Introvert, ambivert, een extraverte introvert? | Wat ben ik eigenlijk?

 • 18 april 2019
 • 28 Reacties

Ben je introvert of extravert? Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Bij introvert denk je al snel aan iemand die stil is en zichzelf afzondert. Een extravert persoon doet je misschien eerder denken aan iemand die het liefst volop in de aandacht staat en nogal uitgesproken is. Maar tussen die twee uitersten in zijn nog veel meer opties. Een ambivert? Of een extraverte introvert? Waar zou ik onder vallen? En al die labels, doen die er eigenlijk wel toe? Na een workshop ‘solliciteren als introvert’ draaiden mijn hersenen (lekker introvert!) op volle toeren. Tijd om aan al deze vragen een artikel te wijden!

Ben ik introvert of extravert?

Als je mij zou vragen of ik introvert of extravert ben, dan is mijn eerste keuze snel gemaakt. Extravert ben ik zeker niet, dus introvert moet het zijn. Ik houd me inderdaad in groepen graag op de achtergrond. Ook ben ik een enorme denker van wie de raderen in het hoofd geen stopknop kennen. En opvallen of haantje-de-voorste zijn, dat doe ik meestal liever niet. Maar tegelijkertijd ben ik wel iemand die graag onder de mensen is. Ook kan ik aardig wat af kletsen (inclusief small talk, graag zelfs!) tegen mensen die ik goed ken. En in sommige opzichten, bijvoorbeeld met kleding, vind ik opvallen juist leuk. Ben ik dan nog wel een introvert?

introvert of extravert of een extraverte introvert
Foto’s gemaakt door Lianne.

Twee uitersten en vele opties ertussenin

En met de vraag hierboven snijd ik eigenlijk al een belangrijk punt aan. Want als je introvert bent, betekent dat heus niet dat je niet sociaal bent of dat je niet op z’n tijd in een extraverte bui kunt zijn. Net zoals niemand óf een denker óf een doener is, heb je bij elke tegenstelling wel trekken van beide kanten. Of misschien heb je wel trekken van de andere kant aangeleerd in de loop van je leven. Het kan allemaal!

Laten we er eens wat lijstjes bij pakken. Wat is er zoal introvert aan mij?

 • Ik vind situaties al snel sociaal awkward aanvoelen. Als ik een semi-bekende tegenkom op straat en niet weet of wij een wij-horen-elkaar-gedag-te-zeggen-relatie hebben of een wij-negeren-elkaar-dood-relatie, dan loop ik gerust een blokje om. Iets met overanalyseren enzo!
 • In een vergadering luister ik vaak meer dan dat ik praat, omdat ik dingen pas de wereld in slinger zodra ik er lang en uitgebreid over heb nagedacht.
 • Ik kan enorm genuanceerd zijn. Zeker als ik iets gevoeligs moet overbrengen, weeg ik elk woord zorgvuldig af. Net zoals keuzes maken voor mij vaak met wat denkwerk gepaard gaat.
 • Bellen? Ehm, doe mij liever een mailtje!
 • Ik ben best wel analytisch. Stoppen met denken doen mijn hersenen nooit. Daarbij vallen soms zelfs de kleinste dingen mij op.
 • Ik heb liever één-op-één-gesprekken dan dat ik in een groep met vijf of meer mensen zit. En dan ook het liefst met mensen die ik al ken!

Wat NIET introvert aan mij is:

 • Ik houd van koetjes en kalfjes. Niet alleen de dieren, maar ook gesprekken over dat soort onderwerpen. Doe mij maar een gesprek over het weekend als ik maandag op kantoor kom.
 • Ik werk niet graag urenlang gefocust aan één taak. Liever heb ik minstens drie of vier taken op één dag.
 • Ik ben niet per se iemand die heel veel rust nodig hebt. Ik krijg soms juist energie van veel dingen doen, met alleen een klein beetje broodnodige rust op z’n tijd.
 • Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen, ook al kijk ik eerst de kat uit de boom.

Bij mij verschilt het dus enorm in welke situatie ik me bevind. In nieuwe groepen trek ik mezelf eerder terug. Ik vind dat spannend, ben me dan heel bewust van mezelf en van mijn gedrag en houd me op zo’n moment liever bezig met mijn gedachten of (als afleidingsmanoeuvre!) mijn telefoon dan me direct in de groep te mengen. Maar als ik me eenmaal op mijn gemak voel, kom ik vanzelf juist wel los.

introvert of extravert of een extraverte introvert

Een innerlijk oplaadsysteem

Dus ja, wat zal de tussenstand zijn? Toch een introvert? Of een introvert met kanttekeningen? Whatever that may be! Zelf vond ik deze video van Sarah Rebecca met een deel over introvertie wel verhelderend. Zij legt uit dat introverte mensen opladen van tijd voor zichzelf. Extraverte mensen hebben daarentegen contact met anderen nodig om zichzelf op te laden.

