beginnen met yoga 7

Beginnen met yoga – hoe heb ik het (als niet-natuurtalent) opgepakt?

 • 26 maart 2024
 • 4 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Zelfliefde

Ooit – ver voordat we verhuisplannen maakten – deed ik nog heel trouw aan yoga. Eerst in de lokale sportschool bij een fijne “yogajuf” en later vanuit huis met een online docent die zo mogelijk nóg fijner lesgaf. Maar toen kwamen er verhuisplannen, verbouwdingen, dagelijkse drukte, werk en… Nou ja, vooral heel veel excuses om de yogamat permanent aan de kant te laten staan. Dat terwijl het juist in drukke tijden zo fijn is om soms uit de ratrace te komen en op een matje te rekken en strekken. Daarom dacht ik: nieuw huis, nieuw jaar, nieuwe ik. En dus ook een vergeten hobby opnieuw afstoffen: yoga. Maar hoe pak je dat aan, (opnieuw) beginnen met yoga, ook als je weerstand voelt of weinig tijd hebt? Ik deel 9 tips.

Beginnen met yoga: waarom dat zo fijn kan zijn?

Waarschijnlijk is er een reden dat ‘beginnen met yoga’ een onderwerp is waarvan je denkt “Aha, interessant!”. Je hebt misschien al een tijdje behoefte aan meer rust in je hoofd. Wellicht wil je gewoonweg weer “iets met sport” doen. Of het kan ook zijn dat je juist al veel met krachttraining en fanatiek sportschoolsporten doet, maar daarnaast iets rustigers zoekt. Of je weet – zoals in mijn geval – dat yoga een goede manier is om je kantoorlijf na een dag achter het beeldscherm wat op te rekken en uit de stijve bureaustoelhouding te krijgen.

Yoga heeft dan ook veel voordelen. Het helpt je om rustiger te worden, stress los te laten, fitter te worden, leniger te zijn, sterker te worden en emotioneel meer in balans te komen. Althans, die voordelen kwam ik allemaal online tegen. Klinkt veelbelovend, toch? En ik kan beamen dat yoga mij elk van die dingen heeft gebracht. En nee hoor, ik heb geen aandelen bij yogascholen om dit te zeggen 😉

Tegelijkertijd vond ik beginnen met yoga – toen ik het voor het eerst deed – wel een ding. Ik was bang dat ik de enige zou zijn die de houdingen nog onder de knie moest krijgen en geen idee had wat een “downward facing dog” inhoudt. Met zó veel soorten yoga had ik ook geen flauw benul waar ik het moest zoeken en wat bij mij past. En oh ja, ik had ook het gevoel dat je superlenig en motorisch handig moet zijn om iets met yoga te kunnen. Allemaal redenen waarom het even duurde voordat ik me aanmeldde voor yogales #1. Gelukkig bleken alle zorgen vooraf nergens voor nodig. Ook met de houdingen en mijn newbie-gevoel is het helemaal goed gekomen.

beginnen met yoga 6

Maar hoe doe je dat dan, beginnen met yoga?

Nou ja, de belangrijkste en enige échte stap die ik moest zetten, was gewoonweg beginnen. Niet blijven denken dat dit niets voor mij is, ik nog niet de juiste kleding heb, eerst soepeler moet worden of eerst honderd Wikipedia-pagina’s uit mijn hoofd moet kennen om niet als een yoga-beginneling over te komen. En ook niet blijven twijfelen of het niet te zweverig of traag voor me is, maar het gewoon proberen.

