geboren in de '90s

Ben ik een typisch 90’s-kind als ik…

 • 19 augustus 2022
 • 23 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

De opmerking “vroeger toen ik op school zat” komt de laatste jaren beangstigend vaak over mijn lippen. Als ik besef dat ik blijkbaar over “vroeger” kan spreken, dat ik uit het pre-mobiele-telefoon-tijdperk kom en dat tieners van nu me vreemd aankijken wanneer ik praat over floppy’s, cd’s en portable dvd-spelers, dan voel ik me soms stokoud. Des te leuker vind ik het als ik foute “Je bent een 90’s kind als…”-memes tegenkom op social media. Tijd om er zelf een lijstje van te maken! Attentie mede-90’s-mensen: ik ben toch vast niet de enige die met warme gevoelens terugdenkt aan deze dingen.

Ben ik een typisch 90’s kind als ik…

 • vroeger fanatiek Diddl-plaatjes heb gespaard en op vrijdagavonden bij ruilbeurzen uithing om zeldzame blaadjes voor nog zeldzamere blaadjes te ruilen? 
 • …de periode van The Ketchup Song bewust heb meegemaakt? 
 • Pokémon-kaarten spaarde (nog tijdens de eerste rage) en op het puntje van mijn stoel zat toen dé film met Mewtwo uitkwam? Overigens hoor ik van mijn ouders nog steeds dat ze nog nooit zo’n saaie film hebben gezien als die.
 • ik het idee heb dat mensen die in het jaar 2000 zijn geboren nu een jaar of 15 zijn? Sorry als jij uit dat jaar komt!
 • …heel lang trots een zelfgemaakte Scoubidou-sleutelhanger aan mijn sleutelbos had hangen?
 • Baantjer een steengoede tv-serie vond waar ik als twaalfjarige na een goede onderhandeling met mijn moeder op vrijdag voor mocht opblijven en waar ik oprecht soms ‘s nachts wakker van lag? Ik heb alle afleveringen vijf jaar geleden teruggekeken (tip: de meeste staan op YouTube) en dat was op z’n zachtst gezegd nogal een teleurstelling. Hoe kon ik dat ooit bloedstollend spannend vinden?

…ik fanatiek Snake heb gespeeld op de koelkasttelefoon (lees: hippe Nokia met antenne) van mijn vader? 

 • …ik zelf jarenlang dolgelukkig was met mijn roze openklapmobiel met T9-toetsen? Die liet ik overigens gerust twee dagen in mijn la liggen. Sms’jes stuurde ik nauwelijks, want per 160 tekens moest je al snel 15 cent afrekenen. Met mijn langdradigheid in sms-verkeer tikte dat aardig aan. Zeker voor een arme middelbare scholier.
 • e-mail gebruikte als communicatiemiddel met vriendinnen? Zo had ik enorme mailwisselingen met gemiddeld drie tong-uitstekende emoji’s per zin met een vriendin.
 • …op school de hele dag moest aankijken tegen mijn mede-pubers met te hoog opgetrokken Björn Borg-onderbroeken? Tja, ik snapte ook wel dat je je boxershort wilt laten zien als je er € 20 voor hebt neergeteld. Ik was zelf de Stille Willy die lekker haar eigen ding deed en weinig had met rages, dus deze onderbroekenhype heb ik aan me voorbij laten gaan.
 • …de Girlz en Hitkrant las in de bibliotheek en dan vooral snel bladerde naar de vragenrubriek, in de hoop dat andere wanhopige pubers dezelfde vragen zouden insturen als waar ik al heel lang mee zat (wat te doen tegen puistjes, hoe je moet zoenen, wat je moet doen als je wanhopig verliefd maar ook te bang om dat te zeggen bent – dat soort zestienjarige-meiden-hoofdbrekers).  
 • …ik alle cd’s van K3 (de eerste K3samenstelling met vrouwen die nu blijkbaar al de 40 ver voorbij zijn – hoe dan?!) in mijn kast had liggen en nog steeds liedjes als ‘Oma’s aan de top’ en ‘Alle kleuren’ woord voor woord kan meezingen?