Zo bekeken, ben ik wel introvert. Ik vind het fijn om dingen met anderen te doen, maar tegelijkertijd zijn het juist de momenten voor mezelf die mijn energieniveau weten op te krikken. Als ik bijvoorbeeld in mijn eentje een dag vol mooie dingen beleef, ben ik vaak dolenthousiast en nogal energierijk. Heb ik een dag met anderen gehad? Dan voel ik me net zo voldaan, maar heb ik juist behoefte om even alleen te zijn om die energie vast te houden. Is dat introvert of extravert? Tja, voor mij klinkt het eigenlijk vooral logisch.

Labels en hokjesdenken, is dat nodig?

En dan heb je ook nog eens allerlei andere termen. Ambivert bijvoorbeeld. Of komt een ‘extraverte introvert’ (zie dit lijstje van Happinez ) meer in de buurt? Wellicht! Het zijn een heleboel labels die allemaal hetzelfde duidelijk maken, namelijk dat het vooral van de situatie afhangt hoe introvert of extravert je je gedraagt.

En waar trek je de grens tussen die hokjes? Waarom is het eigenlijk belangrijk om die grens ergens te trekken? Waarom moet je per se weten of je in hokje X of in hokje Y past? Ieder mens heeft struggles en ook krachten. Of dat nu is dat je heel goed rust kunt pakken of juist altijd druk bent, dat je onafgebroken aan één taak kunt werken of juist dat je duizend dingen achter elkaar gedaan kunt krijgen. Maar voor alles geldt: het ene is niet beter dan het andere. We hebben een wereld vol verschillende mensen die allemaal nodig zijn om verschillende dingen te doen. Niemand past volledig in een hokje. En dat houdt het wel zo verrassend en leuk!

Conclusie: goed zoals je bent!

Of je nu introvert of extravert bent of iets tussen die twee uitersten in, eigenlijk doet het er niet toe. Misschien herken jij jezelf volledig in een hokje. Misschien herken je je in beide uitersten van de schaal een beetje. Of misschien herken je je wel helemaal nergens in. Ook dat kan!

Welk label je jezelf ook geeft, je bent goed zoals je bent. En misschien is juist dat wel de mooiste boodschap die ik uit de korte cursus over introvertheid meenam. Ook wanneer je als introvert in een extraverte wereld leeft, is er niets mis met jou. Integendeel! En als je als enige in een omgeving heel extravert bent, is dat ook helemaal prima. Het maakt jou tot wie je bent. Los van welk labeltje dan ook.

Ben jij extravert of introvert? Of iets ertussenin?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 18 april 2019 op 7:07 am - Beantwoord

  Hier helaas zo introvert als maar kan…

  • Romy 19 april 2019 op 7:19 am - Beantwoord

   Introvert kan ook heel positieve kanten hebben. Bij de workshop vertelden ze bijvoorbeeld dat je als introvert bijvoorbeeld vaak heel goed kunt luisteren, dat je goed nadenkt over wat je zegt en dat je vaak heel goed kunt analyseren. Het hoeft zeker niet iets negatiefs te zijn 🙂

 2. Naomi 18 april 2019 op 7:26 am - Beantwoord

  Dit vind ik dus interessant! Ik pas ook niet in een hokje. Ik heb het hoogste woord in groepen, maar ik word er ook doodmoe van. Echt opladen doe ik niet in gezelschap, sterker nog, ik heb tijd nodig om bij te komen na een dag mensen om me heen. Ik ben dus echt wel een introvert, maar als je het de mensen om me heen vraagt, zullen ze dat in eerste instantie denk ik niet zeggen. Kortom, ik ben gewoon ik. Ook fijn.

