1 6 4

Wat kun je het beste afleren om gelukkig(er) te zijn?

 • 25 februari 2017
 • 37 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Zou je graag écht gelukkig willen zijn? Tja, ook ik kan die vraag met een volmondig ja beantwoorden. Toch wring ik me regelmatig in allerlei bochten die me niet bepaald gelukkig maken. Soms staan we ons eigen geluk een beetje in de weg met bepaald gedrag. Van altijd ja zeggen tot alleen maar nuttig bezig zijn of binnen je comfortzone blijken. Deze 5 dingen kun je het beste afleren om gelukkig(er) in het leven te staan.

afleren om gelukkig te worden

Altijd maar ‘ja’ zeggen

Het woordje ‘nee’ is voor veel mensen alleen met veel moeite over hun lippen te krijgen. Ik spreek als echte pleaser uit ervaring als ik zeg dat het lastig kan zijn om je eigen grenzen aan te geven. Kun je extra werk aannemen? Ja hoor! Wil je deze klus even voor me doen? Geen probleem! Het is tijd om mezelf eens een schop onder mijn kont te geven. Als je echt gelukkig wilt zijn, is het namelijk belangrijk dat je duidelijk maakt wat je wel en niet zint. Geef het aan als je tijd voor jezelf nodig hebt, maak het duidelijk als je geen zin hebt om iets te doen en zeg het ook als iemand een opmerking maakt waar jij je niet prettig bij voelt. Het leven is te kort voor altijd ‘ja en amen’.

Denken “Zo ben ik nu eenmaal”

“Tja, zo ben ik nu eenmaal en daar leer ik wel mee leven.” Het is een gedachte die ook weleens door mijn hoofd is geschoten. Oude patronen zijn soms maar lastig te doorbreken en soms geloven we zelfs dat ze bijna vastgeroest zijn aan onze persoonlijkheid. Het kost immers minder moeite om mee te gaan in je gedachtepatronen dan om er hard tegenin te gaan. Misschien durf je wel niet te vliegen en weerhoudt dat je ervan om te reizen. Of wellicht vind je het fijn om onder de vleugels van je ouders te blijven in plaats van op je eigen benen te staan. Je angst voor verandering probeert je dan te vertellen dat je niet anders kunt. Maar jij bent sterker dan je innerlijke criticus en je bent krachtig genoeg om tegen slechte gewoontes en angsten te vechten.

Jezelf vergelijken met anderen

Nog iets wat je maar beter zo snel mogelijk kunt afleren om gelukkig(er) te worden, is jezelf vergelijken met anderen. Als ik zelf naar anderen kijk, zie ik hun leven vaak zwart-wit. Ik zie alleen dat lieve vriendje, die toffe vakanties en de geweldige baan waarover ze op Facebook schrijven. Vaak vergroten we de positieve aspecten van anderen uit en voelen we ons vervolgens rot in vergelijking met dat ideaalbeeld. Vergeet alleen niet dat het leven ook bij een ander niet rozengeur en maneschijn is. Je weet het niet wat er zich achter iemands voordeur afspeelt. Het gaat jou niet verder helpen om jezelf met een ander te vergelijken. Focus je op jezelf en werk aan jouw eigen zwakke punten.

Alleen maar nuttige dingen mogen doen

Mijn eigen grote valkuil is toch wel dat ik moeite heb om dingen te doen die ‘niet nuttig’ zijn. Soms werk ik me uit de naad om iets te bewijzen. Maar wat wil ik bewijzen? En voor wie? Dat ik goed ben in leuke dingen ontlopen? Zou ik daar echt gelukkig van worden? Als je echt gelukkig wilt worden, moet je de gedachte afleren dat alles in het leven nuttig moet zijn. Laatst zei iemand tegen me: “Hoe zou je op je begrafenis herinnerd willen worden?”  Er kwam van alles in me op, maar in ieder geval niet de gedachte “Ik wil herinnerd worden als iemand die altijd nuttig bezig was.” Het echte leven gebeurt op de momenten die je plezier bezorgen. En bovendien: wat is nuttig? Is het niet ook hartstikke nuttig om te ontspannen?

