Barcelona6 2

Het beste moment om te beginnen, is NU!

 • 29 november 2017
 • 33 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Wil jij beter voor jezelf zorgen? Eindelijk werk maken van je eigen bedrijf of stoppen met een vervelende relatie? Wil je meer tijd met je opa en oma doorbrengen? Of misschien iets liever voor jezelf zijn? Om welke verandering het ook gaat, het is soms knap lastig om de daad bij het woord te voegen. Het lijkt dan soms alsof volgend jaar, volgende week of anders op z’n minst morgen beter uitkomt om te beginnen. Maar wist je dat er voor veel veranderingen één bijzonder geschikt moment is? En dat is NU! Met dit artikel geef ik je graag een duwtje in de goede richting om vandaag nog aan de slag te gaan.

beste moment om te beginnen is nu

Wacht niet tot het magische moment!

Met sommige veranderingen in mijn leven heb ik lang – soms zelfs jarenlang – gewacht voordat ik ze doorvoerde. Ik hoopte dat er een magisch moment zou komen en dat er een welbekende knop om zou gaan. Zo sportte ik een paar jaar geleden lange tijd véél te veel (lees: 3 uur per dag). Ik was doodop en hoopte steeds dat er de volgende dag iets veranderd zou zijn. Helaas blijkt dat magische moment vaak niet te bestaan. De kans is klein dat er zich een geweldig ‘Eureka’-moment voordoet waarop je wél klaar bent om dingen aan te passen. Het is dan ook zonde om af te wachten, want jij kunt zelf het heft in handen nemen. Niet morgen of volgende week, maar NU.

Ook als de nood niet hoog is!

Natuurlijk is het niet altijd pure noodzaak om direct actie te ondernemen. In dat geval is er misschien geen man overboord als je morgen die grote beslissing neemt. Als ik naar mezelf kijk, weet ik alleen dat morgen in zo’n geval overmorgen wordt en overmorgen volgende week. Neem bijvoorbeeld het voornemen om op tijd naar bed te gaan. Er gebeurt vast niets als je dat vanavond nog niet doet, maar je legt die lat wel weer een stukje hoger door het tot morgen uit te stellen. Wat nou als je wél NU iets verandert, NU je eigen bedrijf begint of NU die reis maakt waar je al jaren van droomt? Dat hoeft niet impulsief in één keer te gebeuren, maar je kunt wel de eerste stap zetten om naar zo’n mooi doel toewerken.

Beter spijt hebben van dingen die je wel hebt gedaan dan van wat je niet hebt gedaan. 

Stop met twijfelen, start met doen!

Als ik terugkijk op veranderingen die ik lange tijd heb uitgesteld, kan ik alleen maar concluderen dat ik al die dingen veel eerder had moeten doen. Dat gaat dan bijvoorbeeld om een relatie verbreken of opkomen voor mezelf, maar ook om hulp vragen als ik niet goed in mijn vel zit. Hoe verder je iets voor je uit schuift, hoe hoger de drempel komt te liggen. Hoe langer je tegen iets aanhikt, hoe groter de stap wordt om het te doen. Maar ook: hoe meer je de tijd neemt om het juiste moment te vinden, hoe heftiger de doemscenario’s in je hoofd misschien wel worden. Wat nu als je al die overwegingen van tafel veegt, stopt met denken en start met doen? Dan kun je in ieder geval zelf ervaren hoe het echt is.

Hoe begin je NU?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe kun je nou direct beginnen met dat wat in je hoofd zit? Zou je het dan niet toch tot 1 januari voor je uit schuiven om eerst een plan te bedenken? Welnee! Het is een kwestie van actie ondernemen en concrete stappen zetten. Jij kunt recht op je doel afgaan door vandaag nog een duidelijk plan op te stellen, afspraken te maken en misschien wel je stappen met anderen te delen. Dan kunnen andere mensen je helpen om je doelen niet meer los te laten. Zo creëer je meteen die welbekende stok achter de deur voor jezelf. Jij kunt van je doelen namelijk een succes maken. En daarvoor bestaat geen magischer moment dan NU!