  • Romy 19 april 2019 op 7:39 am - Beantwoord

   Mooie conclusie en helemaal waar! Of het nu introvert of extravert bent of iets ertussenin, zolang je gewoon jezelf bent is het helemaal goed 🙂

 3. Josephine 18 april 2019 op 7:37 am - Beantwoord

  Heel interessant, Romy! Op de lijn tussen introvert en extravert zit ik dichter bij introvert. Ik wist niet dat er ook een term als ambivert bestond; zouden de meeste mensen dat niet zijn? Ik denk dat het niet uitmaakt welk labeltje je ‘hebt’, zolang je jezelf maar prettig voelt in datgene wat je wilt doen. Doe mij maar eerder een stoffig archief dan een lezing voor 100 man – maar er zijn vast mensen die daar het tegenovergestelde van denken! 😉

  • Romy 19 april 2019 op 7:40 am - Beantwoord

   Ik denk inderdaad dat veel mensen wel ambivert zijn (met misschien wat introverte of juist extraverte voorkeuren). Ik ken niet veel mensen die volledig introvert of volledig extravert zijn. Net wat je zegt, het belangrijkste is dat je gewoon jezelf bent en doet waar je blij van wordt, welk labeltje daar dan ook op past.

 4. Darina 18 april 2019 op 8:54 am - Beantwoord

  Interessant om te lezen. Ik zit zelf tussen introvert en extravert in. Vroeger was ik heel intravert, maar ik kan me steeds beter redden in groepen, al kijk ik nog steeds eerst de kat uit de boom. Ik kan mijzelf heel goed vermaken en heb ook niet altijd mensen om mij heen nodig om het leuk te hebben.

  • Romy 19 april 2019 op 7:42 am - Beantwoord

   Mooi om te horen hoe jij jezelf het meeste ziet. En ik denk ook dat je in de loop van je leven best van introvert meer extravert kunt worden of andersom. Het is geen “labeltje” dat in beton gegoten is 😉

 5. Meaghan 18 april 2019 op 9:21 am - Beantwoord

  Wat een openhartig en mooi artikel! Ik ben eigenlijk net als jij ook een beetje van beide. Ik herken alles wel wat je omschrijft. Ik ben niet de ultieme introvert, maar ik ben ook niet iemand die op de voorgrond het hardste aan het roepen is. Het verschilt ook heel erg per situatie. Bij mensen die ik goed ken, ben ik meer extravert, terwijl bij onbekende mensen of grote groepen, ben ik meer introvert. In vergaderingen of in groepslessen luister ik liever en moet ik, net als jij, alles eerst goed in mij opnemen voor ik iets kan zeggen en ook na een afspraak met vriendinnen of een zakelijke afspraak, voel ik me tevreden, maar wel moe. Veel meer dan wanneer ik alleen iets heb gedaan! Maar ik hou bijvoorbeeld wel heel erg van presentaties geven en in mijn vriendengroep heb ik meestal ook het hoogste woord! Ik herken dus van beide wel in mezelf terug.

  • Romy 19 april 2019 op 7:52 am - Beantwoord

   Heel leuk om te horen hoe het bij jou zit qua extravert/introvert zijn! Juist wel mooi ook eigenlijk als je van beide kanten wat herkent en niet helemaal het een of helemaal het ander bent. En goed om te horen ook dat ik niet de enige ben die bij vergaderingen vaak wat stiller ben 😉 Het betekent nooit dat ik niet luister of niet betrokken zijn, maar ik heb gewoon wat meer tijd nodig om te bedenken wat ik wil zeggen en hoe ik het zeg.

 6. Lianne 18 april 2019 op 10:28 am - Beantwoord

  Wat een interessante blog (en wat zijn die foto’s leuk geworden)! Leuk dat je daar een cursus over hebt gevolgd 🙂 Ik heb me eigenlijk nooit zo erg met die termen bezig gehouden, omdat je inderdaad alleen maar ‘introvert’ of ‘extravert’ hoort. Ik moet zeggen dat als ik naar mezelf kijk, ik toch meer een introvert ben. Ik ben altijd als heel rustig en stil bestempeld, ik houd me in groepen vaak op de achtergrond en ik schrijf liever dan dat ik praat. Die socially awkward-situaties en het enorm genuanceerde herken ik ook. Toch vind ik het ontzettend leuk om met vriendinnen iets te doen, leer ik graag nieuwe mensen kennen en probeer ik graag nieuwe dingen uit, als echte multipotential. Ik ben dus niet op alle vlakken heel introvert, maar ik denk dat niemand dat is. Net zoals jij ook zegt: je hebt altijd wel een beetje van beiden. Niemand is op dezelfde manier introvert of extravert, en dat maakt iedereen uniek! Mooie inzichten geef je vandaag 🙂

