Vegetariër ben ik inmiddels alweer zo’n 12-13 jaar. Ik kan me dan ook niet eens meer herinneren dat ik ooit frikandellen en gehaktballen at. En eerlijk? Ik heb de gemarineerde kip, gekruide gehaktballen en vissticks nooit ook maar een beetje gemist. Laatst kreeg ik de vraag of ik eens tips wilde delen om te beginnen met vegetarisch eten. Jazeker! Ik vind het juist leuk om mijn ervaringen te delen. Dit zijn mijn 7 tips voor als jij vegetarisch wilt gaan eten (of wat minder vlees en vis wilt eten).

Beginnen met vegetarisch eten – een woord vooraf

Eerst kort iets over mijn situatie. Zoals ik al zei, ben ik al héél lang vegetariër. Ik ben zelf nooit een grote vlees- en viseter geweest en kan me niet eens meer mijn laatste hap vlees of vis herinneren. Daardoor voelt vegetarisch eten voor mij niet als “iets opgeven”, maar echt als een gewoonte. Ik kan me voorstellen dat vegetarisch eten lastiger is als je gek bent op vlees/vis of als je het al je hele leven lang eet (of als je intolerant bent voor bepaald eten natuurlijk). In dat geval hoop ik dat je iets aan mijn 7 tips voor beginnen met vegetarisch eten hebt.

1. Doe het op jouw manier (en tempo)

Ik ben zelf van de ene op de andere dag vegetariër geworden. Cold turkey dus (alhoewel turkey in deze context misschien niet het juiste woord is). Maar besef dat er meer manieren zijn om te beginnen met vegetarisch eten of om simpelweg wat minder vlees te eten. Je kunt bijvoorbeeld ook stoppen met rood vlees eten en eerst alleen kip en vis op het menu laten staan. Ook dat is al een mooie stap. Of je kunt ervoor kiezen om eerst te flexitariën (leuk woord!), oftewel om een paar dagen per week vegetarisch te eten. Weet dat ook dat een goede optie is als volledig stoppen met vlees eten voor jou op dit moment niet haalbaar is.

2. Experimenteer met vleesvervangers

Een van de redenen dat ik vegetarisch eten geen enkel probleem vind, is dat er tegenwoordig aan lekkere vleesvervangers geen gebrek is. Door te ontdekken wat voor jou goede vervangers voor vlees zijn, maak je het al een stuk haalbaarder (en leuker) om je gebruikelijke stukje vlees te laten staan. Neem bijvoorbeeld bij elk supermarktbezoekje een andere vleesvervanger mee en kijk ook eens bij andere supermarkten dan de Albert Heijn op de hoek. Zo heb je nog eens wat te experimenteren.

» Benieuwd naar mijn favoriete vleesvervangers? In dit artikel deel ik er een paar.

beginnen met vegetarisch eten

3. Stap af van het standaard AVG-tje

Wat ook kan helpen, is om op een andere manier te koken. In Nederland zijn veel mensen gewend aan aardappels-groenten-vlees-maaltijden. Oftewel, het AVG-tje. Als je dan het stukje vlees weglaat, ontbreekt er inderdaad “iets” op je bord. Maar besef dat je ook heel andere soorten maaltijden op tafel kunt toveren waarbij je vlees helemaal niet mist. Maak bijvoorbeeld couscous met geitenkaas, roerbakschotels met falafel, wraps met hummus of combineer je favoriete pastagerecht met nootjes in plaats van gehakt.

4. Ontdek nieuwe recepten

Ook kan het inspirerend zijn om de kunsten van het vegetarisch koken af te kijken bij anderen. Pinterest, Allerhande en foodblogs barsten tegenwoordig van de vegetarische recepten (bekijk bijvoorbeeld mijn overvolle Pinterest-inspiratiebord). Aan inspiratie geen gebrek. Door te oefenen met voor jou nieuwe gerechten kun je ontdekken dat vegetarisch eten hartstikke lekker kan zijn en dat het ontbreken van vlees of vis helemaal zo erg nog niet is. En wie weet ontdek je zo ook je eigen culinaire talenten.

Een paar blogs waar ik graag recepten vandaan haal:

Extra tip: je hoeft niet eens specifiek naar vegetarische recepten op zoek te gaan. Ik gebruik zelf ook weleens niet-vegetarische recepten en pas die op zo’n manier aan dat ze alsnog prima zonder vlees en vis kunnen. Kip kun je goed vervangen door vegetarische kipstukjes, gehakt door vega-gehakt en zo zijn er nog wel meer (creatievere) opties te bedenken.