Zoals voor wel meer dingen geldt, is er geen betere manier om iets nieuws te gaan doen dan domweg daarmee starten. En onthoud: iedereen is ergens begonnen. Ook de mensen die al 11 jaar naar dit yogaklasje gaan en inmiddels fancy yoga-outfits hebben en elke houding kunnen dromen, zijn ooit begonnen waar jij nu zit. Bovendien is yoga bij uitstek een sport waar je niet “goed in” kunt of hoeft te zijn. Het gaat er meer om dát je het doet en daarbij aanvoelt wat voor jou mogelijk is. Er bestaan geen NK’s yoga of prijzen voor mensen die een houding het beste onder de knie hebben of dit het langst volhouden. Des te meer reden om te beginnen. Dan ontdek je vanzelf of het iets voor je is.

Los daarvan, zijn dit 9 tips om beginnen met yoga makkelijker en leuker te maken.

1. Ga er open in en leg de lat laag

Mijn eerste yogales ging niet meteen van een leien dakje. Ik zag mensen houdingen aannemen waarvan ik me afvroeg hoe ik mijn ledematen in vredesnaam in zo’n pose kon wurmen. Ook keek ik continu bij de yogadocent af wat de bedoeling was, maar was mijn ogen richten op de docent in combinatie met ondersteboven een vogelnest nadoen niet altijd even praktisch (lees: motorisch vrij onmogelijk).

Ondanks die eerste ongemakkelijkheden probeerde ik niet direct te denken “Dit kan ik niet, ik haak af!”. Ik denk dat het belangrijk is voor alles waar je net aan begint om in gedachten te houden “Dat ik het doe, is goed genoeg!”. Je hoeft niet meteen goed te zijn en alles te kunnen en snappen. Het is al complimentwaardig dat jij hier zit en je kwetsbaar opstelt door iets nieuws te proberen.

Dus schrijf yoga niet meteen af als je poses maar ingewikkeld vindt of als na een half uur al door je hoofd schiet “Nah, niks voor mij!”. Mijn ervaring is dat de dingen waar je de meeste weerstand bij voelt soms juist de dingen zijn die je het meest helpen. Zo heb ik heel lang geroepen dat yoga en meditatie niets voor mij waren, omdat ik mezelf geen heel zen persoon vind. Maar juist dáárom is het wel iets voor mij. Met yoga en meditatie leer je rustiger te worden. In het begin dwalen je gedachten misschien nog af en krijg je er juist onrust van om stil te zitten. Maar na een tijdje ging het bij mij steeds beter en merkte ik “Verrek, dit is toch wel mijn ding!”.

Dus houd vol, ga door je weerstand heen en gun het jezelf ook om ergens een beginneling in te zijn. Bij nieuwe dingen word je altijd even uit je comfortzone gesleurd. Maar dat is ook juist het leuke eraan.

beginnen met yoga 11

2. Ontdek wat voor jou werkt: de yogaschool, online les of YouTube-yoga

Beginnen met yoga kun je op allerlei manieren doen. Je kunt lessen volgen in een sportschool of bij een speciale yogaschool (vaak met een abonnement of strippenkaart). Je kunt ook online yogalessen volgen of je kunt zelf met YouTube-video’s aan de slag gaan. Als je een manier vindt die bij jou en je agenda past, helpt dat al enorm om daadwerkelijk te beginnen met yoga.

Yogalessen in een sport- of yogaschool

Ik ben zelf destijds gestart met yogalessen in een sportschool. Dit zijn in mijn ogen de belangrijkste voordelen van een live yogales als je net gaat beginnen met yoga.

 • Een docent kijkt mee of je de oefeningen goed uitvoert. Daardoor neem je niet per ongeluk een houding aan die niet goed is voor je lichaam.
 • Door het abonnement of de strippenkaart heb je een extra stimulans om consequent met yoga aan de slag te gaan.
 • Je ontwikkelt een yogaritme: de lessen zijn steeds op een vast moment. Je reserveert er dus automatisch tijd voor. Bij yoga thuis doen moet je de discipline zelf bij elkaar schrapen.
 • Je hebt misschien leuk contact met anderen die ook aan de yogales meedoen.