  • Romy 19 april 2019 op 7:56 am - Beantwoord

   Dankjewel nog voor de foto’s! Ik vind ze ook heel tof 🙂 De lichtval was ook echt perfect toen we in dit straatje waren.
   Heel leuk om te lezen dat je door mijn artikel wat nieuwe inzichten hebt opgedaan. Ik vond het ook wel een leuk onderwerp om over na te denken. Het is waarschijnlijk bij niemand zo zwart-wit dat je altijd introvert of altijd extravert bent. Iedereen heeft wel zijn eigen trekjes van het een of van het ander, en dat maakt het leven juist wel interessant 🙂 Ik herken ook wel wat jij zegt. Ik doe graag dingen met andere mensen en vind het ook hartstikke leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik kijk dan soms wat de kat uit de boom bij onbekende mensen, maar kan er wel echt van genieten. Ook al ben ik ook weer blij als ik daarna wat tijd in mijn eentje heb om weer op te laden 😉

 7. noor 18 april 2019 op 12:46 pm - Beantwoord

  Ik kan me zeker vinden in het eerste en laatste bolletje omtrent introvert zijn! Zeker als ik in een te grote groep ben, weet ik niet wat zeggen! Maar als het een groep is waar ik me zo goed bij voel, we zijn hetzelfde, denken hetzelfde, er is een aangename sfeer, dan ben ik een echte extravert. Zo erg dat ik denk: wat moet de rest nu wel niet van mij denken?!

  Als ik merk dat ik te stil ben in een groep, dan heb ik het gevoel dat ik lezelf niet kan zijn. Ik zeg dan ook helemaal niks en voel me ”gevangen”. Vaak begin ik dan heel bewust afstand te nemen van een groep, wat me volgens mij wel kwalijk wordt genomen…

  Soms heb ik direct een klik met iemand, soms niet.

  • Romy 19 april 2019 op 7:59 am - Beantwoord

   Eigenlijk wel heel begrijpelijk toch dat je je in de ene groep meer openstelt dan in de andere. Volgens mij is het heel normaal dat je je in sommige groepen meer op je gemak voelt en in andere groepen juist minder. Ik herken wel wat je zegt dat het soms vervelend kan zijn als je je niet op je gemak voelt en daardoor niet echt jezelf kunt zijn. Maar dat is eigenlijk heel logisch en zeker niet iets wat mensen je kwalijk zouden moeten nemen. Als de klik er niet is, dan is die er helaas niet.

 8. bychristiana 18 april 2019 op 1:17 pm - Beantwoord

  Ik ben ook van allebei een beetje (of wat meer haha;-) Het is eigenlijk precies zoals jij al omschrijft; het ligt er helemaal in in welke situatie je je bevindt en volgens mij is dat juist een grote kracht ; dat je je als mens kan aanpassen aan andere mensen en aan verschillende situaties, waar nodig dan 😉

  • Romy 19 april 2019 op 7:59 am - Beantwoord

   Mooi gezegd en eigenlijk wel helemaal waar! Het zou misschien ook wel wat saai zijn als je in elke situatie maar precies hetzelfde opstelt 😉

 9. Irene 18 april 2019 op 2:37 pm - Beantwoord

  Heel interessant en de meeste dingen die je schrijft herken ik wel! Ik ben wel echt een introvert want ik heb alleentijd nodig om op te laden maar ik heb best extraverte kantjes. In een klein groepje waar ik me heel erg op mijn gemak voel, kan ik wel heel aanwezig zijn. Ik ben ook niet bang om op mensen af te stappen en iets te vragen, maar smalltalk vind ik dan weer minder fijn. En zet me met diezelfde mensen waar ik me zo op m’n gemak bij voel in een vergadering en ik zal ook eerder luisteren dan dat ik het woord neem. Vroeger zat ik er erg mee in en dacht ik dat ik gewoon raar was, nu zie ik in dat ik gewoon goed ben zoals ik ben 🙂

  • Romy 19 april 2019 op 8:05 am - Beantwoord

   Een prachtige conclusie, die klopt als een bus! Want of je nu introvert bent met extraverte trekjes of andersom, je bent gewoon goed zoals je bent. En al die trekjes is echt niets raars aan. Ik herken me eigenlijk wel heel erg in veel trekjes die jij omschrijft. In een klein groepje dat ik ken, kan ik ook wel echt duidelijk aanwezig zijn. Het ligt maar net aan de situatie 🙂

 10. Audrey 18 april 2019 op 4:52 pm - Beantwoord

  Ik herken me echt heel erg in jouw lijstje van typische wel/niet introvert gedrag. Ik heb vorig jaar bij de sollicitatieprocedure van mijn nieuwe baan een Big Five persoonlijkheidstest gedaan en toen kwam ik als ambivert uit de bus. Ik denk dat dat is omdat ik wel van mensen hou in kleine groepjes, hou van kletsen, geinteresseerd ben in de gezellige verhalen op het persoonlijke vlak en omdat ik de neiging heb om gesprekken in zulke situaties gaande te willen houden. Ik hou van een goede sfeer en doe daar mijn best voor. Maar toch blijf ik een echte introvert, omdat ik feestjes echt uitputtend vind en niet zonder mijn rustmomentjes alleen zou kunnen.