5. Wissel vleesvervangers af

De tijd waarin je als vegetariër elke dag noodgedwongen aan de groenteburger zat, ligt gelukkig al ver achter ons. Tegenwoordig kun je heel wat variëren met vleesvervangers. Dat variëren is ook wel een van mijn belangrijkste tips voor beginnen met vegetarisch heten, ook omdat die variatie kan helpen om tekorten te voorkomen. Probeer niet elke dag iets op sojabasis te eten, maar kies bijvoorbeeld soms voor een bonenburger, groentenburgers of iets op basis van noten. En er bestaan natuurlijk veel meer producten ter vervanging van vlees. Bijvoorbeeld:

 • Vegetarische kaas (gewone kaas, mozzarella, feta, geitenkaas, etc.)
 • Peulvruchten (kikkererwten!)
 • Hummus
 • Nootjes of pinda’s
 • Ei
beginnen met vegetarisch eten tips

6. Denk niet te moeilijk

Wat ik weleens merk, is dat van “vegetarisch eten” soms een groter ding wordt gemaakt dan het is. Alsof je dan allerlei gerechten moet verbannen en nooit meer uit eten kan. Als je wilt beginnen met vegetarisch eten, helpt daarbij niet alleen tip 1 (flexitariën kan ook nog!), maar helpt het ook om te denken in mogelijkheden.

Je hoeft niet speciaal naar vegetarische restaurants te gaan om vegetarisch te kunnen eten. Je favoriete lasagne kun je ook maken zonder gehakt. En tegenwoordig is vegetarisch eten vrij gebruikelijk, waardoor het vaak geen probleem is voor mensen of restaurants om rekening te houden met vegetariërs.

7. Houd in gedachten waarvoor je het doet

En ten slotte wat misschien wel het meeste helpt: besef waarom je vegetarisch wilt eten. Of je dat nu doet voor het milieu, voor de dieren of voor je gezondheid, daarbij stilstaan kan al enorm helpen om je stukje vlees minder te missen. Vegetarisch eten heeft ook zo zijn voordelen trouwens:

 • Omdat ik vegetariër ben, heb ik minder last van keuzestress in restaurants.
 • Sinds ik vegetariër ben, ben ik meer gaan variëren in wat ik eet.
 • Bij vegetarisch koken hoef je niet bang te zijn dat je vlees besmet is of niet goed gebakken is.

Dus denk je erover om vegetarisch te eten of om wat vaker voor een menu zonder vlees te kiezen? Ik zou zeggen: probeer het gewoon. Doe het op jouw manier en ontdek wat jij lekker vindt. Beginnen met vegetarisch eten is niet zo moeilijk als je misschien wel denkt. En – nog belangrijker – het is ook lekkerder dan je misschien denkt.

Ben jij vegetariër? Of heb je weleens overwogen om vegetarisch te eten?

Pinterest - beginnen met vegetarisch eten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Wendy 4 augustus 2019 op 6:41 am - Beantwoord

  Een leuk blogtip heb ik voor jouw, ze maakt blogs maar ook kookboeken. Misschien leuk om eens te lezen. Lisa goes vegan. Ja ze is wel vegan, maar ze heeft soms goede tops.
  En ja, ook ik ben al jaren vegetarier en mis geen vlees.

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:02 am - Beantwoord

   Dank je wel voor de tip! Haar kookboeken en blog kende ik nog niet, maar ik ga zeker eens een kijkje nemen op haar blog. Ben benieuwd!

 2. Naomi 4 augustus 2019 op 8:19 am - Beantwoord

  Dit lijken me prima tips voor iemand die twijfelt om vegetariër te worden. Ik ben geen vegetariër, heb het nooit overwogen en zal het denk ik ook nooit gaan overwegen. Sterker nog…mijn huisarts vertelde me pas dat ik meer vlees moet eten om de nodige vitamines en andere dingen in m’n bloed aan te vullen en ik vond het geen straf;). Sorry voor alle vegetariërs, maar ik ben gek op vlees en ik blijf het gewoon eten én respecteer uiteraard iedere vegetariër. Ik moet wel zeggen dat sommige vleesvervangers er zó lekker uitzien dat ik ze misschien toch eens ga proeven. Dat dan weer wel;).
  Bijzonder trouwens, dat jij al zo jong definitief stopte met vlees. Ik denk dat dat toch vrij uniek is.