Ik vond alleen ook een paar dingen minder fijn aan yogales in een sportschool volgen. Dit zijn in mijn ogen de nadelen:

 • Je zit bij sommige sportscholen – in elk geval die waar ik sportte – vast aan een vaste dag/avond. Dat komt alleen niet altijd goed uit.
 • Ik voelde me verplicht om na de yogales met andere mensen na te praten, terwijl ik eigenlijk gewoon zin had om naar huis te gaan. Uiteraard kun je ook gewoon naar huis gaan, maar ik voelde een sociale druk om dat niet te doen.
 • Je hebt reisafstand naar de sportschool of yogaschool, waardoor een yogales meer tijd kost dan alleen de lestijd zelf.
 • Verder betaal je er natuurlijk kosten per les voor. Bij onze sportschool zat je zelfs vast aan een compleet sportschoolabonnement, terwijl ik alleen voor de yogalessen kwam.

Online yogalessen

Een andere optie is om online lessen te volgen bij een yogadocent. Er zijn steeds meer yogadocenten die dit aanbieden, zowel in groepsverband als één op één. Een online yogales heeft ook een paar voordelen:

 • Je hebt geen reistijd, wat deelnemen makkelijker maakt tussen de dagelijkse drukte door.
 • Tegelijkertijd heb je wel de stok achter de deur van een bepaald lesmoment dat vast in de agenda staat.
 • Je doet het vaak gezellig met anderen, maar hoeft minder bezig te zijn met anderen en wat zij mogelijk van je vinden.
 • Je zit in je fijne thuisomgeving en dus niet in een drukke sportschool.
 • Je voelt minder druk om na zo’n les te blijven plakken of met anderen te praten.
 • Het kost vaak minder dan yogales in een sportschool.

Aan de andere kant heb ik bij online lessen de neiging om per ongeluk oefeningen verkeerd te doen. Een docent kan je minder makkelijk corrigeren dan bij een echte les.

Yoga via YouTube-video’s

Op dit moment doe ik yoga via YouTube-video’s. Ik leg dus gewoon thuis mijn yogamat neer en volg dan een gratis les die op YouTube staat. Zelf kijk ik o.a. de video’s van Studio Natuurlijk (die zijn wel deels in het Engels). Die zijn al van een paar jaar geleden, maar ik vind haar een heel fijne yogadocent.

Wat ik fijn vind aan yoga met YouTube?

 • Je kunt op deze manier yoga doen wanneer je maar wilt en zit dus niet vast aan een bepaald moment. Dat werkt voor mij heel fijn als ik wat druk ben of niet zo’n zin heb om één vaste avond per week weg te zijn.
 • Het is gratis.
 • Je kunt ook kortere yogalessen opzoeken. Zo bestaan er yoga-sessies van 15-20 minuten.
 • Je kunt nog eens wisselen van docent (zonder dat je daarvoor een abonnement hoeft op te zeggen).
 • Je kunt allerlei soorten yoga en typen oefeningen proberen.
 • Je zit niet in een groep met andere mensen, wat fijn kan zijn als je veel stilstaat bij mogelijke meningen van anderen.

Ik merk dat dit dan laagdrempeliger voelt. Tegelijkertijd moet je voor yoga thuis wel meer discipline opbrengen om het ook echt te doen. Ook is het aanbod aan online yogalessen beperkt, is niet elke online docent even fijn en kan een docent je niet corrigeren.

Persoonlijk zou ik, als je net begint met yoga, wel aanraden om dat in elk geval een paar lessen bij een docent te doen. Ik had zelf bijvoorbeeld de neiging om per ongeluk lichaamsdelen te overstrekken of oefeningen niet goed uit te voeren. Dan is het fijn als een docent dat tegen je zegt en je niet weken zo doorgaat. Als je al wat yoga-ervaring hebt, werkt zelf yoga doen in mijn ogen wel heel fijn.

beginnen met yoga 4

3. Blok er structureel tijd voor in je agenda (en maak het klein)

Ik weet van mezelf dat de uitspraak “Ik ga deze week wel ergens yoga doen” bij mij meestal niet veel goeds betekent. De kans is groot dat ik dan op zondag denk “Hè weer niet gelukt!” en me hetzelfde voorneem voor de week erop. Voor mij werkt het beter om structureel yogatijd in te plannen in mijn agenda. Maak er een afspraak van met jezelf, zodat je het ook echt gaat doen.