Is er iets waar jij achteraf liever eerder mee was begonnen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 29 november 2017 op 6:38 am - Beantwoord

  Ik zie heel vaak beren op de weg maar weet inmiddels wel dat als je iets wil, je gewoon moet beginnen.

 2. Darina 29 november 2017 op 6:40 am - Beantwoord

  Een heel inspirerend artikel! En herkenbaar. Als ik iets wil, dan denk ik er téveel over na. Soms lossen dingen zichzelf wel op tijdens de weg naar je doel toe.

 3. Marieke 29 november 2017 op 6:57 am - Beantwoord

  Vroeger vond ik het ook ontzettend lastig om gewoon te beginnen, maar gelukkig wordt het steeds een beetje makkelijker. Mijn ervaring is ook dat er vaak vanzelf oplossingen ontstaan voor de zogenaamde beren op de weg. En je hebt gelijk, liever spijt van de dingen die je wel hebt gedaan dan van de dingen die je niet hebt gedaan 🙂

  • Romy 29 november 2017 op 11:00 pm - Beantwoord

   Goed om te horen dat het in ieder geval steeds iets makkelijker wordt om ergens daadwerkelijk aan te beginnen. Mijn moeder zegt vaak “De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest” en zo is het maar net. Soms Vaak ben je banger voor wat er kan gebeuren dan uiteindelijk nodig blijkt.

 4. Maaike 29 november 2017 op 8:49 am - Beantwoord

  Deze vind ik er ook wel bij passen: ga nog geen oplossingen bedenken voor problemen die er nog niet zijn. Want dat gebeurt dan veel. Ik ga vanalles verzinnen terwijl die helemaal niet aan de orde zijn. Gek eigenlijk, dat NU beginnen zo moeilijk kan zijn.

  • Romy 29 november 2017 op 11:03 pm - Beantwoord

   Goed punt inderdaad en herkenbaar wat je zegt! Vaak zie je van tevoren meer problemen dan er uiteindelijk in werkelijkheid blijken te zijn. Grappig hoe je een situatie soms kunt overanalyseren, terwijl het in de praktijk allemaal dan helemaal niet zo ingewikkeld blijkt als je er gewoon aan begint.

 5. Sylvia - alovelyadventure 29 november 2017 op 9:15 am - Beantwoord

  Mooi geschreven! Ja, ik had eerder met mijn werk als hostess willen beginnen en ook eerder aan mijn blog. Maar het is goed zo. Het leven loopt zoals het loopt. Soms weet je niet of iets echt voor jou is en dan twijfel je. Nu als ik iets in mn kop heb wil ik het liefst er gelijk mee aan de slag.. alleen de tijd hè. Er blijven toch maar 24 uur in een dag zitten?

  • Romy 29 november 2017 op 11:08 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen hoe jij erin staat. Het is inderdaad zo dat het leven loopt zoals het loopt en soms heeft het ook wel wat om even te wachten. Zoiets als een blog beginnen, heeft ook geen enorme haast. Maar met sommige mooie dingen in het leven had ik toch gewild dat ik ze een paar jaar eerder had opgepakt 😉

 6. Sija 29 november 2017 op 9:28 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! <3 Het zijn vaak (of altijd) gedachten die je tegenhouden, hoe sterk die soms ook zijn is het goed om deze eens te negeren en gewoon te doen, If you'll never try you'll never know! 🙂

 7. Margo 29 november 2017 op 9:35 am - Beantwoord

  Wat een goed, inspirerend artikel! Zet me zeker aan het denken.

 8. Loes 29 november 2017 op 10:01 am - Beantwoord

  Dit is zo waar! Vooral met bepaalde veranderingen in mijn levensstijl denk ik vaak ‘ach, ik begin volgende week maandag wel’, terwijl je net zo goed nu kan beginnen?! Just do it!

