nederlandse podcasts 5

7 Nederlandse podcasts die mijn leven een beetje veranderden

 • 18 november 2022
 • 4 Reacties

Elke week zit ik wel een paar keer met mijn oortjes in te luisteren naar de wijze woorden van een podcastmaker. Waar anderen graag schoonmaken met de radio aan of housemuziek uit de speakers, klinkt er bij mij meestal een interessante podcast in mijn oren. Een aantal Nederlandse podcasts waren voor mij zó eye-opening dat ik de dweil er acuut voor weglegde en mijn blocnote pakte. Dit zijn 7 podcast-afleveringen die ik je zeker kan aanraden.

Mijn favoriete Nederlandse podcasts

Terwijl half Nederland al lang en hoog en breed aan de podcasts was, kwam deze spuit elf er twee jaar geleden pas achter hoe fijn het is om naar kletsende mensen te luisteren. Uiteraard al helemaal als die persoon vanuit ervaring of kennis een bijzondere boodschap te vertellen heeft.

Ik luister zelf het liefst naar Nederlandse podcasts. Er zijn genoeg boeiende podcasts van eigen bodem te vinden! Een paar favorieten van mij? Celine Charlotte, Universiteit van Nederland en allerlei HSP-podcasts. Bekijk mijn podcast-tips over persoonlijke ontwikkeling voor meer inspiratie. Al moet ik zeggen: vlotte kletspodcasts zonder diepere laag kan ik ook enorm waarderen. Eetgeheimen van Miljuschka is bijvoorbeeld ook een genot om te luisteren.

Verder klinken er af en toe werkgerelateerde podcasts uit mijn oortjes. Over ondernemen, schrijven, marketing en alles wat maar bruikbaar is voor mij als schrijvende eigen baas. De School of SEO en Goed gevonden zijn bijvoorbeeld reuze-interessant als je meer wilt leren over zoekmachinebestendig schrijven. Via dat soort podcasts houd ik mijn kennis als SEO-tekstschrijver up-to-date.

nederlandse podcasts 3
nederlandse podcasts

Podcasts luisteren via Online-radio.nl

Waar ik mijn podcasts luister? Ik heb zelf geen Spotify-abonnement, maar gebruik sinds kort graag Online-radio.nl. Dit is – hoe verrassend – een online radioplatform waar je naar talloze Nederlandse radiozenders kunt luisteren: Qmusic, 538, 3FM, allerlei regionale zenders, etc. Maar ze hebben ook een enorm aantal podcasts online staan. Zowel bekende als minder bekende Nederlandse podcasts zijn er te vinden. Zoek je iets specifieks? Met een simpele zoekactie kun je zo vinden wat je zoekt in het aanbod aan podcasts. Al mijn lievelingspodcasts kwam ik er tegen.

Het handige aan podcasts online luisteren is dat het op elk mogelijk apparaat kan: ook op je computer, zonder daarvoor allerlei programma’s te installeren. Handig als ik bijvoorbeeld mijn telefoon voor andere dingen nodig heb of het geluid hard wil zetten omdat ik druk aan het schrobben ben. En heb ik eens geen zin in een podcast, dan is de radio op deze manier ook zó aangezet. Geen autoradio meer nodig!

7 Nederlandse podcasts die mij zijn bijgebleven

Wat ik zoal luister via Online-radio.nl? Dit zijn 6 indrukwekkende Nederlandse podcasts (+ eentje extra) die soms zelfs 1,5 jaar na het luisteren nog in mijn geheugen gegrift staan.

1. Celine Charlotte – wat als je leven op z’n kop staat?

Aflevering #25: Opeens je leven en toekomst op z’n kop: dit is waar ik op terugval

Elke podcast die Charlotte van ’t Wout het internet op slingert, vind ik fantastisch. Maar deze is wel heel erg sterk. Charlotte verhuisde naar Amerika om daar met haar liefde te trouwen. Maar dat huwelijk liep op de klippen (wat niet haar eigen keuze was) en opeens stond haar leven op z’n kop. Hoe sterk ben je als je dan na een paar dagen al een podcast kunt opnemen!