…ik de cassetterecorder bewust heb meegemaakt en daar bandjes van Kinderen voor Kinderen in stopte om dansjes voor jazzballet voor te bereiden (lees: met mijn slechte gevoel voor ritme iets te improviseren)?

 • …ik op de basisschool les kreeg in het gebruik van floppy’s en daar dan mijn belangrijke documenten op opsloeg? Je kon er soms wel een paar MB op kwijt. Zo zo.
 • …ik op de middelbare school les kreeg over Word met een paperclipvormig poppetje dat er uitleg over gaf? Overigens zat de hele klas voor Piet Snot bij die les, want computers hadden we allemaal op zestienjarige leeftijd al wel door.
 • …op vakantie ging met wegwerpcamera’s en dan vol spanning zes dagen wachtte op mijn Blokker-foto’s en vervolgens teleurgesteld raakte als bleek dat ik de hele vakantie met een vette vingervlek op mijn lens had rondgelopen? Weer mislukt.
 • …soms stiekem van een vriendin een gebrande cd kreeg met daarop met permanent marker de artiestnaam geschreven. Hartstikke illegaal, maar scheelde 20 euro zakgeld!
 • op mijn verjaardag een dvd huurde bij de bioscoop om met vriendinnen film te kunnen kijken. 
 • …ik me de telefooncellen op de hoek van het winkelcentrum herinner? Ja van die cellen die ze in Londen ook hebben, maar dan minder hip. 
 • …ik nog steeds denk dat postzegels € 0,39 kosten terwijl de werkelijke prijs al bijna € 1,00 is?
 • …ik me de tergende ringtones van Crazy Frog nog herinner die je voor veel te veel geld kon kopen?

…we nog op vakantie gingen met alleen boekjes en tijdschriften op de achterbank, omdat iPads, tablets en zelfs portable dvd-spelers toen nog niet bestonden? Vraag me af hoe ik toen de twaalf uur durende ritten naar Frankrijk heb overleefd!

 • …ik telefoonnummers van vriendinnen opzocht in het adresboek van mijn moeder of in onze papieren telefoongids en dan alleen maar kon hopen dat de vriendin zelf en niet haar moeder opnam? Dat bespaarde me een “Hoi met Romy, is Lisa ook thuis?”-vraag.
 • werkstukken inleverde met een WordArt-titel. Die met alle kleuren van de regenboog was mijn favoriet. Verticaal vond ik ‘m nog net iets leuker.
 • gewend was om tien minuten te wachten totdat de computer was opgestart en daar dan niet eens iets van vond? Zou je me nu niet meer moeten wagen.
 • …bij mij thuis zoiets had als een gezinscomputer toen ik een jaar of tien was, waarop we dan om beurten iets mochten doen? Je begrijpt: heuse ruzies kwamen daarvan met twee gamende broertjes en een puberende zus die graag verhalen tikte in Word en haar Hyves-profiel up-to-date wilde houden.
 • ben opgegroeid met Karbonkel op de basisschool en daar ware trauma’s door opliep. Later ontdekte ik door dit tv-programma dat ik niet de enige was. Sterker nog: toen ik het een jaar geleden terugzag in deze documentaire, schrok ik me kapot van sommige fragmenten en snapte ik helemaal waardoor ik er complete nachtmerries van had. Geen idee wie het ooit een goed idee vond om dit aan zesjarigen te laten zien!
 • ik regelmatig verzucht “Wat ben ik blij dat er in ‘mijn tijd’ geen mobiele telefoons waren!”. Ik was al een ontzettend onzeker kind en een nog onzekerdere puber en weet zeker dat het gebrek aan smartphones me een hoop leed heeft bespaard.
 • ik nog steeds niet kan geloven dat ik over iets meer dan een half jaar de dertig aantik, dat mensen om me heen kinderen krijgen, dat ik met Bart naar een rijtjeshuis wil gaan kijken ben en dat ik alweer drie jaar mijn bedrijf heb en en… Waarom gaat de tijd toch zo snel? 