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:06 am - Beantwoord

   Prima toch dat je wel vlees eet, zeker als je huisarts ook aangeeft dat je de stoffen uit vlees nodig hebt. Ik geloof zelf heel erg in leven en laten leven. Zolang anderen er oké mee zijn dat ik vegetarisch eet, vind ik het ook helemaal oké als anderen dat niet zijn 🙂
   Ik zou trouwens zeggen: zeker een keer een van de lekker uitziende vleesvervangers proberen. Ik ken veel mensen in mijn omgeving die geen vegetariër zijn, maar toch een aantal vleesvervangers hebben gevonden die ze graag eten. Dus wie weet ben jij net zo enthousiast 🙂

 3. Geke 4 augustus 2019 op 8:40 am - Beantwoord

  Mooie tips, dank je wel. Ik ga ze zeker gebruiken om een keer in de week meer vegetarisch te eten dan we nu doen (probeer minstens een keer nu).
  Helemaal vegetarisch is geen optie helaas, hoewel ik het wel zou willen dus. Maar mijn dieet nu is al beperkt doordat ik geen gluten mag en melk ook liefst niet (dus niet alleen lactose).
  Ik heb nu ook al een paar tekorten dus ik heb schrik dat er nog meer zouden komen als ik nog minder gevarieerd zou gaan eten.
  Dus vandaar dat ik het beter niet ‘fulltime’ doe. Maar een paar dagen in de week geen vlees, dat is toch al een klein beetje verschil 🙂

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:08 am - Beantwoord

   Heel begrijpelijk dat je vanwege je intoleranties niet ook nog met vlees eten kunt stoppen. Maar een keer een week op proef vegetarisch eten zou ook al een mooie stap zijn 🙂 Ik ben benieuwd hoe het je bevalt. Ik ontdekte trouwens toevallig gisteren een artikel over vleesvervangers die glutenvrij zijn. Ik weet niet zeker wat wel en niet in België te koop is, maar misschien heb je er wat aan 🙂 https://maakhetglutenvrij.nl/glutenvrije-vleesvervangers/

 4. Lianne 4 augustus 2019 op 8:54 am - Beantwoord

  Goede blog voor niet-vegetariërs! Ik eet al sinds dat ik klein was geen rood vlees om een hele andere reden, namelijk omdat ik het niet lust. Sinds een paar jaar ben ik ook helemaal van de kip afgestapt, wel om de reden om geen vlees meer te eten. Dat vond ik eerlijk gezegd niet eens zo moeilijk, aangezien er inderdaad goede vleesvervangers zijn die precies hetzelfde smaken. Ik eet wel vis, want dat zou ik niet helemaal kunnen missen. Ik houd het gewoon op sommige dagen vegetarisch eten en sommige dagen vis. Voor mij werkt dat prima zo!

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:10 am - Beantwoord

   Echt supergoed dat je ook bent gestopt met kip eten! Zeker voor kip bestaan er inderdaad veel lekkere vleesvervangers tegenwoordig. En prima toch dat je wel af en toe vis eet. Het is maar net wat voor jou het beste werkt, en het is al een ontzettend mooie en goede stap dat je helemaal geen vlees meer eet 🙂

 5. Audrey 4 augustus 2019 op 9:12 am - Beantwoord

  Sinds ik op mezelf woon, ben ik steeds minder vlees gaan eten. We hebben inmiddels een grote lade in de vriezer dedicated aan vleesvervangers, haha. We hebben het flexitarisme helemaal omarmd hier. Ik denk dat we per maand misschien maar een keer of 5 vlees eten (vis vinden we een minder groot issue qua geweten/milieubelasting, al eten we dat niet supervaak vanwege de prijs). En dan genieten we ook bewust.

  Ik denk dat het inderdaad het belangrijkst is om te experimenteren en bestaande gewoontes los te laten. Zo ging er door de pasta van mijn moeder altijd best veel rul gehakt. In onze go to-pasta zitten vegetarische balletjes die we in kleinere stukjes snijden en dat vind ik nu eigenlijk veel lekkerder

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:12 am - Beantwoord

   Wauw, goed bezig, hoor! Een lade vol vleesvervangers klinkt geweldig trouwens. Ik heb een hele plank in mijn koelkast gevuld met vleesvervangers (iets met inslaan bij een kortingsactie van De Vegetarische Slager) en word daar stiekem nogal blij van 😉
   Slim trouwens om vega-balletjes in stukjes te snijden en door de pasta te doen! Mijn moeder sneed ook vaak vega-burgers in kleinere stukjes en deed die dan door de pasta. Werkt eigenlijk prima!