Wat mij ook hielp, is om het niet meteen al te groot te maken. Ja, je kunt yogalessen volgen van 1,5 uur. Maar je kunt ook een snelle yogasessie doen van 20-30 minuten. Dat is zó behapbaar dat het zelfs in de meest volle week nog ergens in te passen is. Dus schiet jij al snel in de “Geen tijd voor!”-modus? Kijk dan of je bijvoorbeeld 3x per week 20 minuten yoga kunt doen in plaats van 1x per week een uur. Dan past het makkelijker in je agenda.

Bovendien is het – zo heb ik gemerkt – een kwestie van prioriteit maken. Vrije tijd (of een uur over voor yoga) komt meestal niet vanzelf aanwaaien. Als je met jezelf afspreekt dat je hoe dan ook deze week een keer yoga gaat doen, is de kans al veel groter dat het lukt.

beginnen met yoga 7
beginnen met yoga 17
beginnen met yoga 13

4. Haal de juiste (en lekker vrolijke) yogaspullen in huis

Ik kan uit ervaring zeggen dat goede yogaspullen een verademing zijn. Ik heb heel lang yoga gedaan op een oud yogamatje van Bart dat veel te zacht was voor mij. Ik heb zelf veel liever een iets harder matje en lig daar ook prettiger op. Lucky me, van de fijne yoga-webshop Superyoga ontving ik een heerlijke yogamat van het merk Manduka. Het is de ‘PROlite mat Indulge’ en hij is fantastisch. Bart raadde me op basis van zijn yoga-ervaringen aan om een mat van dit merk te nemen. Die schijnen jarenlang mee te gaan, zijn ecologisch gemaakt en ik vind ze vooral onwijs fijn qua structuur. Ook handig: als je het matje oprolt, “plakt” het vanzelf aan elkaar. Geen moeilijk gedoe meer met tasjes om de mat op te bergen! Ik koos voor de paarse variant. Ik durf bijna niet te zeggen waarom… We hebben een paarse tint voor onze zolder in gedachten, waar we een klein yogahoekje gaan maken. Tja, als je je yogamat-kleur kunt matchen met de muur, waarom niet? 🙂

Verder heb ik sinds twee jaar een echt goede, stretchy yoga-broek. Ik trok eerst voor yoga altijd gewoon een joggingbroek aan, maar dat vond ik totaal niet fijn. Als je dan met je benen in de lucht ligt, zakt de broek van je enkels. Een goede yogabroek vind ik dan ook een must. Dan beweeg je veel fijner. Ik heb zelf een broek van het merk Girlfriend Collective. Dat is een heel fijn duurzaam merk met mooie yoga- en sportkleding. Verder kreeg ik zelf als advies om naar rustige yogalessen altijd een warme trui mee te nemen. Bij actieve lessen heb je aan een ademend shirt vaak genoeg. Maar als je een rustige yogales doet, is verwarmende kleding fijn. In elk geval hartje winter.

beginnen met yoga 15

Daarnaast heb ik sinds kort een nieuwe aanwinst. Ook die komt van Superyoga. Het is een meditatiekussen. En niet zomaar één: ik werd compleet verliefd op de fantastische teddy-stof. Ziet het er niet schattig uit? Het kussen is van het merk Lotus en heet ’teddy halve maan’. Ik vind de meditatiekussens zelfs zo mooi dat we ze – als we de kussens niet gebruiken – ter decoratie op de slaapkamer leggen.