Als jij ook een nineties kid bent, welke herken jij uit dit lijstje?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 19 augustus 2022 op 7:49 am - Beantwoord

  Hahaha, WordArt-titels op werkstukken. Jazeker!
  En ik hoorde dus pas van mensen die van 2000 zijn dat ze gingen trouwen. Kan niet hoor. Mensen van 2000 of daarna blijven in mijn hoofd peuters. Hooguit;).
  Geweldige lijst dit met veel herkenbaars dus. (Oké, ik ben van 1988, maar van de jaren ’80 herinner ik me dus niks.)

 2. Lotte 19 augustus 2022 op 8:11 am - Beantwoord

  Oh heerlijk dit! Ze zijn allemaal herkenbaar haha, geweldig. Ik keek ook al-tijd Baantjer met mijn moeder. We waren helemaal fan. En ik heb nu vaak leerlingen die in 2007 oid geboren zijn. Ik denk dan altijd dat ze een foutje maken als ze dit zeggen :’)

 3. Darina 19 augustus 2022 op 8:54 am - Beantwoord

  Sommige dingen zijn wel herkenbaar, ook al ben ik uit 1978 🙂 Vooral de WordArt titels gebruikte ik veel. En email, dat was het helemaal! Leuk om te lezen.

 4. Ciska 19 augustus 2022 op 10:23 am - Beantwoord

  Hahaha, ik herken ongeveer de helft nog, en ben van eind 1999…. Leuk lijstje!

 5. Geke 19 augustus 2022 op 11:06 am - Beantwoord

  Ik ben net als Darina uit 1978 maar herken er ook veel van.

  En ja, ik ben ook zo blij dat er geen internet of smartphones waren in mijn schooltijd. Dan ging ik vast nooit aan studeren toegekomen zijn. Een boek was al zo’n verleiding soms :). En ook natuurlijk het vastleggen van al die filmpjes en foto’s. Nee, hier nog iemand die zo onzeker was, dat ging vast voor nog veel meer onzekerheid gezorgd hebben.

  Cassettes, ik heb het idee dat die weer helemaal in zijn. Als ik op Vinted cd’s zoek (ja, ook iets niet meer van deze tijd) kom ik zoveel cassettebandjes tegen waar men best veel geld voor vraagt.

  Word-Art, de vaste telefoon (hebben we nog steeds, maar dan een draagbare versie 😉 ), wegwerpfototoestellen, … allemaal heel bekend.
  Heerlijke herinneringen aan de meeste dingen 🙂

 6. Ellen 19 augustus 2022 op 12:21 pm - Beantwoord

  Veel volgers uit 1978, ik ook 🙂 Internet en e-mail was nog nieuw voor me toen ik in 1996 aan de universiteit startte. Ik herinner me nog dat ik naar het rekencentrum van de wetenschapscampus moest fietsen, waar je een e-mail-adres kon gaan aanmaken. Toen we thuis internet kregen, moest je telkens “inbellen” om verbinding te maken, wat met een hoop luid gebiep gepaard ging. En als er iemand op internet zat, kon je ondertussen niet de vaste telefoon gebruiken. Echt, waar is de tijd! Al heb ik soms, bij langere gesprekken, nog wel eens heimwee naar die vaste telefoon waar de hoorn met een snoer aan vast hing: toen verstond ik iedereen luid en duidelijk, terwijl ik nu, met het volume van de draagbare vaste telefoon op maximum, heel goed moet opletten om de persoon aan de andere kant goed te verstaan. En mijn gehoor blijkt ondanks mijn gevorderde leeftijd van 44 toch echt nog niet versleten 😉 Zijn er wel meer mensen die dat hebben? Van telefoons gesproken: toen ik de eerste jaren in het hoger onderwijs zat, hadden de meeste studenten nog geen mobiele telefoon. Voor onze studentenresidentie stonden dus nog telefoonhokjes. Drie stuks voor 320 studenten! Wilde je gewoon even je ouders bellen hoe laat ze je de volgende dag aan het station moesten afhalen, waren er 3 bewoners voor je in de rij die heel hun leven wilden bespreken!