 9. Sam - singlereadytomingleblog 29 november 2017 op 10:15 am - Beantwoord

  Zo waar! Het helpt ook gewoon al als je een paar concrete kleinere doelen opzet, dan geraak je er ook wel – stap voor stap 🙂

 10. Anna 29 november 2017 op 10:42 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel, ik ben het hier helemaal mee eens! In januari zit de sportschool bijvoorbeeld weer helemaal vol, waarom beginnen mensen nu niet gewoon? :p Maar goed, zelf ben ik ook heel goed in dingen uitstellen, toevallig komt er vrijdag een artikel over online, haha. Maar als ik écht iets wil dan ga ik er wel voor 😉

  • Romy 29 november 2017 op 11:09 pm - Beantwoord

   Dankjewel! ♥ Wat een mooie uitspraak! Dat is zeker waar. Als je het geen kans geeft, zal je ook nooit weten hoe mooi het had kunnen zijn om het te proberen.

  • Romy 29 november 2017 op 11:12 pm - Beantwoord

   Oh leuk! Ik ben heel benieuwd naar jouw atikel! Zelf vind ik het ook altijd wel frappant hoe op 1 januari iedereen opeens lijkt te willen beginnen met goede voornemens, terwijl je het eigenlijk ook gewoon vandaag kunt doen 😉 Zelf ben ik ook wel iemand die er echt voor gaat als ik iets wil, maar soms is het toch angst of twijfel wat me ervan weerhoudt om spannende dingen op te pakken.

 11. Hilly 29 november 2017 op 10:45 am - Beantwoord

  Je hebt me aan het nadenken gezet.
  Niet blijven wachten op het moment, dan komt het niet.

  Groet.

 12. Lianne 29 november 2017 op 10:58 am - Beantwoord

  Mooi artikel om je net even die schop onder je kont te geven! Er zijn inderdaad veel dingen die ik veel eerder had willen doen, zoals voor mezelf opkomen en ook mijn eigen hart volgen en mijn eigen bedrijf beginnen. Nu wil ik écht gaan beginnen en weet je wat het is, het voelt eigenlijk zó goed wanneer je gewoon NU begint! 😉

  • Romy 29 november 2017 op 11:14 pm - Beantwoord

   Supermooi om te horen dat het nu echt heel goed voelt om gewoon te beginnen. Ik vind het zo mooi en inspirerend dat je je droom achternagaat! Je bent een topper ♥

 13. Evelyne 29 november 2017 op 11:32 am - Beantwoord

  Ik ben zo iemand die graag afwacht. Of nee, laat het mij anders zeggen. Ik ben iemand die nooit alleen een beslissing neemt. Dat is erg, althans ik vind dat toch. Neem nu mijn werksituatie. Hoe lang loop ik er nu al niet mee? Zoek nu toch eens een oplossing, denk ik dan. Maar, het is precies of ik wacht tot er iets uit de lucht valt. En ondertussen blijf ik maar aanmodderen. Pas op, mocht een vriendin in de situatie van mij zitten zou ik net zeggen wat jij hier aangeeft. ‘Begin NU aan iets anders zodat je terug gelukkig word.’ Maar mijn eigen advies opvolgen vind ik toch zo moeilijk.

 14. Evelyn 29 november 2017 op 12:28 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven ♥! Ik heb er zelf wel een handje van om te wachten tot een moment, maar dat is helemaal niet goed! Als je iets wilt meteen doen. Een heel inspirerend artikel.

  • Romy 29 november 2017 op 11:17 pm - Beantwoord

   Wat een lastige situatie inderdaad! Ik kan me goed voorstellen dat het soms makkelijker is om andere mensen het advies te geven dat eigenlijk ook voor jouw situatie geldt. Toch hoop ik heel hard dat je je hart durft te volgen en durft te doen waarvan je al tijden voelt dat het het beste zou zijn. Er ligt een wereld voor je open vol met kansen en je weet maar nooit wat voor onwijs mooie dingen er op je pad komen als je de stap zet. Natuurlijk is het spannend, maar het zou je zoveel moois kunnen opleveren 🙂

  • Romy 29 november 2017 op 11:17 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie compliment! ♥

 15. Johanne 29 november 2017 op 12:44 pm - Beantwoord

  Inspirerend, Romy en spoort helemaal aan tot actie! Naast dat ik een enorme uitsteller ben, ben ik een schijterd en doe ik dingen niet omdat ik bang ben voor de gevolgen. Onzin natuurlijk, want als je het niet probeert hoe weet je dan of het misgaat (of niet)? Ik houd opzich wel van het NU dingen doen en er niet te veel over na te denken, maar als ik er eenmaal middenin zit, kom ik vast te zitten.