De touwtjes strak in handen houden

Nog iets wat ik zou willen afleren, is om de touwtjes te strak in handen te houden. Controle kan het leven soms erg aangenaam en rustig maken, maar toch brengt het ons vaak geen echt geluk. Ook ik ben een echte controlfreak en weet graag altijd waar ik aan toe ben. Op zich niets mis mee, maar soms werkt het ook tegen me. Dan is er door mijn controle namelijk geen ruimte over voor onverwachte mooie momenten. Als ik terugkijk op de momenten waarop ik het meest gelukkig was, dan zijn dat toch vaak de momenten waarop ik de controle even liet varen. Denk aan een onverwacht uitje of iets wat toevallig op mijn pad kwam. Note to self: houd die touwtjes eens iets losser en wacht af wat er gebeurt. Go with the flow and be happy.

Wat zou jij willen afleren om gelukkig(er) te zijn?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Iris 25 februari 2017 op 8:11 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik heb hier echt wat aan en dan met name punt 1. Nee zeggen vind ik zo lastig! Ik ben altijd bang dat ik niemand teleurstel.

  • Romy 25 februari 2017 op 3:44 pm - Beantwoord

   Zo herkenbaar wat je zegt over ‘nee’ zeggen. Ik ben ook altijd bang voor de reacties van anderen als ik iets afwijs. Wat ik zelf alleen heb gemerkt is dat mensen vaak meer van je blijven vragen als ze merken dat je moeite hebt met nee zeggen. Sindsdien weet ik dat nee zeggen soms wel echt heel belangrijk is.

 2. marije 25 februari 2017 op 8:23 am - Beantwoord

  Afgelopen jaren heb ik geleerd dat het gras niet altijd groener is bij de buren en nu ben ik aan het leren om mijn grenzen te stellen en vaker nee te zeggen. Soms moeilijk maar wel de moeite waard.

  • Romy 25 februari 2017 op 3:44 pm - Beantwoord

   Wat goed om te horen dat je daarmee bezig bent! Nee zeggen en je grenzen aangeven is inderdaad echt onwijs lastig, maar ik vind het heel stoer dat je daar toch mee aan de slag probeert te gaan.

 3. Mamai 25 februari 2017 op 8:24 am - Beantwoord

  Vooral soms even loslaten helpt denk ik wel
  Je kan niet altijd zelf alles willen regelen en in de gaten houden
  Dat is wel eens mijn valkuil
  Ik vind het moeilijk los te laten 🙂

  • Romy 25 februari 2017 op 3:45 pm - Beantwoord

   Zo herkenbaar wat je zegt! Ik heb ook het liefst altijd controle over alles, maar helaas is dat niet altijd even handig. Juist die impulsieve of onverwachte momenten kunnen je soms zo opvrolijken 🙂

 4. Sylvia 25 februari 2017 op 8:49 am - Beantwoord

  Jeetje je hebt echt altijd van die goede tips blij dat ik je ben gaan volgen? Ik heb/had echt moeite met nee zegen alles deed ik altijd voor iedereen . Helaas als ik dan een keer iets vroeg dan konden de meeste niet. Dus na een paar keer had ik ook zoiets van nu kies ik voor mezelf. Het gaat nu gelukkig steeds beter. Fijn weekend!!

  • Romy 25 februari 2017 op 3:47 pm - Beantwoord

   Wat een onwijs lieve reactie! Dankjewel! Wat fijn om te horen dat het je nu beter afgaat om nee te zeggen. Ik merk inderdaad ook weleens dat anderen soms heel makkelijk onder dingen uitkomen en dat ik me dan toch weer laat verleiden om iets te doen. Op zo’n moment kun je dan maar beter die anderen als voorbeeld nemen en ook eens iets afwijzen. Super om te horen dat dat je steeds beter afgaat! Fijn weekend!