Charlotte vertelt in deze podcast over hoe je goed voor jezelf zorgt en jezelf kunt herpakken als je door een persoonlijk dal gaat. Hoe voorkom je dat je jezelf verhalen vertelt die je niet helpen? Hoe zet je kleine stapjes uit het dal? En wat zijn waardevolle dingen waar je juist in lastige periodes op kunt terugvallen? Bereid je voor op een hele reeks aan levenslessen in 45 minuten!

Ik vind het vooral inspirerend hoe Charlotte laat zien dat niets je eronder krijgt. Zelfs als je iets meemaakt waarvan je je afvraagt hoe je het ooit gaat overleven, hoef je niet bang te zijn dat het je nekt. Geef jezelf wat je nodig hebt, schrap dingen uit je leven die nu niet passen en kijk hoe je je leven opnieuw kunt opbouwen. Op jouw tempo, op jouw manier en met de mensen die daarbij passen.

nederlandse podcasts

2. Zakenmama – interview met Femke Kamps over openheid

Aflevering S2:E11: Zakenmama Femke over haar ICSI-traject, openheid online, taboes en verlof als ondernemer

Femke is tekstschrijver – een goeie ook! Drie keer raden waarom ik haar al jarenlang volg op Instagram. Ze is overigens ook de auteur van het boek Fuck the Quarterlifecrisis, dat ik driftig ja-knikkend heb gelezen. En ze is sinds kort mama – dé reden dat ze in de podcast Zakenmama verschijnt. Femke vertelt in deze podcast onder meer openhartig over het uitgebreide IVF-traject dat aan haar knappe blauwogige zoontje Flynn vooraf is gegaan.

Wat ik vooral mooi vind aan de podcast, is dat ze toelicht waarom ze zo open is over alles wat ze meemaakt. Van vruchtbaarheidsproblemen tot quarterlife-crisissen. Femke gelooft dat het belangrijk is om open te zijn, dat dat voor jezelf oplucht en dat je er ook anderen mee kunt helpen. Iets waar ik ook enorm in geloof!

Ik ben zelf de afgelopen twee jaar ook veel opener geworden over dingen waar ik vijf jaar geleden nooit online over had durven praten. De eetstoornis waarvan ik hersteld ben, mijn menstruatiestruggles, onzekerheden… Soms twijfel ik ook: kan ik dit wel delen? Wat zouden opdrachtgevers zeggen? De podcast van Femke was één grote stok achter te deur om vooral te blijven delen wat goed voelt voor mij (wat best een boel is!). En om te beseffen dat als mensen het too much information vinden, het gewoon jouw mensen niet zijn (wat ook oké is) en dat het kruisje in de rechterbovenhoek dan zo gevonden is. You go, Femke!

3. Marketingpraat – Zarayda Groenhart over hoe je storytelling toepast

Aflevering #183: Zarayda Groenhart gebruikt crimescene storytelling om klanten aan te trekken

Deze Nederlandse podcast gaat over iets totaal anders dan zelfontwikkeling, namelijk over tekstschrijven. Word ik ook erg blij van als professioneel woorden-combineerder (slash schrijver). Tijdens mijn opleiding Nederlands ben ik doodgegooid met de slogan “Show don’t tell”. Oftewel: strooi niet met allerlei beloftes en feitjes, maar giet het in een verhaalvorm of laat het op een andere manier zien. Maak het beeldend, zodat de lezer wordt meegezogen in wat je zegt. Dus niet “Ik heb een leuke training. Schrijf je in!”; creëer er een verhaal omheen.