 6. Darina 4 augustus 2019 op 9:16 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik eet wel vlees, maar niet veel. Ik probeer daar een goede balans in te vinden. Vroeger ging in de pastasaus altijd gehakt, maar nu ik de pastasaus zelf maak, is dat helemaal niet nodig. En ook zoveel lekkerder!

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:13 am - Beantwoord

   Wat goed dat je met maaltijden zonder vlees aan het experimenteren bent. Ook juist wel leuk hoe zo nu en dan vegetarisch eten je kan helpen om weer eens nieuwe dingen uit te proberen (zoals de pastasaus zonder vlees), die soms verrassend lekker blijken te zijn 🙂

 7. Ilona Wielinga 4 augustus 2019 op 10:07 am - Beantwoord

  Bij mij kwam eigenlijk van de ene op de andere dag een omslagpunt. Ik vond het idee van vlees eten gewoon opeens niet fijn meer. En langzamerhand ontdek ik dat ik vleesvervangers soms ook gewoon veel lekkerder vind.

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:14 am - Beantwoord

   Wat goed dat je de overstap naar vegetarisch eten in één keer hebt gemaakt. Als je er volledig van overtuigd bent dat je geen dieren meer wilt eten, is dat volgens mij wel de beste motivatie om vegetariër te zijn en te blijven 🙂 Zo heb ik het in ieder geval zelf ook ervaren.

 8. Daenelia 4 augustus 2019 op 10:44 am - Beantwoord

  Als je gezond eet, en bijvoorbeeld wel ei en kaas eet, dan is vegetarisch eten prima. Je komt echt niks tekort. Dan zitten je tekorten in andere keuzes die je maakt.
  AVG heb ik nooit lekker gevonden en eigenlijk eten wij ook nooit op die manier. We zorgen voor een balans van vezels, koolhydraten en proteine … dus VKP zeg maar 😀 Uiteindelijk zijn dat de bouwstenen van een gezonde maaltijd. Ik heb geleerd dat je alles lekker kan maken (behalve boerenkool en andijvie, vooral andijvie is niet lekker te maken).
  Dat gezegd, wij zijn geen vegetariers of vegans. Maar wij eten nog geen koe in een heel jaar, plus wat kippen. En wij eten ook het hele beest, niet alleen de makkelijke lapjes in de supermarkt.
  De reden dat ik geen vegetarier ben, ondanks dat ik niet gek ben op vlees en makkelijk zonder kan, is dat ik het zelf hyporcriet vind om mijn huisdieren vlees te geven maar het dan zelf niet te eten. En mijn huisdieren, mijn vriendjes, geef ik niet op.

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:17 am - Beantwoord

   Zeker waar dat je als vegetariër niet zomaar tekorten oploopt. Het enige waar je wel heel langzaam een tekort van kunt krijgen, is ijzer. Ik heb zelf twee jaar geleden ijzertekort gekregen, ondanks dat mijn standaard voeding uit alles met ijzer bestaat (peulvruchten, nootjes, volkorenbrood, groenten). Volgens de huisarts had dat wel te maken met een gebrek aan dierlijke ijzers, maar na een week ijzertabletten van Kruidvat slikken was ik er al van verlost 😉

   VPK klinkt best als een goede insteek voor een maaltijd trouwens. Enne, ik ben het wel met je eens dat van andijvie weinig te maken valt, haha. Het is niet voor niets dat ik dat nog geen enkele keer in huis heb gehaald sinds ik op mezelf woon.

 9. Anouk 4 augustus 2019 op 2:05 pm - Beantwoord

  Deze blog komt echt precies op het goede moment! Ik ben al heel lang aan het flexitariën, maar ik heb net gisteren besloten dat ik thuis helemaal geen vlees meer ga eten (behalve dat wat nog in de vriezer ligt). Ik denk dat ik op termijn helemaal geen vlees meer wil gaan eten behalve als het biologisch is en ik weet dat de dieren enigzins goed behandeld zijn.

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:20 am - Beantwoord

   Wauw, wat een goede stap! Goed bezig, hoor! Heel veel succes met het stoppen met vlees eten! 🙂

 10. Claire 4 augustus 2019 op 6:05 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik eet al vrij lang vegetarisch, nouja iets korter dan jij, en ben het inderdaad zo gewend! Ik begon juist wel met een AVG-tje omdat je dan heel makkelijk kan wennen aan een vleesvervanger haha. Dan is het koken ook niet zo heel moeilijk. Maar ik ben ook niet echt een keukenprinses, dus dat zal er ook wel mee te maken hebben.