Tijdens yogasessies pak ik dit kussen er dus standaard bij. Bij sommige houdingen is het belangrijk om goed rechtop te zitten. Een meditatiekussen helpt je daarbij. Ik heb zelf – als ik niet oplet – de neiging om onderuitgezakt als een zoutzak erbij te zitten of om mijn schouders scheef te laten hangen. Op een meditatiekussen zit ik automatisch meer rechtop. Daarnaast is zo’n kussen fijn bij bepaalde zithoudingen tijdens een yogales of bij het mediteren.

5. Niet zeker van yoga? Probeer verschillende yogavormen

Er bestaan allerlei vormen van yoga. In het begin kon ik ook moeilijk wegwijs worden in termen als “vinyasa” en “ashtanga”. Het klonk allemaal tamelijk exotisch en ik moest er een paar Google-sessies aan wijden voordat ik enig idee had wat de verschillen waren. Nog steeds heb ik geen flauw idee wat sommige namen inhouden. Maar het is in elk geval goed om te weten dát er zo veel soorten yoga bestaan. Misschien probeer je één yogavorm en denk je daarna “Nah, dit was het niet helemaal!”. Kijk dan verder naar andere vormen van yoga.

Ik heb bijvoorbeeld ook eens poweryoga gedaan. Dat is een actievere yogavorm waarbij de oefeningen elkaar snel afwisselen en je je spieren veel gebruikt. Deze vorm van yoga is gericht op je lichaam op allerlei manieren gebruiken. Zelf vond ik dat best tof. Ik heb juist bij heel rustige dingen soms de neiging om af te dwalen. Als ik iets actiever bezig ben, vind ik het makkelijker om bij die activiteit te blijven.

Dus als je bang bent dat yoga te rustig voor je is, overweeg dan eens poweryoga of een andere heel actieve yogavorm. En neem sowieso gewoon eens verschillende proeflesjes (desnoods lessen op YouTube), zodat je verschillende vormen van yoga kunt ontdekken.

Schrijf niet te snel yoga in zijn geheel af. Dat je één type yoga niet zo boeiend vindt, betekent nog niet dat de rest ook niet jouw ding is. Laat je verrassen.

En heb je juist behoefte aan heel rustige yoga, bijvoorbeeld omdat je in een periode van herstel of ziekte minder aankunt? Dan kun je ook gericht op zoek gaan naar yogavormen die daarbij passen. Zo bestaat er postnatale yoga voor vrouwen die net bevallen zijn.

beginnen met yoga 3

6. Leg de lat tijdens yogalessen niet te hoog

De meeste yogadocenten roepen regelmatig “Doe alleen wat goed voelt voor jou”. En zo is het ook. Het is goed om je lichaam soms wat op te rekken en te ontdekken dat je leniger bent dan je denkt. Maar je hoeft niet verder te gaan dan je lijf aankan. Het is heel logisch dat je als yogabeginner niet meteen alles kunt. Of dat je misschien een houding maar 5 in plaats van 10 seconden volhoudt. Mijn fout bij de eerste yogalessen was dat ik te fanatiek alles wilde kunnen. De volgende dag had ik tergende spierpijn. De dag erna was het nog niet weg. Een beetje spierpijn is niet erg. Maar ga niet over je eigen grenzen heen. Merk je dat iets echt pijn doet, stop dan of kijk of je een meer laagdrempelige houding kunt aannemen.

Er wordt ook wel gesproken over “groeipijn” en “blessurepijn”. Groeipijn komt doordat je iets doet wat je niet gewend bent en uit je comfortzone gaat. Dat kan een beetje pijn doen, maar is te overzien. Blessurepijn betekent dat je jezelf overstrekt en meer doet dan je lichaam aankan. Dat is niet de bedoeling.