  • Romy 13 september 2022 op 7:46 am - Beantwoord

   Heerlijk om te lezen over jouw herinneringen aan die tijd! Ik moest wel lachen om die drie telefoonhokjes. Dan zijn de mobiele telefoons van nu toch wel echt een uitkomst.
   Ik heb er trouwens ook weleens last van dat ik het geluid van mijn mobiele telefoon nauwelijks versta, dus je bent niet alleen 🙂 Hoewel ik niet goed weet of dat vroeger met vaste telefoons beter was, omdat mijn ervaring daarmee niet al te uitgebreid is 😉

 7. Daenelia 19 augustus 2022 op 1:28 pm - Beantwoord

  Goh, dan voel ik me juist weer zo oud! Jij jonge pieper! 😛
  Ik heb nog VIDEOBANDEN gehuurd.
  Ik heb de jaren 90 heel anders beleefd omdat ik toen al de 20 binnenliep. En ik denk dat ik ook wel andere dingen deed toen ik tiener was. Ik liep overigens op school met en boog om de ene pc heen. Tot ik mijn eigen computer kreeg en ik volkomen los ging en alles inhaalde. Floppy’s en diskettes later, en spellen moeten de-installeren om een nieuw spel te kunnen installeren. Nu heb ik meer geheugen op mijn telefoon en dat is gewoon bizar.

  • Romy 13 september 2022 op 7:43 am - Beantwoord

   Haha, om het in perspectief te zetten: ik heb de video’s van de videotheek ook nog een tijdje meegemaakt. Toen was ik wel wat jonger. Maar ik ken de video’s nog 🙂
   Hilarisch trouwens dat je vroeger een spel moest de-installeren om ruimte te krijgen voor een nieuw spel. Dat herinner ik me ook nog wel. Of floppy’s met een paar MB geheugen. Nu zouden mensen daar waarschijnlijk hardop om moeten lachen.

 8. Johanna 19 augustus 2022 op 1:52 pm - Beantwoord

  Ach… nog een beetje ouder… en casettebandjes waren al een hele vooruitgang, eindelijk konden we onze favoriete hits uit de radio opnemen. Internet kwam pas toen ik al aan het studeren was. En printen deden we op kettingpapier. En dan ook meteen een hele stapel. Meer zal ik niet noemen, dan wordt het een boek. Succes!

 9. Johanne 19 augustus 2022 op 2:23 pm - Beantwoord

  Ik heb welgeteld vier jaar mogen genieten van de jaren 80, dus ik heb vooral heel bewust de jaren 90 meegekregen als kind. Herken dus best heel veel! Ik denk ook altijd aan een bepaald type yoyo (jojo??) waar ik de naam van ben vergeten, Tamagotchi’s en mijn cassettespeler die eindelijk vervangen werd door een echte discman! Oh, en ik had een echte boombox stereo, waar ik dan heel hard Down Under van Men at Work op afspeelde, haha. Ok, blijkbaar heb ik nog meer: ik las niet de Hitkrant, maar had een heus abonnement op de Break Out!. Keek er iedere week weer naar uit.

  • Romy 13 september 2022 op 7:41 am - Beantwoord

   De Break Out! Die ken ik ook nog en las ik vaak in de bieb. Ik herinner me nog de posters van “hunks” van dat moment, die inmiddels ook gewoon alweer de veertig voorbij zijn 😉
   Over de Tamagotchi’s had ik het laatst nog met Bart. Die rage heb ik blijkbaar aan me voorbij laten gaan, maar Bart en zijn zussen waren wel helemaal fan.