Zarayda laat in het rollenspel in deze podcast zien hoe je een ogenschijnlijk saaie boodschap in een veel leuker verhaal kunt gieten voor een Instagram-post, blogartikel, salespagina of waar dan ook. Ik ging er als tekstschrijver van op het puntje van mijn stoel zitten. De belangrijkste les die ik leerde? Geef veel details. Beschrijf wanneer je tot een inzicht kwam, wat er gebeurde, wat je hoorde of wat je zag. Zo kun je zelfs van simpele feitjes de meest onthoudwaardige anekdotes maken.

nederlandse podcasts 6

4. Bedrock – Inger Strietman over gezond egoïsme

Aflevering #26: Over gezond egoïsme en jezelf centraal stellen met HSP-coach Inger Strietman

Het woord ‘egoïsme’ heeft vaak een negatieve bijklank. Alsof voor jezelf kiezen per definitie verkeerd is. Inger houdt in deze podcast een waardevol pleidooi om soms juist wel voor jezelf te kiezen. Egoïstische keuzes maken betekent niet altijd dat je doelbewust en respectloos over de grenzen van anderen heen walst. Meestal niet zelfs! Je kunt ook gezond egoïstisch zijn: bewust dingen NIET doen omdat dat voor jou goed is.

De mooiste les die Inger me leerde in deze podcast is dat je nooit het slachtoffer bent van je eigen agenda. Jij kunt ’s ochtends besluiten om iets te schrappen als je een spontane hartverzakking krijgt van enkel en alleen de blik op je takenlijst. Het is goed om dat in je achterhoofd bij elke afspraak die mogelijk in je agenda terechtkomt. Denk al bij het verzoek kritisch na “Is dit belangrijk? Heb ik tijd? Heb ik er de energie voor? Kan het nu of beter een andere keer?” in plaats van klakkeloos een blok in je agenda op te offeren. Er is maar één persoon die ervoor kan zorgen dat jouw weekplanning je enigszins blij maakt, en dat ben jij zelf.

Een fijne Nederlandse podcast om te luisteren als je last hebt van pleasen en daar een stokje voor wilt steken!

5. Universiteit van Nederland – Hoe ontstaat anorexia?

Aflevering #448: Hoe ontstaat anorexia?

Ik heb zelf meer dan tien jaar anorexia gehad. Dankbaar ben ik nog elke dag dat die periode achter me ligt. Maar ik merk dat ik terugkijkend op die periode veel vragen heb. De belangrijkste is in één woord te vangen: ‘Waarom?’. Waarom vond ik mezelf dik terwijl ik vel over been was? Waarom lukte het niet om dat taartje te eten op verjaardagen waar ik zo verlekkerd naar keek? Waarom kon ik maar niet uit het cirkeltje te komen, terwijl ik niets liever wilde dan dat?

Deze Nederlandse podcast van 10 minuten heeft me enorm geholpen in de verwerking van mijn eetstoornisperiode. Vooral bij het sussen van mijn onterechte schuldgevoel. Kinderarts Annemarie van Bellegem zoomt in op wat er precies omgaat in het hoofd van iemand met anorexia. Ze laat bijvoorbeeld zien dat het gebrek aan voedingsstoffen ervoor zorgt dat een deel van je brein niet meer goed functioneert. Zo kun je oprecht niet meer goed inschatten hoeveel ruimte jij inneemt in de wereld. Dus dáárom vond ik mezelf dik, terwijl ik een iel hoopje mens was. Ze liet me ook inzien hoe het kan dat je steeds denkt “Ik wil wel eten en beter worden”, maar dan toch in oude patronen vervalt. De podcast toont aan hoe heftig de tweestrijd is.

Als je een eetstoornis hebt overwonnen, kan deze podcast je zeker helpen om milder te kijken naar de persoon die je was. Het lukt me – mede door de podcast – beter om de trots te laten overheersen in plaats van kritisch te blijven op keuzes die ik toch niet kan terugdraaien.

nederlandse podcasts 5

6. Kukuru – familieopstellingen en -systemen

Aflevering #85 | Els van Steijn over familieopstellingen, familiesystemen, kernwaarden en over het geven en ontvangen

Sinds ik deze podcast over familie-opstellingen luisterde, vind ik het een mega-interessant fenomeen. Familie-opstellingen gaat erover dat valkuilen in je dagelijks leven soms te maken hebben met de plek die jij onbewust in je familie inneemt. Klinkt zweverig, ik weet het. Maar het is reuze-interessante materie!