7. Eet niet vlak voor de yogales

Yup, been there, done that. Yoga doen na het eten vind ik niet enorm comfortabel. Misschien maakt je maag midden in de yogales knorrende geluiden en voel je je daar vervelend bij (wat overigens niet nodig is; elk lijf maakt geluid!). En anders kan je volle maag ook in de weg zitten bij yogaoefeningen. Dus kijk of je al verder van tevoren kunt eten of plan je yogales zo in dat je daarna pas avondeet.

Goed drinken schijnt wel heel belangrijk te zijn trouwens, met name voor en direct na de yogales. Ik heb dan ook altijd trouw een Dopper-fles naast me staan om na de yogasessie goed bij te drinken.

beginnen met yoga 16

8. Focus op wat beginnen met yoga je brengt

Vooruitgang gaat niet altijd zo snel als je wilt. Er zullen altijd mensen zijn die een oefening makkelijker afgaat of bij wie alles er vol souplesse en elegantie uitziet, terwijl jij het gevoel hebt “maar wat te doen”. Maar laat je niet gek maken. Focus op jouw vooruitgang. Wat kun jij nu al wat je laatst nog niet kon? Merk je dat je al iets leniger bent dan toen je de eerste keer op de mat stond? Heb je minder stress in je lijf? Yoga draait niet om zo goed mogelijk een hele reeks oefeningen uitvoeren. Het draait om de resultaten die jij voor ogen hebt. Wat wil jij ermee bereiken? Houd dat voor ogen en wees trots op elk beetje vooruitgang dat je daarin merkt.

9. Gooi de gedachte uit het raam dat “jij geen yoga-persoon bent”

Iedereen kan yoga doen en kan daar beter in worden. Daarvoor hoef je geen hypermobiel lichaam te hebben, je been in je nek te kunnen leggen of de rust zelve te zijn. Op het internet barst het van de stereotype-plaatjes van extreem lenige mensen die zich in spagaatachtige houdingen werpen of drie minuten in handstand staan. Maar echt iedereen kan iets met yoga doen. In mijn yogales zat bijvoorbeeld ook een man van 70, en hij vond het nog hartstikke leuk ook.

Dus zet stap 1 als jij wilt beginnen met yoga: doe het gewoon. Schuif je weerstand opzij en zet je vooroordelen tijdelijk in de ijskast. Probeer het. Het liefst vaker dan eens. Want als die ene yogadocent of die ene yogales niet helemaal jouw ding is, dan misschien de volgende les of docent wel.

En vooral: geniet ervan. Geniet van de yogamomenten zelf, van de tijd voor jezelf die je ermee pakt én van wat het je hopelijk brengt. Ik merk in elk geval dat mijn rust in mijn lijf en hoofd meer terug is sinds ik weer regelmatig mijn yogamat uitrol in de woonkamer. Als we straks hét paarse yogastekkie op zolder hebben dat ook nog eens matcht met onze yogamatten, ga ik vast met nóg meer plezier op die mat zitten. #kanniewachten

Heb jij weleens aan yoga gedaan of lijkt het je wat om te doen?

1 1
1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Maria 26 maart 2024 op 7:42 am - Beantwoord

  Ik gebruik al een paar jaar de app Down Dog. Elke ochtend en avond even 10 min om in je lijf te komen. De app wisselt steeds met oefeningen en je kunt er heel veel verschillende vormen van yoga vinden en uitproberen. Zo laagdrempelig werkt voor mij heel chill om het vol te houden.

