bemoedigende woorden

15x bemoedigende woorden voor als je het moeilijk hebt

 • 15 september 2022
 • 3 Reacties

Soms, als je lamlendig op de bank ligt, piekert over het leven of je afvraagt of je ooit nog wel vooruit komt, heb je gewoon behoefte aan de juiste woorden. Een tekstueel steuntje in de rug dat je weer de moed geeft om door te gaan. Of om überhaupt te gaan. Bemoedigende woorden dus! Sinds het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ op mijn nachtkastje ligt, merk ik dat een paar lettercombinaties achter elkaar soms alles zijn wat je nodig hebt. Daarom voor als jij dat nodig hebt: 15 bemoedigende woorden waar ik zelf troost uit haal. Laat ze op je inwerken, lees ze opnieuw en opnieuw, of spreek ze uit naar iemand anders die ze goed kan gebruiken.

Bemoedigende woorden voor lastige periodes

 1. Je bent altijd sterker dan je denkt. Ook al krijg je kilo’s aan emotionele bagage op je bordje en lijkt de wereld voor je neus in te storten, jij bent sterk. Ik herhaal: jij bent sterk. Vaak vragen we ons van tevoren af hoe we ons ooit door een lastige periode heen gaan ploegen. Ik heb het me tijdens mijn eetstoornisherstel ook vaak afgevraagd. Het was alsof ik de Mount Everest moest beklimmen zonder gereedschap en klimervaring. Maar uiteindelijk is het toch gelukt. Sindsdien geloof ik: wat er ook gebeurt en hoeveel rotte tomaten het leven ook naar je gooit, jij kunt dit aan. Kijk maar eens naar alle moeilijke dingen die je al hebt overleefd. Waarom zou je dit dan niet ook nog kunnen?
 2. “Everything will be okay in the end. If it’s not okay, then it’s not the end.” Niet mijn eigen bemoedigende woorden, wel die van Ed Sheeran. Ik vond ze te mooi om niet te copy-pasten in dit lijstje. “Het komt goed, schatje!” (ken je die woorden nog uit de old school Roosvicee-reclame?) zijn woorden die ik mezelf influister als ik me suf pieker over hoe het gaat lopen. Het is goed om je te beseffen dat dingen vaak op hun pootjes terecht komen en dat ook als dat niet zo is je er vaak een weg in vindt. Misschien met hulp of door een plan B te bedenken, maar jij komt er hoe dan ook wel.
 3. Er is maar één persoon voor wie je het altijd goed moet doen: jijzelf. Natuurlijk is het frustrerend als mensen niet achter je keuze staan. Of – nog erger – als je ongevraagde adviezen op je afgevuurd krijgt om hetvooral anders te doen. Maar hoe graag je ook wilt, je kunt niet iedereen naar de pijpen dansen. Zelfs als jij springend van enthousiasme en weldoordacht een nieuwe weg inslaat, zijn er nog mensen die daar hun bedenkingen bij hebben. Laat het los. Je kunt anderen niet altijd blij maken. Er is maar één persoon die je het altijd naar de zin kunt maken: jij.
bemoedigende woorden
Deze gedichtjes heb ik allemaal zelf met liefde geschreven en verschenen eerder op mijn Instagram-account @vakervrolijk.
 1. “Jouw negatieve gedachten zijn maar bedacht, het is aan jou waar jij in gelooft.” Hoe jij over jezelf denkt, is niet altijd de waarheid. Zie je gedachten als in elkaar gekleide hoopjes. Ooit door jouzelf gefabriceerd of misschien door anderen (onterecht?) in je hoofd geprent. Net zoals je er als kind heilig in gelooft dat Sinterklaas bestaat en later leert dat je al die tijd voor de gek bent gehouden, zo kun je ook gaan inzien dat jouw gedachten het altijd bij het verkeerde eind hadden. Realiseer je dat alleen jij je belemmerende overtuigingen uit het raam kunt kieperen. Jij kunt vandaag besluiten om de reset-knop in te drukken. En nee, hardnekkige overtuigingen laten zich niet in één keer uitwissen. Maar je kunt wel tegenbewijs verzamelen en jezelf steeds meer aanleren dat je hoofd het bij het verkeerde eind had.
 2. “Donkere wolken zijn niet voor eeuwig.” Op het moment zelf voelt het misschien alsof de zon nooit meer gaat schijnen. Alsof je zo diep in de put zit, dat je daar onmogelijk ooit uit kunt klimmen. Maar echt, zelfs de zwartste periodes gaan voorbij. Misschien wordt het een heuse klimtocht, heb je er een uitgestoken hand bij nodig of moet je iemand zoeken die met jou de wolken weg kan blazen. Maar blijf geloven dat duisternis niet voor altijd is. Er komt een moment dat de zon ook voor jou weer schijnt en dat je dat juist door die donkere wolken nog meer waardeert. Ik heb tijdens mijn eetstoornis ook ergens onderin een ravijn gestaan, denkend dat die lastige situatie voor altijd was. De weg omhoog was niet makkelijk, maar was het 100% waard en heeft me heel veel meer zonnestralen opgeleverd.
 3. “Elke verandering begint met één kleine stap.” Niemand anders kan jouw leven een drastische ommezwaai geven. Mensen kunnen je hooguit navigatietips geven; alleen jij kunt het DOEN. En ja, die beslissing kun je elke dag nemen. Je hoeft daarvoor niet in één klap het stuur compleet om te draaien. Stuur lichtjes bij en zet die ene stap die wél haalbaar is vandaag. Hoe spannend het ook is, kijk naar wat binnen jouw handbereik ligt en wat je met hooguit een piepklein beetje koudwatervrees kunt doen. Dat is waar verandering begint.
bemoedigende woorden