  • Romy 19 april 2019 op 8:07 am - Beantwoord

   Dat soort testen zijn vaak wel heel inzichtelijk om eens te maken. Leuk dat je die test tijdens de sollicitatieprocedure moest doen! Ik herken me eigenlijk wel volledig in jouw verhaal. Een fijne sfeer en wat heerlijke small talk in kleine groepjes vind ik altijd fijn. Maar drukke feestjes vind ik al snel vooral heel uitputtend.

 11. Nikita 18 april 2019 op 6:38 pm - Beantwoord

  Ik ben een introvert. Ik ben ook niet iemand die labeltjes plakt, maar voor mij geeft een labeltje wel de geruststelling dat ik niet gek ben. Net zoals mijn hoogsensitiviteit, ik ben natuurlijk meer dan die sensitiviteit, maar het is fijn om te weten dat ik niet de enige ben. En dat als ik probleempjes heb ermee, er mensen zijn die misschien hetzelfde hebben doorgemaakt en ik dan advies kan gaan vragen Ik ben wel degelijk een duidelijke introvert. Ik laad ook wel op tussen mensen, maar heel weinig. En pas na een diep gesprek. Meestal laad ik op na een momentje alleen. Introvert zijn is een labeltje dat me geruststelling bracht en mijn stille karakter heeft doen aanvaarden. Mijn vertrouwenspersoon benadrukte ooit vorig jaar dat ik zo vaak met een boek of oortjes in zit, en sindsdien kijk ik er ook anders en beter naar. Dat is wie ik ben, dus waarom zou ik mezelf dan veranderen. Dat labeltje heeft me geleerd dat te accepteren. Ik ben niet gek, ik ben doodnormaal en juist goed zoals ik ben. Ook al hang ik 50 procent van mijn dag gewoon in de boeken. Ik ben ook niet iemand die zoveel levensverhalen aan iemands neus gaat hangen, maar op mijn blog doe ik dat net wel. Mijn blog heeft me ook wel geleerd opener te zijn, maar ik zal nooit iemand zijn die iedereen op de bus in een gesprek betrekt. En dat is prima. We hoeven niet allemaal extravert en luid te zijn. De wereld heeft ook stillere en introverte mensen nodig. Ik luister trouwens heel vaak ‘Verlegen Vlindertje’ van K3. Ook dat past niet echt bij mijn leeftijd als 21-jarige, maar het is wel een liedje wat mij rust geeft. Dat het oke is.

  • Romy 20 april 2019 op 12:04 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat een labeltje ook geruststelling kan geven. In sommige situaties heb ik dat ook, hoor. Ik heb zelf lymfoedeem aan mijn benen (vochtophoping, vooral in mijn enkels) en vond het ontzettend fijn toen ik er eindelijk achter was dat het “een naam” had. Net wat je zegt, het kan soms fijn zijn om te weten dat je niet de enige ben. Of dat nu gaat om karaktertrekjes of om lichamelijke kwesties.
   Wat prachtig om te horen trouwens dat je nu veel positiever naar je introvertheid kijkt en het wel kunt accepteren. Het is, zoals jij ook al aangeeft, juist belangrijk dat we in de wereld zowel introverte als extraverte mensen hebben. Het zou wat zijn als iedereen haantje de voorste is. Dat zou vast geen mooie wereld zijn.
   Introvertheid brengt overigens ook heel wat waardevolle kwaliteiten met zich mee. Bijvoorbeeld goed kunnen luisteren, je goed kunnen concentreren en vaak heel doordacht zijn in wat je zegt. Dat zijn toch maar mooi een paar fijne dingen waar je, juist door je introvertheid, van kunt profiteren 🙂

 12. Mariska 19 april 2019 op 7:40 pm - Beantwoord

  Ja ik kan mezelf niet zo goed plaatsen. Ik sta in ieder geval niet graag in de spotlights en een presentatie geven waarbij iedereen naar me kijkt? Eh, nee. En opladen met tijd voor mezelf heb ik zeker wel. Vind ik heerlijk!