 5. Laura 25 februari 2017 op 10:29 am - Beantwoord

  Wow wat een fijn artikel weer! En helemaal waar wat je zegt inderdaad. Die vraag over je begrafenis is echt een goede inderdaad. Ik stel mezelf die vraag ook wel eens op kortere termijn: hoe wil ik over 5 of 10 jaar terugblikken? Zijn de zorgen die ik me nu maak dan nog belangrijk? Vaak is dat ‘nee’. Het lukt me dan om dingen los te laten. Als ik twijfel of ik ja of nee moet zeggen denk ik altijd: kost of levert het me energie? Kan ook een eye-opener zijn!

  • Romy 25 februari 2017 op 3:49 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En wat een goede tips geef je! Ik probeer ook weleens om vooruit te kijken naar wat mijn 5 jaar oudere ik van iets zou vinden. Vaak zijn problemen dan echt niet zo groot als ze op dit moment lijken. Ook de vraag of iets je energie oplevert of dat het energie kost, vind ik een goede. Ik merk ook vaak zo’n groot verschil tussen dingen die me echt iets opleveren en dingen die me alleen maar veel energie kosten. Die ga ik onthouden! 🙂

 6. Susan 25 februari 2017 op 10:32 am - Beantwoord

  Die tweede en die laatste herken ik heel erg. Dat zou ik ook wel willen loslaten.

 7. Mylène 25 februari 2017 op 11:01 am - Beantwoord

  My

 8. Nina Simplynspecial 25 februari 2017 op 11:46 am - Beantwoord

  Stuk voor stuk goede tips! Oude patronen doorbreken vind ik lastig, maar ik merk dat dit wel echt nodig is om te veranderen en gelukkiger te worden.

 9. Liset 25 februari 2017 op 11:55 am - Beantwoord

  Nee durven zeggen is heel belangrijk. Je moet echt nagaan of dingen voor jou meerwaarde hebben of dat je iets alleen maar doet om de band goed te houden of iemand te pleasen. Ik kan me voorstellen als je wat jonger bent daar meer last van hebt. Je moet daar ook ervaring in krijgen. Maar het maakt je een stuk gelukkiger. Je mag ook wel gewoon nee zeggen tegen iets!

 10. Klaske 25 februari 2017 op 12:25 pm - Beantwoord

  Wat een goede tips! Vooral nee zeggen, vind ik soms nog best wel moeilijk. Net als het jezelf vergelijken met anderen. Ik probeer dat wel steeds minder te doen en dat werkt écht om me gelukkiger te voelen. 🙂

 11. Ayla 25 februari 2017 op 1:10 pm - Beantwoord

  Wat grappig dat jij dat ook hebt van het ‘nuttig bezig moeten zijn’, dat hoor je niet vaak maar vind ik heel herkenbaar. Mijn vriend heeft me echt geleerd dat het ook prima is om gewoon eens een dag op de bank te hangen en helemaal geen flikker uit te voeren. Ik kon dat voorheen echt niet!

  • Romy 25 februari 2017 op 3:51 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je reactie! Het lijkt er alleen op dat hij door CommentLuv is verdwenen 🙁 Ik zie nu alleen ‘my’ staan. Ik hoorde van iemand anders dat het zou kunnen komen doordat je het CommentLuv tekentje aanvinkt en dat er dan iets misgaat. Zou je het de volgende keer misschien eens zonder CommentLuv kunnen proberen? Dan gaat het hopelijk wel goed. Ik vind het zo jammer dat ik nu niet je reactie kon lezen, terwijl je wel (heel lief!) de moeite hebt genomen om er eentje achter te laten.