 1. “Durf een keer te struikelen en dan weer te gaan staan.” Laat je nooit weerhouden om stappen te zetten uit angst om te falen. Zolang je er niet voor gaat, kun je ook niet merken dat je misschien helemaal niet onderuit gaat. Hoe langer jij bovenaan de duikplank blijft piekeren over hoe hoog de sprong en hoe diep het water wel niet is, hoe spannender het wordt. Realiseer je dat er niet heel veel ergs kan gebeuren. In het ergste geval ga je kopje onder of struikel je inderdaad hard over een boomstam. Maar wat dan nog? Je kunt altijd weer opkrabbelen. Wat eelt op je voet en een les rijker. Elke fout brengt je dichterbij de manier waarop het wél lukt.
 2. “Help” is het dapperste wat je kunt zeggen. Die woorden heb ik opgestoken uit het boek dat barst van de bemoedigende woorden: ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’. Vaak denken we dat je pas dapper bent als je je eigen boontjes dopt, snel je tranen droogdept en weer door holt. Maar het is pas écht dapper als je tranen laat stromen, je 235 ballen laat vallen en een vriend huilend opbelt dat het niet meer gaat. Je kunt je wel alleen voelen, maar je hoeft niet alleen te zijn. Vraag om wat je nodig hebt en trek aan de bel. Ook als de ander geen oplossing paraat heeft, heb je in elk geval je tranen laten vallen en een hand gehad om in te knijpen. Dat lucht al op.
 3. “Je bent vrij als een vlinder. Altijd.” Voelt het alsof je verstrikt zit in de meest benauwende kooi? Heb je het idee dat je muurvast zit in je huidige situatie? Weet dat er altijd een kiertje is waardoor je kunt ontsnappen. Jij hebt de keuze om te gaan en staan waar je wilt. Je bent elke dag vrij om vandaag dingen anders te doen dan gisteren. Vrij om je stapje voor stapje los te wrikken van labels die mensen op je plakken of van patronen die je jezelf hebt aangeleerd. Vrij om vandaag iets te doen waar je wel zin in hebt. Ik zocht zelfs een vlinderketting uit om mezelf daaraan te herinneren. En ik schreef er dit artikel over met nog meer bemoedigende woorden.
bemoedigende woorden
 1. “Je bent het allermooist als je van jou ook jij mag zijn.” Je maakt moeilijke periodes veel lichter voor jezelf als je stopt met jezelf in hokjes wurmen waarin je niet past. Laat los dat jij altijd maar lief, verlegen en aardig zijn als mensen je zo zien, of dat je jezelf tot extravert moet ontpoppen als je eigenlijk het liefst in je uppie thuis op de bank zit. Het wordt allemaal makkelijker als je jezelf mag zijn. En weet je wat het mooie is? Iedereen die echt van je houdt, wil ook maar één ding: dat jij bent wie je wilt zijn. Gun het anderen en gun het jezelf om 100% als jou door het leven te gaan.
 2. “Al is straks alles anders, zeker is dat jij nog staat.” Als je leven op z’n kop staat of als dat eraan zit te komen, kan dat je intense kriebels bezorgen. Mij – als persoon die niet dol is op veranderingen – wel in elk geval. Maar weet dat tussen alles wat anders wordt door, sommige dingen altijd hetzelfde blijven. Eén daarvan is dat je altijd jezelf meeneemt. Jij met je krachten, je talenten, het eelt op je voeten en alle levensbagage die je nodig hebt om het er goed van af te brengen. Ook al gaat er een heuse wervelwind door je leven, je kunt altijd bouwen op jezelf. Vertrouw erop dat jij jezelf hierdoorheen sleept en altijd weet wat goed is voor jou.
 3. “Volgend jaar kan alles anders zijn.” Als een situatie in het verleden uitzichtloos voelde voor mij, dan hield ik mezelf deze bemoedigende woorden voor. Soms lijken moeilijke dingen op dat moment kolossaal. Het kan voelen alsof je al eeuwen in deze situatie zit en geen stap verder komt. Bedenk op al die momenten dat je er volgend jaar totaal anders bij kunt zitten. Misschien is tegen die tijd je droom wél uitgekomen, heb je een hoop narigheid van je afgeschud of heb je een flinke groei doorgemaakt. In een jaar kan heel veel gebeuren. Blijf geloven dat het beter wordt. Dat kan de moeilijke dingen op dit moment een beetje verlichten.
Gedichten6
 1. “Wat je ook gehoord hebt, met jou is heus niets mis.” Deze bemoedigende woorden zijn voor jou voor als je hier ooit aan twijfelt. Nare woorden kunnen raken; misschien wil je ze het liefst hardhandig uitgummen. Dat zal niet in één keer gaan. Maar alles begint met niet meer twijfelen aan jezelf, maar aan wat gezegd is. Had diegene het wel bij het juiste eind? Gaan die woorden wel over wie je nu bent? Weet dat je goed genoeg bent. Ja, ook nu al.
 2. “Life isn’t about waiting for the storm to pass, it’s about learning how to dance in the rain.” Stormen gaan niet zomaar voorbij. Maar zelfs in de donkerste stormen kun je iets doen om het jezelf makkelijker te maken. Voor de één is dat in knalgele regenlaarzen door de plassen stampen. Voor de ander is het gewoonweg met je vrienden Ben & Jerry op de bank ploffen, jezelf een momentje vrij gunnen, het jezelf toestaan om de boel de boel te laten of je lievelingsliedje grijsdraaien. Doe het!
 3. “Kijk achterom en zie hoe ver je al bent gekomen.” Staar je niet blind op de top van de berg die je nog te beklimmen hebt. Kijk eens over je schouder. Zie je de weg die je al hebt afgelegd? De stappen die je al hebt gezet, ondanks al je angst? Focus niet op wat nog komt en op hoe snel of niet een ander gaat. Kijk naar waar je staat, naar waar je stond en hoeveel verschil daar al tussen zit. Ik ben trots op jou. En ik hoop jij ook op jezelf.