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:21 am - Beantwoord

   Haha, ik moet eerlijk toegeven dat ik ook vrij vaak AVG-tjes maak, zeker voor een vegetariër. Ik vermoed dat dat dezelfde oorzaak heeft als bij jou: een echte keukenprinses ben ik niet 😉
   Supergoed dat jij ook al zo lang vegetariër bent! Mooi eigenlijk hoe dat dan na een tijdje zo vertrouwd voelt dat je je haast niet meer kunt voorstellen dat je vlees zou eten.

 11. Jorinde 4 augustus 2019 op 6:18 pm - Beantwoord

  Goede en fijne tips en handleiding in vegetarisch eten. Ik ben de afgelopen tijd ook bewuster bezig met vegetarisch eten en ga het vlees eten stapsgewijs afbouwen. Wij eten nu zo’n 2-3 keer per week vegetarisch en ik wissel vleesvervangers af met andere gerechten. Vaak mis je het dan niet eens. 😉

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:23 am - Beantwoord

   Wat goed dat je meer vegetarisch bent gaan eten én dat het zo goed bevalt. Met een beetje creativiteit ontbreekt het stukje vlees inderdaad vaak niet eens 🙂

 12. Josephine 4 augustus 2019 op 9:35 pm - Beantwoord

  Cold turkey, hehehe 🙂 . Leuk blog, en ik heb zeker wat aan je lijstje met vleesvervangers. Ik ben niet van plan om vegetariër te worden, maar wel om veel minder vlees te eten. Zo ben ik al gestopt met vleeswaren in huis halen, en probeer ik wekelijks een nieuwe vleesvervanger (in de aanbieding :-p ). Ik merk wel dat ik door alle lekkere nieuwe gerechten minder aardappelen eet, en bijvoorbeeld meer rijst en couscous.
  Maar wanneer ik historisch kook, hou ik me natuurlijk aan het betreffende recept. 🙂 Dan vind ik het bijvoorbeeld juist een uitdaging om met restjes te werken, of met ‘minder populaire’ stukken vlees.

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:37 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je ook al aan het experimenteren geslagen bent met vleesvervangers. Gelukkig is er aan aanbiedingen bijna nooit een gebrek en wordt het assortiment aan vleesvervangers altijd weer uitgebreid. Zo blijft er steeds wat nieuws te proberen 🙂
   Ik vind het zo leuk om te zien dat je regelmatig historische recepten maakt (en daar nu zelfs een boek over schrijft) en daarbij ook echt uitzoekt hoe dat vroeger werd klaargemaakt. Ik kan me voorstellen dat dat ook veel leuke nieuwe ontdekkingen op kookgebied met zich meebrengt.

 13. Femke 5 augustus 2019 op 7:11 am - Beantwoord

  Ik wil niet persé vegetarisch gaan eten, maar ik zou wel wat vaker mijn vlees willen vervangen. Ik ga eens even door naar jouw artikel met tips over lekkere vleesvervangers :-).

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:38 am - Beantwoord

   Leuk! Hopelijk heb je er iets aan. Er bestaan zo veel lekkere vleesvervangers tegenwoordig 🙂

 14. Jessica J. 5 augustus 2019 op 10:18 am - Beantwoord

  Mooi lijstje en goede tips! Ik moest wel effe grinniken om je ‘cold turkey’, hehe.
  Ik kan me ook erg goed vinden in de voordelen die je oplijst! Ik merk dat trouwens ook sinds ik enkel nog maar proefdiervrije cosmetica koop. Bijvoorbeeld bij Kruidvat of op vakantie bij Sephora ben ik zo rond. In dat opzicht is die beperking juist een bevrijding. ?