  • Romy 29 november 2017 op 11:20 pm - Beantwoord

   Inderdaad lastig (en een beetje herkenbaar) wat je beschrijft. Soms kan angst je zelfs van de allermooiste plannen weerhouden. Hoe langer je er dan over nadenkt, hoe meer beren je op de weg kunt gaan zien. En dat terwijl het in de praktijk vaak zo veel minder erg blijkt uit te pakken. Het is dan echt een drempel waar je overheen moet stappen.

 16. Joanne 29 november 2017 op 1:20 pm - Beantwoord

  Het is inderdaad altijd zo makkelijk om dingen te verschuiven naar volgende week, naar volgend jaar.. Eigenlijk moet je gewoon meteen de knop om zetten en aan de slag!

 17. PatriciaKleijn 29 november 2017 op 1:27 pm - Beantwoord

  Handige tips hoor, ik heb dit heel erg met het huishouden en het bloggen, ik wil heel graag maar soms kan ik de energie gewoon niet vinden

 18. marleen 29 november 2017 op 2:29 pm - Beantwoord

  Dit artikel is ZO waar. Alles kan ineens afgelopen zijn, dat vind ik zo pijnlijk soms!

 19. Simone 29 november 2017 op 2:37 pm - Beantwoord

  Wat een fijne motivatie. Je hebt eigenlijk ook helemaal gelijk. Het is alleen zo makkelijk om vooruit te schuiven.

 20. Els 29 november 2017 op 7:39 pm - Beantwoord

  Vaak stel ik dingen uit…. maar als ik ze dan gedaan heb denk ik zo moeilijk was het niet ;-). Soms moet ik ook vaker nu iets doen.

 21. Nikita 29 november 2017 op 7:58 pm - Beantwoord

  Ik denk dat als je wacht tot het magische moment er is, je kan blijven wachten. En zoals jij vertelt, NU is het beste moment om te beginnen. En ja, je kan wachten tot het nieuwe jaar aanbreekt. Dat heeft inderdaad iets magisch, maar alsnog. Als je in september ongelukkig bent met jezelf en daar pas na nieuwjaar iets aan doet, dan ben je nog zeker 4 maanden ongelukkig. Dan kan je maar beter direct werken aan je zelfbeeld. En hoe sneller je ergens mee begint, hoe sneller je resultaat boekt. En dat willen we allemaal. Hoewel het niet altijd om het resultaat gaat, maar ook over het proces. Daar kan je enorm veel van leren!

  Trouwens, een leuk feitje. Het heeft vrij weinig met het artikel te maken, maar ik wilde het toch delen omdat je hier ook mee begaan bent. Ik sprak vandaag mijn vertrouwenspersoon en ik gaf zijn kerstkaartje alvast af. En ik heb verteld hoe goed het de afgelopen tijd ging. Hij is op de hoogte van mijn onzekerheid, van alle moeilijke periodes die ik heb gehad. En hij was echt oprecht blij voor me, heb heel veel mooie woorden en complimenten gehad en dat vond ik echt fijn. Hij zei ook dat hij volgend jaar zijn kerstkaartje zou missen omdat ik dan afgestudeerd ben, en dat bracht dubbele gevoelens op. Het gesprek gaf een enorm goede boost zoals alleen een gesprek met hem dat kan, maar dat deed me ook beseffen dat ik volgend jaar weg ben van school. Maar ik vond het wel heel lief dat hij dat zei natuurlijk 🙂 En ik heb toen ik startte in mijn opleiding een jaartje les van hem gehad (was een theorievak, geen tekenvak) en de andere twee jaar had ik hem niet meer, dus toen spraken we elkaar minder maar nog vaak genoeg. Vooral als ik weer eens een probleem had. En hij zei dat hij me heeft zien openbloeien, veranderen en gewoon gelukkig heeft zien worden. En toen zei hij dat ik toen in de tijd amper iets kon, en nu kan ik alles. Topcompliment. Heb er echt een heel positief gevoel aan overgehouden. En de gedachte dat ik volgend jaar geen gesprekken meer met hem heb, die laat ik maar even achterwege. Laat mij er maar eventjes van genieten 😉

  • Romy 29 november 2017 op 11:21 pm - Beantwoord

   Klopt, het is best een pijnlijk besef dat zomaar alles anders kan zijn, ook in negatieve zin. Aan de andere kant is dat ook een geweldige stok achter de deur om niet te wachten met je mooiste plannen en ze ‘gewoon’ NU waar te maken.