Wat vind jij de mooiste bemoedigende woorden?

bemoedigende woorden

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 15 september 2022 op 8:46 am - Beantwoord

  Stuk voor stuk mooie woorden, maar je gedichtje ‘gummen’ springt er voor mij uit. Die ga ik heel goed onthouden.

 2. Johanna 15 september 2022 op 2:23 pm - Beantwoord

  Ik vind 14 en 15 erg mooi. Vooral 14. Volgens mij is (theoretisch) alles mogelijk, misschien niet altijd nu of per direkt, maar ooit of op een bepaalde manier zeker. Succes!

 3. Darina 15 september 2022 op 7:20 pm - Beantwoord

  Hele mooie woorden, vooral nr 15 moet ik echt onthouden. Dat vergeet ik nog weleens te doen.

Recente blogs

7 dingen om meer de tijd voor te nemen

28 april 2020|Persoonlijke groei|

Haasten, rennen, sjezen. Soms lijken de dagen wel een race tegen de klok. Van afspraak naar afspraak. Of - zoals dat in quarantainetijd gaat - van Skype-call naar supermarktbezoekje naar wasmachine. Het is dan misschien verleidelijk om het tempo er flink in te houden. Ook voor mij. Dat terwijl meer de tijd nemen voor sommige dingen je heel veel goeds kan brengen. Niet alleen meer rust in je hoofd, maar ook een hele hoop extra genietmomenten. Dit zijn 7 dingen waar ik daarom vaker de tijd voor neem.

Last van je niet fit voelen? 11 tips (nee, je hoeft niet de sportschool in!)

14 juli 2021|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Bij fit zijn denken we vaak al snel aan afgetrainde types voor wie de sportschool haast een tweede thuis lijkt. Door hun sporttenue heen vang je al een glimp op van hun sixpack en ze leven op een dieet van kale rijst met kip. Maar nee, ik denk dat je fit voelen over veel meer gaat dan dat. Heb jij last van je niet fit voelen? Ik heb mijn gebruiksaanwijzing inmiddels ontdekt en deel graag wat mij helpt om mijn energieniveau op te krikken zonder me in het zweet te werken op de hometrainer.

Alleen wonen en eenzaamheid | 11 tips tegen een eenzaam gevoel

25 juli 2019|Persoonlijke groei|

Alleen wonen en eenzaamheid. Het is geen onderwerp waar veel over wordt geschreven. Als je leest over mensen die een nieuwe woning betrekken, lees je vooral over de mooie kanten: de vrijheid, verantwoordelijkheid en eigen keuzes. Maar alleen wonen kan ook een keerzijde hebben: eenzaamheid. Het is iets waar veel meer mensen mee kampen dan je soms denkt, ook jongeren. Ook ik vond alleen wonen best wel wennen. Want bij wie kun je dan je verhaal kwijt? Gelukkig heb ik daarin steeds meer mijn weg gevonden. Ik deel graag mijn ervaringen en geef 11 tips tegen eenzaamheid.