vond die kazig smaken!
Tip: ga voor de edelgistvlokken van Holland & Barrett of BioToday. Ik heb veel opties geprobeerd, maar vind dat de allerlekkerste.
10. Zoek mede-vegans op
Ik heb zelf nauwelijks mensen in mijn omgeving die vegan eten. Maar gelukkig bestaat er tegenwoordig het internet en kun je online altijd wel met mede-vegans in contact komen. Ik volg bijvoorbeeld op Instagram en YouTube veel mensen die vegan eten en klets er soms over met een vriendin die ook vegan eet. Daardoor voelt het minder alleen én kun je ook leuke vegan productontdekkingen met elkaar delen.
Daarnaast een paar leuke online volgtips:
- Volg de site Bonus Vegan voor de beste vegan aanbiedingen van die week én voor allerlei nieuwe vegan producten.
- Volg Faenomenal voor een leuk inkijkje in Fae’s vegan kook- en bakcreaties en leuke supermarktproducten.
- Volg Wat Eet Je dan Wel niet alleen vanwege de leuke naam, maar ook voor de supermarkttips, vegan hypes en simpele maar lekkere recepten.
11. Wees mild als je gaat beginnen met veganistisch eten
En ten slotte: wees niet te streng voor jezelf. Ben je een keer op een verjaardag en is er voor jou geen taartje? Voel je dan niet schuldig als je toch voor de cupcake met ei of roomboter gaat. Of als je een keer per ongeluk iets koopt dat wel een beetje melkpoeder of een dierlijk E-nummer bevat. Je intenties zijn goed. Iedereen maakt weleens foutjes of moet soms keuzes maken omdat je maag nu eenmaal knort en er niets anders te krijgen is. Wees trots op wat je wel doet en wat wel lukt, in plaats van je te frustreren over de kleine dingen die in jouw ogen altijd beter kunnen.
Heb jij nog een leuke vegan producttip of een heerlijk recept? Laat het hieronder achter 🙂
De links naar bol.com zijn affiliate links.
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Ben ik de enige die…? | Mijn vakantie-eigenaardigheden
Over een week slenter ik op dit moment misschien wel door de schattige straatjes in Bologna of zoek ik verkoeling op een Italiaans terras. Om alvast in de stemming te komen, besloot ik er een paar gezellige vakantieclichés van mij bij te halen. Ik kan toch niet de enige zijn die 5 boeken in haar koffer stopt om er uiteindelijk net aan één te lezen? En er zijn toch vast ook anderen die, net als ik, tot op het allerlaatste moment nog dingen toevoegen aan hun koffer, om het dan toch nog te presteren om zonder tandenborstel op de plaats van bestemming aan te komen? Nóg 25 van mijn vakantie-eigenaardigheden deel ik in dit artikel. Welke herken jij?
29 leuke dingen om te doen in de herfst (binnen én buiten)
De overgang naar de herfst betekent afscheid nemen van je bikini, niet meer zelf ijsjes maken en alleen met mazzel nog even kunnen genieten van de zon op een terras. Maar gelukkig heeft de herfst ook heel wat te bieden en zijn er genoeg leuke dingen om te doen in de herfst. Vraag je je toch af hoe je die herfstdag overleeft? Of heb je een verloren moment waarop de regen tegen de ramen tikt en je je rot verveelt? Speciaal voor die momenten stelde ik een lijst op met 29 leuke dingen om te doen in de herfst. Pak er een kop thee bij en doe de nodige inspiratie op.
Wat een goed artikel! En wat een goed punt, 11 ik voel mij nog steeds schuldig omdat ik wel melkproducten gebruik. Ik/wij eten eigenlijk al jaren en jaren vegetarisch maar net als jij wil ik ook niet verantwoordelijk zijn voor dierenleed, dat ben ik zelf natuurlijk niet maar er ook niet aan bijdragen. Vlakbij mijn woonplaats is en gigantische vleesfabriek en wanneer wij met de auto de snelweg opmoeten zie je heel vaak veewagens met dieren. Hartverscheurend én ik vraag mij dan meer dan eens af waarom we vrijwel alles over hebben voor het welzijn van onze huisdieren en we (althans veel mensen) rücksichtlos omgaan met deze dieren. Waar ik zelf echter niet aan kan wennen zijn plantaardige dranken voor de cappuccino en plantaardige vervangers van yoghurt/kwark. Maandenlang gezocht en van alles geprobeerd maar ik wordt er misselijk van en het lukt vaak niet om het ‘binnen te houden’ (sorry zo vroeg op de ochtend). Ik drink- en eet dus wel melk/yoghurt/kwark maar alleen biologisch, maar mocht je nog tips hebben heel graag!
Wat een mooi uitgebreid artikel! Veel van je tips komen overeen met onze weg naar vegetarisch eten: dat is ook echt geleidelijk zo ontstaan. Ik kreeg toen ik zelf borstvoeding gaf extra veel moeite met zuivel, maar ik eet het nog wel. Voor yoghurt heb ik nog geen vegan alternatief gevonden dat ik lekker vind… Ik ben benieuwd naar mijn dieetkeuzes over een jaar of 5-10. Het zal er vast langzaam nog groener op worden!
Wat ontzettend knap dat je het gewoon bent gaan proberen en het nog steeds volhoudt! Ik heb echt respect voor mensen die 100% vegan eten! Goed bezig! Zelf is het niets voor mij. Ik ben niet zo heel creatief in de keuken en wat je net zei over in de supermarkt steeds maar etiketten blijven lezen om te zien of er toch iets niet-vegan in zit, zou voor mij alleen maar stress opleveren. En dat probeer ik door alles wat ik in het laatste jaar heb meegemaakt zoveel mogelijk te voorkomen. Wel wil ik, als ik weer op mezelf woon, proberen om één dag per week een maaltijd vegan te eten. En verder eet ik gewoon vegetarisch met soms een stukje vis. Daar voel ik me momenteel gewoon goed bij 🙂 Wel lijkt het me leuk om samen een keer naar een vegan restaurantje in Amsterdam te gaan, want die zijn hier in de buurt helaas niet echt. Anders zou ik het sowieso al meer proberen. Moeten we maar een keer afspreken 🙂
Het gaat niet samen met mijn idee om minder ultra processed food te eten, gek genoeg. Veel vervangers zijn in die hoek terechtgekomen. En eerlijk stuk vlees of pure yogurt zijn daardoor beter en minder bewerkt (mits van een goede bron, en met oog voor dierwelzijn). Pas als ik mijn hond en kat ook veilig vegan kan laten eten, dan voel ik me geroepen om dat zelf ook te gaan doen. Nu eet ik gewoon bewust en kies voor de beste optie áls ik vlees eet.
Ik ben alleen gestopt met varkensvlees, echt. Omdat ik het niet lekker vind, behalve bacon. En ik ben ook al geen fan van rundvlees, dus dat eten we ook niet veel. En zelfs voor de hond en kat kies ik vaak kip. Maar als het kan, dan dus wel de beste keuze voor de kippen. En dat lukt niet alijd met dierenvoer.
Mijn hond probeert het wel, hoor: vegan eten. Hij is al gek op komkommer en paprika. En worteltjes. De kat … niet. Daar is de kat ook niet voor gemaakt.
Het is ook niet dat het doden van dieren voor voedsel een probleem is; het gaat om de manier waarop wij met ons voedsel omgaan, van dierlijk of van plantaardige herkomst.