  • Romy 25 februari 2017 op 3:52 pm - Beantwoord

   Dat zeg je heel mooi! En ik denk inderdaad dat het ook wel iets is wat je kunt afleren naarmate je ouder wordt. Ik merk ook dat ik de laatste tijd meer stilsta bij waarom ik iets doe en het eerder inzie als ik iemand alleen maar wil pleasen. Het is soms nog lastig om de daad bij het woord te voegen door echt nee te zeggen, maar het is al stap 1 dat ik me er bewust van ben 😉

  • Romy 25 februari 2017 op 3:53 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je daar echt mee bezig bent en ook merkt dat het je gelukkiger maakt! Ga zo door 🙂 Dat nee zeggen vind ik inderdaad ook echt een ding. Het zijn maar drie lettertjes, maar ze zijn soms zo lastig uit mijn mond te krijgen 😉

  • Romy 25 februari 2017 op 3:54 pm - Beantwoord

   Oh echt? Wat grappig om te horen! En vooral zo fijn dat je daar nu beter mee kunt omgaan. Ik kan soms echt kriegel worden van een half uurtje op de bank zitten en krijg dan de kriebels om weer iets te gaan doen. Wat dat betreft heb ik nog wat lesjes te leren 😉

 12. Josephine 25 februari 2017 op 2:11 pm - Beantwoord

  Hele goede tips! Vooral het vergelijken met anderen en een control freak zijn… Daar kan ik mezelf nog in verbeteren. 🙂

 13. Kaylin 25 februari 2017 op 2:57 pm - Beantwoord

  Dank je voor het mooie artikel Romy. Het zijn heel waardevolle tips. Ikzelf heb vooral moeite met “nee zeggen”, “het nuttig moeten bezig zijn” en ik ben eigenlijk ook wel een controlefreak. Wanneer we bijvoorbeeld weg gaan met vrienden ben ik het liefst degene die alles regelt: waar en wanneer spreken we af, wat doen we enzoverder

  • Romy 25 februari 2017 op 3:55 pm - Beantwoord

   Graag gedaan! Wat mooi om te horen dat je iets aan het artikel hebt. Hopelijk lukt het je om, hoe moeilijk, het ook is met die drie puntjes aan de slag te gaan. Ik merk de laatste tijd dat het me bijvoorbeeld echt helpt om af en toe wat quality time te hebben, hoe ongemakkelijk dat soms ook voelt 😉

 14. Esmee 25 februari 2017 op 3:27 pm - Beantwoord

  Het voordeel als je soms nee zegt is wel dat je de dingen die je wel doet met volle aandacht doet en je daarom uiteindelijk beter werk oplevert! Er is maar zoveel wat je kunt doen in een bepaalde tijd!

  • Romy 25 februari 2017 op 3:56 pm - Beantwoord

   Wat een goed punt! Daar zit zeker wat in. Er zitten helaas maar 24 uur in een dag en dan kun je maar beter een paar dingen echt goed doen dan bij alles half werk leveren. Dankjewel voor je reactie 🙂

 15. Charel 25 februari 2017 op 3:42 pm - Beantwoord

  Ik word heel blij van jou en je artikelen! Wat geef je toch goede tips! Hier zou je echt wat meer mee moeten doen hihi!

 16. Daniëlle 25 februari 2017 op 4:03 pm - Beantwoord

  Wat een super goede tips. Ik kan van een aantal zeker nog wat leren 🙂

 17. Teddy 25 februari 2017 op 9:17 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Vooral dat vergelijken met anderen moet ik mezelf echt afleren…

 18. Claire 26 februari 2017 op 10:48 am - Beantwoord

  Jeetje Romy alsof je het tegen mij zegt. Laatst zei ik nog volmondig ‘ja’ terwijl ik wel nee had willen gillen haha. En inderdaad: voor wie werk ik zo hard? Mijn vriend vind me er niet gezelliger op haha. Ik vind dat je een boek moet uitbrengen met je handige tips want ze zijn zo waar en positief confronterend 🙂

  • Romy 26 februari 2017 op 8:37 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een lief compliment! Haha, wie weet ooit 😉 Dan mag ik eerst nog wel flink oefenen. En ik herken precies wat je zegt over dat harde werken. Ook mijn ouders kunnen me soms wel schieten als ik weer eens gestrest ben, haha.

 19. Mariska 26 februari 2017 op 4:38 pm - Beantwoord

  Hier zitten toch wel wat punten in waar ik me schuldig aan maak. Het vergelijken met anderen doe ik nog wel eens, maar is natuurlijk nergens goed voor. Je voelt jezelf er in ieder geval zeker niet beter door.