Stel: je hebt geleerd om alsmaar de verantwoordelijkheid te nemen in een gezin (bijvoorbeeld omdat een oudere broer/zus is weggevallen of omdat een ouder dat niet kon). Dan kun je daar later ook in je werk en privéleven tegenaan lopen. Of je hebt soms voor je ouders moeten zorgen, waardoor je het lastig vindt om dingen uit handen te geven. Of misschien is er een broer of zus overleden of ziek geworden en ben je daardoor een andere rol in het gezin gaan vervullen. Het is best ingewikkelde materie, maar Els legt het op een begrijpelijke manier uit.

En even voor de goede orde: familieopstellingen zijn niet alleen interessant voor wie een lastige familieband heeft of met overlijden of ziekte te maken heeft gehad. Iedereen heeft subtiele familiepatronen die invloed hebben op wie je vandaag de dag bent. Deze podcast is een mooi eerste opstapje om in dat thema te duiken als je het interessant vindt.

7. De 100% Lefwijf Show – mijn verhaal in een podcast

Aflevering #251: 100% Lefwijf interview met Romy van Vaker Vrolijk

Deze aflevering past niet helemaal in dit podcastrijtje, maar op een bepaalde manier ook weer wel: het maken van de podcast maakte veel indruk op me. Dit is namelijk een aflevering waarin ik zelf werd geïnterviewd over het ontstaan van mijn blog Vaker Vrolijk, mijn eetstoornisverleden en de weg die ik heb afgelegd om positiever in het leven te staan. Geïnterviewd worden vond ik doodeng, maar ook heel bijzonder en waardevol.

In deze podcast vertel ik eerlijk over de dingen waar ik mee worstelde, wat me heeft geholpen om eruit te komen en ook hoe ik mezelf stapje voor stapje nog steeds leer accepteren. Zonder eetstoornis, precies zoals ik nu ben. Het maken van de podcast was heel helend, en wat ben ik trots dat ik mijn verhaal niet meer voor mezelf houd maar ervoor uitkom. Dingen verwerken gaat zoveel makkelijker als je er niet in een hoekje in je uppie mee blijft zitten.

Daarom vind ik podcasts ook zo mooi. Ze helpen je om meer te leren over jezelf, over patronen, over anderen en over de wereld. Je beseft dat je niet alleen bent en dat meer mensen ervaren wat jij ervaart. En met elk beetje dat je daarover leert en hoort, wordt het leven een stukje eenvoudiger. Of anders op z’n minst minder eenzaam en mooier.

Welke podcast heeft op jou diepe indruk gemaakt?

1 14
1 13

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 18 november 2022 op 8:11 am - Beantwoord

  De podcast met jou heb ik ook geluisterd. Ik heb eerlijk gezegd verder nog steeds de podcasts niet echt ontdekt, maar nu ik hier lees dat ze er ook zijn over schrijven, geloof ik dat ik toch echt eens beter moet zoeken. Dank voor de tips!

 2. Daenelia 18 november 2022 op 10:32 am - Beantwoord

  Eerlijk gezegd wordt ik snel afgeleid als ik podcasts of radiopraatprogramma’s luister. Op een of andere manier helpt het mij om ook mijn ogen wat te doen te geven. Ik denk dat ik daarom zoveel meer heb met documentaires.
  Met show, don’t tell moet je trouwens niet in de val trappen dat je er een echte anecdote van maakt, waardoor de zwaarte van de feiten die je probeert te belichten wegvalt. Ik weeg zelf altijd mee of iemand me een anecdote verteld (iets dat hen of iemand die ze kennen overkomen is) of dat het feitelijk onderbouwt wordt. Ik weeg feiten toch zwaarder mee. Maar nu begrijp ik wel waarom zoveel mensen zich mee laten slepen door ‘verhalen’ en daardoor tot onjuiste conclusies komen.