 2. Daenelia 26 maart 2024 op 8:39 am - Beantwoord

  Ik heb wel tijdens de lockdowns yoga-lessen gevolgd via een zoom-verbinding en het leuke was dat de les gegeven werd door een collega van werk (die ook gediplomeerd yoga instructeur is – geen ‘juf’ :P). Dat was leuk, maar ik kon toch niet wachten om gewoon weer krachttraining te doen in combinatie met full-body cardio/kracht workouts. Het nadeel van yoga, voor mij, is dat ik mezelf niet voldoende uitgedaagd vindt. Het is best makkelijk om te denken ‘is wel goed zo’ en dan niet alles uit die 20 minuten te halen. Terwijl mij trainer mij altijd weet te overtuigen om net iets meer te doen dan ik comfortabel vind. En dat is prima (want ik heb in 7 jaar echt nog nooit een blessure gehad). Ik zag daar ook sneller resultaat mee dan met yoga. Maar yoga kan natuurlijk prima werken voor een ander, die juist weer niks ziet in gewichten, dumbells en rare apparaten.
  Yoga leunt natuurlijk ook heel sterk op spierkracht: het is een continue aanspannen van alle spieren in je core en dat is wel heel goed voor je lichaam. Het is niet ontspannen liggen mediteren 😛

 3. Ina 26 maart 2024 op 3:27 pm - Beantwoord

  Ik heb een tijd yoga gedaan bij een docente, maar tijdens mijn zwangerschap ermee gestopt, en ik er eigenlijk sowieso een beetje klaar mee was 🙈. Dat was wel een heel veelzijdige groep, van studenten tot 60+ers, dus maakte ik me nooit druk of bepaalde houdingen wel of niet zouden lukken 😅, belangrijk is dat je vooral naar je lichaam luistert.

 4. Simone 26 maart 2024 op 4:05 pm - Beantwoord

  Ik heb best een tijdje yoga in een yogaschool gevolgd. Maar uiteindelijk daar gestopt. Ook wel eens thuis geprobeerd, maar ik heb dan niet genoeg discipline om me om te kleden en yoga te gaan doen. Laatst ontdekte ik Pilates. Wat me helemaal fantastisch lijkt. Alleen nu zijn ze net gestopt met lessen in de avond. Super jammer. Ik ben dus nog een beetje zoekende…

Recente blogs

7 goede gewoontes die ik kan aanraden

25 oktober 2019|Lifestyle, Zelfliefde|

Zo nu en dan probeer ik mezelf weer eens een gewoonte aan te leren. De ene keer mislukt dat totaal (zoals de zoveelste poging om elke avond te lezen), de andere keer gaat het me wel verrassend goed af. Vandaag wil ik me richten op de gewoontes uit die laatste categorie. Want soms blijken gewoontes zo fijn dat ik ze maar wat graag vasthoud. Dit zijn 7 kleine goede gewoontes die ik zeker kan aanraden. (Hopelijk zonder als een weet-het-allemaal-wel-persoon te klinken. Want hé, ik heb ook genoeg slechte gewoontes die ik je niet bepaald zal aanbevelen.)

4 mooie lessen die ik leerde in 2019

30 december 2019|Persoonlijk|

2019 was een mooi jaar, maar ook een bewogen jaar. Er waren grote hoogtepunten en een paar keer ook verdrietige dieptepunten of kleine mental breakdowns. Een lijstje met dieptepunten en hormonale buien delen, leek me voor zowel jou als mij geen al te gezellig idee. Ik pak het liever vrolijk aan. Daarom deel ik in dit artikel 4 belangrijke lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd. Door soms te vallen, maar vooral door vaker dan soms weer overeind te krabbelen.

Dankbaarheid | Waar was ik de afgelopen tijd dankbaar voor?

23 juni 2019|Persoonlijk, Positiviteit|

Dit is niet de eerste keer dat ik dankbaar stilsta bij een aantal dingen waarvoor ik absoluut in mijn handen mag wrijven. Dankbaarheidslijstjes helpen mij om me bewust te zijn van dingen die zo "gewoon" lijken, maar dat zeker niet zijn. Dat kunnen grote dingen zijn als het huis waar je woont of de partner naast wie je elke ochtend wakker wordt, maar er zijn ook piepkleine dingen die bijzonder genoeg zijn om dankbaarheid voor te voelen. Dit zijn 25 dingen waar ik de laatste tijd dankbaar voor was.