  • Romy 20 april 2019 op 12:33 am - Beantwoord

   Leuk om te horen hoe het bij jou zit qua extravert/introvert zijn. Ik herken wel wat je zegt: een presentatie geven waarbij ik in de spotlights sta, is ook niet per se mijn ding.

 13. Zo simpel is dan geluk 20 april 2019 op 8:31 am - Beantwoord

  Ach ja, al die labels, ik heb daar nooit zoveel mee. Wanneer ik jouw punten lees kan ik me daar overigens wel heel erg in vinden. Dus ik zit er net als jij een beetje tussenin. 🙂
  Je bent goed zoals je bent, dat is een mooie conclusie!

  • Romy 21 april 2019 op 9:14 am - Beantwoord

   Juist mooi toch als je een beetje van beide kanten hebt 🙂 Hoe extravert of introvert je ook bent, het is eigenlijk allemaal helemaal prima.

 14. Wendy Schuchmann 20 april 2019 op 1:26 pm - Beantwoord

  Volgens testen en feedback ben ik heel introvert. Ik heb veel tijd alleen nodig en geniet daar ook echt van. Ik kan mezelf prima vermaken. Verder houd ik er niet van om door de waan van de dag of sociale verplichtingen geleefd te worden en ben ik in mijn keuzes en manier van werken graag zo autonoom mogelijk.

  Toch heb ik ook een paar eigenschappen die niet per se als introvert worden gezien: ik leid graag een actief en afwisselend leven (zolang ik maar veel me-time heb) en sta graag in de belangstelling als het gaat om onderwerpen die veel voor mij betekenen. Toch heb ik na die sociale interactie wel weer veel oplaadtijd nodig ?

  • Romy 21 april 2019 op 9:25 am - Beantwoord

   Heel leuk en interessant om te lezen hoe het bij jou zit qua introvert/extravert zijn. Ik denk ook dat het heel logisch is dat je nooit 100% introvert bent. Wat jij zegt, herken ik ook wel. Ik vind het fijn om veel te doen en met veel mensen samen te zijn, zolang ik daarna ook maar wat tijd voor mezelf heb.

Recente blogs

Faalangst overwinnen | 9 tips tegen faalangst

15 december 2021|Persoonlijke groei|

Zenuwen en spanning hebben we allemaal weleens. Maar faalangst gaat verder dan dat. Je bent irrationeel bang dat iets je niet gaat lukken. Je krijgt het benauwd. Voelt je gespannen. Begint misschien niet eens aan dat ene spannende ding, omdat de gedachte alleen al je een halve hartverzakking bezorgt. Faalangst kan zelfs zo heftig zijn dat je een complete black-out krijgt. Hoe kun je van dat jammerlijke stemmetje in je hoofd afkomen? Ik deel 9 tips voor je faalangst overwinnen.

Helemaal zen! | Een dag wandelen op de heide

12 mei 2018|Lifestyle|

“Ik wil een dag in de natuur zijn. Even helemaal niets!” Zo luidde mijn geniale ingeving vorig weekend om mezelf iets fijns te gunnen. Een wandeling over de Veluwe leek me wel wat om volledig tot rust te komen. Aangezien een goede vriendin de Veluwe en de heide sinds kort als haar achtertuin heeft, gingen we samen wandelen in het oosten des lands. Alle clichés bleken waar: het is écht heerlijk om door de ongerepte natuur te wandelen, je afgetrapte gympen uit te testen op de heide en met je billen tussen de beukennootjes goede gesprekken te voeren. Ik vertel graag waarom ik iedereen een dag op de heide kan aanraden!

Stijlvol wonen met een huisdier | Eeuwige struggle? Welnee!

21 april 2020|Interieur|

Al lange tijd voordat ik een eigen huis had, lagen mijn interieurideeën klaar. Ik wilde een kleurrijke inrichting, stylish verantwoorde meubels, heel veel leuke kussens, mooie vaasjes en... een kat. Veel mensen verklaarden me voor gek toen mijn gloednieuwe bank eenmaal in huis stond en ik ondertussen Verhuisdieren.nl afstruinde op zoek naar een lieve kat. Stijlvol wonen met een huisdier, dat kon toch niet? Echt wel! En dat mede dankzij mijn nieuwste aanwinst voor Pippa. Ik laat je graag Pippa's Pinterestwaardige huisje zien.