 3. Nikita 21 november 2022 op 2:42 pm - Beantwoord

  Ik luister eigenlijk nooit naar podcasts, omdat ik me er niet op kan concentreren. Luisterboeken lukt heel soms, maar ik ben iemand die graag leest. Dus ik zal eigenlijk meer onthouden en opsteken als ik het lees op een blog, in een boek etc… zelfs documentaire’s liggen me minder. Er is wel een podcast waar ik een uitzondering voor heb gemaakt en dat was die waar jij in zat. Door jouw verhaal heb ik de moed gevonden om ook het mijne te vertellen aan mijn psycholoog en mensen die ik vertrouw. Dus je bent een stuk van mijn healing process geweest. Gewoon ook door je uitstraling die je hebt tijdens die podcast en op je blog van ‘dit ben ik, en dit is mijn verhaal’. Je hebt mij dat ook geleerd en daar ben ik je echt voor altijd dankbaar voor. Ik ben mijn jongere zelf voor een heleboel dingen dankbaar, maar vooral voor het feit dat ze ooit op jouw blog geklikt heeft en dat ik die ben beginnen lezen 🙂

  • Romy 8 december 2022 op 7:53 am - Beantwoord

   Wauw, wat prachtig om te horen dat ik door het delen van mijn verhaal jou een beetje heb kunnen inspireren om ook open te zijn over het jouwe en daar oké mee te zijn. Dank je wel voor je prachtige woorden! En ook: wauw, wat heb jij een groei doorgemaakt! Maakt me helemaal trots!

Recente blogs

Recept smoothie bowl met gekaramelliseerde banaan & chocola

25 juni 2023|Recepten|

Een van mijn beste nieuwe ontdekkingen is gekarameliseerde banaan. Als je van zoet én van banaan houdt, dan weet ik zeker dat je hier je lippen bij aflikt. Een van mijn favoriete ontbijtjes van de laatste tijd is deze tikkeltje overdadige smoothie bowl met gekarameliseerde banaan, chocola en walnoten. Je hebt hem zo gemaakt en het is weer eens totaal iets anders dan een standaard smoothie of havermout met banaan. Zo maak je deze smoothie bowl in 5 minuten!

Kerstkaarten maken met Action 3D Die-cut Blocks

22 oktober 2018|DIY|

Kerstkaarten maken. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, toch?! Omdat ik zelf in december graag een stapeltje zelfgemaakte kerstkaarten verstuur, begin ik vaak ruim op tijd aan mijn "voorraad". Dit jaar vond ik bij Action iets wel heel leuks om nog sneller zelf kerstkaarten te maken: de Action 3D Die-cut Blocks. Ik kocht 3 van deze blokken voor €1,99 per stuk en laat je graag de blokken zien en 3 kerstkaarten die ik ermee heb gemaakt.

Dertigersdilemma: hoe ga ik ermee om? – 7 tips voor minder druk

19 maart 2024|Persoonlijk|

"Jeetje, ja, ik ben al dertig!" Ik kan niet ontkennen dat ik dertig worden een hele mijlpaal vond. Al vanaf mijn 25e voelde ik me op de hielen gezeten door de aankomende big thirty. Er was geen druk van iemand anders, maar ik voelde wel druk vanuit mezelf: tijdsdruk, sociale druk, druk vanuit de maatschappij... En ik ben niet de enige, zo blijkt. Het "dertigersdilemma" is zelfs een officieel begrip. Wel meer mensen tussen de 25 en 35 jaar gaan gebukt onder keuzestress, maatschappelijke druk, biologische klokken en leeftijdsgenoten die altijd een paar stappen voor lijken te lopen. Hoe komt het toch dat dertigersdilemma een ding is? Welke dilemma's herken ik? En wat helpt mij om de dertigersdruk en keuzestress in te dammen?