 20. Danique 26 februari 2017 op 8:20 pm - Beantwoord

  Ik herken mezelf enorm in punt 2 en 5. Ook ik kan niet tegen veranderingen en ik vind het enorm fijn om alles onder controle te hebben. Heel vervelend, want ik heb er gewoon moeite mee om dingen los te laten. Dat weerhoudt me vaak van spontane acties die juist heel leuk kunnen zijn.

  • Romy 26 februari 2017 op 8:46 pm - Beantwoord

   Zo herkenbaar wat je zegt! Ik heb dat ook precies zo en zou ook weleens iets meer spontane acties willen hebben. Hopelijk lukt het ons allebei stapje voor stapje om de touwtjes iets meer los te laten 🙂

 21. Maaike 27 februari 2017 op 1:19 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik heb me vaak vergeleken met anderen, maar op een gegeven moment dacht ik: Ik moet kijken naar de dingen die ik zelf heb. Die horen bij mij en hebben andere mensen weer niet. Dat heeft veel geholpen.

  • Romy 27 februari 2017 op 9:11 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat die gedachte je helpt. En het is ook echt zo: hoe goed iemand anders ook lijkt, je hebt altijd ook zelf positieve dingen die een ander weer niet heeft.

 22. MamaPlaneet.nl 28 februari 2017 op 10:27 am - Beantwoord

  Je aantrekken wat anderen over je denken. Niet alles zelf willen doen. En nee zeggen! Het is een leerproces maar waar een wil is, is er ook een weg.

  • Romy 28 februari 2017 op 7:49 pm - Beantwoord

   Precies! Het zijn geen makkelijke stappen om te zetten, maar met flink wat doorzettingsvermogen kom je al een heel eind.

Recente blogs

Action shoplog | Kalligrafeerset, waterverf & vrolijk papier

17 mei 2018|Lifestyle|

De knutselafdeling van Action was voor een vriendin en mij dé hotspot tijdens een dagje weg. Aangezien we allebei onze tijd graag doorbrengen met een berg knutselspullen voor onze neus, mocht een bezoek aan Action niet ontbreken. Eerder die week ging ik zelf ook al langs om te neuzen tussen de Action-knutselspullen. Die twee bescheiden shopsessies leverden samen toch wel een tas vol met leuke aankopen op. Ik scoorde onder andere leuke producten voor kaarten maken en handletteren, waaronder een gave kalligrafeerset. In deze Action shoplog laat ik je mijn aankopen zien.

4 dagen naar de Veluwe in 14 hoogtepunten

28 augustus 2020|Persoonlijk, Op reis|

De afgelopen dagen bracht ik eens niet door in mijn fijne appartement achter mijn laptopje. Nee, ik vierde mini-vakantie op de Veluwe met mijn vriend. En dat was me een feestje! Ik kon eindelijk de paarse heide in het echt bewonderen, genoot van de liefste opmerking ooit, ontdekte in de auto de mooiste plekken en werd door mijn vriend verrast met een lunch op een wel heel bijzondere plek. Ik laat je graag meegenieten van mijn Veluwe-tripje in 14 hoogtepunten.

Outfit | Roze blouse, roze blazer en alleen maar tweedehands vondsten

26 januari 2023|Outfits|

On Mondays we wear pink. Ik heb nooit de serie Mean Girls gezien, maar die zin ken ik dan weer wel. Nu ben ik alleen het type persoon dat ook op donderdag, zaterdag en eigenlijk gewoon elke dag prima een roze outfit uit de kast kan trekken. Het is nooit een slecht idee om de wereld door een wat rozere bril te zien, nietwaar?! Met dit roze kloffie dat ook nog eens volledig uit kringloopkoopjes bestaat, kan het in elk geval niet aan je outfit liggen als het een mindere dag wordt. Ik laat je graag mijn nieuwe favoriete kledingcombinatie zien waarvan ik eigenlijk elke keer blij word als ik hem uit de kast trek.