 10. Rianne 19 augustus 2022 op 3:14 pm - Beantwoord

  Hier geboren in de mid-jaren 80, maar vooral de jaren 90 daardoor bewuster meegemaakt. En zo herkenbaar die zin: Zo blij dat wij vroeger nog geen mobiele telefoons op school hadden. Ik was ook vrij onzeker op de middelbare school en ik weet zeker dat die mobiele telefoons van tegenwoordig met foto’s en filmpjes maken daar niet aan hadden bijgedragen om dat beter te maken, eerder nog onzekerder. En ja de huiscomputer 🙂 en dan ruzie maken om wie erop mocht haha en dan te bedenken dat nu ieder gewoon zijn eigen pc of laptop heeft en dan soms nog een 2e of 3e erbij ivm werk.
  Wat ik mij afvraag MSN messenger en de chatsites als Lycos waren die ook nog in de jaren 90? Of was dat al het vroege 2000? In elk geval een heerlijke tijd om op te groeien vergeleken met nu lijkt mij. Volgens mij moeten die kinderen van tegenwoordig veel meer druk ervaren met al die sociale media. Een heerlijk nostalgisch artikel iig om door te lezen 🙂 bedankt daarvoor. (oh en Telekids op de zaterdagochtend, is dat ook niet nog typisch jaren 90 met pittige tijden 🙂 )

  • Romy 13 september 2022 op 7:39 am - Beantwoord

   Goede vraag van MSN Messenger! Ik geloof dat ik daarop zat toen ik een jaar of 13 was, dus dat was in 2006. Geen idee eigenlijk of het vóór die tijd al ontstond. Je telde bij ons op school wel echt niet mee als je geen account had 😉 Zo gek eigenlijk dat er dan een moment is gekomen waarop dat opeens totaal uit is. Ben benieuwd of we dat over heel wat jaren misschien ook hebben met Instagram, WhatsApp, etc.

 11. Lianne 19 augustus 2022 op 5:06 pm - Beantwoord

  Hahaha wat leuk dit! Ik ben nog geen jaar ouder dan jij, dus ik herken alles van je lijstje 😉 Bijna alles dan, Baantjer heb ik nooit gekeken. Meidenseries zoals Lizzie McGuire en Totally Spies waren bij mij favoriet! Oh en die gekleurde WordArt gebruikte ik ook altijd, voor werkstukken enzo. Die was echt de mooiste! En herkenbaar van kinderen uit 2000, ik heb echt het idee dat dat nog steeds kinderen van 12 zijn, echt erg! Maar in mijn hoofd word ik niet ouder ofzo, terwijl ik wel al 30 ben. Maar ik zou mijn kinder- en puberteit nu niet meer willen overdoen. Precies wat je zegt, lijkt me nu heel moeilijk in deze smartphone-tijd met social media enzo. Blij dat dat in onze tijd allemaal niet was!

  • Romy 13 september 2022 op 7:37 am - Beantwoord

   Precies die meidenseries keek ik ook altijd graag. Gek idee soms dat Fox Kids gewoon helemaal niet meer bestaat! Dat was zo’n beetje mijn jeugd 🙂
   Herkenbaar wel dat het achteraf maar fijn is dat wij in de niet-social-media-tijd zijn opgegroeid. Ik ben heel blij dat dat alles pas later in mijn leven is gekomen.

 12. Zo simpel is dan geluk 19 augustus 2022 op 7:13 pm - Beantwoord

  Whaaa Wordart, dat was echt te gek om je werkstuk mee te versieren. Baantjes heb ik ook tot in den treure gekeken en vond het top.
  Hoewel ik nog niet in de jaren 80 geboren ben is er erg veel heel herkenbaar!