  • Romy 6 augustus 2019 op 5:52 pm - Beantwoord

   Ook dat van de proefdiervrije cosmetica is inderdaad heel herkenbaar. Ik vind het wel lekker makkelijk dat ik mijn make-up tegenwoordig bijna allemaal van de merken Essence, Etos, Catrice en Hema koop. Houdt het lekker overzichtelijk én voordelig 😉

 15. Anna 5 augustus 2019 op 12:32 pm - Beantwoord

  Wat een super fijne tips, ik word helemaal blij van dit artikel! 😀 Ik eet zelf ook al ruim 12 jaar geen vlees, vis eet ik wel af en toe. Daarnaast drink ik thuis havermelk in plaats van gewone melk, maar een cappuccino met koemelk sla ik ook niet af. Soep van runderbouillon eet ik dan weer niet, haha, zo heeft iedereen weer zijn eigen ‘regels’ wat betreft vegetarisch en veganistisch eten. En alle kleine beetjes helpen! Inderdaad een goede tip om het AVG’tje eens over te slaan. Ik heb zoveel lekkere recepten ontdekt de afgelopen jaren! En in al die tijd heb ik gelukkig nog nooit last gehad van voedselvergiftiging, wat ik stiekem ook wijt aan het feit dat ik geen vlees eet. Ik voel me super schoon, haha :D.

  • Romy 6 augustus 2019 op 5:57 pm - Beantwoord

   Wat goed dat jij ook al vanaf jonge leeftijd vegetariër bent. Heel herkenbaar wat je zegt inderdaad: iedereen heeft hanteert weer zo zijn eigen regels als vegetariër, flexitariër of pescotariër. Maar elke stap is er één 🙂

 16. Irene 5 augustus 2019 op 7:39 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ik eet sinds een paar maanden zelf ook véél minder vlees en in het begin vond ik het ook nog wat moeilijk om te bedenken wat ik nu allemaal kon eten maar het is net super simpel. Gewoon eten wat ik altijd at maar dan zondervlees, haah :p. Vleesvervangers vind ik echt een geniale uitvinden en dat helpt mij wel om vlees te laten liggen. En verder inderdaad eens wat anders proberen dan standaard vlees, patatjes en groentjes. Ik ben zelf grote fan van wokken. Gewoon keiveel groentjes in de pan kiepen, sausje erbij en eventueel wat noedels of rijst en je mist het vlees niet.

  • Romy 8 augustus 2019 op 6:51 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je het vegetarisch eten toch echt een kans hebt gegeven en dat het je goed bevalt om regelmatig zonder vlees te koken. Vaak klinkt ‘vegetarisch’ als een groter ding dan het eigenlijk is en merk je pas door het te doen dat vegetarisch eten ook hartstikke lekker kan zijn 🙂

 17. Nikita 7 augustus 2019 op 11:20 am - Beantwoord

  Ik ben zelf ook bewuster bezig met wat ik eet, voor mijn gezondheid. Ook hiermee ben ik bezig. Ik ben volop in de experimenteerfase en probeer van alles uit. Tot nu toe altijd maar goeie resultaten gehad trouwens en ik mis echt vlees eigenlijk niet. Ik was hiervoor al geen grote vleeseter, dus misschien ligt het gewoon daaraan. Ik noem mezelf momenteel een flexitariër, omdat ik nog niet elke dag vegetarisch eet. Maar 90 procent van de week wel. Vaak is er zo een maaltijd per week waarin er vlees verwerkt zit. Ik heb laatst kip gevonden die gemarineerd was in een pikant sausje. En die moest je dan zo in de pan bakken. Er stonden gisteren frietjes op het menu, dus ik heb ze met frietjes gegeten en ze waren zo lekker! Echt, ik krijg er spontaan terug zin in nu. Dus ja, het bevalt me wel. Overigens moet je voor die kip wel van een pikantje houden, want ze zijn niet heel hard pikant maar wel genoeg. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit niet lekker vinden. En vervangers voor vis hoef ik niet te zoeken, want ik at al bijna geen vis. Ik probeer niet gewoon mee te doen met een trend, maar dit is een onontdekt kantje van me. En bewuster omgaan met wat je eet en voor je gezondheid zorgen hoort volgens mij ook gewoon bij volwassen worden. Veel van mijn favoriet voedsel bevat ook amper vlees, waardoor ik niet zo veel moet schrappen. Als ik een broodje ga halen op het station was dat vaak al een broodje waar geen vlees inzat, dus daar moet ik niks veranderen. En als ik heel soms nog eens vlees binnen krijg, vind ik dat niet zo erg. Alle beetjes helpen. Wie weet word ik ooit volledig vegetariër, maar dat zie ik dan wel weer. Je kan de toekomst nu eenmaal niet voorspellen

  • Romy 9 augustus 2019 op 1:07 pm - Beantwoord

   Ontzettend goed dat je bent begonnen met flexitariën! Als je minder vlees eet, kan dat al enorm schelen voor het milieu. Een prachtige stap! 🙂

Recente blogs