  • Romy 29 november 2017 op 11:28 pm - Beantwoord

   Je geeft inderdaad een heel goed voorbeeld. Het is soms heel verleidelijk om dingen voor je uit te schuiven, maar het is zonde als je daardoor niet meteen van het resultaat kunt genieten. Het proces is ook heel wat waard en hoe eerder je dat ervaart, hoe beter 🙂

   Wat een onwijs mooi compliment heb je trouwens ontvangen van je vertrouwenspersoon! Daar mag je zeker trots op en blij mee zijn. Zoiets moois krijg je niet zomaar te horen 🙂 Wat mooi ook om te horen dat je vertrouwenspersoon jullie band en zoiets speciaals als jouw kerstkaartje ook heel erg waardeert. Natuurlijk is het jammer dat volgend jaar alles anders is, maar de herinneringen en mooie woorden van je vertrouwenspersoon blijven voor altijd.

 22. Susan 1 december 2017 op 7:47 am - Beantwoord

  Interessant artikel! Ik heb ook wel dingen waarvan ik had gehoopt dat ik eerder was begonnen, maar goed, het verleden kun je niet meer veranderen. Jouw tips komen vast van pas!

Recente blogs

Outfit | Mijn nieuwe Fabienne Chapot Mila jurk

23 juli 2020|Outfits|

En zo had ik opeens ongemerkt een half jaar geen nieuwe kleding gekocht. Je weet wel: corona enzo. Dat vond ik dus een uitstekende reden om mezelf na al die tijd iets extra moois cadeau te doen. Want toen bleek dat hét gele jurk in de sale was, kon ik me niet meer inhouden. Dat móest mijn nieuwe zomerjurk voor dit jaar worden. En wat voor één! Ik ben nogal in mijn nopjes met mijn nieuwe Fabienne Chapot Mila jurk. Geen goedkoopje, maar wel een goed koopje. Tijd om hem aan je te laten zien!

7 uiterlijke kenmerken die ik ooit stom vond, maar nu waardeer

11 november 2022|Zelfliefde, Persoonlijk|

Had die moedervlek daar maar niet gezeten! Oh, wat zou het fijn zijn als ik een andere behamaat zou passen! Ik ben vast niet de enige die regelmatig wat aan te merken heeft op kleine details aan haar uiterlijk. Gaat het niet over een misplaatste moedervlek, dan gaat het wel over het litteken op mijn knie dat ik overhield aan een mountainbike-valpartij. Ik zal niet beweren dat ik elke dag dolblij naar mijn spiegelbeeld staar en mezelf het mooiste mens op aarde voel. Hoeft ook niet! Maar het lukt me wel steeds beter om minder over bepaalde uiterlijke kenmerken in te zitten. Dit zijn 7 uiterlijke dingetjes die ik ooit mega-storend vond, maar nu zelfs een beetje waardeer.

Mijn vrolijke cadeautips voor Sinterklaas & kerst

28 november 2017|Lifestyle|

De Goedheiligman is alweer meer dan een week in het land en Pakjesavond komt al steeds dichterbij. Inmiddels heb ik zelf de nodige cadeaus voor Sinterklaas ingeslagen. Tegelijkertijd was ik alleen totaal vergeten om zelf een verlanglijstje op te stellen. Oeps! Heb jij ook behoefte aan last-minute cadeau-inspiratie voor jezelf of voor een ander? Ik besloot een aantal vrolijke cadeautips voor Sinterklaas (en kerst) op een rij te zetten. Deze 9 items zou ik in ieder geval met een grote glimlach uitpakken als ik ze zou ontvangen.