 13. Simone 20 augustus 2022 op 10:28 am - Beantwoord

  Wat een hoop (heerlijke) herinneringen! Van de basisschool kan ik mij Moffel en Piertje van Koekeloere nog zo goed herinneren. Geweldig vond ik dat! Het liedje ken ik ook nog steeds, haha. Al weet ik niet of dat nou zo goed is… 😛

  • Romy 13 september 2022 op 7:34 am - Beantwoord

   Haha, die herinner ik me ook nog heel goed. En dan ook de verrijdbare televisie (we hadden er één op school) die speciaal daarvoor werd gehaald. Lekker kneuterig als je er zo over nadenkt 😉

 14. Evelyne - Gouden Momenten 21 augustus 2022 op 9:15 pm - Beantwoord

  Ik herken heel wat en dit artikel is een heuse herinnering aan een mooie tijd 😉 Ik luister vooral graag naar de muziek uit de jaren 90 🙂 Maar al de rest geeft mij alleen maar fijne herinneringen 😉

 15. Laurine 22 augustus 2022 op 1:49 pm - Beantwoord

  Haha, ik ben geboren in 2000 en het grappige is dat ik bijna alle “90’s”-dingen uit dit lijstje ook met mijn schooltijd verbind! Zo zie je maar, zo veel scheelt het allemaal niet, haha. Heel leuk lijstje! 🙂

 16. Saskia 26 augustus 2022 op 2:30 pm - Beantwoord

  Haha héél herkenbaar allemaal. Ik mis echt wel die tijd…

 17. Senna 2 september 2022 op 5:09 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar! De floppies zijn nog net van na mijn tijd (1997). Maar Scoubidou en Clippie kende ik zeker wel en bij ons was de Nintendo DS echt helemaal awesome

Recente blogs

Wat betekent vrijheid voor mij?

5 mei 2017|Lifestyle|

Vandaag is het Bevrijdingsdag, de dag waarop we onze vrijheid vieren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik normaal niet zoveel doe met Bevrijdingsdag, maar dit jaar wil ik toch eens stilstaan bij deze dag. Hoe bijzonder is het namelijk dat we in een land leven waarin de meeste mensen vrij zijn! Ik probeer me er dit jaar eens echt van bewust te zijn hoe dankbaar ik mag zijn voor de vrijheid die ik heb. Benieuwd wat vrijheid voor mij betekent? Dat vertel ik in dit artikel.

Ik ging met mijn cadeaukaart naar Rituals en nam mee…

29 december 2019|Lifestyle|

Een enorme mazzelkont met prijsvragen ben ik niet. Maar zo nu en dan waag ik een gokje. Zo ook toen Evelien laatst op Instagram een Rituals-shoptegoed weggaf. Ha, dat zag ik wel zitten! Als liefhebber van lekkere geurtjes en fijne dierproefvrije producten had ik al zo'n vermoeden dat ik geen enkele moeite zou hebben om dat tegoed uit te geven. En raad eens...ik werd de bofkont van de maand, want mijn naam kwam een week later uit de hoge hoed als de gelukkige winnaar. Vele vreugdedansjes later vond ik het afgelopen vrijdag tijd om het shoptegoed te verzilveren. Ik laat je met plezier mijn zelf samengestelde Rituals-kerstpakket zien.

Jezelf opvrolijken? 15 manieren hoe je dat kunt doen!

9 januari 2017|Positiviteit|

"Het leven is een feestje. Je moet alleen zelf de slingers ophangen." Het is een spreekwoord waar ik mezelf graag aan herinner als ik om wat voor reden dan ook even niet zo vrolijk ben. Als het lijkt alsof een dag geen lichtpuntjes heeft, kun je vaak zelf met een beetje moeite toch een vrolijk moment creëren. Natuurlijk kun je daarvoor, net zoals Beertje, in een bananendoos met de tekst 'Just smile' kruipen. Maar gelukkig zijn er ook manieren die minder acrobatische skills vereisen. Wil jij jezelf opvrolijken? Dit zijn 15 simpele manieren om jezelf een oppepper te geven.